Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρνητικός ο ιστορικός ρόλος του Γιέλτσιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Θάφτηκε χτες ο Μπορίς Γιέλτσιν, γνωστός για την «προσφορά» του στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία και όλη την πρώην ΕΣΣΔ. Ηταν, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, που διέταξε τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου το 1991. Ετσι, χτες, τον τίμησαν από την Εκκλησία και τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες, που επίσης συμμετείχαν στην ανατροπή (βλέπε Γκορμπατσόφ) μέχρι τον Κλίντον και τον Μέιτζορ, που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Πάντως, ο αρνητικός ιστορικός ρόλος του Γιέλτσιν έχει αρχίσει να καταγράφεται και σε σημερινές δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με δύο από αυτές, οι Ρώσοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτιμούν ως αρνητικό το ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις στη χώρα. Στη δημοσκόπηση της εταιρείας «ΦΟΜ», το 57% εκτιμά αρνητικά το ρόλο του Γιέλτσιν και θετικά το 25%. Ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία «Λεβάντα», αρνητικά κρίνει τον Γιέλτσιν το 70% και θετικά μόλις το 13%.

Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως στη συνείδηση των Ρώσων ο Γιέλτσιν έχει ταυτιστεί με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την οικονομική κρίση και την κρίση των αξιών, την αύξηση της εγκληματικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο στην Τσετσενία και με τα άλλα σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο ρωσικός λαός, ως αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλισμού.

Προσβολή στην Αντίσταση

Μετά από μερικές δεκαετίες από την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η Νομαρχία Ηρακλείου αποφάσισε να προχωρήσει στην «Ενοποίηση των Μνημείων - Τόπων Ομαδικής Εκτέλεσης Θυμάτων Ναζισμού στο Νομό Ηρακλείου». Θα έλεγε κάποιος: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ομως το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η πλειοψηφία, δηλαδή, των συμβούλων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ που χρειάζονται για το έργο, αποφάσισαν να απευθυνθούν στην ΕΕ για συγχρηματοδότηση και, συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα: «Η Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 - 2013, Δράση 4 - Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη». Αλλά η επιλογή αυτού του Ευρωενωσιακού Προγράμματος, μόνον ως ύβρις και προσβολή στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του ναζισμού μπορεί να χαρακτηριστεί. Αφού με το πρόγραμμα αυτό εξισώνονται τα θύματα του ναζισμού με τα... (υποτιθέμενα) θύματα του σταλινισμού(!) κατά το γνωστό Αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Δικαιολογημένα η ΝΑΣ Ηρακλείου καταγγέλλει ως ύβρι για την Εθνική Αντίσταση τη σχετική πρόταση της νομάρχου Ηρακλείου Ευαγγελίας Σχοιναράκη - Ηλιάκη και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, καταψηφίζοντας τη σχετική πρόταση.

Τρομο-επιχείρηση με αμερικανικό σενάριο

Με το «σπαθί» τους κέρδισαν η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές την ευγνωμοσύνη του Αμερικανού πρέσβη για τη χτεσινή (αντι)τρομοκρατική κινητοποίηση.

Η κυβέρνηση όχι κατάπιε αμάσητη την «πληροφορία» τους διοχέτευσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες περί «χτυπήματος» της πρεσβείας από Ιρακινούς, αλλά φρόντισε να οργανώσει μια τεράστια (αντι)τρομοκρατική επιχείρηση, συλλαμβάνοντας δεκάδες οικονομικούς μετανάστες σε διάφορα σημεία της Αθήνας και να αναπαράγει προς τα έξω τις δήθεν πληροφορίες, παρ' όλο που γνώριζε ότι ήταν ανυπόστατες και αναληθείς... Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι η αμερικανική πρεσβεία έκρινε πως ήταν ευκαιρία να οργανωθεί μια άσκηση (αντι)τρομοκρατικής ετοιμότητας, όπως αυτές που συχνά γίνονται στις ΗΠΑ και αλλού, και η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο σενάριο made in USA και τις εντολές που έλαβε. Γι' αυτό και ο Τσαρλς Ρις προσερχόμενος νωρίς το πρωί στο συνέδριο του Economist χαρακτήρισε δείγμα πολύ καλής συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές, την άμεση κινητοποίηση γύρω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας...

