Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλούν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδιαίτερα ενοχλητικές φαίνεται πως είναι οι αγωνιστικές φωνές στα ιδρύματα της Πρόνοιας και στα Eιδικά Σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Χτες ο διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών Αργυρούπολης απαγόρευσε την προγραμματισμένη περιοδεία στελεχών της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» Αργυρούπολης. Την ίδια στάση κράτησε και η διοίκηση του Κέντρου για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες «Ερμής». Προχτές ήταν η διοίκηση του Ιδρύματος «Θεοτόκος» - η οποία καθιέρωσε φέτος και τροφεία περίπου 700 ευρώ για τους γονείς των παιδιών που φοιτούν εκεί - που απαγόρευσε επίσης περιοδεία στελεχών της ΝΑΣ.

Μπορεί τα ειδικά σχολεία και ιδρύματα να έχουν αλωθεί από τις εταιρείες και τους «φιλάνθρωπους» χορηγούς, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χρησιμοποιούνται για «ντεκόρ» στις φιέστες των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών τους, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι εκτός εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται στα παιδιά και τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή με τους αγωνιστές υποψήφιους. Αλήθεια, γιατί αυτή η απαγόρευση; Φοβούνται μην τυχόν και τους «μολύνουν» με την ...ιδέα του διεκδικητικού αγώνα για αλλαγή σε όφελός τους της απαράδεκτης κατάστασης στα ιδρύματα και την εναντίωσή τους σε όσους τη διατηρούν;

Η ληστεία των αμυγδαλοπαραγωγών...

Εξευτελιστικές κυριολεκτικά τιμές προσφέρουν οι έμποροι στους αμυγδαλοπαραγωγούς, καθώς τις μέρες αυτές τελειώνει η συγκομιδή της παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή της Λάρισας οι έμποροι για τα φυράνια προσφέρουν 5 - 5,5 ευρώ το κιλό και για άλλες ποικιλίες χαμηλότερης ποιότητας, τιμές που ξεκινούν από 4 - 4,5 ευρώ το κιλό. Αυτό που επικαλούνται, όταν τους ρωτούν οι παραγωγοί για τις χαμηλές τιμές, είναι ότι φέτος έγιναν εισαγωγές από την Καλιφόρνια και την Ισπανία, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι εγχώριες τιμές... Φυσικά, πρόκειται για επιχειρήματα του συρμού, γιατί χτες συγκεκριμένο κατάστημα ξηρών καρπών στην πλατεία Συντάγματος πουλούσε λιανική, αμύγδαλα νέας εσοδείας από την περιοχή της Μαγνησίας στην τιμή των 21,5 ευρώ το κιλό! 5 - 5,5 ευρώ η τιμή παραγωγού, 21,5 ευρώ η τιμή λιανικής. Φυσικά, πρόκειται για ληστεία, με θύματα τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. Οπως ληστεία είναι να αγοράζουν οι έμποροι το στάρι 10 λεπτά το κιλό, το γάλα 35 λεπτά το κιλό και να το πωλούν λιανική 1,2 - 1,6 ευρώ.

... και το επιχειρηματικό - πολιτικό καρτέλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπου και αν ρίξει κανείς το βλέμμα του, διαπιστώνει να τον περιτριγυρίζουν ληστρικές ομάδες. Οι οποίες προστατεύονται, φυσικά, από ένα πολιτικό σύστημα, αυτό που αποκαλείται δικομματισμός. Γιατί η παστρική δουλιά δεν μπορεί να γίνει ούτε από τους επιχειρηματίες μόνο, ούτε από το πολιτικό σύστημα μόνο. Χρειάζονται και οι δύο. Χρειάζεται η λειτουργία του καρτέλ που απαρτίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ, και άλλες ...ευπαθείς ομάδες. Πολιτικοί και επιχειρηματίες καλά περνάνε. Πολύ καλά, θα έλεγε κανείς. Το θέμα είναι, τι δουλιά έχουν άνθρωποι βιοπαλαιστές του μεροκάματου να τους στηρίζουν με την ψήφο τους. Κάτι που στις σημερινές συνθήκες ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό. Γιατί ψηφίζοντας ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ είναι σαν να νομιμοποιείς το επιχειρηματικό - πολιτικό καρτέλ που καταληστεύει καθημερινά τους εργαζόμενους. Είναι σαν να νομιμοποιείς τον έμπορο να σου παίρνει τη σοδειά «μπιτ παρά», τον κ. Δασκαλόπουλο και τον κ. Φιλίππου να σε κλέβουν με τις υψηλές τιμές του γάλατος και των παράγωγων προϊόντων του.

