Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεταμόρφωση;;;

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ο πολιτικός βίος του κ. Πάγκαλου είναι γνωστός στο πανελλήνιο. Σταχυολογώντας από το παρελθόν ορισμένες μόνο πολιτικές παρεμβάσεις του, επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις δηλώσεις που είχε κάνει για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» με την ιδιότητα του υπουργού Μεταφορών. «Είναι τρελός όποιος πετάει σήμερα με την "Ολυμπιακή"», είχε πει τότε ο κ. Πάγκαλος. `Η τις δηλώσεις που είχε κάνει το 1999 εναντίον του ΚΚΕ με αφορμή τη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον. Τότε μας είχε προειδοποιήσει ότι τέτοιες εκδηλώσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας... Λίγο καιρό πριν, και συγκεκριμένα στις αρχές του χρόνου, όταν οι φοιτητές διαδήλωναν μαζικά κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμους συμμάχους στα πρόσωπα του κ. Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου. Μάλιστα, ο τελευταίος - παλιά μας τέχνη κόσκινο - επιτέθηκε εκ νέου λάβρος κατά του ΚΚΕ, για την προβολή του συνθήματος «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «ο νόμος - πλαίσιο να καταργηθεί στην πράξη». Ως εγγυητής της αστικής νομιμότητας, με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο, είχε επιτεθεί κατά των κομμουνιστών, τους οποίους κατηγόρησε ότι με την προβολή τέτοιων συνθημάτων επιχειρούν να καταλύσουν την υφιστάμενη νομιμότητα...

Ως εκ τούτου, δικαιούμαστε να τοποθετήσουμε τον κ. Πάγκαλο στο χώρο των πολιτικών με έντονο αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, συνεπή εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Χτες, όμως, είχαμε την οβιδιακή μεταμόρφωσή του... Το πανελλήνιο τον άκουσε να δηλώνει ότι «...θα παλέψουμε στο πεζοδρόμιο να καταργήσουμε τους νόμους της ΝΔ, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση»!

Μήπως τελικά εκεί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι απευθύνονται σε αμνήμονες;

Συντεχνιασμός, απομόνωση, υποβάθμιση

Εδώ δυο χρόνια η πλειοψηφία των φορέων της Εκπαίδευσης βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Υπάρχει ένας κλάδος όμως που η ηγεσία του τον οδηγεί εδώ και χρόνια σε μια αδιέξοδη πρακτική και σε συντεχνιακές θέσεις. Αυτός ο δρόμος τούς οδηγεί σήμερα σε πλήρη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του κλάδου και των ιδρυμάτων τους. Ο λόγος για την Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) που μπορεί να αποφάσισε να κλείσει τα ιδρύματα για δυο μέρες την ερχόμενη βδομάδα (4 και 5 Δεκέμβρη), αλλά με αιτήματα που τη φέρνουν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο και με τους ίδιους τους σπουδαστές των ΤΕΙ.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΣΕΠ θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05 που θα αναγνωρίσει τα διάφορα ψευτοκολέγια ως ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενώ φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, σύγκλητοι κ.ά. απαιτούν να μην εφαρμοστεί η οδηγία, η ΟΣΕΠ ζητά απλώς την έκδοση κάποιων «επαγγελματικών δικαιωμάτων» στις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν.

Κατά τα άλλα, βασικό αίτημα της ΟΣΕΠ είναι η μισθολογική εξομοίωση των εκπαιδευτικών ΤΕΙ με τους πανεπιστημιακούς, την ίδια ώρα που τα ιδρύματα μαραζώνουν, οι σπουδαστές δεν έχουν καν βιβλία κ.ο.κ.

Γιατί τόση ζέση;

Κάθε μέσο προκειμένου να επισπεύσει το κλείσιμο του μοναδικού στη χώρα δημόσιου Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Ελλάδας, μετέρχεται η διοίκηση του νοσοκομείου.

Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησε στο νοσοκομείο ανακοίνωση που υπέγραφαν ο Σύλλογος Εργαζομένων, η Νοσηλευτική Διεύθυνση και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ που καλούσε το νοσηλευτικό προσωπικό σε συνάντηση στο αμφιθέατρο με θέμα «Μεταφορά των κλινικών και μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στα γενικά νοσοκομεία». Στη συνάντηση όμως δε μίλησε κανείς άλλος εκτός από την διοικήτρια Γεωργία Σιδέρη. Η οποία -αναιρώντας όσα είχε πει η ίδια σε εκδήλωση που έγινε στο νοσοκομείο στις 10 Σεπτέμβρη 2007 - είπε ότι δεν υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα γίνει στο χώρο του ΠΝΑ γενικό νοσοκομείο ή κέντρο αναφοράς για τον αυτισμό. Και ζήτησε απ' τους νοσηλευτές να κάνουν αιτήσεις για να φύγουν για άλλα νοσοκομεία - εκεί που σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι παιδοψυχιατρικές κλινικές του ΠΝΑ. Οι ...προτροπές της διοικήτριας όμως ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Χωρίς να πτοηθεί, στη συνέχεια, κάλεσε το διοικητικό προσωπικό «ανεπίσημα» στο γραφείο της όπου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τη συνέχιση λειτουργίας νοσοκομείου στο χώρο του ΠΝΑ και αν θέλουν να κάνουν αιτήσεις να φύγουν ...εθελοντικά! Η τακτική αυτή μάλιστα συνεχίστηκε με προσωπικές «κρούσεις» -πιέσεις σε εργαζόμενους.

Γιατί τόση ζέση; Την ώρα μάλιστα που διάφοροι «μνηστήρες» καιροφυλακτούν για την αξιοποίηση του οικοπέδου - φιλέτο που διαθέτει το νοσοκομείο;

Τα «δικά» τους παιδιά και οι «επικίνδυνοι»

Τα «δόντια» της έδειξε η αστική, δήθεν ανεξάρτητη, Δικαιοσύνη κατά την προχτεσινή δίκη δύο φοιτητών - ο ένας εκ των οποίων είναι μέλος της ΚΝΕ - που είχαν συλληφθεί στο σωρό σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και με χαλκευμένες κατηγορίες καταδικάστηκαν τελικά σε πολύμηνη φυλάκιση. Παρόλο που το κατηγορητήριο κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος και μέσα στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας ζήτησε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, γιατί, όπως είπε, «είναι επικίνδυνοι». Και η άποψη του εισαγγελέα καταγράφηκε ως αντίληψη. Με στόχο να περάσει στη συνείδηση των ασκούντων αυτή τη δικαιοσύνη το «είναι επικίνδυνοι» οι φοιτητές. Επικίνδυνοι για το «νόμο και την τάξη». Κι έτσι η «δικαιοσύνη» κάνει καθαρό ότι δεν είναι καθόλου «τυφλή». Βλέπει τον επικίνδυνο για την τάξη που υπηρετεί και παίζει το ρόλο της για να την προστατεύσει...

Την ίδια στιγμή, αναβάλλεται - εκ νέου - η δίκη της «ζαρντινιέρας», που εδώ και ένα χρόνο πάει από αναβολή σε αναβολή. Εκεί κατηγορούμενοι είναι αυτοί για τους οποίους ο εισαγγελέας στη δίκη των φοιτητών είπε: «Οι αστυνομικοί είναι τα δικά μας παιδιά». Και η αστική Δικαιοσύνη δεν αγγίζει τα «παιδιά» εκείνα που είναι χρήσιμα στην τάξη την οποία υπηρετούν από κοινού. Τα «παιδιά» εκείνα που κάνουν τη «λάντζα». Που «μπουκάρουν» σε χωριά ως στρατός κατοχής, δήθεν για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, στην πραγματικότητα για να προετοιμάσουν τα επόμενα «ντου» σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο. Είναι αυτοί που παρουσιάζονται ως η «σωτηρία» απέναντι σ' αυτό που η αστική τάξη θεωρεί παρανομία και τρομοκρατία, ταυτίζοντας τους αγώνες με το έγκλημα. Που τους δίνονται όλο και περισσότερες «άδειες να σκοτώνουν». Οπως οι συνάδελφοί τους στην Αγγλία, που πρώτα σκότωσαν μετανάστη στο μετρό επειδή θεώρησαν ότι είναι «τρομοκράτης» και μετά «ρώτησαν». Οπως οι άλλοι στη Γαλλία που αφού σκοτώσουν έχουν κι έναν Πρόεδρο της χώρας να εκτιμήσει ότι «φταίνε οι αλήτες» που κυκλοφορούν στο δρόμο.

Η επιχείρηση αστυνομικής βίας και καταστολής δεν είναι «επιδημία» που εξαπλώνεται «ξαφνικά» από «δεξιές» κυβερνήσεις. Είναι μέτρο εφαρμοζόμενο από κάθε απόχρωσης αστική κυβέρνηση. Μέτρο προετοιμασίας του ιμπεριαλισμού και των πολιτικών του εκπροσώπων ανά τη Γη, για να αντιμετωπίσουν αυτό που βλέπουν να έρχεται ότι δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να περνούν εκείνες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που τους είναι απαραίτητες. Γιατί βρίσκουν αντιστάσεις. Από όλο και περισσότερους εργαζόμενους και νέους, που κινητοποιούνται μαζικά, με διεκδικήσεις ξεκάθαρες, ενάντια στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, παίρνοντας σιγά σιγά τη θέση τους σε έναν αγώνα ταξικό, έστω και αν δεν είναι αυτή η συνειδητή αφετηρία τους.

