Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιμένει στο «διαδηλωσόμετρο»

Εμμένει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, Κ. Σκανδαλίδης, στον περιορισμό διαδηλώσεων. Ερωτηθείς χτες από δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη θέση του ΕΒΕΑ που «έβαλε θέμα των μικρών διαδηλώσεων, έβαλε θέμα των λίγων - αυτοί λένε εκατοντάδων, εγώ θα έλεγα δεκάδων - που για ψύλλου πήδημα παραλύουν την Αθήνα».

Κατόπιν μίλησε «για το πρόβλημα που δημιουργείται από τις μικρές όπως ετέθη, διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, για το οποίο τη θέση μου τη γνωρίζετε, ότι είναι η πρωτοβουλία του Δήμου και η συνεννόηση των φορέων και μια πλατφόρμα που μπορεί να συμφωνηθεί έτσι ώστε να υλοποιείται μέσα από τις νόμιμες προϋποθέσεις που υπάρχουν, τις Εισαγγελικές Αρχές, την Αστυνομία κτλ. χωρίς να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο».

Δηλαδή, τι επιμένει να ζητά; Καταμέτρηση των διαδηλωτών από την αστυνομία με «διαδηλωσόμετρο»; Και αν ξεπεράσουν ένα όριο - που ποιος αλήθεια θα το ορίζει; - τότε μόνο θα τους επιτρέπουν να κινητοποιηθούν όπως έχουν επιλέξει, ωθούμενοι από τα προβλήματά τους; Αλλιώς θα τους περιορίζουν σε μια λωρίδα οδοστρώματος ή και στο πεζοδρόμιο;

Η μόνη ίσως διαφορά του από τη ΝΔ, είναι ότι αυτοί φαίνεται να ετοιμάζουν και σχετικό νόμο (όπως σε κάποια φάση σχεδίαζε και ο προκάτοχος του Β. Πολύδωρα, στο Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης), ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι «νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι ανεφάρμοστο, θα πυρπολήσει την Αθήνα χωρίς λόγο, γιατί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (σ.σ.: αυτό που ούτως ή άλλως άφησαν έτοιμο στη ΝΔ οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) καλύπτει απολύτως τη δυνατότητα να ελεγχθεί και να λυθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Με νου και με καρδιά

Μετά από μια προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησαν, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ο αποπροσανατολισμός, η άγονη σκανδαλολογία, η στείρα πόλωση, τα τεχνητά διλήμματα, οι εκβιασμοί, ήρθε η ώρα της κάλπης.

Οι εκλογές αυτές, λόγω και των ειδικών πολιτικών χαρακτηριστικών τους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετουσιώσουν οι εργαζόμενοι, την αγανάκτησή τους (από την πολιτική των συνεταίρων του δικομματισμού) σε δύναμη αντίστασης και προοπτικής.

Πριν απ' όλα, να αναλογιστούν την «επόμενη μέρα». Οταν η Νέα Δημοκρατία θα ερμηνεύει το ποσοστό της ως επικύρωση της πολιτικής της και παρότρυνση για τη σκληρότερη εφαρμογή της. Οταν το ΠΑΣΟΚ θα εξηγεί τα δικά του ποσοστά ως δικαίωση του κυβερνητικού του παρελθόντος και λευκή επιταγή για την ολοκλήρωσή του.

Διά πυρός και σιδήρου επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Να σκεφτούν ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας για λογαριασμό των εργολάβων και των πολυεθνικών, κάθε λογής επιχειρηματιών και αν πλειοψηφήσουν συνδυασμοί ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή δήθεν ανεξάρτητοι που προέρχονται απ' αυτά τα κόμματα και εφαρμόζουν την πολιτική τους, όπως και κάποιοι άλλοι ΣΥΝδιαχειριστές ουδόλως θα νοιαστούν για τα λαϊκά προβλήματα. Με τα χαρακτηριστικά αυτά θα ξημερώσει η «επόμενη μέρα» όσο πιο έντονο θα είναι το πρασινομπλέ χρώμα στον εκλογικό χάρτη.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια μια πολύτιμη εμπειρία και θα πρέπει να την αξιοποιήσουν στις εκλογές αυτές. Γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αντιστοιχούν οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις των δύο συνεταίρων του δικομματισμού και των εκλεκτών τους στους δήμους και τις νομαρχίες. Και, το σημαντικότερο, έχουν διαπιστώσει ότι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υφίστανται. Το κριτήριο της πράξης είναι καταλυτικό για την καταδίκη τους. Ας βγάλουν συμπεράσματα, για παράδειγμα, από τα υποκριτικά «δάκρυα» για τις ζημιές στα λαϊκά νοικοκυριά από τις πλημμύρες, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του Γ. Παπανδρέου που ως περιοδεύοντες θίασοι υπόσχονται αυτά που δεν έκαναν για την αντιπλημμυρική προστασία και ούτε πρόκειται να κάνουν. Αλλωστε, οι υποψήφιοί τους δεν έχουν ανάλογες θέσεις στα προγράμματά τους.