Πάντα, βέβαια, υπάρχει καιρός να επανορθώσουν τα θύματα των σύγχρονων ληστών. Να τους δώσουν να καταλάβουν τσακίζοντας τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Ας το κάνουν τώρα. Εκλογές έρχονται. Και ας μην ξεχνάνε. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Δωρεάν μετακινήσεις ... τζάμπα εορτασμός

Στις τζάμπα μετακινήσεις με τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας και σε διάφορες φιέστες, εξαντλούνται κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι κυβερνητικές... πρωτοβουλίες επ' ευκαιρία της «Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο».

Ετσι και για φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι «ελεύθερες» σήμερα όλες οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Επί της ουσίας πρόκειται για «τζάμπα» απόφαση, η οποία απηχεί επακριβώς και τον «τζάμπα» (με την έννοια του ανώφελου) χαρακτήρα που έχει κάθε χρόνο ο - ούτως ή άλλως - υποκριτικός εορτασμός για τη «Μέρα Χωρίς ΙΧ».

Και είναι υποκριτικός ο εορτασμός, επειδή ακριβώς η πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρύνει - αν όχι πριμοδοτεί - και εδραιώνει την καθημερινή χρήση του ΙΧ και όχι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος οι κυβερνώντες τους υποκριτικούς εορτασμούς. Οσο παραμένουν υποβαθμισμένες οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, τόσο θα αυξάνεται η κυκλοφορία των ΙΧ και κατά συνέπεια όλο και θα οξύνεται το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους!

Χτυπούν απ' όλες τις μεριές. Με όλα τα μέσα. Στόχος τους, να πλήξουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις στις τοπικές εκλογές. Να εμποδίσουν τη λαϊκή συσπείρωση στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Να μην επιτρέψουν στη ριζοσπαστική «σφήνα» να μπει και να ανοίξει στα δυο τη δικομματική «φούρκα», στην οποία έχουν «δέσει» τους δήμους και τις νομαρχίες. Να αποτρέψουν τη συγκρότηση ενός ισχυρού ριζοσπαστικού πόλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ανοίγει το δρόμο των νέων αγώνων, για ριζικές αλλαγές στο «θεσμό» και ριζοσπαστικές ανατροπές στην κοινωνία. Στην επίθεση συμμετέχουν, από κοινού και «κατά μόνας», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι από κοντά ακολουθεί ο ΣΥΝ. Χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, καταφεύγουν σε βρώμικες μεθόδους.

