Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σωματείο ή μέτοχος;

Γρηγοριάδης Κώστας

Εγκλωβισμένοι στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν την ΕΛΒΟ στην ιδιωτικοποίηση και την παραγωγική απαξίωση, που οδήγησαν στην απώλεια 300 θέσεων εργασίας, παραμένουν οι εργαζόμενοι, με πρώτη ευθύνη των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία του Σωματείου. Με ψήφισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία του Σωματείου και υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση, εμφανίζονται να προτρέπουν τις «δυνάμεις της εργασίας» να μη φοβούνται «να συνεργαστούν με το παραγωγικό κεφάλαιο». Και ζητούν να θεσπιστούν «προγράμματα παραγωγικών επενδύσεων όπου μαζί με την αξιοποίηση του ιδιωτικού παραγωγικού κεφαλαίου θα συμμετέχουν οι δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς». Την ίδια ώρα, υποκριτικά και μόνο, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Αμυντικών Βιομηχανιών, αφού δηλώνουν ότι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στο «μεταπρατικό» κεφάλαιο που αναπτύσσεται κόντρα στο παραγωγικό, λες και ο καπιταλισμός κάνει τέτοιες διακρίσεις, ή ότι το ζήτημα της διαπλοκής ντόπιου με ξένο κεφάλαιο και οι εισαγωγές εμπορευμάτων αντί για παραγωγή, είναι παρά φύσιν και όχι νομοτέλεια του καπιταλισμού. Και το λένε όταν έχουν ήδη αποδεχτεί τη στρατηγική επιλογή ιδιωτικοποίησης του τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Οταν γνωρίζουν πως ο μονόδρομος της ΕΕ που στηρίζουν, σχεδιάζει μέσω του Αμυντικού Οργανισμού, τη στήριξη των τριών - τεσσάρων πολυεθνικών της Ευρώπης προκειμένου να μπουν δυναμικά στον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, ζητούν να συγκληθεί άμεσα Γενική Συνέλευση των Μετόχων με αποκλειστικό θέμα την πορεία της ΕΛΒΟ στην οποία να συμμετέχει και το ΥΠΕΘΑ ως ο βασικός πελάτης και στρατηγικός εταίρος της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας...

Αβγάτισαν οι... θυρωροί

Ακόμη και συνταξιούχους χρησιμοποιούν ως ψηφοφόρους, όταν αυτό εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις νοθείας των συσχετισμών στα σωματεία που στήνουν οι συμβιβασμένες παρατάξεις προκειμένου να διατηρήσουν τις πλειοψηφίες τους.

Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύπτεται με τις εκλογές της Ενωσης Θυρωρών Θεσσαλονίκης που εξελίσσονται για τρίτη ημέρα σήμερα. Το σωματείο ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Εμφανίζονται εγγεγραμμένα μέλη 300 θυρωροί, σε ένα επάγγελμα που τείνει να εκλείψει τελείως.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στην πλειοψηφία τους όσοι προσέρχονται να ψηφίσουν, είναι ηλικίας άνω των... 65. Σε λίγο, ποιος ξέρει, ίσως να κινητοποιήσουν (ξανά) τα δέντρα...

Συνελήφθη ψευδόμενος...

Πριν λίγες μέρες η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατήγγειλε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων να επιβάλει μεγάλη αύξηση στα τροφεία. Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της ΔΑΣ, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Μ. Ταμήλος, ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι και ο δήμος Καρδίτσας, επί δημαρχίας του κομμουνιστή Χρ. Τέγου, είχε επιβάλλει τροφεία. Η διάψευσή του ήρθε αμέσως από τον Χρ. Τέγο, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως οι ισχυρισμοί του Μ. Ταμήλου αποτελούν ασύστολα ψεύδη και προσπάθεια συσκότισης των άκρως αντιλαϊκών επιλογών του. Και εξηγεί ότι η τότε Δημοτική Αρχή Καρδίτσας αρνήθηκε ν' αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, η οποία, όμως, επιβλήθηκε με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και υπογραμμίζει ότι ουδέποτε επέβαλλε νέα τροφεία, ούτε και αυξήσεις στο ποσό που είχε οριστεί από την κυβερνητική απόφαση.

