Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθημερινή η ακρίβεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Είθισται στις μέρες των γιορτών τα ΜΜΕ να ανακαλύπτουν την ακρίβεια στην αγορά - και να την παρουσιάζουν με δραματικό τόνο και, εν πολλοίς, αποπροσανατολιστικό τρόπο - επικεντρώνοντας στην τιμή της γαλοπούλας, του αρνιού, του χοιρινού και των λαχανικών. Βεβαίως και υπάρχει «γιορτινή ακρίβεια», που δυσκολεύει τους φτωχούς ανθρώπους να στρώσουν το «γιορτινό τραπέζι». Αλλά, η ακρίβεια στη χώρα μας δεν είναι συγκυριακή. Διαρκεί όλο το χρόνο και είναι καθημερινή. Είναι η ακρίβεια στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του νερού, στα καύσιμα και σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που κατατρώει, κάθε μέρα, το λαϊκό εισόδημα και καταχρεώνει, στις τοκογλυφικές τράπεζες, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Μια ακρίβεια που έρχεται να «γονατίσει» όλα τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν τη διόγκωση της ανέχειας και της φτώχειας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, που κρατάει τα μεροκάματα και τις συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση, επιβάλλει νέους και μεγαλώνει τους παλιούς φόρους, εμπορευματοποιεί την Υγεία, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, καταργεί την Κοινωνική Πρόνοια.

«Φούμαρα» οι προσλήψεις

«Φούμαρα» και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πούλαγε στους εργαζόμενους στις εργολαβίες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όταν υποσχόταν και ξαναϋποσχόταν ότι μέχρι το τέλος του 2006 θα προσλάμβανε δήθεν 100 από αυτούς ως προσωπικό του εργοστασίου. Αντί για προσλήψεις, η διοίκηση ανακοίνωσε την αλλαγή τριών εργολάβων που απασχολούν περίπου 180 εργαζόμενους (σε σύνολο 350 στις εργολαβίες), προμηνύοντας επί της ουσίας το πέρασμα στην ανεργία πολλών εξ αυτών, καθώς η αλλαγή εργολάβου «παρασέρνει» και τους εργαζόμενους.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, της παράταξης του ΕΑΜ στο επιχειρησιακό σωματείο και του ΚΚΕ ότι οι υποσχέσεις για προσλήψεις δεν πρέπει να επηρεάσουν τους αγώνες των εργαζομένων και να δράσουν καθησυχαστικά. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος προπαγανδιστής των δήθεν προσλήψεων ήταν η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, με στόχο να φρενάρει τους αγώνες και το συντονισμό των εργαζομένων, την ώρα που η ΠΑΣΚΕ, για τον ίδιο λόγο, τηρούσε «σιγήν ιχθύος».

Ενα ακόμα χρήσιμο συμπέρασμα προστίθεται στην πλούσια πείρα που οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες έχουν αποκτήσει με τον πολύμηνο αγώνα τους. Στο χέρι τους είναι να κλιμακώσουν την πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο και με ξεκάθαρο το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, στους εργολάβους, στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στους καλοθελητές της στο επιχειρησιακό σωματείο. Αλλά να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα για το ποια πολιτική δύναμη είναι με το δίκιο τους και ποιες ενάντιά τους...

Σε 14 περιοχές του πλανήτη

Απλόχερη είναι η συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις ανά τον κόσμο «ειρηνευτικές» αποστολές του ΝΑΤΟ και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Την εποχή αυτή, περισσότεροι από 1.200 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέχουν στις διάφορες πολυεθνικές δυνάμεις σε 14 περιοχές του πλανήτη. Συγκεκριμένα, στο Αφγανιστάν βρίσκονται 201 στελέχη, στο Κοσσυφοπέδιο 576, σε περιπολίες πλοίων στη Μεσόγειο 345, στη Βοσνία 90, στην Αλβανία 10, στο Σουδάν 6, στα Σκόπια 5, στη Γεωργία 5, στην Τάμπα (Φλώριδα, ΗΠΑ) 4, στην Ερυθραία 3 κι από ένας στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία, στη Δυτική Σαχάρα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μέχρι πρόσφατα, επίσης, υπήρχαν 29 στελέχη της Αεροπορίας στο Κογκό.

