Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παράθυρα» ασυδοσίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασύδοτες εξακολουθούν να λειτουργούν οι λατομικές εταιρείες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, ενώ παράλληλα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόσφατα πως, ύστερα από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρείες λατομείων εξόρυξης - επεξεργασίας αδρανών υλικών που λειτουργούν παράνομα στο Μαρκόπουλο Μεσογείων.

Ειδικότερα επιβλήθηκαν πρόστιμα από 1 εκατ. ευρώ στις εταιρείες ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε. και ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ - ΛΑΤΟΜΕΙΑ - ΕΤΟΙΜΟ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε., οι οποίες, εκτός των άλλων, συνέχιζαν τη λειτουργία τους γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας...

Στις ίδιες εταιρείες είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 700.000 ευρώ και το Σεπτέμβρη του 2004, ενώ ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει άμεσα το φάκελο των ελέγχων των δύο εταιρειών στον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, που είναι και τα αρμόδια όργανα για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.

Τι ειρωνεία, όμως: Την άλλη μέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επικαλούμενος την ισχύουσα νομοθεσία, δήλωσε ότι η ανάκληση της λειτουργίας των λατομείων ανήκει στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη. Αμφιβάλλει τώρα κανείς ότι οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι, ώστε να ρίχνει η μία υπηρεσία στην άλλη (ή ακόμη και ο ένας υπουργός στον άλλον) την ευθύνη και η ασυδοσία των λατόμων - και όχι μόνο... - να συνεχίζεται εσαεί;

Και ... πρύτανης ο Καραμίχας

Συνηθισμένους μας έχει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), Τζ. Καραμίχας, να τάσσεται υπέρ των πιο αντιδραστικών πολιτικών αλλαγών, που προωθούνται και γίνονται στη γεωργία. Τώρα απ' ό,τι φαίνεται, η ...«χάρη» του έφτασε και μέχρι τα ζητήματα της Παιδείας, καθώς βρήκε ευκαιρία από το «βήμα» της 54ης ΓΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, να ταχθεί ...αναφανδόν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι προφανές ότι ο Τζ. Καραμίχας «μυρίστηκε ψητό» και σπεύδει, νωρίς - νωρίς, να αρπάξει το μερτικό του... Αλλωστε, δε δίστασε να υποθηκεύσει των μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, βάζοντας «πλάτες» ο ίδιος προσωπικά όπως και οι υπόλοιποι «καρεκλοκένταυροι» της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην εφαρμογή της πιο αντιδραστικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Θα δίσταζε να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών τους;

Οι «αγριάδες» του Κοκκινούλη...

Στο γνωστό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι της επίδειξης «ψευτοτσαμπουκά» προς την κυβέρνηση του κόμματός τους, επιδίδονται, για μια ακόμα φορά, οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνεταιριστές, που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Ενόψει της αγροτικής σύσκεψης που διοργανώνουν, σήμερα Σάββατο, στη Λάρισα, ο αρχηγός της «θεσσαλικής παρέας» και πρόεδρος της ΕΑΣ, Θ. Κοκκινούλης, προχώρησε σε ...αγωνιστικές δηλώσεις, επισημαίνοντας: «Θα ορίσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Αυτό που δε θα πάρουμε με το καλό, θα το πάρουμε με το άγριο». Δεν ξέρουμε αν οι «αγριάδες» του Κοκκινούλη πανικόβαλαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η «αγωνιστική» παρέμβαση της «θεσσαλικής παρέας» έρχεται στην κατάλληλη ώρα και βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση. Ερχεται την ώρα που η ΠΑΣΥ έχει προγραμματίσει νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς από τα ουσιαστικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική και στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων της.

... και ο «Δούρειος Ιππος»

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, αναλαμβάνουν το ρόλο του «Δούρειου Ιππου», μέσα στο αγροτικό κίνημα, για να υπηρετήσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να στηρίξουν την κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται. Τα ίδια έκαναν από το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν «έσπασαν τα μπλόκα» στα Τέμπη και στη συνέχεια πολλές φορές. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το κόμμα τους, κάθε φορά που το συνεπές αγροτικό κίνημα προγραμματίζει κινητοποιήσεις, μπαίνουν «σαν σφήνα» για να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύουν.