Με άλλοθι τη «λειψυδρία»

Ακόμα ένα σκληρό «χαράτσι» ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στους Ελληνες αγρότες, με αφορμή αυτήν τη φορά «την αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης νερού», εξαιτίας του προβλήματος της λειψυδρίας. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει «κλιμακωτό τιμολόγιο» στο νερό για αρδεύσεις, ώστε, όπως ισχυρίζεται, να γίνεται «σωστή και λελογισμένη» χρήση του νερού στις αγροτικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει, γνωρίζοντας τη μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνώντων ότι τα τιμολόγια άρδευσης θα εκτιναχτούν στα ύψη. Επόμενο θα είναι βεβαίως να αυξηθεί κατά πολύ και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αύξηση που θα επηρεάσει οπωσδήποτε και την τιμή του τελικού προϊόντος που θα προμηθεύονται οι καταναλωτές. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα των πλούσιων υδάτινων πόρων, που όμως ένας άνυδρος χειμώνας ήταν αρκετός για να περιοριστούν τα αποθέματα ύδατος, εξαιτίας φυσικά της παντελούς έλλειψης ορθολογικής διαχείρισής τους, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Στην «πασαρέλα» του ΣΕΒ

Η ετήσια γενική συνέλευση των Ελλήνων βιομηχάνων έγινε και φέτος «πασαρέλα» για τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στα καλλιστεία αντιλαϊκής πολιτικής. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όσο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μίλησαν σαν να έδιναν προαγωγικές εξετάσεις ενώπιον εξεταστών που οι ίδιοι διάλεξαν. Φυσικά, μπροστά σ' ένα τέτοιο κοινό, ξέχασαν όλα τα περί κοινωνικών ευαισθησιών και επιδόθηκαν σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, για το ποιος θα προσφέρει περισσότερα στους επιχειρηματίες.

Ο κ. Αλογοσκούφης υποσχέθηκε την αταλάντευτη εφαρμογή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και μετά βδελυγμίας αποκήρυξε την «παροχολογία», δηλαδή την έστω και διά των λόγων υπόσχεση στους εργαζόμενους, για βελτίωση της θέσης τους. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στους βιομήχανους, το ρόλο των οποίων εξήρε, την υπογραφή «κοινωνικού συμβολαίου», στο οποίο οι δύο συμβαλλόμενοι (δηλαδή οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ) θα δεσμεύονται για την από κοινού προώθηση των αρχών της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας» και όλων των άλλων ψευδεπίγραφων πολιτικών που συσσωρεύουν κέρδη για το κεφάλαιο, αφαιρώντας συστηματικά πόρους από την εργασία. Βεβαίως, στα πλαίσια της διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων και προκειμένου να κάνουν πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, χωρίς ένταση της αμφισβήτησης της πολιτικής τους, ή για να ενσωματώνουν λαϊκές δυνάμεις, όλο και κάτι υπόσχονται. Που μπροστά σ' αυτά που θα πάρουν από τα λαϊκά στρώματα για να δώσουν στους βιομήχανους θα είναι ψίχουλα και οι εργαζόμενοι διπλά και τριπλά χαμένοι.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εμφανώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των διαγωνιζομένων προέβη σε διάγγελμα, με το οποίο εξάλειψε τις ταξικές διαφορές και αποφάνθηκε ότι η μόνη διαφορά στην κοινωνία βρίσκεται μεταξύ αυτών που απαντούν καταφατικά στις «προκλήσεις του μέλλοντος» και αυτών που φοβούνται το ...μέλλον.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να είναι βέβαιες για την «προαγωγή» τους. Οι Ελληνες βιομήχανοι ούτε αμνήμονες, ούτε αγνώμονες είναι. Εξάλλου και στο παρελθόν απέδειξαν πόσο εκτιμούν τη συνεισφορά των δύο κομμάτων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν μπορούν να παρακολουθούν ως απαθείς θεατές αυτήν την κακοστημένη παράσταση, στην οποία, εξάλλου, δε θίγονται μόνο τα συμφέροντά τους, αλλά και η ίδια τους η αξιοπρέπεια. Για τους εργαζόμενους, η εμπειρία της ζωής τους ότι τα συμφέροντά τους δεν πρόκειται ποτέ να συναντηθούν με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους. Κάθε ένα ευρώ κέρδους για το κεφάλαιο είναι ένα ευρώ μείον από το εισόδημα και τα δικαιώματά τους.

