Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... αναβολή

Χτες, επρόκειτο να έρθει στην Ελλάδα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Κ. Μαντίλ, ο οποίος - όπως ήταν γνωστό - επρόκειτο μεταξύ άλλων να παρουσιάσει και τα αποτελέσματα έρευνας του Οργανισμού σχετικά με την ελληνική αγορά ενέργειας. Αλλά προχτές το απόγευμα ενημερώθηκαν, ανεπίσημα, οι δημοσιογράφοι ότι η επίσκεψη αναβλήθηκε για το τέλος του Νοέμβρη. Σύμφωνα με «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, φέρεται να «πρότεινε» στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την αναβολή της επίσκεψης, επικαλούμενο «κοινωνική αναταραχή» αυτό το διάστημα στην Ελλάδα.

Οι «κακές γλώσσες» λένε πως η πραγματική αιτία της αναβολής, οφείλεται στο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που πρόκειται να φέρει μαζί του ο Κ. Μαντίλ δεν είναι και τόσο ...ευχάριστα για την κυβέρνηση και μάλιστα εν όψει των δημοτικών εκλογών. Τελικώς, τι ακριβώς συμβαίνει;

Εμπόριο ελπίδας με τους ανέργους

Οσο προχωρούν οι μέρες προς τις εκλογές, τόσο μεγαλώνει και το παιχνίδι των υποψηφίων του δικομματισμού με τους ανέργους στη Δυτική Αττική μοιράζοντας απλόχερα ελπίδες. Τελευταίο κρούσμα, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΔ στη Δυτική Αττική Γιώργος Λιάκος, ο οποίος τάζει στα φυλλάδιά του επιδότηση των ανέργων από πόρους της Νομαρχίας. Και θα πει κανείς, είναι κακό ένας νομάρχης να στηρίζει τους ανέργους που προσπαθούν να επιβιώσουν με το ψευτοεπίδομα των 300 ευρώ; Και βέβαια όχι. Αλλά δεν μπορούμε να μη δούμε εκ του πονηρού το όψιμο ενδιαφέρον του νυν δημάρχου Ασπροπύργου και υποψήφιου νομάρχη για τους ανέργους της περιοχής που υπολογίζονται στο 20 με 30%, όταν στο Θριάσιο υπάρχουν 4.500 χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Πού ήταν, αλήθεια, τόσο καιρό ο εκλεκτός της ΝΔ, όταν έκλειναν εργοστάσια, όπως αυτό της «ΓΙΟΥΛΑ» στην Ελευσίνα, αλλά και αλλού; Τι κάνει ακόμα και σήμερα, όταν άλλη μια επιχείρηση, η «ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ», στον ίδιο του το δήμο, απέλυσε πριν μέρες δύο εργαζόμενους και ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο άλλους έξι; Απολύτως τίποτα. Και τώρα έρχεται να τάξει ότι θα πετάξει από ένα ξεροκόμματο στους ανέργους της περιοχής για παρηγοριά. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι πρώτοι που θα τον επιβραβεύσουν είναι οι χιλιάδες επιχειρηματίες της περιοχής, που θα κάνουν με μεγαλύτερη άνεση απολύσεις για να γίνουν πιο ...ανταγωνιστικοί..!

«Δείξε τα δόντια σου»!

Εσύ, δυστυχισμένε, που οδύρεσαι μπροστά στο πλημμυρισμένο σπίτι σου, στο κατεστραμμένο μαγαζί, στο βυθισμένο χωράφι, τι θα ψηφίσεις την Κυριακή; Τους υποψήφιους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σου έδωσαν πολλές υποσχέσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και δεν τήρησαν καμιά; Που σου δήλωναν «εδώ είμαστε» και σε άφησαν στο έλεος του καιρού; Που σου λένε «θα σε βοηθήσουμε να ορθοποδήσεις ξανά» και σου τάζουν τα ψίχουλα της «αποζημίωσης»; Θα ψηφίσεις το νομάρχη που έδωσε τις εργολαβίες των δρόμων που «σχίστηκαν», των γεφυρών που έπεσαν; Το δήμαρχο που δεν πάτησε στη γειτονιά σου, δεν καθάρισε τα φρεάτια και τους χειμάρρους, γιατί είχε άλλες «δουλιές» και δεν «άδειαζε»; Αν το κάνεις, θα είσαι άξιος της μοίρας σου.

