Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η νομισματική πολιτική τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενισχύεται η ανακατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου μετά και τη νέα αύξηση στα επιτόκια του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θεσμοθετημένο από την ΕΕ όργανο για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν συσσωρεύσει χρέη προς τις τράπεζες πάνω από 105 δισ. ευρώ. Η αύξηση των επιτοκίων θα μετακυληθεί από τις τράπεζες στα μόνιμά θύματά τους, που θα αναγκάζονται να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Στην ίδια ρότα θα κινηθούν οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και άλλοι: Με τη σειρά τους θα μετακυλίσουν στη λαϊκή κατανάλωση τις όποιες επιβαρύνσεις από την αύξηση στο κόστος του χρήματος. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει ήδη με 5% έχοντας εξανεμίσει τις...«αυξήσεις» των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πλάτη σ' αυτή την κατάσταση έβαλαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που πανηγύριζαν την αύξηση του ενός ευρώ, όπως ακριβώς και το υπόλοιπο συνονθύλευμα που, στήριξε και στηρίζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη λογική του ευρωμονόδρομου της υποταγής.

Στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών για χορήγηση άδειας ίδρυσης ιδιωτικών νηπιαγωγείων μέχρι τις 21/7/2008 έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας. «Θυμίζει» έτσι, πού θα καταλήξουν χιλιάδες νήπια μετά τη ρύθμιση που έκανε υποχρεωτικό τον ένα χρόνο προσχολικής αγωγής, χωρίς προηγούμενα να υπάρχουν τουλάχιστον υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχε ισχύσει ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων, η οποία φέτος αποσύρθηκε σε έναν τακτικό ελιγμό του υπουργείου, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, 35.000 οικογένειες εξαναγκάστηκαν να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, εξαιτίας του χάους που προέκυψε από την υποχρεωτικότητα, ενώ πριν φοιτούσαν σε αυτά 5.000 νήπια.

Σήμερα, το υπουργείο αντί για την κάλυψη των αναγκών, ώστε από φέτος να φοιτήσουν όλα τα νήπια σε δημόσια νηπιαγωγεία, φροντίζει να διευκολύνει την ίδρυση ιδιωτικών, παρατείνοντας τις προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών για την ίδρυσή τους. Επιβεβαιώνει έτσι την εκτίμηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ότι «οι ελλείψεις υποδομών, εκπαιδευτικού υλικού, χρημάτων και προσωπικού θα εξωθήσουν και πάλι τους γονείς να καταφύγουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής».

Υγεία σαν... τουρισμός

Την πρόταση οδηγίας για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη ενέκρινε η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσα στους στόχους της οδηγίας είναι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλα κράτη - μέλη και τα έξοδα να τους επιστρέφονται στο ποσοστό που θα τους επιστρέφονταν αν είχαν λάβει περίθαλψη στη χώρα τους».

Δηλαδή, αφού πρώτα «ξηλωθούν» οι ασθενείς στην ώρα της ανάγκης - και αφού ταλαιπωρηθούν με το ταξίδι σε άλλο κράτος, στη συνέχεια θα εισπράξουν το μερτικό που προβλέπεται στη χώρα τους. Κι αυτό το ονομάζουν «ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα». Απίθανη, μ' άλλα λόγια, η ευρωανανέωση στην Υγεία, αφού - λίγο ως πολύ - την αντιμετωπίζει ως τουριστικό προϊόν.

Δεν κρύβεται ο ΛΑ.Ο.Σ.

«(...) Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν φυτώρια διαφθοράς», πέταξε πάλι χτες ο Γ. Καρατζαφέρης. Σε συμπλήρωση πρόσφατης τοποθέτησής του στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ» (αναδημοσιεύτηκε στην «Α1» της 21/6/08), ότι «εγώ θα συζητήσω και θα συνεργαστώ με το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν είναι το ΠΑΣΟΚ (...) Αν είναι η ΝΔ, με τη ΝΔ». Διαρκώς εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει το σύστημα από άλλη πλευρά, αλλάζοντας τα σαθρά ποδάρια του από δικομματικά σε διπολικά. Προκειμένου να συνεχιστεί η εφαρμογή της ίδιας αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Ωστόσο υπάρχει ο λαϊκός παράγοντας και στο χέρι του είναι να αποδοκιμάσει τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και τα σενάρια εναλλαγής της.

