Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμπανάκι για τους εργαζόμενους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις δικαστικές προσφυγές και αγωγές φαίνεται πως εξαντλείται η «αγωνιστική» διάθεση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, όπως αποκαλύφθηκε σε χτεσινή σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και με τη συμμετοχή αντιπροσώπων διαφόρων Ομοσπονδιών. Η πρόταση διατυπώθηκε κυρίως από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» απαντούν ότι έστω και ελάχιστες χαραμάδες να υπάρχουν σε δικαστικό επίπεδο, ούτε αυταπάτες πρέπει να δημιουργούν στους εργαζόμενους, ούτε να ανοίγουν έναν ακόμα δρόμο αφαίμαξης με μαζικές εισφορές σε δικηγορικά γραφεία. Και προκρίνουν την κλιμάκωση των αγώνων, στο συντονισμό με άλλους κλάδους και στη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Το γεγονός ότι αποφάσεις σαν αυτές της ΠΟΕ ΟΤΑ θα αποτελέσουν μπούσουλα και για άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους.

Υποκρισία και καιροσκοπισμός

Ακόμα ένα δείγμα υποκρισίας και διγλωσσίας δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Στη μεν ΟΛΜΕ (μαζί με τη ΔΑΚΕ, την «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) και τις «Παρεμβάσεις») θεωρούν το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή ως βάση διαλόγου και καταθέτουν «βελτιωτικές» προτάσεις. Στη δε ΔΟΕ, αρχικά οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν ένα απορριπτικό κείμενο, εκ των υστέρων όμως αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται πως το νομοσχέδιο εντάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και αποσύρθηκαν...

Οι καθηγητές δηλαδή, της ΠΑΣΚ θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι βάση διαλόγου, ενώ οι δάσκαλοι της ΠΑΣΚ το απορρίπτουν, αρκεί να μην αναφέρεται λέξη για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις... Η ουσία όμως δεν αλλάζει: Το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή κινείται στην πεπατημένη του προηγούμενου νόμου για την ειδική αγωγή, στην πεπατημένη της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Στέλνει στον Καιάδα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες... Εκείνο που του πρέπει είναι η απόρριψη και όχι οι μικροδιορθώσεις.

Εκ του ασφαλούς στο λιμάνι...

Σε εξαγγελίες για «αναδιοργάνωση» των χώρων πλεύρισης των πλοίων, για στέγαστρα, διαγραμμίσεις και διάφορα άλλα παρόμοια, που θα συμβάλουν δήθεν στην εξυπηρέτηση των επιβατών, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, την ώρα που οι χιλιάδες επιβάτες βιώνουν τα πάνδεινα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από τις απανωτές και ανεξέλεγκτες αυξήσεις των εισιτηρίων, τα επικίνδυνα πλοία, τον αποκλεισμό των νησιών. Οι δηλώσεις αυτές βέβαια εξηγούν και το λόγο που ο υπουργός, αντί να πάει στις 7 το πρωί στα Λεμονάδικα, όπως είχε ανακοινωθεί από το Γραφείο Τύπου, τελικά προτίμησε να πάει στο λιμάνι τρεις ώρες αργότερα και μάλιστα χωρίς να ενημερωθούν όλοι οι συντάκτες παρά μόνο κάποιοι επιλεκτικά. Το πρωί στα Λεμονάδικα είχε πολύ κόσμο, καθώς ήταν προγραμματισμένες τουλάχιστον τρεις αναχωρήσεις πλοίων και οι εκατοντάδες επιβάτες είναι αμφίβολο ότι θα άντεχαν τον εμπαιγμό και μάλιστα κατάμουτρα. Στις 10 το πρωί το λιμάνι ήταν άδειο, οπότε ο υπουργός μπορούσε να πει ό,τι ήθελε εκ του ασφαλούς...

Περί «νέας προοδευτικής διακυβέρνησης»...

Σ' ένα σύστημα «παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης», που θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία μιας «νέας προοδευτικής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. των "Δημοκρατικών και μιας «προοδευτικής Ευρώπης», εναπέθεσε ο Γ. Παπανδρέου τις ...ελπίδες του για «τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου»(!!), μιλώντας στις 9 Απρίλη στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα.

Σε λιγότερο από δύο βδομάδες, ενστερνιζόμενη τις ...εκτιμήσεις του Γ. Παπανδρέου η Χίλαρι Κλίντον υποψήφια του «Δημοκρατικού» κόμματος στις ΗΠΑ για την προεδρία, με δηλώσεις της στο τηλεοπτικό σταθμό ABC σημείωσε: «Θα εξαφανίσω από το χάρτη το Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά του Ισραήλ»! Με πρόσχημα την κατοχή και την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων - η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ - ο «συντηρητικός» Τζ. Μπους δολοφόνησε και δολοφονεί το λαό του Ιράκ. Σήμερα, η υποψήφια των «προοδευτικών», περιγράφει πως θα εγκαθιδρύσει την «παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση», που οραματίζεται ο Γ. Παπανδρέου...

