Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πλέον ασφαλής δρόμος

Εξαρτάται τι θέλουμε από τις τράπεζες. Θέλουμε να συνεργάζονται ή θέλουμε να ανταγωνίζονται... Αυτή ήταν, πριν λίγο καιρό, η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, όταν του είχε ζητηθεί να σχολιάσει την άρνηση των τραπεζιτών να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ. Με άλλα λόγια, όχι μόνον ήταν αρνητική η στάση του έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά ήθελε και την ενσωμάτωση των επιχειρησιακών ανά τράπεζα συμβάσεων στον τραπεζικό ανταγωνισμό...

Ολως ξαφνικά, όμως, ο κ. Αλογοσκούφης άλλαξε το βιολί. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή. Τώρα δηλώνει ένθερμος οπαδός του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και, βέβαια, του ...κοινωνικού διαλόγου. Και σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Αλλά για το πρώτο, απλώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί έναν πολιτικό ελιγμό. Λίγο ο αγώνας των ναυτεργατών, λίγο οι δημοσκοπήσεις, λίγο η συσσωρευόμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και κατάλαβαν ότι η ατμόσφαιρα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Και επιχειρούν αναδίπλωση. Μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος... Μόνο, που το τελευταίο δεν είναι μόνο στο δικό τους χέρι. Είναι και δική μας υπόθεση να ενισχύσουμε τους «ενοχλητικούς θορύβους» που ταράζουν τον ύπνο της κυβέρνησης και των κάθε λογής οπαδών του ευρωμονόδρομου και της «ελεύθερης» αγοράς. Η ενίσχυση της λαϊκής ενότητας και των αγώνων, η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και ο μαζικός απεγκλωβισμός από το δόκανο του δικομματισμού αποτελούν τον πλέον ασφαλή και αποτελεσματικό δρόμο.

Ελλείψει κονδυλίων...

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και χωρίς τη στοιχειώδη αντισεισμική θωράκιση δε φαίνεται να συγκινεί καθόλου τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, καθώς, για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν έχει εγκρίνει ούτε μια σεισμολογική, γεωλογική και αντισεισμική μηχανική ερευνητική εργασία, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), με θέμα το δομημένο περιβάλλον. Σχετικές προτάσεις υπήρχαν και, μάλιστα, αφορούσαν σε περιοχές υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας, όπως η Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, η Αττική και η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Δεν εγκρίθηκαν, όμως, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι τα ΠΕΠ χρηματοδοτούνται και με κονδύλια ευρωενωσιακής προέλευσης και συνοδεύονται από όρους και δεσμεύσεις, που δεν επιτρέπουν την αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και του λαού. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει πολλές φορές καταγγείλει το γεγονός αυτό και έχει αναδείξει τις σοβαρές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, που συμφωνούν σ' αυτή την πολιτική και την εφαρμόζουν.

Αστρονομικά κέρδη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακρως ενδιαφέροντα είναι όλα όσα ανακοίνωσε προχτές και χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και προσφέρονται για μια σειρά σκέψεις και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Πολύ περισσότερο, γιατί ανακοινώθηκαν στο φόντο των γνωστών σε όλους γενικότερων εξελίξεων (άρνηση τραπεζών να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση, «διαταγή» Αλογοσκούφη για ...αυξήσεις μισθών κάτω του 3%, ληστρικά επιτόκια δανείων, «εθελούσιες» αποχωρήσεις, ακρίβεια, ανεργία, κλπ., κλπ.).

Προχτές, λοιπόν, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, για το 2005. Αφού ...κρατηθείτε, διαβάστε:

  • Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 727,4 εκατ. ευρώ, από 364,4 εκατ. το 2004 και 360,3 εκατ. το 2003. Σημείωσαν, δηλαδή, αύξηση κατά 100%, σε σύγκριση με το 2004!
  • Το τεράστιο αυτό ποσό κερδών αντιστοιχεί σε περίπου 38.300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον όμιλο, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για το 2004 και 2003 ήταν 18.990 και 17.362 ευρώ.
  • Με βάση τα κέρδη αυτά, η ΕΤΕ θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της 1 ευρώ ανά μετοχή. Ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 71%, σε σύγκριση με το 2004.
... και προκλητικός εμπαιγμός