Το εργατικό, νεολαιίστικο, λαϊκό οργανωμένο κίνημα είναι εκείνο που μπαίνει στο στόχαστρο. Είτε με αύξηση της αστυνομικής βίας, είτε με προβοκάτσιες καλά στημένες σε ένα σχολείο για να συκοφαντηθούν οι αγώνες των μαθητών. Για να πειστεί ο μέσος Ελληνας ότι «χρειάζεται» όχι μόνο να αυξηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά να έχουν και περισσότερες «άδειες να σκοτώνουν». Για το «καλό» των πολιτών... Η αστική τάξη ξέρει να οργανώνει την άμυνά της με νέες επιθέσεις στα λαϊκά δικαιώματα.

Η μαζικοποίηση των αγώνων, η ισχυροποίηση του κινήματος, η ένταση της επαγρύπνησης και περιφρούρησης, η πολιτικοποίηση της πάλης, η αντεπίθεση ως την ανατροπή είναι όπλα στα χέρια των εργαζομένων και της νεολαίας. Χρήσιμα όπλα...


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Περί «Ολυμπιακής»

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΟΤΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μεταφορών χαρακτηρίζει «δυσοίωνο» το «μέλλον της Ολυμπιακής» μην φαντάζεστε ότι τον ενδιαφέρει η κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα ή το πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτός τον ελληνικό λαό?

Οτι ...δυσκολεύεται να την ξεπουλήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» εννοεί. Κι όσο πιο πολύ δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές τόσο πιο «δυσοίωνο» θα τους φαίνεται το μέλλον.

Μόνο που στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο την επιχείρηση (για να μπορούν να την πουλήσουν κοψοχρονιά) εκτός από το μέλλον κάνουν «δυσοίωνο» και το παρόν.

Γι αυτό και οι μακρόχρονες μισθώσεις αεροπλάνων αμφιβόλου ποιότητας, γι' αυτό και το ξεπούλημα αεροσκαφών, γι' αυτό και τόσα άλλα μέτρα που υπονομεύουν εκτός από την κατάσταση και την εικόνα της εταιρείας.

Οτι κι αν λένε πάντως, οι δικές τους πολιτικές ευθύνονται και για τα χρέη και για τα λειτουργικά προβλήματα και σίγουρα δεν πρέπει να πληρώσει γι' αυτά ο Ελληνας φορολογούμενος.

ΕΝΙΑΙΑ η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας, αν και αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Ελληνα ασφαλισμένο.

Ομως, και μόνο το άγχος που τους διακατέχει είναι μια έμμεση επιβεβαίωση του ότι γνωρίζουν πως προωθούν αντιλαϊκές επιλογές στην κοινωνική ασφάλιση.

Ενα είναι σίγουρο πάντως: Πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ούτε σε «διαφωνούντες» της ΝΔ ούτε σε όψιμους «γνώστες των αγώνων και των πεζοδρομίων» όπως θέλει να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ.

Στους αγώνες τους, στην ενότητά τους και στην πάλη τους μακριά από «κοινωνικούς διαλόγους» και παγίδες όπως η «πλήρης εφαρμογή του νόμου Ρέππα και στα θέματα της χρηματοδότησης των Ταμείων» μπορούν να στηριχτούν.


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Τότε θα διαπιστώσουν εύκολα και μόνο ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι ενάντια τους...

«Ειδικό βάρος» στις επεμβάσεις

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα εκλήθη να μετάσχει μαζί με άλλες χώρες σε αυτή την τόσο σημαντική Διάσκεψη, αποδεικνύει το μεγάλο ειδικό βάρος το οποίο έχει αποκτήσει η χώρα μας και στο διεθνή χώρο». Πολύ ωραία για να είναι αληθινή η απάντηση που έδωσε χτες ο Ε. Αντώναρος, για να δικαιολογήσει την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό που έγινε στην Ανάπολη. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μπους «εκτίμησε» τη μέχρι τώρα στάση και τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και απλώς επιδιώκει να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε σοβαρές δεσμεύσεις υπογράφοντας τα ντοκουμέντα της διάσκεψης, που προετοιμάζουν νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Δεν ήταν διόλου τυχαίο που ο Ν. Μπερνς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για την υποστήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων». Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες είναι τόσο πολλές και ικανοποιητικές ώστε έφτασε στο σημείο να απευθύνει ορισμένες «φιλικές νουθεσίες» προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ («Μακεδονία» την αποκάλεσε) για το ζήτημα της ονομασίας...

