Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιροσκοπικός λαϊκισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο κ. Καρατζαφέρης... έχει έναν στόχο: Να αποσπάσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, ή να αποσπάσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Πρόκειται για έναν καιροσκοπικό λαϊκισμό. Αλλωστε, ο ίδιος το έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη ΝΔ ή και το ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχουν αυτοδυναμία. Και πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα συγκαλύπτει εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις που έχει, ακριβώς γιατί δεν μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα και θέλει να αγρεύσει ψήφος από ένα λαϊκό χώρο».

Ετσι απάντησε, τις προάλλες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, όταν ρωτήθηκε για τον κ. Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ. Και, χτες, ο τελευταίος έσπευσε να την επιβεβαιώσει σε όλα τα σημεία. Σε δελτίο Τύπου του ΛΑΟΣ, όπου υποτίθεται πως απαντά στα παραπάνω, γίνεται λόγος για «σταλινικές πρακτικές» και «στείρο λόγο», κάνοντας άλλη μιαν άσκηση καιροσκοπικού λαϊκισμού - και όχι μόνον. Ούτε λέξη, για όσα συγκεκριμένα είπε η ΓΓ του ΚΚΕ. Τι να πει, άλλωστε...

Διχαστικά κηρύγματα

Επανήλθε προχτές στο θέμα του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας ο κ. Χριστόδουλος, καλλιεργώντας και πάλι τη θρησκοληψία και τον διχασμό των εργαζομένων. Στο κυριακάτικο κήρυγμά του χαρακτήρισε όσους είναι υπέρ του διαχωρισμού, ως «ακόλουθους της ιδεολογίας του γενιτσαρισμού», ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει τους πιστούς «να σώσουμε το ρωμαίικο εάν ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά μας».

Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, τι ακριβώς θέλει να πει με το πρώτο, ούτε εάν επιφυλάσσει για τον εαυτό του και την ηγεσία της Εκκλησίας το ρόλο του σωτήρα, αλλά το σίγουρο είναι το εξής: Τόσο η νεότερη, όσο και η λίγο παλιότερη ιστορία της χώρας μας βρίθει παραδειγμάτων και αποδείξεων, πως άλλα πράγματα καθορίζουν τον πατριωτισμό ή τη συνέπεια σε υψηλά ιδανικά και αξίες και, πάντως, όχι η θρησκευτική πίστη, πόσο μάλλον η θρησκοληψία και ο θρησκευτικός φανατισμός.

Συνένοχοι

Σε γνώση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ή τουλάχιστον των μυστικών υπηρεσιών τους» γίνονταν οι απαγωγές και αερομεταφορές «υπόπτων» για τρομοκρατία από την αμερικανική CIA, σημειώνει ο Ελβετός βουλευτής Ντικ Μάρτι στην προκαταρκτική έκθεσή του για το θέμα, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

«Αποδείχθηκε και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση», είπε ο βουλευτής, «ότι άνθρωποι απήχθησαν, στερήθηκαν την ελευθερία τους και μεταφέρθηκαν, ...μέσω Ευρώπης, σε χώρες όπου και υπέστησαν βασανιστήρια». Η έκθεση αναφέρει πως περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στο δίκτυο αερομεταφοράς της CIA. Παράλληλα, ο βουλευτής κατέκρινε τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των χωρών της ΕΕ, για το γεγονος πως προβάλλουν συχνά εμπόδια στη διεξαγωγή ερευνών γύρω από το θέμα αυτό, φέρνοντας ως κύριο παράδειγμα τη Γερμανία.

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η ελληνική κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν να μη γνωρίζουν τίποτε σχετικό και να μην έχουν αντιληφθεί το παραμικρό συμβάν στην ελληνική επικράτεια, σχετικά με τις απαγωγές και αερομεταφορές της CIA...

