Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΝ και η... αλλαγή!

Τι είναι άραγε ο νεοφιλελευθερισμός; Αυτή η «μαγική» λεξούλα πάνω στην οποία έχει δομήσει το σύνολο του πολιτικού του λόγου ο Συνασπισμός; Είναι όπως ισχυρίζεται μία απ' τις πολλές επιλογές διαχείρισης που έχει το σύστημα, στην οποία για άγνωστους λόγους επιμένει παρότι σκληρή, βαθιά αντιλαϊκή και παρά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει γι' αυτό τη διογκούμενη λαϊκή οργή; Είναι άραγε ανόητοι όσοι εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη πολιτική ενώ θα μπορούσαν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο; Αν πιστέψει κανείς τον Συνασπισμό, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Και όπως ισχυρίζεται, είναι αρκετό με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι να του δώσουν τη δυνατότητα να εφαρμόσει μια άλλη διαχείριση που θα τους ικανοποιεί όλους, κεφάλαιο και εργάτες, και το Κολωνάκι και τον Κολωνό...

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Η ηγεσία του ΣΥΝ ψαρεύει στα θολά νερά εκείνων των ανθρώπων του μόχθου που έχοντας πια απηυδήσει με την υπάρχουσα κατάσταση αναζητούν διέξοδο χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα πειστεί πως αυτή προϋποθέτει αγώνες, συγκρούσεις. Που θέλουν εύκολες λύσεις. Και ο ΣΥΝ απλά τους το λέει για να το πιστέψουν κι ας είναι απάτη.

Μιλώντας στην Καλαμάτα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας έκλινε σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «αλλαγή», «μετασχηματισμός», «ανασυγκρότηση», υιοθετώντας εκτός απ' τις συνταγές, και τα συνθήματα μιας ξεπερασμένης και χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας. Καμία όμως απ' τις αναφορές του δε συνοδευόταν από διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των αλλαγών που προτείνει, αλλά και για τον τρόπο που θα τις επιβάλει. Καμία απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Από ποιον θα πάρει για να δώσει; Υπέρ του λαού αλλά εναντίον ποιου; Λύσεις που να ωφελούν τους πάντες δεν υπάρχουν σε μια κοινωνία που δεν είναι όλοι ίσοι και όμοιοι, σε μια ταξική κοινωνία, με αντικρουόμενα συμφέροντα εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Προεξόφλησε ότι «το δικομματικό σκηνικό καταρρέει» και δήλωσε: «καλούμαστε να παρέμβουμε με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία των αγορών και του κέρδους. Εχει έρθει ήδη η ώρα της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και η ελληνική αριστερά καλείται να ανοίξει νέους δρόμους, απαλλάσσοντας την κοινωνία από τον βραχνά του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού». Ο χρεοκοπημένος νεοφιλελευθερισμός και ο πολλά υποσχόμενος... τι; Σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Δηλαδή να πάρω από τον καπιταλιστή, να δώσω στο λαό! Οταν η όποια πολιτική διαχείρισης αναγκαστικά πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου για αναπαραγωγή, που εγγυάται την κερδοφορία του.

