Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δίνουν εξετάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλο ένα κρούσμα που επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ είναι συντονισμένη και κατευθυνόμενη καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, καθώς στις περιπτώσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, προστέθηκε το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου.

Από τις εκλογές στο Συνδικάτο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ με 5 έδρες στο ΔΣ και δεύτερη δύναμη η «Ταξική Ενότητα» (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) με 4 έδρες στο ΔΣ. Στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 22 Ιούνη για τη συγκρότηση της διοίκησης σε σώμα, η ΠΑΣΚΕ αποφάσισε και πήρε όλες τις θέσεις στο προεδρείο, αποκλείοντας την «Ταξική Ενότητα» ακόμη και από τη θέση του γραμματέα.

Το γεγονός καταγγέλλει στους εργαζόμενους η «Ταξική Ενότητα» και με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι είτε είναι μέσα στο προεδρείο είτε έξω, ασταμάτητα, ταξικά, αγωνιστικά θα συνεχίσει να παλεύει για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του ξύλου. Οσο για τα τερτίπια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, το μόνο που φανερώνουν είναι την πρεμούρα τους να καταθέσουν διαπιστευτήρια στα κόμματά τους και στο κεφάλαιο, στρέφοντας τα πυρά τους στον πραγματικό τους αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το ΠΑΜΕ.

Στην προεκλογική μάχη και οι εφεδρείες...

Στην προεκλογική μάχη έριξε η κυβέρνηση και τις εφεδρικές δυνάμεις... Με χτεσινή της ανακοίνωση η Αγροτική Τράπεζα κάνει γνωστό ότι μειώνει το επιτόκιο των ρυθμισθέντων κτηνοτροφικών δανείων κατά 2 μονάδες, από 8,25% σε 6,25%, σε όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους από 1/07/2007. Επισημαίνεται επίσης ότι ...η σημερινή απόφαση μείωσης του επιτοκίου, σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων, διευκολύνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων!

«Παροχή» φαίνεται αλλά όχι μόνο δεν καλύπτει τη χασούρα των κτηνοτρόφων αλλά ούτε ανάσα δε δίνει. Πρώτ' απ' όλα γιατί το γεγονός και μόνο ότι παίρνουν δάνεια σημαίνει ότι τους φορούν τη θηλιά της τραπεζικής εξάρτησης, άρα είναι υποθηκευμένη η παραγωγή τους. Που επιπλέον υπόκειται και στις ποσοστώσεις.

Από την άλλη, για να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι, πρέπει να πωλούν την παραγωγή τους σε τιμές που να καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος. Ετσι διδάσκουν όλα τα εγχειρίδια της πολιτικής οικονομίας... Οταν όμως οι κτηνοτρόφοι ληστεύονται από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες αγοράζουν το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές, τότε πώς θα καταστούν βιώσιμες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Και επειδή η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να τα βάλει με τους επιχειρηματίες - αυτό δα έλειπε - βάζει την ΑΤΕ προεκλογικά να μειώσει τα επιτόκια. Εν τω μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι αποκλείουν δημόσια κτίρια, χύνουν το γάλα στους δρόμους, και απειλούν να υποδεχτούν κατάλληλα τον πρωθυπουργό το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως η αγανάκτηση δεν αρκεί, απαιτείται να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσουν το δικομματισμό - που ευθύνεται για τη σημερινή τους κατάσταση - και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να κάνουν το βήμα, να ανοίξουν ένα μικρό παράθυρο στη ζωή τους, να μπει φως που θα διαλύσει το δικομματικό σκοτάδι.

Σταγόνα στον ωκεανό

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών από την υπογραφή προχτές των υπουργικών αποφάσεων για την πρόσληψη 282 ατόμων επικουρικό προσωπικό σε νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και για την πρόσληψη 12 ακόμα επικουρικών εργαζομένων με 6μηνες έως 12μηνες συμβάσεις, σε ιδρύματα Πρόνοιας (ΚΑΑΠ Βούλας, Αναρρωτήριο Πεντέλης, Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα»).

