Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κυνήγι των καρτέλ...

Τη στιγμή που οι τιμές των τροφίμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 75% από το 2002 - σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «φαίνεται» ότι βρήκε τον... ένοχο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής βρίσκεται «σε φάση εξάρθρωσης μεγάλου καρτέλ μεσαζόντων και χονδρεμπόρων, που διόγκωνε τις τιμές των σιτηρών στο εσωτερικό της Κοινότητας». Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στελέχη της Διεύθυνσης έκαναν... εφόδους σε εταιρείες - τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύπτει - και πως «έχει λόγους να πιστεύει πως έχει σημειωθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί παράνομης σύστασης καρτέλ».

... και η πραγματική διέξοδος

Σημειώνουμε ότι η κατακόρυφη άνοδος των σιτηρών κατά το 2007 και τους πρώτους μήνες του 2008, επηρέασε δραματικά τις τιμές όλης της αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας τους λαούς ακόμη και των οικονομικά πιο ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, να «νιώσουν» για τα καλά τις αυξήσεις αυτές, όλο το προηγούμενο διάστημα. Για μας είναι αυτονόητο ότι ενέργειες σαν τις παραπάνω, αποσκοπούν απλώς και μόνο να αποπροσανατολίσουν τους λαούς της Ευρώπης, δείχνοντας, αφ' ενός, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας προκαλείται μόνο εξαιτίας ορισμένων κερδοσκόπων και, αφ' ετέρου, ότι η Επιτροπή θέλει και μπορεί να πάρει μέτρα «πάταξης» αυτών των φαινομένων. Στην πραγματικότητα όμως, η ίδια η φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών είναι αυτή που όχι απλώς επιτρέπει, αλλά επί της ουσίας επιβάλλει τη δημιουργία καρτέλ, αφήνοντας στους εργαζόμενους των ευρωπαϊκών χωρών μία μόνη διέξοδο: Την εναντίωση σ' αυτήν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ώσπου να τις ανατρέψουν.

Καλοί λογαριασμοί

Πρόσθετο κονδύλι 33 εκατ. ευρώ ζητά το υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεχρεώσει τα χρωστούμενα προς τα ΚΤΕΛ (αστικά και υπεραστικά) για τις μετακινήσεις - με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο - των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και να υπογράψουν τα συμφωνητικά με τους λεωφορειούχους για τις μετακινήσεις στο επόμενο διάστημα.

Τα 33 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 7 ταξίδια Αθήνα - Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ σε κάθε Ατομο με αναπηρία - αν δεχτούμε την καταγραφή (2001) του υπουργείου Υγείας για 267.000 ΑμΕΑ στην Ελλάδα και ότι το εισιτήριο Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι 35 ευρώ. Δηλαδή 33.000.000: 17,5 = 1.885.714 ταξίδια: 267.000 ΑμΕΑ = 7 ταξίδια. Επίσης τα 33 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ισάριθμες αστικές μετακινήσεις, αν δεχτούμε ότι κάθε μετακίνηση στοιχίζει ένα ευρώ. Δηλαδή, αντιστοιχούν 123 μετακινήσεις για κάθε ΑμΕΑ ή τα 267.000 ΑμΕΑ για δυο μήνες το χρόνο χρησιμοποιούν ανελλιπώς δυο φορές τη μέρα τα μέσα αστικών μεταφορών.

Κάπως έτσι φαίνεται να κάνουν τους υπολογισμούς - και τους λογαριασμούς - οι οργανισμοί εκείνοι που είναι ιδιωτικοί ή είναι δημόσιοι και λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Και η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) το μόνο που κάνει είναι να ζητά από την κυβέρνηση να δώσει τα λεφτά και να παρακαλεί τους λεωφορειούχους να μην εφαρμόσουν την απόφασή τους για αναστολή των μειωμένων εισιτηρίων μέχρι να υπογραφούν τα νέα συμφωνητικά. Λύση, βέβαια, υπάρχει και είναι αυτή που διεκδικεί το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα: Δημόσιες συγκοινωνίες με δωρεάν μετακίνηση - συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ - για όλο το λαό.

Με την ολιγαρχία κόντρα στο... κεφάλαιο

Μπορεί, στα λόγια, ο ΣΥΝ, να προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να αναμασήσει, με τον δικό του τρόπο, κάποια από τα επιχειρήματά του γύρω από τα θέματα της ΕΕ, όμως με τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την ουσία των αντιλήψεων που κυριαρχούν στο χώρο του. Το εύρος και το βάθος της απόλυτης ταύτισης και λαγνείας που έχει απέναντι στη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική-μονοπωλιακή Ενωση. Μικρή απόδειξη, το προχτεσινό κείμενο στην πρώτη σελίδα της «ΑΥΓΗΣ» με την υπογραφή «Γ. Γεωργάτος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ», ο οποίος ανέλαβε να αναπτύξει τις θέσεις του κόμματός του, σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με τις απόψεις του ΚΚΕ.