Για να μιλήσεις σήμερα για άλλη πορεία υπέρ του λαού, πρέπει να μιλήσεις για ανατροπή της εξουσίας του. Κι αυτό δε γίνεται με το να κλίνεις έννοιες όπως αλλαγή και μετασχηματισμός σε όλες τις πτώσεις. Ούτε με βερμπαλισμούς τύπου «ήρθε η ώρα της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη», την ώρα που η ιμπεριαλιστική ΕΕ ενισχύει τα αντιλαϊκά αντιδραστικά της χαρακτηριστικά, με τα λαϊκά κινήματα να μην έχουν ανασυνταχθεί και με μια εμπειρία που αποδεικνύει ότι τα είπαν κι άλλοι αυτά, πριν τον κ. Τσίπρα, σε άλλες χώρες της ΕΕ και έσπασαν τα μούτρα, δυστυχώς όχι τα δικά τους, αλλά όσων τσίμπησαν το δόλωμα και τους εμπιστεύτηκαν, των ανθρώπων του μόχθου.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ανώφελοι εθνικιστικοί λεονταρισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οχι» είπε το ΠΑΣΟΚ στην αποστολή απαντητικής επιστολής εκ μέρους του Κ. Καραμανλή στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση νομιμοποιεί το «διάλογο» για, πράγματι, ανύπαρκτα θέματα, όπως αυτό της «μακεδονικής μειονότητας». Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δε λέει λέξη για το γεγονός ότι το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» το θέτουν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ. Το έθεταν και όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση αλλά ούτε τότε αντιδρούσε. Γιατί; Δεν έχουν «νομιμοποιήσει» και «διεθνοποιήσει» οι ΗΠΑ τη δήθεν «μακεδονική μειονότητα»; Το δεύτερο που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δε δίσταζε για να εξυπηρετήσει διάφορες σκοπιμότητες, να πλειοδοτήσει σε εθνικισμό. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι πρωταγωνιστούσε στα συλλαλητήρια μίσους το 1991-'92 με σημαία το σύνθημα: «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Αργότερα, την περίοδο που βρισκόταν στην κυβέρνηση είχε προχωρημένες συνομιλίες με το καθεστώς της Αγκυρας για τη μοιρασιά ουσιαστικά του Αιγαίου... Δεν είναι λοιπόν ο διάλογος που «νομιμοποιεί» τις αλυτρωτικές βλέψεις οιουδήποτε, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται, αν δηλαδή είναι πολιτική ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας ή πολιτική που στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ποια πολιτική εφαρμόζει. Την ίδια πολιτική συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ας τη βοηθήσει κάποιος...

Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου. Αν υπάρχει κάποια που γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά των «ανέραστων κυριών», αυτή είναι η «Πανδώρα» του «Βήματος». Ετσι, με ένα «μείγμα υστερίας και επιθετικότητας», χαρακτηριστικό κατά δήλωσή της του συναφιού της, έβαλλε χτες για πολλοστή φορά, ντάλα καλοκαίρι, εναντίον του ΚΚΕ. Σαν να μην της έφτανε της έρμης η ζέστη που την ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως, έπαθε λέει και «σοκ» από την «υστερική αντίδραση του ΚΚΕ». Και κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια χαρακτηρίζει τη στάση του σε ό,ι αφορά τη χρηματοδότησή του, «καταγέλαστη». Κι ακόμα το καλοκαίρι έχει μέλλον... Βέβαια μέσα στην αναστάτωσή της, της ξέφυγε της καημένης και παραδέχτηκε τη στενότατη σχέση του ΚΚΕ με την εργατική τάξη. Και παρακάτω πάλι λόγω της αναστάτωσής της αυτοαναιρέθηκε αναρωτώμενη «πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να αλλάξει τον κόσμο αν πρώτα δε μάθει να συνομιλεί με τον κόσμο;». Ισως βέβαια να εννοούσε τον δικό της κόσμο, των σαλονιών. Πράγματι μ' αυτό τον κόσμο το ΚΚΕ δε θέλει να συνομιλήσει. Να τον ανατρέψει θέλει. Κι ας μην ανησυχεί η «Πανδώρα», ήδη την αντιμετωπίζουμε με επιείκεια αναγνωρίζοντάς της όλα τα ελαφρυντικά της εν γένει κατάστασής της...

Προκαλούν...

