Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκαλούν τους ανέργους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε φτάνει που το επίδομα ανεργίας είναι ένα ποσό εξευτελιστικό. Δεν της αρκεί της κυβέρνησης ότι και αυτοί οι λίγοι που το παίρνουν από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, το παίρνουν μόνο για λίγους μήνες. Απειλεί και από πάνω η κυβέρνηση ότι θα κόβει το επίδομα σε όποιον άνεργο δεν αποδέχεται κάποια εργασία, ή αρνείται να μπει σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Τις προθέσεις αυτές έκανε γνωστές ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος σε συνέντευξή του προχτές την Κυριακή στην «Καθημερινή» και επανέλαβε και χτες στην τηλεόραση της ΝΕΤ. Δε μας εκπλήσσει η πρόθεση της κυβέρνησης. Οι άνεργοι γνωρίζουν την «ευαισθησία» της ΝΔ και ειδικά του υπουργείου Απασχόλησης για τους ανέργους. Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι σε αυτό το θεάρεστο έργο, η ΝΔ θα αξιοποιήσει σχετικά νομοθετήματα των προκατόχων της, δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο έχουν δώσει εξετάσεις. Αλλωστε, με τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές» που και τα δύο κόμματα στηρίζουν και εφαρμόζουν, έγινε κατορθωτό και στη χώρα μας, τεράστια κονδύλια που έπρεπε να πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων να καταλήγουν στις επιχειρήσεις. Αλλά και εδώ δεν πρωτοτυπούν. Ακολουθούν τις «ευρωπαϊκές πατέντες» που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες.

Ομως, η πρόκληση της κυβέρνησης πρέπει να πάρει απάντηση απ' όλους και πριν απ' όλα από τους ανέργους. Την Κυριακή, με τα ψηφοδέλτια των αγωνιστικών συνδυασμών οι άνεργοι πρέπει να επιστρέψουν την πρόκληση. Και να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Σαν δυο σταγόνες νερού!

Οταν το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού, κάποιοι παρεξηγούνται.

Φρόντισε, όμως, χτες, με αφορμή τις πλημμύρες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, να το επιβεβαιώσει. Συγκεκριμένα, αντί άλλων σχολίων, διάβασε προχτές, ανάμεσα σε άλλα, δήλωση από τις 4 Νοέμβρη 2003 του τότε τομεάρχη της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη, στην οποία ανέφερε: «Η χώρα για μια ακόμη φορά είναι απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Τα καιρικά φαινόμενα τις περισσότερες φορές, ούτε τόσο ακραία, ούτε τόσο έκτακτα είναι στην Αθήνα, ακόμα και στο κέντρο της, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη της χώρας. Ζούμε καταστάσεις που δεν τιμούν μια σύγχρονη πολιτεία, φαινόμενα και καταστάσεις που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της πολιτείας»...

Τότε, βεβαίως, ο Σάββας Τσιτουρίδης τα 'λεγε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και φαίνεται πως τώρα το ΠΑΣΟΚ νομίζει πως αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, επιστρέφοντάς της τη δική της δήλωση.

Είναι, δηλαδή, τόσο ίδια η πολιτική τους - φυσικά και στον τομέα της ανύπαρκτης αντιπλημμυρικής προστασίας - που... βαριούνται ακόμη και κάτι πρωτότυπο να πουν. Ετσι, όταν ο ένας βρίσκεται στην αντιπολίτευση, επικαλείται όσα είχε πει ο άλλος πριν γίνει κυβέρνηση...

Στην καθημερινή κοροϊδία, λοιπόν, των κομμάτων του δικομματισμού δεν τους πρέπει τίποτα διαφορετικό από το να τους μαυρίσουν την Κυριακή οι εργαζόμενοι.

Τηλεοπτική αγυρτεία

Τελικά, έστω και προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα κανάλια αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις τοπικές εκλογές. Ομως, όπως προκύπτει από τις εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η ενασχόλησή τους έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την αποσιώπηση.

Μακριά από την ουσία, με σαφέστατη πρόθεση να υποβαθμίσουν τις σημαντικές πολιτικές διακυβεύσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να μεταφέρουν τη συζήτηση στα δευτερεύοντα και ελάσσονα ζητήματα και τελικά άσχετα με αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της Αυτοδιοίκησης για τις λαϊκές δυνάμεις και με προφανή τη διάθεση των συντονιστών για εντυπωσιοθηρία, οι εκπομπές των τελευταίων ημερών ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης. Ολοι αυτοί, δηλαδή, που κόπτονταν για τα λεγόμενα αυτοδιοικητικά κριτήρια, έκαναν εκπομπές με περιεχόμενο αλλότριο των εκλογών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα στο οποίο τα κανάλια απαξίωναν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με την εκκωφαντική σιωπή τους.

