Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξετσιπωσιά

Ενα προκλητικό προεκλογικό σποτ, με τίτλο «Η δύναμη των Ελλήνων», αντιγραφή παλιότερων του ΠΑΣΟΚ, κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης. Η νούμερο 1 πρόκληση είναι ότι προσπαθεί (για ακόμα μια φορά) να καπηλευθεί πρόσωπα και κορυφαίες στιγμές του εργατικού - λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πετώντας ανάμεσα στα εναλλασσόμενα πλάνα φωτογραφίες του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Βελουχιώτη, του Ζαχαριάδη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, της Μάχης της Αθήνας, του ΔΣΕ, του Γρηγόρη Λαμπράκη, της αντιδικτατορικής πάλης. Ο Τσίπρας, που εμφανίζεται σε όλο το τελευταίο μέρος του σποτ, παρουσιάζεται χυδαία ως η συνέχεια (!) αυτής της ανεκτίμητης αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας και των ηρωικών μορφών που γέννησε. Για τέτοιο θράσος και για τέτοια ξετσιπωσιά μιλάμε! Η «αριστερά» των μνημονίων, του ΝΑΤΟ, της Μόριας και της συγκυβέρνησης με τους εθνικιστές - ακροδεξιούς ΑΝΕΛ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, στην προσπάθειά της να ξεπλυθεί κυρίως στα μάτια της νεολαίας. Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στο σποτ είναι και ο δικτάτορας Μεταξάς! Δίπλα - δίπλα ο φασίστας Μεταξάς, που τον υμνούν η Χρυσή Αυγή και όλος ο ακροδεξιός εσμός, με τον Βελουχιώτη (τον οποίο ο Μεταξάς είχε εξορίσει στη Γαύδο) και τους άλλους κομμουνιστές αγωνιστές. Και μαζί ο Βενιζέλος του «Ιδιώνυμου», ο Πλαστήρας της εκτέλεσης Μπελογιάννη, ο Γεώργιος Παπανδρέου του Δεκέμβρη του '44... Μετά το κράξιμο που έφαγαν, βέβαια, αφαίρεσαν τη φωτογραφία του Μεταξά, αλλά το σποτ συνεχίζει να προβάλλεται κανονικά. Οποιος αισθάνεται πραγματικά αριστερός και προοδευτικός, έχει έναν ακόμα λόγο να ρίξει «φούμο» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας το ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες του Μάη.

Στον αγύριστο

Το ευρωψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει 23 υποψηφίους, ενώ προβλέπονται μέχρι 42. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είχαν άλλους, γι' αυτό δεν έβαλαν. Παρατηρώντας όμως καλύτερα τα ονόματα, που ανακοινώθηκαν με αλφαβητική σειρά, διαπιστώνει κανείς το εξής ...παράδοξο: Το επίθετο του πρώτου ξεκινάει από «Κ» και του τελευταίου από «Ψ»! Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που το επίθετό του να ξεκινάει από γράμμα πριν το «Κ». Με τον τρόπο αυτό, ο Λαγός, για τον οποίο πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες, εμφανίζεται δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου της εγκληματικής οργάνωσης και άρα είναι ευκολότερο να τον «σταυρώσει» κανείς. Για να το πούμε αλλιώς, είναι αδύνατο να μην τον εντοπίσει και να μην τον ψηφίσει, όπως άλλωστε επιδιώκουν οι ναζί, για να εκλεγεί και προστατευτεί με την ασυλία του ευρωβουλευτή, τώρα που πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Οι εγκληματίες ναζιστές παίρνουν τα μέτρα τους, για να προστατεύσουν ηγετικά στελέχη από τις ποινές που θα τους επιβάλλει το δικαστήριο, με βάση τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, που συνδέουν τα εγκλήματά τους με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Ο λαός πρέπει να τους στείλει στον αγύριστο. Να μη γίνουν οι εκλογές κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δολοφονίες, το ρατσισμό, τις επιθέσεις σε εργάτες και μετανάστες, σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Να πάρει απάντηση η Χρυσή Αυγή και στην κάλπη από τους εργαζόμενους και το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ, γκρεμίζοντας τους φασίστες από την τρίτη θέση.

ΝΑΤΟφροσύνη

Με μια ανακοίνωση - μνημείο ΝΑΤΟφροσύνης επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που έθεσαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα πως «οι αβάσιμες διεκδικήσεις ...υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας» και ότι η Τουρκία «προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει». Με δυο λόγια, η ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στα κεραμίδια όχι για τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αλλά για το γεγονός ότι αυτές τάχα βάζουν σε κίνδυνο τις ΝΑΤΟικές αποστολές, όπου από κοινού συμμετέχουν, όπως τη ναυτική αρμάδα που σουλατσάρει στο Αιγαίο και συχνά - πυκνά αναπτύσσεται σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων! Χώρια που η επίκληση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ως «υπερασπιστή» της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων είναι πραγματικά άνω ποταμών, αφού είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και το αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δίνοντας πάτημα στο γκριζάρισμά του.

Πινγκ - πονγκ

«Καλώς τα κι ας άργησαν!», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως ο «διάλογος» ξενοδόχων και κυβέρνησης θα συνεχιστεί για την «περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου» και τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» του κλάδου. Λίγες μέρες νωρίτερα, με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, η ΠΟΞ ξεδίπλωσε έναν κατάλογο αιτημάτων: Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, «εξορθολογισμός» των προστίμων για παραβάσεις, όπως αλλαγές ωραρίου και ρεπό, απασχόληση του προσωπικού της κουζίνας με «σπαστό» ωράριο και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κι αυτές οι αξιώσεις θα συμπεριληφθούν σε ένα επόμενο πακέτο «αναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης», που η κυβέρνηση θα πλασάρει ως «μέτρα για τους πολλούς», ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν πάγια αιτήματα των λίγων, για τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Κατά τ' άλλα, η ΠΟΞ ζητάει να της πουν κι «ευχαριστώ» επειδή διατήρησε «ζωντανή τη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», εκβιάζοντας μάλιστα τους εργαζόμενους ότι αν δεν ικανοποιηθούν όσα ζητάει από την κυβέρνηση, δεν θα έχουν νόημα «η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων ΣΣΕ». Το έχουν πιάσει για καλά το «νόημα» ξενοδόχοι και κυβέρνηση, παίζοντας πινγκ - πονγκ στις πλάτες των εργαζομένων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1854 Ο Βασιλιάς Οθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επιδίωκαν την αναστολή των εξεγέρσεων σε Ηπειρο και Θεσσαλία, όπου εμπλέκονταν και πολλοί Ελληνες αξιωματικοί.

1912 Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1921 Αρχίζει τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (14-16/5/1921). Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ΚΚ του Μεσοπολέμου, με 138.000 μέλη το 1928 και ποσοστά στις εκλογές που ξεπερνούσαν το 10%.

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1931 Αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, απεργίες και συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

1940 Ο ολλανδικός στρατός συνθηκολογεί. Η αντίστασή του στους ναζί κράτησε μόλις 4 μέρες, ενώ οι συνολικές του απώλειες ήταν 2.332 άνδρες.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο Α' αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1969 Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

1987 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο).

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org