Τα πλοκάμια της προβοκάτσιας φαίνεται ότι απλώνονται πολύ μακριά. Το κάλεσμα της φύσης του φαίνεται πως ένιωσε και το περιβόητο «Ουράνιο Τόξο» και δεν μπόρεσε να απουσιάσει απ' το χορό των συκοφαντιών σε βάρος του ΚΚΕ. Ετσι, εξέδωσε μια ανεκδιήγητη, ανιστόρητη, προβοκατόρικη ανακοίνωση σε βάρος του, στην οποία, μη διαθέτοντας την ...κομψότητα των εν Αθήναις συναδέλφων του στην προβοκάτσια, σερβίρει ωμά διάφορα περί «κληρονομιές δισεκατομμυρίων του ΚΚΕ από το εξωτερικό», περί «καπιταλιστικής του ισχύος» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Η επιστολή Γκρούεφσκι, επιπλέον, φαίνεται πως φύσηξε αέρα και στα πανιά τους. Αυτών που παρακαλούν τους Αμερικανο-Ευρωπαίους, έχοντας τακιμιάσει μαζί τους να προκαλέσουν μειονοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι τέτοια προβλήματα υποδαυλίζουν και οξύνουν τους εθνικισμούς σε μια πολύπαθη περιοχή όπως τα Βαλκάνια που οι λαοί τους το πληρώνουν με αίμα. Ετσι, στην ως άνω ανακοίνωσή του το «Ουράνιο Τόξο» ως μη όφειλε μιλά στο όνομα των πολιτικών προσφύγων, λες και το εξουσιοδότησαν, τους οποίους παρουσιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ σαν άβουλα όργανα του ΚΚΕ που τους «υποχρέωσε να συστρατευτούν κάτω απ' τη σημαία του στον Εμφύλιο» και «αφού τα οδήγησε στο τότε παραπέτασμα», τους αρνείται σήμερα το δικαίωμα του «εθνικού αυτοπροσδιορισμού» προβάλλοντας τη θέση ότι ο όρος «Μακεδονία» ή «Μακεδόνας» πρέπει να έχει καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μίσθαρνα όργανα που απλώς κάνουν καλή δουλειά σ' αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες...

Δικομματικές βαλκανιομαχίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΛΕΣ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ μου; Τόσο μεγάλες διαφορές έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής;

Η ΝΔ απάντησε ευθέως στην επιστολή Γκρουέφσκι και τα περί μειονοτήτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ - λέει - θα απαντούσε με επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ!

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν εξίσου σημαντικές και αβυσσαλέες διαφορές, όπως το ...σχήμα του φακέλου, το χρώμα του μελανιού και η καλλιγραφία.

Αυτά θα τα μάθουμε στη συνέχεια της υπόθεσης, αφού και τα δύο κόμματα κάνουν ό,τι μπορούν για να εντυπωσιοθηρούν με αυτήν την ιστορία.

Φυσικά, ουδείς εκ των δύο λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Λες και δεν ξέρουμε πού έχουν βάση όλες αυτές οι συζητήσεις περί μειονοτήτων.

Σαν να μη γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί, που εγκαινίασαν στα Βαλκάνια (τις τελευταίες τουλάχιστον 10ετίες) το «διαίρει και βασίλευε» μέσω των εθνοτικών ιδιαιτεροτήτων.

Ομως, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να πουν κουβέντα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Παρά τις κορόνες περί «ανεξάρτητης και αδέσμευτης» εξωτερικής πολιτικής, είναι αμφότεροι δεσμευμένοι μέχρι το λαιμό.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΎ, όπως μας λένε διάφορα ΜΜΕ, το ...αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία. Ο Π. Τατούλης, λέει, αμφισβητεί τις εσωκομματικές διαδικασίες, θέλει παραιτήσεις υπουργών και ο Γ. Μανώλης τα 'χει με τον Βουρλούμη.

Εμείς πάλι γιατί δε βλέπουμε την κυβέρνηση να πολυαγχώνεται και την αντιλαϊκή πολιτική της να προχωράει χωρίς προβλήματα;

Μήπως - λέμε, μήπως - γιατί τέτοιου είδους παράπονα έχουν να κάνουν με το μοίρασμα της κυβερνητικής λείας και καμία σχέση δεν υπάρχει με πολιτική διαφοροποίηση;

Οπως καταλαβαίνετε, τέτοια ζητηματάκια είναι μάλλον εύκολο να «τακτοποιηθούν», απλά αναζητούνται οι κατάλληλες ισορροπίες.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τσέπωσαν «ζεστό χρήμα»