Οτι αυτός είναι ο ρόλος τους φαίνεται και από τα «αιτήματα» που προβάλλουν σήμερα - Μητρώο Αγροτών, αύξηση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ, μείωση του κόστους παραγωγής - τα οποία ενδιαφέρουν, κυρίως, τους μεγαλοαγρότες που εκπροσωπούν. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν το βάρος σε άλλες διεκδικήσεις - αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων κ.ά. - και παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ και για ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Συνένοχη η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Μπροστά στην απεργία της 13ης του Δεκέμβρη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέσυρε από τη ναφθαλίνη τον κατάλογο των «διεκδικήσεων» που σε τέτοιες περιστάσεις έχει πάντα έτοιμο. Μόνο που κριτήριο για ένα συνδικαλιστικό φορέα δεν είναι τόσο τι λέει και μάλιστα ανάλογα με τις περιστάσεις. Στην περίπτωση της ΓΣΕΕ «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»... Εμφανίζεται, λοιπόν, η πλειοψηφία και καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να ζητήσουν «πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια που να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους».

Αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη διετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε για το 2006 και το 2007, «φρόντισε» προ μηνών να βάλει η ίδια ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Θυμίζουμε μόνο ότι με τη σύμβαση αυτή η αύξηση στα μεροκάματα για το πρώτο εννιάμηνο του 2006 ήταν μόλις 77 λεπτά. Με την ίδια σύμβαση, η πλειοψηφία καταδίκαζε την εργατική τάξη να μην πάρει ούτε ένα (1) λεπτό αύξηση από το νέο έτος. Η αύξηση για το 2007 θα μπει στο μισθό του ...Μάη και αυτή θα είναι μόλις 1,43 ευρώ τη μέρα!

Δηλαδή, αφού πρώτα με την υπογραφή της η πλειοψηφία καταδίκασε τους εργάτες, τώρα τους ζητάει δήθεν να κινητοποιηθούν και να πετύχουν αυξήσεις. Οσο για το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», που υποτίθεται θέλει η ΓΣΕΕ, εμείς απλώς θα σημειώσουμε ότι μετά και αυτές τις «αυξήσεις» το κατώτερο μεροκάματο, που θα παίρνει ο εργάτης, από το Μάη μέχρι το τέλος του 2007, θα είναι μόλις 29,39 ευρώ. Ετσι τιμολογεί το «αξιοπρεπές» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ομως, τη ΓΣΕΕ δεν την προδίδουν μόνο οι πράξεις της. Δεν είναι μόνο η υποκρισία και η αφερεγγυότητα που διαποτίζουν όλες τις δραστηριότητές της. Είναι πριν απ' όλα το οικοδόμημα του «κοινωνικού εταιρισμού», στην καλλιέργεια και την εμπέδωση του οποίου πρωτοστατεί. Αντικειμενικά αυτή η ταχτική της είναι ανοιχτή διακήρυξη ότι εργάτες και κεφάλαιο έχουν τα ίδια συμφέροντα. Είναι το γεγονός ότι λειτουργεί και υπάρχει για να περάσει στο μεδούλι της εργατικής τάξης ότι μαζί με τους εκμεταλλευτές της, χέρι χέρι με τον ΣΕΒ, μπορεί να λύσει τα προβλήματά της.

Να γιατί τέτοιες συλλογικές συμβάσεις δεν είναι κάποιο παραστράτημα της πλειοψηφίας, αλλά αποτέλεσμα της βασικής κατεύθυνσης που ακολουθεί. Να γιατί γίνεται δεκτή και αποδεκτή στα σαλόνια των «κοινωνικών διαλόγων» από τους επιχειρηματίες, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Να γιατί τελικά δεν είναι μόνο συνένοχη για τη ζωή που βιώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και βαθιά επικίνδυνη για τα συμφέροντα των πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους εργάτες. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να κρίνεται. Γι' αυτό οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία. Είναι υπόθεση δική τους, που με τη συμβολή, τη δράση του ταξικού κινήματος μπορεί να γίνει στην πράξη όπλο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αχόρταγα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά (που καταλάβαμε) ο πρόεδρος του ΣΕΒ τηρεί με ιδιαίτερο σεβασμό τις παραδόσεις των προκατόχων του κι έτσι, ενώ, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «εχόντων και κατεχόντων», ο Δ. Δασκαλόπουλος απαίτησε ακόμη περισσότερα προνόμια, ιδιωτικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Ε. Αντώναρος, η κυβέρνηση «σέβεται» αυτές τις απόψεις. Μόνο που δεν τις «σέβεται» απλώς, αλλά τις εφαρμόζει κατά γράμμα. Και μπορεί να θέλει πολύ περισσότερα και πολύ γρηγορότερα ο ΣΕΒ, αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, τόσο την ογκούμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο και πιέσεις από ...υπερεθνικά κέντρα επιχειρηματιών και κυρίως από την ΕΕ.