Η αποκτημένη εμπειρία, λοιπόν, είναι ασφαλώς πολύτιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται και από ένα γνώμονα που οδηγεί στην απόφαση. Και ο γνώμονας αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των ταξικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των εργαζομένων και των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι σταθμίζουν τον κάθε υποψήφιο με κριτήριο ποια συμφέροντα εξυπηρετεί με την πολιτική του, με κριτήριο το ποια δύναμη τον υποστηρίζει.

Αύριο, λοιπόν, με το ψηφοδέλτιο των συνδυασμών που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές, αγωνιστικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν την απάντησή τους. Για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τα λαϊκά συμφέροντα, για δημάρχους και νομάρχες, που θα αγωνιστούν, θα διεκδικήσουν και θα σταθούν με συνέπεια στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μπροστά στην κάλπη

Αύριο ψηφίζουμε. Ας μην τους χαρίσουμε την ψήφο! Ας μην τη σπαταλήσουμε σε γαλαζοπράσινους ΣΥΝ-δυασμούς! Ας εκφράσουμε την οργή μας και ας τους στείλουμε μήνυμα για όλα όσα, εξαιτίας της δυναστείας του δικομματισμού, μας κάνουν το βίο αβίωτο καθημερινά. Ας μην τους δώσουμε συγχωροχάρτι για τα άθλια σχολεία με την υποβαθμισμένη μόρφωση, για τις άθλιες και συνάμα πανάκριβες υπηρεσίες υγείας, για την αχαλίνωτη ακρίβεια και τον εφιάλτη της ανεργίας, για την καταστροφή των δασών και των ακτών, για τον μολυσμένο αέρα και τις απάνθρωπες και ανοχύρωτες στα φυσικά φαινόμενα πόλεις, για την τρομακτική έλλειψη ελεύθερων χώρων, για τους μισθούς και συντάξεις πείνας, για το καθημερινό άγχος και τη ζωή - λάστιχο...

Για όλα αυτά και για όλα τα άλλα που μας πληγώνουν καθημερινά, οι αυριανές εκλογές είναι μια ευκαιρία για ένα γερό χαστούκι και θα ήταν κρίμα να περάσει ανεκμετάλλευτη. Θα ήταν δύο φορές κρίμα και ολέθριο σφάλμα να καταλάβουν ότι πέρασαν από αυτή τη δοκιμασία δίχως να χάσουν κάτι, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τα «ποσοστά» τους οι δύο «αιώνιοι» δυνάστες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες των «προσωπικών» και «τοπικών» κριτηρίων. Ας φανταστεί κάποιος τον Κ. Καραμανλή είτε τον Γ. Παπανδρέου να πανηγυρίζουν αύριο το βράδυ, για να πάρει τη σωστή απόφαση: Δαγκωτό στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Τεράστια η ζημιά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και, γενικότερα, οι πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες διάφορων περιοχών της χώρας. Μόνο στη Θεσσαλία, πάνω από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, αμπέλια, κηπευτικά, μήλα και άλλα προϊόντα, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αλλά και εκεί που η ζημιά δεν είναι ολοκληρωτική, η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη ποσοτικά και υποβαθμισμένη ποιοτικά. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προχωρήσουν, αμέσως, σε σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών και να δοθούν γρήγορα ουσιαστικές αποζημιώσεις, ώστε να καλύψουν το χαμένο εισόδημά τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν του χρόνου τις καλλιέργειες. Οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, που εκφράζονται από την ΠΑΣΥ, τους καλούν να βγουν στον αγώνα για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