Σε αυτήν την ανειρήνευτη σύγκρουση, το μοναδικό μέσο που διαθέτουν είναι η πάλη τους, για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, για να αποσπάσουν νέες κατακτήσεις. Και αυτά αποκτούν νόημα, ουσία και προοπτική μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό πεδίο. Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΚΚΕ ανοίγει το δρόμο. Ας ξεκινήσουμε απ' αυτό.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Χρηματιστηριακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΛΕΓΞΕ τα ποσά που επιστρέφονται στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την υπόθεση των ομολόγων και τα βρήκε λίγα. Πρέπει να επιστραφούν - λέει - περισσότερα και σε πιο πολλά ταμεία!

Το ότι οι διευθετήσεις που γίνονται (ποιος ξέρει με τι ανταλλάγματα!) είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά σε αυτά που έχουν χάσει τα ταμεία από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν τους απασχολεί.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά πολιτική και ουσιαστική αντιμετώπιση του πράγματος και αυτά τα αποφεύγουν και τα δύο κόμματα με περισσή επιμέλεια.

Αλλωστε, ό,τι και να λένε, όσο κι αν αντιπαρατίθενται και αλληλοαποκαλούνται κλέφτες, η πραγματικότητα παραμένει: Και οι δυο συμφωνούν στο να «παίζονται» τα αποθεματικά των ταμείων σε διεθνή και εγχώρια χρηματιστηριακά παιγνίδια.

Κι όσο αυτός ο κανόνας παραμένει, τα λεφτά των ασφαλισμένων θα κινδυνεύουν και ενίοτε θα χάνονται. Οσο για τις «μίζες», άλλες θα τις μαθαίνουμε και άλλες όχι. Αναλόγως, δηλαδή, του πόσοι και πώς «κονομάνε».

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ εμπνέει το κλίμα της Αυστραλίας τον πρωθυπουργό και μας «ξεφουρνίζει» βαθυστόχαστες ατάκες του είδους «Η Ελλάδα είναι παντού»!

Πάντως, να του θυμίσουμε ότι οι Ελληνες μετανάστες - που βρίσκονται όντως σε κάθε γωνιά του κόσμου - δε βρέθηκαν εκεί για να ...μεταλαμπαδεύσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Από ανάγκη βρέθηκαν. Επειδή οι πολιτικοί πρόγονοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν καταδικάσει αυτή τη χώρα στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ παράλληλα την είχαν παραδώσει στις διαθέσεις των Βρετανών στην αρχή και των Αμερικανών στη συνέχεια.

Δυστυχώς, μάλιστα, κάτω από αυτό το πνεύμα η Ελλάδα συνεχίζει να ...είναι παντού. Και στο Αφγανιστάν με στρατεύματα στο πλευρό του ΝΑΤΟ, και στα Βαλκάνια με στρατό, και στο Ιράκ (με διάφορους τρόπους).


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάλιστα, δηλώνει και πρόθυμη να συνεχίσει αυτή την τακτική, επειδή έχουμε «συμβατικές υποχρεώσεις» προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μεθοδεύουν απολύσεις στο Σκαραμαγκά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και νέα κακά μαντάτα φέρνει στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που έγινε με ευθύνη της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τις πλάτες των παρατάξεων της συναίνεσης στο σωματείο. Η πολυεθνική διοίκηση των Ναυπηγείων («ThyssenKrupp», με έδρα τη Γερμανία) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 100 περίπου απολύσεις, προκειμένου να μειώσει το «εργατικό κόστος». Οπως ισχυρίζεται, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, μιας και δεν έχει πληρωθεί από το δημόσιο για παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες έχει αναλάβει.