Διαχειριστικές... διαφορές

Να συστήσουν οι δήμοι δικούς τους φορείς, που θα διαχειριστούν τα χρήματα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), ζητά η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Μάλιστα, αυτό αντιπροτείνεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί σε κάθε περιφέρεια μια εταιρία που θα αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία δεν αλλάζει, αφού τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η κυβέρνηση κινούνται στο ίδιο γενικότερο πλαίσιο αξιοποίησης του Δ΄ ΚΠΣ και προωθούν την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο κοινοτικό χρήμα και στα δημοτικά έργα. Για τον δημότη λίγη σημασία έχει ποιος τυπικά θα έχει το γενικότερο πρόσταγμα και ποιος θα «μοιράζει» το χρήμα. Σημασία έχει ότι θα κληθεί να πληρώσει αδρά τα όποια έργα γίνουν μέσω του ΚΠΣ, πληρώνοντας ανάλογο τίμημα για να τα χρησιμοποιεί. Για να μην αναφερθούμε στην κοινωνική αναγκαιότητα και χρησιμότητα των έργων αυτών...

Θα τους αφήσουμε;

Εδώ και δεκάδες χρόνια τα δάση της χώρας μας έχουν μπει στο στόχαστρο των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Συνέπεια ήταν η πυρπόληση κάθε χρόνο εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, που οδηγήθηκαν στην τσιμεντοποίηση. Συνεργούς και συνενόχους στο συνειδητό έγκλημά τους έβρισκαν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με διάφορους νόμους επιχειρούσαν πάντα να παρακάμψουν το άρθρο 24 του Συντάγματος που τα προστάτευε, επιφέροντας τον αποχαρακτηρισμό τους. Για παράδειγμα, η ΝΔ ψήφισε το νόμο 998 του 1979, με τον οποίο επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν «χορτολιβαδικές» 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Δεν πήγε πίσω, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, που με το νόμο 1734 του 1987, περί «βοσκοτόπων», επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 45 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Οπως είναι γνωστό, το 2000 και παρά το λαϊκό κίνημα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε, έγινε η μερική - αλλά αρκούντως καταστροφική - αναθεώρηση του Συντάγματος. Με το νόμο 3208/03 που συντάχτηκε κατ' επιταγήν της και που ήδη εφαρμόζεται, οδηγούνται στον αποχαρακτηρισμό, εξαιτίας της αλλαγής του ορισμού του δάσους, γύρω στα 30 - 40 εκατομμύρια στρέμματα. Κάποιοι, όμως - και κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο, που επιδιώκει τα δάση να αποτελέσουν πεδίο εφαρμογής των νέων επιχειρηματικών σχεδίων του - δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από αυτό. Θέλουν - απλούστατα - ο δασικός πλούτος της χώρας να αποτελεί διαρκή πηγή πλουτισμού, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ότι η χώρα μας θα μεταβληθεί έτσι σε «κρανίου τόπο».

Υπακούοντας στη βούληση όλων αυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με μία ακόμη πιο καταστροφική αναθεώρηση του Συντάγματος να βάλει μπουρλότο σε ό,τι έχει απομείνει. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δηλώνοντας «υπερήφανος» που πρωτοστατεί σ' αυτό το πογκρόμ, το είπε απερίφραστα: «Δεν μπορούμε να κινούμαστε στη λογική "άπαξ δάσος, πάντα δάσος"», επειδή δήθεν έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη και ...η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου! Η κυβέρνηση, λοιπόν - με την ανοχή και του ΠΑΣΟΚ, που δε φαίνεται να αντιδρά - προχωράει ακάθεκτη στην καταστροφική αναθεώρηση κινούμενη στους εξής άξονες: Στην κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου, γεγονός που θα επιφέρει - σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις των δασολόγων - τον αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον 15 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Στην πρόβλεψη να μετράει η συνταγματική προστασία των δασών με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1975 και όχι του 1945, αποχαρακτηρίζοντας έτσι άλλα 10 εκατ. στρέμματα δασών που έχουν καταπατηθεί, εκχερσωθεί ή ιδιωτικοποιηθεί με παράνομα συμβόλαια.