Νέοι ΝΑΤΟικοί μηχανισμοί

Σε πεδίο άσκησης, αλλά και συγκρότησης των πολιτικοστρατιωτικών μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς η χώρα μας, που έχει μπει στην πρώτη γραμμή διεκπεραίωσης των σχετικών ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Την τελευταία βδομάδα, με ευθύνη του υπουργείου Αμυνας, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μία άσκηση επί χάρτου, με αντικείμενο το «χειρισμό κρίσεων», με την επωνυμία «CMX 09» και ένα διεθνές συνέδριο «χειρισμού κρίσεων», με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ 2008». Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται άμεσα με αποκαλύψεις του «Ρ» περί συγκρότησης πολιτικοστρατιωτικών μηχανισμών ΝΑΤΟικού και ευρωενωσιακού χαρακτήρα.

Στόχος αυτών των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, είναι η ανάδειξη και εμπέδωση του πολιτικοστρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ, σε εφαρμογή των σχεδιασμών που γίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για επεμβάσεις στρατιωτικού, αλλά και πολιτικού χαρακτήρα. Οι κατευθύνσεις έχουν χαραχτεί από το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το αντίστοιχο της ΕΕ, που, με άλλοθι την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», θεσμοθετούν αποστολές αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα, που στρέφονται κατευθείαν ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η «μετεξέλιξη» του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ο προσανατολισμός του στο εσωτερικό των χωρών - μελών και μη συνεπάγεται και τη συγκρότηση των αντίστοιχων μηχανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο, μίλησε απροκάλυπτα γι' αυτόν τον πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό: «Οι νέες τάσεις και προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον επιβάλλουν ένα ολοένα και πιο σύνθετο και αλληλοεξαρτώμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων: Η πολυπλοκότητα των κρίσεων υπαγορεύει την εμπλοκή ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθεμία από τις οποίες αναπτύσσει εξειδικευμένες ικανότητες και διαχειρίζεται συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο μιας ευρύτατης επιχείρησης».

Δύο αποκαλύψεις του «Ρ», η μία στις 3 Ιούνη 2004 και η άλλη, πιο πρόσφατη, στις 27 Ιούνη 2008, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά αυτήν την επικίνδυνη εκτροπή:

Η πρώτη αναφέρεται σε έγγραφο του Ανωτάτου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει προωθηθεί μέσω του ΓΕΕΘΑ, με τίτλο «Εθνική Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων - Ανάπτυξη Πολιτικοστρατιωτικής Δυνατότητας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Αφορούσε στη διαδικασία για τη στρατολόγηση των λεγόμενων «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS) για 31 πεδία και 151 ειδικότητες που θα στελεχώνουν τα πολυεθνικά πολιτικοστρατιωτικά αποσπάσματα, ενός, υπό αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο, μηχανισμού για αποστολές επεμβατικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την αποκάλυψη, επικαλούμενη ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να απεμπολήσει δικαιώματα που ισχυροποιούν τη διεθνή θέση της».