Ηθελες και τα 'παθες

Επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού κατά τακτά χρονικά διαστήματα ζητά η πολωνική κυβέρνηση, αφού όπως φαίνεται μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή...

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ευρωβουλευτή Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, γνωστού για την αντικομμουνιστική και αντιδραστική του στάση, τόσο κατά την περίοδο του σοσιαλισμού όσο και σήμερα. Παρά το αντικομμουνιστικό του «έργο» και το γεγονός ότι έχει ήδη υπογράψει δήλωση «αποκήρυξης του κομμουνισμού» όταν έθεσε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές της χώρας του προ τριετίας, σήμερα με το νέο νόμο «αποκομμουνιστικοποίησης», καλείται να την επαναλάβει αλλιώς χάνεται η ευρωβουλευτική του ιδιότητα. Η αντίδρασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιοποιήθηκε κατάλληλα προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, με στόχο την εξίσωση της σοσιαλιστικής περιόδου, της λαϊκής διακυβέρνησης με το φασισμό, που αντιπάλεψαν. Ο αρχηγός των Πράσινων Ντάνιελ Κον Μπεντίτ δήλωσε ότι επί χρόνια αγωνιστήκαμε κατά του Σταλινισμού και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να «προστατεύσει τους βουλευτές από σταλινικές ή φασιστικές μεθόδους κυβερνήσεων».

Από την έκφραση «σταλινική μέθοδος»... θίχτηκαν οι ακροδεξιοί βουλευτές της ομάδας «Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία», με τον επικεφαλής της να ζητά να συνοψίζει το... πρόβλημα στο «εάν και σε ποιο βαθμό ο κ. Γκέρεμεκ συνεργάστηκε με τη σταλινική εξουσία, με το χείριστο αυτό ολοκληρωτισμό»... Οσον αφορά τον ίδιο τον Γκέρεμεκ, πατενταρισμένο αντικομμουνιστή του ταιριάζει το τα ήθελες και τα 'παθες...

Δεν αρκεί το «φτάνει πια»

«

Σήμερα, το 2007, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 10 ή 15 χρόνια», είπε προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της κεντρικής τράπεζας, ενώ τα ίδια περίπου επανέλαβε αργότερα και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας τους οικονομικούς συντάκτες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ατυπου ΕΚΟΦΙΝ στο Βερολίνο. Κανείς δεν αμφισβητεί πως η ελληνική οικονομία «πάει καλά», καθώς αυτή η κοινή αλήθεια, επιβεβαιώνεται και από όλα τα επίσημα στοιχεία τόσο της κυβέρνησης όσο και των διεθνών οργανισμών ή ιδρυμάτων (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΙΟΒΕ). Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι αν η οικονομία πάει καλά, αλλά «για ποιους» πάει καλά και για ποιους όχι.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δίνεται - μεταξύ άλλων - και από τους ισολογισμούς των τραπεζικών και άλλων μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, από τους οποίους προκύπτουν διψήφια ή και τριψήφια ποσοστά αύξησης των κερδών, για πολλοστή χρονιά. Καθώς η οικονομία λειτουργεί με βάση τον κανόνα «για να κερδίσει ο Α πρέπει να χάσει ο Β», είναι φανερό πως αφού οι κεφαλαιοκράτες (ο Α) κερδίζουν, η οικονομία δεν πάει καλά για τους εργαζόμενους (είναι ο Β που χάνει). Οι τελευταίοι, χάρη στις γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας, πληρώνουν όλα τα «σπασμένα», για να μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδοσκοπούν ασύστολα και να θησαυρίζουν σε βάρος τους και εν γένει σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Το γεγονός ότι η οικονομία «δεν πάει καλά» για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, το ομολογούν - εμμέσως πλην σαφώς - και οι ίδιοι οι θιασώτες των εφαρμοζόμενων γαλαζοπράσινων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Ετσι, την ώρα που όλοι τους περηφανεύονται για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και τα «καλά αποτελέσματα» της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, την ίδια ώρα ανακαλύπτουν μια σειρά νέα επιχειρήματα και αφορμές για να προτείνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με την εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ετσι, όσοι περίμεναν να ακούσουν από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τερματίζεται η πολιτική λιτότητας (καθώς εκπληρώθηκαν οι όροι για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς «επιτήρησης της ΕΕ»), ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν τον Γ. Αλογοσκούφη να προαναγγέλλει προχτές έκτακτες περικοπές 430 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού για να πάει - λέει - η οικονομία «ακόμη καλύτερα»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ν. Γκαργκάνας επαναδιατύπωσε τις γνωστές θέσεις για «συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων», αλλά και την «ανάγκη» να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (διάβαζε ανατροπές) στο Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

