Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Επιτεύγματα» εικονικής πραγματικότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διευκόλυνση των Αθιγγάνων στην απόκτηση «διπλώματος» οδήγησης και οι ιδεατοί ποδηλατόδρομοι είναι τα τελευταία «επιτεύγματα» στη... ρόδινη λειτουργία των Οργανισμών και Επιχειρήσεων που εποπτεύει ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης.

Με αλλεπάλληλες προεκλογικές φιέστες ο υπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει τις αστικές συγκοινωνίες να δουλεύουν... ρολόι. Τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ) να πετούν χωρίς... αναταράξεις. Τον ΟΣΕ και τον προαστιακό να προσφέρουν... ανέμελες διαδρομές.

Αυτή βέβαια είναι η μη ρεαλιστική εικόνα, την οποία επιχειρεί να προβάλλει στις φιέστες του ο Μιχ. Λιάπης. Η ρεαλιστική εικόνα είναι ακριβώς η αντίθετη: Αστικά λεωφορεία μένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο», παρά τις υποσχέσεις του ότι από τον περασμένο Ιούνη θα είχαν τοποθετηθεί κλιματιστικά στους περισσότερους συρμούς, οι διαδρομές είναι αφόρητες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις ΟΑ «βγάζεις» εισιτήριο, αλλά πετάς με ξένη εταιρεία και ξένα πληρώματα. Στον ΟΣΕ και στον προαστιακό «πετσόκοψαν» καλοκαιριάτικα τα δρομολόγια, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, αλλά επί της ουσίας για να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας, μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα στα Σεπόλια.

Και όλα αυτά φυσικά τα γνωρίζει «από πρώτο χέρι» ο υπουργός. Αλλο αν προβάλλει μια «εικονική πραγματικότητα» για να κερδίσει «πόντους» ο ίδιος προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Μέτρα για να τους πάρουν το ψωμί...

Δραματική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολύ πλουσίων και πολύ φτωχών σε χώρες της Ασίας διαπιστώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Το ωραίο δεν είναι η διαπίστωση αλλά οι προτάσεις που τη συνοδεύουν: «...Επιβολή πολιτικών κατά των αρνητικών διανεμητικών επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων προς την οικονομία της αγοράς, μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης...». Σε απλά ελληνικά; Δώστε στους φτωχούς την ψευδαίσθηση πως έχουν «κοινωνικά δίχτυα προστασίας» και αφήστε το μύλο του καπιταλισμού να συνθλίβει τις ζωές τους για να γλιτώσετε (όσο σας παίρνει...) π.χ., την αύξηση των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα και τη δυνατότητα δουλιάς για όλους, σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας...

Ψίχουλα για τη συντήρηση σχολείων

Με ψίχουλα καλούνται οι δήμοι να αντεπεξέλθουν σε μια ακόμα κρατική αρμοδιότητα που τους μεταφέρθηκε, αυτή της επισκευής και συντήρησης σχολικών μονάδων. Κατά τη συνήθη πρακτική, πρώτα δίνεται η αρμοδιότητα και κατόπιν, με κατά το δοκούν υπουργικές αποφάσεις, μοιράζονται κάποια χρήματα.

Πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δώσει στους δήμους όλης της χώρας το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ για τη σχολική στέγη. Χρήματα που δεν αρκούν. Αρκεί να αναφερθούμε στην περίπτωση του Δήμου Αγίου Κήρυκου Ικαρίας, η επιχορήγηση του οποίου δε φτάνει ούτε καν για την κάλυψη του 5% των αναγκών του.

Αυτές κι αν είναι «ματιές στη σύγχρονη Ιστορία»!

«Ματιές στη σύγχρονη Ιστορία» ονομάζεται η έκθεση αφίσας και ανακοίνωσης που διοργανώνει ο Δήμος Κυθήρων στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού. Ως εδώ ουδέν μεμπτόν. Μόνο που η αφίσα που προπαγανδίζει την έκθεση απεικονίζει δύο άντρες με τη στολή και τα όπλα τους και το διακριτικό «ΤΕΑ», δηλαδή «Τάγματα Εθνικής Ασφάλειας». Η αφίσα αναρτήθηκε σε όλο το νησί των Κυθήρων και προκάλεσε αναστάτωση και αγανάκτηση στους κατοίκους, μεταξύ αυτών πολλών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το «θεάρεστο» έργο των «ΤΕΑ». Δεν ξέρουμε αν η επιλογή ήταν του δημάρχου κ. Κουκούλη, προκαλεί πάντως εύλογα ερωτήματα η προβολή των ΤΕΑ. Θεωρούν, άραγε, όσοι ενέκριναν την αφίσα, ότι αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη Ιστορία; Οτι αποτελούν παράδειγμα για προβολή και όχι μια «μαύρη σελίδα» αυτής;

