Τρίτη 1 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις μυλόπετρες των ΣΔΙΤ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΜΚ) με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ήδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με επιστήμονες του εξωτερικού όσο και με φορείς για την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, που κατά - την κυβέρνηση - θα έχει διαβαλκανική εμβέλεια και θα μπορεί να συνεργάζεται με αντίστοιχα κέντρα τόσο της Αμερικής όσο και της Ρωσίας. Ηταν μια πρόταση που είχε εντάξει ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στους σχεδιασμούς του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο πλαίσιο της πολιτικής των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το ΜΚ θα έχει τη μορφή Ιδρύματος - π.χ. σαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο - και εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσει η λειτουργία του σε κτίριο του «Ερρίκος Ντυνάν» και στη συνέχεια να κτιστεί ξεχωριστό κτίριο κοντά σε κεντρική οδική αρτηρία, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση. Το υπουργείο διατείνεται ότι το ΜΚ θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και σε καμιά περίπτωση δε θα εμπορευματοποιηθεί ο τομέας των μεταμοσχεύσεων.

Οι πρώτες κινήσεις, όμως, άλλα καταμαρτυρούν. Η νομική μορφή του Ιδρύματος αμέσως - αμέσως δίνει τη δυνατότητα της λειτουργίας με τους κανόνες της αγοράς με αρνητικές συνέπειες - όπως κατέδειξαν οι εμπειρίες του Ωνασείου και του «Ερρίκος Ντυνάν». Επειτα εξάλλου, αν οικοδομηθεί νέο Κέντρο, θα γίνει με τη μορφή της ΣΔΙΤ.

Επομένως, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι οι διαβεβαιώσεις περί μη εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων.

Πώς θέλουν τη νεολαία...

Οι λεγόμενες Επιτροπές Νεολαίας έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται σε διάφορους δήμους - και ο Δήμος της Αθήνας, δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, η Επιτροπή Νεολαίας του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, σε ένδειξη... αλληλεγγύης στους «αναξιοπαθούντες», μάζεψε το ποσό των 2.500 ευρώ, το οποίο και έδωσαν στο Ιδρυμα Αστέγων!

Να, λοιπόν, πώς θέλουν τη νεολαία. Να είναι... φιλάνθρωπη απέναντι στην αδικία, αλλά να μην αγωνίζεται για να την αλλάξει. Να δίνουν οι νέοι λεφτά - απ' το έτσι κι αλλιώς πενιχρό, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων, εισόδημά τους - και να δέχονται ως... αναγκαίο κακό της «δημοκρατίας» των πολυεθνικών, τη φτώχεια. Και, το χειρότερο, να περάσουν στη νεολαία την αντίληψη πως, αν είναι κάτι να γίνει προς όφελος των αναξιοπαθούντων, θα είναι μόνο μέσα από τη φιλανθρωπία τους...

Χριστούγεννα αλά... Αμέρικα

Οι παρακάτω ειδήσεις αλιεύθηκαν από την «Καθημερινή». Την βδομάδα 15 έως 22 Δεκέμβρη, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν τις 349.000 (!), αυξημένες κατά 1.000 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη βδομάδα. Με μια κουβέντα, εκείνη τη βδομάδα, στη Μέκκα του καπιταλισμού, υπήρχαν 349.000 περισσότεροι άνεργοι απ' ό,τι την προηγούμενη! Και η αντίθεση: Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων στις ΗΠΑ, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, διότι οι υψηλές διακυμάνσεις έδωσαν ευκαιρίες να μετατραπούν (σ.σ.: τα ομόλογα σε μετοχές) σε καλή τιμή! Δηλαδή, το κεφάλαιο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην κεφαλαιοποίηση των κερδών του.

Να λοιπόν, τι συμβαίνει στο... Αμέρικα: Οσο οι άνεργοι αυξάνονται, οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν την κερδοφορία τους. Και υπάρχουν και μερικοί «φιλόσοφοι» που μιλούν για το «τέλος της Ιστορίας» ή για τη «νίκη της φιλελεύθερης αγοράς»...

