Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρήκε τη «λύση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως τα τέσσερα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα της περασμένης εβδομάδας (τα οποία σημειωτέον δεν αποτέλεσαν είδηση για το σύνολο του αστικού Τύπου) θορύβησαν τους συμβουλάτορες του υπουργείου Απασχόλησης, που μάλλον εκτίμησαν ότι η εντεινόμενη σφαγή στους τόπους δουλιάς χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης. Ετσι, το αρμόδιο υπουργείο έσπευσε χτες να βγάλει ανακοίνωση και να θριαμβολογήσει για τις «επιδόσεις» του στο κυνήγι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που με την πολιτική του ενθαρρύνει και τροφοδοτεί. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αύξηση των ελέγχων και των προστίμων το 1ο πεντάμηνο του 2006 (για το πόσα από αυτά εισπράττονται φυσικά δεν αναφέρεται ούτε λέξη), των διακοπών εργασιών κατά την τελευταία διετία και την ένταση της... ενημέρωσης γύρω από ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Ασπιρίνες δηλαδή για τα μάτια του κόσμου, αφού, όπως αποδεικνύουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και η παντελής έλλειψη μέτρων συνεχίζουν αμείωτα να σκοτώνουν και να σακατεύουν εργάτες. Αλλά ακόμα και για αυτούς τους ελλιπέσταστους - σε σχέση με την άθλια κατάσταση που επικρατεί - ελέγχους, η κυβέρνηση βρήκε τη «λύση»: Προωθεί την «τοποθέτηση 440 ατόμων μέσα από προγράμματα Stage» στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, «γεγονός που θα επιτρέψει την ακόμα μεγαλύτερη πραγματοποίηση ουσιαστικότερων ελέγχων από τους Επιθεωρητές, που μέχρι σήμερα απασχολούνταν με διοικητικές κυρίως εργασίες». Συνεπέστατη στην πολιτική της η κυβέρνηση. Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι να σκοτώνονται στα γιαπιά και τα εργοστάσια, ανασφάλιστοι υπάλληλοι να καταγράφουν και το θάνατό τους...

Προεκλογική ανακύκλωση

Την πρόσληψη άλλης μιας φουρνιάς εργαζομένων με ημερομηνία λήξης ενέκρινε χτες η Διυπουργική Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμπορίας της ανάγκης για δουλιά (μερική απασχόληση, το λένε), και ενόψει των εκλογών. Οι αρμόδιοι υφυπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενέκριναν την πρόσληψη 2.165 ατόμων που θα απασχοληθούν σε δήμους, κοινότητες, νομαρχίες, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου, για 18 μήνες το ανώτερο. Μετά τη λήξη της σύμβασης μερικής απασχόλησης, οι 2.165 θα ψάχνουν πάλι για δουλιά, τη θέση τους θα λάβουν άλλοι, κι ο χορός της ανακύκλωσης της ανεργίας, της πολιτικής ομηρίας και της ψηφοθηρίας, καλά κρατεί...

Η καινούρια εποχή...

«Ενα από τα ιστορικά νοσοκομεία της Αθήνας, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, σήμερα εγκαινιάζει μια καινούρια εποχή», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τα εγκαίνια των νέων τμημάτων του παραπάνω νοσοκομείου.

Τα νέα τμήματα είναι ενοικιασμένα διαμερίσματα σε δύο διαφορετικά κτίρια. Και τούτο διότι το κεντρικό κτίριο του Οφθαλμιατρείου χτυπήθηκε απ' το σεισμό του 1999 και έκτοτε παραμένει κλειστό.

Χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα γίνουν η δημοπρασία και ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο. Κι αν πάνε με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς, για να γίνει η προκήρυξη του έργου, τότε ούτε με κιάλια δε θα φανεί στον ορίζοντα η ανακατασκευή και η αναπαλαίωση του Οφθαλμιατρείου -καθώς μάλιστα πρέπει να διατηρήσει ατόφια την εξωτερική του μορφή, για αρχαιολογικούς λόγους.