Μπίζνες σε κάθε σπιθαμή γης

«

Μπίζνες» σε κάθε σπιθαμή γης - και μάλιστα σε μια συγκυρία, κατά την οποία όλη η Ελλάδα έχει πληγεί από το μεγαλύτερο μπαράζ πυρκαγιών τα τελευταία εφτά χρόνια - δρομολογούνται χωρίς κανένα πρόσχημα από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του «Ρ» για το ξεπούλημα έκτασης 1.000 στρεμμάτων του Ολύμπου σε ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο, προκειμένου να αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες, αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι αυτού του παζλ. Ενα ακόμα έγκλημα, δηλαδή, που ετοιμάζεται να συντελεστεί στο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Ετσι, η «ανάπτυξη» παίρνει ακόμα μια φορά τη μορφή τουριστικού θερέτρου. Τη γνωστή μορφή, δηλαδή, τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο, από τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο, που με γεμάτα πορτοφόλια θα έρχονται να περάσουν τις διακοπές τους στο «βουνό των Θεών». Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του πώς εννοούν την «ανάπτυξη» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στα χρόνια της διακυβέρνησής τους, έχουν αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, χάρισμα τα περισσότερα από αυτά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή «όπου ήταν δάσος, θα παραμείνει δάσος», αλλά και οι αντίστοιχες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη το 1998, αναδεικνύουν τη μέγιστη υποκρισία και κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Το θέμα είναι ότι όταν υπάρχει δάσος το κάνουν με την πολιτική τους τουριστικό θέρετρο και όταν αυτό καίγεται τότε υπόσχονται αναδάσωση...

Την κατεύθυνση της επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου, έχει χαράξει και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πίσω από τις διακηρύξεις - ευχολόγια, που περιέχει το σχέδιο, για ισορροπία μεταξύ της «ανταγωνιστικότητας» και του σεβασμού στο περιβάλλον, για ισόρροπη ανάπτυξη αστικών κέντρων και περιφέρειας κ.λπ., «ξεπροβάλλει» ο βαθιά ταξικός του προσανατολισμός και η εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής γης, κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό (σ.σ. αποτελεί μέρος του εθνικού χωροταξικού), που παρουσιάστηκε το Μάη του 2007, εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις μικρότερες βραχονησίδες.

Και όλα αυτά για χάρη της ...«ανάπτυξης». Η δέσμευση που συνοδεύει κάθε τέτοια εξαγγελία αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς αυτές οι περιοχές της χώρας «αιμορραγούν» και ερημώνουν από την ανεργία. Την ευημερία του κεφαλαίου την ταυτίζουν με το λαϊκό συμφέρον, προκειμένου να μπορεί το πρώτο να κάνει τις «μπίζνες» του ανενόχλητο κυριολεκτικά όπου θέλει. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Είχε καταγγείλει και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις αρπαχτικές διαθέσεις ντόπιων και ξένων επενδυτών, που δε σταματούν πουθενά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντισταθούν αποφασιστικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Προσήλωση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και, προφανώς, κάτι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός. Ολόκληρη η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί στο να προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο με ψευτο-παροχές κι αυτός βγαίνει και δηλώνει ότι «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία»!

Φαίνεται ότι μετά από 3 χρόνια αντιλαϊκής πολιτικής ακόμη και η λέξη «παροχές» τού προκαλεί κάποια ενστικτώδη ή αλλεργική αντίδραση. Ακόμη κι αν πρόκειται για κόλπα υφαρπαγής ψήφων.

Εκτός πια κι αν οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, πρέπει κι αυτοί να πάρουν τις διαβεβαιώσεις τους. Οτι, δηλαδή, θα συνεχίσουν να απομυζούν τα χρήματα των φορολογούμενων με τους ίδιους ρυθμούς.

Ομως, στη θέση τους, δε θα είχαμε καμία ανασφάλεια. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ό,τι μπορούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και δεν πρόκειται να αλλάξουν τακτική.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ τα σενάρια εκλογολογίας έχουν μπει σε νέα φάση. Αναβαθμίστηκαν. Πλέον ουδείς από τους «σούπερ ...πολιτικούς αναλυτές», κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων, αναζητεί το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αυτόν τον ...έκλεισαν για τις 23 Σεπτέμβρη ή τις αρχές Οκτώβρη.