Με τη σκανδαλολογία και την αναγωγή του ευτελούς σε πρώτιστο, συνέτειναν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος πόλωσης και αποπροσανατολισμού. Μιας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψευδεπίγραφης και επικίνδυνης, παραπλανητικής, ακριβώς γιατί γίνεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και τη νομή της εξουσίας. Και όλ' αυτά στο όνομα ότι ο θεσμός απαιτεί «τίμιους διαχειριστές» της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού και σ' αυτόν μπορεί να υπάρχουν σκάνδαλα, αλήθεια είναι αυτό, αλλά με αποσιώπηση ότι υπάρχουν γιατί ως μηχανισμός του κράτους υπηρετεί και αλώνεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν οι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο.

Με το ίδιο πνεύμα, τα ιδιωτικά κανάλια (κατά πάγια τακτική) ακολούθησαν μια επιλεκτική τακτική, που ουσιαστικά απέκλειε τις θέσεις του ΚΚΕ από τη συζήτηση, αφού σ' αυτήν περί άλλα ετύρβαζαν και όχι για τις εκλογές, ενώ στον τηλεοπτικό χρόνο προς το ΚΚΕ ήταν τσιγκούνηδες οι τηλεοπτικοί «οικοδεσπότες».

Η κυβέρνηση, παρά τις επισημάνσεις γι' αυτή την απαράδεκτη τακτική, ένιψε τας χείρας της. Και όμως, αυτά τα κανάλια της παραπληροφόρησης και της εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης νέμονται τις τηλεοπτικές συχνότητες, περιουσία του ελληνικού λαού.

Ωφελημένο από αυτή την τακτική των καναλιών είναι και το ΠΑΣΟΚ αφού η προεκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση περιορίστηκε στο πεδίο των άσφαιρων μονομαχιών με τον έτερο του δικομματικού συνεταιρισμού. Ετσι, έμεινε στο απυρόβλητο και πάλι η κοινή και αδιαίρετη πολιτική τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν, στις μέρες που απομένουν, στο δρόμο προς την κάλπη: Αποπροσανατολισμό, παραπληροφόρηση, τεχνητά διλήμματα, εκβιασμούς, ακόμη και την τηλε-τύφλωση. Με εφόδιο την αποκτημένη εμπειρία και με γνώμονα το ταξικό τους συμφέρον καλούνται να ξεπεράσουν όλα αυτά και με καθαρό μυαλό να σταθούν την Κυριακή μπροστά στην κάλπη.

Η ανάδειξη της ευθύνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση για τα μεγάλα και τα επιμέρους προβλήματα, και η καταδίκη τους, με την καταψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τα δύο κόμματα, είναι καθήκον των εργαζομένων. Ενα καθήκον που ολοκληρώνεται με την υπερψήφιση των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές και αγωνιστικές δυνάμεις.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Υποκινητές με «ταυτότητα»

Στα όρια της αυτογελοιοποίησης κινείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην εναγώνια προσπάθειά του να ανακαλύψει υποκινητές στις καταλήψεις που γίνονται στα σχολεία. Ηταν τόσο ατράνταχτα τα «επιχειρήματα» του εκπροσώπου, ώστε προκάλεσαν γενική θυμηδία στην αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ηταν τόση η αγωνία του να αποδείξει ότι πίσω από τις καταλήψεις κρύβεται «κάποια πολιτική νεολαία» (διάβαζε ΚΝΕ), που δεν πρόσεξε ότι το δήθεν ανώνυμο και απρόσωπο «Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων» είχε όχι ονόματα και τηλέφωνα, αλλά καλούσε (για χτες) σε συνέντευξη Τύπου!

Οσο νωρίτερα το πάρει απόφαση η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για την ίδια. Οι υποκινητές των καταλήψεων έχουν ταυτότητα. Είναι τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κοινή πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική που έχει δημιουργήσει ένα σχολείο, που, όπως με γλαφυρό τρόπο αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, «δε μας μορφώνει, κοστίζει πολλά στους γονείς μας, μας τρέχει, είναι αυταρχικό»... Η τακτική της προληπτικής τρομοκρατίας, που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, έχει ήδη αποδώσει τα αντίθετα από τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι εμπνευστές της. Και ακόμα είμαστε στην αρχή...