Η δεύτερη αποκάλυψη, η οποία επίσης επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση, αναφέρεται στην υλοποίηση και στελέχωση των μηχανισμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και των μηχανισμών κατοχής μετά τις επεμβάσεις, στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Αφορά σε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε ενδεχόμενη αποστολή διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα», το οποίο έχει σταλεί στον Αρειο Πάγο, στα Εφετεία της χώρας, στα Πρωτοδικεία, στα Ειρηνοδικεία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Η απειλή, λοιπόν, ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και την παγκόσμια ειρήνη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμός είναι επί θύραις και αποτελεί μέρος της ίδιας επιχείρησης της άρχουσας τάξης, που λεηλατεί τη ζωή των εργαζομένων. Η αποκάλυψη αυτών των μηχανισμών και η πάλη για την ανατροπή τους ως μέρος της ευρύτερης λαϊκής πάλης αποτελούν την απάντηση.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Καμιά αυταπάτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οχι ότι είχαμε εμείς την παραμικρή αυταπάτη, αλλά για όποιον είχε, όσον αφορά το ρόλο του υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, φροντίζει ο ίδιος ο υποψήφιος να τις διαψεύσει. Χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Φάργκο της Νότιας Ντακότα, ο Ομπάμα είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανεπεξεργαστεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των 16 μηνών για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να χρειαστεί να τους καλέσει και πάλι σε νέα συνέντευξη Τύπου για να δώσει διευκρινίσεις. «Θα είμαι όσο πιο σαφής μπορώ, σκοπεύω να δώσω ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ομπάμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, των οποίων ως πρόεδρος θα προΐσταται, την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα και θα τους αναθέσει τη νέα τους αποστολή, η οποία θα είναι «να τελειώσουν τον πόλεμο». «Θα ήμουν ένας αδύναμος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εάν δεν έπαιρνα τα πραγματικά δεδομένα υπόψη μου», είπε ο γερουσιαστής του Ιλινόις, προσπαθώντας να επεξηγήσει τι εννοούσε, όταν νωρίτερα είχε πει ότι «θα επανεπεξεργαστεί τη θέση του αφού επισκεφθεί το Ιράκ». Δηλαδή, με άλλα λόγια, το πολύ γνωστό έργο που έχουμε ξαναδεί με όλους τους προηγούμενους Προέδρους, που πάνω απ' όλα βάζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και κατά περίπτωση έχουν και το παραμύθι έτοιμο για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πράσινη» υποκρισία για μίζες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πόση υποκρισία χωρά μέσα σε μια δήλωση μερικών παραγράφων; Αμέτρητη, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση που έκανε χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με τις βαρύγδουπες και κενές περιεχομένου διακηρύξεις, όπως ότι «η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται σε ομηρία από την υπόθεση SIEMENS και είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από αυτή την ομηρία» και «γι' αυτό το λόγο ζητείται πολιτικό και προσωπικό θάρρος». Στη συνέχεια ζήτησε «θάρρος» προκειμένου «να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια», «να ξεκαθαρίσει η υπόθεση», «να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές» και τέλος για «να τιμωρηθούν όσοι και από όποιο κομματικό χώρο έχουν ευθύνες». Μετά από αυτά, εύλογα θα περίμενε κάποιος, αφελής είναι αλήθεια, να ακούσει για τα χρήματα που εισέρευσαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, γιατί προφανώς δεν ήταν μόνο το 1 εκατομμύριο μάρκα που παραδέχτηκε ο Θ. Τσουκάτος. Ομως ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν ανέφερε το παραμικρό, αλλά προσπάθησε να εμφανιστεί και τιμητής της διαφάνειας. Και αναρωτήθηκε με περισσή υποκρισία: «Αυτό μόνο είναι το σκάνδαλο; (σ.σ. το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη). Πού πήγαν τα τεράστια ποσά για τα οποία μας μιλά η δικαιοσύνη από τη Γερμανία; Πάλι θα συγκαλυφτούν όλα, όπως και στις άλλες υποθέσεις;». Ας κάνει την αρχή και ας πει τι έγινε με αυτά που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ...

Φέρνουν τα μεταλλαγμένα...

Βήμα βήμα προχωρά το σχέδιο για επιβολή των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της «διατροφικής κρίσης». Μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες της άφησαν σαφέστατα ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάδοσης των μεταλλαγμένων, άρχισε η «καλλιέργεια εδάφους» για την αποδοχή τους από την «κοινή γνώμη» των κρατών - μελών. Ετσι η Κομισιόν κυκλοφόρησε έρευνα που εκθειάζει τα θετικά των μεταλλαγμένων και εμφανίζει μάλιστα ενθουσιασμένους τους αγρότες για «πολλαπλά οφέλη» και τα κέρδη που θα έχουν! «Οι αγρότες που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς έχουν μεγαλύτερη συγκομιδή και μεγαλύτερα κέρδη», είναι το συμπέρασμα της σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινής Ερευνας, την επιστημονική υπηρεσία της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων, στην προσπάθειά τους να πείσουν πολίτες και εθνικές κυβερνήσεις ότι είναι αναγκαία η απλοποίηση της αυστηρής νομοθεσίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θέλει να άρει πολλούς από τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι μεγαλύτερη παραγωγή μεταλλαγμένων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας... Είναι ολοφάνερο ότι αν δεν υπάρξει μέτωπο αγροτών - εργατικής τάξης οι γνωστές πολυεθνικές θα επιβάλουν τα μεταλλαγμένα, θέτοντας ταυτόχρονα υπό τον έλεγχό τους τη διατροφή των λαών και σε κίνδυνο την υγεία των λαών.