Στο κείμενο υπάρχουν διάφορα ευφυολογήματα, χαρακτηριστικά του επιπέδου αντιπαράθεσης που επιλέγει ο ΣΥΝ, για τον «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό μονολιθισμό» του ΚΚΕ, για το ότι το Κόμμα «συνοδοιπορεί με το συντηρητισμό και διολισθαίνει στον εθνικισμό», ότι για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων «παραπέμπει ως συνήθως στη Δευτέρα Παρουσία» και άλλα παρόμοια, που είναι χάσιμο χρόνου να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά.

Υπάρχει όμως και η ουσία, η άποψη, δηλαδή του ΣΥΝ για την ΕΕ, η οποία διατρέχει ολόκληρο το κείμενο και η οποία οικοδομείται στον εξής καμβά: «Τα παγκοσμιοποιημένα και υπέρογκα χρηματοπιστωτικά και επενδυτικά κεφάλαια κινούμενα υπεράνω συνόρων και ελέγχων, έχουν υποτάξει την πολιτική και τις εθνικές κυβερνήσεις στην οικονομία και στα συμφέροντά τους». Στη βάση αυτής της - εντελώς λαθεμένης και αποπροσανατολιστικής για το ρόλο των λεγόμενων εθνικών κυβερνήσεων - θεώρησης, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «η αντιμετώπισή τους (των κεφαλαίων) δεν είναι εφικτή παρά μόνο μέσα από συνασπισμούς κρατών και ευρύτερες ολοκληρώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η ανάλυση που κάνουν είναι άκρως αποκαλυπτική και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής. Είναι η ανάλυση βάσει της οποίας ο ΣΥΝ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αποτελεί τον κορμό και της σημερινής τους θετικής στάσης απέναντι στην ΕΕ. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ένας συνασπισμός της οικονομικής ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών της, τοποθετούν από τη μια μεριά το κακό κεφάλαιο και από την άλλη τις... καημένες τις κυβερνήσεις και προτείνουν στους εργαζόμενους να συνασπιστούν με τους κυβερνώντες κόντρα στα... υπεράνω συνόρων και ελέγχων κεφάλαια.

Αυτός κι αν είναι οπορτουνισμός. Πώς διαμορφώθηκαν τα κεφάλαια, πώς εξασφάλισαν την υπερσυνοριακή τους κίνηση, πώς υπέταξαν την οικονομική πολιτική στα συμφέροντά τους, αυτά είναι ερωτήματα που ο ΣΥΝ τα σκεπάζει κάτω από το χαλί. Οπως επίσης δε δίνουν δεκάρα τσακιστή, στο εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατόν και με πιο τρόπο οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ, σε συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη «συνάδελφό» της, να κινηθούν σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, πέρα από εκείνη που υπαγορεύουν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που απαιτούν πολιτικές για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και άρα για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης;