Τώρα ψάχνουν ποια θα είναι ...η αφορμή που θα επικαλεστεί ο Καραμανλής για να εξαγγείλει την εκλογική διαδικασία. Θα είναι η «ανάγκη» μεταρρύθμισης της οικονομίας με πιο γρήγορους ρυθμούς; Θα είναι η επιδίωξη «φρέσκιας» κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα εθνικά θέματα; Ποια θα είναι, άραγε;

Εμείς τι άλλο να κάνουμε; Παρακολουθούμε όλο αυτό το «σόου», που υποτίθεται ότι ασχολείται με την πολιτική και μόνο πολιτικά δε σκέφτεται και δεν αναλύει...

Ισως τις επόμενες βδομάδες βαθύνει κι άλλο ο προβληματισμός. Να αναρωτιούνται, αν ο Καραμανλής θα εξαγγείλει εκλογές ...καθιστός ή όρθιος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι παροχές στο κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η κυβέρνηση να τάζει παροχές πτωχοκομείου στους άνεργους, στους εργαζόμενους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, περιμένοντας ότι με τον εμπαιγμό και την πρόκληση θα εξασφαλίσει την ψήφο τους, με το μεγάλο κεφάλαιο, όμως, κάνει άλλη δουλιά.

Εκεί, οι παροχές δεν είναι ψιχία, εάν δει κανείς τις προκηρύξεις διαγωνισμών που έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με τις οποίες, ουσιαστικά, χαρίζονται, έναντι πινακίου φακής, στους ιδιώτες πέντε μονάδες και εκτάσεις - «φιλέτα» του Δημοσίου.

Πρόκειται για το Καζίνο της Κέρκυρας, το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, τις Αλυκές Αναβύσσου και τα «Ξενία» Σκιάθου και Βυτίνας.

Πράγματι, το μεγάλο κεφάλαιο έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετεί. Οι εργαζόμενοι κανένα.

Οι νόμοι της αγοράς στις παραλίες

Ερώτηση δημοσιογράφου του «Σκάι» προς την υπουργό Τουρισμού: Είναι σωστό σε μια ανοιχτή παραλία της Μυκόνου να μπαίνεις μέσα ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο) και όταν κατευθύνεσαι σε μία ξαπλώστρα (δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος) να σου λένε πως είναι κλεισμένη τηλεφωνικά από την Αθήνα; Απάντηση της υπουργού Τουρισμού: Μα αυτό είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πρόκειται για τους νόμους της αγοράς... κλπ, κλπ. Τώρα πριν να τρελαθούμε εμείς εντελώς: Ποιος είναι που έφερε τους νόμους της αγοράς στις παραλίες; Από πού ως πού η ιδιοκτησία του λαού έγινε... της αγοράς; Μη μας αρχίσουν (όπως επιχείρησε και η υπουργός) πως οι δήμοι τις νοικιάζουν για να έχουν εισόδημα. Ποιος έδωσε τέτοιο δικαίωμα σε οποιοδήποτε δήμο; Κληρονόμησε κανένας τις παραλίες από τον παππού του και έβαλε «επιστάτη» τους νόμους της αγοράς να καθαρίσουν; Η δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική που κάνει τέτοια απίθανα να γίνονται πιθανά, δε φτάνει. Την πολιτική αυτή την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και τη συνεχίζει η ΝΔ. Η κάλπη, μας δίνει το δικαίωμα να μην αφήσουμε να διαιωνιστεί...

Αυξάνουν οι ανάγκες...

«Το γεγονός ότι ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού του ΟΕΔΒ παρουσιάζει για διάφορους λόγους (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις κλπ.) συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια, αντίθετα οι υποχρεώσεις του ΟΕΔΒ αυξήθηκαν και αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα ο όγκος των εργασιών να έχει πολλαπλασιαστεί, δεδομένου ότι ο ΟΕΔΒ σήμερα παράγει και διακινεί κάθε χρόνο περίπου 1.200 τίτλους σε 45.000.000 αντίτυπα, που αποστέλλονται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, στην Κύπρο και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αποφασίζουμε: Εγκρίνουμε για το Β` εξάμηνο 2007 την υπερωριακή απασχόληση, πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής εργασίας, για 111 μονίμους υπαλλήλους του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και για το χρονικό διάστημα από 1.7.2007 μέχρι 31.12.2007 και μέχρι 60 ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, προκειμένου να καλυφθούν εποχικές, επείγουσες ή και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες του ΟΕΔΒ». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το ΦΕΚ 1369 που δημοσιεύτηκε στις 2/8 και αφορά απόφαση της υπουργού Παιδείας.

