Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανθρακες ο θησαυρός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανθρακες αποδείχτηκε ο θησαυρός, που υπόσχονταν οι κυβερνώντες για την αύξηση της απασχόλησης με την παραπέρα «απελευθέρωση» του ωράριου των καταστημάτων. Αντί για νέες θέσεις εργασίας, που διαφήμιζαν οι κυβερνώντες, η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που καταγράφει τις εξελίξεις της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς την απασχόληση στο πρώτο τρίμηνο του 2006, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2005. Θα διαπιστώσει πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης διαψεύστηκαν οικτρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο λιανικό εμπόριο, στο πρώτο τρίμηνο του 2006, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2005, σημείωσε πτώση κατά 2,5%. Γιατί; Πρώτα και κύρια, γιατί μειώνεται συνεχώς η αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων, τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές συνεχώς αυξάνονται και οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης και μεγαλύτερου ξεζουμίσματος των εργαζομένων συνεχώς επεκτείνονται.

Αλήθεια, τι λένε τώρα οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους θιασώτες των πολιτικών της «απελευθέρωσης» (ωραρίου, τιμών, αγορών κλπ.);

Φτηνές υπεκφυγές

Φαίνεται πως το προεδρείο και η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θέλουν να κρατήσουν το Σύλλογο μακριά απ' τα λαϊκά προβλήματα, όπως το πρόβλημα της Παιδείας. Αλλιώς δεν εξηγείται η μεθοδευμένη προσπάθειά της για την αποφυγή - όπως και έγινε τελικά - της συζήτησης της πρότασης στήριξης στην αγωνιζόμενη νεολαία που κατέθεσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση της πρότασης της «Πανεπιστημονικής» μετατέθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά τελικά δεν έγινε, γιατί αποχώρησαν δύο σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης και δεν υπήρχε πλέον απαρτία. Σιώπησαν ακόμα οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚ Γιατρών και του Ιατρικού Συναγερμού - υποστηρίζεται απ' το ΛΑΟΣ - κι έτσι το προεδρείο έστριψε διά της... μη απαρτίας. Πρόκειται για φτηνή υπεκφυγή που δεν τιμά το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών...

Περί συντονισμού

Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε το αυτοαποκαλούμενο συντονιστικό των καταλήψεων και κατέληξε σε κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση φοιτητών, σπουδαστών και πανεπιστημιακών, χτες, στο Λαγονήσι, όπου θα ξεκινούσε η Σύνοδος των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ και συγκέντρωση σήμερα στην Αθήνα. Μια μέρα μετά, την Κυριακή, η απόφαση αυτή εμφανίστηκε στο «in.gr» (ιστοσελίδα του Οργανισμού Λαμπράκη) αντεστραμμένη, καλώντας χτες για την Αθήνα, σήμερα στο Λαγονήσι και αύριο για τη Βουλή. Αγνωστο ποιοι, πώς και γιατί «μαγείρεψαν» την αλλαγή του προγράμματος δράσης. Περιττό να πούμε, όμως, ότι οι ίδιες δυνάμεις, που το Σάββατο πρότειναν τα προαναφερόμενα, χτες, έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα...

Κατά τ' άλλα, κόπτονται για το συντονισμό των κινητοποιήσεων και καλούν τους «συναγωνιστές της ΠΚΣ και του ΠΑΜΕ» να πορευτούν μαζί τους, όπως έκανε πανεπιστημιακός, στέλεχος του ΣΥΝ, απ' τις χτεσινές σελίδες της «Αυγής». Προφανώς, δε θέλουν τον ουσιαστικό και στηριγμένο στην ενεργητική συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών συντονισμό των αγώνων. Γι' αυτό και οι ίδιες δυνάμεις απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την πρόταση φοιτητικών συλλόγων για συντονιστικά, που θα αποφασίζουν με ομοφωνία, στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και αποτελούμενα από εκπροσώπους, που θα εκλέγονται απ' τις συντονιστικές επιτροπές των συλλόγων.

Κι άλλο κλαδί...

Η εταιρία «SWIFT» εδρεύει στις Βρυξέλλες και εξυπηρετεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια διατραπεζικές συναλλαγές τη μέρα, μεταξύ 8.000 τραπεζών σε όλο τον κόσμο (εμπορικών, κεντρικών, κ.ά.). Αλλωστε, η «SWIFT» αποτελεί μια κοινοπραξία των προαναφερόμενων τραπεζών. Οπως αποκαλύφθηκε τις μέρες αυτές, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει τη συνεργασία της «SWIFT» και παρακολουθούσαν καθημερινά τεράστιο αριθμό διατραπεζικών συναλλαγών, με πρόσχημα τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Σημειώνουμε τα παραπάνω για να θυμίσουμε τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, όταν είχε αποκαλυφθεί το εγχώριο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στις αρχές Φλεβάρη: «Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για ένα κλαδί στο μεγάλο και φουντωτό δέντρο της γενικευμένης παρακολούθησης κομμάτων, κυβερνήσεων, κινημάτων. Παρακολούθηση η οποία ωφελεί κράτη, κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματικούς ομίλους και - κατά τη γνώμη μας - έχει δύο στόχους: Εχει στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να χτυπήσουν το ριζοσπαστικό κίνημα, αλλά και να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον πόλεμο που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους».

