Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόρφος

Υπάρχει μια κατηγορία αναλυτών που τσακώνονται για το αν η ΕΕ «διέσωσε την υπόσταση της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους» στα παζάρια με τον Τραμπ, ή αν είναι «παρακολούθημα των ΗΠΑ», που τους ανακοινώνουν προειλημμένες αποφάσεις για αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Μεγάλος ο καημός τους για τη «στρατηγική αυτονομία» ΕΕ, αλλά καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, ούτε αυτών που σφαγιάζονται μαζικά στα πεδία των μαχών. Ο βρώμικος ρόλος της ΕΕ είναι δεδομένος στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ειδικά μετά την ανοιχτή επέμβαση στην Ουκρανία και το πραξικόπημα του 2014, στηρίζοντας την τότε κυβέρνηση να επιτεθεί και στρατιωτικά στον ρωσόφωνο πληθυσμό. Αλλά και μετά, η παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, που υποτίθεται ότι εγγυόταν η ΕΕ, επιτάχυνε την πολεμική σύγκρουση, που κλιμακώθηκε με τη ρωσική εισβολή. Η ΕΕ, λοιπόν, δίπλα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, έχει βάλει ανεξίτηλα την υπογραφή της στην αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στο μακελειό και στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στρατιωτικά. Κάλπικος, επομένως, ο πόνος για το «απαραβίαστο των συνόρων» από εκείνους που θρέφουν στον κόρφο των ανταγωνισμών και των συμφερόντων τους τις αιτίες για το ξαναχάραγμά τους. Οχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή κ.α.

Επέτειοι

«Ο Αύγουστος του 2018 υπενθυμίζει πως μια αποφασισμένη κυβέρνηση μπορεί, ακόμα και υπό το βάρος των δυσμενέστερων συσχετισμών, να ασκεί πολιτική υπέρ του λαού και υπέρ των ασθενέστερων». Αυτά γράφει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τότε που «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από την Ιθάκη το τέλος των μνημονίων και τον τερματισμό της πολύχρονης Οδύσσειας του ελληνικού λαού». Ντράπηκε και η ντροπή!!! Θέλουν προφανώς να ξεχάσει ο λαός ότι λίγες μέρες πριν, στις 14 Αυγούστου, ήταν μια άλλη επέτειος, αυτή της ψήφισης του 3ου μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το 2015, λίγους μόνο μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με τα «go back κυρία Μέρκελ» και άλλες αστειότητες. Το 3ο μνημόνιο συμπεριέλαβε τα δυο προηγούμενα και πρόσθεσε νέες θυσίες στον λαό, τις οποίες συνεχίζει να πληρώνει μέχρι σήμερα. Θέλει πολύ θράσος λοιπόν για να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το μνημόνιο και συνολικά η πολιτική του ήταν «υπέρ του λαού», τον οποίο έσπρωξε απογοητευμένο πιο βαθιά στον βάλτο, στρώνοντας τον δρόμο και για την επάνοδο της ΝΔ στη διακυβέρνηση. Αν κάτι επιβεβαιώνεται με αφορμή την «επέτειο», είναι αυτό που είπε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Οτι στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση από καμιά κυβέρνηση και ότι όλες οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Αυτό το πολύτιμο συμπέρασμα πρέπει να κάνει κτήμα του ο λαός και να συγκρουστεί με όλους όσους του πουλάνε δήθεν εναλλακτικές στη διαχείριση της σημερινής βαρβαρότητας.