Αλλά είναι λογικό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Ως γνωστόν, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές δε χάνουν ποτέ την όρεξή τους. Οσο πιο πολλά παίρνουν τόσο πιο πολλά ζητούν. Και είναι πολύ ορεξάτοι, γιατί έχουν ήδη πάρει αρκετά...

ΓΙΑ ΤΗ «διαχείριση καταστροφών εντός της ΕΕ» συζήτησαν - μεταξύ άλλων - χτες ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γερμανός ομόλογός του Π. Αλμαγιερ. Είναι, βλέπετε, αμφότεροι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία. Το περίεργο είναι πως συμφώνησαν ότι τα πράγματα ...πάνε καλά και στις δύο χώρες.

Αντε να το πιστέψουμε για τη Γερμανία, που στο κάτω - κάτω είναι και παγκόσμια υπερδύναμη, ίσως να έχει μια πολιτική προστασία της προκοπής, έστω και για λόγους «πρεστίζ». Αλλά να μιλάει με περηφάνια και η ελληνική κυβέρνηση είναι να γελάς ή να κλαις. Οπως το πάρει κανείς.

Τι να πρωτοσκεφτούμε; Τα αντιπλημμυρικά έργα που δε γίνονται και τους πλημμυροπαθείς που δεν αποζημιώνονται; Να μιλήσουμε μήπως για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καταστροφές; Να πούμε για σεισμοπαθείς που επί χρόνια είναι απροστάτευτοι ή για δάση που ποτέ δεν αναδασώνονται και δρόμους που καταρρέουν ...για πλάκα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ταμείο μασκαράτα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μερικά «κόκαλα» από το πλούσιο τραπέζι των αμύθητων επιχειρηματικών κερδών επιχειρεί να κλείσει τα στόματα των ανέργων η κυβέρνηση της ΝΔ, εξαγγέλλοντας το λεγόμενο «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (ΤΚΑ). Μόλις 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση σ' αυτό το Ταμείο, δηλαδή ένα ποσό που δεν ξεπερνάει ούτε το 0,03% του ΑΕΠ. Εκτός αυτού, απ' τον κουμπαρά αυτό πρωτίστως έχουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των οποίων θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων εξαιρείται, ενώ το 1/3 των χρημάτων θα διατεθούν απ' άλλα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης παίζουν προκλητικά με τον πόνο των ανέργων.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται ούτε για «Ταμείο Αλληλεγγύης», πολύ περισσότερο για Ταμείο Προστασίας των ανέργων. Εκτός όλων όσων σημειώθηκαν παραπάνω και πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις κρύβεται η επιδίωξη, να χρησιμοποιηθεί το ΤΚΑ, ως μοχλός ενίσχυσης του καθεστώτος της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται: Η γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα των ανέργων, ο εξαναγκασμός τους να προσφέρουν «κοινωνικό έργο», ενώ θα είναι άνεργοι, αλλά και η δημιουργία «τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας», δηλαδή η υπονόμευση των σημερινών συμβάσεων.

Εμμονή με τα υποκατάστατα...

Για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό η χτεσινή «Αυγή» και ο Β.Β. επιτίθενται στον «Ρ» και, μάλιστα, με χυδαίο τρόπο. Και πάντα, το θέμα είναι τα ναρκωτικά και, ιδιαίτερα, «η θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών με χορήγηση υποκαταστάτων». Και σε ό,τι αφορά στην εμπάθεια και το μένος της «Αυγής» κατά του «Ρ» είναι κατανοητά. Είναι απορίας άξιον, όμως, το πάθος, με το οποίο η «Αυγή» υπερασπίζεται την πολιτική και το οποιοδήποτε μέτρο «απελευθέρωσης» στη χορήγηση και τη χρήση υποκαταστάτων. Πάθος, που φτάνει μέχρι και τη στρεβλή ενημέρωση των αναγνωστών της σ' ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, αφού τους δημιουργεί την εντύπωση ότι η απλή και μόνο χορήγηση υποκαταστάτων μπορεί να θεραπεύσει τους χρήστες ναρκωτικών.

