Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η αλήθεια για τις «πιέσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη μισή αλήθεια είπε ο Κ. Καραμανλής όταν διαβεβαίωνε προχτές ότι δεν αισθάνεται πιέσεις ούτε για το Κόσσοβο ούτε για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η άλλη «μισή» βρίσκεται στον ...τραχανά που έχουν απλώσει οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων, επιχειρώντας να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των «νέων» αγορών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, οι ελληνικές «επενδύσεις» στις βαλκανικές χώρες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ, ενώ στις χώρες αυτές δραστηριοποιούνται πλέον 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας. «Η οικονομία θα μπορούσε να είναι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή, αν είχε αξιοποιηθεί από την εξωτερική πολιτική, καθώς η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία και τη Σερβία», αποφάνθηκε ο Π. Δούκας που αρέσκεται να ηγείται επιχειρηματικών αποστολών για την «κατάκτηση» των ξένων αγορών. Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που φροντίζει πάντα να προσαρμόζεται με τα γενικότερα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Για την ... Οδική Ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια ήταν θέμα «πρώτης προτεραιότητας» για τη «νέα διακυβέρνηση» από το 2004 κατά δημόσια δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τα αρνητικά πρωτεία στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 1.500 νεκρούς κάθε χρόνο, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη. Συνεπώς, η επίδοση της κυβέρνησης σε ένα θέμα «πρώτης προτεραιότητας» βαθμολογείται με το απόλυτο «μηδέν», παρά την ψήφιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με τα εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα. Οι νέες «δράσεις», που εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, εξαντλούνται στην «ευγενική χορηγία» τηλεοπτικού χρόνου από τους μεγαλοκαναλάρχες, για τη δίμηνη προβολή τεσσάρων μηνυμάτων που αφορούν τη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα, κράνους στις μοτοσικλέτες, καθώς και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εκτός από την... αφιλοκερδή συνδρομή των ιδιωτών, η κυβέρνηση θα διαθέσει και 3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση «προγράμματος προβολής για την οδική ασφάλεια». Να ελπίζει, άραγε, στ' αλήθεια η κυβέρνηση ότι με αυτές τις «δράσεις» μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο πολυσύνθετο πρόβλημα, που αρχίζει από το οδικό δίκτυο και φτάνει μέχρι τον τρόπο απόκτησης «διπλώματος»; Μάλλον όχι. Απλά επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της δικομματικής εναλλαγής και στο θέμα της οδικής ασφάλειας.

Το «βέτο» του λαού

Τα Βαλκάνια εδώ και χρόνια βρίσκονται στο «στόμα του λύκου». Μοιραία, κάθε φορά που τα «σαγόνια του» κλείνουν, προκαλούνται τεράστιες πληγές στο σώμα τους. Οι τελευταίες μόλις που άρχισαν να αιμορραγούν. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η πολιτική ονοματολογίας για την ΠΓΔΜ, που οδήγησαν χτες την ελληνική κυβέρνηση να θέσει «βέτο» (μάλλον σικέ με τους συμμάχους της) στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς των βαλκανικών χωρών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι το «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κανένα πρόβλημα δε θα επιλύσει, καθώς αυτό δεν προκύπτει από μια πολιτική εναντίωσης στη λυκοσυμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, κατ' επιταγή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, στήριξαν με κάθε τρόπο και στηρίζουν τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, που σκοπό είχαν και έχουν τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, την καλλιέργεια του εδάφους, ώστε αυτό να καρπίσει υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο που αναπτύσσει τις «μπίζνες» του στην περιοχή. Το «παιχνίδι» είναι μεγάλο - τεράστιο το ενδιαφέρον ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας πυροδοτεί και τεράστιους ανταγωνισμούς μεταξύ τους - και εξόχως προσοδοφόρο, για να αφήσει αδιάφορη την ελληνική άρχουσα τάξη. Αυτά τα κόμματα (έχει εδώ και ο ΣΥΝ μερίδιο ευθύνης) ευθύνονται για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αντί εξαρχής να επιμείνουν σε μιαν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έκαναν σημαία τους το σύνθημα «το όνομα είναι η ψυχή μας».

Την ίδια ώρα που τίθεται «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τα στρατεύματα που το ΠΑΣΟΚ έστειλε στο Κοσσυφοπέδιο, σπεύδει να δηλώσει την προθυμία της για συμμετοχή στη νέα ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη που θα εκστρατεύσει στην περιοχή. Αρνείται να δηλώσει ότι δε θα αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Στο πλαίσιο αυτής της επικίνδυνης για το λαό πολιτικής, της ίδιας που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, το «βέτο» μικρή αξία έχει. Ακόμα κι αν για την άρση του υπάρξει συμφωνία γύρω απ' την ονομασία της γειτονικής χώρας, αυτήν, αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα την πληρώσει πολύ ακριβά. Γιατί θα συνεχίζεται η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ιμπεριαλιστική δράση στην περιοχή.