Απειλούν αγωνιστές να μην μπουν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, πιέζουν υποψήφιους να αποχωρήσουν απ' αυτά, εκβιάζουν ψηφοφόρους να αλλάξουν εκλογική προτίμηση. Το κατήγγειλε, για το ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος δήμαρχος του ριζοσπαστικού συνδυασμού στην Ελασσόνα, όπως και στο Ηράκλειο, αλλά φαίνεται ότι συμβαίνει το ίδιο σ' όλη τη χώρα. Επιχειρούν να εμποδίσουν την προεκλογική δράση των αγωνιστικών συνδυασμών, κατεβάζοντας πανό, μην επιτρέποντας την είσοδο υποψηφίων σε χώρους δουλιάς, αποκλείοντάς τους από τα ΜΜΕ. Οργανώνουν προβοκατόρικες επιχειρήσεις, όπως η «σκανδαλολογία», κατά του κομμουνιστή δημάρχου του Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, ή η «προβοκάτσια», της «στήριξης» της ΝΔ στον κομμουνιστή δήμαρχο της Καρδίτσας, κλπ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι του δικομματισμού επιδίδονται σε «μπαράζ» προεκλογικών υποσχέσεων και όργιο ρουσφετολογίας. Τάζουν τα πάντα, στους πάντες. Από «δουλίτσα» στον άνεργο, μέχρι τάφο στον πεθαμένο. Και στο «κατώφλι» της κάλπης εξαγγέλλουν έργα. Οπως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που, προχτές, εξάγγειλε την κατασκευή φραγμάτων κι άλλων έργων αγροτικών υποδομών στη Θεσσαλία, σε μια προσπάθεια να ξεχάσουν οι Θεσσαλοί αγρότες το μεγάλο, δικομματικό, εμπαιγμό τους στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου και να «πνίξουν» στα «θολά νερά» της προεκλογικής υποσχεσιολογίας, τη δυσαρέσκεια, την οργή και την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, και της σημερινής, και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή είναι η «ελευθερία της ψήφου» στην αστική δημοκρατία «μας». Ετσι εξασφαλίζει η καθεστηκυία τάξη το «δικαίωμα στην ανεμπόδιστη πολιτική επιλογή». Κι ύστερα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για «ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες» στην πολιτική αντιπαράθεση και την εκλογική αναμέτρηση και ισχυρίζονται ότι ο λαός τάσσεται «ελεύθερα» υπέρ του δικομματισμού. Οι κομμουνιστές, οι πραγματικοί αριστεροί, οι προοδευτικοί αγωνιστές, που συσπειρώνονται στα ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια, ξέρουν πως κι αυτή η εκλογική μάχη είναι καταφανώς άνιση και εξαιρετικώς δύσκολη. Τη δίνουν, όμως, με αισιοδοξία, έχοντας εμπιστοσύνη στο λαό, που είναι δυσαρεστημένος με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Κι αν μέχρι σήμερα η δυσαρέσκεια δεν έχει μετατραπεί σε λαϊκή αφύπνιση και πολιτική ενεργοποίηση, οι αγωνιστές δε χάνουν την υπομονή τους. Γνωρίζουν ότι ο δρόμος τους είναι μακρύς κι είναι αποφασισμένοι να τον βαδίσουν μέχρι το τέλος. Γι' αυτό και έχουν μπει αποφασιστικά στη μάχη των τοπικών εκλογών, με στόχο να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια όσο γίνεται πιο αποφασιστικά με ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Μεγάλες καταστροφές και ατιμωρησία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της Μεσογείου προκάλεσε η πρόσφατη επιδρομή του Ισραήλ στο Λίβανο, εκτός, βέβαια, από το θάνατο εκατοντάδων αμάχων και την καταστροφή κοινωνικών υποδομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν χτες οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με θέμα «Η κατάσταση της Μεσογείου σήμερα», τη μεγαλύτερη καταστροφή προκάλεσε ο βομβαρδισμός από τους Ισραηλινούς στις 13 και 15 Ιούλη 2005 του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τζίγε, νότια της Βηρυτού. Το λιβανέζικο υπουργείο Περιβάλλοντος αποτίμησε σε 10 με 15.000 τόνους πετρέλαιο την ποσότητα που έπεσε στη θάλασσα, ενώ έως τις αρχές Αυγούστου είχαν ρυπανθεί οι λιβανικές ακτές, από την περιοχή Νταμούρ νότια της Βηρυτού, έως τα σύνορα με τη Συρία στα βόρεια!

Κι, όμως. Για όλες αυτές τις οικολογικές καταστροφές, όπως και για τις ακόμη μεγαλύτερες που προκάλεσαν τα βλήματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι «χειρουργικές» επεμβάσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καμία διεθνής ή άλλη σύμβαση δεν προβλέπει κυρώσεις!

Ακόμη και η δήθεν «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ μπορεί να προβλέπει μέτρα για τα πιο παράξενα ...κολεόπτερα, αλλά όχι για τις τρομακτικές επιπτώσεις των πολέμων, που αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα καρκίνου και τερατογενέσεων!

Ολα κι όλα. Τους πολέμους τους διεξάγουν οι ιμπεριαλιστές. Και κάνει «τζιζ»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή δράση κατά της «κουμπαριάς»

Η συζήτηση που πυροδοτήθηκε μετά την αποκάλυψη της απόπειρας εκβιασμού γνωστής γαλακτοβιομηχανίας περιορίζεται στον «αφρό», στο βαθμό που δε διεισδύει στις βαθύτερες αιτίες και που πολύ περισσότερο αρνείται να δεχτεί πως η διαφθορά, η εξαγορά, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων είναι ενδημικά φαινόμενα του καπιταλισμού, αποδεικνύεται εξαιρετικά βολική για το ίδιο το σύστημα, το πολιτικό του προσωπικό και τους πάσης φύσεως απολογητές του.