Τι κάνουμε, ως χώρα, σε όλες αυτές τις περιοχές; Βάζουμε κι εμείς πλάτη στις πολύμορφες επεμβάσεις, στο γενικότερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, για την εξασφάλιση αγορών, ζωνών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Και, πάντως, μόνο τη διεθνή ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών δεν υπηρετούμε...

Ο θυρεός

Γνωρίζατε εσείς ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διαθέτει θυρεό και, μάλιστα, από το 1999; Ναι, κάτι ανάλογο με τους θυρεούς που είχαν οι ιππότες της εποχής του Μεσαίωνα. Εμείς, πάντως, ομολογούμε ότι δεν το γνωρίζαμε. Κι ας διακοσμεί ο θυρεός αυτός - απ' ό,τι μαθαίνουμε - ακόμη και τις... χαρτοπετσέτες της Αρχιεπισκοπής. Και δε θέλουμε να δικαιολογήσουμε την άγνοιά μας, αλλά αυτή οφείλεται - εν μέρει τουλάχιστον - στο γεγονός πως μέχρι τώρα ο κ. Χριστόδουλος δεν είχε χρησιμοποιήσει το θυρεό σε επίσημες εμφανίσεις του. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης, όμως, του τελευταίου στην Αγία Εδρα, ο θυρεός έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, πάνω στην τεράστια περγαμηνή, όπου εγράφη η κοινή δήλωση αρχιεπισκόπου και πάπα. Κι έτσι έγινε πλέον γνωστός σε όλους.

Απύθμενος κατήφορος

Πριν από μια βδομάδα περίπου, το ΚΚΕ διοργάνωσε μια συγκλονιστική εκδήλωση τιμής στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με αφορμή τα 60χρονα από την ίδρυσή του, τιμώντας τους μαχητές του που αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα του λαού της, κόντρα στο ντόπιο κατεστημένο των αστών και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Για το γεγονός αυτό, ο κ. Βασίλης Πάικος και η «Αυγή» διαμήνυσαν τη δυσανεξία τους. Μέμφονται το ΚΚΕ για το γεγονός ότι αντικρίζει με «δέος και περηφάνια» την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Στην ουσία, κατηγορούν το ΚΚΕ γιατί επιμένει να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη του λαού για τη μεγαλύτερη εποποιία του λαϊκοεπαναστατικού μας κινήματος.

Η συλλογιστική τους μοιάζει απλοϊκή έως αφελής, αλλά είναι επικίνδυνη. Λένε ότι αν έπρατταν κάτι αντίστοιχο οι νικητές του Εμφυλίου, το ΚΚΕ θα κατήγγελλε «γιορτές μίσους και διχασμού» και γύρω απ' αυτό αναπτύσσουν μια άποψη που αφαιρείται εντελώς από την ταξική διάσταση εκείνης της σύγκρουσης, ταυτίζοντας ουσιαστικά την πλουτοκρατία με το λαό. Για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους της ταξικής συνεργασίας.

Απόψεις, επομένως, σαν την προαναφερόμενη δεν οφείλονται σε αφέλεια. Συνειδητά διατυπώνονται. Συνειδητά αποκρύπτεται, για να χτυπηθεί, το δίκιο και η ηθική που απέπνευσε ο αγώνας του ΔΣΕ, ενός λαϊκού στρατού, τα διαχρονικά μηνύματά του, τα συμπεράσματά του που μπορούν να γίνουν πυξίδα για τον προσανατολισμό της λαϊκής πάλης σήμερα. Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ με το παράδειγμά τους διδάσκουν σήμερα την τιτάνια δύναμη του λαού, το μεγαλείο που μπορεί αυτός να γράψει αν την πιστέψει και την αξιοποιήσει στρέφοντάς την ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες του. Ο ΔΣΕ - ξέρουν καλά όσοι τις διακινούν - πάλεψε όχι ενάντια στ' αδέρφια του, αλλά ενάντια στο αστικό κράτος και τον σύμμαχό του, αγγλικό και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Δεν κατέφυγε στα όπλα παρά για να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια ενός λαού που βιαζόταν καθημερινά. Ο ανθός του λαού και του κομμουνιστικού κινήματος έπεσε με ένα όραμα, μια πατρίδα λεύτερη, λαοκρατούμενη.