Μια ο Βερελής (του ΠΑΣΟΚ) μια ο Λιάπης (της ΝΔ) ως ταγοί του υπουργείου Μεταφορών έδιναν μποναμάδες στους λεωφορειούχους και ταυτόχρονα διέγραφαν βεβαιωμένες οφειλές του ΚΤΕΛ προς το Δημόσιο. Μέχρι τον Αύγουστο του 2005 και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν ενισχύσει οικονομικά τους λεωφορειούχους για την αντικατάσταση του στόλου με 88 εκ. ευρώ, ενώ ο Μ. Λιάπης στις 26.1.2007 διέγραψε με νόμο 7 εκ. ευρώ βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Κι όμως οι λεωφορειούχοι αδίστακτα αποφάσισαν να μη μεταφέρουν με μειωμένο - κατά 50% - εισιτήριο τα άτομα με ειδικές ανάγκες απ' τις 15.7.2008, επειδή δεν υπογράφτηκε η νέα προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση. Εχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση της συμβιβασμένης ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμΕΑ - που στα λόγια ξελαρυγγιαζόταν από ...αγανάκτηση, αλλά στην πράξη ζητούσε να τους πληρώσει η κυβέρνηση - οι λεωφορειούχοι συμφώνησαν χτες με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και οι κάρτες, που θα ανανεωθούν ή θα εκδοθούν το φθινόπωρο (αρχής γενομένης την 1η Σεπτέμβρη), θα ισχύουν και εντός του 2009, μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων. Δηλαδή, και πάλι οι λεωφορειούχοι τσέπωσαν ζεστό χρήμα στο όνομα των ΑμΕΑ.

Αυτή, βέβαια, είναι η κατάληξη της ιδιωτικοποίησης συγκοινωνιών και δείχνει πόσο αναγκαίες είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης με φτηνά εισιτήρια για τα λαϊκά στρώματα.

Ανησυχίες... χωρίς αντίκρισμα

«Παραδειγματική τιμωρία» σε όσους αποδειχτεί ότι ευθύνονται για το πρωτοφανές σιδηροδρομικό ατύχημα στον Μπράλο, προαναγγέλλει ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. Με άλλα λόγια, ο υπουργός προειδοποιεί ότι θα τιμωρήσει αυστηρά τους εργαζόμενους που έκαναν «τη σωρεία των ανθρώπινων λαθών», όπως ήδη έχουν σπεύσει να αποφανθούν τόσο ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης όσο και η διοίκηση του ΟΣΕ. Βέβαια, ο υπουργός ομολογεί ότι εκτός από «τα ανθρώπινα λάθη», ο ΟΣΕ εμφανίζει γενικότερα προβλήματα ασφάλειας και ότι στον τομέα αυτό (της ασφάλειας) «δεν είναι ο καλύτερος οργανισμός στην Ευρώπη, δεν είναι όμως και ο χειρότερος». Μάλιστα, υπάρχουν λοιπόν κατά τον υπουργό και χειρότεροι οργανισμοί από τον ΟΣΕ στον τομέα της ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ καταγγέλλουν ότι η ανησυχητική αύξηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων τα τελευταία, τουλάχιστον, 10 χρόνια, οφείλεται στην πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Και εννοούν ακριβώς την πολιτική δραστικής μείωσης του προσωπικού και των γενικότερων περικοπών και στα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα, στον ΟΣΕ, οι ελλείψεις εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς (μηχανοδηγοί, σταθμάρχες, κλειδούχοι, συνοδοί αμαξοστοιχιών) είναι τεράστιες. Η καθημερινή παραβίαση των κανόνων εργασίας είναι πλέον καθεστώς. Με απλά λόγια, η πολιτική που ακολουθείται διαδοχικά τα τελευταία χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει τις σιδηροδρομικές γραμμές σε επικίνδυνες παγίδες για εργαζόμενους και επιβάτες. Συνεπώς, εάν η κυβέρνηση και ο υπουργός νοιάζονται πραγματικά για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, έχουν μία και μόνη επιλογή: Αφού πρώτα ...τιμωρήσουν παραδειγματικά τους εαυτούς τους, να αλλάξουν την πολιτική που «γεννά» τα σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παράγει πελάτες στην Εκπαίδευση