Η διαχρονική τεράστια έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο και τους εργαζόμενους στην εξόντωση. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνούν τις 25.000! Ηδη απ' το προχτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας προκύπτει ότι στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν 1.300 κενές οργανικές θέσεις και στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» περισσότερες από 600! Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις καλοκαιρινές τους άδειες.

Και, βέβαια, το επικουρικό προσωπικό - που στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να εκπαιδευτεί λήγει η σύμβασή του - χρησιμοποιείται για την άλωση ακόμα περισσότερο των εργασιακών δικαιωμάτων στα νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, για την εμπέδωση της απασχολησιμότητας και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί γαλάζια κοροϊδία και σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, που στοχεύουν στην υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και την πριμοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας.

Διεθνιστική γιορτή αλληλεγγύης

Οι περισσότεροι δε θα συναντηθούν πρώτη φορά. Εχουν βρεθεί ξανά στους αγώνες για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταστολή. Εχουν παλέψει μαζί στο σωματείο και τη γειτονιά για ό,τι «καίει» τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μόλις λίγες μέρες πριν κουβέντιασαν ξανά στη σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πλατιάς εξόρμησης που πραγματοποιεί για την ανεργία. Ελληνες και μετανάστες εργάτες θα στείλουν και από το τριήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο πάρκο του ΦΙΞ - για έβδομη συνεχή χρονιά - το δικό τους μήνυμα: Παλεύουμε μαζί με το ΚΚΕ, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για το χτίσιμο της δικής μας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

Ανθρωποι του μόχθου, που πασχίζουν για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Νέοι που αγωνιούν για το αύριο, που «διψούν» για δουλιά, για μόρφωση, για δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. Γυναίκες, που η πείρα τους λέει, πως «ισοτιμία» δε σημαίνει ούτε να δουλεύεις από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, ούτε μισό οχτάωρο με μισό μισθό και μισά ένσημα. Ανθρωποι με διαφορετική γλώσσα και συνήθειες, που δε διαπιστώνουν απλά, πως «τίποτα δε μας χωρίζει». Εντοπίζουν όλα εκείνα που τους ενώνουν, γιατί είναι εργάτες.

Μια γιορτή ταξικής διεθνιστικής αλληλεγγύης θα στηθεί από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στο πάρκο του ΦΙΞ. Εκεί, θα «ξεδιπλωθεί» μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις η αναγκαιότητα να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών και να ισχυροποιηθεί παράλληλα το μεγάλο στήριγμα των αγώνων τους, το ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις, πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος, στόχο έχουν να αποκαλύψουν, να αφυπνίσουν, να δείξουν το δρόμο της διεξόδου στα προβλήματά τους που είναι απότοκα των αδιεξόδων της εκμετάλλευσης.

Θα αναδειχτεί, ότι η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενεργή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, πλήττει το ίδιο και τους Ελληνες και τους μετανάστες. Οι συζητήσεις και οι ομιλίες του τριημέρου θα αποκαλύψουν τον ταξικό ρόλο της ΕΕ και θα απαντήσουν σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που από τη μια «συμπονούν» τους μετανάστες κι από την άλλη «τρίβουν τα χέρια τους» για τα χαμηλά μεροκάματα και την ανασφάλιστη εργασία, που συμβάλλουν στην... «ανάπτυξη» και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί με αφορμή τα 90χρονα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπογραμμίζεται η προσφορά και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Αποκαθίσταται, μέσα από την Ιστορία, μια μεγάλη αλήθεια: Οτι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων δεν είναι ουτοπία. Οτι το «εφικτό», δεν ταυτίζεται τελικά με τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα πολιτικά φερέφωνά τους, αλλά με τον κοινωνικοπολιτικό αγώνα για τη δική τους εξουσία για το χτίσιμο της δικής τους κοινωνίας.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Ο καλύτερος διαχειριστής...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ παρατηρείται ο τσακωμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι καλύτερος «διαχειριστής καταστάσεων» και ο καύσωνας δε θα αποτελούσε φυσικά εξαίρεση.

Εχουμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και την αξιωματική αντιπολίτευση να διατείνεται (ούτε λίγο - ούτε πολύ) πως αν ήταν αυτή στην κυβέρνηση θα είχαμε δροσιά.

Τα ίδια και με τις διακοπές της ΔΕΗ. Το υπουργείο Ανάπτυξης μιλά για μικροπροβλήματα και για ετοιμότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ τους κατηγορεί για έλλειψη συντονισμού και άλλα σχετικά.

Βεβαίως, κανείς τους δε μας λέει ότι τα τελευταία 10 χρόνια το δίκτυο της ΔΕΗ δεν άλλαξε. Παραμένει το ίδιο και ασυντήρητο λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω της απαξίωσης της εταιρείας προς όφελος των επερχόμενων ιδιωτικών εταιρειών.

Μόνο που πρέπει να καταλάβουν ότι παρά τους 46 υπό σκιά σε αυτή τη χώρα δε μας πείραξε τόσο πολύ η ζέστη ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται. Οπότε βλέπουμε το ανούσιο του καβγά τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ οι ...οιωνοσκοπίες για την ημερομηνία των εκλογών συνεχίζονται και βαφτίζονται «πολιτική ανάλυση» η οποία μας παρέχεται αφειδώς από τα δελτία ειδήσεων.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε όλα τα κανάλια έχουν διατυπωθεί όλες οι δυνατές ημερομηνίες ως σενάρια (με εξαίρεση - για την ώρα - τον 15 Αύγουστο και τα Χριστούγεννα) στο τέλος όλοι θα υποστηρίξουν ότι έκαναν διάνα.

Ομως, το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής συζήτησης που φυσικά δεν μπορεί παρά να αφορά τις πολιτικές και τις προθέσεις των κομμάτων.

Φυσικά υπάρχει και κάτι σίγουρο: Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι' αυτές. Γι' αυτό και οι θριαμβολογίες του Αλογοσκούφη για «παροχές» (πάντα με μέτρο), γι' αυτό και τα νομοσχέδια του Ρουσόπουλου, γι' αυτό και οι υποσχέσεις σε συμβασιούχους, αγρότες και κατοίκους ακριτικών περιοχών.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ράβδος εν γωνία... »

«Ράβδος εν γωνία (άρα) βρέχει»! Αυτή τη λογική επικαλείται η «Αυγή» του ΣΥΝ, στον αντιΚΚΕ οίστρο της, χτες, κατηγορώντας την Αλ. Παπαρήγα(το ΚΚΕ) ότι συμπλέει με τον Μπλερ και τους αδελφούς Κατσίνσκι (της Πολωνίας της μαύρης αντίδρασης), γιατί τόλμησε, λέει, να καταγγείλει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ελα όμως που ο ΣΥΝ που επιμένει «να διεκδικεί περισσότερο ενωμένη Ευρωένωση...». Που είναι και ιμπεριαλιστική. Συγκεκριμένα, η Αυγή επικαλείται τα όσα υποστήριξε το στέλεχος του ΣΥΝ Μιχάλης Σαμπατακάκης: «Αυτό που υποστηρίζει η κα Παπαρήγα ταυτίζεται με τη στάση του Μπλερ και των δίδυμων αδελφών Κατσίνσκι της Πολωνίας, που έδωσαν μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για λιγότερο ενωμένη Ευρώπη. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι η αντίληψη της κας Παπαρήγα είναι παρόμοια με την αντίληψη του φιλοαμερικανικού λόμπι στην Ευρώπη». Τώρα, αν εσείς αναρωτηθείτε πώς ταυτίζεται η άποψη του ΚΚΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, δηλαδή και κατά των ΗΠΑ και κατά της ΕΕ, που παλεύει για την αποδέσμευση της Ελλάδας και τη διάλυση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, με αυτήν του Μπλερ και των αδελφών Κατσίνσκι που, απλώς αγωνίζονται για περισσότερη εξουσία και μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία κατά των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τι να πούμε: «Ο αστυνομικός είναι όργανο, το κλαρίνο είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι κλαρίνο!!!» Με τέτοια «λογική» κάνουν πολιτική και το χαίρονται κιόλας. Ομως, δε θα τους δώσουμε άλλοθι πως ο καύσωνας τους κτύπησε κατακέφαλα, γιατί η στρέβλωση και η συκοφαντία ελλείψει επιχειρημάτων πάνε χέρι - χέρι με τον οπορτουνισμό...

