Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα «δημόσια», τους τρώνε τη δουλειά...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εκπαιδευτική διαδικασία παρουσιάζει μια σοβαρή ανισομέρεια. Από τη μία πλευρά, η συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών τυπικής εκπαίδευσης, δηλαδή κυρίως σχολικής, είναι περιορισμένη. Οπως προκύπτει από τη νέα έκδοση της κλαδικής μελέτης της ICAP, το μερίδιο των ιδιωτικών σχολείων επί του συνολικού αριθμού των μαθητών είναι μικρό, μόλις 6% την περίοδο 2006/7. Εχει παραμείνει δε στο επίπεδο αυτό επί δεκαετίες. Από την άλλη όμως πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας κυριαρχεί στη μη τυπική εκπαίδευση, δηλαδή στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών κλπ. Το 2007, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών για εκπαίδευση ξεπέρασαν τα ...2 δισ»...

Το παραπάνω απόσπασμα από τη μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας ερευνών ICAP για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζει ως αρνητικό το γεγονός ότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι λίγα και τα περιθώρια κέρδους για το κεφάλαιο σ' αυτόν το τομέα είναι περιορισμένα. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι γνωστή για τον προσανατολισμό της στις έρευνές της υπέρ των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη εταιρεία λοιπόν εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους για τους ιδιώτες είναι μικρά γιατί τα τελευταία χρόνια τα δημόσια σχολεία έχουν προχωρήσει σε «καινοτομίες» πιο ανταγωνιστικές από αυτές των ιδιωτικών. Λίγο - πολύ, συμπεραίνει ότι τα δημόσια σχολεία αρχίζουν να... μοιάζουν στα ιδιωτικά και τους τρώνε τη δουλειά...

Αποθέωση των χορηγών

Ευχαριστίες και διθύραμβοι για τους χορηγούς και την «κοινωνία των πολιτών» που αναλαμβάνουν την ευθύνη να λύσουν προβλήματα, για τα οποία έχει ευθύνη το κράτος, υπό τη σκιά συγκεκριμένων καταγγελιών για σκάνδαλα, ακούστηκαν χτες στα εγκαίνια της πανεπιστημιακής αιματολογικής κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Λίγες μέρες πριν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, έκανε σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο των φιλανθρωπικών σωματείων και των Ειδικών Λογαριασμών (ΕΛΚΕ) στις πανεπιστημιακές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Η αιματολογική κλινική έγινε με δωρεά του «Συλλόγου Φίλων της Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - "Ιασις"», όμως ο σύλλογος παρουσίασε στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι ασθενής καλούνταν απ' τον υπεύθυνο καθηγητή Γ. Παγκάλη να καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό που διατηρεί ο «Ιασις» σε τράπεζα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων έθεσε και ερωτήματα, αν «υπάρχουν προμηθεύτριες εταιρείες που δίνουν χρήματα και έχουν άμεσα συμφέροντα από τη δραστηριότητά τους στην Αιματολογική Κλινική, όπως για παράδειγμα πώληση φαρμάκων ή μηχανημάτων». Αλλά και για τη στελέχωση της κλινικής με 12 νοσηλευτές, ενώ το νοσοκομείο στενάζει απ' τις ελλείψεις προσωπικού.

Οι καταγγελίες αυτές βέβαια πέρασαν σε δεύτερο φόντο και επικράτησαν το «συγκινησιακό» κλίμα και τα υμνολόγια απ' τα πλέον επίσημα χείλη (υφυπουργός Υγείας, υπουργός Εσωτερικών) στους χορηγούς. Αυτή άλλωστε είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή. Αποθέωση των εταιρειών και των ευεργετών, για να μπορεί το κράτος να αποσύρεται απ' την ευθύνη του για την παροχή δωρεάν των δημόσιων υπηρεσιών που δικαιούνται και έχουν χρυσοπληρώσει τα λαϊκά στρώματα.