Το «φτάνει πια» στους κυβερνώντες και τους κάθε είδους υπηρέτες των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, που προτείνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα για «να πάει ακόμη καλύτερα η οικονομία», είναι λίγο. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει, να απαντήσουν δυναμικά. Αμεσα με τη μαζική τους συμμετοχή, με το ΠΑΜΕ, στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Μακροχρόνια, συντονίζοντας την πάλη τους με τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών, ώστε να έρθουν πραγματικά καλύτερες μέρες για το λαό.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα «τρομοκρατικά... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ...που θα έχει «εφιάλτες» ή ανήσυχο ύπνο από το άγχος της για την αμερικανική πρεσβεία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θα κλείνει το κέντρο της Αθήνας;

Ο κόσμος πάντως που έχει δουλιές στο κέντρο, τους βεβαιώνουμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να γίνει ....πειραματόζωο για την τρομο-υστερία που έχει καταλάβει και την κυβέρνηση και τους Αμερικανούς.

Αλλωστε δε μοιράζεται τα ίδια άγχη και αισθάνεται εξαιρετικά άβολα με όλο αυτό το κλίμα.

Αρκετά τραβάει ήδη με τους ειδικούς φρουρούς, τις κάμερες, τις «κλούβες» και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν επαρκώς μετατρέψει την εικόνα της Αθήνας σε στρατόπεδο εγκλεισμού.

Μόνος ικανοποιημένος από όλα αυτά ήταν βέβαια ο Αμερικανός πρέσβης που μίλησε για «πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές». Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι αυτή η «συνεργασία» δεν αφορά δυστυχώς μόνον την προστασία του κτιρίου της πρεσβείας.

ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ μέσα στις φυλακές δεν το ξέρουμε (τουλάχιστον με συγκεκριμένα στοιχεία) όμως είμαστε δυστυχώς σε θέση να το εικάσουμε. Ιδίως όταν βλέπουμε κατασταλτικές συμπεριφορές εκτός φυλακών που είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως δε γίνεται ξαφνικά 100άδες κρατούμενοι να ...τρελάθηκαν και να αποφάσισαν να μπουν στους κινδύνους μιας εξέγερσης σε φυλακή, όπως ούτε λίγο - ούτε πολύ μας λέει η κυβέρνηση.

Οσο για τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα σύμφωνα με την οποία «το κράτος δε διαπραγματεύεται το σεβασμό και την τήρηση των νόμων», δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι είναι ...εύκολο να λέει τέτοια πράγματα για τους κρατούμενους.

Αν μπορεί όμως ας το πει και για τους εφοπλιστές ή τους βιομήχανους. Δηλαδή γι' αυτούς που όταν προσβάλλονται τα συμφέροντά τους, οι νόμοι και η τήρησή τους πάνε περίπατο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το ρίσκο με τα ... «δομημένα» ομόλογα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να χρυσώσουν το «χάπι» με τα «δομημένα ομόλογα» επιχειρούν τώρα και οι τραπεζίτες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή παρέμβαση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που αποτελεί στην ουσία το «συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζιτών».

Μόνο που στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα - δηλαδή τις παχυλές μίζες που εισπράττουν οι διάφοροι επιτήδειοι που εμπορεύονται τα «δομημένα ομόλογα» - οι τραπεζίτες, με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤ, λένε και ορισμένες πικρές αλήθειες. Ετσι, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό τους πως τα δομημένα ομόλογα αποτελούν την ...καταλληλότερη λύση για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους και γενικότερα την κοινή γνώμη πως «οι κάτοχοι δομημένων ομολόγων δε διακινδυνεύουν το κεφάλαιό τους. Εκτίθενται μόνο σε κίνδυνο μεταβλητότητας των επιτοκίων της αγοράς», γεγονός που σημαίνει πως «κατά τη λήξη των ομολόγων καταβάλλεται πλήρης η ονομαστική τους αξία»!

