Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ηθικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απ' τη μια, μαθαίνουν τον κόσμο να παρακολουθεί τη ζωή του κάθε τυχάρπαστου «τηλεαστέρα», τις «ροζ» περιπέτειες του κάθε «τηλεμαϊντανού», τα «δράματα» της κάθε τηλεοπτικής περσόνας. Απ' την άλλη, κάνουν κριτική στον κόσμο που εξάντλησε την εφημερίδα που δημοσίευσε τις «ροζ» φωτογραφίες του Ζαχόπουλου. Και η συγκεκριμένη εφημερίδα και γενικότερα τα αστικά ΜΜΕ λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο, είναι επιχειρήσεις. Η δημοσίευση των «ροζ» φωτογραφιών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια φυσική συνέχεια της πρακτικής τους. Οταν υπάρχει πόλεμος συμφερόντων δεν υπάρχει έλεος σε προσωπικά δεδομένα και ζωή. Οταν κριτήριο είναι το κέρδος δημοσιεύεται ό,τι πουλάει. Η σήψη δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Οταν η κρεατομηχανή ανοίγει μπαίνει πάντα κρέας. Αυτά τα λίγα για τους διάφορους «σοβαρούς» και «ασόβαρους» των τηλεοπτικών παραθύρων που πουλάνε «ηθική» και δεοντολογία στα τηλεπαράθυρα, λες και ανακάλυψαν την Αμερική.

Εχει ζόρια το φλερτ

Η διαπίστωση όλο και περισσότερων ότι το κόμμα Καρατζαφέρη είναι ίσως το σταθερότερο δεκανίκι της κυβέρνησης Καραμανλή, ανάγκασε χτες το ΛΑ.Ο.Σ. να εκδώσει ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι έχει «διακριτή πολιτική ταυτότητα με σαφείς θέσεις και αρχές, που τον διαφοροποιούν από τα καταρρέοντα σχήματα του δικομματισμού». Κι ότι «ούτε εξαγοράζεται, ούτε ποδηγετείται».

Ωστόσο ακόμα και σε μια τέτοιου χαρακτήρα, δήλωση, επιμένει να ρίχνει σπόντες εναντίον όσων εκτιμά ότι υπονομεύουν τον πρωθυπουργό εκτός και ιδιαίτερα εντός, της ΝΔ και να αγωνιά για το μέλλον του Καραμανλή («το ζητούμενο είναι αν ο κ. Καραμανλής θα δεχτεί τον ρόλο ενός πρωθυπουργού υπό προθεσμίαν ή θα είναι εκείνος που θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και τους πολιτικούς»). Και προσθέτει με νόημα ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. «έχει τη διακριτική ευχέρεια να συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια εξόδου της χώρας από την αδράνεια και τα κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα». Ωστόσο προκαλεί κάποια εντύπωση το γεγονός ότι στην ανακοίνωση διατυμπανίζουν πως ο ΛΑ.Ο.Σ. «οφείλει δε την ύπαρξη και τη δυναμική του στην πολιτική πρωτοβουλία του Γιώργου Καρατζαφέρη». Σαν μήνυμα ακούγεται αυτό προς το εσωτερικό του κόμματός του, καθώς τελευταία πληθαίνουν οι πληροφορίες για εσωκομματικές γκρίνιες λόγω του ανοιχτού φλερτ Καρατζαφέρη με Μαξίμου.

Με τα μάτια στα κέρδη

Να συμφωνήσει με το πακέτο των μέτρων για τη «συγκράτηση των τιμών» που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, έσπευσε με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, ανοιχτά την ευθυγράμμισή του με τη φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική. Με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης με τα συγκεκριμένα «μέτρα» δεν είναι ούτε η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, ούτε ο έλεγχος των τιμών, αλλά με πρόσχημα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων επιδιώκει να ενισχύσει παραπέρα τα μονοπώλια και τα επιχειρηματικά κέρδη, είναι ολοφάνερο με ποιους συντάσσεται η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά.

