Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από 1/1/2008. Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι σε άλλες περιπτώσεις εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κατάπιαν τη γλώσσα τους για τη συγκεκριμένη τροπολογία και δεν άρθρωσαν ούτε λέξη για τα όσα αντιδραστικά προβλέπει σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων. Και πώς να μιλήσουν άλλωστε, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει πιστά τα όσα προέβλεπε σχετικά και με τα ΒΑΕ ο νόμος 3029/02 (γνωστός και ως «νόμος Ρέππα»). Εφαρμόζει δηλαδή το δικό τους αντιασφαλιστικό νόμο, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην μπορούν ούτε στη συνήθη ψευτοαντιπολίτευση να καταφύγουν για να σκεπάσουν την πλήρη ταύτισή τους με τη ΝΔ και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν είναι το μόνο που κάνει συνειδητά «την πάπια» για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Μια βδομάδα σχεδόν μετά την κατάθεσή της στη Βουλή, ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πει το παραμικρό, σιγοντάροντας επί της ουσίας τα κυβερνητικά σχέδια. Είναι, άλλωστε, η ίδια που «λιβανίζει» το νόμο 3029/02 και έχει αναγάγει σε στρατηγικό στόχο την υπεράσπισή του. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του δικαιούνται, αν μη τι άλλο, να αισθάνονται περήφανοι για τους «εταίρους» τους και τις υπηρεσίες που αυτοί τους προσφέρουν...

Να κινείται η... αγορά

«Διαπιστευτήρια» στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου έδωσε χτες ο Νικ. Κακλαμάνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη ΝΔ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Ν. Κακλαμάνης συζήτησε με τη διοίκηση για παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, ώστε «η εμπορική πολεοδομία να ενισχύει την αγοραστική κίνηση στο κέντρο». Δηλαδή; Να αλλάξει το ρυθμιστικό σχέδιο, όχι για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί - αν και όσο γίνεται... - η ζωή των πολύπαθων κατοίκων της υδροκέφαλης πρωτεύουσας, αλλά για να ...«κινείται το χρήμα» και να ενισχυθούν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις! Επιπλέον, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε το ψευδεπίγραφο για τα λαϊκά συμφέροντα όραμα «να γίνει η Αθήνα πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών». Και, φυσικά, δεν παρέλειψε να συζητήσει για τον «περιορισμό του παράνομου εμπορίου». Που σε μετάφραση σημαίνει καταδίωξη των κάθε λογής μικροπωλητών, μεταναστών και μη. Ολα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των συμφερόντων του...

Πρωτιές...

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφτηκε χτες το «Λαϊκό», όπου έγινε η «πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση ήπατος», ανέφερε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε με στόμφο: «Ενημερώθηκα σήμερα για την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ήπατος, εδώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κάτι που εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή, χάρις στους Ελληνες επιστήμονες και την καλή προετοιμασία, που διήρκησε περίπου έναν ολόκληρο χρόνο».

Ελα όμως, που κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται αρκετές -χωρίς βέβαια να καλύπτονται οι ανάγκες - μεταμοσχεύσεις ήπατος χάρη στους επιστήμονες βασικά του δημόσιου τομέα. Λόγου χάρη το 2003 έγιναν 14 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ στις λίστες περίμεναν άλλα 70 άτομα για μεταμόσχευση, εξαιτίας έλλειψης μοσχευμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι η χτεσινή μεταμόσχευση ήπατος στο «Λαϊκό» ήταν η πρώτη στην Αττική μετά από οχτώ χρόνια. Γι' αυτή την καθυστέρηση, όπως και για την καθυστέρηση της οργάνωσης ενός συστήματος προσέγγισης και προσέλκυσης δωρητών, πρέπει να απολογηθούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντί να προσπαθούν με βαρύγδουπες δηλώσεις να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Ούτε στάχτη στα μάτια

«Δε συζητήσαμε τέτοια θέματα» απάντησε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ρωτήθηκε αν πήρε το «πράσινο φως» για τις επιτακτικά αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Πιο... μαρτυριάρης όμως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, όταν του τέθηκε το ερώτημα για τις προσλήψεις νοσηλευτών, ξεκαθάρισε: «Δεν υπογράφω αποφάσεις που εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό».

Οσο για τα νοσοκομεία - πέρα από τις, τουλάχιστον, 20.000 κενές θέσεις - «επίκειται μια δύσκολη περίοδος με συνταξιοδοτήσεις που ειδικότερα στον κλάδο των νοσηλευτών αυτή τη χρονιά θα μας φέρει προ δύσκολων στιγμών», όπως έλεγε προχτές ο Δ. Αβραμόπουλος. Συγκεκριμένα, θα προστεθούν άλλες 2.500 κενές θέσεις.