Αυτό τους το όραμα παραμένει αδικαίωτο ως σήμερα. Αυτό το όραμα εξακολουθεί να εμπνέει τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες και θα εμπνέει ως τη δικαίωσή του. Απ' αυτό το φόβο κινούμενοι πολλοί συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν τον αγώνα του ΔΣΕ και τα επίκαιρα διδάγματά του, μη διστάζοντας να σκυλέψουν όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξή του. Δεν υπερβάλλουμε. Το ομολογούν όταν εγκαλούν την αστική τάξη γιατί δεν αντέδρασε. Οταν διαμαρτύρονται που δεν είδαν «κανέναν απολύτως» ούτε διάβασαν «κανέναν απολύτως» να σχολιάζει αναλόγως τη «γιορτή μίσους και διχασμού» που οργάνωσε η ηγεσία του ΚΚΕ. Γιορτή μίσους και διχασμού χαρακτηρίζει την απόδοση τιμής σ' ένα λαό που κατέφυγε στα όπλα, αρνούμενος να υποταχτεί στις αλυσίδες που επιδίωξαν να του περάσουν διά των όπλων η ντόπια πλουτοκρατία και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της.

Ας μη στενοχωριέται, η διαμαρτυρία του θα ηχήσει σε πολλά ευήκοα ώτα, είναι σίγουρο. Ο ΔΣΕ, βλέπετε, διέπραξε ένα ασυγχώρητο για δαύτους σφάλμα, όχι μόνο να απειλήσει σοβαρά την εξουσία της αστικής τάξης τότε, μα να γίνεται και σήμερα πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για το δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα ενδοκυβερνητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Σουφλιά για την υπόθεση του ΟΤΕ, δήλωσαν χτες εν χορώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Αν καταλάβαμε καλά, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι εάν έχει διαφωνίες με τη μεθόδευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Το ότι διαφωνούν όλοι οι Ελληνες μ' αυτήν την ιστορία είναι δευτερεύον γι' αυτούς. Ασχετα αν οι μετοχές που εκποιούν έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των φορολογουμένων εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρέπει να τους πληροφορήσουμε, πάντως, ότι ένα τέτοιο ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού δε «λήγει» έτσι εύκολα, όσες συναινέσεις και αν καταφέρουν να επιτύχουν, είτε από την αντιπολίτευση είτε από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ εκλογές το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε. Ετσι κι αλλιώς, η ...ετοιμότητα δεν είναι θέμα μηχανισμών, θέμα πολιτικής είναι.

Και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι απολύτως έτοιμο να συνεχίσει αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από ένα τυχόν εκλογικό αποτέλεσμα.

Πώς να μην είναι έτοιμο, δηλαδή, να πραγματοποιήσει ως κυβέρνηση αυτά που στηρίζει ως αντιπολίτευση, θέση από την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να ασκεί έλεγχο και να ...διαφωνεί;