Εξαιρετικά βολική για τη ΝΔ. Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Το κυβερνών κόμμα βάλλεται από τους τηλεαστέρες της δημοσιογραφίας για τις κουμπαριές των στελεχών του και την αδυναμία του να πατάξει τη διαφθορά. Προτιμότερο για το ίδιο από το να βάλλεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την αντιλαϊκή του πολιτική. Εξαιρετικά βολική και για το ΠΑΣΟΚ. Προτιμότερο να ζητάει λογαριασμό από τη ΝΔ και να απολογείται για σκιές της δικής του διακυβέρνησης, από το να του ζητήσει λογαριασμό ο ελληνικός λαός για τα όσα αντιλαϊκά έπραξε.

Κάπως έτσι πορευόμαστε την τελική ευθεία προς τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές. Με εξοβελισμένα από την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, που όλως τυχαίως καθορίζεται κι αυτή από μεγαλοκεφαλαιούχους ιδιοκτήτες των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει καθημερινά η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα προβλήματα εκείνα που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επικείμενες τοπικές εκλογές και να πρυτανεύσουν την ώρα της κάλπης στη συνείδηση κάθε εργάτη, αγρότη, αυτοαπασχολούμενου, κάθε γυναίκας, νέου, συνταξιούχου.

Καθένας απ' όλους αυτούς ας καταλάβει πως την ώρα που καθηλώνεται μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη για το σίριαλ «σκανδαλολογία», την ίδια αυτή ώρα κάποιοι εργάζονται πυρετωδώς για νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, για να υψωθούν νέοι μεγαλύτεροι φραγμοί που θα κρατήσουν μακριά τα παιδιά του από τη μόρφωση, για να γίνει η υγεία και η πρόνοια ένα πανάκριβο εμπόρευμα απλησίαστο για το ισχνό λαϊκό πορτοφόλι, για να απολαμβάνουν όλα τα καρτέλ σκανδαλώδη εύνοια και προνόμια. Ας καταλάβει ο καθένας και όλοι μαζί πως το μεγαλύτερο όλων των σκανδάλων είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που υπηρετεί αυτή η πολιτική κι όσο αυτά δεν ανατρέπονται από τη δική του οργανωμένη δράση, όσο δε σπάει αυτή η οικονομικοπολιτική «κουμπαριά», πάντα θα υπάρχουν κουμπάροι επιρρεπείς στο «μέλι» που άφθονο ρέει πλάι τους κατευθυνόμενο από το λαό στις τσέπες λίγων κηφήνων.

Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτή την αλήθεια θέλουν να κρύψουν από το λαό. Απ' αυτόν που έχει τη δύναμη να τους στείλει όλους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ανατρέποντας το συσχετισμό δυνάμεων προς όφελός του. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία μιας πρώτης ανατροπής σ' αυτό το επίπεδο. Μπορούν να στείλουν μήνυμα στο βαθμό που αναδείξουν κυρίαρχα τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας. Το νοσηρό αποπνικτικό κλίμα της σκανδαλολογίας ο λαός μπορεί να το ανατρέψει σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλάζοντας ρότα, κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά.

Αλχημείες για την κάλυψη κενών στα σχολεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα σχετικά με τα κενά των εκπαιδευτικών (τα οποία είτε θεωρεί ανύπαρκτα είτε θεωρεί ότι καλύπτονται αμέσως μόλις εμφανιστούν) ξεσκεπάζεται πλήρως από τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για την πραγματική εικόνα των σχολείων.

Ενα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση των κενών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής της Μεσσηνίας, που καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Εκεί, λοιπόν, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, προκειμένου να «μπαλώσει» τα κενά στο Ειδικό Σχολείο των Φιλιατρών, αποφάσισε την απόσπαση, για δυο μέρες τη βδομάδα, της ψυχολόγου από το ειδικό σχολείο Καλαμάτας - 90 χιλιόμετρα απόσταση! Επιπλέον το κενά του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας προσπαθεί να τα καλύψει παίρνοντας μια εργοθεραπεύτρια και μια νοσηλεύτρια για δυο μέρες τη βδομάδα από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας.

Εν ολίγοις, αντί για διορισμούς, αποφασίζει να κάνει «μπαλάκι», από σχολείο σε σχολείο, τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους. Κι ύστερα σου λέει η κυβέρνηση πως φροντίζει για την εκπαίδευση. Και μάλιστα για σχολεία τα οποία απαιτούν και ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως τα Ειδικά. Αλλά πού να τη βρουν; Ταξική πολιτική ασκούν και στην εκπαίδευση. Σε βάρος βεβαίως των εκπαιδευόμενων από τα λαϊκά στρώματα και των οικογενειών τους.