«Ράδιο-κάνναβις»

Δε θα ασχοληθούμε με το τι είπε ο Κλεάνθης Γρίβας φιλοξενούμενος στη «Ράδιο Αρβύλα» του ΑΝΤΕΝΑ. Δε θα ασχοληθούμε, γιατί χρόνια τώρα είναι πασίγνωστο πως περιφέρει την ντουντούκα της ναρκω-κουλτούρας όπου τον καλέσουν. Είναι δεδομένο τι θα υποστηρίξει όπου και να βρεθεί και δε θα του κάνουμε τη χάρη να αναμεταδώσουμε για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς του. Αυτό το δεδομένο όμως το ήξεραν οι υπεύθυνοι της εκπομπής και καθόλου τυχαία έστησαν την παράσταση εμπλουτίζοντάς την και με ρεπορτάζ από τις επίσης πασίγνωστες απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανού. Αρα η υπόθεση δεν είναι καθόλου «ράδιο αρβύλα» αλλά στημένη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας με πολύ δήθεν και τάχα νεολαιίστικο στιλάκι. Αυτά για να μη θαρρούν πως δεν τους πήραμε είδηση...

Ερώτημα...

Μπορεί η Αθήνα να μην έχει πράσινο. Μπορεί να μη διαθέτει τους απαιτούμενους εργαζόμενους στην υπηρεσία Κηποτεχνίας και Πρασίνου. Μπορεί να παραδίδει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τουλάχιστον, όμως, διαθέτει πλέον απορριμματοφόρα με φυσικό αέριο! Την απόκτησή τους, μάλιστα, η διοίκηση του Δήμου, την προπαγανδίζει ως «ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής»! Τώρα πώς γίνεται να θεωρείται «περιβαλλοντική πολιτική» η απόκτηση απορριμματοφόρων με φυσικό αέριο, όταν, την ίδια στιγμή, το εναπομείναν πράσινο, στην τσιμεντούπολη που λέγεται Αθήνα, εξαφανίζεται, ίσως θα έπρεπε να μας το απαντήσει η διοίκηση του Δήμου...

Η καταλληλότητα των τροφίμων

Η πλήρης παράδοση της δημόσιας υγείας στην κερδοσκοπία των μονοπωλίων επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες από το διασκορπισμένο σ' ολόκληρη τη χώρα μείγμα ορυκτέλαιου - ηλιέλαιου και από τους χειρισμούς που έκαναν κυβέρνηση και εποπτευόμενοι από αυτήν αρμόδιοι φορείς. Πρακτικά, ο ΕΦΕΤ δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο, ώστε να εντοπίσει εγκαίρως και να εμποδίσει τις επικίνδυνες παρτίδες να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και από εκεί στα πιάτα των καταναλωτών.

Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι και στην Ελλάδα είχαν φτάσει ποσότητες από τις μολυσμένες παρτίδες, και η στάση που επέλεξε να τηρήσει η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν αντικειμενικά να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, αλλά επιδίωξαν, μετά την αποκάλυψη του επικίνδυνου αυτού ζητήματος, να εφησυχάσουν τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να συνεχίζουν να καταναλώνουν ό,τι τους «σερβίρουν» τα μονοπώλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη μέρα της γνωστοποίησης της υπόθεσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ, υποστήριζε ότι ...πιθανότερο είναι να μην έχουν φτάσει συσκευασίες στα καταστήματα. Προχτές, έξι μέρες μετά, παραδεχόταν απροκάλυπτα όχι μόνο ότι κυκλοφόρησε μολυσμένο λάδι, αλλά και ότι δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως δεν εξακολουθούν να πωλούνται! Ο ίδιος, μάλιστα, επιχείρησε να χρεώσει στον ΕΦΕΤ παραλείψεις, αποποιούμενος των κυβερνητικών ευθυνών. Δε δίστασε, μάλιστα, να πει τόσες μέρες μετά, και ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστεί πια πού ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες από αυτό το ηλιέλαιο και τις φάγαμε ήδη από προϊόντα που το περιείχαν, ότι «θα το ψάξει», εάν θα μπορούσε να έχει εμποδίσει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να φτάσει έστω κι ένα μπουκάλι στα ράφια των καταστημάτων!