Σχετικά με τον ΟΕΚ

Με επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Φ. Αγαδάκος και «προκειμένου - όπως γράφει - να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις», απαντά σε δημοσίευμα του «Ρ» για τη νέα σκανδαλώδη απόφαση του ΟΕΚ να προσλάβει δικηγόρους με ωρομίσθιο 64 ευρώ την ώρα, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΕΚ υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή που πάρθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυπταν από το Εθνικό Κτηματολόγιο και ότι το ύψος της αμοιβής των δικηγόρων ορίστηκε «σύμφωνα με την υπ' αρ. 120867/30-12-2005 Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας - Δικαιοσύνης περί ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων...».

Απαντώντας, σημειώνουμε τα εξής: Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΕΚ, από τις 15/2/2007 διαφωνούντος του Γ. Πάσουλα, μέλους της διοίκησης και προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πήρε τη σχετική με τις αμοιβές απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας του ΟΕΚ.

Μάλιστα, ύστερα από τρεισήμισι μήνες και αφού η Ομοσπονδία Οικοδόμων είχε καταγγείλει το γεγονός, δηλαδή στις 15/6/2007 με έγγραφό του προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο ΟΕΚ ζητούσε να μάθει αν οι αμοιβές αυτές είναι νόμιμες και αν αυτές εμπίπτουν στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης στην οποία και αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του ΟΕΚ.

Προκύπτει, λοιπόν, το συμπέρασμα πως όταν η πλειοψηφία του ΟΕΚ έπαιρνε την απόφαση (15/2/2007) για την πρόσληψη των δικηγόρων και την αμοιβή τους δε γνώριζε ούτε «αν οι ανωτέρω αποφασισθείσες αμοιβές εμπίπτουν στις διατάξεις της άνω ΥΑ» ούτε «αν είναι νόμιμες»! Γεγονός που επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αλλά και το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Αν δεν έχεις ένσημα, δανείσου τα...

Απ' τη μία είναι το θράσος με το οποίο ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, κι απ' την άλλη είναι ο κυνισμός με τον οποίο ομολογούν το αδιέξοδο που η πολιτική τους προκαλεί. Οπως αναφέρει η Γραμματεία Γυναικών σε δελτίο Τύπου για την προχτεσινή προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη Γυναικών Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σ' άλλα η ΝΔ προτείνει: «Συμπληρωματική μεταφορά ενσήμων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων αριθμού ενσήμων για τη συνταξιοδότηση, μέτρο που διευκολύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που δε συμπλήρωναν μέχρι τώρα τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για συνταξιοδότηση».

Δε φτάνει δηλαδή που εντελώς απροκάλυπτα επικροτούν την οικονομική εξάρτηση της γυναίκας, θέλουν να πείσουν τον εργάτη και την εργάτρια ότι αν δεν έχουν ένσημα, μπορούν να... δανείζει ο ένας στον άλλο. Και δε λένε κουβέντα για το ότι σε λίγα χρόνια, τα ένσημα δε θα φτάνουν σε κανένα κι όλοι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τον τάφο.