Προφανώς, είναι αδιάφορο για την κυβέρνηση αν θα εκτροχιαστούν τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων. Εκείνο που προέχει είναι η τήρηση των κανόνων των Βρυξελλών για «λιγότερο κράτος» και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Και το λένε έτσι ωμά, χωρίς να ρίξουν ούτε στάχτη στα μάτια, όπως σημείωνε χτες η στήλη...

Ασφαιρα δικομματικά πυρά

Νέα ανταλλαγή «άσφαιρων πυρών», μεταξύ κυβέρνησης της ΝΔ από τη μια πλευρά και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς αυτά μπαίνουν εκ νέου στο τραπέζι.

Ο «πόλεμος» αυτός, πίσω από τον οποίο καιροφυλακτεί ένας παράλληλος πόλεμος συμφερόντων, προβλέπεται να ενταθεί ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων - αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας την επόμενη βδομάδα - σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της δεκαετίας 2006-2015, ύψους κατά τους μετριότερους υπολογισμούς 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια πτυχή αυτού του συνολικού πακέτου είναι και η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών «4ης γενιάς», που έχει εξελιχθεί σε «μήλον της έριδος», αφού από μόνο του θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πυρά είναι άσφαιρα, γιατί η αντιπαράθεση δεν αφορά τις ουσιαστικές πλευρές του ζητήματος, του προσανατολισμού και του ύψους των πολεμικών αγορών, αντίθετα τις συσκοτίζει και προβάλλει κυρίως διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία όσο ουσιαστικά και αν είναι, όπως αυτά της «διαφάνειας», του «κοινοβουλευτικού ελέγχου» και των «απευθείας αναθέσεων», στο βαθμό που δε συνδέονται με τα κρίσιμα θέματα του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και του αμυντικού δόγματος είναι κούφια λόγια.

Εξάλλου, για ποια «διαφάνεια» μιλάνε και οι δύο εταίροι του δικομματισμού; Είναι γεγονός και προκύπτει από τα σχετικά κείμενα περί δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το είδος των όπλων λαμβάνονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και επιμερίζονται στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας. Το ΚΥΣΕΑ έρχεται κάθε φορά να κινηθεί στα προκαθορισμένα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών της χώρας. Ετσι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεπικουρούμενες από τις εισηγήσεις των στρατιωτικών επιτελείων, έρχονται να προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, περιβάλλοντάς τες και ορισμένες φορές με έναν εθνικό μανδύα περί απειλών από την Τουρκία, υπαρκτών μεν, που όμως χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι στο πλαίσιο της εσωτερικής προπαγάνδας.

Ακόμα, για ποιον «κοινοβουλευτικό έλεγχο» κόπτεται το ΠΑΣΟΚ όταν, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής, όχι μόνο ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟικό - νεοταξικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τον εδραίωσε και τον επικροτεί; Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν μέχρι πλήρους ταύτισης, τόσο σε επίπεδο δόγματος, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον πρώτο πελάτη των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την πενταετία 2001-2005. Πρόκειται για επίτευγμα από κοινού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τι είδους λοιπόν «κοινοβουλευτικός έλεγχος» μπορεί να γίνει; Μόνο εάν θα επιλεγούν αυτά ή τα άλλα - ΝΑΤΟικών πάντα προδιαγραφών και κυρίως αμερικανικής προέλευσης - όπλα. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες αποδοχής του ΝΑΤΟικού προσανατολισμού των εξοπλισμών, αυτό που μπορεί να γίνει, και σε μεγάλο βαθμό γίνεται, είναι η εμπλοκή στη διαμάχη των μεγάλων συμφερόντων. Η διαμάχη αυτή είναι μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών άμυνας της χώρας. Φέρνει όμως στην επιφάνεια το συνολικό και κρίσιμο ζήτημα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής - ενσωμάτωσης της χώρας, αλλά και τον φαύλο κύκλο των εξοπλισμών. Απάντηση σε αυτό το στημένο παιχνίδι μπορεί να δοθεί με την ένταση της λαϊκής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα... ψυχολογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑΤΟΣ ΚΑΙ... ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος! Οι Ελληνες - είπε - έχουν «μεταρρυθμιστική φοβία» και ιδιαίτερα φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό...

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, είμαστε κάτι σαν ψυχοπαθείς επειδή δε θέλουμε αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων και περιορισμό μέχρι ...εξαφανίσεως της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκτός κι αν έχει κανείς υπόψη του να προωθούνται αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με άλλου είδους περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, την πλήρη πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, της γενναίας αύξησης των συντάξεων πείνας και τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Βέβαια, αν ο πρόεδρος του ΣΕΒ έβλεπε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, μάλλον αυτός και οι συνάδελφοί του θα έφθαναν ...ένα βήμα από το Αιγινήτειο!