Τα δεσμά, που έχουν χαλκεύσει η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι και με τα οποία έχουν δέσει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ο λαός μπορεί και πρέπει να τα σπάσει. Για να πορευτεί χωρίς εμπόδια προς την προοπτική που υποδεικνύουν τα συμφέροντά του. Οργανώνοντας την πάλη του στην κατεύθυνση της ρήξης και σύγκρουσης μαζί τους, θέτοντας «βέτο» στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ. Συγκροτώντας μέτωπο λαϊκό, που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία. Στο έδαφος αυτής και μόνο μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς όλων των χωρών της περιοχής.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ο μεγάλος κερδισμένος των «μεταρρυθμίσεων»

Ενα από τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι η δημιουργία του περιβόητου «κουμπαρά» για την «αλληλεγγύη των γενεών». Πέρα από την απύθμενη υποκρισία για τους νέους που την ίδια στιγμή έχει αλυσοδέσει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, το ζήτημα είναι ότι τον κουμπαρά θα τον «γεμίσουν» και πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε με το 4% του ΦΠΑ είτε με το 10% των Ταμείων που έχουν «κοινωνικούς πόρους». Ποιοι δεν πληρώνουν και πάλι τίποτα; Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που προφανώς δείχνουν αλλιώς την αλληλεγγύη τους στους νέους... Κι όμως αν κατέβαλλαν το 10% των υπερκερδών τους - που μόνο το 2007 ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ - ο «κουμπαράς» θα γέμιζε και με το παραπάνω... Γιατί, λοιπόν, δε συνεισφέρει το μεγάλο κεφάλαιο; ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ιδού η ...αποστομωτική απάντηση: «Οι αποκρατικοποιήσεις, οι μετοχοποιήσεις γίνονται από το δημόσιο προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το ιδιωτικό κεφάλαιο καταβάλλει χρήματα για να αγοράσει μέρος των επιχειρήσεων. Από αυτό το κεφάλαιο λοιπόν, ένα ποσοστό, θα πηγαίνει σε αυτό το Ταμείο (σ.σ. «αλληλεγγύης»)(!). Καταλάβαμε: Το κεφάλαιο είναι ο μεγάλος και πολλαπλώς κερδισμένος από τις «μεταρρυθμίσεις».

Αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ «κοινωνικά επιβεβλημένη» η μεταρρύθμιση με το Ασφαλιστικό! Μην τρελαθούμε κιόλας.

Ετσι χαρακτηρίζουμε μια μεταρρύθμιση που επιβάλλει η κοινωνία, όχι μια μεταρρύθμιση που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στην κοινωνία.

Ο,τι κι αν κάνουν όμως οι κυβερνώντες για να εμφανίσουν το «μαύρο» ως «άσπρο» θα αποτύχουν. Κι αυτό θα το διαπιστώσουν συντομότατα.

Οσο για τα περί αλληλεγγύης των γενεών που μας λένε μπορούμε να τους πληροφορήσουμε το εξής: Νέοι και γέροι συμφωνούν ότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο.

Είναι κι αυτό μια μορφή αλληλεγγύης και μάλιστα πολύ χρήσιμη στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Γιατί θα φανεί στα πεζοδρόμια και στις κινητοποιήσεις του κόσμου.

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ έλαβε μήπως καμία ...δέσμευση για το θέμα; Μήπως βγήκε κανείς τους να πει ότι «θα καταργήσουν το νόμο όταν γίνουν κυβέρνηση;».

Αν διανοηθούν και πουν τέτοιο πράγμα, δε θα ξέρουμε με τι να πρωτογελάσουμε (ή να πρωτοεκνευριστούμε, όπως το πάρει κανείς).

Με το ότι θα καταργήσουν το νόμο; (Τα ίδια έλεγαν για το νόμο Σιούφα αν θυμάστε, ο οποίος δεσπόζει στην ασφαλιστική μας νομοθεσία).

`Η με το ότι θα γίνουν κυβέρνηση; (Προφανώς στην κατάστασή τους δεν είναι να συζητάνε για τέτοια).

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ του ΝΑΤΟ για Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κροατία, δήλωσε χτες η Κοντολίζα Ράις!

