Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... «ευεργέτες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σ' ευχαριστώ, ω εταιρεία, εν αφθονία μου παρέχεις χρήμα, επιδόματα, μελέτες, προστασία, ανάπλαση και ...πράσινη ανάπτυξη. Σ' ευχαριστώ, ω εταιρεία, για την ευγενική χορηγία...

Η παράφραση των στίχων του γνωστού τραγουδιού θα ταίριαζε ως «ύμνος» για τη λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μια ...ευθύνη που διαφημίστηκε προχτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προγράμματος του Ιδρύματος Ι. Λάτση και της Γιούρομπανκ. Μια «ευθύνη» ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες για τη γενναιόδωρη προσφορά τους.

Προσφορά - εισβολή στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με την κυβέρνηση να υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ για σταδιακή απόσυρση του κράτους από τομείς άσκησης πολιτικής με κρίσιμο κοινωνικό χαρακτήρα και παράδοσή τους στο κεφάλαιο. Τομέας όπου οι εταιρείες θα ενσωματώσουν στις δραστηριότητές τους τις περιβαλλοντικές και άλλες «ανησυχίες» τους.

«Δε συζητώ με όχλο... »

«Δε συζητώ με όχλο...». Αυτή ήταν η απάντηση του λιμενάρχη Χίου σε όσους μαζεύτηκαν προχτές βράδυ έξω από το λιμεναρχείο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους, στους - για τρίτη μέρα - εγκλωβισμένους μετανάστες, στο γνωστό κατάλυμα, υπό κλιματολογικές συνθήκες που επέτειναν τα βάρη του εγκλεισμού. Φυσικά, η πολιτεία είχε κάνει το καθήκον της στους παραβάτες. Είχαν όλοι πρωτοκολληθεί...

Η αστυνομία δε διέθετε την απαραίτητη δύναμη, οι αρχές του τόπου στα Ψαρά, τα ΜΜΕ στον κόσμο τους, αν πέθαινε και κανένας δε βαριέσαι... Παράπλευρες απώλειες κατά την εξουσία. Αν είναι βέβαια να προστατέψουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τότε να και σύσσωμες οι δυνάμεις, να και οι ράμπο στην πρώτη γραμμή σαν αστακοί να αντιμετωπίσουν... τον εχθρό λαό, ως σύγχρονοι πραιτοριανοί.

Η κινητοποίηση, βέβαια, έφερε αποτέλεσμα. Σε περίπου δύο ώρες οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Μερσινιδιού, μετά από την πολιτική πίεση που ασκήθηκε από τους συγκεντρωμένους - όχλο - και απέμεινε η φράση του λιμενάρχη μετέωρη, να προσδιορίζει όχι μόνο τη νοοτροπία του ίδιου, μα και της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, της κοινωνίας που σηματοδοτεί και την εικόνα της σύγχρονης Ευρώπης των 27 που βλέπει παντού εχθρούς και λαθραίους.

Κοινοί εκβιαστές της ΕΕ

Σαν κοινοί εκβιαστές, οι ιθύνοντες της ΕΕ έπεσαν πάνω στον ιρλανδικό λαό και τον απειλούν για το ΟΧΙ που τόλμησε στο δημοψήφισμα απορρίπτοντας την Ευρωσυνθήκη. Ζητούν εξηγήσεις και ευθέως απειλούν δίνοντας μάλιστα διορία τεσσάρων μηνών μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, τον Οκτώβρη, για να ξαναψηφίσει και να ...εγκρίνει την Ευρωσυνθήκη που απέρριψε παρά τις αφόρητες πιέσεις που του ασκήθηκαν μέχρι το δημοψήφισμα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, οι λαοί είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν δημοκρατικά αρκεί να εγκρίνουν τις αντιλαϊκές αντιδραστικές Ευρωσυνθήκες και όποια άλλα αντιλαϊκά και ρατσιστικά μέτρα υπαγορεύουν οι πολυεθνικές. Να δέχονται αδιαμαρτύρητα, π.χ., να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, την απλήρωτη δουλειά, το πετσόκομμα των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, να γίνονται κρέας για τα κανόνια του Ευρωστρατού, να φυλακίζονται για ενάμιση χρόνο οι οικονομικοί μετανάστες, κλπ. Ας χαίρονται, λοιπόν, τη δημοκρατία τους οι ευρωλάγνοι ντόπιοι και ξένοι. Οσο για τους λαούς, σιγά σιγά αρχίζουν να τους μαθαίνουν. Και είναι σίγουρο πως όλο και περισσότεροι θα δίνουν την απάντηση που ταιριάζει στους εκβιαστές των πολυεθνικών και στο πολιτικό τους προσωπικό.