Ξαναχτύπησε αγρίως

Στις 13 -14 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε η εαρινή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στα συμπεράσματά της προέβη στη διαπίστωση ότι ο πρώτος κύκλος των μεταρρυθμίσεων - της ενδιάμεσης στρατηγικής της Λισαβόνας - της περιόδου 2005 - 2007, ολοκληρώθηκε με επιτυχία... Με δεδομένο αυτό, έκριναν ότι έπρεπε να προχωρήσουν... στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, να ανοίξουν το νέο κύκλο της περιόδου 2008 - 2010. Με έμφαση στην εδραίωση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Ο εφιάλτης της «ευελφάλειας», την οποία συναποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, που την ερμηνεύουν ως ...σύζευξη της ευελιξίας και της ασφάλειας, τέθηκε σε ημερήσια διάταξη. Στόχος, μια πλήρως «απελευθερωμένη» αγορά, όπου οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν ...ελεύθερα τους εργαζόμενους, χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, με παράλληλο χτύπημα της σταθερής εργασίας, την αντικατάστασή της από τις αποκαλούμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης, την κατάργηση του κατώτατου μισθού που θέτει κάποια όρια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Αυτό στη γλώσσα των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων ονομάζεται «εκσυγχρονισμός της προστασίας απασχόλησης». Απώτερος στόχος, βέβαια, η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η αύξηση του ποσοστού και της μάζας της υπεραξίας που θρέφει τα καπιταλιστικά υπερκέρδη. Γιατί το κέρδος δεν το παράγουν ούτε οι μηχανές, όσο εξελιγμένες και αν είναι, ούτε βέβαια οι κεφαλαιοκράτες, αλλά η ζωντανή ανθρώπινη εργασία. Αυτή θέλουν να καταληστέψουν μέσα από τα σύγχρονα εργασιακά γκέτο που δημιουργούν.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τις κυβερνήσεις και πρέπει τώρα να εξειδικευτούν... Αρχικά, πρέπει να προετοιμαστεί ιδεολογικά η κοινή γνώμη, να «πειστεί» για την αναγκαιότητά τους. Και εδώ πιάνουν δουλειά τα διάφορα επιτελεία, οι Κεντρικές Τράπεζες, επιστήμονες που έχουν μισθώσει έναντι αδράς αμοιβής οι καπιταλιστές. Ολοι αυτοί επίσης κάνουν την αναγκαία προσαρμογή και εξειδίκευση των αντιδραστικών μέτρων, προβάλλοντάς τα ως μέτρα ειδικών στις κυβερνήσεις που στη συνέχεια θα αποφασίσουν πώς θα τα εφαρμόσουν. Σε όφελος των καπιταλιστών. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τόσο η έκθεση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και το πόρισμα της επιτροπής Κουκιάδη (πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ) που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ο μεν κ. Γκαργκάνας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δίνει έμφαση στην καθήλωση των μισθών - όταν όμως καθηλώνονται οι μισθοί, αυτό οδηγεί με αναγκαιότητα στην αύξηση των κερδών - η δε επιτροπή Κουκιάδη ζητά την άρση των όποιων εμποδίων υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Και οι δύο κινούνται σε παράλληλους δρόμους. Ως γνώμονα έχουν τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την περαιτέρω αύξηση των καπιταλιστικών κερδών.

Πρόκειται για τους δρόμους που οδηγούν στην «ισχυρή Ελλάδα» του κεφαλαίου και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Που πρέπει, κατακτώντας την ταξική τους ενότητα να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν με το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας ό,τι τους ανήκει. Τον πλούτο που παράγουν. Και να συσπειρωθούν με τους κομμουνιστές στο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, καταργώντας τα μονοπώλια για να οικοδομήσουν την κοινωνία που θα διαφεντεύουν οι ίδιοι.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Με κοινό μπούσουλα την κερδοφορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ...μας καθησύχασαν οι δηλώσεις της Φάνης Πετραλιά για την έκθεση της «Επιτροπής Κουκιάδη»;

Επειδή είπε ότι οι επιτροπές κάνουν εκθέσεις, αλλά η πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση, πρέπει να κοιμόμαστε χωρίς έγνοιες;

Γιατί ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Οι επιτροπές γνωμοδοτούν και η κυβέρνηση νομοθετεί ...ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση: Την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι και η ...αξιωματική αντιπολίτευση έχει τις ίδιες ακριβώς απόψεις, τότε μάλλον πρέπει να ανησυχούμε πολύ.