Μην τους ψηφίσεις. Τιμώρησέ τους. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Αντίθετα, έχεις πολλά να ωφεληθείς. Μην σκεφτείς «είναι του κόμματός μου», ή «είναι συγγενείς μου, φίλοι μου, γνωστοί μου». Αυτοί δε σε κοιτούν σαν άνθρωπο, σε βλέπουν σαν «κουκί». Μην δελεαστείς από τις υποσχέσεις τους, δεν τις κρατούν ποτέ. Μην υποκύψεις στις πιέσεις τους, δεν είναι τόσο ισχυροί όσο φαίνονται. Μην δεχτείς τους εκβιασμούς τους, δεν μπορούν να σου κάνουν περισσότερα από όσα έπαθες. Μη χάσεις την ευκαιρία «να τους δείξεις τα δόντια σου». Αν μειώσεις τη δύναμή τους, θα τους κόψεις τη φόρα να συνεχίσουν τα ίδια και να προχωρήσουν σε χειρότερα. Κι αν τους ξωπετάξεις από την «τοπική εξουσία», θα γλιτώσεις από δαύτους και θα στείλεις μήνυμα στους «πάτρωνές» τους.

Αν μείνεις στα παράπονα, στις βρισιές και στις κατάρες, δεν κάνεις τίποτα. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Δε φτάνει να οργίζεσαι, να αγανακτείς, να διαμαρτύρεσαι. Αυτοί έχουν τον τρόπο να φέρνουν τη δυσαρέσκεια «στα μέτρα τους» και να ενσωματώνουν τη διαμαρτυρία στην πολιτική τους. «Μαύρισέ» τους στην κάλπη. Αυτό τους πονάει. Αν οι υποψήφιοι του δικομματισμού, το βράδυ της Κυριακής, μετρήσουν λιγότερα «κουκιά» στη «σακούλα» τους, «θα τους πιάσει κρύος ιδρώτας». Αν τα κόμματα που τους στηρίζουν δουν, το πρωί της Δευτέρας, στο «χάρτη των εκλογών», λιγότερο «μπλε» και «πράσινο» χρώμα, «φίδι που τους έφαγε». Δε θα έχουν πού να κρυφτούν και δε θα ξανατολμήσουν να παρουσιαστούν μπροστά σου. Αυτό δε θέλεις; Ε, κάν' το!

Μην λες πως δεν έχεις «άλλη λύση». Εχεις. Ψήφισε τους υποψηφίους των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, που στηρίζουν το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Αυτοί δε σε «πλημμυρίζουν» από υποσχέσεις για να σε «πνίξουν» στα λασπόνερα. Δε θα κάνουν «συνένοχες συμπράξεις» με τους εργολάβους της αρπαχτής, δε θα έχουν «ύποπτα νταραβέρια» με τους «παρατρεχάμενους» της κυβερνητικής εξουσίας. Θ' αγωνίζονται για σένα και όλους τους συνδημότες σου. Θα παλεύουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης σου, τη διαφύλαξη της περιουσίας σου, την προστασία της ζωής σου. Θα είναι στο πλευρό σου και την ώρα της δοκιμασίας, όχι με «λόγια παρηγόριας», αλλά με πράξεις βοήθειας κι αλληλεγγύης. Σ' αυτούς αξίζει να δώσεις την ψήφο σου...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στατιστικές αλχημείες

Ακόμη και τα ζητήματα τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν τις μεταξύ του δικομματισμού αντιθέσεις για «σικέ καυγάδες» είναι ακριβώς τα ίδια. Και χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν για να στήσουν τους «καυγάδες» ως στοιχεία που δείχνουν τάχα τις μεταξύ τους... διαφορές. Δηλαδή την εξής μία. Ποιος θα διαχειρίζεται το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε στατιστική αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 28%. Η αντιπολιτευόμενη τότε ΝΔ για δικούς της προφανώς λόγους δεν είχε «σηκώσει» το θέμα. Η οποία σήμερα έρχεται και ανακοινώνει νέα αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25%. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του... επιτίθεται λάβρο κατά της ΝΔ, για κάτι που και οι δύο κυβερνήσεις έκαναν ακριβώς τα ίδια.

Αλλο παράδειγμα ο πληθωρισμός. Ελέω «ελεύθερης αγοράς», οι επιχειρήσεις με τις συνεχείς ανατιμήσεις λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε μετά τις «στρογγυλοποιήσεις» του ευρώ. Παρ' όλα αυτά, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η στατιστική υπηρεσία κατέγραφε... πτωτική τάση του τιμαρίθμου και η ΝΔ μιλούσε - τότε - για στατιστικές αλχημείες. Χτες και με αφορμή τη νέα... εντυπωσιακή μείωση του πληθωρισμού - δωδεκάμηνη βάση υπολογισμού - από 3,5% τον Αύγουστο σε 2,9% το Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία... καταγγέλλει τις αλχημείες της ΝΔ.