Και, δυστυχώς, η μανία κατά των δασών και του περιβάλλοντος δε σταματάει μόνο εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί η χρήση των δασών να συνδέεται με τα χωροταξικά σχέδια. Ετσι, αν ένα χωροταξικό σχέδιο προβλέπει ξενοδοχειακή μονάδα στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου ή ένα άλλο Βιομηχανική Περιοχή στον Υμηττό, τότε αυτόματα τα οικοσυστήματα αυτά παύουν να θεωρούνται δάση! Ακόμη και οι εισφορές σε γη των οικοπέδων που μπαίνουν στα σχέδια πόλης παύουν να είναι υποχρεωτικές, με αποτέλεσμα οι πόλεις να γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές και αφιλόξενες, και τα σπίτια θα μοιάζουν όλο και πιο πολύ με «τσιμεντένια κλουβιά» ή «φέρετρα». Η γη, τα δάση, οι εθνικοί δρυμοί, οι βιότοποι, αντί να προστατευτούν, μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Το μέλλον των παιδιών μας γίνεται όλο και πιο ζοφερό και άδηλο. Θα τους αφήσουμε;


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα προεδρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΡΕ ΜΕΓΑΛΕΙΑ! Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου και ο «σοσιαλισμός» του Μπλερ, του Ντ' Αλέμα, του Σρέντερ και όλων των «συναφών» απέκτησε τον καινούριο παγκόσμιο εκφραστή του. Ολος ο πλανήτης κινείται γύρω από τη ...Χαριλάου Τρικούπη.

Στη γειτονιά, δεν ξέρουμε αν το έμαθαν. Δεν είναι και λίγο πράγμα...

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έδωσε και τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις τους, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν «ανθρώπινη την παγκοσμιοποίηση», και, μάλιστα, γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Να υποθέσουμε ότι αποτελεί δείγμα του «εξανθρωπισμού» αυτού, η περίφημη «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», που οδήγησε στους βομβαρδισμούς και την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ; `Η, μήπως, οι σχεδιασμοί για αντίστοιχες καταστάσεις στο Ιράν;

Και, βέβαια, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αμέτοχος σε τέτοιους είδους αντιλήψεις και πρακτικές. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, και πολύς καιρός από τότε, που, ως υπουργός Εξωτερικών, διαφήμιζε την αμερικανική «αντιτρομοκρατική» πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι στην ομιλία του βρήκε 15 ...διαφορές ανάμεσα στους «σοσιαλιστές» και τους «συντηρητικούς». Φαίνεται πως στα διεθνή συνέδρια τα καταφέρνει καλύτερα.

Εδώ, στην Ελλάδα, δεν τα πάει και τόσο καλά και οι «σοσιαλιστές» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν αγώνα ολόκληρο για να διαφοροποιηθούν, έστω σε κάτι ασήμαντο, κάθε φορά που η «συντηρητική» Νέα Δημοκρατία φέρνει ένα νομοσχέδιο για ψήφιση...

ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ εκεί στο υπουργείο Γεωργίας πως, όταν μιλάνε για την υγιεινή των τροφίμων, πρέπει να είναι τουλάχιστον λιγότερο κατηγορηματικοί; Τούτο ισχύει στα σίγουρα για τον Ευάγγελο Μπασιάκο, που δήλωσε απολύτως βέβαιος πως στην Ελλάδα δεν εισήχθησαν κρεατικά με διοξίνη από την Ολλανδία...


Αν είχαν τους στοιχειώδεις μηχανισμούς να κάνουν ελέγχους κι αν δεν πίστευαν τόσο απόλυτα στην «ελευθερία» της αγοράς, όπου η κερδοφορία είναι πάνω από όλα δημιουργώντας καθεστώς ασυδοσίας για κάθε «εισαγωγέα», ιδίως για μεγάλες αλυσίδες, θα μπορούσαν ίσως να μιλάνε.

Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, θα τους συνιστούσαμε να είναι πιο συγκρατημένοι.

Τρελά κέρδη από το «μαύρο χρυσό»

Τρελάθηκαν στα κέρδη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου. Οπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και πέρσι, οι πολυεθνικές πετρελαίου αξιοποίησαν δεόντως το καθεστώς ασυδοσίας, που απολαμβάνουν στο πλαίσιο των κάθε λογής «απελευθερώσεων», για να αυγατίσουν τα παχυλά τους κέρδη.

Αποκαλυπτικά, από αυτήν την άποψη, είναι και τα στοιχεία για την κερδοφορία της «Exxon Mobil», η οποία ανήκει στη γνωστή λέσχη των «5 αδελφών» πολυεθνικών εταιριών πετρελαιοειδών, που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η «Exxon Mobil» - η υπ' αριθμόν ένα πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο - αύξησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 τα καθαρά της κέρδη, σε ετήσια βάση, κατά 27% ή κατά 2,3 δισ. δολάρια. Εφτασαν έτσι, στο ποσό των 10,7 δισ. δολαρίων, από 8,4 δισ. δολάρια, που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Βέβαια, η αλματώδης άνοδος της κερδοφορίας της «Exxon Mobil» και των άλλων «4 αδελφών» πετρελαίου - που έχουν κάνει τους μεγαλομετόχους τους να τρίβουν τα χέρια τους και ξάφνιασε ακόμη και τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών - δεν ήταν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, που έπαιξαν οι «5 αδελφές πετρελαίου», με τις ευλογίες όλων εκείνων που υπηρετούν πιστά το καθεστώς «απελευθέρωσης» των τιμών και των αγορών...

Το Αφγανιστάν...

Τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Η χώρα παραμένει υπό ΝΑΤΟική στρατιωτική κατοχή, το αντάρτικο των Tαλιμπάν συνεχίζεται και ο αφγανικός λαός πορεύεται στο μαρτυρικό Γολγοθά του. Κι ενώ το Αφγανιστάν ξανάγινε η πρώτη στον κόσμο χώρα-παραγωγός οπίου, οι διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις - κύρια, αμερικανικές - που έχουν αναλάβει την «ανοικοδόμηση» της χώρας αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μας. Ομολογείται από τον διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), Ζαν Μαζουρέλ, ο οποίος διαπιστώνει πακτωλό προμηθειών, υπέρογκες αμοιβές, υπερτιμολογήσεις και διαφθορά. Σύμφωνα με τον Ζαν Μαζουρέλ, «τουλάχιστον, το 35-40% της βοήθειας διασκορπίζεται με τον πλέον ακατάλληλο τρόπο». Κι όταν λέει το αφεντικό της ΠΤ «βοήθεια», εννοεί τα 10 δισ. δολάρια, που έχουν διοχετευτεί στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001 μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική εταιρία «Louis Berger», μία από τις πλέον προνομιούχες της βοήθειας, κατασκεύασε ή ανακαίνισε 533 κτίρια (σχολεία ή κλινικές) χρεώνοντάς τα προς 226.000 δολάρια έκαστο, ενώ η αφγανική κυβέρνηση υπολόγιζε το κόστος του κάθε έργου μόλις στα 50.000 δολάρια.

... και η «διεθνής βοήθεια»

Και, βέβαια, η εταιρία «Louis Berger» δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πρόσφατα το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, υπάρχουν γύρω στους 3-4.000 υψηλόμισθοι «σύμβουλοι» της κατοχικής αφγανικής κυβέρνησης, που αμείβονται με 500 έως 1.000 δολάρια ημερησίως, χώρια τα κάθε λογής «προνόμια» και «δώρα».

