Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαθροχειρίες δημοσκόπων...

Τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων και το «κόντημα» των αγωνιστικών συνδυασμών μπροστά στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη έρχονται να υπηρετήσουν οι διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες μάλιστα δε διστάζουν να προχωρήσουν και σε λαθροχειρίες που βγάζουν μάτι... Για παράδειγμα η VPRC, η οποία με το έτσι θέλω «προβλέπει» το ποσοστό της Ελπ. Παντελάκη στον Πειραιά μόλις σε 2%. Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά ευρήματα που οι ίδιοι δημοσιοποίησαν (εφημερίδα «Καθημερινή» 15/9/2006) η Ελπ. Παντελάκη, την οποία στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες λαϊκές δυνάμεις, ψηφίζεται και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Ετσι -και σύμφωνα πάντα με τη VPRC- το 1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στηρίζει για δήμαρχο την Ελπ. Παντελάκη. Ομως σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2004, το 1% των ψηφοφόρων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Πειραιά, ισούται με 1.040 ψήφους.

Η λαθροχειρία είναι προφανής: Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 το ΚΚΕ στο Δήμο Πειραιά πήρε 8.473 ψήφους και ποσοστό 6,67%. Αν στο ποσοστό αυτό προστεθεί το 1% των ψηφοφόρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό που, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στηρίζει Ελπ. Παντελάκη στις δημοτικές εκλογές θα έφτανε τις 9.513 ψήφους για να πλησιάσει το 7,5% με βάση πάντα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2004.

... και οι ευσεβείς πόθοι

Σε πείσμα των λογής λογής δημοσκόπων τα γεγονότα, για μια ακόμη φορά, αποδείχνονται ιδιαίτερα ξεροκέφαλα. Μια απλή στατιστική αναγωγή, ακόμη και με τα δικά τους δεδομένα, μας πληροφορεί πως αυτό το... «2%» για την Ε. Παντελάκη θα μπορούσε να συμβεί κάτω από μια - και μόνο μια - αυστηρή προϋπόθεση: Τουλάχιστον το 70% των ψηφοφόρων του Κόμματος του 2004 (7 στους 10) θα έπρεπε να πάει σε άλλους συνδυασμούς. Κάτι βέβαια που μπορεί να αποτελεί ευσεβή πόθο όχι τόσο και μόνο των δημοσκόπων αλλά αυτών που παράγγειλαν τη δημοσκόπηση. Αλλά και αν ακόμη υποθέταμε ότι κάτι τέτοιο είναι προ των πυλών το ερώτημα παραμένει: Γιατί άραγε η VPRC στον πίνακα με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων δεν μπήκε στον κόπο να δημοσιοποιήσει αυτές τις «απώλειες», όπως αντίθετα έκανε με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Μήπως γιατί δεν τους «έβγαινε» το στατιστικό του 2%; Καλές οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν τάσεις στη δοσμένη στιγμή, αλλά γίνονται και για να διαμορφώσουν ψυχολογία. Υπέρ της πολιτικής δύναμης που έχει συμφέρον απ' αυτή την ψυχολογία, άρα και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, ειδικά δημοσκοπήσεων αυτού του τύπου. Ας κλείσουν μάτια και αυτιά οι εργαζόμενοι σ' αυτούς που εμπορεύονται μ' αυτόν και με κάθε τρόπο την επιλογή τους στις εκλογές και ας ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματά τους και να ενισχύσουν την πολιτική που δίνει διέξοδο προς όφελός τους. Και στις τοπικές εκλογές.

Κοινά οράματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Ανδρέας Φούρας, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με το ΠΑΣΟΚ, προ μηνών, σε συνέντευξή του στα «Νέα», είχε δηλώσει, πως οραματίζεται την Πάτρα «ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης».