Εκεί οδηγεί ο καιροσκοπισμός. Να υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τη δράση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και τις βαρύτατες συνέπειες από την κυβερνητική πολιτική που το υπηρετεί, από κοινού με μια ολοκλήρωση τύπου ΕΕ, που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προσφέρει πιο ισχυρή κυριαρχία στην οικονομική ολιγαρχία. Με δυο λόγια, μέτωπο με την ένωση των κεφαλαιοκρατών ενάντια στο κεφάλαιο! Σ' αυτό φτάνει ο συνειδητός «παραλογισμός» του ΣΥΝ.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ο Γκαίμπελς ωχριά μπροστά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με καραμπινάτα ψεύδη που πετάνε στον αέρα, κραδαίνοντας ανύπαρκτα χαρτιά και με κραυγές υστερικές προς πάσαν κατεύθυνση, από τον Καρατζαφέρη και όλο το φαιόγκριζο συρφετό του ΛΑ.Ο.Σ, βρωμίζουν την ατμόσφαιρα με αστήριχτες καταγγελίες κατά του ΚΚΕ. Οντας σε διατεταγμένη υπηρεσία, συνεχίζουν τη βρώμικη δουλειά τους. Κι όταν αποκαλύπτονται τα ψέματα και οι άθλιες συκοφαντίες που εκτοξεύουν για τα περί σχέσεων του ΚΚΕ με τη «Γερμανός», αφού το ΚΚΕ κατάγγειλε καθαρά και επανειλημμένα το σκάνδαλο, αλλάζουν την άθλια επιχειρηματολογία τους ότι το ΚΚΕ είναι ύποπτο γιατί βουλευτής του δεν παρέστη στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε για την εξαγορά της «Γερμανός» από την «Cosmote», με άλλο φαιδρό και, βεβαίως, ψεύτικο επιχείρημα: Oτι, τάχα, βουλευτής του ΚΚΕ που ήταν απών, πέρασε από την Επιτροπή αλλά... έφυγε όταν ήρθε η υπόθεση για ακρόαση! Οσο για το χρηματισμό του ΚΚΕ από επιχειρηματίες, παραπέμπουν ως αποδεικτικό στοιχείο σε εφημερίδα στο διαδίκτυο, που αναπαράγει τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη για επιχειρήσεις και χρηματοδοτήσεις του ΚΚΕ. Δηλαδή η δήλωση του ευρισκόμενου ή σε «εκτέλεση συμβολαίου» ή σε αντικομμουνιστική τύφλωση πλούσιου αρχηγού τους, παρουσιάζεται ως πραγματική απόδειξη. Η προβοκάτσια πάει μαζί με τις χυδαιότητες. Γυρίζουν πίσω στην κατάμαυρη προπαγάνδα των «κονσερβοκουτιών» και του Εμφυλίου. Ξαναθυμούνται την Κα Γκε Μπε και τα ρούβλια! Καταφεύγουν στον εμετικό αντικομμουνισμό που τους έχει γίνει «έξις δευτέρα φύσις». Ο Γκαίμπελς ωχριά μπροστά στην ακροδεξιά, φασίζουσα γκρίζα ιδεολογία τους.

Πράσινα άλογα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ διάλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου, για να μας πει περί των οραμάτων του ΠΑΣΟΚ για μια «πράσινη ανάπτυξη» και να αντιταχθεί στην τσιμεντοποίηση των δασών;

Οχι τίποτε άλλο, μα εκείνη την τροπολογία των βουλευτών του, για το «Πόρτο - Καρράς» (που χάριζε δάση) ακόμη τη θυμάται ο κόσμος κι ας έχουν περάσει 4 χρόνια.

Θυμάστε τι ωραία οι «οικολόγοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως ...δεν ήξεραν το περιεχόμενό της ή πως δεν πρόσεξαν τι ακριβώς υπέγραψαν;

Αν νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να κοροϊδέψει τον κόσμο, ας συνεχίσει να λέει τέτοια. Ομως, είναι γνωστό πως τη μόνη «πράσινη» ανάπτυξη που γνωρίζει είναι αυτή της επιχορήγησης επιχειρηματιών για να καταστρέψουν (και) το περιβάλλον.

ΚΟΙΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, που βρήκε να περάσει καλοκαιριάτικά το υπουργείο Εσωτερικών. Θέλει, λέει, να φτιάξει ...πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας!

Να θεωρήσουμε ότι η ...πολιτιστική διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να στέλνει κανείς τα ΜΑΤ να χτυπάνε απεργούς και διαδηλωτές;

`Η - ακόμη χειρότερα - θεωρούν ότι υπάρχουν πάμπολλες ...πολιτιστικές ανησυχίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. που χρειάζονται προϋποθέσεις για να αναδειχτούν;

Γιατί δείγματα του «πολιτισμού» που καλλιεργείται σε αυτά τα Σώματα έχουμε δει από τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους μετανάστες, από τον τρόπο που καλύπτουν τους εργοδότες και από τον τρόπο που ...αξιοποιούν τις ζαρντινιέρες.

Πολύ φοβόμαστε ότι ένα κέντρο αντιλαϊκού φανατισμού πάνε να φτιάξουν, που, δυστυχώς, δε θα μείνει αναξιοποίητο και από τις κυβερνήσεις του μέλλοντος, όποιες κι αν είναι.

Α, ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. Μια σειρά από ξένες τράπεζες πρέπει - λέει - να συνεργαστούν, προκειμένου να βγάλουν άκρη οι εισαγγελείς για την υπόθεση της «Ζήμενς»...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάλλον πρέπει να αναμένουμε αντίστοιχη «συνεργασία», όπως αυτή την ελβετικών αρχών στην υπόθεση των ΤΟΡ Μ1. Δηλαδή ...καληνύχτα.