Προκλητικοί διάλογοι

Πείτε μας για τις οικονομικές ατασθαλίες του υπουργείου Πολιτισμού, απαιτεί η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο πάνελ. Μιλάτε εσείς που επί των ημερών σας αποκαλύφθηκε μια τρύπα τόσων δισεκατομμυρίων δραχμών, ανταπαντά ο κυβερνητικός βουλευτής. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αλληλοκαταγγελίες της ρεμούλας, γιατί με κάτι τέτοια πέφτει συνεχώς το ποσοστό του δικομματισμού, παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος συντονιστής της εκπομπής. Σιγά που πέφτει, 80% ήταν πάλι στις πρόσφατες εκλογές, λέει με κοροϊδευτικό τόνο ο νεοδημοκράτης.

Αυτός ο διάλογος, μάλλον δε χρειάζεται πολλά σχόλια. Ο ελληνικός λαός καλά θα κάνει να απεγκλωβιστεί μαζικά και το ταχύτερο δυνατόν από τα κόμματα που, μέσα στη δυσωδία της σάπιας και αντιλαϊκής πολιτικής τους, συνεχίζουν να τον περιπαίζουν, να τον λοιδορούν, να τον χλευάζουν. Και, βέβαια, απεγκλωβισμός σημαίνει να κάνει επιλογή που δε θα οδηγήσει μέσω άλλης διαδρομής στην, φτιασιδωμένη μεν, αλλά κατά τ' άλλα, ίδια πολιτική διαχείρισης του συστήματος. Οσο για τους εκπροσώπους της «τέταρτης εξουσίας», που καμώνονται ότι θέλουν να του αποκαλύψουν την αλήθεια, ό,τι κάνουν είναι για τη διατήρηση του συστήματος με δικομματική, διπολική ή άλλη μορφή.

Η... καταγωγή της διαφθοράς

Τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες με την «υπόθεση Ζαχόπουλου», αγγίζουν, αντικειμενικά, το αστικό πολιτικό σύστημα. Το ερώτημα που τίθεται - πώς γίνεται όλοι οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες να ευαγγελίζονται την «πάταξη της διαφθοράς» και αυτή να βρίσκεται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη; - δείχνει πως πρόκειται για ένα ζήτημα με διάρκεια και συνέχεια, είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα, και αυτό το καταλαβαίνει πλέον ο καθένας, η διαφθορά αγγίζει σχεδόν κάθε πλευρά της σύγχρονης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Είναι σύμφυτο στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος και καμιά από τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, δε μπορεί να το αντιμετωπίσει, γιατί υπηρετεί το σάπιο σύστημα των μονοπωλίων. Πρόκειται, λοιπόν, για φαινόμενο τόσο διαλεκτικά δεμένο με το καπιταλιστικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και της γιγάντωσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου είναι, όλο και περισσότερες κοινωνικές ανάγκες της οικογένειας να εμπορευματοποιούνται. Ετσι, η διαφθορά «μπαίνει» και μέσα στο σπίτι της κάθε λαϊκής οικογένειας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το δικαίωμα στην υγεία, έχει γίνει ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Η στέγη και η γη «πωλούνται» και «αγοράζονται». Στην Παιδεία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η εργασία, γίνεται «εμπόριο ελπίδας» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους χιλιάδες συμβασιούχους που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα κόμματα του δικομματισμού και οι μηχανισμοί εξουσίας, που τα ίδια έχουν συνδιαμορφώσει, χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση διαρκούς διαφθοράς, για να εξαγοράζουν, να ενσωματώνουν ανθρώπους και συνειδήσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιούνται όλες οι μέθοδοι (από το «φακελάκι» και το «λάδωμα» μέχρι το «ρουσφέτι»). Επιπλέον, οι κάθε είδους μίζες, αποτελούν μόνιμο στοιχείο των οικονομικών συναλλαγών, ως συστατικό στοιχείο του ανταγωνισμού. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, επιδιώκουν να φανούν ως «αδιάφθοροι», ενώ, τελικά είναι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι - με αποφάσεις, νόμους κλπ - το πολυπλόκαμο αυτό δίκτυο διαφθοράς επιδιώκουν να διαιωνίσουν την εξουσία τους αλώνοντας συνειδήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά, είναι ένας πόλεμος. Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν θύματα. Και βέβαια, τα θύματα δεν είναι ούτε τα πολιτικά πρόσωπα, ούτε κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι που εξαφανίζονται ή χρεοκοπούν στο πεδίο της μάχης του ανταγωνισμού. Τα πραγματικά θύματα βρίσκονται στο στρατόπεδο της εργατικής τάξης. Εκτός από το φυσικό θάνατο (167.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους το 2006 στις χώρες της ΕΕ) υπάρχει και ο ηθικός θάνατος. Ο θάνατος του εργάτη που τον κάνουν να φιλά... ποδιές για ένα μεροκάματο ή μια σύμβαση μιας μέρας! Ο ηθικός θάνατος του πατέρα που δίνει «φακελάκι» για να γλιτώσει το παιδί του.