Ο Νίκος Τσούκαλης, υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας του ΣΥΝ, προ ημερών, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Ημέρα», δήλωσε πως η Αχαΐα πρέπει να αποτελεί την «αναπτυξιακή ατμομηχανή ολόκληρου του δυτικού άξονα της χώρας». Μάλιστα, στην ίδια πρόταση ρίχνει το ανάθεμα - για το ότι δεν είναι - στις «καθεστωτικές τοπικές πολιτικές δυνάμεις».

Η λεκτική ταύτιση (περί ατμομηχανής ο λόγος), θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν αποτελεί... πολιτικό αμάρτημα από τη στιγμή που δεν έχουν τόσο έντονες τις πολιτικές διαφορές, αλλά τις... διαχειριστικές διαφορές. Ωστόσο, το θλιβερό σε αυτή την περίπτωση, είναι, ότι δημόσια δεν τις παραδέχονται με αποτέλεσμα να αναγκάζονται - σε λεκτικό επίπεδο πάντα - να «εφευρίσκουν» διαφορές. Ο λόγος; Θέλουν να αποκρύψουν - όσο μπορούν - την «τούρτα» των συνεργασιών στην Αχαΐα, στις προηγούμενες εκλογές - δε θα αναφερθούμε στις φετινές γιατί ακόμα «μαγειρεύονται» - η οποία έχει πολλά κομμάτια.

Εχουμε και λέμε: Τα έξι από αυτά (Αίγιο, Καλάβρυτα, Αιγείρα, Ακράτα, Μόβρη, Δύμη) έχουν «πρασινορόζ» σιρόπι, δηλαδή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα δύο (Ρίο, Συμπολιτεία), έχουν γαλαζορόζ σιρόπι. Το κερασάκι σε αυτή την μπαγιάτικη «τούρτα συνεργασίας» τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο Δήμο Συμπολιτείας, όπου το εκλεκτό στέλεχος του ΣΥΝ, ο Βασίλης Τσονάκας, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Καλογερόπουλου που στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ετσι για να δέσει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αποδυναμώστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο λόγος και το σύστημα που στην υπηρεσία του έχουν ταχθεί. Καμία αυταπάτη για το ρόλο των δύο κομμάτων δε δικαιολογείται, ούτε συγχωρείται πλέον. Οι αποδείξεις μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και κραυγάζουν πως όσο η εργατική τάξη από κοινού με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας δεν καταδικάσουν το δικομματισμό ως μορφή και ουσία, άσπρη μέρα δε θα ξημερώσει για τα συμφέροντά τους.

Στη βάση της πανομοιότυπης πολιτικής τους κατεύθυνσης εξάλλου εκφράστηκε η προτροπή από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, για μια συνεργασία των δύο κομμάτων κατά το πρότυπο της συγκυβέρνησης χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Τους ενώνουν πολλά. Τους χωρίζει μόνο η καρέκλα της εξουσίας. Για παράδειγμα, με το σκάνδαλο που ξέσπασε με την απόπειρα εκβιασμού γαλακτοβιομηχανίας εντάθηκε η δικομματική κοκορομαχία. Ακούστηκαν πολλά. Τίποτα όμως απ' αυτά δεν αφορούσε στην ίδια τη φύση της «ελεύθερης αγοράς», που δεν μπορεί να είναι ούτε «ηθική», ούτε «αγγελικά πλασμένη». Τίποτα δεν αφορούσε στην πραγματικότητα που θέλει καρτέλ να έχουν συγκροτηθεί παντού, όχι μόνο μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, «αρμέγοντας» τους παραγωγούς και αφαιμάζοντας το λαϊκό εισόδημα. Τίποτα απ' όσα καταγγέλθηκαν ένθεν κακείθεν δεν αφορούσε στο καταφανές, ότι ο καπιταλισμός, δηλαδή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μέγιστη αξία το κέρδος, έχει συστατικό - δομικό του στοιχείο τη διαφθορά, την εξαγορά, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Καμώνονται τους αντιπάλους, στα λόγια. Στην πράξη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία της ΝΔ, χειροκροτούσαν την αύξηση - εμπαιγμό για τους εργαζόμενους των 0,77 ευρώ στο μεροκάματο. Στην πράξη, στρατεύματα έστελνε το ΠΑΣΟΚ έξω από τα σύνορα, στρατεύματα στέλνει και η ΝΔ. Στην πράξη, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση κλπ., η ΝΔ τις συνεχίζει με αμείωτη ένταση. Ξεκλήρισμα γνώρισαν οι αγρότες επί ΠΑΣΟΚ, ξεκλήρισμα γνωρίζουν και επί ΝΔ. Λουκέτο έβαζαν οι μικροεπιχειρήσεις επί ΠΑΣΟΚ, λουκέτο βάζουν και σήμερα.