Κατά τα άλλα, η Δικαιοσύνη θα φέρει «άπλετο φως» και σε αυτή την υπόθεση. Οπως σε τόσες άλλες, που υποχρεώθηκε - ανεξαρτήτως προθέσεων - να καταλήξει στο απόλυτο τίποτα.

Αποκλίσεις και συγκλίσεις

Σε αντιπαράθεση μεταξύ ΣΕΒ και χρηματιστών εξελίσσεται η πρόταση που υπέβαλαν οι μεγαλοβιομήχανοι, που πρότειναν να φορολογούνται τα κέρδη που αποκομίζουν όσοι κάνουν μπίζνες με τις συνεχείς και βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες μετοχών και με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτείται το λεγόμενο Ταμείο για τη φτώχεια.

Τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης εξήγησαν ότι με βάση την παραπάνω είδηση οι βιομήχανοι πρότειναν να δοθούν χρήματα για τους φτωχούς από τα κέρδη κάποιων εκπροσώπων του κεφαλαίου, αλλά οι χρηματιστές αντιδρούν. Το πώς έχουν τα πράγματα μπορεί να φανεί από δύο διαπιστώσεις και ένα σχόλιο.

Πρώτον, οι βιομήχανοι που αρνούνται να συνεισφέρουν στο Ταμείο για τη φτώχεια από τα κέρδη τους, κάνουν μια πρόταση άνευ περιεχομένου, αφού βραχυχρόνια κέρδη από το Χρηματιστήριο δεν προκύπτουν εδώ και χρόνια. Δεύτερον, οι χρηματιστές αντιδρούν επειδή αν κάποιος προσπορίζεται κέρδη ακόμα και σε χαλεπούς για τη Σοφοκλέους καιρούς είναι αυτοί οι ίδιοι, αλλά και επειδή η ιδέα και μόνο για φορολόγηση των κερδών, αποτρέπει το χρηματιστηριακό τζόγο και άρα αυτοί χάνουν προμήθειες.

Και το σχόλιο: Η πρόταση για τη φορολόγηση των κερδών από τον τζόγο στις χρηματαγορές, μία πρόταση που τώρα την κάνει ο ΣΕΒ, στην ουσία είναι η ίδια σχεδόν πρόταση, μέσω της οποίας ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εδώ και χρόνια (φόρος Τόμπιν) να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη...

Για το πώς μια πρόταση του συγκεκριμένου κόμματος υιοθετείται από την ηγεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι ένα θέμα από το οποίο μπορούν να βγουν αρκετά και χρήσιμα συμπεράσματα...

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλά γενικά για «ένα σύστημα Υγείας όπου μπορούσε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες» (συνέντευξη της 9.7.2008), όπου χωράνε όλοι: Κι ο επιχειρηματικός τομέας Υγείας, κι ο δημόσιος τομέας Υγείας, κι ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός, αρκεί «να ελεγχθεί η ασύδοτη εμπορευματοποίηση της Υγείας και η οικονομική εκμετάλλευση των ασθενών, να παταχτεί η παραοικονομία και να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία σε επίπεδα τουλάχιστον αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου» όπως σημείωσε στο χαιρετισμό του (24.5.2008) ο Αλ. Τσίπρας.

Δηλαδή, η πρόταση του ΣΥΝ φτάνει το πολύ ως τον έλεγχο της εμπορευματοποίησης - και όχι την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που, μαζί με την κυβερνητική πολιτική, οδηγούν τον άρρωστο στις δίνες της εμπορευματοποίησης στην ώρα της ανάγκης.

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις

«Απ' ό,τι φαίνεται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν τα στόματα των κοινωνικών δυνάμεων, πλην του κεφαλαίου».

«ΑΥΓΗ»

15 Ιουλίου 2008

Καιρός είναι τα στόματα να αρχίζουν να ξεφωνίζουν μερικούς - μερικούς, που ανακάλυψαν το φως (τους) μόλις το 2008 και μετά από δεκαετίες λιτότητας, αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων μάς αποκαλύπτουν ότι οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γέρνουν προς την οικονομική ολιγαρχία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στους προβοκάτορες

Πολλαπλούς στόχους εξυπηρετεί η προβοκατόρικη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ και σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς από την «COSMOTE» της εταιρίας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», η οποία πηγάζει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εκτελείται ομολογουμένως με αυταπάρνηση από την ηγεσία του ΛΑΟΣ. Πρόκειται και για αντιπερισπασμό προκειμένου να αδυνατίσει η όποια πληροφόρηση γύρω από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, να υποκατασταθεί η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την απόδοση ευθύνης στο ΚΚΕ, λες και είναι κόμμα αστικής διακυβέρνησης, ώστε να αποπροσανατολιστεί ο λαός και γύρω απ' το θέμα αυτό αλλά και συνολικά από τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τα οποία κανείς το τελευταίο διάστημα δε μιλά. 'Η για να περάσει στην ψυχολογία του κόσμου το «όλοι ίδιοι είναι». Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση το αντιλαϊκό της έργο.