Αλλωστε, από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, αυτό θα γίνει φανερό όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οσο για τον ΟΤΕ, οφείλουμε να εξάρουμε την ...ευελιξία του Γιώργου Παπανδρέου, όταν καλείται να απαντήσει στο αν θα αναστείλει τα όσα σήμερα δρομολογεί η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Απλούστατα, δεν απαντάει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το «δίκαιο» της ΝΔ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξανά για «κοινωνικό και δίκαιο» ασφαλιστικό σύστημα μίλησε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης. Μόνο που η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της έχουν μια δική τους αντίληψη για το «κοινωνικά δίκαιο». Θέλουν - λέει - να μπει οριστικά τέλος στο φαινόμενο «οι φτωχότεροι να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των ευπορότερων». Για άλλη μια φορά, λοιπόν, οι κυβερνώντες αναζητούν τους υπεύθυνους για τις χαμηλές συντάξεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων «στους λίγους» που έχουν το κεφάλι λίγο πάνω από το βάλτο των 500 και 600 ευρώ. Επαναφέρουν τη γνωστή πασοκική θεωρία των «ρετιρέ» στις συντάξεις, όχι βέβαια για να αυξήσουν τις κατώτερες, αλλά για να περικόψουν και αυτές που ακόμα μπορούν να χαρακτηριστούν υποφερτές.

Αντίθετα, σ' αυτούς που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την ντροπή των συντάξεων, η κυβέρνηση επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό Απασχόλησης, υπάρχουν σχέδια να «επιβραβεύονται» όσοι είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή, σ' αυτούς που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο παρά να πληρώνουν τις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργατών, θα τους δίνονται και δώρα. Ενώ για τους υπόλοιπους που εισφοροδιαφεύγουν και γι' αυτούς υπάρχει σχέδιο. Θα μπορούν «να ρυθμίζουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από ένα πάγιο και μόνιμο σύστημα...».

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για το «κοινωνικά δίκαιο». Ενα δίκαιο πέρα για πέρα ταξικό και αντεργατικό.

Στο δρόμο των αντιδραστικών αλλαγών

Μήπως είχατε αμφιβολίες σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα ή τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, σας πληροφορούμε ότι τις προάλλες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, σχετικά με το ελληνικό «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Στην έκθεση επισημαίνεται, λοιπόν, ότι είναι ανεπαρκής η πρόοδος που έκανε η Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν ήθελε να προχωρήσουν πολύ γρηγορότερα οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση με το λεγόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, η έκθεση κάνει ιδιαίτερη σύσταση για τη γρηγορότερη προώθηση της «μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», όπως και τη μεγαλύτερη ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Οπότε, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποια θα είναι η πολιτική των κυβερνώντων στο επόμενο διάστημα.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να συμφωνήσει πλήρως με όλα όσα σημειώνονται στην έκθεση της Κομισιόν και να κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, για πολιτική ανεπάρκεια και ανικανότητα. Και μετά, όταν τους λες, ότι έχουν την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, σκίζουν τα ρούχα τους από ιερή αγανάκτηση...

Οι απολογητές...

Αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και την πολιτική που εφαρμόζουν. Και γι' αυτό, χωρίς να «μασάνε» τα λόγια τους, με ωμό και προκλητικό τρόπο, διαλαλούν την παντοδυναμία του κεφαλαίου, γίνονται οι κήρυκές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απολογητή των μεγάλων επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομίας. Ο οποίος, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα - θέμα η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου των χωρών της Βαλκανικής -, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι χώρες αυτές είχαν κεντρικά κατευθυνόμενες οικονομίες, ενώ σήμερα, όλες έχουν οικονομία της αγοράς και αυτή είναι μία πολύ καλή εξέλιξη...». Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «οι λαοί των χωρών αυτών σήμερα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και έχουν περισσότερες ευκαιρίες»!

Ετσι είναι. Η φρίκη που αποκαλύπτεται ακόμα και από τον τηλεοπτικό φακό όσον αφορά στις, παραδομένες στις αγορές, χώρες της Βαλκανικής συνιστά, κατά τον υπουργό, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο καθένας όπως το βλέπει...

... και η οπτική γωνία

Ως συνεπής εκφραστής των συμφερόντων της ολιγαρχίας, διαπιστώνει επίσης ότι οι... τελευταίες τρεις δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από μια παγκόσμια «επανάσταση» στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση των αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις.