Τέλος πάντων, οι αναγνώστες της «Αυγής», ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά με τις ...υποκατάστατες εμμονές του Β.Β. και της «Αυγής» και τις χυδαίες διαστρεβλώσεις των σχετικών θέσεων του ΚΚΕ. Αλλωστε, η στήλη έχει πολλές φορές απαντήσει και ξεκαθαρίσει τις θέσεις του Κόμματος και του «Ρ» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μια μικρή απόδειξη γι' αυτό και, ταυτόχρονα, απάντηση στα όσα γράφει η «Αυγή», αποτελεί το διπλανό σχόλιο, το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Ρ», την 1η Ιούλη 2005.

... και η ιδεολογική εξάρτηση

«Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά τα πράγματα. Το ΚΚΕ και ο "Ρ" υποστηρίζουν τον θεραπευτικό πλουραλισμό που έχουν τελικό στόχο την απεξάρτηση - όπως ξεκίνησαν δηλαδή και τα προγράμματα υποκαταστάτων. Και όχι μόνο. Δημόσια έχει δηλώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ότι η διαδρομή μέχρι την απεξάρτηση είναι θέμα των επιστημόνων, πρώτα και κύρια.

Απεξάρτηση, όμως, με ταυτόχρονη χρήση τούτης ή της άλλης ουσίας δεν υπάρχει. Οχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραφε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, καθηγητής Ν. Παρασκευόπουλος: "Είναι απρόσφορη μέχρι και επικίνδυνη μια πρόταξη των ιατρικών και φαρμακευτικών προσεγγίσεων, όταν πρόκειται για εξαρτημένους εφήβους. Αν ο έφηβος μάθαινε στην κρίσιμη ηλικία ότι μια ιατρική συνταγή ή μια κάψουλα τον σώζει από το αδιέξοδο και το ψυχοπλάκωμα, σε όλη του τη ζωή θα αναζητούσε ουσίες κάθε είδους, για να διαχειριστεί τα αδιέξοδά του" ("Ελευθεροτυπία" 29/6/2005). Και πολύ περισσότερο, βέβαια, δεν υπάρχει θεραπεία (δηλαδή, απεξάρτηση) με τη χορήγηση αποκλειστικά και μόνο υποκαταστάτων, όπως τείνουν να κάνουν τα σχετικά προγράμματα.

Αυτές τις αλήθειες θ' αποφασίσει να τις αναγνωρίσει η "Αυγή", αντί να χυδαιολογεί σε βάρος του "Ρ"; Ή, μήπως, η ιδεολογική εξάρτηση απ' το συμβιβασμό με τις ουσίες είναι ισχυρότερη απ' την εξάρτηση αυτή καθ' αυτή απ' τις ουσίες;»

Ας ψάξει καλύτερα

Πέραν των άλλων, επειδή ο Β. Β. ισχυρίζεται, ότι ουδέποτε η ΕΙΝΑΠ δεν εξέφρασε οποιαδήποτε αντίρρηση για τη θεραπεία με υποκατάσταση, παραθέτουμε την απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου στις 24/2/2002), με την οποία εξέφραζε «τις επιφυλάξεις του για την κυβερνητική απόφαση της συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης - ενός ακόμα υποκατάστατου της ηρωίνης - από τα δημόσια νοσοκομεία». Κι αφού περιέγραφε τη δυσχερή κατάσταση στους ψυχιατρικούς τομείς των νοσοκομείων, υπογράμμιζε: «Η συνταγογράφηση υποκατάστατων μέσα σε τέτοιες συνθήκες θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα συγκεκριμένα γενικά νοσοκομεία που θα επιλεγούν από τον ΟΚΑΝΑ, για να εφαρμόσουν το μέτρο, αναγκάζοντάς τα εκ των πραγμάτων να προσαρμόσουν την ήδη προβληματική λειτουργία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού του πολύ δύσκολου πληθυσμού». Και τόνιζε: «Η βουπρενορφίνη, δεν είναι αθώα, ούτε ακίνδυνη ουσία και αυτό πρέπει να τονίζεται πολύ σε μια εποχή που αποκτά τραγικές διαστάσεις το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, της στροφής δηλαδή όλο και περισσότερων νέων στην παράλληλη χρήση πολλών ουσιών, φαινόμενο που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του αριθμού των θανάτων αυτών των ατόμων».

