Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν είδαν...

Για δύο μέρες πάνω από 2.000 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα βρέθηκαν στη Δραπετσώνα και συζήτησαν για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος. Για δύο μέρες, στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι από 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με 66 οργανώσεις συνταξιούχων, αντάλλαξαν πείρα από τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες της πάλης. Μέσα σε δύο μέρες έγιναν πάνω από 100 τέτοιες ομιλίες. Ηταν εργαζόμενοι που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» για τις υπηρεσίες τους, όπως στα νοσοκομεία, στα λιμάνια, στις ταχυμεταφορές και στις συγκοινωνίες, στα εργοστάσια (π.χ. από τα Τρόφιμα και το Φάρμακο) και στα εργοτάξια, σε άλλους σημαντικούς κλάδους. Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες από 20 χώρες, αλλά και από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που μόνο λόγια βαθιάς εκτίμησης είχαν να πουν για το εργατικό κίνημα της χώρας μας. Για δύο μέρες λοιπόν, εκεί στη Δραπετσώνα, βρέθηκε το πιο μαχητικό τμήμα των εργαζομένων, το πιο ζωντανό κομμάτι του εργατικού κινήματος, και συζητούσε αυτό που απασχολεί πλατιά τον λαό, έδωσε απαντήσεις στο «τι πρέπει να γίνει για να πάρουμε ανάσα».

... δεν άκουσαν

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα... Πώς γίνεται όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που αντικειμενικά αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους, λαϊκούς ανθρώπους, να μη βρήκε έστω ένα λεπτό δημοσιότητας σε κανένα κανάλι; Πώς γίνεται να πέφτει τέτοιο θάψιμο, και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και στο διαδίκτυο; Πώς γίνεται να μη βρέθηκε ούτε ένα Μέσο που να έσπασε κατά ...τύχη αυτό το θάψιμο, έστω να ακουστεί σαν είδηση κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα; Πως γίνεται καμία από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν Δευτέρα να μην έχει καν την είδηση ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Σύσκεψη, έστω μια αναφορά από τα δελτία Τύπου του ΠΑΜΕ; Είναι φανερό ότι κάτι τέτοια συντονισμένα «εμπάργκο» δεν γίνονται συμπτωματικά. Αντίθετα, ενορχηστρώνονται από επιτελεία που έχουν κάθε λόγο να φιμώσουν τους εργαζόμενους, να εξαφανίσουν από την επικαιρότητα οτιδήποτε κινείται και αποτυπώνει τη δύναμη των πολλών, των «από κάτω». Κάπως έτσι «καρφώνονται» και οι ίδιοι οι ενορχηστρωτές. Μάταιος ο κόπος τους όμως. Το μήνυμα που εξέπεμψε η Σύσκεψη ήταν δυνατό και από χτες μεταφέρεται ήδη στους χώρους δουλειάς, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους εργαζόμενους και δίνοντας καινούργια ορμή στην οργάνωση της πάλης τους!

Γαία πυρί μιχθήτω

Αποκαλυπτικός για μια ακόμα φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων». Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ δείχνουν το «αμέτρητο βάθος» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το διακύβευμα που είναι πολύ μεγάλο και αφορά στη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής, την ίδια την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μπροστά σε αυτό το διακύβευμα «γαία πυρί μιχθήτω» για τους ιμπεριαλιστές, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Καλούν μάλιστα απροκάλυπτα τον λαό να «πληρώσει το κόστος», υπομένοντας θυσίες δίχως τέλος, δίνοντας ακόμα και το αίμα του στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι όσοι από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο «ταΐζουν» με όπλα και χρήμα την κυβέρνηση Ζελένσκι και ταυτόχρονα «καίγονται» για εκεχειρία και ειρήνευση, όπως συμβαίνει με ηγέτες κρατών της ΕΕ, που υφίστανται δυσανάλογα τις συνέπειες από τις κυρώσεις και αντικυρώσεις του πολέμου, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Προτεραιότητά τους δεν είναι τα συμφέροντα των λαών, αλλά της αστικής τους τάξης, όπως και πριν τον πόλεμο. Την πυρκαγιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν μπορούν να τη σβήσουν αυτοί που την ανάβουν. Οι λαοί έχουν τον λόγο, φουντώνοντας την πάλη τους ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην αστική τάξη μέσα σε κάθε χώρα, «πολεμώντας» το σύστημα που γεννάει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Απόσυρση

Η ουκρανική Βουλή και η κυβέρνηση Ζελένσκι απέσυραν πριν από μερικές μέρες μία από τις «ναυαρχίδες» τους στην προπαγάνδα του πολέμου, την επίτροπο του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εφοδίαζε τα δυτικά ΜΜΕ με ειδήσεις και πληροφορίες για τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τα ρωσικά στρατεύματα. Διαθέτοντας ισχυρή στήριξη από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ευρωατλαντικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, η Λουντμίλα Ντενίσοβα πρωταγωνίστησε στη διασπορά κατασκευασμένων - όπως αποδείχθηκε - «ειδήσεων» σχετικά με τις «σφαγές» στην Μπούκα και στο Κραματόρσκ, την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και κινητών κρεματορίων των Ρώσων, μαζικές απαγωγές παιδιών και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ρωσικές επιθέσεις σε μαιευτήρια και θέατρα στη Μαριούπολη, συστηματικούς βιασμούς Ουκρανίδων, έως και νεογέννητων βρεφών από το ρωσικό στρατό. Τελικά, κάποιο ...εσωτερικό «ξεκαθάρισμα» οδήγησε στην καθαίρεσή της, με την κατηγορία ότι «προωθούσε ψέματα και κατασκευασμένες ειδήσεις, που δεν υποστηρίζονταν από κανένα στοιχείο και μόνο ζημιά έκαναν στην Ουκρανία». Η ίδια παραδέχτηκε τις «υπερβολές», τις υπερασπίστηκε όμως «για το καλό της χώρας». Το καπάκι του υπονόμου που άνοιξε εξαιτίας αυτής της εσωτερικής αντιπαράθεσης αποκάλυψε τον πολυδαίδαλο μηχανισμό που «φλομώνει» με ψέματα την «κοινή γνώμη», για να προωθείται η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Περιττό βέβαια να πούμε ότι η πλειοψηφία των ειδήσεων που κατασκευάζονταν με τη συμβολή και της Ντενίσοβα «έπαιζαν» πρώτες στα δελτία ειδήσεων της χώρας μας, για να δικαιολογείται η ελληνική εμπλοκή και να «δικαιώνεται» το ευρωατλαντικό αφήγημα όλων των αστικών κομμάτων για τον πόλεμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1874 Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Αντερς Γιόνας Ανγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

1905 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

1930 Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ενωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ενωση κρίθηκε ως κομμουνιστική και πως η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».

1949 Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

1958 Πεθαίνει ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Εντουαρντ Ερντμαν.

1963 Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσουν το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

1996 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων». Η νόσος προκλήθηκε από την τροφή που δινόταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα).

...και σαν χτες

1824 Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά - μια από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων - και τα καταστρέφει ολοσχερώς.

1923 Ξεκινούν οι εργασίες του Α' ιδρυτικού Συνεδρίου της Ενωσης Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού.

1933 Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.

1975 Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

1977 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη».

1978 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ» με 14 τραυματίες. Την ευθύνη αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση. Στον κινηματογράφο προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα».

1983 Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου». Ηταν, ουσιαστικά, ο ενταφιασμός κάθε απόπειρας για τη διαλεύκανση του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 και των όσων επακολούθησαν («Αττίλας» Α' και Β').
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org