Πρωτίστως πολιτική πρόληψης

Μια σιωπηρή πορεία μη κυβερνητικών οργανώσεων απ' το Καλλιμάρμαρο μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου οι συμμετέχοντες άφησαν αναμμένα φανάρια, χτες το βράδυ, σηματοδότησε τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ. Η κυβέρνηση περιορίστηκε στη στήριξη αυτής της κίνησης, ενώ το Εθνικό Σχέδιο που παρουσίασε πριν μια βδομάδα αποτελεί επανάληψη παλιότερων υποσχέσεων και σχεδιασμών.

Τα κρούσματα στη χώρα μας παρουσιάζουν - όπως και σε όλο τον κόσμο - μια σχετική στασιμότητα. Για το 2007, αναφέρθηκαν 420 νέα περιστατικά, απ' τα οποία 48 νόσησαν και κατέληξαν 30 άτομα.

Εκτός απ' την εξάπλωση της επιδημίας, είναι εξίσου σοβαρό το γεγονός για τα άγρια μεσάνυχτα που έχουν οι νέοι μας - και ιδιαίτερα οι έφηβοι - καθώς η «συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το σχεδιασμό της ενσωμάτωσης του προγράμματος - μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης στα σχολεία» όλο στη μέση μένει. Κι έπειτα, η εξάπλωση της επιδημίας δε διαπιστώνεται μέσα από οργανωμένες έρευνες του γενικού πληθυσμού, αλλά κατά δήλωση. Δηλαδή, όταν κάποιος το διαπιστώσει.

Για να φωτιστούν όλες αυτές οι πλευρές δε φτάνουν τόσα κι άλλα τόσα φανάρια, που τοποθετήθηκαν στο Σύνταγμα. Χρειάζεται πρωτίστως πολιτική πρόληψης.

«Συμπληρωματική» δύναμη

Οσο δοκιμάζεται στην πράξη τόσο πέφτουν οι «φιλολαϊκές» μάσκες και αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής που υπερασπίζεται και ο «επικουρικός» ρόλος του απέναντι στην κυβέρνηση. Ο λόγος για το κόμμα του ΛΑΟΣ, που σε καθημερινή βάση βάζει πλάτες για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ακριβώς γιατί συμφωνεί επί της ουσίας με την εφαρμοζόμενη πολιτική, όσο και αν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με φραστικά πυροτεχνήματα. Η πρόταση, για παράδειγμα, του ΛΑΟΣ για το ασφαλιστικό βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού επί της ουσίας «καταργεί» τη δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, πλειοδοτεί υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας «εφόρου ζωής», υιοθετεί ευθέως την κατώτατη σύνταξη (πείνας) για όλους. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσδοκούν βελτίωση της θέσης τους μέσω των προτάσεων του ΛΑΟΣ. Ακριβώς γιατί είναι συμπληρωματικές της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Επιστρατεύουν τις εφεδρείες...

Σύσσωμος ο κλάδος των δημοσιογράφων κινητοποιείται κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εποφθαλμιά τα αποθεματικά του ασφαλιστικού τους ταμείου και επιδιώκει - μέσω της ενοποίησης με άλλα ταμεία - τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύσσωμοι; Εκτός ορισμένων ελάχιστων θλιβερών εξαιρέσεων. Προχτές έσκασαν μύτη στα τηλεοπτικά παράθυρα ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λοβέρδος - ο ...δημοσιογράφος - και ο ...Βέλιος. Οι οποίοι μιλούσαν για ...κατάρρευση των ταμείων, αν δεν προχωρήσουν οι κυβερνητικές ανατροπές. Μη μένετε στα πρόσωπα. Αυτό που πρέπει να μείνει, είναι ότι η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως φοβάται την περαιτέρω κλιμάκωσή τους και έριξε στη μάχη τις εφεδρείες... Αυτό όμως δε μας πτοεί. Αμεσος στόχος η ανατροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων και μεσοπρόθεσμος η εκ βάθρων ανατροπή της πολιτικής, που απειλεί στη ρίζα της τη λαϊκή οικογένεια. Γιατί, εκτός από οργάνωση της οικονομίας, που προσβλέπει στην ευημερία των κεφαλαιοκρατών, υπάρχει και άλλος δρόμος. Της οικονομικής οργάνωσης που θα προσβλέπει στη βελτίωση των όρων ζωής των εκατομμυρίων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.