Οπως όμως αποδείχτηκε σε πρόσφατη σύσκεψη για το ζήτημα στο υπουργείο Απασχόλησης, στην «ThyssenKrupp» έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα λεφτά που της οφείλει το δημόσιο, τα οποία προφανώς έχει ξεκοκαλίσει και τώρα προσπαθεί να εκβιάσει για περισσότερα, όπως καταγγέλλει η παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και σ' αυτή της τη μεθόδευση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν όχημα τους εργαζόμενους, υπολογίζοντας ότι είτε πετύχει ο εκβιασμός είτε απαλλαγεί από 100 εργάτες, το κέρδος παραμένει ίδιο. Το ζήτημα είναι και από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα. Και να τιμωρήσουν αυτούς που επέβαλαν την ιδιωτικοποίηση, και σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Τα αδιέξοδα της ονοματολογίας

Συνεχείς και σε κάθε ευκαιρία ήταν οι αναφορές του Κ. Καραμανλή στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αυστραλία. Οι λόγοι είναι προφανείς: Πρώτον, επειδή ορισμένες ομογενειακές οργανώσεις στην Αυστραλία έχουν «πρωτοστατήσει» από παλιά στην υπεράσπιση του ονόματος σε εθνικιστική και μισαλλόδοξη βάση. Δεύτερον, γιατί πασχίζει να αποφύγει, με κάθε μέσο, ένα νέο «χαστούκι» από την αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης του Τζ. Μπους στα Τίρανα στις 10 Ιούνη.

Οι αναφορές όμως του πρωθυπουργού στο «Μακεδονικό» κατέδειξαν και το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης μέχρι τώρα πολιτικής της ονοματολογίας. Χαρακτηριστική είναι η επιχειρηματολογία στις συναντήσεις με τους αξιωματούχους της αυστραλιανής κυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να επικαλείται ότι και ο ίδιος είναι Μακεδόνας. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο. Δυόμισι εκατομμύρια Ελλήνων ζουν στη Μακεδονία, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα ανά τους αιώνες στην ιστορία της Ελλάδας και τον πολιτισμό της. Εγώ ο ίδιος είμαι Μακεδόνας. Οι βόρειοι Σλάβοι γείτονές μας στην ΠΓΔΜ οφείλουν να σεβαστούν την ιστορική πραγματικότητα της περιοχής». Με άλλα λόγια, μετά από 17 χρόνια που το θέμα παραμένει ανοιχτό, η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και του ΠΑΣΟΚ) παραμένει εγκλωβισμένη στα ίδια αδιέξοδα...

Δεν πληρώνουν - δεν πληρώνουν...

Μια ολιγομελής δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών έχει φεσώσει την Εφορία 15 δισ. ευρώ! Πρόκειται για τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην Εφορία τόσο επί κυβερνήσεων ΝΔ, όσο και από τους προκατόχους του ΠΑΣΟΚ και αυτό παρά τις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που θεσμοθέτησαν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία 6.274 μεγαλοοφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καθένας από αυτούς τους επιτήδειους κατά μέσον όρο χρωστά από 2,4 εκατ. ευρώ. Και είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στην κορυφή αυτής της πυραμίδας βρίσκεται μια κατά πολύ μικρότερη ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών: Είναι αυτοί που αφού πρώτα ξεκοκάλισαν τις κρατικές επιδοτήσεις εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα από τους «αναπτυξιακούς» και άλλους νόμους στη συνέχεια έβαλαν λουκέτο πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν και θεωρούν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 15 δισ. ευρώ ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» ή με άλλα λόγια οριστικά χαμένο...

... και η πάταξη της φοροδιαφυγής

Ερχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και εξαγγέλλει εκτενείς διασταυρωτικούς ελέγχους, την αναβάθμιση των πληροφορικών συστημάτων της εφορίας και άλλα μέτρα με τα οποία υποτίθεται ότι θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, οι οποίες βέβαια στοχεύουν πρώτα και κύρια στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας, τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους ελευθεροεπαγγελματίες, δηλαδή στη «μαρίδα».

Πρόκειται για την ίδια τακτική που εφαρμοζόταν και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η οποία βέβαια σε τίποτα δεν εμπόδισε την άγρια φοροδιαφυγή από τα παλαιά και τα νέα τζάκια της πλουτοκρατίας. Οι εν λόγω, είτε εντοπιστούν είτε όχι από τις όποιες «ηλεκτρονικές παγίδες» της εφορίας, θα συνεχίσουν το «σπορ» της φοροδιαφυγής είτε με τρόπους νόμιμους είτε από το παράθυρο.