Η κυβέρνηση, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, φέρει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι οι καταναλωτές παραμένουν έρμαια της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων. Είναι δεδομένο ότι, από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά κέρδη αποτελούν αυτοσκοπό και κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, γύρω από τον οποίο χαράσσεται ακόμα και η πολιτική προστασίας των καταναλωτών, είναι αυταπάτη να επιζητά κανείς να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύουν αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία. Και είναι ψέμα να ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι έχουν την παραμικρή πρόθεση να κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να περνάει μέσα από συστήματα ...αυτοελέγχου των επιχειρήσεων, ούτε μέσα από την «ελεύθερη αγορά», που στηρίζει την ασφάλεια των προϊόντων στην καλή πίστη των επιχειρηματιών, οι οποίοι ουδόλως νοιάζονται για όλα αυτά. Θεός τους είναι το κέρδος. Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι είναι ουσιαστικός προληπτικός κρατικός έλεγχος σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και της εμπορίας των τροφίμων και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της νοθείας. Κι ακόμα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διατροφική απειλή, απαιτείται κατάργηση των μονοπωλίων και των ιδιοκτητών τους, και η οργάνωση της παραγωγής με κοινωνική ιδιοκτησία στις επιχειρήσεις, εργατικό έλεγχο, ώστε να παράγουν με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι, όπως τώρα, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Διυπουργικοελεγκτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ! Ολόκληρη διυπουργική επιτροπή θα ελέγχει τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων και τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Για να ...περικόπτει δεόντως, φυσικά. Δε μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις σε ελέγχους με στόχο την αύξηση των δαπανών για θέματα, όπως η Υγεία ή η Παιδεία.

Μήπως θα μπορούσε να μπει στον κόπο αυτή η διυπουργική επιτροπή να εξετάσει και κάποια άλλα πράγματα;

Οπως, π.χ., πόσα ξοδεύει ο Ελληνας πολίτης για υπηρεσίες υγείας; Ενα αγαθό, δηλαδή, που υποτίθεται πως είναι δωρεάν;

Θα έβρισκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τους βεβαιώνουμε. Για την ακρίβεια, θα έβρισκαν τα οικονομικά αποτελέσματα των πολιτικών τους.

ΣΙΓΑ, ΜΗ ΔΕ βρισκόταν και ένας εισαγγελέας, ο οποίος να θέλει να πάει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατηγορούμενη για κακούργημα.

Τέτοια φαινόμενα εκτρέφουν οι πολιτικές που ακολουθούνται στο χώρο της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης και δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς.

Φυσικά, για όσους αποφασίζουν να ξεπουλήσουν και τη ΔΕΗ, και τον ΟΤΕ, και τα Λιμάνια, δεν υπάρχει θέμα κακουργήματος.

Δεν είναι κακούργημα το να κλέβεις τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και να τα χαρίζεις σε ιδιώτες.

Αντιθέτως, είναι μια απολύτως σύννομη πράξη (άλλωστε, οι ίδιοι που ξεπουλάνε νομοθετούν κιόλας), μέσα στο πνεύμα των καιρών.

Το ...πιάσαμε, πάντως, το μήνυμα. Για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους δε θα χρησιμοποιούν μόνο τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες. Θα ποινικοποιούν και τις κινητοποιήσεις.

Μόνο που το έχουν ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν και ...δεν έπιασε. Ούτε τώρα θα πιάσει.

Οσο περισσότερο πιέζουν και απομυζούν τον ελληνικό λαό, τόσο περισσότερο τον εξοργίζουν. Κι όσο περισσότερο τον εξοργίζουν, τόσο λιγότερο θα τους φοβάται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, δε θα έχει και άλλη επιλογή από το να τους αντισταθεί.