Αν όλα αυτά δεν είναι συμπτώματα σήψης του πολιτικού λόγου των εκπροσώπων του δικομματισμού και κοροϊδίας των λαϊκών στρωμάτων, τι θα μπορούσαν να είναι; Αλλά και τα λαϊκά στρώματα ας τους γυρίσουν την πλάτη. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.

Ωραίο μάθημα διδάσκουν!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν ξεφύγει!!! Μόνο η έκφραση αυτή αποτυπώνει τις προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών - διευθυντών να εμποδίσουν τους μαθητές τους να κάνουν κατάληψη, να διεκδικήσουν μια καλύτερη παιδεία. Τη μια τους απειλούν ότι θα χάσουν τις εκδρομές τους, την άλλη καλούν τους γονείς στο σχολείο και τους βάζουν να κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στα παιδιά τους (!), την παρ' άλλη... καλούν την Αστυνομία.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι είναι και ο διευθυντής του 6ου ΤΕΕ Αμπελοκήπων, που χτες το πρωί έκοψε τις αλυσίδες που είχαν βάλει οι μαθητές που έκαναν κατάληψη! Οι μαθητές, βέβαια, δεν πτοήθηκαν. Βγήκαν από το σχολείο, έκαναν αποχή και νέα γενική συνέλευση όπου αποφάσισαν ξανά κατάληψη, υπερψηφίζοντας το αγωνιστικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση στην όλη υπόθεση, δεν είναι η στάση του διευθυντή, αλλά το γεγονός ότι δύο κλούβες με ΜΑΤ εμφανίστηκαν δύο δρόμους πιο πάνω από το σχολείο όλως τυχαίως, ισχυριζόμενοι ότι τους κάλεσαν για να επέμβουν αν χρειαστεί σε κάποιο σχολείο... Αραγε, να είναι «διαβολική» σύμπτωση ή σημαίνει κάτι, ότι μετά τους διευθυντές στα σχολεία που απειθαρχούν θα «μπουκάρουν» και αστυνομικοί;

Τα ... αναπτυξιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

TO 80% ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ενισχύσεων θα πάει στην περιφέρεια, ανακοίνωσε περιχαρής χτες ο πρωθυπουργός και στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε την αξιοποίησή του στους υπουργούς. Βολική σαφώς μια τέτοια δήλωση ενόψει δημοτικών εκλογών.

Μόνο που δεν ακούμε πρώτη φορά τέτοια πράγματα, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία. Αν κάθε φορά οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα προωθούσαν στην περιφέρεια το 20% από όσα υπόσχονταν τώρα θα είχαμε την ...πλουσιότερη επαρχία στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, όμως, στις τελευταίες θέσεις των αναπτυγμένων περιοχών της ΕΕ συνεχίζει να φιγουράρει η Ηπειρος και δεν είναι να πολυσυζητάμε για το τι γίνεται με τη Μακεδονία, όπου η συρρίκνωση της βιομηχανίας έχει πάρει διαστάσεις καταστροφής.

Οσο για τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί «διαφανούς» και «χρηστής» διαχείρισης των ευρω-κονδυλίων, αυτά λέγονται μάλλον από ...υποχρέωση και για να τηρούνται τα προσχήματα. Χιλιάδες είναι τα «τρωκτικά» που τα περιμένουν και σας βεβαιώνουμε ότι δεν αδημονούν για το ...καλό της χώρας...

ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ η κερδοσκοπία στα καύσιμα, κηρύσσει το υπουργείο Οικονομίας παρουσιάζοντάς μας πολύπλοκα σχέδια ελέγχων και κάνοντας εντυπωσιοθηρικές δηλώσεις περί των μηχανισμών του που δραστηριοποιούνται. Μόνο που αναφέρεται στην ...παράνομη κερδοσκοπία.

Κι αν αναρωτιέστε ποια θα μπορούσε να είναι η «νόμιμη» μπορούμε εύκολα να την εντοπίσουμε: Τι θα λέγατε για τη συνεχή αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοειδή και τη βενζίνη; Για να κάνει κάτι το υπουργείο Οικονομικών μάλλον πρέπει να συλλάβει τον εαυτό του.

