Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδού το «κοινωνικό» Μάαστριχτ

Στο Μάαστριχτ γράφτηκε - εκτός των άλλων - η αρχή του τέλους της κατάργησης θεμελιακών εργατικών κατακτήσεων. Στη «Λευκή Βίβλο για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα» μπήκαν οι πολύ συγκεκριμένες βάσεις αυτής της πολιτικής και ονοματίστηκαν ένα προς ένα τα «αντικίνητρα» στην αγορά της εργασίας, που πρέπει να βγουν από τη μέση (κοινωνική ασφάλιση - κοινωνική προστασία, οχτάωρο - σταθερός χρόνος εργασίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Στο έκτακτο Συμβούλιο της Λισαβόνας στις 23-24 Μάρτη πάνε να δώσουν τη χαριστική βολή, γιατί στο μεταξύ διάστημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και στη χώρα μας - μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος ενάντια στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους, με δραματικές έως τώρα συνέπειες. Η ατζέντα που δημοσιοποίησε η ΚΟΜΙΣΙΟΝ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το τι θα γίνει στη Λισαβόνα, αφού απαιτεί τη ριζική ανατροπή των αγορών εργασίας, στην ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών συστημάτων, των φορολογικών συστημάτων, των συστημάτων παροχών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση..!

Αυτή τη σαρωτική αντικοινωνική επίθεση, που σκοπεύει να μην αφήσει τίποτα όρθιο από ένα εργασιακό οικοδόμημα, το οποίο είναι αποτέλεσμα σκληρών ταξικών και κοινωνικών συγκρούσεων δεκαετιών, πώς λέτε ότι την ονόμασε ο Γιάννος Παπαντωνίου; «Κοινωνικό Μάαστριχτ»!!!

ΝΑΤΟική υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην περιοχή Πρέσεβο συγκεντρώνει τώρα το ΝΑΤΟ την προσοχή του. Η περιοχή βρίσκεται στη νότια Σερβία, στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο και έχει πολυάριθμο πληθυσμό αλβανοφώνων. Είναι η περιοχή, όπου πρόσφατα σημειώθηκε ένοπλη σύγκρουση, μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων αστυνομικών.

Και ο λόγος, που προφασίζεται το ΝΑΤΟ, πως συγκεντρώνει εκεί την προσοχή του, ποιος είναι λέτε; Μα, η ανάγκη παρακολούθησης της όποιας αποσχιστικής δράσης των Αλβανοφώνων. Μέχρι και τη χρήση «ιπταμένων κατασκόπων» ζήτησαν, ώστε να μη τους ξεφεύγει το παραμικρό...

Οπως, καταλαβαίνετε, η διγλωσσία και η κοροϊδία του κόσμου δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ...

Την ίδια πολιτική

Εγώ προσωπικά θα ένιωθα πολύ αμήχανη εάν προεκλογικά σε συγκέντρωση της Β' Αθήνας θα έπρεπε να μιλήσω μαζί με τον κ. Κοντογιαννόπουλο, σημείωνε τις προάλλες, σε συνέντευξή της στην «Απογευματινή», η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη και συμπλήρωνε: «Δε λέμε τα ίδια πράγματα. Θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα κάνουν οι άλλοι συνάδελφοι, εγώ πάντως δεν μπορώ να το κάνω».

Και η απάντηση του κ. Κοντογιαννόπουλου, από το ρ/σ «Φλας»: «Με εξέπληξε, γιατί η κ. Κατσέλη δημοσίως και στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και στην εκδήλωση του κ. Γιαννόπουλου την προηγούμενη Κυριακή, δημοσίως με αγκάλιασε και με ασπάστηκε».

Ε, μην την παρεξηγείτε κ. Κοντογιαννόπουλε. Μπορεί να μη λέτε τα ίδια πράγματα, αλλά υπηρετείτε την ίδια πολιτική και το γνωρίζει πολύ καλά αυτό η κ. Κατσέλη. Μόνο, που το κάνει με το δικό της τρόπο...

Εκ Παρισίων...

«Από τον Ηλία Πετρόπουλο, εκ Παρισίων, το ακόλουθο σημείωμα: "Εχω να ψηφίσω 40 χρόνια. Φυσικά, ούτε τώρα θα ψηφίσω. Αλλά, αν ψήφιζα, θα ψήφιζα ΚΚΕ. Νομίζω, πως το ΚΚΕ είναι το κόμμα που μάχεται για την απλή αναλογική. Ενισχύοντας το ΚΚΕ εξασθενίζουμε τον αηδιαστικό δικομματισμό».