Ενιαίο το σύστημα...

«Φυσικά, θα θέλαμε να δούμε το Γκουαντάναμο να κλείνει. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Τι θα κάνουμε με τους κακούς ανθρώπους που είναι εκεί; Τι θα κάνουμε; Θα τους απελευθερώσουμε σε έναν ανυποψίαστο κόσμο; Δε νομίζω»...

Αυτά είπε η Κοντολίζα Ράις πριν από λίγες μέρες με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 6 χρόνων από το άνοιγμα του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο, που «φιλοξενεί» τους κρατούμενους της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη. Τι απαντά λοιπόν η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έναντι της παγκόσμιας κατακραυγής για τη λειτουργία του στρατοπέδου των παντελώς παρανόμως κρατουμένων;

Μετακυλίει την ευθύνη στους «δημοκρατικά ωρυόμενους» κυρίως Ευρωπαίους και απευθυνόμενη στις χώρες που έχουν υπήκοους κρατούμενους, εντελώς παρανόμως εννοείται, τους «ζητά να βοηθήσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες να κλείσουν το στρατόπεδο - κολαστήριο! Δηλαδή οι κρατούμενοι των ΗΠΑ να φυλακιστούν σε κάποια άλλη χώρα, που θα έχει την ευθύνη της φύλαξης, δίνοντας φυσικά αναφορά στο σύμμαχο ιμπεριαλιστή. Οτι ο ιμπεριαλισμός είναι ενιαίο σύστημα και «το ένα χέρι νίβει τ' άλλο» στα κοινά τους εγκλήματα παρά τους εσωτερικούς τους ανταγωνισμούς, δεν είναι καινούριο ζήτημα. Από εκεί είναι που αντλεί και το θράσος τέτοιας πρότασης η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Το FBI θα φακελώνει όλο τον πλανήτη

Κανένας δεν πρόκειται πλέον να ξεφύγει από το φακέλωμα των Αμερικανών καθώς το FBI ξεκινά ένα τεράστιο έργο, κόστους 1 δισ. δολαρίων, με στόχο την κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων βιομετρικών στοιχείων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίζει ευκολότερα και με περισσότερη ακρίβεια πολίτες εντός και εκτός της χώρας, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

Το σύστημα, που αποκαλείται Ταυτοποίηση Νέας Γενιάς (Next Generation Identification), θα συλλέγει σε μια βάση δεδομένων όλα τα βιομετρικά δεδομένα που απαιτούνται για την αναγνώριση όσων θα θεωρούνται «ύποπτοι», καθώς και τη σήμανση, ενώ ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει να συγκεντρώνει ψηφιακές εικόνες προσώπων, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αποτυπωμάτων παλάμης στα συστήματά του. Κατόπιν σχετικού αιτήματος, το FBI θα διατηρεί επίσης σε βάση δεδομένων τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων εργαζομένων σε αυτό έχουν περάσει από ποινικό έλεγχο. Μιλάμε δηλαδή για νέα πεδία διεύρυνσης της... δημοκρατίας εν' ονόματι του «κινδύνου της τρομοκρατίας». Δηλαδή και νέες μπίζνες για το κεφάλαιο και νέα καταστολή, γιατί ο «φόβος φυλάει τα έρμα»...