Ευρωλιτότητα και ακρίβεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν αδιαφορούν μόνο επιδεικτικά για την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουν δράση για να μην υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Ο λόγος για τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ που στην προχτεσινή συνεδρίαση «δεσμεύτηκαν» να συνεχίσουν την άγρια λιτότητα και το 2009 προκειμένου το έλλειμμα να μην υπερβεί το 3%, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης δεσμεύονται «να εφαρμόσουν αυστηρά τους προϋπολογισμούς 2008 αποφεύγοντας τις αποκλίσεις από τις προβλεπόμενες δαπάνες», καθώς και να περιορίσουν κατά 0,5% το έλλειμμα το 2009. Ας σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο στη συνεδρίαση του Εκοφίν στο Βερολίνο είχαν αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010... Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της ΕΕ βάλλονται πανταχόθεν και για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα δεν έχουν άλλο δρόμο από την ταξική αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Μισές αλήθειες

Καλή επιτυχία μπροστά στις πανελλήνιες εξετάσεις ευχήθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης σε μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και μέσω αυτών στους μαθητές όλης της χώρας, δηλώνοντάς τους ότι «οι πόρτες είναι σχεδόν ορθάνοιχτες, μια που με απόφασή μας φέτος η αναλογία είναι εννέα στους δέκα, ενώ πέρυσι έμπαιναν επτάμισι στους δέκα μαθητές στο πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ». Ξέχασε βέβαια να τους πει ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα περάσει σε σχολές και Τμήματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ότι οι οικογένειές τους θα κληθούν να ξοδέψουν περιουσίες ή να καταχρεωθούν, προκειμένου να σπουδάσουν στα μόνο κατ' όνομα «δημόσια και δωρεάν» ΑΕΙ κ.ά.

Πρόβλεψε ακόμα ότι «όποιοι έχουν προετοιμαστεί σωστά κι έχουν δουλέψει είναι βέβαιον ότι θα μπορέσουν να περάσουν», ξεχνώντας, για άλλη μια φορά, ότι η «σωστή προετοιμασία» περνάει μέσα από τα πανάκριβα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, μέσα από την παραπαιδεία που καμιά κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προσπαθήσει καν να χτυπήσει.

Φοβούνται την κατακραυγή

Μετά την πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού δηλώνει έτοιμη να ξοφλήσει τις «αγωνιστικές» της υποχρεώσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, με δικαστικές προσφυγές, προκειμένου αυτός να κηρυχτεί αντισυνταγματικός. Μάλιστα, αυτήν την απόφαση ανακοίνωσε μια μέρα (δηλαδή προχτές) πριν την 4ωρη στάση εργασίας (χτες), που είχε κηρύξει κάτω από την έντονη πίεση των ταξικών δυνάμεων και συνολικά του κλάδου, προκειμένου να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους και να αποφύγει την κατακραυγή τους.

Αυτή την κατακραυγή φοβήθηκε και χτες η πλειοψηφία, στη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, έξω από το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ). Γι' αυτό αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο του συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων της Αθήνας. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων βέβαια τους χάλασαν τη «σούπα» και με την ντουντούκα αποκάλυψαν την επικίνδυνη στάση και θέση της Ομοσπονδίας, καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο συνδικάτο τους και στο ΠΑΜΕ, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μαζί με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων.

Η «έξωθεν» κατάρρευση μύθων

«Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της "Ντόιτσε Τέλεκομ", η D.T. ("Ντόιτσε Τέλεκομ") αποκτά τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ του ΟΤΕ και το δικαίωμα πλήρους ενοποίησης των αποτελεσμάτων του». Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΤΕ μετά την προχτεσινή συμφωνία κονιορτοποιεί όλα τα παραμύθια της εγχώριας κυβερνητικής προπαγάνδας, με τα οποία επιχειρείται να αποκοιμηθεί ο ελληνικός λαός: Οτι δηλαδή πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία, που διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου και του Οργανισμού, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει δικαίωμα «βέτο» για σημαντικά θέματα, και άλλα παρόμοια. Ειδικά την μπουρδολογία περί «βέτο» την έχει ξετινάξει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Μακ Κρίβι, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα πως «αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ το δημόσιο δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω συμφωνίας των μετόχων, έστω και αν διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας»... Δεν περιμέναμε βέβαια τους «Ευρωπαίους» να μας ανοίξουν τα μάτια, ωστόσο οι δηλώσεις τους έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που από την πρώτη στιγμή έλεγε το ΚΚΕ...