Αν κάτι μπορεί να προκύψει από όλη αυτή την «υπόθεση Ζαχόπουλου» και, με αφορμή αυτή, να επιβεβαιωθεί, είναι ότι οι «λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης, που ακούγονται από την πλουτοκρατία, τα κόμματά της και τα ΜΜΕ που ελέγχει» - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πίσω από τις διακηρύξεις, που αφειδώς μοιράζουν τις τελευταίες μέρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, πρέπει να διακρίνουν την πραγματικότητα: Τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με αυτά του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, του δικομματισμού, των ΜΜΕ της πλουτοκρατίας...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΤΟΝ «κομιστή» του DVD θέλουν να μιλάμε. Για την κόντρα Αναστασιάδη - Τριανταφυλλόπουλου θέλουν να μιλάμε. Για τα προσωπικά του Ζαχόπουλου θέλουν να μιλάμε (και να βλέπουμε). Γενικώς για «κακοδιαχείριση κονδυλίων» θέλουν να μιλάμε. Για τις κινήσεις του Ανδριανού ή του Αγγέλου θέλουν να μιλάμε...

Οχι όμως και για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Μόλις πάει κάποιος να θίξει την αλήθεια, που λέει πως έχουν μετατρέψει τον πολιτισμό σε «μπίζνες» για τον Κυριακόπουλο, τον Λαμπράκη, τον Κυριακού και οποιονδήποτε άλλον, είναι εκτός θέματος.

Κι αν δεν είναι «εκτός θέματος», είναι «έξω από το πνεύμα των ημερών» ή «δε μιλάει συγκεκριμένα».

Τότε όλοι οι «λαλίστατοι» παράγοντες για την υπόθεση Ζαχόπουλου κάνουν ότι δεν ακούνε. Οι «δημοσιογραφάρες» των «αποκαλύψεων» των «πληροφοριών» και των «αποκλειστικών» κάνουν ότι δεν κατάλαβαν. Οσο για τους πολιτικούς από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπερνάνε όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Λες και η ιστορία Ζαχόπουλου ή όλες οι ιστορίες «τύπου Ζαχόπουλου» δεν «πατάνε» ακριβώς πάνω σε αυτό. Λες και το κίνητρο στην όλη ιστορία δεν είναι τα κονδύλια που μοιράζονται από εδώ κι από εκεί. Λες και τα εκδοτικά συγκροτήματα «σκοτώνονται» αυτή την περίοδο για λόγους... «πολιτιστικής ευαισθησίας» και όχι για την «κονόμα».

Τελικά όσο περισσότερο «μπλα-μπλα» βλέπουμε, τόσο πιο πολύ πειθόμαστε ότι κεντρικός στόχος είναι να μη μιλήσει κανείς για «την ταμπακιέρα», την ουσία και το πραγματικό αίτιο όλων όσων μας υποχρεώνουν να ζούμε.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να μας τυραννάει με την ανάμειξη της δικαιοσύνης που είναι, λέει, η απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Αρκεί να περιμένουμε λίγο και τα πάντα θα δουν το φως κι όλα θα έρθουν στη θέση τους...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο που ακόμη κι αν βρεθεί κάποιος δυστυχής λειτουργός της δικαιοσύνης, ο οποίος να αποφασίσει να κάνει σωστά τη δουλιά του (και να αψηφήσει επιρροές και απειλές) με τους υπάρχοντες νόμους πρέπει να κρίνει. Τι είναι «νόμιμο» και τι «παράνομο».