Επίθεση λιτότητας δίχως τέλος

Μέχρι τώρα το παραμύθι που μονότονα αναμάσαγαν έλεγε: «Κάντε υπομονή να ρίξουμε το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, - όπως επιβάλει το Μάαστριχτ - και στη συνέχεια θα έρθουν καλύτερες μέρες και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες»... Τώρα το τροπάρι άλλαξε διά στόματος Γ. Αλογοσκούφη. Το έλλειμμα, δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες, τα επόμενα χρόνια θα είναι κάτω από το 3% (βοηθούντος και του αναθεωρημένου ΑΕΠ). Παρ' όλα αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει «χαλάρωση" στη λιτότητα τουλάχιστον μέχρι το 2012 (!) γιατί πρέπει να φτάσουμε σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς! «Είναι απαραίτητο, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να συνεχίσει με τους απαιτούμενους ρυθμούς την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε έως το 2010 ή το αργότερο το 2012 να έχουμε φτάσει σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς», είπε επί λέξει ο υπουργός Οικονομίας. Το μήνυμα είναι κάτι παραπάνω από πεντακάθαρο: Η επίθεση λιτότητας στα λαϊκά στρώματα θα συνεχιστεί στους αιώνες των αιώνων... Ισως, όμως, το ξανασκεφτούν αν αισθανθούν δυνατά το χαστούκι από τις κάλπες της Κυριακής και βρεθούν αντιμέτωποι με την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος.

Τα ... υποσχεσιολογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ φτάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση γενικώς, προκειμένου να πείσουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών από τις βροχοπτώσεις. Πολλά τάζουν βέβαια, λίγα δίνουν.

Ομως, δυστυχώς γι' αυτούς, η κακοκαιρία έτυχε (και συνεχίζεται) λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, οπότε ...εντάσσονται αιφνιδίως και όλα αυτά στο σχέδιο της προεκλογικής καμπάνιας.

Η «μακροπρόθεσμη» λογική τους, φυσικά, συνίσταται στον εξής απλό κανόνα: Υποσχεθείτε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι για την αντιπλημμυρική προστασία, μοιράστε μερικά ψίχουλα τώρα, υποσχεθείτε περισσότερα μετά τη δεύτερη Κυριακή και ...όποιος την πατήσει μας ψήφισε.

Ο κανόνας, με ορισμένες μικρές παραλλαγές, ισχύει φυσικά και για τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτοί προσθέτουν ότι τα ...είχαν όλα προγραμματισμένα για την αντιπλημμυρική προστασία των δήμων τους, αλλά δυστυχώς ήρθε η ΝΔ και πήγε ο προγραμματισμός περίπατο.

Το άσχημο είναι ότι τέτοια γίνονται και λέγονται και σε νομούς και δήμους που δεν είναι «πρωτάρηδες» στο πρόβλημα. Τι να πουν, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Εβρου, που δεκαετίες τώρα βλέπουν τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη να τους κοροϊδεύει, χωρίς καμία να κάνει ένα έργο πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας;

ΩΣΤΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ είναι η χώρα κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, γιατί, λέει, δεν υπάρχει οργάνωση ενώ οργιάζει η διαφθορά. Θα τον λυπήσουμε, αλλά εμείς δε βλέπουμε καμία ανοργανωσιά, όταν πρόκειται να αυξηθούν τα κέρδη των εφοπλιστών ή των τραπεζιτών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιθέτως, οι ανάλογοι νόμοι κατατίθενται και ψηφίζονται έγκαιρα, τα υπουργεία τούς προωθούν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα και οι αρμόδιες εκτελεστικές αρχές διευκολύνουν όσο περισσότερο μπορούν την εφαρμογή τους. Πώς ήταν τα πράγματα επί ΠΑΣΟΚ; Ακριβώς το ίδιο.