... μεγάλη η κοροϊδία

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, υποσχέθηκε - προεκλογική περίοδος γαρ - γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών. Ομως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, τον οποίο οι κυβερνώντες δεν προτίθενται ν' αλλάξουν, δεν προβλέπει αποζημίωση για το 100% της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή και καθόλου για τις ζημιές στο πάγιο αγροτικό κεφάλαιο. Επομένως, οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ευ. Μπασιάκου είναι ψεύτικες και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Τι μένει, λοιπόν, στους πληγέντες αγρότες; Να «μαυρίσουν», την Κυριακή στις κάλπες, τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις δικές τους ευθύνες, αλλά και για να τιμωρήσουν τα κόμματα του δικομματισμού που κυβερνούν, αφήνοντας τη χώρα χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση και κοροϊδεύοντας τους αγρότες με απατηλές υποσχέσεις. Και από την επομένη των τοπικών εκλογών να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τα δημοτικοεκλογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΑΣ ΜΗΝ κομματικοποιούμε τις δημοτικές εκλογές», δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, και το είπε και χτες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Είναι, λέει, υπόθεση των δημοτών και των υποψήφιων αιρετών όπου η κυβέρνηση ελάχιστα παρεμβαίνει...

Δε λέμε, λογική η σκέψη του. Αν εξαιρέσουμε τη δομή των δήμων και κοινοτήτων, τους κανονισμούς και όρους χρηματοδότησής τους, τις διαδικασίες διανομής των κονδυλίων και την κατεύθυνση για μετατροπή σε τοπικούς φοροεισπράκτορες, κατά τ' άλλα ...οι κυβερνήσεις δεν παρεμβαίνουν.

Α, ναι, είναι και κάτι χρέη μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν αποδίδονται στους δήμους - κι ας υπάρχουν πάμπολλες δεσμεύσεις - κι αυτό υποθέτουμε ότι επίσης δε διαπλέκει δήμους και κυβέρνηση, κατά τον γραμματέα της ΝΔ.

Οπως και να 'χει, πάντως, αυτό το παραμύθι των «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» δήμων ούτε η πρώτη φορά που το ακούμε είναι ούτε και η τελευταία. Και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έλεγε, άλλο που τώρα θέλει να πουλήσει και «ολίγη αντιπολίτευση» μιλώντας για πολιτικές εκλογές διαμαρτυρίας.

Είναι φανερό, πάντως, πως εντείνεται η προβολή τέτοιων θεωριών όσο περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε μηχανισμό εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο μεγαλύτερη η «ζημιά» τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη της απάτης.

ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ για την κόντρα Μεϊμαράκη - Σουφλιά, με τον πρώτο να προβάλλει το στιλ του «κομματικού» υπουργού και τον δεύτερο να δηλώνει «ανοιχτός» σε συναντήσεις με υποψήφιους υπερνομάρχες αντίπαλων κομμάτων στην προεκλογική περίοδο, όπως την Φ. Γεννηματά.

Θα λέγαμε ότι η στάση του υπουργού Περιβάλλοντος είναι μάλλον πιο ...συνεπής. Γιατί όταν η Νέα Δημοκρατία «συναντιέται» πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ ολόκληρο το χρόνο ψηφίζοντας μαζί νομοσχέδια και μοιράζονται κοινές πολιτικές αντιλήψεις, στον ...επικοινωνιακό τομέα είναι το πρόβλημα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για το όριο της τοκογλυφίας στο οποίο επιδίδονται οι τραπεζίτες σε βάρος των εργαζομένων και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάποιος «αρμόδιος να αποφανθεί αν υπάρχει καρτέλ στην τραπεζική αγορά», ο λαλίστατος - κατά τα άλλα - υπουργός έδωσε την εξής... διαφωτιστική απάντηση: «Αυτή τη στιγμή οι αρμοδιότητες διαχέονται μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και είμαστε σε συζητήσεις και με τον συνάδελφο κ. Σιούφα και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για το πώς θα κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα της εποπτείας ώστε να μη διαχέονται οι αρμοδιότητες»!