Τακτικές πιέσεων και εκβιασμών

Δε γνωρίζουμε αν η γραμμή δόθηκε κεντρικά, αλλά η πρακτική των πολύμορφων πιέσεων από υποψήφιους νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων, φαίνεται, αναπτύσσεται πανελλαδικά. Πολλές οι σχετικές καταγγελίες. Η τελευταία έρχεται από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιδίδονται μαζικά στο... σπορ, μη διστάζοντας να χρησιμοποιούν και καταστάσεις από το ΕΚ Ηρακλείου όσο και άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα, δε διστάζουν να τηλεφωνούν ακόμα και σε στελέχη του ΚΚΕ και με περίσσιο θράσος να ζητούν την ψήφο τους, αλλά και προσωπικές συναντήσεις μαζί τους! Φαίνεται πως δεν έχουν ίχνος τσίπας πάνω τους ή πιο σωστά πιστεύουν πως μπορεί το θράσος τους να ξεπερνά τα όρια χωρίς συνέπειες. Γι' αυτό δώστε τους τη μια και μοναδική απάντηση που τους πρέπει. Την Κυριακή των εκλογών μαυρίστε τους, ψηφίζοντας δαγκωτό τους αγωνιστικούς συνδυασμούς συνεργασίας που στηρίζουν ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση και Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, σε νομαρχίες και δήμους.

Γαλάζιος «κοινωνικός αυτοματισμός»

Την αλήστου μνήμης φασίζουσα μέθοδο του «κοινωνικού αυτοματισμού», που εφάρμοσαν συστηματικά και κατά κόρον οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ ενάντια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση, αντιγράφει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Απέναντι στους δασκάλους, για παράδειγμα, επιχειρεί να αντιπαραθέσει τους μαθητές και τους γονείς. Το είπε ευθέως χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι απεργοί, είπε ο Ευ. Αντώναρος, πρέπει «να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Απέναντι στα παιδιά, που θέλουν ασφαλώς να γυρίσουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στα θρανία και στους γονείς, οι οποίοι και αυτοί θέλουν τα παιδιά τους να πάρουν εκείνη την εκπαίδευση που τους αρμόζει». Λες και οι γονείς και τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες αγωνίες με τους δασκάλους τους, λες και δε συμπίπτουν τα συμφέροντά τους για αύξηση των δαπανών, φραγμό στην ιδιωτικοποίηση και την παραπαιδεία, λες και οι μαθητές και οι γονείς θέλουν δασκάλους εξαθλιωμένους και διπλοαπασχολούμενους... Ας μην τρέφει καμία αυταπάτη η γαλάζια διακυβέρνηση: Θα σπάσει τα μούτρα της, όπως και οι προκάτοχοί της στην προσπάθειά της να διασπάσει το μέτωπο Παιδείας...

Μαφιόζικες ΜΜΕθοδοι

Η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει δημοσιογράφους, για να διασύρουν τον Φιντέλ Κάστρο και την Κούβα - όπως και άλλους ηγέτες που δεν τους είναι αρεστοί - παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος. Μετά απ' αυτή την ομολογία, δέκα εκπρόσωποι ΜΜΕ που αποκαλύφθηκε ότι τα ...«έπαιρναν χοντρά» απολύθηκαν από τη δουλιά τους. Βέβαια, η περίπτωση δεν αποτελεί παρά παρωνυχίδα σε σχέση με την πραγματικότητα. Ενα μήνα πριν, τον Αύγουστο, είχε επίσης αποκαλυφθεί από τη γνωστή USAID ότι χρηματοδότησε οργανώσεις στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του Προέδρου της Ούγκο Τσάβες. Τα σχετικά συμβόλαια αριθμούν εκατοντάδες και αφορούν και ανάλογες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην Ουκρανία, στην Κύπρο (που χρηματοδότησαν εκστρατεία για να περάσει το «σχέδιο Ανάν») και άλλες χώρες. Γνωστές ιμπεριαλιστικές - και όχι μόνον - πρακτικές θα πείτε. Τις σημειώνουμε, απλώς, για να μην ξεχνιόμαστε για την κατευθυνόμενη - με το αζημίωτο - ενημέρωση που μας παρέχουν τα αστικά και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