Στην πράξη, είτε με ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είτε με ΝΔ οι λίγοι βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται ιλιγγιωδώς και οι πολλοί μετράνε όλο και περισσότερα βάσανα. Αυτοί λοιπόν, οι πολλοί, έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουν με λόγο ηχηρό, που δε θα επιδέχεται παρερμηνείες. Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση δεν αρκεί. Συσωρεύεται χρόνια τώρα, αλλά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης τη γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όσο δε μετουσιώνεται σε πράξη, σε δράση, σε πάλη εναντίον του, εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει.

Ας μη σπαταληθεί άλλη δύναμη σε αποσπασματικές, αναποτελεσματικές ενέργειες. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι, ο λαός στο σύνολό του να πάρει απόφαση για την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των στυλοβατών του συστήματος. Να τους κάνει να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Με ενότητα και αγώνα. Με συσπείρωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο λαϊκό κίνημα. Με την ψήφο τους στα συνδικάτα, στους φορείς του κινήματος. Και τώρα στις τοπικές εκλογές στους δήμους και τις νομαρχίες, παντού. Ανατρέποντας το συσχετισμό δυνάμεων, θεμελιώνεται στέρεα βάση για την προοπτική οικοδόμησης του Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Σωματοφύλακας του Μπους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας να ήταν ο Α. Ανδριανόπουλος, που έσπευσε αυθημερόν να αντιδράσει στα όσα είπε, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ...τον Τζ. Μπους.

Ο «ανεξάρτητος» (λέμε τώρα) βουλευτής επέκρινε τον Καρ. Παπούλια, γιατί «άσκησε προσωπική επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για επιλογές της εξωτερικής του πολιτικής». (σ.σ. Ως γνωστόν, οι δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ Μπους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία ποτέ δεν τον ενόχλησαν, αντίθετα πάντα τις στήριζε). Ομως, τι είπε ο Κ. Παπούλιας; Ούτε λίγο - ούτε πολύ, αυτά που λένε όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, που την ίδια στιγμή είναι μαζί με τις ΗΠΑ στους πολέμους της «νέας τάξης». Η φράση του Κ. Παπούλια που προκάλεσε την ιερά οργή του Α. Ανδριανόπουλου είναι η εξής: «Καμιά χώρα - μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να ανέχεται τις φυλακές της CIA, ούτε Γκουαντάναμο, όπως κάνει ο φίλος μας ο Πρόεδρος Μπους». Σχεδόν το ίδιο είχε πει, μερικές μέρες νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που έχει χαρακτηριστεί «φίλη των ΗΠΑ».