Ελα όμως που τους νόμους αυτούς τους ψηφίζουν, τους κατασκευάζουν, τους προτείνουν και τους στηρίζουν οι ίδιοι που στη συνέχεια εμπλέκονται στην απομύζηση των χρημάτων των φορολογούμενων. Λέτε να μην έχουν φροντίσει να είναι οι «λαμογιές» τους νομότυπες;

Η μόλυνση του Ασωπού παραμένει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες που ομολογήθηκε και από επίσημα χείλη - γιατί οι κάτοικοι το φώναζαν εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια - η μόλυνση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο από τα λύματα που ρίχνουν ανεξέλεγκτα οι βιομηχανίες της περιοχής, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια μόλυνση που έχει επεκταθεί, μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, από τα Οινόφυτα έως τη Θήβα και από την Αυλίδα έως τον Ωρωπό.

Από τότε ακολούθησαν μια σειρά από εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τίποτε δεν έχει γίνει:

  • Οι κάτοικοι εξακολουθούν να πίνουν το μολυσμένο νερό.
  • Οι βιομήχανοι εξακολουθούν να διατηρούν τις παράνομες συνδέσεις.
  • Ο Ασωπός εξακολουθεί να παραμένει οχετός λυμάτων.
  • Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει για τους κατοίκους των περιοχών που πίνουν επί δεκαετίες το νερό - δηλητήριο.
  • Τα πρόστιμα - «χάδια» που επιβλήθηκαν κανείς δεν ξέρει αν τα πλήρωσε κανείς...

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί για το πρόβλημα ότι «μπόρα ήταν και πέρασε». Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για μας. Οσο οι κάτοικοι θα εξακολουθούν να πίνουν καρκινογόνο νερό θα την καταγγέλλουμε και θα ρωτάμε: Πότε επιτέλους θα πάρει κάποια ουσιαστικά μέτρα;

Η πράξη της ανθρωπιάς...

Μεγίστη πράξη ανθρωπιάς και κορωνίδα του εθελοντισμού χαρακτήρισε την αιμοδοσία ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, στη διάρκεια της κοπής της πίτας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας.

Η αιμοδοσία στη χώρα μας διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά της άδολης εθελοντικής προσφοράς, διότι ο «εθελοντισμός γενικά», στον οποίο αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαγεωργίου δεν αποτελεί σε κάθε περίπτωση την «απόλυτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης». (Ισα - ίσα που τα γεγονότα των τελευταίων ημερών - με τις αναφορές στις επιδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων - επιβεβαιώνουν αυτήν την ένσταση).

Σε εκείνο που δεν αναφέρθηκε ο υφυπουργός είναι οι υποχρεώσεις της πολιτείας για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρουσιάζει μόνιμα έλλειμμα στο αίμα, που για να το καλύψει απευθύνεται στο συγγενικό περιβάλλον των ασθενών και γίνονται εισαγωγές απ' το εξωτερικό. Χωρίς όμως την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας δε θα μπορέσει να διασφαλιστεί επαρκές και ασφαλές αίμα.

... και τα μεγάλα ελλείμματα

Αλλο μεγάλο έλλειμμα της αιμοδοσίας στη χώρα μας είναι η πλημμελής εφαρμογή του Μοριακού Ελέγχου (μέθοδος ΝΑΤ) του αίματος - ελέγχεται μία στις τρεις φιάλες - παρότι εξαγγέλθηκε η καθολική εφαρμογή της από το καλοκαίρι του 2006. Συνυφασμένο με αυτό το έλλειμμα είναι και η μη πλήρης λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού.

Οταν ρωτήσαμε τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου για την τύχη του ΕΚΕΑ απάντησε ότι περιλαμβάνεται στο γενικότερο εκσυγχρονισμό της αιμοδοσίας που αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του.

Αλλες όμως πληροφορίες μιλούν για αλλαγή ακόμα και του σχήματος του ΕΚΕΑ. Για κείνο που δε μιλούν καθόλου - και πρωτίστως ο κρατικός προϋπολογισμός - είναι οι γενναίες προσλήψεις που θα ζωντανέψουν το ΕΚΕΑ...