Εκτός αν κάποιος από τους παραπάνω δεν έχει ως πολιτικό μπούσουλα την «ανταγωνιστικότητα» και τις αποφάσεις της ΕΕ κι εμείς δεν το γνωρίζουμε.

Στα σίγουρα, πάντως, ακούγεται σαν ...αστείο το ότι οι προτάσεις Κουκιάδη στοχεύουν στην «αναμόρφωση του εργατικού δικαίου».

Στην ενίσχυση του ...εργατικού αδίκου στοχεύουν και, μάλιστα, με το χειρότερο τρόπο.

ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εντόπισε τους ενόχους για την ιστορία του «ντόπινγκ». Δυσκολεύτηκε λίγο, αλλά τα κατάφερε.

Είναι οι «κακοί» αθλητές, των οποίων περικόπτει τα «προνόμια» με αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια.

Θα ενισχύονται μόνον αυτοί που θα διαθέτουν ήθος ανάλογο των προγόνων μας και της Ολυμπιακής Ιδέας.

Εν ολίγοις ...δουλευόμαστε. Το περιβάλλον (οικονομικό και κοινωνικό) που τρέφει τα φαινόμενα μένει άθικτο και περιμένουν να τους προκύψουν αθλητές μέσω ...«ευγενούς άμιλλας».

Αλλά, βλέπετε, άλλο τα - όποια τέλος πάντων - «προνόμια» των αθλητών (αυτά περικόπτονται) και άλλο τα προνόμια των χορηγών και των εταιρειών.

Αυτά τα τελευταία είναι ...ιερά με κυβερνήσεις σαν κι αυτή που έχουμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σενάρια «μεταμόρφωσης του συστήματος»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ισως να είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Τα δύο μεγάλα κόμματα συγκρούονται τυφλά, γιατί δεν έχουν την εντιμότητα να ομολογήσουν ότι στην ουσία η πολιτική γραμμή τους είναι η ίδια. Μπορεί ιδεολογικά ο φιλελευθερισμός με το σοσιαλισμό να μην ταυτίζονται, αλλά τα κόμματα που πρόσκεινται στον μεν ή τον δε, όταν ανέλθουν στην εξουσία εφαρμόζουν παράλληλες πολιτικές». Κομίζει γλαύκαν στην Αθήνα ο αρθρογράφος Ν. Νικολάου της «Καθημερινής» με τις παραπάνω διαπιστώσεις, ωστόσο έχει τη σημασία της η χρονική στιγμή που γίνονται. Οταν δηλαδή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κινήσεις για τη «μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού», όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται, ίσως το κυρίαρχο, είναι η ανοιχτή σύμπραξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να περάσουν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις». Αυτό ακριβώς εκφράζει ο αρθρογράφος. Η πράξη βέβαια απέχει πολύ από τα σχέδια επί χάρτου, τα οποία μπορούν να χαλάσουν μόνο αν ο λαός αποφασίσει να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, κατακτώντας τη νέα ισχυρή λαϊκή ενότητα που θα συγκρουστεί με τις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Εικόνες από τον καπιταλιστικό μεσαίωνα

Δυστυχώς οι εικόνες από τα φραουλοχώρια της Νέας Μανωλάδας δεν είναι «εικόνες από το 1900», όπως έγραψε πρωτοσέλιδα το «Βήμα», αλλά από το εφιαλτικό μέλλον που φτιάχνουν τον 21ο αιώνα. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η απλήρωτη εργασία, οι μεγαλοτσιφλικάδες, οι δουλέμποροι, οι ένοπλοι φύλακες, οι εργάτες δίχως δικαιώματα, είναι στην πραγματικότητα «κομμάτια» του παζλ που προετοιμάζουν εδώ και χρόνια τα μονοπώλια και το πολιτικό προσωπικό τους στις Βρυξέλλες. Είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που έρχεται μέσω της στρατηγικής της Λισαβόνας, της οδηγίας Μπολκεστάιν, των γενικευμένων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της καταστροφής του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Δε θα είναι τα σύγχρονα τσιφλίκια και τα χωράφια τα μόνα «πεδία» εκμετάλλευσης ούτε οι εργάτες γης τα μόνα θύματα. Σε κάθε εργασιακό χώρο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το σπίτι τους, οι προλετάριοι θα υφίστανται άγρια υπερεκμετάλλευση, σε βαθμό που απλά θα τους επιτρέπουν να επιβιώνουν... Ευτυχώς ποτέ η ζωή δεν έχει μια όψη, ευτυχώς την ιστορία δεν τη γράφουν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις, αλλά οι αγώνες και η ταξική πάλη των λαών, που αργά ή γρήγορα θα είναι νικηφόρα.