Με απλά λόγια, αυτό που μας λένε οι τραπεζίτες, με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤ, είναι το εξής: Το ΙΚΑ και γενικότερα όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τα ...συμφέρει να επενδύσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών τους σε δομημένα ομόλογα. Κι αυτό, γιατί ...το μόνο που ρισκάρουν είναι να χάσουν τους τόκους (θα έχουν καταλήξει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών), αφού μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια θα μπορούν να πάρουν πίσω το ίδιο ποσό που κατέθεσαν σήμερα...

Η ... «Ανεξάρτητη Αρχή»

Στη λειτουργία μιας νέας λεγόμενης Ανεξάρτητης Αρχής παραπέμπει τώρα η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος την εποπτεία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, αξιώνοντας την εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ. Και, βέβαια, είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στους ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί η λεηλασία των ταμείων στηρίζεται στην πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες και θεσμοθέτησαν το τζογάρισμα των αποθεματικών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η λεηλασία θα συνεχίζεται αδιάλειπτα είτε με, είτε χωρίς τις διάφορες «εποπτικές αρχές». Αλλωστε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια το χρηματοπιστωτικό κύκλωμα «εποπτεύεται» από πολλούς και διάφορους όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλπ. κλπ., η λειτουργία των οποίων κάθε άλλο παρά εμπόδισε τους επιτήδειους να φεσώσουν - για τα καλά - τους ασφαλισμένους.

Η «ανακάλυψη... »

Τώρα μάλιστα!!! Ο αρθρογράφος της «Εστίας» μας έπιασε στα πράσα. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοσταθμό, όπου μεταξύ άλλων λέει «δεν είμαστε το '40-'41 να κάνουμε ένα νέο ΕΑΜ...», ο δαιμόνιος αρθρογράφος ανακάλυψε πως: «Πρώτη φορά λοιπόν ομολογείται και αποκαλύπτεται από τα πιο αρμόδια χείλη, εκείνα της ΓΓ του ΚΚΕ, ότι το ΕΑΜ ήταν δημιούργημα του ΚΚΕ». Πάνω σ' αυτή την τόσο σημαντική του «ανακάλυψη» στηρίζει και επαναλαμβάνει όλες τις κοινότοπες ανοησίες που ακούγονταν ακόμα από την εποχή του εμφύλιου, του τύπου: «Αποκλειστικός σκοπός η εγκατάστασις κομμουνιστικού καθεστώτος και η παράδοσις μεγάλου μέρους της Ελλάδος στους Σλάβους». Φαίνεται ότι από την εποχή που λέγονταν αυτά και τα ανάλογά τους έχει να ενημερωθεί ο άνθρωπος, γιατί οι κομμουνιστές ήμασταν πάντα περήφανοι για το ρόλο που έπαιξε το Κόμμα μας στη δημιουργία του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ και ποτέ δεν το κρύψαμε. Ομως για άλλη μια φορά αποδείχνεται πως η ανοησία και η ασχετοσύνη είναι ανίκητες. Δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μαζί τους, γιατί οχυρώνονται στα ελάχιστα που καταλαβαίνουν, ή που γνωρίζουν, ή που θέλουν να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν και δεν ακούν, δεν ξέρουν, δεν...

Η βιτρίνα

Με ...ραπανάκια για την όρεξη προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ενισχύσει την κυβερνητική τακτική του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την καθημερινή ακρίβεια. Ετσι, ενώ η κερδοσκοπία οργιάζει με τις ευλογίες της, η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα και τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά καθημερινά διογκώνονται, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιχείρησαν χτες με μια προκλητική φιέστα να κουκουλώσουν την πραγματικότητα, εκθέτοντας δημόσια στην πλατεία Κάνιγγος τους νέους ...πάγκους που προορίζονται για τις λαϊκές αγορές, που, όπως είπαν, «υπόσχονται» ένα καλύτερο ...περιβάλλον στις λαϊκές!