Το ΚΚΕ δεν απολογείται στους ταξικούς του αντιπάλους και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Δίνει λόγο στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα τα οποία άλλωστε είναι και οι χρηματοδότες του. Αυτοί γνωρίζουν καλά πως εγγύηση της καθαρότητας και της διαφάνειάς του είναι η πολιτική του, που ποτέ δεν πρόδωσε και δεν ήρθε σε αντιπαράθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Χρειάζεται ωστόσο κάθε άνθρωπος του μόχθου είτε συμπαθεί είτε όχι, είτε συμφωνεί είτε όχι σε πολιτικές θέσεις με το ΚΚΕ, να αντιληφθεί πως η επίθεση εναντίον του αφορά και τον ίδιο. Κάθε άνθρωπος του μόχθου που γνώρισε το ΚΚΕ μέσα από τη δράση του, που το βλέπει καθημερινά εκεί όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει να δίνει μάχες για τα δίκια του, πρέπει να πάρει θέση, να συμβάλει στην απόκρουση της επίθεσης. Γνωρίζοντας πως κάθε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, και στην 90χρονη πορεία του τέτοιες υπήρξαν πολλές και σφοδρές, δε σταμάτησε σ' αυτό, αποτέλεσε τον προάγγελο επίθεσης συνολικά εναντίον του λαού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Αλλωστε, επιχειρώντας να πλήξουν το ΚΚΕ, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της επίθεσης θέλουν να πλήξουν το κόμμα που είναι καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας και των κομμάτων τους, που είναι το εμπόδιο στους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς, το κόμμα που δεν μπόρεσαν ποτέ να το βάλουν στο τσεπάκι τους.

Ματαιοπονούν. Η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό και αυτή τη φορά και θα εκτεθούν στα μάτια του λαού. Μπορεί να μη συγχωρούν στο ΚΚΕ ότι έμεινε όρθιο και προχωρά, ότι η πολιτική του επιβεβαιώνεται, βρίσκει απήχηση μέσα στο λαό, να μη του συγχωρούν τη συμβολή του στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται και παρεμποδίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης. Είναι όμως όλοι αυτοί οι λόγοι και πολλοί ακόμα για τους οποίους ο λαός εκτιμά το ΚΚΕ και αντιλαμβάνεται και την προβοκάτσια και τους σκοπούς της. Στα μάρμαρα του ΚΚΕ κακιά σκουριά δεν πιάνει. Κι απ' αυτή την επίθεση θα βγει πιο δυνατό, ατσαλωμένο. Τίποτα δεν πτοεί τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του. Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τη δράση μας μέσα στο λαό, με πλατύ άνοιγμα και συζήτηση πάνω στα προβλήματα, στις θέσεις και στις προτάσεις μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η απάντησή μας στους προβοκάτορες.

Αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ποιον συζητά το ΠΑΣΟΚ την οικονομική «κρίση» και τον τρόπο υπέρβασής της; Μα φυσικά με την ηγεσία του ΣΕΒ. Αντιπροσωπεία λοιπόν, όπως ενημερωνόμαστε από το σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους Λούκα Κατσέλη και Μιχ. Χρυσοχοΐδη επισκέφθηκαν προχτές τα γραφεία του ΣΕΒ και συζήτησαν με την ηγεσία του: Πρώτον, για την «κρίση ανταγωνιστικότητας που βιώνει η χώρα» και ανέλυσαν τις προτάσεις του κόμματος για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την «ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής». Δεύτερον, «αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα και τις δυνατότητες αποτελεσματικότερης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δελτίο, «η ηγεσία του ΣΕΒ και η αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν και μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τις επαφές τους και τον διάλογο επί συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας». Οταν λοιπόν υπάρχει μια τόσο αγαστή και δοκιμασμένη στην πράξη για πολλά χρόνια συνεργασία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ, όταν ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε ομιλία του αναφέρεται με πάθος υπέρ των επιχειρήσεών «μας», όταν στελέχη του (Π. Ευθυμίου) δηλώνουν ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι σημαία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ευνόητο ότι οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ με κάθε μέσο;

ΥΓ: Ολως τυχαίως η συνάντηση έγινε τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κορύφωνε την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