Ρομπέν

Τις τελευταίες μέρες, με μπαράζ δημοσιευμάτων, τα ΜΜΕ προβάλλουν τις καταγγελίες που γίνονται στην πλατφόρμα «MyCoast» για αυθαιρεσίες σε ξαπλώστρες και παρεμπόδιση της πρόσβασης στη θάλασσα. «Πρώτη μούρη» στα ρεπορτάζ είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που διαφημίζει ότι εξαιτίας της πλατφόρμας, οι παραβάσεις είναι πλέον λιγότερες από πέρυσι και άρα οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν. Το να εμφανίζεται όμως η κυβέρνηση ως προστάτης της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα είναι ο ορισμός της κοροϊδίας. Κι αυτό γιατί: Τον Σεπτέμβρη του 2019, με τον «αναπτυξιακό» νόμο, διευκόλυνε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ακτογραμμή. Τον Μάη του 2020, με fast track διαδικασίες έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να παραχωρούν για επιχειρηματική εκμετάλλευση τη χρήση αιγιαλού και παραλίας με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών. Τον Μάρτη του 2021, με τις ψήφους και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, παρέδωσε όλο το τμήμα του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού στον επιχειρηματικό όμιλο Λάτση. Τον Σεπτέμβρη του 2021, με νόμο παραχώρησε τη χρήση αιγιαλού και παραλίας για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Πάει πολύ λοιπόν να το παίζουν ...Ρομπέν των παραλιών οι πρωτεργάτες της εμπορευματοποίησης, που τροφοδοτεί κάθε είδους παρανομίες και ασυδοσίες δίπλα στο κύμα, με σκοπό το κέρδος.

Fake news

Fake news αποδείχτηκε το βίντεο που δείχνει μετανάστη να φωνάζει στο Σύνταγμα προς την πλευρά των Ευζώνων και να απομακρύνεται από αστυνομικούς. Το βίντεο διακινήθηκε πλατιά, ιδιαίτερα από ακροδεξιούς και ρατσιστικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, με τον τίτλο «μετανάστης επιτίθεται στους Εύζωνες και συλλαμβάνεται από την αστυνομία». Το ίδιο υλικό αναπαρήγαγε στους λογαριασμούς του ο υπουργός Μετανάστευσης Πλεύρης, προειδοποιώντας και με αυτήν την αφορμή για «μηδενική ανοχή». Ενημέρωσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος συνελήφθη και ότι έχει σταματήσει η διαδικασία για την παροχή ασύλου. Οπως προκύπτει όμως τώρα, το βίντεο αυτό είναι τραβηγμένο πολύ παλιότερα και οι αστυνομικοί που επενέβησαν δεν συνέλαβαν τον μετανάστη - για τον οποίο δεν είναι καθαρό σε ποιον απευθύνεται και τι λέει - αλλά τον απομάκρυναν από τον χώρο. Το περιστατικό που αναφέρει ο Πλεύρης έγινε μεν, αλλά δεν υπάρχει βίντεο, και ο μετανάστης που εμπλέκεται επίσης δεν συνελήφθη. Οσο για το άσυλο που είχε αιτηθεί, η διαδικασία σταμάτησε αυτόματα επειδή δεν εμφανίστηκε να υποστηρίξει το αίτημά του. Η κυβέρνηση όμως και ο υπουργός αξιοποίησαν το κάλπικο βίντεο για να κατασκευάσουν μια ιστορία πάνω σ' αυτό και να σπείρουν μίσος και ρατσισμό, με σκοπό να ξεπλύνουν την άγρια πολιτική τους (και της ΕΕ) ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας πάτημα να οργιάσουν και οι διάφοροι ακροδεξιοί. Κατά τα άλλα, διώκουν με τον «αντιρατσιστικό» νόμο όσους διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου.

1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22/8-27/8/1925). Μεταξύ άλλων, το συνέδριο διακήρυξε πως η συμμετοχή των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις και σε συνασπισμούς με αστικά κόμματα, δεν αποτελούσε παρά τον «φυσικό» δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονταν πως ο καπιταλισμός ήταν δυνατόν να απορροφηθεί σταδιακά και με ειρηνικό τρόπο από τον «σοσιαλισμό» (αξιοποιώντας συν τοις άλλοις και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα την Κοινωνία των Εθνών).

1927 Τα μεσάνυχτα στις 22 προς 23 Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα.

1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά με αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία, να καταργηθούν οι μαύροι πίνακες και να αποφυλακιστούν οι φυλακισθέντες συνάδελφοί τους, να παρθούν μέτρα κατά των μαυραγοριτών κ.ά. Κανένα τραμ δεν κινείται.

1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενυάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