Είναι τελικά ζήτημα οπτικής γωνίας. Οι αστοί και οι απολογητές τους, το αντεπαναστατικό κύμα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το ονομάζουν «επανάσταση». Και ξέρουν πολύ καλά τι λένε. «Επανάσταση» κατά τον Γ. Αλογοσκούφη για τις χώρες αυτές συνιστά: ύπαρξη καπιταλιστικής ιδιοκτησίας με την κατάργηση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, δηλαδή η κατάργηση της λαϊκής περιουσίας, επομένως και η απομάκρυνση από το μοντέλο της κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας, η επαναξιολόγηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και η έμφαση στους μηχανισμούς της αγοράς...

Στο τέλος όμως με την όρεξη θα μείνουν. Γιατί ο 21ος αιώνας, θα αποδειχτεί ο αιώνας, όχι της καταθλιπτικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, αλλά των νέων εργατικών, σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Και πολύ φοβούμαστε, ότι οι απολογητές του κεφαλαίου θα μείνουν και αυτοί στα αζήτητα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παλλαϊκό μέτωπο Παιδείας

Συναγερμός για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση, για τη διεκδίκηση μιας Παιδείας που αποστολή θα έχει την πρόοδο του λαού, τις σύγχρονες ανάγκες του, τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Και το δικαίωμα της μόρφωσης για όλους δεν είναι απλά κουτσουρεμένο, αλλά δέχεται κλιμακούμενη επίθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται σήμερα η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Από σήμερα, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς ξεκινούν πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, απαντώντας σε όσους προσπαθούν να εμφανίσουν την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για Παιδεία στην υπηρεσία του ως «αίτημα της κοινωνίας».

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη δημιουργία συνθηκών αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Δε σηματοδοτεί τόσο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά, κυρίως, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς και την Παιδεία όλων των βαθμίδων συνολικά. Τα ψευτοεπιχειρήματα περί αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, περί πολλαπλών επιλογών, κλπ., επιστρατεύονται από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για να κρύψουν ότι τελικά η Παιδεία θα γίνει ένα, ακόμα πιο ακριβό, εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια, εμποδίζοντας τη μόρφωση των παιδιών της, και πιο μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Η διαδικασία της Μπολόνια, ο προωθούμενος νόμος - πλαίσιο, η πορεία ιδιωτικοποίησης των σπουδών με την επιβολή διδάκτρων, η σύνδεση των πανεπιστημίων με την «αγορά» ήδη βρίσκουν την εφαρμογή τους στην ανώτατη εκπαίδευση και οι συνέπειές τους είναι ήδη φανερές. Ανάλογη είναι και η πορεία ιδιωτικοποίησης και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τις επιχειρήσεις να μπαίνουν όλο και περισσότερο μέσα στα σχολεία για να καθορίσουν τον προσανατολισμό της γνώσης. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα μιας Παιδείας που δεν παρέχει ουσιαστική μόρφωση, που τείνει να διαφοροποιεί ταξικά τα σχολεία, που επιδιώκει να σπάσει το ενιαίο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που προσφέρει κατάρτιση και δεξιότητες, αντί για πτυχία με αντίκρισμα σε δουλιά με δικαιώματα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο λαός δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Η οργάνωση ενός αγώνα που θα πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, για Παιδεία αποκλειστικά δωρεάν και για όλους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, είναι η μόνη αποφασιστική διέξοδος από την ξέφρενη πορεία παράδοσης δικαιωμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μάρτυρας του «θεάτρου» κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος και στην αγαστή τους συνεργασία, όπως άλλωστε και σε κάθε μέτρο στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Η αναθεώρηση, η προωθούμενη «αποκέντρωση» και κατηγοριοποίηση των σχολείων, η υποβάθμιση του επιπέδου της μόρφωσης είναι κομμάτια της γενικότερης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που βιώνουν επίσης την ανεργία, τη φτώχεια, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με τη μαζική δράση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, με επίγνωση ότι πολλοί θα θελήσουν να χωρέσουν την εκφρασμένη αγανάκτηση του λαού στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής, με τους αγώνες λαού και νεολαίας, μπορεί να μπει φρένο σήμερα σε αυτό που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο για την εκπαίδευση: Την υποταγή στις επιθυμίες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