Οσο για τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων και του «καρτέλ» των εταιρειών διανομής, εδώ δε συζητάμε καν το ενδεχόμενο παρέμβασης. Τα κέρδη είναι ...«ιερά» και καμία υπηρεσία δεν προτίθεται να τα αγγίξει. Θα 'ταν «έγκλημα» άλλωστε ενάντια στην «ανάπτυξη».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αδιάβαστος ή ψεύδεται;

Φαίνεται πως κάποιοι στα ΜΜΕ έχουν πάρει γραμμή να εντείνουν - από θέσεις ΠΑΣΟΚ - την επίθεσή τους ενάντια στον «Ρ» και το ΚΚΕ.

Ο Καρελιάς της «Ελευθεροτυπίας», με χτεσινό του σχόλιο εγκαλεί - υποτίθεται - την εφημερίδα μας για δύο ζητήματα: Πρώτον επειδή, όπως λέει, «ουδέν ψευδέστερον» από αυτό που γράψαμε ότι, δηλαδή, η «Ε» δε δημοσίευσε την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ. Δεύτερον, επειδή «ο "Ρ" ήταν η μόνη εφημερίδα που δεν έγραψε ούτε λέξη για τις αποκαλύψεις περί των προεκλογικών χορηγιών φαρμακευτικών εταιρειών προς τον τέως υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη».

Φαίνεται πως ο εν λόγω έγραψε για τον «Ρ» στα τυφλά και με βάση τον... αυτόματο πιλότο, και μάλιστα χωρίς καν να διαβάσει την εφημερίδα μας, κι έτσι του... διέφυγε το ρεπορτάζ που είχαμε προχτές στις 10/10/2006 για την υπόθεση Κακλαμάνη - φαρμακευτικών εταιρειών, στο οποίο μάλιστα αναφέραμε ότι προέκυψε από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Εκείνο που δε φανταζόμασταν, όμως, είναι ότι ο Καρελιάς θα έσπαγε όλα τα κοντέρ, αφού εκτός του ότι είναι μόνο αδιάβαστος για τα όσα γράφει ο «Ρ», αποδεικνύεται ότι δε διαβάζει ούτε την «Ελευθεροτυπία». Γιατί αν τη διάβαζε δε θα έλεγε ξεδιάντροπα «όποιος θέλει να δει την ανακοίνωση του ΚΚΕ ας ανοίξει το φύλλο του Σαββάτου 7-10-2006», αφού στο φύλλο δεν υπάρχει ούτε η ανακοίνωση, ούτε καν κάποια νύξη γι' αυτήν.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ψεύδος και η απάτη έχουν τα όριά τους...

Υποκρισία και στρουθοκαμηλισμός

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της νέας μόλυνσης αίματος απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, ο «Τομέας Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας» του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση προχτές στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνει ότι θα καταγγείλει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του μοριακού ελέγχου ενώ θέτει το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών αντιδραστηρίων. Απ' τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε - επίσης προχτές - ότι η μόλυνση έγινε μετά τις εξαγγελίες που έκανε ο ίδιος για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου και ότι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση τον έλεγχο στο αίμα.

Υποκρισία απ' το ΠΑΣΟΚ και στρουθοκαμηλισμός απ' την κυβέρνηση εν μέσω άγριων διαγκωνισμών των εταιρειών που θέλουν να έχουν την προμήθεια των υλικών - με το αζημίωτο βέβαια - για τους ελέγχους καθώς και των παρατρεχάμενων που μπορούν να επωφεληθούν. Γιατί αν τους ενδιέφερε πράγματι η επίσπευση του μοριακού ελέγχου, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις: Να γίνει λόγου χάρη σε πρώτη φάση ο έλεγχος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας του αίματος που συγκεντρώνεται στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και από εκεί και πέρα να σχεδιαστεί στην υπόλοιπη επικράτεια.

Αυτό όμως, δεν το αγγίζουν, όπως δεν αγγίζουν και το μέγα θέμα της οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας. Γιατί όλες οι μέθοδοι δεν εξαλείφουν πλήρως, απλώς περιορίζουν το «παράθυρο» κινδύνου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ρίξε ψήφο ελπίδας

Σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη βρίσκεται πλέον ο ελληνικός λαός. Αν και μικρό το χρονικό διάστημα ως την Κυριακή, είναι κρίσιμο. Γιατί ακόμη κι αυτές τις ύστατες στιγμές μπορεί να καθοριστεί η τελική επιλογή που θα μας συνοδεύει για τα επόμενα τέσσερα κρίσιμα χρόνια. Κρίσιμα αφού «κυοφορούνται» νέα δριμεία αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα. Από τον δικομματισμό συνολικά. Η ΝΔ θα τα εφαρμόσει, το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει. Εχει λοιπόν τεράστια σημασία το αποτέλεσμα της κάλπης να τους κόψει τη φόρα.