Αλλη πολιτική...

«Η αγορά είναι ελεύθερη, οι τιμές είναι ελεύθερες σε πάρα πολλά προϊόντα. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, ο καθένας ας αναζητήσει την τιμή που τον αντιπροσωπεύει». Τάδε έφη υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος χτες επισκεπτόμενος τη «Βαρβάκειο». Κι αν θυμίζει κάτι από προκατόχους του των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, όχι δεν είναι σύμπτωση. Είναι συνειδητή επιλογή η κοροϊδία και η πρόκληση. Από τη μια μεριά, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζουν ενθαρρύνουν την ακρίβεια και την κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών κι από την άλλη προτρέπουν τους εργαζόμενους να... αναζητούν τις τιμές που τους «αντιπροσωπεύουν», γνωρίζοντας ότι αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν πουθενά. Ε, λοιπόν, άλλη πολιτική, άλλες τιμές, άλλα εισοδήματα. Αυτό «αντιπροσωπεύει» τους εργαζόμενους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Αρχίζει σήμερα η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη. Πρόκειται για μια σημαντική μάχη που τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεκινούν να τη δώσουν με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για υπερκάλυψη των πλάνων τους. Σύμμαχος σ' αυτή τη μάχη είναι η συσσωρευμένη εμπειρία από προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι του μόχθου με προθυμία ενισχύουν το ΚΚΕ, είτε γιατί συμφωνούν με την πολιτική του πρόταση, είτε γιατί απλώς αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη συνέπειά του στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η πρόσφατη εκλογική μάχη απέδειξε ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που προσέγγισαν το ΚΚΕ, με ελπίδα ότι εκεί βρίσκεται η εναλλακτική λύση, η διέξοδος απ' τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα που ζουν, το αντίπαλο δέος στο δικομματισμό και στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Που του εμπιστεύτηκαν τη δύναμη της ψήφου τους, που δε σκόρπισαν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους σε «ανώδυνες», για το αστικό πολιτικό σύστημα και την άρχουσα τάξη που αυτό εκφράζει και υπηρετεί, επιλογές. Και πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που ανεξάρτητα αν έκαναν το βήμα να το ενισχύσουν εκλογικά, το εμπιστεύονται πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της πολιτικής του δράσης από τη σκοπιά της υπεράσπισης του δίκιου τους. Ολους αυτούς πρέπει να τους ξανασυναντήσουμε. Το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που υλοποιήσαμε προεκλογικά πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, να μεγαλώσει κι άλλο, να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους του μόχθου, να μιλήσουμε μαζί τους για την ανάγκη και οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική ενδυνάμωσή του, για να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα σύνθετα καθήκοντά του και στις αυξημένες απαιτήσεις που ο ίδιος ο λαός έχει απ' αυτό.

Κανένας δισταγμός δεν πρέπει να υπάρχει. Με την ίδια αυτοπεποίθηση που ζητήσαμε την ψήφο να ζητήσουμε και οικονομική ενίσχυση. Και η πιο μικρή συνεισφορά στην Οικονομική Εξόρμηση έχει τεράστια πολιτική σημασία και αξία. Απ' τον κάθε εργάτη και αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, απ' τη γυναίκα και τον νέο που δώσαμε μαζί μάχες για την Παιδεία, τη δουλιά με δικαιώματα, που μαζί δουλεύουμε, σπουδάζουμε, που κατοικούμε στην ίδια γειτονιά, στην ίδια πολυκατοικία. Απ' όλους όσους θα δώσουμε μαζί τη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και κάθε άλλη μάχη για όλα εκείνα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Απ' όλους αυτούς ζητάμε να πάρουν το κουπόνι του ΚΚΕ, ακόμα και να το διακινήσουν στο δικό τους κύκλο.

Φέτος η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης συμπίπτει με τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας. Η επιτυχία της θα είναι ένας φόρος τιμής σ' αυτές τις σπουδαίες επετείους και στους χιλιάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος όλ' αυτά τα χρόνια. Συλλογιζόμενοι το φορτίο τους δεν μπορούμε παρά να δεσμευτούμε ότι η Οικονομική Εξόρμηση θα λήξει με υπερκάλυψη των πλάνων. Πλατιά, λοιπόν, στο λαό με την πολιτική μας πρόταση, με το κουπόνι στα χέρια και με τη βεβαιότητα ότι το κάλεσμά μας θα βρει ανταπόκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