Εχει κανείς αντίρρηση;

Τα παιδευτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΑΛΛΟ πρέπει να γίνει για να αλλάξει άποψη η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να παραδεχτούν ότι έχουν αστυνομοκρατήσει ολόκληρη την Αττική και ουσιαστικά απαγορεύουν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών;

Δεν αρκεί για να αποδείξει χωρίς αμφιβολία κάτι τέτοιο η απαγόρευση μετακίνησης διαδηλωτών, η αλόγιστη χρήση αστυνομικής βίας και η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής του Λαγονησίου σε στρατόπεδο;

Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, δε θα «περάσει» η λογική τους, που θέλουν να ...«μην τρέχει τίποτε» με όσα ετοιμάζουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν για την Παιδεία. Τρέχει και παρατρέχει. Κι αν συνεχίσουν έτσι, αυτοί θα είναι στο τέλος που θα «τρέχουν και δε θα φτάνουν».

Οσο για τους υπουργούς Παιδείας του ΟΟΣΑ, θα τον λυπήσουμε τον Ε. Αντώναρο, αλλά δεν είναι «φιλοξενούμενοι φιλικά διακείμενων χωρών» όπως υποστηρίζει. Είναι επισκέπτες «εχθρικά διακείμενοι» προς τα συμφέροντα των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.

Βλέπετε, όλοι γνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας που επιχειρείται δεν αποτελεί μια φαεινή ιδέα του Καραμανλή και του Παπανδρέου. Είναι υλοποίηση συγκεκριμένων κατευθύνσεων διεθνών κέντρων που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν συνειδητά.

Αλλωστε, χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Α. Γκουριά, που δήλωσε χτες ότι η λύση για τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση είναι να θεσμοθετηθούν ειδικά «φοιτητικά δάνεια».

Ολα τα είχαν βλέπετε οι φοιτητές, αυτό που μένει τώρα είναι να τους παραδώσουν μαζικά στις τοκογλυφικές διαθέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, στο όνομα βέβαια της ...δωρεάν παιδείας.

Πάλι καλά που δεν τους προτείνουν να βάλουν υποθήκη το ίδιο τους το μέλλον. Αν δεν αποπληρώσουν δηλαδή το δάνειο να δουλεύουν αμισθί για τις τράπεζες επί μία δεκαετία τουλάχιστον.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλα καλύτερα, ας μην τους δίνουμε ιδέες...

«Επιχειρηματίες», «σηκωμένα μανίκια» και «χαφιεδοσυμβούλια»

Τις τελευταίες μέρες οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά προχώρησαν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, διακηρύξεις και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Τα ζητήματα, όμως, τα οποία επιλέγουν να «αναδείξουν», δείχνουν εξαρχής πως στέκονται απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά από χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, δήλωσε με σαφήνεια υπέρ ποιων είναι: «Συζητήσαμε», είπε, «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»! Δηλαδή; Με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν, ακόμη παραπέρα, οι επιχειρηματικές δράσεις, με τη βοήθεια και της υπερνομαρχίας...

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ... οραματίστηκε τον υπερνομάρχη με ...«σηκωμένα μανίκια» και πρόσθεσε πως ο ρόλος του υπερνομάρχη είναι να βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους της περιοχής! Σπουδαία ανακάλυψη έκανε ο εκλεκτός της ΝΔ, ακριβώς ίδια με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια διατύπωση προχτές. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι οι διαφορές τους είναι τόσο ανύπαρκτες που, όταν βρίσκονται σε θέση αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τα ίδια ...οράματα!

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ, Γ. Πανούσης, είχε αφήσει να εννοηθεί από την πρώτη στιγμή, ότι - ούτε λίγο ούτε πολύ - οι ψήφοι που θα πάρει στις εκλογές, θα είναι μιας πρώτης τάξεως μαγιά για να ανοίξει η συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στη χτεσινή παρουσίαση της διακήρυξης της παράταξης του ΣΥΝ, μίλησε - ανάμεσα στα άλλα - για τον οραματισμό του να προωθήσει τους χαφιέδικους μηχανισμούς των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας (που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η ΝΔ) και στο επίπεδο της νομαρχίας! Κι αυτή η ρηξικέλευθη πρόταση, είπε, θα γίνει στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που προτείνει να αναλάβει η νομαρχία ως συντονιστικός φορέας στον τομέα της ασφάλειας...