SIEMENS και σε φοιτητικές εκδηλώσεις!

Το μέγα σκάνδαλο των ημερών με τη SIEMENS, δυστυχώς απλώνεται και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με ευθύνη των κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικά, τα δύο τελευταία χρόνια, ο 13ος και ο 14ος Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός είχε ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ τη SIEMENS! Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, ελληνικών πανεπιστημίων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και, φέτος, με την υπογραφή του Ελληνα Ευρωπαϊκού Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα. Ολα αυτά δείχνουν ότι το σκάνδαλο δεν αφορά μόνον χρηματοδοτήσεις κομμάτων, όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα την αντιλαϊκή τους πολιτική που ρίχνει βορά στις επιχειρήσεις και ανυποψίαστους μαθητές, προκειμένου, εκτός των άλλων, να διαμορφώνουν και κοινωνικό προφίλ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Γυρίστε τους την πλάτη

Η πολιτική ζωή της χώρας εισήλθε για μια ακόμα φορά στη «ζώνη» της σκανδαλολογίας. Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία, όσο συνεχίζεται μια σκανδαλώδης πολιτική που ως τέτοια γεννά και αναπαράγει φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Η συζήτηση για το αν, ποια κόμματα της πλουτοκρατίας, ποιοι συγκεκριμένοι πολιτικοί της, χρηματίστηκαν από τη «Ζήμενς» είναι αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ακριβώς γιατί μιλά για ένα γεγονός σύμφυτο της σχέσης της πλουτοκρατίας με τα κόμματά της, στο όνομα τάχα της αποκατάστασης της αστικής ηθικής που είναι σάπια έτσι κι αλλιώς, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα, ιδανικό για την αναπαραγωγή κάθε είδους τρωκτικών.

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν. Ούτε να τρέφει αυταπάτες πως θα έρθουν όλα στο φως. Γνωστά θα γίνουν τόσα όσα πρέπει ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, ώστε να μην τρωθεί περαιτέρω το ήδη «λαβωμένο» στις λαϊκές συνειδήσεις κύρος του. Για το λαό το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική από και για την πλουτοκρατία που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Το μεγαλύτερο όλων των σκανδάλων είναι να αυξάνεται ραγδαία ο παραγόμενος απ' το λαό πλούτος κι ο ίδιος, αν και παραγωγός του, να βυθίζεται στη φτώχεια και στην ανέχεια. Να μην έχει στον ήλιο μοίρα. Η πολιτική που σκοπό της έχει την ευημερία των κερδών του κεφαλαίου, επιβάλλεται και προωθείται συν τοις άλλοις και με την αξιοποίηση μέσων όπως η απάτη, η εξαγορά, η διαπλοκή. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο... Ετσι λειτουργούν στον καπιταλισμό η πολιτική και η οικονομική εξουσία. Κι αν κάποτε έρχονται στο φως ορισμένα κρούσματα διαφθοράς δεν είναι παρά η έκφραση των συγκρούσεων και των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν, που έμπλεοι υποκρισίας ορκίζονται στο όνομα της διαφάνειας και της κάθαρσης.

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση που νιώθει ο λαός όταν αποδεικνύεται αυτό που ήδη απ' την πείρα του γνωρίζει, το χορό δισεκατομμυρίων που στήνεται με «τροφοδότη» τον δικό του ιδρώτα, να μην καταλήξει άσφαιρα πυρά. Να τη μετουσιώσει σε πάλη εναντίον αυτής της πολιτικής. Να μην τον οδηγήσει στο μοιρολατρικό συμπέρασμα του όλοι ίδιοι είναι, τίποτα δε γίνεται. Ιδιοι είναι αυτοί που πρεσβεύουν ίδια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Αυτούς πρέπει να καταδικάσει πολιτικά, με την ψήφο και με τους αγώνες του. Η ανάπτυξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, που μαχητικά και ασυμβίβαστα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, μπορεί να περιορίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, σε αντιπαράθεση με τη συναίνεση και την υποταγή, τη χειραγώγηση και τη φθορά των συνειδήσεων.

Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός για να «ξεριζώσει» την αντιλαϊκή πολιτική και μαζί της τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τη διαφθορά. Για να οικοδομήσει τη δική του εξουσία, όπου ο ίδιος θα είναι ελεγκτής και εγγυητής της διαφάνειας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ακρίβεια και κέρδη

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης έχουν και όνομα και - πολύ συγκεκριμένο - αίτιο.

Είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική παραπέρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας που ευαγγελίζονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, όπως σήμερα αυτή της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία ισολογισμών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Στο α΄ τρίμηνο του 2008, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται - σε μέσους όρους - με το αστρονομικό ποσοστό 278,3%. Στη σχετική λίστα, φιγουράρουν και επιχειρήσεις που πέτυχαν να «αυγατίσουν» τα κέρδη τους ακόμη και με τετραψήφια ποσοστά μέχρι και 3.416% (!). Η τέτοια συσσώρευση κέρδους σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την αύξηση των πωλήσεών τους. Αντίθετα, η μάζα της λαϊκής κατανάλωσης - και εξαιτίας των απανωτών ανατιμήσεων - υποχωρεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν καταφέρει να αποσπούν ολοένα και περισσότερα κέρδη για μικρότερη μάζα πωλήσεων. Το γεγονός αυτό καταμαρτυράται και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους: Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση του τζίρου τους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την ενίσχυση της κερδοφορίας τους...

Είναι απόλυτα φανερό ότι τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ακόμη και ...1.041 ανάλογου περιεχομένου, είναι γράμμα κενό περιεχομένου.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο κατέληξε η συμφωνία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» με το υπουργείο Υγείας, να αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου «Επικοινωνία» που πρόσφερε εκπαίδευση σε 35 πολυανάπηρα παιδιά.

Η «Επικοινωνία» ήταν μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την «Αμυμώνη». Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε - λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης - την ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά ανέλαβε η «Αμυμώνη», με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με το υπουργείο Υγείας. Ετσι, το κράτος αποποιήθηκε την υποχρέωσή του για τη φροντίδα των πολυανάπηρων παιδιών, μεταφέροντάς τη στα ασφαλιστικά ταμεία και τους γονείς.

Χτες, το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε Δελτίο Τύπου της «Αμυμώνης», κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν προκύπτουν υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση της «Αμυμώνης», πιέζοντας για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση που είχαν απευθύνει προς τους γονείς στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και εργαζόμενοι του Κέντρου για το τι θα επακολουθούσε, σε περίπτωση που δέχονταν αυτή τη «λύση». Αλλά και ότι σηματοδοτούνταν η εγκατάλειψη των αναγκών για την εκπαίδευση των πολυανάπηρων παιδιών, που είναι δεκάδες εκατοντάδες.

Την πολιτική αυτή αντιπαλεύουν με συνέπεια το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ΚΚΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των αναπήρων. Οι γονείς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνταχθούν στον αγώνα για δημοσιοποίηση του Κέντρου, για να αναλάβει το κράτος 100% την ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας με κοινωνικό έλεγχο από τους γονείς, για τη δημιουργία ανάλογων δημόσιων κέντρων εκπαίδευσης και αποκατάστασης για τα πολλαπλά ανάπηρα παιδιά και την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών τους.

Ανατροπή και «ανατροπή»

«Είναι πλέον σαφές ότι η όποια βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία περνάει μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή με τις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΕΕ».

Από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΝ με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι το κόμμα αυτό στο πλαίσιο της «αριστερής στροφής» δανείζεται φράσεις και συνθήματα ( π.χ. «ρήξη (;)» «ανατροπή» (;)) από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ. Αλλά πρόκειται για αριστερή στροφή ή για αριστερούτσικο πασπάλισμα των κλασικών οπορτουνιστικών θέσεων που παραδοσιακά προβάλλει το κόμμα αυτό; Το μεν ΚΚΕ προβάλλει το αίτημα της ρήξης, της ανατροπής και της ανυπακοής (το τελευταίο το ...ξεχάσανε στο ΣΥΝ) στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης και τελικά της διάλυσης του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας και σε κάθε χώρα-μέλος, για να περάσουν οι κοινωνίες στο σοσιαλισμό. Ο δε ΣΥΝ προβάλλει το αίτημα της «ρήξης» και της «ανατροπής» ενάντια ...στις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ για μια ΕΕ κοινωνική και δημοκρατική με τον άνθρωπο να συνυπάρχει με τα κέρδη, αλλά πάνω απ' αυτά! Με άλλα λόγια, επανέρχεται στη γνωστή ρεφορμιστική θέση, για ...πάλη μέσα στα πλαίσια της ΕΕ (αυτό δα έλειπε) ώστε από νεοφιλελεύθερη να γίνει δημοκρατική και κοινωνική. Τότε, ρε παιδιά, γιατί να μην παλέψουμε και για τον εκδημοκρατισμό του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας; Να τα αποσπάσουμε από τα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων και να τα κάνουμε φορείς της δημοκρατίας; Πολύ απλά, γιατί ορισμένα πράγματα δεν επιδέχονται μεταρρύθμισης, αλλά μόνο ανατροπή.