Δαιμόνιοι ρεπόρτερ!!!

Βούλιαξε το Σύνταγμα. Πλημμύρισε στην κόκκινη σημαία. Πριν απ' αυτό μεγάλες λαϊκές προσυγκεντρώσεις. Τα συνθήματα ακούστηκαν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Κι όμως, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του ΑΛΦΑ στο κεντρικό τους δελτίο ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα. Τόσο (καθόλου τυχαία) δαιμόνιοι!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεργατικό μέτωπο

Το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξαν την προηγούμενη Τρίτη από τους βιομηχάνους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, αποτελεί από μόνο του το πιο ακράδαντο στοιχείο, για να αποδείξει ότι οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου, όταν μιλούν μπροστά στην τάξη τους δεν «παίζουν» με τις λέξεις. Ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα του ΣΕΒ επιδόθηκαν σ' ένα σκληρό «διαγωνισμό» για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αναλαμβάνοντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις, οι οποίες ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας τους.

Οι ηγέτες των εταίρων του δικομματισμού, αποδεικνύοντας περίτρανα τη στρατηγική σύμπλευσή τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την επίθεση εναντίον κάθε λαϊκού δικαιώματος, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας». Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλούσιο... έργο της κυβέρνησής του, που εξασφάλισε στους κεφαλαιοκράτες μείωση της φορολογίας, θέσπιση ελαστικού 8ωρου, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αθρόες επιχορηγήσεις, νέες συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων» και δεσμεύτηκε «για μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, στηριγμένη σε θαρραλέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, άκουσαν με προσοχή τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, αλλά διά στόματος του προέδρου τους, Δ. Δασκαλόπουλου, ζήτησαν επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών. Πριν προλάβουν να διατυπώσουν τις απαιτήσεις τους, οι δυο αρχηγοί είχαν ήδη δεσμευτεί... Ξεκαθαρίζοντας ότι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής τους είναι η επίτευξη των αντιδραστικών και αντεργατικών στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, τάχτηκαν υπέρ της προώθησης νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις με στόχο να δώσουν ακόμη φθηνότερη εργατική δύναμη στους επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός πρόβαλε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου «κυβέρνησης - μεγαλοεπιχειρηματιών», ενώ ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «ούτε θεοποιώ την αγορά, αλλά και ούτε και το κράτος», στηρίζοντας από κοινού την «ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών» ανοίγοντας το δρόμο να ξεπουληθεί ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία.

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και βιομήχανοι δε συγκρότησαν μόνο ένα ενιαίο αντεργατικό μέτωπο, αλλά επιχείρησαν και οι τρεις ταυτόχρονα - ο καθένας από το πόστο του - να αποδομήσουν τις ταξικές διαφορές που υπάρχουν μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία και να σπείρουν την «αυταπάτη» στα λαϊκά στρώματα ότι η κερδοφορία των αφεντικών θα εξασφαλίσει την... ευημερία των εργατών. Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να εξωραΐσει τη σημερινή βαρβαρότητα και να παρουσιάσει έναν ανθρώπινο καπιταλισμό. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους εργαζόμενους να... συμπορευτούν με τους κεφαλαιοκράτες «ενωμένοι σε κοινούς στρατηγικούς στόχους», ζητώντας να γίνει πρότυπο «διαβούλευσης» και «συναίνεσης», η επαίσχυντη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα, ενώ ο πρόεδρος των βιομηχάνων ζήτησε την «επίτευξη μια νέας ισορροπίας» ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος και τους συνδικαλιστές!!

Ολοι μαζί ζήτησαν από την εργατική τάξη να σκύψει το κεφάλι. Να υποταχθεί και να μετατρέψει σε αυτοσκοπό της, τη διεύρυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αλλά απέναντι σ' αυτή την πολιτική οφείλει να αντιτάξει τη δύναμή της, να συσπειρωθεί στο ταξικό κίνημα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, αντιπαλεύοντας αυτή την πολιτική και τσακίζοντας τα κόμματα που υπηρετούν τα αφεντικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