Οι τρεις υποψήφιοι, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αποκρύπτουν το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως μηχανισμού επικύρωσης αντιλαϊκών αποφάσεων και επιλογών από τα όργανα της κρατικής εξουσίας. Και αυτό γιατί η πολιτική που ακολουθούν βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση, της πλήρους υποταγής στους νόμους της αγοράς, που πιστά ακολουθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Αλλωστε, και οι τρεις δυνάμεις, συνεργαζόμενες τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), υιοθέτησαν τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και συνδιοίκησαν υλοποιώντας ό,τι αντεργατικό επέβαλλαν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απέναντι σε αυτή τη λογική, που θέλει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης υποταγμένους, βρίσκεται η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν: Το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές. Που αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα. Που στέκεται συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων και των ΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι, απέναντι στις υποκριτικές «κόντρες» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στις δήθεν «λύσεις» του ΣΥΝ, έχουν μόνο μια επιλογή. Να επιλέξουν με κριτήριο τα προβλήματά τους καταδικάζοντας και όλους όσους τα δημιουργούν...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Δυσβάστακτοι φόροι

Γρηγοριάδης Κώστας

Μήπως είστε εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι και αναρωτιέστε γιατί η καθημερινή σας ζωή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και χρόνο με το χρόνο δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο να τα βγάλετε πέρα; Οι λόγοι είναι αρκετοί και όλοι μαζί συνιστούν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, σημερινών και προηγούμενων. Ενας εξ αυτών είναι το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα και ιδού ορισμένες αποδείξεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το 2004 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν πληρώσει το 39,7% των άμεσων φόρων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 14,3% και οι επιχειρήσεις το 46%. Ολ' αυτά, για τα εισοδήματα του 2003. Μια χρονιά μετά, το 2005, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για τα λαϊκά στρώματα και συντελείται η «μεγάλη αντιστροφή». Ετσι, το 2005 (για τα εισοδήματα του 2004), οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν το 44,5% των άμεσων φόρων, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση, ενώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 13,4% και οι επιχειρήσεις το 42,1%.

Σημειώστε, επίσης, ότι τα παραπάνω οφείλονται στις αντιλαϊκές φορολογικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι αποδείξεις των ανάλογων ρυθμίσεων, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (νέες φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου κλπ.), θα γίνουν γνωστές το 2007...

Χαρακτηριστική απόδειξη

Το γεγονός αποτελεί μια μικρή μεν, αλλά χαρακτηριστική απόδειξη της γενικότερης λογικής και πολιτικής των κυβερνώντων. Μιας πολιτικής, που συστηματικά μετακυλίει το κόστος των όποιων και όποιου επιπέδου υπηρεσιών παρέχει το δημόσιο στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Κι ας πληρώνουν οι εργαζόμενοι δυσβάσταχτους και συνεχώς αυξανόμενους άμεσους και έμμεσους φόρους. Αναφερόμαστε σε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται από σήμερα ένα ακόμη χαράτσι 5 ευρώ, σε όλους όσοι θελήσουν να εκδώσουν νέο διαβατήριο. Κι αυτό, εκτός του παραβόλου των 50 ευρώ, που κοστίζουν πλέον τα διαβατήρια.

Το πλέον ...ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, όμως, βρίσκεται στους λόγους που έκαναν δήθεν αναγκαία την επιβολή του χαρατσιού. Παρατηρήθηκε - λένε οι αρμόδιοι - καθυστέρηση στη μεταφορά των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες παραλαβής τους στη διεύθυνση διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι έτσι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ...ταχυμεταφορά των δικαιολογητικών από υπηρεσία σε υπηρεσία, επιβλήθηκε το χαράτσι των 5 ευρώ. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το τελευταίο αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με άλλα λόγια, μας κοροϊδεύουν κι από πάνω...

