Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για την αγορά...

Στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών βρέθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και μοίρασε συγχαρητήρια και υποσχέσεις στήριξης, μεταξύ άλλων, για την απόκτηση ενός σύγχρονου ερευνητικού σκάφους.

Μία μόλις μέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Ερευνα και Τεχνολογία, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό της Ερευνας.

Η «συμπάθεια» του υπουργού για το συγκεκριμένο Κέντρο έχει εκφραστεί και προηγουμένως, για να μην αδικηθεί κανείς. Αλλά, τελικά, δεν έχει καμιά σημασία. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, που ζουν κατά βάση σε επιβαρυμένο περιβάλλον από πολλές απόψεις, τρέφουν την ελπίδα ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και η ανάλογη υποδομή θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να βελτιωθούν πλευρές της ζωής τους.

Είναι μάταιη ελπίδα. Κι αν υπάρξουν ανάλογες ανακαλύψεις, θα πρέπει να τις πληρώσουν ακριβά στην «αγορά». Αυτό είναι το επίτευγμα της κυβέρνησης...

Επικίνδυνη «συγκατοίκηση»

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΚΕΨΥΕ) - το πρώην Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής - είχε σημαντική συμβολή στην πρόληψη, αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών, με τη λειτουργία στην Αγία Παρασκευή της μοναδικής για πολλά χρόνια μονάδας για παιδιά με αυτισμό και του «Στουπάθειου», στο Χαλάνδρι, για παιδιά με νοητική στέρηση.

Τώρα το ΕΚΕΨΥΕ έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης αποασυλοποίησης, ένα μερτικό από αυτό. Και όταν καθαρά κοινωνικές υπηρεσίες μπαίνουν στη λογική της λειτουργίας με κριτήρια αγοράς, έρχονται και οι παρενέργειες, με κύρια έκφραση εκείνη της έλλειψης κονδυλίων.

Ετσι, τώρα, η Διοίκηση του ΕΚΕΨΥΕ σχεδιάζει, για να εξοικονομήσει κονδύλια, τη συστέγαση της Θεραπευτικής Μονάδας και του «Στουπάθειου», που θα οδηγήσει στην αλλαγή των συνθηκών προς το χειρότερο για τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σύσσωμο το προσωπικό ζητά απ' το ΕΚΕΨΥΕ να μην προωθήσει τη «συγκατοίκηση» του «Στουπάθειου» με τη Θεραπευτική Μονάδα, γιατί, πέραν των άλλων, είναι και αντιεπιστημονική.

Το φιλέτο των αεροδιακομιδών...

Οσα δεν έγιναν 22 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) τα υποσχέθηκε προχτές ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας των 172 διασωστών και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

«Το Σύστημα εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, τόσο σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με 200 νέα, υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, που θα ενταχθούν σε λίγους μήνες από τώρα, μαζί με 20 κινητές μονάδες, πέντε εκ των οποίων θα είναι για νεογνά», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Τούτο τον καιρό ολοκληρώνεται μια μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των αεροδιακομιδών. Το ΕΚΑΒ θα έχει το δικό του στόλο, αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Επεξεργαζόμαστε ένα ολόκληρο σχέδιο συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έτσι ώστε επιχειρησιακά ο Τομέας αυτός να είναι σε ετοιμότητα, διαθέτοντας ό,τι το πιο σύγχρονο και ασφαλές μάς δίνει σήμερα η τεχνολογία».

Να δούμε, λοιπόν, ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο και τι θα ορίζει ότι κατέχει το ΕΚΑΒ και το ελληνικό Δημόσιο στις αεροδιακομιδές, καθώς αυτό το φιλέτο το ορέγονται μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου της Υγείας. Οπως γράφτηκε στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» (30/6/2007), ο Ομιλος «Marfin» ετοιμάζει εταιρεία αεροδιακομιδών με στόλο ελικοπτέρων, «διαβλέποντας ότι το ΕΚΑΒ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί». Παλιότερα, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είχαν ενδιαφερθεί Γερμανοί επιχειρηματίες.