Παλιά κουσούρια

Η «καινούρια εποχή» για τα δημόσια νοσοκομεία που διαφημίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει τα παλιά κουσούρια της πολιτικής των περικοπών και της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, με κύρια εκείνα της μη πρόσληψης μόνιμου - κυρίως νοσηλευτικού - προσωπικού και της εκχώρησης ολόκληρων τομέων (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση) στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε (26/6/2006) ότι «για να μπορέσει να λειτουργήσει με επάρκεια, πληρότητα και αποτελεσματικότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τα προσεχή 4 χρόνια, χρειάζονται περίπου 20.000 νοσηλευτές». Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη και κοντά σε αυτά κενά, αναμένεται σ' ένα χρόνο να προστεθούν πάνω από 2.500 ακόμα κενές θέσεις, λόγω συνταξιοδοτήσεων, καθώς έκλεισε ένας ολόκληρος εργασιακός κύκλος στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι πληροφορίες λένε, ότι ο υπουργός Υγείας θα εκθέσει το θέμα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα βγάλει το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και των γενικότερων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, που επιτάσσουν λιγότερο κράτος, περιστολή των δημόσιων δαπανών και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Περιστατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ περιστατικά, χαρακτηρίζουν το ΥΕΝ και η κυβέρνηση, τις διάφορες βλάβες πλοίων, που αφήνουν τους επιβάτες στα ...κρύα του λουτρού. Ολους αυτούς, δηλαδή, που πληρώνουν τα ιδιαίτερα ακριβά φέτος εισιτήρια για να πάνε διακοπές.

Φυσικά, οι κυβερνώντες τα λένε αυτά και μόνον αυτοί τα πιστεύουν, αφού τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά μεμονωμένα είναι. Αλλωστε, η εφοπλιστική ασυδοσία και η κυβερνητική κάλυψή της αποτελούν μόνιμη πηγή αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού τους.

Ως γνωστόν, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες βάζουν στις γραμμές όποια πλοία θέλουν, σε όποια κατάσταση θέλουν και, φυσικά, δεν αποζημιώνουν κανέναν για την ταλαιπωρία που υφίσταται. Οπως πάντα, προηγούνται τα εφοπλιστικά κέρδη...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ το λογότυπο της υποστηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Χρύσας Αράπογλου. Πρόκειται για ένα μεγάλο «Θ» σε κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα.

Βέβαια, αυτοί μπορεί να λένε πως το «Θ» αυτό συμβολίζει τη Θεσσαλονίκη. Ομως, εμείς το βρίσκουμε ταιριαστό, γιατί θυμίζει το «Θα». Αυτό το «Θα» των πολιτικάντικων υποσχέσεων, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, αλλά και τα «Θα» του ως αντιπολίτευση.

Και δεν είναι λίγα τα αντιπολιτευτικά «Θα». Εχετε ακούσει τις μεγαλοστομίες περί «τομών» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λογύδρια περί αποκέντρωσης και ανεξαρτησίας; Στην πραγματικότητα, κρύβουν την αποκέντρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ...ανεξαρτησία των δήμων στην επιβολή τοπικών φόρων σε βάρος των εργαζομένων.

ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ και τα ξαναδιαφημίζουν οι κυβερνώντες αυτά τα έργα για το πέταλο του Μαλιακού, το περίφημο σημείο - καρμανιόλα, αλλά θα τους συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση. Καταλαβαίνουμε ότι ...κάτι πρέπει να δείξουν, αλλά το παρακάνουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο κάτω κάτω της γραφής, πώς να περηφανευτεί κάποιος για ένα έργο, που θα τελειώσει θεωρητικά το 2008, ενώ θα 'πρεπε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κάνουν αυτοκριτική, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και κάποιες δεκαετίες...

Κάνουν το αυτονόητο, και μας το παρουσιάζουν ως ...«χάρη» και «κοινωνική ευαισθησία». Για να μην αναφερθούμε, πώς το κάνουν, ποιοι και πόσα «τρώνε»...