(Από την προχτεσινή «Ελευθεροτυπία»)

Στη συνταξιοδότηση!

Σαφέστατη ήταν η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών γύρω από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Πάμε -είπε- για περιορισμό των απολαβών και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας. Με άλλα λόγια, πάμε για αποδεκατισμό των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παρά τις «διαβεβαιώσεις» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου!

Αλλά τι τους θέλουμε και τους δυο, όταν έχει μιλήσει επί του θέματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Ο κ. Σημίτης, λοιπόν -σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος και θα προεδρεύσει στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 23-24 Μαρτίου στη Λισαβόνα για θέματα απασχόλησης- προτείνει και ζητά όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά(!) το εξής: Να παραμένουν περισσότερα χρόνια στην εργασία οι πολίτες και να αξιοποιηθεί αυτό το εργατικό δυναμικό (δηλαδή, οι εργασιακά ηλικιωμένοι) «σε μια στρατηγική αύξησης του οικονομικού δυναμικού της απασχόλησης». Φέρει, δε, ως παραδείγματα τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου -όπως σημειώνει- οι εργαζόμενοι αποτελούν το 75% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη το 60%!

Και να σκεφτεί κανείς ότι η θέση αυτή, που ισοδυναμεί με συνταξιοδότηση στα πρόθυρα της αποβίωσης ή... μετά από αυτήν, ρίχνεται στο τραπέζι ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας!!! «Πακέτο», βέβαια, με την άλλη πρόταση για «διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων από εργασία σε εργασία»!

Είναι, επομένως, ή δεν είναι μέτρο αυτοπροστασίας των εργαζομένων και συνολικά των ασφαλισμένων να τους στείλουν στις 9 του Μάρτη στη συνταξιοδότηση;

Το νέο μοντέλο

Βέβαια, τα όσα ετοιμάζουν η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των 15 χωρών - μελών δεν αφορούν μόνο το ασφαλιστικό ζήτημα. Ουσιαστικά, και με βασικό επιχείρημα το λεγόμενο αναπτυξιακό έλλειμμα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, επεξεργάζονται, ήδη, ένα καινούριο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο οργάνωσης. Ενα μοντέλο, που συνεπάγεται ευρύτατες και μεγάλες αλλαγές στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας, της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας. Ουσιαστικά, δηλαδή, σε όλους τους βασικούς τομείς της κοινωνίας. Αλλαγές, που θα συμπαρασύρουν στην ίδια κατεύθυνση και όλους όσοι τομείς δεν αναφέρθηκαν.

Κι αν αναρωτιέστε - δικαιολογημένα - προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές αυτές, η απάντηση είναι ήδη δοσμένη: Τα πάντα πρέπει να υπηρετήσουν, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, βάθος και ένταση απ' ό,τι μέχρι σήμερα, την ανάπτυξη της οικονομίας (δηλαδή των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου), ώστε η ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ (δηλαδή με τις αμερικανικές πολυεθνικές).

Με δυο λόγια, τα όσα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, από τη μερική απασχόληση και τις συντάξεις πείνας μέχρι την αυξανόμενη συνεχώς φτώχεια, δεν είναι τίποτε μπροστά σ' αυτά που έρχονται.

Επικίνδυνες προοπτικές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη δημιουργία μιας κοινοτικής στρατιωτικής δύναμης ευέλικτης και ισχυρής, 50.000 έως 60.000 στρατιωτών, με τριπλάσιο έως τετραπλάσιο αριθμό εφεδρειών, αποφάσισαν ομόφωνα προχτές οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, μαζί και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Τι θα κάνει η δύναμη αυτή; Οχι, δε θα ασχολείται με την άμυνα της ΕΕ, ούτε με ενδεχόμενες απειλές εναντίον ενός κράτους-μέλους από άλλο μέλος ή τρίτη χώρα. Οι «ειρηνευτικές» αποστολές, αλά Κοσσυφοπέδιο, θα είναι το αντικείμενό της και θα έχει γεωγραφική ζώνη ευθύνης «μέσα ή γύρω από την Ευρώπη», αλλά θα διαθέτει και δυνάμεις «σε κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και σε μικρότερη κλίμακα».