Με απλά λόγια, ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε «αναρμόδιος» για την κερδοσκοπική ασυδοσία στην οποία επιδίδονται οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι «διαχέονται οι αρμοδιότητες». Οπως αναρμόδιος είχε δηλώσει προχτές και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας.

Εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία πως «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη τη μέρα κοσκινάει». Στην ουσία, ο Γ. Αλογοσκούφης, ο Ν. Γκαργκάνας και όλοι εκείνοι που υπερασπίζονται (φανερά ή κρυφά) την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι σε συνθήκες καπιταλισμού, ή όπως αρέσκονται να λένε «ελεύθερης αγοράς» δε νοείται πάταξη της κερδοσκοπικής ασυδοσίας. Και πώς να νοηθεί, άλλωστε, αφού το σύστημα πρέπει να λειτουργεί για την ενίσχυση της κερδοσκοπίας; Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι είναι πως με ή χωρίς μέτρα ελέγχου της κερδοσκοπίας, όσο υπάρχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, η κερδοσκοπία δεν μπορεί να παταχτεί. Γι' αυτό και πρέπει να καταργηθεί, με την κατάργηση των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαχητικά ως το τέλος

Λίγες ώρες έχουν απομείνει. Οι κάλπες «ανοίγουν» στις 7 αύριο το πρωί. Και σ' αυτές τις ώρες οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους πρέπει να σηκώσουν λίγο πιο ψηλά τα μανίκια. Με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και των δημοτικών παρατάξεων, σε όλη τη χώρα, φτάνουμε παντού! Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο στο καθήκον. Αλλωστε, αυτό το καθήκον είναι άρρηκτα δεμένο με το δυνάμωμα του αγώνα για να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό και τη νεολαία. Και αυτές οι εκλογές μπορούν να γίνουν ένα μεγάλο βήμα σ' αυτή την προοπτική. Ξέρουμε πως κάθε ώρα που θ' αφήσουμε κενή σ' αυτή τη δράση τη «γεμίζουν» οι αντίπαλοι. Και δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε. Με αποφασιστικότητα, λοιπόν, με αισιοδοξία, και τη δύναμη με την οποία μας οπλίζει αυτός ο αγώνας, συζητάμε με τους ανθρώπους του μόχθου που τους τον τρώει η πλουτοκρατία. Με όλους όσοι είναι αγανακτισμένοι ή δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και πρώτ' απ' όλα με τους πολιτικοποιημένους. Τους καλούμε να δουν πιο καθαρά πριν ρίξουν την ψήφο ποιο είναι το συμφέρον τους. Με ποιον τρόπο η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Να σκεφτούν τι θα γίνει την επόμενη μέρα...

Να σκεφτούν το μεροκάματό τους, την ασφάλισή τους, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους, αν θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλιά, δωρεάν περίθαλψη και εκπαίδευση. Αν οι φτωχοί αγρότες και τα παιδιά τους θα μπορούν να έχουν ένα μέλλον που θα στηρίζει το βιος τους, παράγοντας καλά προϊόντα για το λαό, ή αν θα ξεκληριστούν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να σκεφτούν τι τοπικές αρχές θέλουν την επόμενη μέρα. Νομάρχες και δημάρχους που θα στηρίζουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού, μεγαλώνοντας κι άλλο τα βάσανά τους, ή αγωνιστές που βρίσκονται στο πλευρό τους;

Αν το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών τους τρομάξει, αν εκλεγούν άνθρωποι που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης. Θα μπορεί το λαϊκό κίνημα από καλύτερες θέσεις να παλέψει, να διεκδικήσει, να δώσει μάχες πιο αποτελεσματικά. Ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας σημαίνει ότι θα πνεύσει ούριος άνεμος για τα λαϊκά συμφέροντα. Θα είναι μαζί με το λαό στην πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του. Θα είναι ο αγωνιστικός πόλος στην Αυτοδιοίκηση, κόντρα στις αντιδραστικές, σε όφελος των επιχειρηματιών, μεταρρυθμίσεις, τις οποίες υλοποιεί ο θεσμός. Εχει, λοιπόν, τεράστια σημασία να πλειοψηφήσουν οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Πάμε λοιπόν! Ο καθένας μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Εναν κι άλλον έναν κι άλλον έναν. Μπορούμε να μιλήσουμε με πολλούς περισσότερους, τις ώρες και τα λεπτά που απομένουν. Μπορούμε να θυμηθούμε όσους ξεχάσαμε μέσα στη συνεχή δουλιά όλο το προηγούμενο διάστημα. Με αίσθημα ευθύνης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, που απορρέει από την ορθότητα της πολιτικής μας και τη σπουδαιότητα αυτού που κουβαλάμε στην πλάτη μας ως χρέος, ξαμολιόμαστε παντού! Για να μετατρέψουμε σε σίγουρη ψήφο τη λαϊκή αγανάκτηση. Από τώρα ως τη στιγμή της κάλπης.