Αλληλεγγύη χωρίς όρους

Ο παλαιστινιακός λαός περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη τις μέρες αυτές την αλληλεγγύη των λαών του κόσμου και του ελληνικού. Η σφαγή του από τη βάρβαρη επιδρομή του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται και συνιστά πλέον μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες καταγραμμένους νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που κινδυνεύουν από την πείνα, τις τεράστιες ελλείψεις και τις ασθένειες. Σε αυτή τη βαρβαρότητα μια απάντηση μπορεί να υπάρξει. Ενίσχυση καθημερινά του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Γι' αυτό σήμερα διαδηλώνουμε το βράδυ στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και άλλες οργανώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο παλαιστινιακός λαός έχει ανάγκη από μια και ξεκάθαρη θέση. Από τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα έχει ένα και μόνο στόχο: Να σταματήσει τώρα η εγκληματική δράση του Ισραήλ και να αναγκαστεί η ηγεσία του Ισραήλ από την πάλη των λαών να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ζητάνε οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Σεβόμενοι τις μορφές αγώνα που επιλέγει το παλαιστινιακό κίνημα, ανάμεσά τους και την ομηρία ενός στρατιώτη του ισραηλινού κατοχικού στρατού. Αλλωστε, ο παλαιστινιακός λαός είναι περικυκλωμένος, μόνιμα σε δεινή ομηρία και ευρισκόμενος σε άμυνα προσπαθεί να ορθοποδήσει αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μηχανές του κόσμου.

Για άλλη μια φορά η κρατική βία του Ισραήλ, με τις πλάτες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επιχειρεί να στραγγαλίσει τους Παλαιστίνιους. Η υποκρισία των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ, ΝΑΤΟ και εκπροσώπων του ΟΗΕ έχει πλέον γίνει έκδηλη. Με τη στάση των «ίσων αποστάσεων» και των εκκλήσεων «για αυτοσυγκράτηση και στα δύο μέρη» δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν την τρομοκρατική πολιτική του Ισραήλ. Συστρατευμένη στην ίδια λογική είναι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ (όπως πριν το ΠΑΣΟΚ) που σπεύδει να δώσει διαπιστευτήρια για άλλη μια φορά στους ιμπεριαλιστές και να δείξει τη διαθεσιμότητά της να παίξει το ρόλο του φερέφωνού τους. Αγανάκτηση προκαλεί και η στάση διαφόρων που αυτοχαρακτηρίζονται «αριστεροί», όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στη χώρα μας ο ΣΥΝ, που κινούνται επίσης στη λογική του «συμψηφισμού». Ενώ εμφανίζονται να καταδικάζουν την ισραηλινή βία στα παλαιστινιακά εδάφη, ζητούν να απελευθερώσουν και οι δύο πλευρές τούς κρατούμενους και καταδικάζουν την απαγωγή του στρατιώτη. Αν αυτό δεν είναι εξίσωση του θύματος και του θύτη τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Οι Παλαιστίνιοι με τις οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που επιλέγουν έχουν καταλήξει σε μια κοινή στάση που περιλαμβάνει την αναγνώριση του Ισραήλ και τη διεκδίκηση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη είναι που δεν άρεσε στην ισραηλινή ηγεσία, γι' αυτό και όρμηξε ως έτοιμος από καιρό ...«ταύρος εν υαλοπωλείω». Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να πατήσει την «μπανανόφλουδα» των προσχημάτων που προβάλλει ο ιμπεριαλισμός. Πρέπει να εντείνει την πάλη του, γιατί ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων για πατρίδα και αξιοπρεπή ζωή είναι και δική μας υπόθεση. Υπόθεση όλων των λαών του κόσμου.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στην ίδια μοίρα παλιοί και νέοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι δε θίγονται τα δικαιώματα όσων εργαζόμενων είναι ήδη ενταγμένοι στη λίστα, έστω και αν το επάγγελμα ή η ειδικότητά τους δεν περιλαμβάνεται στο νέο (πετσοκομμένο) κανονισμό που θα ισχύσει από 1/1/2008. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, εκτός του ότι έχει στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους και να προλάβει γενικευμένες αντιδράσεις, στην ουσία της είναι κομμένη και ραμμένη στα εργοδοτικά συμφέροντα και σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί αντικειμενικά τους εργαζόμενους, είτε νέους, είτε παλιούς.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής απλό και αυτονόητο: ο εργοδότης που απασχολεί στην επιχείρησή του έναν εργαζόμενο σε ειδικότητα που σήμερα είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ, αλλά θα βγει απ' τη λίστα την 1η Γενάρη 2008, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει; Μα, φυσικά, να απολύσει τον εργαζόμενο που του «στοιχίζει» παραπάνω λόγω ΒΑΕ και να προσλάβει στην ίδια ειδικότητα έναν καινούριο χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα. Χαμένοι δηλαδή από την τροπολογία βγαίνουν και οι δυο. Και ο παλιός εργαζόμενος που θα μείνει άνεργος (ή θα υποχρεωθεί να δουλεύει με μειωμένα δικαιώματα προκειμένου να μη χάσει τη δουλιά του) και ο νέος, ο οποίος από 1/1/2008 θα μπει στην παραγωγή χωρίς να δικαιούται όλα όσα ίσχυαν για τους συναδέλφους του μέχρι τότε. Να γιατί η τροπολογία πρέπει να πάρει απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων και να απορριφθεί σαν απαράδεκτη η διασπαστική και αποπροσανατολιστική προσπάθεια της κυβέρνησης...