Λες και θα είναι πιο ...εύπεπτη η ακρίβεια άμα αλλάξουν οι πάγκοι. Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι να κάνουν και ...επιμορφωτικά σεμινάρια στους πωλητές λαϊκών αγορών! Τι άλλο θα ακούσουμε;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «εκδρομές» του κέρδους

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 19χρονος μαθητής από το ΤΕΕ Γλαύκης Ξάνθης τον τρόπο που οργανώνονται και πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές. Ο πνιγμός του μαθητή σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κέρκυρα τον προσθέτει σε έναν κατάλογο θυμάτων της κερδοσκοπίας και του χαρακτήρα που παίρνουν οι σχολικές εκδρομές, δημιουργώντας ανησυχία, προβληματισμό και οργή σε γονείς και μαθητές. Για μια ακόμα φορά, όπως γίνεται σε τέτοιες ή λιγότερο τραγικές περιπτώσεις, αναζητάται αυτός που θα φορτωθεί το βάρος της ευθύνης, προκειμένου να ξεπλυθούν όλοι εκείνοι που με την προσήλωσή τους στην όλο και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και τη διαπαιδαγώγηση νέων ανθρώπων.

Δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο τα περιστατικά που είχαν προηγηθεί και είχαν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι μαθητές, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα υποβαθμισμένες και επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλειά τους υπηρεσίες. Μόλις μία μέρα πριν από το θάνατο του μαθητή, είχαν σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας, για τα οποία ύποπτες είναι οι τροφές που κατανάλωσαν μαθητές σε σχολικές εκδρομές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Πρόκειται για ζητήματα που είναι συνυφασμένα με τον ίδιο το χαρακτήρα των εκδρομών που, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, δεν έχουν ούτε εκπαιδευτικό ούτε πολιτιστικό και μορφωτικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση εκμετάλλευσης των μαθητών που πιεσμένοι από το σχολείο, αναζητούν εκεί εκτόνωση. Και όπως φαίνεται, η διατήρηση αυτού του χαρακτήρα τους αποτελεί συνειδητή επιλογή από πλευράς της κάθε κυβέρνησης που τροφοδοτεί έτσι τον τζίρο περισσότερων των 50 εκατομμυρίων ευρώ που πάει στους ξενοδόχους, στα νυχτερινά κέντρα, στα ταξιδιωτικά γραφεία κλπ.

Δεν είναι μυστικό ότι μέσα από τη διαδικασία των πολυήμερων σχολικών εκδρομών διαμορφώνεται μέσα στα σχολεία μια κατάσταση νοσηρή, με προσπάθειες εξαγοράς μαθητών στους οποίους ανατίθεται ρόλος πλασιέ εκδρομικών πακέτων, προκειμένου τα κυκλώματα που λυμαίνονται το «μαθητικό τουρισμό» να αποκομίζουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Δεν είναι, άλλωστε, αυτοί οι μόνοι επιχειρηματίες που μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, αφού με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας πλέον το σχολείο γίνεται όλο και πιο «φιλόξενο» στους κάθε λογής χορηγούς, οι οποίοι μάλιστα φτάνουν ακόμα πιο μακριά: Στη διαμόρφωση των συνειδήσεων. Η όλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι ξένη στο σχολείο της «αγοράς», της επιχειρηματικότητας, στο σχολείο που διαπαιδαγωγεί στις «αξίες» του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να είναι, λοιπόν, ο μαθητής από την Ξάνθη ο τελευταίος που χάνει άδικα τη ζωή του στη διάρκεια εκδρομών, απαραίτητος όρος και προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα, η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και κυρίως το να μείνει η όλη διαδικασία έξω και μακριά από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αποφασιστικό ρόλο καλούνται να παίξουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας εκδρομές με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του σχολείου, χωρίς καμιά εμπλοκή επιχειρηματιών, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα για ένα σχολείο που υπηρετεί τη μόρφωση και ζωή και όχι τα κέρδη. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει και που δε θα οδηγεί τους μαθητές να βλέπουν σαν διέξοδο τη «διασκέδαση» που τους πλασάρουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