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ούτε θέλουν, αλλά ούτε και μπορούν να διεκδικήσουν από αυτά τα χρήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που υπηρετούν. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όφελος των λαϊκών αναγκών προβάλλει ως η μοναδική λύση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο τα προβλήματα

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μπαίνουν στον προεκλογικό αγώνα προσπαθώντας να βγάλουν το ένα τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, θέλοντας να κρύψουν ότι επί της ουσίας η πολιτική τους μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό και ας διαγκωνίζονται για τη διαφάνεια και τα σκάνδαλα. Την κυβερνητική εξουσία διεκδικούν και γι' αυτό εμφανίζουν και επιμέρους διαφορές στη διαχείριση, τάζοντας προς τους εργαζόμενους 1.000 ευρώ επίδομα παιδιού ο ένας μόλις γεννηθεί, 1.000 ευρώ ο άλλος στους εξαθλιωμένους, για να υφαρπάσουν ψήφους. Το ΚΚΕ θέτει ως κριτήριο ψήφου τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων. Το ΚΚΕ προβάλλει την εκλογική μάχη ως ένα ακόμη μέσο ώστε να κάνει ο λαός ένα βήμα προς τα μπρος για να βάλει φρένο στις αντιλαϊκές επιλογές, να δώσει προοπτική στους αγώνες του διεκδικώντας τη ριζική εναλλακτική λύση.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασε προχτές μια δέσμη ριζοσπαστικών προτάσεων, διεκδικήσεων και λύσεων για τα σοβαρά προβλήματα, που αφορούν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής, έχουν όμως γενικότερη σημασία για το σύνολο της χώρας, μιας και οι αιτίες που τα γεννούν είναι οι ίδιες. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στους ελεύθερους χώρους και στο πράσινο που τσιμεντοποιούνται, στις ακτές που μαντρώνουν οι φράχτες του κεφαλαίου, στους δρόμους που γεμίζουν ακριβοπληρωμένα διόδια, στη διαχείριση του νερού που μετατρέπεται σε εμπόρευμα, στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί «βόμβα» για την υγεία και το περιβάλλον, στην αντισεισμική θωράκιση και στην αντιπλημμυρική προστασία που ο δικομματισμός έχει βάλει στο «ράφι», στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αντί να αποτελούν ελεύθερους πόλους ψυχαγωγίας και άθλησης για το λαό, παραδίδονται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Οσες προσπάθειες και αν καταβάλει κανείς για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, σκοντάφτει συνεχώς στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και εμπορευματοποίησης της γης στον τομέα της κατοικίας και της χωροταξίας - δόμησης, με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, την εμπορευματική εκμετάλλευση, την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Και βέβαια αυτό το πρόβλημα οξύνουν διαρκώς οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, που έχει στόχο την απελευθέρωση από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις της γης, των δασών, των ακτών, των ελεύθερων χώρων, ώστε να τα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, εμφανίζουν τα έργα που εκτελούν ως μοχλό ανάπτυξης, ωφέλιμης τάχα και για το λαό, ισχυρίζονται ότι τσιμεντοποιούν κάθε ελεύθερο χώρο γεμίζοντας την Αττική με εμπορικά κέντρα, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ο λαός, όμως, βλέπει ότι τα μεγάλα αυτά έργα τα χρυσοπληρώνει και για την κατασκευή και για τη λειτουργία, ενώ αντί για καταπολέμηση της ανεργίας, φουντώνουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και κλείνουν τα μικρά μαγαζιά. Γι' αυτό και δεν πρέπει να ανεχτεί άλλο αυτήν την κατάσταση, να τους αφήσει να τον εμπαίζουν. Αντίθετα, σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσει ένα ισχυρό ράπισμα στη δικομματική εναλλαγή. Δίνοντας την ψήφο του στο ΚΚΕ που ξέρει ότι είναι ασυμφιλίωτος εχθρός αυτής της πολιτικής, που θα είναι πάντα κοντά του στην πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