Δέσμευση στην αντιλαϊκή πολιτική

«Δεσμεύτηκα να στείλω το προσωπικού του δήμου στη γειτονιά, για την καθαριότητα, το πράσινο, την αστυνόμευση, τη φύλαξη του σχολείου. Δεσμεύτηκα να μετατρέψω το πλουσιοπάροχο τέλος που πληρώνουν οι δημότες σε πραγματικά ανταποδοτικό», λέει, ανάμεσα σε άλλα, ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Με άλλα λόγια, το «πλουσιοπάροχο τέλος που πληρώνουν οι δημότες» θα εξακολουθεί να ισχύει, όπως και σήμερα. Οπως και η λογική της ανταποδοτικότητας, η οποία θα επεκταθεί και θα ενταθεί. Οσο για τα... μεγάλα και ωραία λόγια, ΠΑΣΟΚ είναι αυτό...

Δεν παραλείπει, βέβαια, ο Κ. Σκανδαλίδης να πετάξει και ένα «πυροτέχνημα». Στο πλαίσιο της ίδιας υποσχεσεολογίας με τον Νικ. Κακλαμάνη, λέει στην ίδια συνέντευξη, ότι θα υπάρξει «ανοιχτή επιστροφή τελών στη γειτονιά (σ.σ.: στα Δημοτικά Διαμερίσματα) σε ποσοστό πάνω από 50% και διαχείρισή τους από τους ίδιους τους κατοίκους»! Ομως, ο Κ. Σκανδαλίδης, όχι μόνο δε λέει πώς θα γίνει πράξη αυτή η... ρηξικέλευθη πρόταση, αλλά αποκρύπτει, επιπλέον, ότι όλα αυτά τα χρόνια τα Δημοτικά Διαμερίσματα όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί, αλλά αντιθέτως, έχουν υποβαθμιστεί. Και σε αυτή την κατεύθυνση, μεγάλη είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου ως υπουργού Εσωτερικών...

Η δήλωση της ... ημέρας

Ο επί των Οικονομικών επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίμ Αλμούνια, έκανε χτες, Δευτέρα, τη δήλωση της ημέρας. «Ελπίζουμε - είπε ο κοινοτικός επίτροπος - ότι η νίκη της Ιταλίας στο Μουντιάλ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας και στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2007»!!!