... μέσω βιοκαυσίμων!

Τα μεταλλαγμένα όμως δεν είναι κάτι μακρινό για τη χώρα μας. Αντίθετα «είναι εδώ» και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία στα λόγια διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργειά τους. Η αλήθεια είναι ότι στην πράξη κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και ιδού ένας τρόπος: Καθώς ο διαγωνισμός για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης κηρύχτηκε προχτές άγονος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απευθείας ανάθεση του έργου στην αμερικανική κοινοπραξία «Renew Energy» και «Cal West Ethanol». Η εταιρεία αυτή λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει να λειτουργήσει το εργοστάσιο έχοντας ως πρώτη ύλη μεταλλαγμένο καλαμπόκι, το οποίο δε θα είναι μόνο εισαγωγής... Φυσικά, δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη διάδοση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, αφού ήδη κυκλοφορούν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι αύριο με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι!

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ένα ντοκουμέντο - όπλο για κάθε κομμουνιστή, για κάθε εργαζόμενο, στην αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου και μπροστά στις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2009. Σε ειδικό ένθετο δημοσιεύουμε τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Μια μεγάλη πολιτική μάχη που έχει άμεση σχέση με κάθε μικρή ή μεγάλη πτυχή της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως διακρατική ένωση καπιταλιστικών χωρών, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την πολιτική της που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση σε κάθε χώρα, τσακίζει τα εργασιακά, τα λαϊκά δικαιώματα, σε όφελος της κερδοφορίας και της γιγάντωσης των μονοπωλίων.

Η πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους στη χώρα μας και έχει άμεση σχέση με τις κατευθύνσεις και αποφάσεις της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης. Το ίδιο και η πολιτική συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και αυτή του τσακίσματος των λαϊκών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ όλ' αυτά τα χρόνια αποκάλυπτε τον ταξικό υπέρ του κεφαλαίου χαρακτήρα της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και δικαιώθηκε. Επέμενε και επιμένει στη δράση του για την ανάδειξη των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, του 65ωρου, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, κλπ., καλώντας τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις, να εγκαταλείψουν τα κόμματα του δικομματισμού και του οπορτουνισμού, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίζει την καπιταλιστική ΕΕ, και να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, να οργανώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μπροστά στις ευρωεκλογές, που γίνονται τον επόμενο Ιούνη και θα είναι μια γενικευμένη, εφ' όλης της ύλης πολιτική μάχη, όπως επισήμανε, πρόσφατα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, το ΚΚΕ δίνει τη Διακήρυξή του με τις θέσεις του για τις ευρωεκλογές. Για να ανοίξει πλατιά συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες, για τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ (Μάαστριχτ, Συνθήκη Λισαβόνας, Ευρωσυνθήκη, κλπ.) και τα χειρότερα που έρχονται.

Ετσι, η δημοσίευση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές πρέπει να φτάσει σε κάθε λαϊκό σπίτι. Για να αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος με όλο το λαό, για τις αιτίες και τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ και την αναγκαιότητα ενίσχυσής του από το λαό. Γι' αυτό και κάθε κομμουνιστής, ΚΝίτης και ΚΝίτισσα, οι οπαδοί μας, αύριο, Κυριακή, συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πανελλαδική εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη». Για να φθάσει η Διακήρυξη με τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές σε κάθε λαϊκό σπίτι, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων, στα στέκια και στους χώρους που ζει, σπουδάζει και απασχολείται η νεολαία. Ολοι στην πανεξόρμηση με το «Ριζοσπάστη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