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όμως, δεν έμεινε μόνο στην ανακοίνωση των προκλητικών κερδών της. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Κάνοντας πράξη την πρόσφατη πρωθυπουργική προτροπή -κοροϊδία προς τα λαϊκά στρώματα - για μοίρασμα ενός μέρους των κερδών στους εργαζόμενους, ανακοίνωσε τη διανομή «μπόνους» 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογεί, κατά μέσο όρο, σε 2.100 ευρώ ανά εργαζόμενο, το οποίο, πιθανότατα, θα μοιραστεί ανάλογα με την ...παραγωγικότητα του καθένα (στους τραπεζοϋπαλλήλους μερικές εκατοντάδες ευρώ και στα στελέχη χιλιάδες ή και εκατομμύρια).

Με άλλα λόγια, η ΕΤΕ προσφέρει με ...περίσσεια γαλαντομία και μπόλικες τυμπανοκρουσίες, ως «δώρο» στους εργαζόμενους, το 5,1% των τεράστιων κερδών της και, την ίδια στιγμή, είναι μπροστάρης στη συνολική αντεργατική επίθεση των τραπεζών, έχοντας τους εργαζόμενους με το πιστόλι στο κρόταφο. Αρνείται την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Ετοιμάζει νέα προγράμματα «εθελούσιων απολύσεων», ενώ, προσλαμβάνει νέους με εξευτελιστικούς μισθούς και απαράδεκτους όρους εργασίας, πολλαπλασιάζει τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και προωθεί τη διαβόητη πολιτική σύνδεσης μισθών με τη λεγόμενη παραγωγικότητα.

Είναι φανερό ότι η προκλητική ενέργεια της ΕΤΕ (προφανώς, σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση) αποτελεί μια ωμή μεθόδευση εξαγοράς των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, μια άλλη πλευρά της αντεργατικής επίθεσης, στέλνοντας μήνυμα ότι οι μισθοί τους θα εξαρτώνται από την κερδοφορία και, κυρίως, τις ορέξεις του τραπεζικού κεφαλαίου.

«Παιχνίδι» με τη μόρφωση των παιδιών

Αισχρό παιχνίδι με την αγωνία δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους για τη μόρφωση και το μέλλον τους, κάνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε χτες τη δήθεν αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα. Μάλιστα, μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές επιδίδεται σε ένα ακόμα παιχνίδι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, υποκρινόμενη ότι η αύξηση προβλέπεται στα ιδρύματα της επαρχίας, υπονοώντας ότι έτσι θα ενισχυθούν αυτά τα ιδρύματα.

Τα περισσότερα επαρχιακά ιδρύματα είναι κατά κοινή ομολογία κατάφωρα υποβαθμισμένα, δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη εχέγγυα για ουσιαστικές σπουδές, γιατί στερούνται υποδομών, προσωπικού και επιστημονικού αντικειμένου. Συνεπώς, πολλά από τα Τμήματα των επαρχιακών ιδρυμάτων δεν τα προτιμούν καν οι μαθητές, δεν τα δηλώνουν στο μηχανογραφικό ή τα δηλώνουν μαθητές που τελικά συγκεντρώνουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Επιπλέον, για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους σε απομακρυσμένες πόλεις και χωριά οι φοιτητές, χρειάζεται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για στέγαση, σίτιση και μετακινήσεις, αφού η φοιτητική μέριμνα στα ιδρύματα είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές στην επαρχία γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σ' αυτές.

Το ερώτημα είναι λοιπόν: Σε τι θα βοηθήσει η αύξηση των θέσεων σ' αυτά τα ιδρύματα, όταν έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καλυφθούν; Αν σκεφτούμε παράλληλα ότι οι εισακτέοι στα ανώτατα ιδρύματα αυξήθηκαν περίπου κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά αυτό το γεγονός σε τίποτα δε βελτίωσε τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, γίνεται φανερή η υποκρισία και το παιχνίδι της κυβέρνησης. Τα ίδια τα πανεπιστήμια ζητούν 11.000 λιγότερους εισακτέους σε σχέση με πέρσι, λένε ότι τόσους μπορούν να δεχτούν, τόσους μπορούν να εκπαιδεύσουν, αλλά η κυβέρνηση όχι απλά δε μειώνει τους εισακτέους από πέρσι, αλλά στέλνει κι άλλους 640!