Η... δέσμευση

Με διακηρυγμένο στόχο να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, οι Νικ. Κακλαμάνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη ΝΔ και Κ. Σκανδαλίδης, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, πιστοποιούν για μια ακόμη φορά, τώρα με συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα «Κέρδος» (8 Οκτώβρη), ότι «δεσμεύονται στον επιχειρηματικό κόσμο», όπως αναφέρει και ο σχετικός τίτλος. Και λένε: «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στόχος για την Αθήνα» (Νικ. Κακλαμάνης), ή ότι: «στόχος είναι να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια που σήμερα εμποδίζει την αναπτυξιακή εξέλιξη της πόλης» (Κ. Σκανδαλίδης).

Οι στόχοι τους, είναι ξεκάθαροι. Και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές τους επαναδιατυπώνουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη σαφήνεια, απευθυνόμενοι σε αυτούς των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούν: στους επιχειρηματίες. Αλλωστε και των δύο τα προγράμματα διαπνέονται από την αρχή μέχρι το τέλος τους από μια και μόνη δέσμευση. Ξεκινάνε και τελειώνουν ξεκαθαρίζοντας ένα πράγμα. Οτι πρώτο τους μέλημα θα είναι η βελτίωση της θέσης του... επιχειρηματικού κόσμου. Ποιος είπε ότι δε μεροληπτούν;..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο Πεδίον του Αρεως!

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, την ερχόμενη Κυριακή, για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Ηδη, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι αγωνιστικοί δημοτικοί συνδυασμοί συνεργασίας, σε όλη τη χώρα, έχουν ξεδιπλώσει μια πολύμορφη δράση για όλα τα ζητήματα που βασανίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Στην τελική ευθεία, λοιπόν, και σήμερα το βράδυ, στο Πεδίον του Αρεως, πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Και το κάλεσμα, είναι σαφές: «Κάνε το βήμα τώρα! Στήριξε τους αγωνιστικούς συνδυασμούς».

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ΝΑΣ και «Συμπαράταξη» ανέδειξαν όλα εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους: Την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Την ανεργία. Την ακρίβεια. Την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Την επιβολή φόρων από τους δήμους. Το σημαντικό θέμα του πολέμου και της ειρήνης. Ολα όσα καθημερινά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους του μόχθου. Και όλα εκείνα για τα οποία οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές πρέπει να αντιμετωπίζουν σε όφελος των ανθρώπων του μόχθου. Και οι θέσεις, η πολιτική των συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, οικολόγους και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, εγγυώνται με την έως τώρα αγωνιστική δράση των ανθρώπων που τους συγκροτούν ότι θα υπηρετούν με κάθε μέσο και τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας, όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, πίσω από τα δήθεν αυτοδιοικητικά κριτήρια, θέλουν να «θολώσουν τα νερά», ως προς το ότι η πολιτική τους είναι η πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν. Πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, η επιχειρηματικότητα, η προσέλκυση των επιχειρηματιών στην Αυτοδιοίκηση είναι ο πυρήνας των προγραμμάτων των Ν. Κακλαμάνη και Κ. Σκανδαλίδη, υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι, μπροστά στις εκλογές, πρέπει να κρίνουν με βάση τα δικά τους προβλήματα. Και αυτό που αντιμετωπίζουν είναι η καθημερινή καταλήστευση του πενιχρού τους εισοδήματος. Είναι οι αυξήσεις του 0,77 ευρώ στα κατώτερα μεροκάματα που υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Είναι η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προώθησαν τα κόμματα της πλουτοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση. Είναι η ανεργία. Είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας που προωθούν με την ανταποδοτικότητα οι εκλεγμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτοτελώς είτε σε συνδιοίκηση με τον ΣΥΝ. Τάζουν, βεβαίως, ότι θα λύσουν προβλήματα οι υποψήφιοι αυτών των κομμάτων. Αλλά, αν είναι έτσι γιατί επί χρόνια που κυβερνούν τα κόμματά τους ή είναι διοικήσεις σε δήμους και νομαρχίες δεν τα έλυσαν;

Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, όλοι στο Πεδίον του Αρεως. Για να βγάλουμε «κόκκινη κάρτα» στους υποψήφιους του δικομματισμού. Για να γυρίσουμε την πλάτη στη συμβιβαστική τακτική του ΣΥΝ που και στην Αυτοδιοίκηση, στα κεντρικής σημασίας ζητήματα, έχει συμφωνήσει με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται στις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Τις λίγες μέρες που απομένουν, η μάχη να δοθεί σπίτι - σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο. Να μη μείνει λαϊκή οικογένεια, χωρίς το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, της «Συμπαράταξης» και των υπόλοιπων αγωνιστικών συνδυασμών...