Η κοροϊδία του «Κιότο»

Κροκοδείλια δάκρυα για την προστασία του περιβάλλοντος χύνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και οι «συν αυτοίς» περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή την «αποβολή» της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ακόμα χειρότερα «νομιμοποιούν» στη συνείδηση του ελληνικού λαού το περιβόητο πρωτόκολλο, μέσω του οποίου καθιερώνεται το γνωστό εμπόριο ρύπων, δηλαδή προσφέρεται το δικαίωμα στα μονοπώλια να ρυπαίνουν και να πληρώνουν κάποια «διόδια» ως αποζημίωση! Γιατί, λοιπόν, είναι τραγικό, όπως το παρουσιάζουν, να μείνει έξω από το «Κιότο»; Τι σημαίνει στην πράξη; Απλά ότι οι 152 ελληνικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σχετικό εθνικό σχέδιο δε θα μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν δικαιώματα εκπομπής ρύπων (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα). Με άλλα λόγια, μέχρι το 2012 οι εγχώριες βιομηχανίες θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε τόνο ρύπων που θα θέτει τη χώρα μας εκτός του στόχου, που είναι μέση αύξηση εκπομπών όχι μεγαλύτερη του 25%. Ας πάψουν, λοιπόν, να εμπαίζουν το λαό ότι τάχα το «Κιότο» προστατεύει το περιβάλλον και είναι εθνική συμφορά η αποβολή από αυτό. Εχει και η κοροϊδία τα όριά της.

Δήμαρχοι αφισοκυνηγοί

Αρχισαν τα όργανα από κείνους που ούτε ζωγραφιστό δε θέλουν να βλέπουν το ΠΑΜΕ καθώς η δράση του ενοχλεί και ζορίζει. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία, υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Παχατουρίδη και του αντιδημάρχου Ευσταθιάδου, συνεργεία του Δήμου Περιστερίου έχουν εξαπολύσει σαφάρι αποκαθήλωσης αφισών για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές θα εμποδίσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι βαθιά γελασμένοι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόρισμα - «λαγός»

Το πόρισμα Κουκιάδη, που προχτές δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα, στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για τις προαποφασισμένες και επιβεβλημένες από το κεφάλαιο νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Η χρησιμότητά του είναι ίδια με εκείνη παλιότερων πορισμάτων, όπως της επιτροπής Σπράου επί κυβέρνησης Σημίτη και της επιτροπής Αναλυτή επί ΝΔ. Παρά τις όποιες αποχρώσεις ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώνονταν στα πορίσματα και σ' αυτά που τελικά νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του αξιοποιούν τέτοιου είδους επιτροπές στο ρόλο του λαγού, επιδιώκοντας την ίδια ώρα να προσδώσουν επίχρισμα επιστημονικοφάνειας στις ανατροπές που κάθε φορά προωθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η ΝΔ συγκρότησε την επιτροπή Κουκιάδη, από το πόρισμα της οποίας μάταια προσπαθεί τώρα να πείσει ότι διαφοροποιείται. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «χρήσιμο» και «ενδιαφέρον» το πόρισμα Κουκιάδη φανερώνει την ουσιαστική του συμφωνία με το πνεύμα και το γράμμα των νέων ανατροπών. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό, που, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της αντεργατικής νομοθεσίας, χτυπώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Τους δικούς του νόμους διατήρησε και επέκτεινε η ΝΔ. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, καθώς οι εκλεγμένοι του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν τις ανατροπές. Ενώ στο συνδικαλιστικό κίνημα, η τακτική στήριξης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών από τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε το πέρασμα των αντιδραστικών μέτρων.

Η απελευθέρωση των απολύσεων, η επέκταση της ημιαπασχόλησης και υποαπασχόλησης, η διά βίου κατάρτιση και εργασιακή περιπλάνηση, η επί της ουσίας κατάργηση ακόμα και της υποτυπώδους προστασίας των ανέργων, αποτελούν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του. Είναι μέτρα που περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια στη στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία συνομολόγησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Κανένα άλλοθι δεν έχουν σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στους εργαζόμενους. Πρέπει να τιμωρηθούν. Να πληρώσουν πολιτικά το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του οχτάωρου, τα προγράμματα stage, τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο παραγόμενος από τους εργάτες πλούτος επιβάλλουν ο αγώνας ενάντια στις νέες ανατροπές να δοθεί με επιθετικούς όρους και αιτήματα. Παράλληλα με την πάλη για να στηθούν αναχώματα στα μέτρα που έρχονται, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, την επέκταση των δικαιωμάτων και την αντιστοίχισή τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του. Αυτά τα χαρακτηριστικά παίρνει και ο φετινός ταξικός γιορτασμός της 1ης του Μάη, για την επιτυχία του οποίου ο καθένας μπορεί και πρέπει να βάλει το δικό του λιθαράκι τις μέρες που απομένουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