Είναι φανερό ότι οι εισακτέοι συνεχώς αυξάνονται, σε σχολές που συνεχώς υποβαθμίζονται. Αυτό είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή τόσο της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Είναι υποκριτικές οι όποιες «αντιπολιτευτικές» κορόνες του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως κυβέρνηση «έσπειρε» σε κάθε κωμόπολη κι ένα «πανεπιστήμιο» ή ΤΕΙ, χωρίς να του εξασφαλίσει ούτε καν κτίρια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που ονόμασε «ανώτατες» τις σχολές που διδάσκουν πώς να πριονίζεις ξύλα και να πουλάς έπιπλα ή να «ζωγραφίζεις» κήπους... Και φυσικά η ΝΔ ως κυβέρνηση τις διατηρεί, χωρίς να έχει βελτιώσει τίποτα στις υποδομές τους, το περιεχόμενό τους ή τη φοιτητική μέριμνα. Η εξευτελιστική υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι έργο και των δυο και δεν αλλάζει με αυξομειώσεις των εισακτέων. Γιατί, σε τελική ανάλυση, σ' ένα στενό δωμάτιο όσο κι αν αλλάξεις θέση στα έπιπλα, πάλι δε θα χωρέσουν!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

«Τσάμπα μάγκες»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΗΚΑΝ «ΤΣΑΜΠΑ» τρόπο για να δείχνουν φιλολαϊκοί και το κάνουν κατά κόρον. Ο λόγος για τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ξαφνικά βρέθηκαν «στο πλευρό» των κατοίκων των κοινοτήτων που ζητούν να εξαιρεθούν από τον Καποδίστρια.

Μάλιστα ειδικά για τους βουλευτές της ΝΔ οι χαρακτηρισμοί περί «στασιαστών», «ανταρτών» και «διαφωνούντων» δίνουν και παίρνουν σε εφημερίδες και τηλεοράσεις. Μόνο που δε μας είπαν αν πρόκειται να «επαναστατήσουν» και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και την περικοπή πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γιατί, βλέπετε, είναι σοβαρό θέμα η οργάνωση των δήμων της χώρας, όμως ακόμα σημαντικότερο είναι το πολιτικό περιεχόμενο και οι κατευθύνσεις που προτίθενται να εφαρμόσουν. Εδώ να δούμε ποιος πραγματικά αντιδρά...

ΕΙΧΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΓΗΚΕ και στη Βουλή να υπερασπιστεί την επιστράτευση των ναυτεργατών το 2002 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Τότε, λέει, η επιστράτευση ήταν ...καλή σε αντίθεση με αυτή της ΝΔ που ήταν «κακή».

Και ξέρετε γιατί; Διότι, λέει, ...ικανοποίησαν τα αιτήματα των απεργών και μετά έκαναν επιστράτευση.

Μόνο σε μια περίπτωση αυτό θα μπορούσε να είναι αληθές: Αν αίτημα των απεργών ήταν να τους επιτεθούν τα ΜΑΤ και οι βατραχάνθρωποι και να στείλουν δεκάδες απεργούς και διαδηλωτές στο νοσοκομείο. Γιατί αυτό είχε γίνει.

Δεν κατανοούμε το θράσος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει τέτοια πράγματα. Εκτός αν εδράζεται στην πρόσφατη πρόσκληση που έλαβαν - στη Βουλή - από τον πρόεδρο του ΣΥΝ να κινητοποιηθούν από κοινού για να καταργηθεί η νομοθεσία περί επιστρατεύσεων.