Κι αν νομίζετε ότι ο Χ. Αλμούνια δεν ξέρει τι λέει, ή, εννοεί την ανάλογη αξιοποίηση του βαρύτιμου κυπέλλου των παγκόσμιων πρωταθλητών, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο κοινοτικός επίτροπος, μιλώντας ως υπουργός Οικονομικών της ΕΕ και υπαγορεύοντας τις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, κάλεσε την ιταλική «κεντροαριστερή» κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το κλίμα ευφορίας, που δημιούργησε η νίκη της ιταλικής ομάδας στο Μουντιάλ, για την επιβολή σκληρότερης λιτότητας στους εργαζόμενους και το λαό της χώρας.

Με απλά λόγια, μετά τις γιορτές και τα πανηγύρια για τη μεγάλη νίκη της ιταλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, φτάνει η ώρα του λογαριασμού. Και το λογαριασμό, οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις «υπηρέτες τους» τον χρεώνουν, πάντα, στους εργαζόμενους...

Καταγγέλλουν

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες των εργαζομένων στα διόδια των Εθνικών Οδών για τις συνθήκες δουλιάς, τα ρεπό και τις άδειες που τους οφείλονται ακόμα και από πέρσι, το κόψιμο αδειών τις Κυριακές και προσλήψεις διμηνιτών εποχικών συμβασιούχων, χωρίς να γίνονται γνωστές οι προκηρύξεις. Κοντά σ' αυτά και ύποπτες «προαγωγές» στελεχών, αλλά και ανύπαρκτα «εκτός έδρας», που μοιράζονται επιλεκτικά και αφειδώς. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενεργό ρόλο σε όλα τα παραπάνω παίζει και το σωματείο, το οποίο ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ. Φαίνεται πως το ανελέητο χαράτσωμα των εργαζομένων, που μετακινούνται με τα οχήματά τους στην Εθνική Οδό, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα διόδια, όπως μαρτυρούν και οι καταγγελίες τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα»

Με την τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση, επιταχύνει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Με την τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ από την 1/1/2008, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους κατά πέντε χρόνια, τη μείωση των μισθών και των συντάξεών τους.

Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή των βιομηχάνων. Τα όποια νέα επαγγέλματα προστεθούν στο νέο κανονισμό των ΒΑΕ θα είναι αντιστρόφως ανάλογα με εκείνα που θα πεταχτούν έξω, με τη γνωμοδότηση και της εντεταλμένης «επιτροπής» που συστήνει η κυβέρνηση γι' αυτό το σκοπό. Είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θίγονται τα δικαιώματα όσων σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ και θα εξαιρεθούν από 1/1/2008. Κάτω από την απειλή της αντικατάστασής τους από νέους εργαζόμενους, χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από τα ΒΑΕ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα χάσουν τη δουλιά τους ή θα βρεθούν στη μέγκενη των εργοδοτικών πιέσεων να απαρνηθούν κεκτημένα δικαιώματά τους.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία που κατέθεσε εφαρμόζει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του 3029/02 και σήμερα τον υπερασπίζεται, δίνοντας πολύτιμο χέρι βοήθειας στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Η επιχειρηματολογία ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό - μέρος των οποίων αποτελεί και η τροπολογία για τα ΒΑΕ - δε θίγουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι πέρα για πέρα κάλπικη και αποπροσανατολιστική. Ηδη για χιλιάδες εργαζόμενους η αλλαγή του καθεστώτος των ΒΑΕ σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου κατά πέντε χρόνια. Ενώ το σχεδιασμένο πετσόκομμα των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ακόμα μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων. Η αύξηση των γενικών ορίων εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογήσει στα ευρωενωσιακά όργανα.

Η απάντηση των εργαζομένων είναι τώρα επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Εγκαιρα να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων και των εργαζομένων που πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους, όταν οι εργοδότες απαλλάσσονται όλο και περισσότερο από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, οι αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ο κοινός τόπος συνάντησης όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στη δίνη και της νέας επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