Το νέο χτύπημα στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση που επιχείρησε προχτές η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κολέγια - ΚΕΣ, δεν είναι άλλο από ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου: Ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, περαιτέρω προσαρμογή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και του περιεχομένου των σπουδών στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, κατάφωρο χτύπημα των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που έρχεται δήθεν για να «βάλει τάξη στο χάος» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, στρώνει το έδαφος για την υιοθέτηση και εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05, με την οποία αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα πρόσβασης στο επάγγελμα για τους απόφοιτους των ιδιωτικών κολεγίων με εκείνα των πτυχιούχων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ακόμα και αυτές οι προϋποθέσεις που τίθενται από το νομοσχέδιο δεν είναι άλλο από προπέτασμα καπνού, καθώς δεν αφορούν το επίπεδο των σπουδών, αλλά στοιχειώδεις υποδομές. Αλλωστε, η ίδια η κοινοτική οδηγία 36/05, στο άρθρο 50, παράγραφος 3, καθορίζει ότι το κράτος υποδοχής δεν ελέγχει, αλλά «επαληθεύει» την πιστοποίηση που έχει το κολέγιο από το ίδρυμα του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχολάρχες - επιχειρηματίες αποζητούν για λόγους διαφήμισης την «πιστοποίηση» από το υπουργείο, καθώς έτσι θα αυξηθεί το κύρος και η πελατεία τους...

Με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, επί της ουσίας, αναγνωρίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τα δημόσια πανεπιστήμια σπρώχνονται ακόμα πιο έντονα στη δίνη του ανταγωνισμού με «φανταχτερά» ιδιωτικά ιδρύματα με φωτεινές επιγραφές ενός κάποιου πανεπιστημίου του εξωτερικού με το οποίο κάνουν μπίζνες. Με την 36/05, υποβαθμίζονται τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, που εξισώνονται στην πράξη με τα πιστοποιητικά των ΚΕΣ, ενώ οι μισθοί και τα δικαιώματα τόσο των πτυχιούχων των πανεπιστημίων, όσο και των αποφοίτων των ΚΕΣ συρρικνώνονται.

Στη νέα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συνοδοιπόρος της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ταγμένο στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο την οδηγία 89/48, τον «πρόγονο», δηλαδή, της 36/05. Στην υλοποίηση της ίδιας πολιτικής, στοιχίζεται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να μιλάει υποκριτικά για «κλείσιμο» των ΚΕΣ (όχι, βέβαια, γενικά των ιδιωτικών ιδρυμάτων), αλλά είναι τα δικά του στελέχη που κατέθεταν Ερωτήσεις στην Κομισιόν για την εφαρμογή ακριβώς της 89/48!

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να αγωνιστούν ενάντια στην αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, να απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου και μη εφαρμογή - απειθαρχία στην οδηγία 36/05. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ίδρυση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης. «Φρένο» σε αυτή την αντιδραστική πολιτική μπορεί να βάλει η ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με αιτήματα και στόχους σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, σε ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή της.

Ο καιρός και τα χαράτσια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, αυτός είναι ο τρόπος σκέψης και δράσης των κυβερνώντων. Ο λόγος για τον Γ. Σουφλιά, ο οποίος όταν ρωτήθηκε προχτές αν σχεδιάζονται μέτρα για τη λειψυδρία, απάντησε ότι ...«πρώτα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει ο καιρός και τότε, αν υπάρξει πρόβλημα, θα ληφθούν όλα τα μέτρα, όσο αυστηρά χρειάζονται»(!). Με άλλα λόγια δηλαδή, η επάρκεια σε νερό και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας εξαρτάται από τον (καλό) μας τον καιρό και τον Μεγαλοδύναμο! Η ιδέα να ληφθούν προληπτικά μέτρα, να γίνουν μεγάλα έργα για την ύδρευση των μεγάλων πόλεων και την άρδευση των αγροτικών καλλιεργιών, για να μη «χάνεται» το νερό από τα «τρύπια» δίκτυα, κ.ο.κ., θεωρείται αδιανόητη ή περιττή από τους κυβερνώντες. Αντίθετα, όπως και οι πράσινοι προκάτοχοί τους, με μεγάλη ευκολία προχωράνε σε συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων και υποδείξεις στους καταναλωτές «για αυτοσυγκράτηση». Και βέβαια τα έκτακτα μέτρα (διάβαζε χαράτσι) είναι έτοιμα, γιατί, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «αν μερικοί δε συνετιστούν και φτάσουμε σε άσχημα επίπεδα ή αν συνεχιστεί η ανυδρία, τότε θα υποχρεωθούμε να πάρουμε σκληρά μέτρα»... Συμπέρασμα; Θα τους αφήσουμε για πολύ να μας κοροϊδεύουν;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