Ως χώρες τις θέλουν οι Αμερικανοί στη «συμμαχία» ή ...ως ΝΑΤΟικά στρατόπεδα;

Με το «βέτο» του Καραμανλή δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Ομως, σημασία εδώ έχει το «βέτο» των λαών σε αυτούς τους σχεδιασμούς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανέβηκε στα κεραμίδια

Ο Νίκος Σκορίνης είναι εκλεγμένο στέλεχος του ΣΥΝ στη ΓΣΕΒΕΕ. Στη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ανέλαβε αυτός, πρώτος απ' όλους, να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ και στο αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Δεν ξέρουμε αν οι ομοτράπεζοί του εργοδότες ανέθεσαν σ' αυτόν να φέρει σε πέρας την υπονόμευση ενός καθ' όλα δίκαιου και ρεαλιστικού αιτήματος και να ενισχύσει έτσι την εργοδοτική πρόταση για «αυξήσεις» μικρότερες του ενός ευρώ στους μισθούς και τα μεροκάματα. Οπως και να 'χει, η στάση του τον χαρακτηρίζει σαν εκλεγμένο στέλεχος του ΣΥΝ. Οπως χαρακτηρίζει και το κόμμα του, το οποίο, όταν είναι να χαϊδέψει αυτιά, αποδεικνύεται γενναιόδωρο στα λόγια. Στο διά ταύτα όμως, όταν είναι να υπερασπιστεί το πραγματικό δίκιο των εργαζομένων, όχι μόνο βάζει την ουρά στα σκέλια, αλλά ανεβαίνει και στα κεραμίδια, πρωτοστατώντας στην αντι-ΠΑΜΕ επίθεση και στην υπονόμευση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Περί ... κοινωνικού κόστους

Οταν η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης χαράτσωναν το λαό με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθέρωσης« της αγοράς (την οποία επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και της αύξησης των κερδών των μεγαλομετόχων, δεν τους απασχόλησε το «κοινωνικό κόστος».

Μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο με τη συμμετοχή ΔΕΗ, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ΔΕΣΜΗΕ και του Εθνικού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο Χ. Φώλιας ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση του «κοινωνικού κόστους» από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Στο όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επιπτώσεις, προστίθεται κι αυτό ορισμένων φορέων, που «εξεγείρονται» για τις συνέπειες της απεργίας στις επιχειρήσεις. Αλλά η κυβέρνηση αυτή τη δουλειά κάνει συνέχεια. Οταν επιβάλλει αυξήσεις στα τιμολόγια, όταν ιδιωτικοποιεί την Υγεία, ξεπουλά την Παιδεία, χειροτερεύει τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης ολόκληρου του λαού, αδιαφορεί για το κοινωνικό κόστος, επειδή πράττει μεταρρυθμίσεις... και τα σκυλιά δεμένα. Μόλις κάνει κάποιος απεργία, αναφωνεί γεμάτη θλίψη και οργή για τις συνέπειες τις ...κοινωνικές.

Θέμα ενημέρωσης

Εντάξει, η ακρίβεια χτυπιέται... αποφασιστικά! Αυτό προσπαθεί, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να πείσει τους εργαζόμενους το υπουργείο Ανάπτυξης, που χτες, δυο βδομάδες μετά την αναγγελία των δήθεν μέτρων για την «καταπολέμηση της ακρίβειας», εξέδωσε το πρώτο ...δελτίο ενημέρωσης για την πορεία των πρώτων τεσσάρων από αυτά.

Η «πρόοδος της εφαρμογής», όπως αναφέρεται, συνίσταται σε ...ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Αγορά για τη διακίνηση των οπωροκηπευτικών και σε μια επιστολή στην ΕΕ, που εισηγείται την καθιέρωση ανώτατης τιμής για τα καύσιμα, όταν οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα. Και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού καλά κρατεί. Ακόμα καλύτερα, όμως, η κερδοσκοπία και η ακρίβεια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός

Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από την πλουτοκρατία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της και η πλήρης ανατροπή σε ό,τι είχε απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση ήταν δεδομένη. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης δε θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Είναι συνολική επίθεση στην Υγεία, στην Πρόνοια και τις Συντάξεις. Μας κλέβουν αυτό που παράγουμε, μας βάζουν να δουλεύουμε απ' το πρωί έως το βράδυ με μισθούς πείνας και τώρα θέλουν να κλέψουν περισσότερα χρόνια από τη ζωή μας. Ο πανεργατικός και παλλαϊκός ξεσηκωμός πρέπει από σύνθημα να γίνει πράξη.

Η κατεύθυνσή τους είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει. Είναι η συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η συνέχεια των νόμων Σιούφα και Ρέππα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν περιθώρια για ημίμετρα. Η δύναμή μας είναι η ενιαία ταξική πάλη, η πολιτικοποίηση του αγώνα και η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων ασφάλισης. Ενα στεγνό «όχι» στο νομοσχέδιο δε φτάνει. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αντιλαμβάνονται πως τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από το κεφάλαιο για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης. Είναι ώρα για συμπεράσματα και δράση. Το μοναδικό κόμμα, το οποίο - έγκαιρα - προειδοποίησε το λαό, έδειξε τους ενόχους, είχε και έχει ουσιαστική συμβολή στην οργάνωση της πάλης, είναι το ΚΚΕ. Δεν έμεινε και δε μένει μέχρι εκεί. Προτείνει τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων με αιτήματα που πατάνε στις πραγματικές ανάγκες. Οι κομμουνιστές με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν και κλιμακώνουν, βάζοντας καθαρά το ζήτημα του προσανατολισμού.