Τα «βουβάλια» και οι «βάτραχοι»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οταν τα βουβάλια τσακώνονται στα λασπόνερα, την πληρώνουν οι βάτραχοι», λέει μια παροιμία. Και οι πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας νιώθουν σαν ...ποδοπατημένα βατράχια, βλέποντας πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να επισκέπτονται, λίγο πριν τις τοπικές εκλογές, τον πλημμυρισμένο Βόλο - χτες κατέφτασε εκεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - και να «λασπομαχούν» μεταξύ τους, στην προσπάθεια του ενός κόμματος να φορτώσει στο άλλο την ευθύνη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες. Οι Μαγνησιώτες, όπως και οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Αργολίδας, της Φθιώτιδας, καταλαβαίνουν ότι αυτά τα δικομματικά «μαλώματα» γίνονται για το κέρδισμα των προεκλογικών εντυπώσεων. Ξέρουν ότι τις πολιτικές ευθύνες για τα βάσανα που τους βρήκαν τις μοιράζονται τα δυο κόμματα που κυβερνούν και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν. Γιατί οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι «τοπικοί άρχοντες» που διαχειρίζονται την πολιτική τους άφησαν τις περιοχές που πνίγηκαν - κι όλη τη χώρα - χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δίχως αξιόπιστο κι αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης «έκτακτων αναγκών». Ε, αφού το ξέρουν δεν έχουν παρά να καταδικάσουν στην κάλπη τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

«Είναι πολλά τα λεφτά... »

Για μισό λεπτό πολιτικής διαφήμισης στα κεντρικά κανάλια της τηλεόρασης, οι διαφημιζόμενοι, εκλογικοί συνδυασμοί και υποψήφιοι, καλούνται να πληρώσουν, τουλάχιστον, 6.000 ευρώ. Αν σκεφτείτε ότι αυτές τις μέρες «πέφτουν βροχή» τα πολιτικά «σποτ» στις τηλεοπτικές οθόνες, υπολογίστε πόσα «τσεπώνουν» οι μεγαλοκαναλάρχες την ημέρα και πόσα «καθαρίζουν» σ' ολόκληρη την προεκλογική περίοδο. Ανάλογα ποσά για προεκλογική πολιτική διαφήμιση «τσεπώνουν» και οι ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοφώνων.

Βεβαίως, πολλά λεφτά για διαφήμιση ξοδεύουν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και αναρωτιέται κανείς: Από την τσέπη τους τα βάζουν; Αν ναι, πού τα βρήκαν και γιατί τα ξοδεύουν τόσο απλόχερα; Μήπως σκέπτονται ότι θα βγάλουν περισσότερα αν εκλεγούν; Αν δεν τα πληρώνουν οι ίδιοι, ποιος τα πληρώνει; Εκτός από τα κόμματα που τους στηρίζουν, τους χρηματοδοτούν και κάποιοι λεφτάδες. Γιατί; Επειδή είναι ομοϊδεάτες και πολιτικοί φίλοι τους; Ναι, αλλά, προφανώς και διότι περιμένουν από αυτούς να τους τα «επιστρέψουν» πολλαπλάσια. Αλλωστε μόνο οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην εφαρμογή των οποίων νομοί και δήμοι είναι οι καλύτεροι μοχλοί, εφόσον βεβαίως διοικούνται από στελέχη του δικομματισμού, δίνουν πολλά μα πολλά λεφτά στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να μην πούμε για τα έργα και τους μεγαλοεργολάβους. Ας το δουν οι λαϊκοί άνθρωποι και ας κάνουν την Κυριακή το χρέος τους στην κάλπη δείχνοντάς τους «κόκκινη κάρτα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