Απατεώνες και στο διαδίκτυο

Οι καραδοκούντες απατεώνες που επιχειρούν, μέσω διαδικτύου, να υφαρπάξουν κωδικούς και προσωπικά στοιχεία για να... ξαλαφρώσουν στη συνέχεια τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες ανύποπτων θυμάτων, ξαναχτύπησαν. Σχετική... «πρόσκληση» πήραμε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία με λογότυπο τράπεζας μας καλούσε να κάνουμε «κλικ» για τα περαιτέρω...

Καλό είναι, λοιπόν να προσέχουμε, αφού καμιά τράπεζα δε ζητά παρόμοια στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλο τρόπο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός στο προσκήνιο

Η «υπόθεση Ζαχόπουλου» ήταν η αφορμή για να εκλυθεί στην ατμόσφαιρα η δυσωδία μιας αδυσώπητης οικονομικής και πολιτικής πάλης ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και ανάμεσα σε κέντρα εξουσίας, με επίκεντρο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Η όλη υπόθεση καθόλου δεν αποκλείεται να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο εξυφαίνεται.

Είναι φανερό ότι ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου παρεμβαίνουν άμεσα στο πολιτικό σκηνικό, στα ίδια τα κόμματα που υπηρετούν το αστικό σύστημα ή που δεν το αμφισβητούν. Δεν κρύβεται πια η επιδίωξή τους για τη διαμόρφωση εναλλακτικών, ως προς τη δικομματική εναλλαγή, σεναρίων, και δε θα διστάσουν αν κρίνουν πως είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν και νέα κόμματα, ελεγχόμενα, επιδιώκοντας την αποτελεσματικότερη - σε σχέση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - προώθηση της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Υποκρίνονται για να ξεγελάσουν το λαό όταν ισχυρίζονται ότι αρκεί να απαλλαγεί το πολιτικό σύστημα από την «παθογένεια», όπως λένε, των σκανδάλων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της «κοινωνίας». Προσποιούνται τους έκπληκτους απ' την τροπή την οποία μεθόδευσαν, της «υπόθεσης Ζαχόπουλου», χρησιμοποιώντας και τα δικά τους ΜΜΕ, ανακατεύοντας το βούρκο που δημιουργεί η διαπλοκή των συμφερόντων τους με την πολιτική που τα υπηρετεί και τους φορείς της, προκειμένου να δείξουν ότι αποκαθαίρουν το αστικό πολιτικό σύστημα για να κάνουν καλά τη δουλιά τους. Δε θέλουν παρά να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορία για να εδραιώσουν σε πιο στέρεες βάσεις την εξουσία τους, στα θεμέλια της οποίας νιώθουν τους πρώτους τριγμούς.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αντίστασης και πάλης κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στην Παιδεία κ.α. ανησυχούν την άρχουσα τάξη. Η διαπιστωμένη και συνεχώς διογκούμενη φθορά των πολιτικών της στηριγμάτων, επίσης. Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η απήχησή του σε πλατιές λαϊκές δυνάμεις, τη φοβίζουν, όπως επίσης και η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν είναι τυχαία η εξαφάνισή τους από τα ΜΜΕ που κατέχει, η συκοφάντηση και διαστρέβλωση των θέσεων και δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό εξαφανίστηκε η προχτεσινή ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρότι αυτή αφορούσε και στο θέμα που μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων.

Ας μη ζαλιστούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, απ' την μπόχα ενός συστήματος που υπάρχει για να απομυζά τον ιδρώτα τους. Απεναντίας, τους δίνεται η ευκαιρία να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα. Και να κατανοήσουν την ανάγκη, μεγαλύτερη σήμερα από ποτέ, να παρέμβουν αποφασιστικά πυκνώνοντας τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πολιτικοποιώντας την πάλη τους, γυρνώντας την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, σε κάθε δύναμη που δεν αμφισβητεί αυτό το σάπιο σύστημα. Την ανάγκη να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις τραβώντας την πάλη τους για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων και την απόσπαση κατακτήσεων ως τη ριζική αλλαγή στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Η μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα στις 22 του Γενάρη θα είναι μια πρώτη, πρέπουσα απάντηση σε όσους απεργάζονται σενάρια σε βάρος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