Αλλωστε η ΝΔ έχει αποδείξει και ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ότι η μόνη στήριξη που προσφέρει προορίζεται για την εργοδοσία. Σε άλλη της πρόταση αναφέρεται στην «υποχρέωση των επιχειρήσεων να συνδράμουν στη διευκόλυνση των μητέρων με ελαστικά ωράρια...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υποσχέσεις νέας επίθεσης

Πάρτε κόσμε! Εθνική κατώτατη σύνταξη υπόσχεται ο Καραμανλής, μεγαλύτερη εθνική κατώτατη σύνταξη υπόσχεται ο Γ. Παπανδρέου. Μέτρα για τους τρίτεκνους η ΝΔ, περισσότερα μέτρα για τους τρίτεκνους διακηρύττει το ΠΑΣΟΚ. Ζύγωσαν οι εκλογές και η πλειοδοσία σε «υποσχέσεις» καλά κρατεί από τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής. Υποσχέσεις που συνιστούν αντιλαϊκή επίθεση. Γιατί δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ' ελάχιστο στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Και γιατί γίνονται το όχημα για να μειωθούν συνολικά οι συντάξεις, να καταργηθούν οι όποιες κοινωνικές παροχές έχουν απομείνει, να περάσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή να αναγκάσουν στην αποδοχή των νέων αντιλαϊκών μέτρων χειροτέρευσης της ζωής των λαϊκών ανθρώπων.

Τα κόμματα που με την πολιτική τους εξώθησαν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες στα όρια και κάτω απ' αυτά της φτώχειας και της ανέχειας, έρχονται τώρα προς άγραν ψήφων να στάξουν μια σταγόνα νερό στα χείλια των «αφυδατωμένων» και να ζητήσουν απ' αυτούς να επιβραβεύσουν τη... γενναιοδωρία τους! Και το κάνουν την ώρα που τα ίδια ανοίγουν τους κρουνούς για να ρεύσουν άφθονες οι παροχές και τα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Οχι τυχαία ο απολογισμός τους είναι πλούσιος σε έργα που εκτόξευσαν την κερδοφορία του σε εξωφρενικά ύψη.

Ο άνθρωπος του μόχθου που βλέπει γύρω του άφθονο πλούτο, τον πλούτο που ο ίδιος παράγει με τον ιδρώτα του, συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων κηφήνων, οφείλει με αξιοπρέπεια και περηφάνια, με πίστη στη δύναμή του να τους επιστρέψει τις ακάλυπτες επιταγές των υποσχέσεών τους. Η δική του ζωή άλλα έχει ανάγκη για να είναι ανθρώπινη ζωή. Εχει ανάγκη από δουλιά σταθερή, με δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς. Από συντάξεις που θα εξασφαλίζουν ξένοιαστα γηρατειά. Εχει ανάγκη να αποφορτιστεί από το άγχος για τα παιδιά του, να γνωρίζει ότι η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια θα παρέχονται στην οικογένειά του δωρεάν, από το δημόσιο και θα είναι σύγχρονες οι υπηρεσίες τους, όσο επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εχει ανάγκη να αποκτήσει η καθημερινότητα ποιότητα, να μπορεί να απολαμβάνει τη φύση, το περιβάλλον, να μην ασφυκτιά ανάμεσα σε τόνους τσιμέντου χωρίς ούτε σπιθαμή γης για παιχνίδι των παιδιών. Εχει ανάγκη από έργα που θα θωρακίζουν τη ζωή του από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Από φτηνή, ασφαλή στέγη. Από ελεύθερο χρόνο να διαθέσει σε δραστηριότητες που προάγουν την ανθρώπινη ύπαρξη, στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τη φυσική αγωγή.

Που απαντάται έστω μία απ' αυτές τις ανάγκες στις υποσχέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Ποια μπορεί να ικανοποιηθεί με 300, 500, άντε 700 ευρώ το μήνα; Στο σύνολό τους υπονομεύονται από την πολιτική τους, από τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Δεν πάνε μέρες που στις Βρυξέλλες συνομολογήθηκαν νέα αντιασφαλιστικά, αντεργατικά μέτρα με συνοπτικές διαδικασίες και ομοφώνως από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της ΕΕ. Μαύρο λοιπόν και στους δύο. Ψήφος που θα απαντάει στον εμπαιγμό, που θα ανοίγει δρόμο για το αύριο που δικαιούται να έχει ο λαός και κυρίως τα παιδιά του που ούτε καν αυτό το σημερινό επίπεδο κατακτήσεων δε θα απολαύσουν. Και τέτοια είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