Γνωρίζουμε πολύ καλά, όμως, από πού αντλεί το θράσος ο Δ. Δασκαλόπουλος να λέει τέτοια πράγματα. Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, που τέτοιους αντιασφαλιστικούς στόχους έχουν, άσχετα με το αν τους ομολογούν δημοσίως.

ΤΕΛΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανέκδοτο, είναι αλήθεια: Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου με τίτλο «Προστασία των καταναλωτών από τα τραπεζικά δάνεια». Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μας προστατέψει από την τραπεζική τοκογλυφία!

Προφανώς, πρόκειται για το ίδιο ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε τη χώρα για περίπου είκοσι χρόνια. Μήπως έχει υπόψη του πόσο αυξήθηκε αυτήν την περίοδο ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών; Μήπως θυμάται πόσα κέρδισαν οι τράπεζες από συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις και την άγρια εκμετάλλευση της ανέχειας του κοσμάκη;

Μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του ποιες ήταν οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής όλον αυτό τον καιρό και πόσο αυξάνονταν τα μεροκάματα και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα; (Γιατί όποιος δεν έχει λεφτά δανείζεται).


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είπαμε να μας δουλεύουν, αλλά όχι και τόσο εξόφθαλμα πια...

Το «άρωμα» της υποκρισίας

«Ενας στους τέσσερις υποψηφίους θα είναι νέος και νέα», ανακοίνωσε τις προάλλες ο Κ. Σκανδαλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Είναι αυτοί που θα δώσουν το άρωμα της νίκης. Διαλέξαμε το άρωμα του βασιλικού για τη νίκη»... Και βέβαια, δεν παρέλειψε να κολακέψει τη νεολαία, σημειώνοντας: «Είναι η γενιά, που στους δρόμους της Αθήνας αρνείται να εμπορευματοποιήσει και να εκποιήσει τη μόρφωση και το εργασιακό της μέλλον»!

Μόνον που «ξέχασε», ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν το δικαίωμα στην εργασία σε ευκαιρία απασχόλησης, προώθησαν τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών προώθησε τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία των νέων στην Αυτοδιοίκηση - απαξίωσαν τη δημόσια Παιδεία και ενίσχυσαν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κλπ, κλπ. «Ξέχασε», επίσης, ότι «η γενιά, που στους δρόμους της Αθήνας αρνείται να εμπορευματοποιήσει και να εκποιήσει τη μόρφωση και το εργασιακό της μέλλον», ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνέπλευσε πλήρως με τις σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Προφανώς, στο συνδυασμό του Σκανδαλίδη μπερδεύουν το άρωμα του βασιλικού με αυτό της υποκρισίας...

Στήνουν κατασταλτικούς μηχανισμούς

Πλήρως ευθυγραμμισμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων στο θέμα της ολοκληρωτικής και πρακτικής μετατροπής των Δημοτικών Αστυνομιών σε γρανάζι του συνολικού μηχανισμού καταστολής του κράτους. Σειρά χτες είχε ο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, που υπέγραψε από κοινού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα μνημόνιο συνεργασίας της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό και στο όνομα της ...«οικονομίας δυνάμεων» ανακοινώθηκε η αναδιοργάνωση και η ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Αύγουστο, με ιδιαίτερο στόχο η Δημοτική Αστυνομία να ενταχθεί στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει ΔΕΘ, δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών και των «μεγάλων έργων».

Δήμαρχος και υπουργός δεν έκρυψαν το ρόλο που επιθυμούν να παίξει ο κατασταλτικός μηχανισμός της χώρας ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αφού τόνισαν ότι αυτός θα διασφαλίζει το «ειρηνικό περιβάλλον» για την «οικονομική ανάπτυξη». Ελεύθερο πεδίο δράσης, δηλαδή, για να πραγματοποιεί τα σχέδιά του το μεγάλο κεφάλαιο σε ολόκληρη την περιοχή.

Η ουσιαστική διαφορά

Τα φλέγοντα και ουσιώδη προβλήματα, που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα των δήμων και των νομών, αναδεικνύονται στις επαφές, στις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν οι ριζοσπαστικοί συνδυασμοί οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο ανοιχτός και γόνιμος διάλογος που αναπτύσσεται στέκεται, ιδιαίτερα, στις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, στην πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων και τη συνευθύνη των «τοπικών αρχόντων» γι' αυτά και για το «κατάντημα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ανάγκη ανάπτυξης των λαϊκών αγωνιστικών διεκδικήσεων. Ετσι, αναδεικνύονται τα πολιτικά κριτήρια της ψήφου, το πραγματικό νόημα και η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε άλλη κατεύθυνση κινούνται οι εκπρόσωποι των συνδυασμών οι οποίοι στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Δεν αναφέρονται στην ουσία των προβλημάτων, ούτε στις πραγματικές αιτίες και στις πολιτικές ευθύνες και, προς άγραν ψήφων, καταφεύγουν σε αναχρονιστικούς πολιτικαντισμούς, ψεύτικες υποσχέσεις και θεατρινίστικες αντιπαραθέσεις.