Η «καυτή απόδραση» στην «κόλαση»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Την περασμένη βδομάδα, στα Λύκεια του Περιστερίου, η παράταξη του Κ. Λαλένη μοίραζε πρόσκληση στους μαθητές για συμμετοχή σε ένα PARTY ΝΕΟΛΑΙΑΣ. «"Οι νέοι για το Περιστέρι" σας καλούν για μια καυτή απόδραση στο Club "ΚΟΛΑΣΗ", Παρασκευή 6 Οκτωβρίου μετά τις 10 το βράδυ», έγραφε η πρόσκληση. Και επειδή, όπως και να το κάνουμε, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είναι, σκέφτηκε να δείξει χουβαρντάς, να μην... επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το χαρτζιλίκι των νέων, σημείωνε: «Ποτό Δωρεάν»! Τέτοιο το δέλεαρ...

Ενα ποτό δωρεάν, λοιπόν, από τον πασόκο υποψήφιο, μπας και... αποδράσει ο νεολαίος-α από τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τη γενιά του. Από την ανεργία αλλά και τη γενικότερη εργασιακή ανασφάλεια, από τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που κάθε μέρα συναντά μπροστά του, από το όλο και πιο άδηλο μέλλον του. Προβλήματα, για τη γιγάντωση των οποίων, το ΠΑΣΟΚ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση, όπως και οι εκλεγμένοι του στην Αυτοδιοίκηση, έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους.

Ο μεν, «δι' επιστολών»...

Αφού πρώτα «κανόνισε» ποιες μεταδημοτεύσεις θα γίνουν - αυτό κατάγγειλε στον εισαγγελέα σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ - ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιος της ΝΔ απέστειλε προσωπική επιστολή προς τους νέους δημότες, ζητώντας τους να ψηφίσουν το συνδυασμό του για να του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει «για την αλλαγή της πόλης που είναι σε πορεία ανάπτυξης». Ομως, οι νέοι ψηφοφόροι του δήμου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν του δώσουν την ψήφο τους θα την εκμεταλλευτεί για να συνεχίσει την πολιτική που άσκησε στα 8 χρόνια της θητείας του. Μια πολιτική που ανέβασε στα ύψη τα δημοτικά τέλη κι έκανε πανάκριβη κάθε υπηρεσία του δήμου, υποβάθμισε τις συνθήκες ζωής μέσα στην πόλη. Μια πολιτική που έχει μετατρέψει το δήμο Λάρισας σε διαχειριστή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διογκώνουν την ανεργία, καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις, αφαιρούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, εμπορευματοποιούν την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. Θα έχουν δήμαρχο και δημοτική αρχή ενάντια στους διεκδικητικούς αγώνες τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Αν θέλουν έναν άλλο δήμο, που θα αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα συμφέροντα των δημοτών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, ας τον «μαυρίσουν» κι ας ψηφίσουν το ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγι Παπαστεργίου.

... ο δε, «μετά τυμπάνων»...

Στις παραμονές των εκλογών ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Λάρισας, Γ. Σάπκας, θυμήθηκε ότι υπάρχουν στην πόλη νέοι μουσικοί δημιουργοί και οργανώνει «μουσική φιέστα», την οποία αποκαλεί «1η Μουσική Συνάντηση Λαρισαϊκών Συγκροτημάτων». Μάλιστα, τα συγκροτήματα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, δεν ενημερώθηκαν ότι πρόκειται για «προεκλογική φιέστα» του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η παράταξη του Γ. Σάπκα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα στη Λάρισα, τα οποία λειτουργούν χωρίς καμιά βοήθεια από το δήμο κι είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη τους αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις πρόβες, τη διοργάνωση των συναυλιών και άλλων δραστηριοτήτων.

Την προεκλογική φιέστα του Γ. Σάπκα, που κινείται στην κατεύθυνση ανάλογων προεκλογικών «κόλπων» του δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου της ΝΔ, Κ. Τζανακούλη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Πολιτιστική Κίνηση Νέων Δημιουργών Λάρισας», επισημαίνοντας: «Η Λάρισα έχει φωνή, κ. Σάπκα. Εχει και νέους δημιουργούς και νεανικά συγκροτήματα. Αλλά δεν μπορεί να φωνάζει μόνο πριν τις εκλογές»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