Και το γαϊτανάκι του ενδιαφέροντος συνεχίζεται...

... και οι «Αγγελοι της Ζωής»

«Αγγέλους της Ζωής» αποκάλεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ομως, η πλήρης ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού στην ώρα της ανάγκης - και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που στις τουριστικές περιοχές πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός - χρειάζεται να προστεθούν άλλες 7.000 εργαζόμενοι στους 3.500 που ήδη εργάζονται στο ΕΚΑΒ. Μόνο το Λεκανοπέδιο της Αττικής χρειάζεται 150 ασθενοφόρα - απ' τα 80 που διαθέτει σήμερα.

Και τα προεκλογικά ταξίματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν είχαν - πέραν των ασθενοφόρων - καμιά αναφορά στο έμψυχο δυναμικό, καθώς ο προϋπολογισμός είναι σχεδόν άδειος για τις προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κι αν το «ΕΚΑΒ αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ΕΣΥ» - όπως είπε ο υπουργός - οφείλεται κυρίως στην αυτοθυσία του προσωπικού του. Ακόμα και οι γιατροί που παίρνουν μέρος στις αεροδιακομιδές πετούν εθελοντικά και χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής.

Αν δε γίνουν όλα αυτά, τότε κάποιοι την ώρα της ανάγκης, αντί για τους «Αγγέλους ζωής» του ΕΚΑΒ θα συναντούν τους άλλους... αγγέλους.

Οι «αντοχές» της οικονομίας

Οι καθημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η τρέχουσα επικαιρότητα πείθει και τον πιο άσχετο πως η κυβέρνηση Καραμανλή - ακολουθώντας το δρόμο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ερμηνεύει τις «αντοχές της οικονομίας» όπως τη βολεύει. Ικανοποιεί ή αρνείται την ικανοποίηση κάποιου αιτήματος, με κριτήριο ποιος το διατυπώνει και όχι αν το προβαλλόμενο αίτημα είναι «δίκαιο». Ετσι, την ώρα που αρνείται να ικανοποιήσει κάποιο από τα δίκαια λαϊκά αιτήματα (εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων μεγάλων κοινωνικών ομάδων) με το επιχείρημα ότι «δεν αντέχει η οικονομία», την ίδια ώρα ικανοποιεί προκλητικές αξιώσεις του κεφαλαίου για αύξηση των κρατικών ενισχύσεων προς διάφορες κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών, με το επιχείρημα ότι αυτοί είναι οι «σωτήρες» που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία «πλούτου», νέων θέσεων εργασίας, κλπ.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελούν και δύο ειδήσεις της τρέχουσας βδομάδας, που προήλθαν από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η πρώτη είδηση έχει να κάνει με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα), με την οποία η κυβέρνηση προαναγγέλλει την πρόθεσή της να συνεχίσει και το 2008 τη σφιχτή αντιλαϊκή πολιτική. Με την εγκύκλιο αυτή η κυβέρνηση γνωστοποιεί την απόφασή της να παγώσει τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα δοθούν το 2008 στα ΝΠΔΔ και στα ΝΠΙΔ, με πρόσχημα τη δέσμευσή της στην ΕΕ να μηδενίσει μέχρι το έτος 2010 τα κρατικά ελλείμματα. Στα πλαίσια αυτά, στην εγκύκλιο αναφέρεται, ρητά, ότι «οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν τις επιχορηγήσεις του τρέχοντος έτους». Με δεδομένο ότι από τις επιχορηγήσεις αυτές επιβιώνουν σήμερα εκατοντάδες προνοιακά, εκπαιδευτικά και μορφωτικά, πολιτιστικά και άλλα ιδρύματα, είναι φανερό πως με τις συνεχείς περικοπές τους οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ωθούν αυτούς τους φορείς στις λογικές της «αγοράς» και της εμπορευματοποίησης.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τον απολογισμό του επενδυτικού νόμου της ΝΔ, με τον οποίο παρέχονται γενναιόδωρες πριμοδοτήσεις (κρατικές επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, κλπ.) σε Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις. Από τα στοιχεία που παρέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο Γ. Αλογοσκούφης προκύπτει με σαφήνεια ότι η οικονομία αντέχει αλλά μόνο για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, μόνο για την επιχορήγηση των πολυσχιδών δραστηριοτήτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία, μάλιστα, που παρέθεσε ο υπουργός προκύπτει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επιχειρηματίες πολύ περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο πως η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων θα συνεχίζεται όσο κυριαρχεί ο δικομματισμός. Για να τερματιστεί αυτή η πολιτική απαιτείται η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που αγωνίζεται σταθερά για τα συμφέροντα των εργαζομένων.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Κοινή Αγροτική Πολιτική...