Ο λαός καλείται να αποφασίσει και αναδείξει με την ψήφο του νικητές τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο. Ηδη έδωσε μια πρώτη απάντηση με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της ΝΑΣ, της «Συμπαράταξης» και των αγωνιστικών συνδυασμών στην Αθήνα. Αλλά πρέπει να το εκφράσει και στην κάλπη. Γιατί τότε: Η πάλη του θα αποκτήσει νέα δυναμική, θα γίνει πιο ισχυρή και συνεπώς περισσότερο αποτελεσματική. Ολοι κατανοούν τη σημασία για τα λαϊκά συμφέροντα να υπάρξουν Νομαρχίες και Δήμοι μαχητές, στο πλευρό του λαού, με τον λαό, να διεκδικούν όσα του ανήκουν. Θα πνεύσει άλλος αέρας αγωνιστικής ανάτασης, αισιοδοξίας, θα διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση αν ο συσχετισμός δυνάμεων ανατραπεί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπέρ των δυνάμεων του αγώνα. Θα γίνει πιο ορατή στα πλατιά λαϊκά στρώματα η διέξοδος, η προοπτική, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη δύναμή τους ν' αλλάξουν κι άλλα, ακόμα περισσότερα.

Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, μπορεί αυτή τη φορά να φέρει τα πάνω - κάτω. Να πανικοβάλλει τον δικομματισμό, αποδυναμώνοντάς τον έτσι που να μην μπορεί με την ίδια ευκολία να προωθήσει όσα σχεδιάζει για την υγεία - πρόνοια, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα, σε βάρος των πολλών, προς όφελος των λίγων. Να στείλει στις νομαρχίες και τους δήμους αγωνιστές που δε θα συναινέσουν στις συμπράξεις με το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα επιτρέψουν να θησαυρίζει σε βάρος του λαού. Που θα αξιοποιήσουν και την τελευταία χαραμάδα για να προωθήσουν σ' αυτό το επίπεδο φιλολαϊκά μέτρα και που κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνουν θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο και τις δικές του ανάγκες. Που δε θα φορτώνουν στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας τέλη και φόρους, συμβάλλοντας στο να εξανεμίζεται γρηγορότερα το ήδη ισχνό εισόδημά της. Που θα αρνούνται να γίνουν μεσίτες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Θα αρνούνται να συμπράξουν και να συναινέσουν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Θα διεκδικήσουν τους οφειλόμενους στην ΤΑ πόρους για έργα που πραγματικά θα εξυπηρετούν ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων.

Οι άνθρωποι του μόχθου ας πάνε την Κυριακή στην κάλπη με το βλέμμα στο μέλλον, χωρίς να ξεχνάνε το παρελθόν. Τα έργα και οι ημέρες των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην ΤΑ είναι από μόνα τους ικανά για να τους καταψηφίσουν. Γνωστά και μη εξαιρετέα. Να τα καταδικάσουν μαυρίζοντας τους προτεινόμενους από τα κόμματα αυτά τοπικούς «άρχοντες». Να τους βγάλουν «κόκκινη κάρτα» με την επιλογή των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας, ελπίδας, αντίστασης, προοπτικής.

Για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Εναν πακτωλό χρημάτων από τα κοινοτικά κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ (2007-2013) παρουσίασε στον ελληνικό λαό ο Κ. Καραμανλής, επιλέγοντας να το κάνει παραμονές δημοτικών εκλογών.

Ο χορός των δισ. πραγματικά ζαλίζει. Εκτός από το πακέτο των 20,4 δισ. ευρώ, υπάρχουν οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, με αποτέλεσμα η «συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24, 4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η εθνική συμμετοχή, το συνολικό ποσό φτάνει τα 36,4 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Κι όμως σχεδόν τίποτα από όλα αυτά τα χρήματα δεν προορίζεται για το λαό και τις ανάγκες του, αλλά για «υποδομές» που θα υποστηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Πρόκειται για χρήματα που θα στηρίξουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και θα διακινηθούν κυρίως μέσω των ιδιωτών και του ΣΕΒ. «Ψίχουλα» δίνονται επίσης για την Παιδεία και την Υγεία. Και είναι πράγματι πρόκληση να ξοδεύονται τέτοια τεράστια ποσά και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η οικονομία δεν αντέχει για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων ύψους ορισμένων δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων... Χρειάζεται μια καλή απάντηση την Κυριακή η κυβέρνηση, όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκε τα τρία προηγούμενα «πακέτα». Είναι ανάγκη να συρρικνωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα για να πάρει ο λαός αυτά που του ανήκουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