Ο ΣΥΝ και ο νόμος Ρέππα

Είναι γνωστό ότι στα λόγια και στην «αγωνιστική» δημαγωγία ο ΣΥΝ διεκδικεί βραβείο, σε αντίθεση με τις πράξεις και την τακτική του, που στην ουσία υπονομεύει το εργατικό κίνημα, προβάλλοντας προτάσεις και λύσεις «εξανθρωπισμού» της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα του εφικτού της συνύπαρξης κεφαλαίου - εργασίας. Δίνοντας έτσι στην εκάστοτε κυβέρνηση το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται, για να ελιχθεί και να επιβάλει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Στο θέμα, ωστόσο, του Ασφαλιστικού φαίνεται πως στέγνωσε ακόμα και η γλώσσα του, σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από το θύτη -το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του - και από τα θύματα, δηλαδή τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου (δήλωση Στρατούλη), ο ΣΥΝ ζητάει «να παγώσουν τώρα οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του Νόμου Ρέππα», που θα ισχύσουν από την 1/1/2008, «με τις οποίες μειώνονται σταδιακά οι συντάξεις και αφαιρούνται ασφαλιστικά δικαιώματα». Ζητάει, μάλιστα, στη συγκεκριμένη απόφαση να συμφωνήσουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αφού «ο νόμος αυτός (σ.σ. νόμος Ρέππα) είναι δικός του»! Ο ΣΥΝ φιλοδοξεί η δημαγωγία να αποδειχτεί ισχυρότερη της πραγματικότητας με την πρότασή του να ψαρέψει σε θολά νερά. Δυστυχώς γι' αυτόν, οι εργαζόμενοι έχουν και μνήμη και γνώση.

Είναι, βεβαίως, γνωστό ότι στήριξε με νύχια και με δόντια την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την περίοδο που διαπραγματεύονταν και αποδέχονταν το νόμο Ρέππα. Και αφού κάλεσε το ΠΑΣΟΚ σε κοινή δράση για το Ασφαλιστικό, αφού μέχρι και στην πρόσφατη απεργία έστησε μαζί με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία το ντεκόρ για να δημαγωγήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, ο ΣΥΝ έρχεται τώρα να ζητήσει το «πάγωμα» διατάξεων - και όχι την κατάργηση - του νόμου Ρέππα! Και μάλιστα αυτό να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων δηλαδή που φόρτωσαν στην πλάτη των εργατοϋπαλλήλων την αντιασφαλιστική νομοθεσία και στο έδαφος αυτής οξύνουν τώρα την ολομέτωπη επίθεση!