Κι από τον τρόπο, λοιπόν, που γίνεται ο προεκλογικός αγώνας, φαίνεται, καθαρά, η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους συνδυασμούς τους οποίους στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Πρωτοβουλία Πολιτών και σ' εκείνους τους οποίους στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Είναι κι αυτό ένα από τα κριτήρια της ψήφου, που πρέπει να σκεφτούν οι ψηφοφόροι...

Και του χρόνου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Τα υπέργηρα πλοία αγκομαχούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι ναυτεργάτες παραμένουν επιστρατευμένοι και δουλεύουν 12 και πάνω ώρες το 24ωρο. Τα κέρδη των εφοπλιστών σημειώνουν αξιόλογη άνοδο, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός «ακουμπά» ένα πολύ σεβαστό ποσό κάθε χρόνο στα ταμεία τους, για να ικανοποιούν - υποτίθεται - τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, οι βλάβες των πλοίων, οι ματαιώσεις δρομολογίων και οι πολύωρες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν χιλιάδες ταξιδιώτες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους νησιώτες. Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι των ευθυνών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το ΠΑΣΟΚ ρίχνει τις ευθύνες στην πρώτη. Γιατί; Πάντως, όχι, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια ακριβώς πολιτική κατεύθυνση με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί «έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε σχετική αρμοδιότητα, αναφορικά με τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες». Ο,τι ακριβώς έλεγε και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και στο λιμάνι του Πειραιά παρουσιάζονταν οι ίδιες με σήμερα εικόνες.

Αντε και του χρόνου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απαίτηση η αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία

Σήμερα, ούτε για αστείο δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Παιδεία είναι δωρεάν. Αλλεπάλληλα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν ή να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους. Το ότι η εκπαίδευση κοστίζει στους εργαζόμενους, εντοπίζεται ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι αν και μνημονεύουν διαρκώς την ανάγκη «δημόσιας» εκπαίδευσης, ποτέ δε μιλούν για «δωρεάν». Αλήθεια, τι νόημα έχει η έννοια του δημόσιου σχολείου σήμερα, αν δεν είναι και πραγματικά δωρεάν; Πώς εξασφαλίζονται ίσα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση, όταν οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να αγοράσουν «υπηρεσίες» εκπαίδευσης; Εκπαίδευση επί πληρωμή σημαίνει εξ ορισμού εκπαίδευση που διαβαθμίζεται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Είναι δηλαδή ταξική, λιγότερη και πιο υποβαθμισμένη γι' αυτούς που το πορτοφόλι τους δεν αντέχει, περισσότερη και πιο αναβαθμισμένη για όσους μπορούν να πληρώνουν όλο και παραπάνω.

Προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έρευνα που δείχνει ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου τρεις με τέσσερις μισθούς το χρόνο σε «υπηρεσίες» εκπαίδευσης. Και πρόκειται για πολύ... συντηρητικό υπολογισμό, αφού στην ουσία περιλαμβάνει μόνο το κόστος εγγραφής και φοίτησης σε διάφορα εκπαιδευτήρια. Είναι φανερό ότι η εκπαίδευση όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι και ακριβή! Μάλιστα, όσο μεγαλώνει η εκπαιδευτική βαθμίδα, τόσο μεγαλώνει και το κόστος. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνει η εκπαιδευτική βαθμίδα, αυξάνονται και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Πρόσφατες έρευνες, που είχε παρουσιάσει ο «Ρ», έδειχναν ότι το κόστος σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση, για την τετραετία ή πενταετία μέχρι το πτυχίο, μπορεί να φτάσει και τα 40.000 ή 50.000 ευρώ!

Η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι: Παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, δηλαδή μεγιστοποίηση του - ήδη υψηλού σήμερα - εκπαιδευτικού κόστους για τους εργαζόμενους. Αναφέρονται στο σημερινό κόστος της εκπαίδευσης μόνο και μόνο για να πείσουν το λαό ότι «αξίζει» να πληρώνει περισσότερα προκειμένου να βελτιωθεί και η ποιότητα της Παιδείας. Πατώντας στο ιδεολόγημα του καπιταλισμού ότι «όσο ακριβότερο είναι κάτι τόσο και καλύτερο», ζυμώνουν την ιδέα της ακόμα ακριβότερης για τα λαϊκά στρώματα εκπαίδευσης. Η αφαίμαξη όμως των λαϊκών οικογενειών θα οδηγήσει μεγάλες μάζες των παιδιών του λαού σε σύγχρονη αμορφωσιά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ατομικής λύσης σ' αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχουν περιθώρια να σφίξει κανείς περισσότερο το ζωνάρι για να τα καταφέρει. Γι' αυτό και η απάντηση σύσσωμου του λαού σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