Η ασφάλεια των τροφίμων στο περιθώριο

Σοβαρούς κινδύνους για την κτηνοτροφική οικονομία, αλλά και την υγεία των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργεί η πρόθεση της Επιτροπής να επιτρέψει εκ νέου τη χρήση κρεατάλευρων στην κτηνοτροφία. Θυμίζουμε ότι τη δεκαετία του '90 η χρήση των κρεατάλευρων στα βοοειδή οδήγησε την Ευρώπη σε ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο, της γνωστής πια νόσου των «τρελών» αγελάδων, που έπληξε σοβαρά την κτηνοτροφία κυρίως των βορειοευρωπαϊκών χωρών και αποτέλεσε σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Επίτροπος Υγείας Ανδ. Βασιλείου, η Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση χοιρινού κρεατάλευρου στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων, μιας και η σταδιακή εξάλειψη της νόσου των «τρελών» αγελάδων επιτρέπει μία τέτοια απόφαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόταση είναι πολύ πιθανό να τεθεί προς έγκριση από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές της κοινότητας, ακόμη και εντός του 2008. Φυσικά και οι συνέπειες που θα είχε στην υγεία των καταναλωτών μια τέτοια διατροφική αλλαγή στις δύο αυτές ομάδες ζώων δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Επιτροπή, η οποία για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των πολυεθνικών τροφίμων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νεολαιίστικο αντάμωμα με το ΚΚΕ

Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ δεν είναι απλώς η μεγάλη και πλούσια ιστορική διαδρομή ενός κόμματος. Είναι ένα προς ένα, 90 χρόνια αγώνων και θυσιών με συγκεκριμένο σκοπό: Την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Κι αυτός ο σκοπός δεν είναι απλά ένα ευγενικό όραμα, αλλά είναι στόχος στοιχειοθετημένος με μια επιστημονική κοσμοθεωρία. Με θεωρία επαναστατική, γι' αυτό και πρωτοπόρα. Και για να γίνει πράξη, για να γίνει ζωή αυτός ο στόχος, απαιτεί και ακούραστη, πρωτοπόρα, επαναστατική δράση. Από αυτή την πρωτοπόρα θεωρία και δράση είναι χαραγμένη η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ. Γι' αυτό και έχει αξία για τον κάθε νέο, για τον κάθε εργαζόμενο να γνωρίσει αυτή την ιστορία, να κάνει κτήμα του τα διδάγματα και τις εμπειρίες της, να τα κάνει όπλα για το «σήμερα» και για το μέλλον του, για την ίδια του τη ζωή.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συνδιοργανώνεται από Κόμμα και Νεολαία. Ηδη αυτή η μεγάλη γιορτή έχει απλώσει τα φτερά της. Ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, με το κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων που θα γίνει στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Πρόπερσι, από το κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων του 33ου Φεστιβάλ είχαν περάσει 90.000 νέοι και νέες. Αντίστοιχα πολλές δεκάδες χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ως το μεγαλύτερο πραγματικά πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαιριού, το Φεστιβάλ μπορεί με τον πλούτο των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεών του να φέρει τους νέους κοντά στο ΚΚΕ, στην πρωτοπόρα ιστορία, θεωρία και δράση του.

Χτες στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, σήμερα στο Πεδίον του Αρεως, στα ΤΕΙ, αύριο στον Πειραιά, όλο το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της χώρας, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ χτίζονται με τη φροντίδα των Οργανώσεων του ΚΚΕ, με το μεράκι των παιδιών της ΚΝΕ, με την ουσιαστική συμμετοχή των φίλων της Οργάνωσης. Χιλιάδες ερασιτέχνες καλλιτέχνες βάζουν τη σφραγίδα τους στο Φεστιβάλ, το πλουτίζουν με τις νότες και τα χρώματά τους. Ετσι φτιαγμένο το Φεστιβάλ μιλάει στη γλώσσα λαού και νεολαίας, ακουμπάει στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματά τους. Απαντάει στην ανάγκη του νέου να ασχοληθεί με την τέχνη, να δημιουργήσει και να την απολαύσει. Ακουμπάει το δικαίωμά του στον αθλητισμό, την απαίτησή του για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Φωτίζει το δρόμο της ανυπόταχτης στάσης ζωής, κόντρα στις εξαρτήσεις. Αλλά απαντά μέσα από την εμπειρία της 90χρονης ιστορικής δράσης του ΚΚΕ στον αγώνα για το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό. Η αυλαία έχει ανοίξει. Το ραντεβού δίνεται για τους νέους ...κάθε ηλικίας στις εκδηλώσεις του 34ου Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