Και επειδή εκεί στον ΣΥΝ έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου τούς παίρνουν χαμπάρι, αφού πρώτα ποτίσουν τους εργαζόμενους με αυταπάτες και αφού αθωώσουν το ΠΑΣΟΚ, έρχονται μετά να ρίξουν και το αναγκαίο «μελάνι», για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας στήριξη στις στρατηγικές επιλογές του δικομματισμού. Αυτό εξυπηρετεί και η προσθήκη στο δελτίο Τύπου της θέσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αρθούν όλες οι ασφαλιστικές διακρίσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος των νέων μετά το 1993 και για την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 μέχρι το 2002». Μόνο που ο αγώνας με τέτοιο περιεχόμενο για τον ΣΥΝ είναι ψιλά γράμματα, γι' αυτό και βάζει ζήτημα παγώματος διατάξεων του νόμου Ρέππα. Αλλωστε, τέτοιοι αγώνες απαιτούν ταξικό προσανατολισμό και απαγκίστρωση από τη στρατηγική των εργοδοτών και των κομμάτων τους. Απαιτούν ρήξη και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και όχι «εξωραϊσμού» της. Κι αυτές είναι λέξεις άγνωστες για τον ΣΥΝ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ποιο είναι το «κόστος» που μειώνεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα 87,4 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν το 2006 οι πωλήσεις του ομίλου «Carrefour». Στην οικονομική ειδησεογραφία έχει καταγραφεί ότι κατέχει τη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο και την πρώτη στην Ευρώπη, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Βασικά συστατικά της επιτυχίας του θεωρούνται η μείωση των τιμών και του «κόστους», όπως αναφέρουν συχνά τα πρακτορεία. Τι είναι «μείωση του κόστους»; Είναι αυτό που έμαθαν οι οικογένειες τριών εργαζομένων στην επιχείρηση όταν, πριν μερικές μέρες, η διεύθυνση υποκαταστημάτων του ομίλου σε Λάρισα και Καλαμπάκα τούς ανακοίνωσε ότι μένουν χωρίς μεροκάματο, για... χριστουγεννιάτικο δώρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η «Carrefour» κάνει «αγαθοεργίες» με τα «παντοπωλεία των φτωχών». Ξεζουμίζει εργαζόμενους και βοηθά στην εκτόνωση των αντιδράσεων των εξαθλιωμένων στη βάρβαρη πολιτική του καπιταλισμού και των κυβερνήσεών του, που της φουσκώνουν τα κέρδη. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η «Carrefour» επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε χώρες όπου εντείνεται ραγδαία η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα η Βουλγαρία, όπου -σύμφωνα με τη Γιούροστατ- ο βασικός μισθός είναι... 92 ευρώ (!), αποτελεί ένα από τους κύριους στόχους της. Οσο οι δείκτες κερδοφορίας των επιχειρήσεων δείχνουν ψηλά, οι δείκτες διαβίωσης των εργαζομένων θα κατρακυλούν και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Επιχειρήσεις ειρήνης» στο Κόσσοβο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η συμμετοχή της Ελλάδος σε παρόμοιες επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας μας». Τάδε έφη ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας απευθυνόμενος στους Ελληνες στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην κατοχική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Ουρόσεβατς. Δεν πρωτοτυπεί βέβαια ο υφυπουργός Αμυνας, αφού από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην κατοχή του Κοσσόβου βαφτίστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως «συνεισφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα». Απλά επισημαίνουμε την παραπάνω δήλωση γιατί έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση είναι καθ' όλα έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή νέας «μη στρατιωτικής» δύναμης, αυτή τη φορά υπό την ομπρέλα της ΕΕ, αδιαφορώντας ακόμα και αν δεν υπάρχει «νομιμοποιητική» απόφαση του ΟΗΕ. Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να μη μείνει πίσω στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση που ανοίγει το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, ώστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έφτασε στο σημείο να πει ότι αρκεί για την αποστολή της «πολιτικής δύναμης» της ΕΕ η απόφαση της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της!..

Αποκατάσταση στα λόγια

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις πυρκαγιές, οι κυβερνητικοί και όχι μόνο χειρισμοί, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών, προχωρούν με ρυθμούς... χελώνας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα στις περιοχές αυτές, προορίζονται για άλλες «ανάγκες».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αιτωλοακαρνανία και η Εύβοια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αστακού ενέκρινε το ποσό των 50.000 ευρώ για έργα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μπαμπίνη που επλήγη από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, όταν το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει 300.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Μάλιστα, ορισμένα από τα έργα που αποφασίστηκαν να γίνουν σε άλλες περιοχές, «βαπτίστηκαν» αντιπυρικά.

Στην Εύβοια, αν και η καταγραφή έκανε λόγο για ζημιές, από τις φωτιές του καλοκαιριού, ύψους 108 εκατομμυρίων και κάποιων... ψιλών ευρώ, δόθηκαν μόλις 517.854 ευρώ, εκ των οποίων ως άμεσα κόστη χρεώνονται και μνήματα γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο Μίστρο. Αυτά, αποδεικνύουν πως στο μυαλό των κυβερνώντων αλλά και των τοπικών «αρχόντων» δεν υπάρχει καν η σκέψη για αυτούς που κινδυνεύουν από τις βροχές του χειμώνα, ενός χειμώνα που έχει δείξει ήδη τις διαθέσεις του...

Θέλουν να... κρυφτούν, μα τα κέρδη δεν τους αφήνουν

Μπορεί οι πολυεθνικές να ιδροκοπούν να επιδείξουν ένα φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, στο πλαίσιο της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», μα η σαθρότητα αυτού του εγχειρήματος δεν μπορεί να κρυφτεί. Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία πετρελαίου ΒΡ μεθοδεύει το μεγαλύτερο στην Ιστορία περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εταιρεία, που βγαίνει προς τα έξω με ένα φιλικό πρόσωπο!