Πάει πολύ, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι η εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ανέχεται ούτε τέτοιες φραστικές διαφοροποιήσεις; Και Ο Α. Ανδριανόπουλος γιατί πειράχτηκε τόσο και το εξέφρασε δημόσια; Μήπως γιατί δυσκολευόταν να το εκφράσει η πρεσβεία;

Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια

Αναφανδόν υπέρ της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ τάσσεται η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού και ισχυροποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων - οργανισμών της χώρας, αλλά και προώθησης στρατηγικών συμμαχιών, εάν απαιτείται, για να τις καταστήσουν ικανές να σταθούν όρθιες μπροστά στις δυσκολίες που προκαλούν οι νέες συνθήκες του εσωτερικού, ευρωπαϊκού, αλλά και διεθνούς πλέον ανταγωνισμού». Αλήθεια, πόσες λέξεις χρησιμοποιούν κάποιοι, προκειμένου να πουν συγκεκαλυμμένα το εξής: Είμαστε υπέρ της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΑΚΕ προφανώς χολωμένη με την υποκριτική στάση της ΠΑΣΚΕ θυμίζει στο συνεταίρο της τα προφανή: «Κάποιοι κραυγάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και χωρίς ίχνος ντροπής μιλούν για ξεπούλημα. Είναι οι ίδιοι που, εξαπατώντας και υφαρπάζοντας την ψήφο του ελληνικού λαού με σύνθημα μία μετοχή πούλησαν το 67% και οι ίδιοι». Με άλλα λόγια, η ΔΑΚΕ ζητά το αυτονόητο «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια...».

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί... .

Η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ θα ωφελήσει τους πολίτες και την εθνική οικονομία, ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και οι κάθε λογής θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων.

Φυσικά και πρόκειται για ισχυρισμό που έχει «καταρρεύσει» από την ίδια τη ζωή, μετά από 10 χρόνια από την πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Και φυσικά, ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται μόνο και μόνο για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ιδού τι λένε τα στοιχεία: Οι μετοχοποιήσεις που έγιναν στον ΟΤΕ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχαν ως επακόλουθο ραγδαίες και «τσουχτερές» αυξήσεις έως και 100% στα τιμολόγια των αστικών συνδιαλέξεων και έως 300% στα πάγια.

... ψεύδη και αποπροσανατολισμός

Ισχυρίζονται ακόμα ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα βοηθήσει στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη του Οργανισμού. Αλλος ένας ψευδής και αποπροσανατολιστικός ισχυρισμός. Ιδού γιατί: Τα έσοδα από τις πέντε προηγούμενες μετοχοποιήσεις του ΟΤΕ, διατέθηκαν για την κάλυψη του δημόσιου χρέους και όχι για την ανάπτυξη του ΟΤΕ. Ακόμα, από το 1996 που άρχισε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, μέχρι σήμερα, χάθηκαν 21.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες αναπληρώθηκαν μόνο οι 6.000 από τον ιδιωτικό τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Να μη μιλήσουμε για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, για το ότι ο ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκε ως πιλότος για την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των νεοπροσλαμβανόμενων σε όλες τις ΔΕΚΟ. Να μη μιλήσουμε για θέματα εθνικής ασφάλειας, με όλες τις τηλεπικοινωνίες στον απόλυτο έλεγχο του ιδιώτη.

Ας μας πουν έστω και μια περίπτωση που η ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών συνοδεύτηκε από μείωση τιμών.

Οι εργαζόμενοι ένα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους. Οτι η πολιτική του δικομματισμού το μόνο που ενισχύει είναι τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το «κόντεμα» του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του, είναι οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βήμα αντεπίθεσης

Το ΚΚΕ, το είχε πει από την πρώτη στιγμή. Και δε θα κουραστεί να το λέει: Στην κάλπη, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κρίνεται η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται η στάση που κράτησαν αυτά τα κόμματα, καθώς και ο ΣΥΝ, στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα. Κρίνεται η πολιτική αυτών των κομμάτων και των εκλεγμένων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Στις 15 του Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία, να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Να καταδικάσουν τα κόμματα εκείνα που, με τις πολιτικές τους, τους κάνουν το βίο αβίωτο.

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο οι συνδυασμοί που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ, αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει μετατραπεί, σε γερό στήριγμα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των λαϊκών κατακτήσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάζει τέλη και φόρους για την παροχή κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών λειτουργώντας ως επιχείρηση. Στα μεγάλα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Εργασίας, του Περιβάλλοντος, άνοιξαν πόρτα στις επιχειρήσεις.