Τα «πυροτεχνήματα» των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, επί της ουσίας, αθωώνουν τον πυρήνα της πολιτικής που ασκείται και διασπά τον αγώνα των εργαζομένων. Δεν «ξεχνούν» ...τυχαία το ΠΑΣΟΚ στους «δεκάρικούς» τους. Με όλα όσα λένε, δε χτυπάνε στην ουσία του προβλήματος. Αυτοί ήταν, άλλωστε, πάντα το άλλοθι της κάθε κυβέρνησης που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μετά τις πρώτες φωνές, «μαζεύουν» τα πετσοκομμένα αιτήματα που προβάλλουν.

Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι φτιαγμένο στα μέτρα της μεγαλύτερης κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Απ' αυτήν την άποψη, είναι μια επιβεβλημένη μεταρρύθμιση, όπως ανέφερε στη χτεσινή παρουσίαση η υπουργός Απασχόλησης. Είναι επιβεβλημένη, γιατί θέλουν να αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων μας. Ο λαός δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει απ' τους ελιγμούς που μπορεί να γίνουν.

Καμία μέρα χαμένη. Και αυτός ο νόμος καταδικάζει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας. Χρειάζεται πολιτική απάντηση στα σχέδιά τους. Δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες μέχρι τα γεράματα και να αφήσουμε την υγεία μας στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον απολαμβάνουμε. Δεν έχουμε ανάγκη από εκμεταλλευτές. Ολοι στο δρόμο με τις ταξικές δυνάμεις. Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής!

Αυτοαποκαλύπτονται

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολύ κόπο έκαναν στον ΣΥΝ και την «Αυγή» για να γράψουν ολοσέλιδη απάντηση στον «Ρ». Για να πουν τι; Να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτοαποκαλύπτονται. Ετσι, επαναλαμβάνουν στην ολοσέλιδη απάντηση ότι κάνουν κριτική μόνο στη ΝΔ, γιατί αυτή είναι κυβέρνηση. Δηλαδή, εντάσσουν το ΠΑΣΟΚ στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις (αλήθεια σε ποιανού το όφελος;), γι' αυτό και κάνουν ενωτική πολιτική στη βάση. Ντρέπονται να πουν ότι αυτή η ενωτική δράση σημαίνει κοινά ψηφοδέλτια και κοινές εκπροσωπήσεις στα όργανα των συνδικάτων με την ΠΑΣΚΕ; Ενότητα γι' αυτούς είναι να κινητοποιούνται με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και μάλιστα ηγετικά τους στελέχη μοστράρουν στις συγκεντρώσεις των εργατοπατέρων. Για τις δημοσκοπήσεις και την κοινωνική θέση αυτών που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ για να στεγαστούν στον ΣΥΝ, ότι δηλαδή είναι ανώτερα μεσαία στρώματα, μας λένε ότι κάνουμε ανάλυση του Καραγκιόζη. Φαίνεται πως ξεχνούν εύκολα, γιατί στην «Αυγή» 24/2/2008, το άρθρο του Δημήτρη ΜΑΥΡΟΥ, διευθύνοντος συμβούλου της «MRB», στο ερώτημα «ποιο είναι το κοινωνικό πολιτισμικό DNA των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ;», απαντά: «Κοινωνικά ανήκουν στη Μέσο - Ανώτερη κοινωνικο - οικονομική τάξη». Εμείς δε θα τους πούμε ότι κάνουν αναλύσεις του Καραγκιόζη, γιατί είναι λαϊκή δημιουργία. Είναι συμπαθέστατο αυτό το λαϊκό Θέατρο Σκιών. Γιατί το χλευάζουν; Οσο για τη δράση τους στα κινήματα, που τη διατυμπανίζουν συνεχώς, κολακεύοντας προκειμένου να εγκλωβίσουν αγωνιστικές διαθέσεις σε ανώδυνες για το σύστημα διεξόδους, όπως π.χ. το άρθρο 16, ή το λεγόμενο περιβαλλοντικό, είναι εύκολο να εμφανίζονται τα στελέχη του, για δηλώσεις στην τηλεόραση, σε μια κινητοποίηση για να δείξουν «κινηματικοί». Κίνημα είναι να κάνεις δουλειά για να οργανώσεις το λαό όχι για μια κυβέρνηση της σοσιαλαριστεράς, αλλά για να επιτεθεί ενάντια στην πολιτική της πλουτοκρατίας και κάθε μορφή διαχείρισής της. Ελα όμως που για αλλού έχουν βάλει πλώρη...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