Αναζητά - όπως ισχυρίζεται - καθαρότερους (ή μήπως εναλλακτικούς και οικονομικότερους;) τρόπους παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αλλά επένδυσε ταυτόχρονα 1,5 δισεκατομμύρια στερλίνες στην εξόρυξη πετρελαίου από τον Καναδά με «αδόκιμες, σύμφωνα με τους περιβαλλοντιστές, μεθόδους». Βλέπετε, είναι... «πολλά τα λεφτά». Η πολυεθνική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε την περασμένη χρονιά κέρδη 11 δισεκατομμύρια στερλίνες, τα οποία χωρίς την καταλήστευση των εργαζομένων και το «βιασμό» του περιβάλλοντος δεν κερδίζονται. Ετσι απλά, χωρίς αυταπάτες και παραμύθια για το «ανθρώπινο πρόσωπο» του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρα αγωνιστική αφετηρία

Η είσοδος του 2008 μπορεί να αποτελέσει για τον ελληνικό λαό μια ελπιδοφόρα αφετηρία, από την οποία με αισιοδοξία και πίστη μπορεί να ξεκινήσει μια πορεία, γνωρίζοντας πάνω και πρώτα από όλα πως είναι στο χέρι του να διαμορφώσει στο νέο έτος συνθήκες για εξελίξεις προς όφελός του. Ο χρόνος που πέρασε ήταν γεμάτος με θετικά στοιχεία. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα και αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές, η ενίσχυση του ΚΚΕ και η αποδυνάμωση του δικομματισμού, έδειξαν πως μέσα στο λαό συντελούνται διεργασίες σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Συγχρόνως, η δυναμική που καταγράφηκε στους αγώνες της εργατικής τάξης έδειξε ότι ο λαός έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πως μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, για να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, για νέες κατακτήσεις.

Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις μέσα στο 2007 για την υπεράσπιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που διαδέχτηκαν το κίνημα που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, φανέρωσαν ότι όταν ο λαός πιστέψει στην τεράστια δύναμή του μπορεί να βάλει εμπόδια και να αποτρέψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Στη νέα χρονιά το λαϊκό κίνημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη συνέχιση της αντιασφαλιστικής επέλασης της κυβέρνησης, η οποία με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κατεδαφίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο λαϊκό εισόδημα, στις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, αφού τα κόμματα της αστικής τάξης θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν για το μεγάλο κεφάλαιο μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του.

Μπροστά μας, λοιπόν, βρίσκονται οι μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση κατακτήσεων που απειλούνται και τη διεύρυνσή τους. Το 2008 μπορεί να είναι μια χρονιά που να σφραγιστεί από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφηκε και στις εθνικές εκλογές απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα η καταγραφή σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών συνειδήσεων ότι οι εταίροι του δικομματισμού είναι εκφραστές κοινών πολιτικών και συμφερόντων ξένων προς αυτά του λαού, ανοίγουν ελπιδοφόρους ορίζοντες. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να κάνουν το βήμα και να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», γυρίζοντας την πλάτη σ' όλα τα σενάρια διαχείρισης που τους «πλασάρουν», «ντυμένα» με ιδεολογήματα και αυταπάτες περί «δικαιότερης διαχείρισης» του συστήματος.

Το 2008 ο λαός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική του δύναμη και με τους αγώνες του να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Μέσα στη νέα χρονιά ας κάνει το αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα παλέψει για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σ' αυτήν την προσπάθεια, όπως πάντα δίπλα στο λαό και σε κάθε αγωνιστική του διεκδίκηση. Το ΚΚΕ χωρίς να σπέρνει αυταπάτες και να μοιράζει ευχολόγια, μαζί με τους εργαζόμενους, θα διεκδικεί για τους ανθρώπους του μόχθου και τα παιδιά τους να καρπώνονται τον τεράστιο πλούτο που παράγουν για να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