... βαθαίνει η εκμετάλλευση

Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση, παρά τις αποδεδειγμένες ελλείψεις στον ΟΕΔΒ, δε σκέφτεται ούτε κατά διάνοια να προχωρήσει σε προσλήψεις, παρά το γεγονός ότι ο όγκος της δουλιάς αυξάνεται. Αντίθετα, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την επιβολή υπερωριακής απασχόλησης, η οποία μάλιστα, στη βάση του νόμου 3385/05 που ψήφισε, είναι και φτηνότερη.

Για ένα εξάμηνο δηλαδή, οι 111 μόνιμοι υπάλληλοι θα δουλεύουν 11 ώρες τη μέρα για να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλιάς! Την επόμενη φορά δεν έχει παρά να προχωρήσει και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που θεσμοθέτησε με τον ίδιο νόμο. Θα έχει έτσι διπλό όφελος: Και θα γλιτώσει τις προσλήψεις, και θα ενταφιάσει οριστικά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των εργαζομένων στον ΟΕΔΒ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα ίδια χνάρια

Κινούμενοι στα γνωστά χνάρια που είχαν χαράξει και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνώντες της ΝΔ μόλις αποφάσισαν πως πάνε για εκλογές, άρχισαν τη γνωστή και καθ' όλα εξευτελιστική, για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πολιτική της δημιουργίας εντυπώσεων για «παροχές» που υποτίθεται πως δίνονται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται για εξαγγελίες που, κατά τη λογική τους, πρέπει να λειτουργήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική μιας τετραετίας, που έφερε ακόμα πιο πίσω τους εργαζόμενους από εκεί που τους είχε αφήσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, όπως συνέβη και με τους προηγούμενους, έτσι ακριβώς με τη ΝΔ, πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι τα περιβόητα πακέτα των «παροχών» - και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά... - ήταν εντελώς άδεια. Τα 30 και 40 λεπτά που κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να δοθούν σε κάποιες ειδικές κατηγορίες των εργαζομένων, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μισή φραντζόλα ψωμί, σε καμιά όμως περίπτωση δε λύνουν τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Βέβαια, και ο αντίλογος, που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ στην άθλια τακτική των ψευτοπαροχών της κυβέρνησης, είναι πανομοιότυπος με τα επιχειρήματα που πρόβαλλε η ΝΔ ως αντιπολίτευση πριν μερικά χρόνια. Αντί να εξετάσουν και να απαντήσουν για την ουσία των κυβερνητικών ανακοινώσεων, να καταγγείλουν δηλαδή την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων, εξετάζουν το πού θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια, αναρωτιούνται για την προέλευση των αναγκαίων πόρων, προβληματίζονται αν οι σχετικές ανακοινώσεις είναι ενταγμένες σε κάποιο συνολικό πρόγραμμα ή είναι λόγια του αέρα...

Από τα παραπάνω εναλλασσόμενα τερτίπια των δύο πόλων του δικομματισμού, με ευκολία μπορούν οι εργαζόμενοι να βγάλουν το εξής συμπέρασμα: Και η ΝΔ το 2004 και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν έχουν μεταξύ τους την παραμικρή διαφωνία για τις πολιτικές λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που ακολουθεί είτε η μία είτε η άλλη κυβέρνηση. Συμφωνούν και οι δύο στα ψίχουλα, που προεκλογικά μοιράζονται σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Συμφωνούν και οι δύο ότι η διαχείριση της φτώχειας των πολλών και η εξαπάτηση των οικονομικά περιθωριοποιημένων νοικοκυριών μπορούν να γίνουν με «αυξήσεις» και «ενισχύσεις» που αντιστοιχούν σε λίγα λεπτά του ευρώ. Συμφωνούν και οι δύο ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι το πού θα βρεθούν οι πόροι.

Αυτοί, οι κύριοι φορείς της πολιτικής που εξαναγκάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων να ζουν σε συνθήκες ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλειας, αυτοί που με την πολιτική τους έχουν εξασφαλίσει στους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας τις προϋποθέσεις για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων προσφέροντάς τους αμύθητα κέρδη, το μόνο που μπορούν να συζητήσουν για την περιβόητη ανακούφιση των οικονομικά αδύνατων είναι μισή φραντζόλα ψωμί!

Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που το βράδυ των εκλογών και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να νιώσουν το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Είναι κι αυτός ένας επιπλέον λόγος για να έχουν σημαντικές απώλειες. Είναι κι αυτός, κυρίως, ένας ακόμα λόγος που το ΚΚΕ πρέπει να βγει ακόμα πιο δυναμωμένο από τις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