ΑΣ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΟΥΝ λίγο οι αρμόδιοι του καναλιού «ΑΛΦΑ». Μπορεί να τους ενοχλεί, αλλά οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί των στελεχών τους δεν αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας για να μας ταλαιπωρούν τόσες μέρες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πραγματικός εχθρός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οχτώ χρόνια έχουν περάσει από την ψήφιση του «Καποδίστρια», από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο δικομματικής ανούσιας αντιπαράθεσης και μοχλό αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Λες και η συνεχής και εντεινόμενη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της περιφέρειας και, ιδιαίτερα, της υπαίθρου, θα σταματήσει ή, έστω, θα μειωθεί, εάν μείνουν «αυτόνομες» κάποιες λιγότερες ή περισσότερες κοινότητες ή μ' έναν διαφορετικό «Καποδίστρια». Κι όλ' αυτά, όχι τυχαία, λίγους μήνες πριν από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ενώ, στα συρτάρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για νέα μείωση των δήμων, ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα το ρόλο του διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η συνεχιζόμενη για δεκαετίες παραγωγική υποβάθμιση της υπαίθρου, οι εντεινόμενες συνεχώς δυσκολίες και προβλήματα των μικρο-μεσαίων αγροτών, η ανεργία και η ακρίβεια, οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής, το απαράδεκτο επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας και τόσα άλλα, που βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, οφείλονται πρώτα και κύρια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός τους. Κι αυτόν πρέπει να βάλουν στο στόχαστρό τους. Και σήμερα, και αύριο, και στις εκλογές του Οκτώβρη.

Ο «Καποδίστριας», τότε και τώρα

Ο «Καποδίστριας» ψηφίστηκε το 1998 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά, προχτές, το τελευταίο αποχώρησε από τη Βουλή, όταν μπήκε για συζήτηση η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, για εξαίρεση τεσσάρων κοινοτήτων. Προτίμησε τη φυγομαχία, από την υπεράσπιση του νομοθετικού «παιδιού» του. Η ΝΔ είχε συμφωνήσει ουσιαστικά με τον «Καποδίστρια» το 1998. Οι αντιρρήσεις της ήταν σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ταυτόχρονα, όπως ολοφάνερα αποκαλύπτεται τώρα, «χάιδευε» τοπικιστικά και αποπροσανατολιστικά συνθήματα και μοίραζε προεκλογικές υποσχέσεις, περί εξαιρέσεων. Τώρα, όμως, έφερε τη γνωστή σε όλους τροπολογία. Οσο για το ΣΥΝ, το 1998 είχε συμφωνήσει και είχε ψηφίσει τον «Καποδίστρια» στη Βουλή, ως αρχή και ως λογική αναπτυξιακή και αυτοδιοικητική. Ας κάνουν σήμερα τον απολογισμό τους...

Μόνο το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει ριζικά και είχε καταψηφίσει την πολιτική και λογική του «Καποδίστρια», λέγοντας, από τότε, ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, αντίθετα θα οξύνει, τα σοβαρά προβλήματα, κυρίως της υπαίθρου. Και επέμενε από τότε στην ανάγκη εθελοντικής συνένωσης των κοινοτήτων. Συνεπές με την τότε στάση του και επιμένοντας στην τότε αντίθεσή του - πολύ περισσότερο, γιατί δικαιώνεται από την 8χρονη εφαρμογή του «Καποδίστρια» - ψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την επέκτασή της σε όσες κοινότητες δε θέλουν τη συνένωση.

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δημοτική Αστυνομία «χωροφύλακας»

Στον περιορισμό στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων επιδίδεται η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας, κατ' εντολή της διοίκησης του δήμου. Ισως, η νεοδημοκρατική δημοτική αρχή της πόλης έχει αναλάβει να εφαρμόσει πρώτη σε όλη τη χώρα το ρόλο, που πραγματικά επιφυλάσσουν οι κρατούντες στη Δημοτική Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας, με την πλήρη κάλυψη του δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη επιχειρεί ουσιαστικά να επιβάλει καθεστώς απαγόρευσης στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εμποδίζουν ακόμη και το μοίρασμα προκηρύξεων, στο κέντρο της πόλης, ελέγχουν το περιεχόμενο και ζητούν άδεια για τη διακίνηση του σχετικού υλικού. Ολα αυτά στο όνομα της «ευταξίας» και της «ευκοσμίας»...

Τον απαράδεκτο αντιδημοκρατικό κατήφορο κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και κάλεσε το λαό να μη νομιμοποιήσει και να καταδικάσει την αντιδημοκρατική πρακτική του δήμου και τους εργαζόμενους στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας να μην αποδεχτούν το ρόλο του «χωροφύλακα».