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η Στατιστική τους Υπηρεσία δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Καταγράφει και δημοσιοποιεί μειώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες στην περίπτωση των καπνών ξεπερνούν το 55%!

Κι όταν, φυσικά, μειώνονται οι καλλιέργειες, αντίστοιχα μειώνεται και ο αγροτικός πληθυσμός και πιστέψτε μας ότι αυτοί που «εγκαταλείπουν» δεν είναι οι μεγαλοαγρότες, αλλά οι μικροκτηματίες.

Κατά τα άλλα, η κυβερνητική πολιτική έχει στόχο την ενίσχυση του «αγροτικού κόσμου», όπως λένε. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι αγρότες είναι ανόητοι και φεύγουν από την ύπαιθρο, αν και έχουν αμέριστη την κυβερνητική στήριξη, πρέπει κάτι άλλο να συμβαίνει.

Αυτό το «άλλο» προφανώς έχει να κάνει με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τις επιδοτήσεις που δε δίνονται, με τις τιμές των προϊόντων που ολοένα πέφτουν (για τους αγρότες, βέβαια) και με τις καταστροφές που δεν αποζημιώνονται.

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ επισκέψεις του στα καμένα της Πάρνηθας ο Γιώργος Σουφλιάς, προκειμένου να επιθεωρήσει τις αναδασώσεις και τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα τον φάνε οι ανηφόρες.

Μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι το δάσος της Πάρνηθας θα στερηθεί τις υπουργικές επισκέψεις, όπως, αντίστοιχα, τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας.

Κι όταν αυτά φύγουν, θα έρθει να εγκατασταθεί στο καμένο δάσος αυτή η ιδιαίτερη «πανίδα», που αναπτύσσεται στις καμένες περιοχές. Διάφορα «δεντροβόρα» είδη, όπως κτηματομεσίτες, δικηγόροι εξειδικευμένοι στα κτηματικά και «μιλημένοι» τοπογράφοι.

Στη συνέχεια, μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, θα «περάσει» από τη Βουλή κάποια περίεργη τροπολογία, ή κάποια μυστήρια υπουργική απόφαση και ...πάει το δάσος.


Προδιαγεγραμμένο «κουκούλωμα»

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η κατάληξη και αυτού του σκανδάλου. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ την είχε προβλέψει. Ο λόγος για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία δυόμισι χρόνια μετά την αποκάλυψή της οδεύει στο αρχείο της Δικαιοσύνης και της ιστορίας. Η δικαστική έρευνα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους δράστες των υποκλοπών, σε πείσμα των κυβερνητικών διακηρύξεων ότι «η αλήθεια θα λάμψει» μέσω της Δικαιοσύνης. Δεν ευθύνεται φυσικά η Δικαιοσύνη, αλλά η κυβέρνηση, η οποία αν και αποκάλυψε - για δικούς της λόγους - ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, των μισών υπουργών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, «δείχνοντας» προς την αμερικανική πρεσβεία, στη συνέχεια φρόντισε να κουκουλώσει την υπόθεση και να σβήσει τα «ίχνη». Ο λόγος είναι προφανής: Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί της, εφαρμόζει πιστά τις συμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ που επιτρέπουν την παρακολούθηση των πάντων, συνεργάζεται στενά με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ «χρειάζεται» και τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τις μαζικές παρακολουθήσεις «υπόπτων». Η «προώθηση» της υπόθεσης των υποκλοπών στο αρχείο επιβεβαιώνει περίτρανα την ορθότητα των εκτιμήσεων που έκανε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Με αποστολή τη χειραγώγηση