Στον «αέρα» 70 εργαζόμενοι

«Στον αέρα» βρίσκονται 70 εργαζόμενοι σε καταστήματα της Mc' Donalds, μετά το λουκέτο που μπήκε πριν από μερικές μέρες σε δύο εστιατόρια του Φαλήρου και ένα της Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους απασχολούνταν ούτως ή άλλως σε καθεστώς χωρίς καμιά εργασιακή ασφάλεια (ωρομίσθιοι). Οι οποίοι «λούζονται» τα αποτελέσματα του συστήματος «franchising» (δικαιοπαροχή), στο οποίο εγκλωβίζονται και οι δικαιοπάροχοι, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι. Γιατί η εισφορά -«χαράτσι» που ορίζεται για κάθε δικαιοπάροχο, ανταποκρίνεται αποκλειστικά στα κερδοσκοπικά σχέδια κάθε πολυεθνικής και δε λογαριάζει πώς θα επιβιώσει οικονομικά ο κάθε μαγαζάτορας, μέσα σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Πρόκειται για ορισμένες μόνον από τις συνέπειες της οικονομίας που δοξάζει τους «νόμους της αγοράς» και την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Συνέπειες οδυνηρές και για την εργατική τάξη αλλά και για τα μικρομεσαία στρώματα, που συνθλίβονται μέσα σ' αυτό το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Να γιατί έχουν κοινό συμφέρον, μαζί με τους εργάτες, να αγωνιστούν ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι έλεγχοι πήγαν ... παραλία

Τελικά οι αστυνομικοί έλεγχοι - «σκούπα» πάνε και ...παραλία. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για πρώτη φορά φέτος, έστειλε στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής 644 αστυνομικούς προκειμένου να πιάσουν ...λαβράκια. Και αφού οι ...άτυχοι αστυνομικοί βρέθηκαν στην παραλία για δουλιά, μέσα στο καλοκαίρι, υποχρέωσαν 6.370 πολίτες που έκαναν το λάθος να «αποδράσουν» από την Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να ψάχνουν μεταξύ αντιηλιακού και πετσέτας, τις ταυτότητές τους. Τελικά, από αυτούς, οι 308 βρέθηκαν από την αμμουδιά και την ομπρέλα του ήλιου στο κοντινό τμήμα, ενώ σε 100 εξ αυτών περάστηκαν και χειροπέδες.

Από τους καλοκαιρινούς ελέγχους δεν ξέφυγαν και τα οχήματα. Πάνω από 5.000 τροχοφόρα σταμάτησαν σε κάποιο μπλόκο ενώ τα μπλοκάκια των οργάνων της τάξης πήραν ...φωτιά καθώς βεβαιώθηκαν 2.169 παραβάσεις. Κι όπως βεβαιώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι μπροστά μας και στις διακοπές...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκαλούν τους άνεργους

Επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προχτές πρόταση νόμου με τον τίτλο «Πρόγραμμα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση». Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες ανέργους που έχασαν τις δουλιές τους, εξαιτίας και της δικής του πολιτικής, ταυτόσημης με εκείνη που συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει νέα επενδυτικά κίνητρα, προνόμια και επιδοτήσεις για τους βιομήχανους, κατάρτιση και επανακατάρτιση, απασχόληση μέχρι και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τους άνεργους.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν κομίζει τίποτα νέο. Είναι η γνωστή, βαθιά αντεργατική, συνταγή που ακολούθησε όλα τα χρόνια που βρισκόταν στην κυβερνητική εξουσία. Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είναι, ταυτόχρονα, αντίγραφο του σχεδίου για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Και τα δύο σχέδια, ένα πράγμα δεν εξασφαλίζουν: Την πραγματική προστασία των ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με πλήρη δικαιώματα και καλές αμοιβές.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των παραπάνω σχεδίων. Μια πρόταση, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική προστασία στους χιλιάδες άνεργους που η κυρίαρχη πολιτική πετάει και διατηρεί εκτός παραγωγής. Οι προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στόχους πάλης για εργαζόμενους και άνεργους, στα πλαίσια ενός ρωμαλέου ταξικού κινήματος που θα αντιπαλεύει τα μέτρα - λαιμητόμο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στρέφοντας τα πυρά του στην πολιτική ρίζα των προβλημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Για την προστασία των ανέργων, το ΚΚΕ προτείνει: Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους. Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους, χωρίς τις προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού των 1.300 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι, τα μέλη της οικογένειας και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι απολυμένοι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους, παραμένουν άνεργοι επί δύο χρόνια και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης, να δικαιούνται πλήρους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Παράλληλα, όμως, με ένα τέτοιο πλαίσιο διεκδίκησης, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με το σαράκι της ανεργίας, δε θα ξεμπερδέψουν. Μπροστά τους στέκεται αμείλικτο όλο το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς και του κέρδους, που γεννά και ξαναγεννά την ανεργία. Και μόνο ένας αγώνας που θα αμφισβητεί και θα υπονομεύει τις βάσεις αυτού του συστήματος, που θα έχει σαν στόχο να περάσουν τα μέσα παραγωγής στους ίδιους τους εργαζόμενους, μπορεί να θέσει τέλος στη γάγγραινα της ανεργίας και στα δεινά που αυτή προκαλεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