Θέλετε κι άλλα για να καταλάβετε, ότι σε μερικά χρόνια, Ελληνες στρατιώτες μπορεί να πολεμάνε σε διάφορα μέτωπα, ανά τον κόσμο, προστατεύοντας τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών;

Τι θα κάνουν τώρα;

Πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα. Αναφερόμαστε στο γεγονός πως μετά τον Αυστριακό Χάιντερ και το ακρο-δεξιό κόμμα του, μια άλλη κυβερνητική πολιτική δύναμη, της Δανίας, μιλάει με παρόμοια γλώσσα, για τους μετανάστες και θέλει να πάρει μέτρα ενάντιά τους. Τη φορά αυτή, δεν πρόκειται για κάποια ακροδεξιά πολιτική δύναμη, αλλά για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δανίας, το οποίο ηγείται κυβέρνησης συνεργασίας και βάζει πλώρη για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν - ανάμεσα σε άλλα - ακόμη και στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων από αλλοδαπούς!

Για να δούμε, τώρα, τι θα κάνει η ΕΕ και τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που έσκιζαν τα ρούχα τους με τον Χάιντερ;

Οχι στα κανόνια!

Νέφη ξανά

μαζεύονται

στον ουρανό

του Αίμου,

νέφη πυκνά

και σκοτεινά,

του ολέθρου,

του πολέμου.

Καινούριο κύκλο

αίματος

ανοίγουν

τα «γεράκια»

και πλάτες πάλι

βάζουνε

τα ντόπια μας

τσανάκια.

Κι ενώ τη φρίκη

ευλογούν

τα θλιβερά μας

πιόνια,

ψήφο ζητούν

αδιάντροπα

ψηλά

απ' τα μπαλκόνια,

«μαύρο» σ' αυτούς

που σέρνουνε

το ΝΑΤΟ

τα κανόνια!


Ο Οίστρος

Χάσανε

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Τώρα το Χρηματιστήριο πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την κυβέρνηση, λένε και ξαναλένε οι υπεύθυνοι και οι παράγοντες των οικονομικών υπουργείων! Μήπως γιατί έχει πάρει τον κατήφορο;

Το λέμε γιατί όταν ήταν στα πάνω του, μας έπρηξαν με το ότι αποτελεί τον καθρέφτη της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αμα δηλώνουν λοιπόν ότι είναι «μέσα» σε τέτοιες διαδικασίες ανεξέλεγκτου τζογαρίσματος, να μάθουν να κερδίζουν, αλλά να μάθουν και να χάνουν. Τώρα, ας το φορτωθούν μαζί με τους χιλιάδες ανυποψίαστους μικροεπενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους.

ΣΤΗΝ ΚΛΑΨΑ για τα καλά το έχουν ρίξει εκεί στο Συνασπισμό. Είδαν 2 γκάλοπ που τους δίνουν 3,2% και... τρομοκρατήθηκαν για τα καλά. Οπου δεις στέλεχος ή υποψήφιο του ΣΥΝ, ακούς το τροπάριο των προηγούμενων εκλογών «σπρώξτε, καλέ, όλοι να μπούμε στη Βουλή»!

Βρε παιδιά, έχουμε ακόμα καιρό μέχρι τις εκλογές και θα βγούνε κι άλλα γκάλοπ μέχρι τότε. Κάντε λίγο κράτει, «παίξτε το» για την ώρα άνετοι και μετά, την τελευταία βδομάδα, φορτσάρετε με τις δακρύβρεχτες εκκλήσεις.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το κατάλαβαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες το πάνε στα «μουλωχτά» να νομιμοποιήσουν στη διεθνή κοινή γνώμη την κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ακροδεξιών στην Αυστρία. Μπορεί στην αρχή για λόγους εντυπώσεων να δήλωσαν υπερευαίσθητοι για τις εξελίξεις στην Αυστρία, αλλά μόλις είδαν την παραίτηση του Χάιντερ, έσπευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μιλήσει για θετική εξέλιξη.

Λες και η αντικαταστάτριά του δηλαδή στην ηγεσία του «Κόμματος της Ελευθερίας» - όπως το λένε - είναι... προοδευτική νεοναζίστρια! Αλλά, βέβαια, οι μόνοι «αντιδημοκρατικοί» για τις ΗΠΑ είναι οι ηγέτες χωρών που αντιτάχθηκαν στα σχέδιά τους, όπως π. χ. η Σερβία. Ημαρτον!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