Αν δε βρίσκουν την ίδια την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ ο Β. Β. και η «Αυγή», ας διαβάσουν τη σελίδα του «Ρ» της 26/10/2002.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον

Χτες συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τη μέρα που υπογράφτηκε η πράξη διάλυσης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, στις 8 του Δεκέμβρη 1991, για να δημιουργηθεί η λεγόμενη Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Στις 26 του Δεκέμβρη αυτοδιαλύθηκε και το Ανώτατο Σοβιέτ, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της ΕΣΣΔ, κι έτσι μπήκε και η βούλα για τη διάλυσή της. Φυσικά αυτό είναι το τυπικό μέρος γιατί η αντεπαναστατική διαδικασία της σταδιακής παλινόρθωσης του καπιταλισμού είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αφού πλέον είναι γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν οι εκεί κομματικές και κρατικές ηγεσίες.

Από πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, και από αυτή, του Πανρωσικού Κέντρου για την Ερευνα της Κοινής Γνώμης, που είδε το φως της δημοσιότητας χτες, έχει καταγραφεί μια ξεκάθαρη τάση. Οι άνθρωποι, τα λαϊκά στρώματα αναπολούν με νοσταλγία το σοσιαλιστικό σύστημα και εκφράζουν τη λύπη τους για τη διάλυση της μεγάλης τους πατρίδας. Στη Ρωσία, που σήμερα ο καπιταλισμός έχει οδηγήσει στην εμφάνιση τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, το ποσοστό του πληθυσμού που θα ήθελε να μην είχε διαλυθεί η ΕΣΣΔ φτάνει στο 68%. Στην Ουκρανία το 59%, στη Λευκορωσία το 52%, στην Κιργιζία το 78% και στο Τατζικιστάν το 62%. Ταυτόχρονα, όταν οι άνθρωποι ρωτιούνται τι θα ψήφιζαν αν σήμερα γινόταν ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση των πρώην ενωσιακών Δημοκρατιών, επίσης απαντούν σε υψηλά ποσοστά ότι θα τάσσονταν υπέρ. Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι το 53% των Ρώσων θεωρούν ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτά τα αποτελέσματα; Οτι, πρώτον, η ΕΣΣΔ, το σοσιαλιστικό σύστημα, ικανοποιούσε βασικές ανάγκες του λαού που σήμερα είναι ζητούμενα. Η Υγεία, η Παιδεία, η φροντίδα στον ανήμπορο, τον ηλικιωμένο, το παιδί, ο πολιτισμός, η σταθερή δουλιά, στη σημερινή Ρωσία και τις άλλες χώρες είναι ανύπαρκτα δικαιώματα. Οι αρρώστιες, ο αναλφαβητισμός, η μαζική ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, συνέπειες όπως η παιδική εργασία, το οργανωμένο έγκλημα, η πορνεία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ασύλληπτες διαστάσεις. Ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία και στην ΕΣΣΔ και αλλού, είχε αδυναμίες και προβλήματα που πρέπει να μελετηθούν με βάση τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια. Ωστόσο, παρά τις αδυναμίες, η αξία του για την ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητη, η προσφορά του τεράστια στην ίδια την κοινωνική εξέλιξη.

Σε αυτά τα 15 χρόνια που μεσολάβησαν τόσο οι λαοί της ΕΣΣΔ όσο και όλου του κόσμου έχουν βγάλει πολλά συμπεράσματα. Διαψεύστηκαν παταγωδώς και όσοι δήθεν προοδευτικοί και μεταλλαγμένοι αριστεροί μιλούσαν και μιλάνε για την ανατροπή, ως το «πέρασμα στη δημοκρατία και την ελευθερία». Η σημερινή εικόνα του κόσμου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός εξακολουθεί να είναι η μόνη διέξοδος για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