Περί ενότητας

Εχουμε κουραστεί να ακούμε στελέχη του ΣΥΝ και πρωτίστως τον πρόεδρό του να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αρνούμενο την ενότητα και τη συνεργασία (όπως αυτοί εννοούν την ενότητα και τη συνεργασία) ρίχνει νερό στο μύλο του συστήματος και βοηθά στο πέρασμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Οποιος, βέβαια, έχει μια σταλιά μυαλό μπορεί να καταλάβει ότι το «σύστημα» θα έδινε τη μισή του ζωή - τρόπος του λέγειν - για μια «ενότητα» όπως την εννοεί ο ΣΥΝ. Αυτό όμως είναι θέμα άλλου σχολίου. Τις προάλλες, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γ. Πανούσης, μια επιλογή που σηματοδοτεί το ενωτικό άνοιγμα του ΣΥΝ στις δυνάμεις της «ευρύτερης αριστεράς», δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, είπε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οσο ο ΣΥΝ δε συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν τόσο βοηθιέται η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην εφαρμογή της. Βρήκαν το δάσκαλό τους; Οχι. Ο άνθρωπος απλά λέει αυτά που πιστεύει και υπερασπίζεται αυτό που είναι. Γι' αυτό, εξάλλου, δεν τον επέλεξε κι ο ΣΥΝ να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του για την υπερνομαρχία;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ... αντιπολίτευσης

Το τελευταίο διάστημα σε μια συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου σαν «σκληρή αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κ. Καραμανλή. Η αλήθεια, όμως, που έχει βιώσει όλος ο ελληνικός λαός είναι πως η πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ, στη λογική του «ευρωμονόδρομου» που τα δύο κόμματα υπηρετούν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους «σοσιαλιστές» για αντιπαράθεση επί της ουσίας με την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλώνει πίστη στους νόμους της αγοράς και στις πάσης φύσεως «απελευθερώσεις» και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί επί της ουσίας την κυβέρνηση, η οποία έχει τα ίδια «πιστεύω» και υλοποιεί αυτή την πολιτική, σε κανένα επίπεδο, εκτός από αυτό των διαχειριστικών της ικανοτήτων. Η συζήτηση την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή για την ανεργία είναι ενδεικτική της «αντιπολιτευτικής» τακτικής του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου εκεί κατηγόρησε τη νεοδημοκρατική διαχείριση, η οποία «φορτώνει βάρη στους πολλούς και εξασφαλίζει κέρδη στους λίγους». Ξέχασε, βέβαια, πως και η πολιτική που ασκούσε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα παρήγαγε.

Η συγκεκριμένη συζήτηση συγχρόνως απέδειξε ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ όχι μόνο δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά ότι στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για την προώθηση κάθε αντιλαϊκού και αντεργατικού μέτρου. Ηταν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου που, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, είχε προτείνει οι νέοι άνεργοι να προσλαμβάνονται χωρίς οι εργοδότες να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Να σημειώσουμε πως στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ της ευελιξίας της «αγοράς εργασίας» και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», χωρίς οι «νέες εργασιακές σχέσεις» να είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους αλλά να έχουν τη «συναίνεσή» τους! Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις στους εργαζόμενους με τη μορφή συνθημάτων για «σιγουριά», «εγγύηση» και «ασφάλεια», συνθήκες τις οποίες υπόσχεται πως είναι έτοιμο να προσφέρει στο λαό όταν γίνει κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ουσιαστικά στηρίζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Για πολλοστή φορά γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη και στα δύο αυτά κόμματα, να «μαυρίσουν» την κοινή πολιτική τους στους δρόμους του αγώνα αλλά και σ' όλες τις κάλπες που θα βρουν μπροστά τους: Των συνδικάτων, των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, των βουλευτικών εκλογών όποτε γίνουν. Να συρρικνώσουν αποφασιστικά την «πράσινη» και «μπλε» εκδοχή του ίδιου αντιλαϊκού «νομίσματος» και να ενισχύσουν μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων με αυτό δυνάμεων, δίνοντας δύναμη και προοπτική στο δικό τους αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