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ήταν από τα πρώτα δημιουργήματα της κυβέρνησης της ΝΔ (θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3252/2004) και με τις πρώτες εκλογές (29.6.2007) απέδειξε ότι βασική αποστολή της είναι η χειραγώγηση και η ενσωμάτωση του κλάδου στην κυρίαρχη πολιτική.

Προεκλογικά, η διορισμένη από το υπουργείο Υγείας Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝΕ απέκλεισε παρατάξεις και αρνήθηκε εγγραφές σε νοσηλευτές για να ψηφίσουν. Αλλά και κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Ετσι, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι η κυρίαρχη ομάδα κίνησε μηχανισμούς για αποκλεισμούς υποψηφίων, ενώ έβαλε και σοβαρά εμπόδια στην εκλογή κάποιων, ώστε να μην της ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πόσο σωστή ήταν η θέση όσων υποστήριξαν την αποχή από τις εκλογές, όπως η «Αγωνιστική Συσπείρωση Νοσηλευτών».

Η λύση στα προβλήματα δε βρίσκεται στη συμμετοχή σε όργανα ενσωμάτωσης, αλλά στην ενίσχυση της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων και στη συμπαράταξη με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Πτυχία ανεργίας και δημαγωγίας

Στην Πρέβεζα βρέθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος για να μοιράσει πτυχία ανεργίας στους απολυμένους εργαζόμενους των Κλωστηρίων που εντάχθηκαν σε 4μήνα σεμινάρια κατάρτισης με 500 ευρώ το μήνα. Μια κίνηση που επισημοποιεί το διαχρονικό και μεθοδευμένο έγκλημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που πέταξαν κακήν κακώς στο δρόμο δεκάδες εργάτες και εργάτριες των Κλωστηρίων Πρεβέζης, καταστρέφοντας παράλληλα ένα σημαντικό παραγωγικό κλάδο όπως αυτός της κλωστοϋφαντουργίας. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτούς τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων που πλήρωσαν το μάρμαρο της «ανταγωνιστικότητας» και του «υψηλού κόστους εργασίας», ο υφυπουργός μοίρασε «δώρα» που αφορούν νέα σεμινάρια κατάρτισης και εισαγωγής, για όσους τηρούν τις προϋποθέσεις, σε προγράμματα μερικής απασχόλησης και στο Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Εντελώς ξεδιάντροπα η κυβέρνηση, αφού έκανε αβάντα στο μεγαλοβιομήχανο Αργυρό σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, έρχεται τώρα, προεκλογικά, να καπηλευτεί την ανασφάλεια και αβεβαιότητα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη μόνιμη εργασία, μοιράζοντας ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας. Είναι μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη του πλέγματος ομηρίας που υφαίνουν για τους εργαζόμενους προκειμένου να τους έχουν στο χέρι. Είναι ακόμη ένας λόγος οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στις επικείμενες εκλογές να κάνουν το βήμα, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους ενισχύοντας το ΚΚΕ, προβάλλοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους για ζωή με αξιοπρέπεια.

Ο(ΤΕ)δύσσεια

Περισσότερες από 15 μέρες - στην καλύτερη περίπτωση -απαιτούνται για τη μεταφορά από όροφο σε όροφο, μιας απλής τηλεφωνικής σύνδεσης του ΟΤΕ!

Αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση είναι ένα από τα επακόλουθα της μαζικής πρόωρης αποχώρησης χιλιάδων εργαζομένων από τον ΟΤΕ, η οποία οδήγησε στην «απογύμνωση» πολλών υπηρεσιών του μετοχοποιημένου Οργανισμού. Η μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια είναι συνεχής στον ΟΤΕ και πάντα συνοδεύεται από δυσλειτουργίες, αλλά και «εκπτώσεις» στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αρκεί να επισημανθεί ότι με την τελευταία «εθελούσια έξοδο», αποχώρησαν από τον ΟΤΕ περίπου 5.200 εργαζόμενοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι έμπειροι τεχνικοί. Και όσο το τεχνικό προσωπικό θα μειώνεται, άλλο τόσο θα αυξάνονται οι χρόνοι μεταφοράς συνδέσεων, αποκατάστασης βλαβών, κ.ο.κ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερευνα για το λαό

Στα πλαίσια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα δίνει όλα στο κεφάλαιο. Αφού, με μπούσουλα τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας, προχώρησε στις ανατροπές στα εργασιακά - κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, της Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, εμπορευματοποιώντας παραπέρα το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών.

Με το νομοσχέδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία που κατέθεσε στη Βουλή θεσμοθετεί την άμεση παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της έρευνας με την αποφασιστική συμμετοχή επιχειρηματιών στις διαδικασίες και στα σχετικά όργανα που προβλέπονται. Ενώ η έρευνα θα καθορίζεται και θα αξιολογείται με κριτήρια αγοράς, με κριτήρια, δηλαδή, κατά πόσο αυξάνει την παραγωγή κερδών για τους επιχειρηματίες. Και εδώ τίθεται και το ζήτημα του περιεχομένου της έρευνας, αφού ο στόχος είναι τα κέρδη του επιχειρηματία.

Αλλά όταν γίνεται λόγος για παραγωγή έρευνας για την αγορά, σήμερα, η έρευνα αυτή είναι προσαρμοσμένη μονόπλευρα σε τομείς όπως η Πληροφορική, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, κλπ. Ετσι, η βασική έρευνα, ουσιαστικά, θα είναι προσανατολισμένη στους παραπάνω τομείς, που αφήνουν άμεσα κέρδη στο κεφάλαιο. Σημαντικοί τομείς, βέβαια, αλλά η βασική έρευνα δεν μπορεί να αφορά μόνο σε αυτούς τους τομείς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών τομείς ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως, π.χ., της Υγείας, της υγιεινής και ασφάλειας και των επαγγελματικών ασθενειών, τομείς που έχουν σχέση με το νερό, την αντισεισμική θωράκιση, κλπ. Προκύπτει, λοιπόν, ως επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη της έρευνας στους παραπάνω τομείς, όπως παλεύει το ΚΚΕ, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Ομως, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που κινείται στους προσανατολισμούς των αποφάσεων της Συνόδου της ΕΕ στη Λισαβόνα, όπως και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, η προτεραιότητα είναι η «ανταγωνιστικότητα» και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και θέτει στην υπηρεσία του και την έρευνα. Θεσμοθετεί τον αναβαθμισμένο ρόλο των επιχειρηματιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσανατολίζουν, καθορίζουν και χρησιμοποιούν την έρευνα για την αύξηση των κερδών τους, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα.

Κριτήριο, ωστόσο, για τους επιστήμονες και ερευνητές, όπως και για τους λαϊκούς ανθρώπους, δεν μπορεί να είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αλλά αν το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών θα υπηρετεί την ανάγκη για αναβαθμισμένες σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, κλπ. Αν θα προωθεί και υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Κι αυτό πρέπει να εκφραστεί, στις ερχόμενες εκλογές, και με την ψήφο στο ΚΚΕ που πραγματικά παλεύει για έρευνα και επιστήμη στην υπηρεσία των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας με τη διασφάλιση της απαιτούμενης επιστημονικοτεχνικής υποδομής, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