Σήμερα, δήμαρχοι και νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πρέπει να βρίσκονται συμπαραστάτες στους αγώνες των εργαζομένων. Οταν τα λαϊκά στρώματα θα διεκδικούν αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, οι «τοπικοί άρχοντες» να μην «μπάζουν» τους ιδιώτες από την «πίσω πόρτα». Οταν θα αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή εργασία, να μην προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οταν θα διεκδικούν, να μην έχουν απέναντί τους δημάρχους και νομάρχες που θέλουν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις.

Στις 15 του Οκτώβρη, ο εργαζόμενος καλείται να σταθμίσει όλους εκείνους τους παράγοντες, να καταδικάσει όλους όσοι ευθύνονται, για την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής του. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, είτε ως κυβέρνηση οι δύο πρώτοι, είτε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι μαζί, προώθησαν με συνέπεια μια συγκεκριμένη πολιτική που μετέτρεψε την Αυτοδιοίκηση σε μεσιτικό γραφείο ανάθεσης έργων σε εργολάβους, σε επιχειρηματίες, έργα για των οποίων τη χρήση πληρώνει ο βαριά φορολογούμενος εργαζόμενος.

Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα αντιδραστικών μέτρων που έχουν εξαπολύσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν ένα αποφασιστικό βήμα καταδίκης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και γενικά και στην Αυτοδιοίκηση. Να αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για την οργάνωση της αντεπίθεσης. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, που συνεχώς μεγαλώνει, δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις «δαγκάνες» του δικομματισμού. Να ξεφύγει από την υποκριτική στάση του ΣΥΝ, που από τη μια κηρύσσει «αγώνα» κατά του δικομματισμού και από την άλλη συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη ΝΔ.

Τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, μπορούν να εγγυηθούν ότι, όπως χτες, έτσι και αύριο, θα αγωνιστούν, θα συγκρουστούν, θα βρεθούν μαζί με τους εργαζόμενους στο δρόμο. Και μετά τις εκλογές θα στέκονται δίπλα τους και θα δίνουν μαζί τους τον αγώνα. Στο χέρι των εργαζομένων είναι σε αυτό τον αγώνα, να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Σε λειτουργία τα σχολεία της αγοράς

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε χρόνος που περνάει τόσο πιο πολύ οι επιχειρήσεις βάζουν τη σφραγίδα τους στα σχολεία, ελέγχοντας πλήρως τη γνώση. Ιδού δύο παραδείγματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στις ΗΠΑ, όταν οι τελειόφοιτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας πήραν τις θέσεις τους στο αμφιθέατρο, διαπίστωσαν ότι η παράδοση του πρώτου μαθήματος του έτους θα γινόταν από ένα διευθυντικό στέλεχος της ΙΒΜ. Πρόκειται, βέβαια, για μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου που εφαρμόζεται στα κολέγια και στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Μαθήματα που χρηματοδοτούνται από τις πολυεθνικές. Η ύλη των μαθημάτων ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις τους. Η IBM δεν είναι η μόνη εταιρεία που επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή της στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Η Credit Suisse Group και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW AG συμμετέχουν ενεργά.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου καθιερώθηκε στα σχολεία η «επιχειρηματική ώρα», όπου διδάσκουν τα ίδια τα στελέχη των μεγάλων βουλγαρικών και ξένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανταπόκριση σεμινάρια στους μικρούς μαθητές θα παραδίδουν στελέχη εταιρειών όπως των Astra Zeneca, AIMS Human Capital, Shell Bulgaria, Balkan Capital Management, ProWave, Overgas, ΤΝΤ και M3 Communications Group.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σκηνές από το παρελθόν, αλλά από το εφιαλτικό μέλλον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