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Αμερικανοί, οι οποίοι πληρώνονται από την αμερικανική βοήθεια και είναι συμβεβλημένοι με εταιρίες, όπως οι «Bearing Point», «Louis Berger», ή η «Rendon», των οποίων το κοινό στοιχείο είναι πως όλες τους χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους. Στη δεύτερη κατηγορία υψηλόβαθμων περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εταιρίες «ασφάλειας και προστασίας», που κυριολεκτικά πλουτίζουν στην Καμπούλ και στην υπόλοιπη χώρα. «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αμερικανούς και Βρετανούς, πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αμείβονται με 8.000 έως 10.000 δολάρια το μήνα», τονίζουν δυτικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, όσοι εκ των Αφγανών έχουν την τύχη να βρουν μια θέση εργασίας στους προαναφερόμενους τομείς και στα όποια έργα «ανοικοδόμησης» αμείβονται με μερικές δεκάδες δολάρια το μήνα...

Δάσκαλε που δίδασκες...

Γνωστός εκπαιδευτικός αναλυτής των «Νέων», τηλεοπτικό αστέρι, φιλόλογος και συνδικαλιστής του χώρου των Παρεμβάσεων, κατά συρροή κι εξακολούθηση, αντιγράφει σε άρθρα του αυτούσια αποσπάσματα από κείμενα του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ. Το τελευταίο σχετικό παράδειγμα ήταν στις 27/1/2006, όταν μετέφερε αυτολεξεί ολόκληρες παραγράφους από το φυλλάδιο του ΚΚΕ για την Παιδεία της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2003. Κι επειδή μπορεί να ισχυριστεί ότι το γεγονός αποτελεί μια τυχαία σύμπτωση απόψεων και σκέψεων, ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν αυτές οι «διανοητικές συμπτώσεις» να αποτυπώνονται στο χαρτί με πανομοιότυπες προτάσεις, εκφράσεις και λέξεις; Ούτε τηλεπάθεια να υπήρχε... Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτές είναι οι αξίες, με τις οποίες παραδειγματίζει και διαπαιδαγωγεί τους μαθητές του;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μπλόφες» και ανοιχτά χαρτιά

Στους στόχους της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, την Κυριακή. Ο στόχος προφανής: Να τοποθετηθεί ο πήχης των προσδοκιών στο ύψος εκείνο που θα βοηθήσει το κυβερνητικό κόμμα να τον περάσει, με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Δύσκολο το εγχείρημα, αφού η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αναμένεται να εκφραστεί και με αποδοκιμασία των υποψηφίων που θα υποστηριχτούν από τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθώντας, λοιπόν, τη συνήθη πρακτική (γνωστή και από το ΠΑΣΟΚ) επιχειρεί να αλλοιώσει τον πολιτικό χαρακτήρα της αναμέτρησης και τα κριτήρια της ψήφου. Και ενώ είναι βέβαιο ότι θα πανηγυρίσει τις όποιες επιτυχίες των υποψηφίων της, ως επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής, σπεύδει να μειώσει εκ των προτέρων τη σημασία της αποτυχίας, αποδίδοντάς την σε «τοπικές» ιδιαιτερότητες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, καταφεύγουν στις παλιές «συνταγές» περί «τοπικών κοινωνιών», όπου οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους, με βάση τα «τοπικά προβλήματα» και την «καπατσοσύνη» των υποψηφίων δημάρχων, ή νομαρχών. Δηλαδή, μακριά από την πολιτική των συνεταίρων του δικομματισμού, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για τα γενικά, αλλά και τα τοπικά προβλήματα.

Με την ίδια στόχευση, επιχειρείται η «πλαγιοκόπηση» των αριστερών ψηφοφόρων και ειδικότερα των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ είτε με «επιθέσεις φιλίας», είτε με συκοφαντίες. Θολώνουν, δηλαδή, τα νερά για να μπορούν να ψαρέψουν καλύτερα στη συνέχεια. Ακούμε και διαβάζουμε δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων, είτε με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων πως είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ με το ένα, ή άλλο κόμμα, είτε με σκοπό να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ για δήθεν «μυστικές συμφωνίες» υποστήριξης του ενός, ή του άλλου.

Και όλα αυτά, την ώρα που δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της αποκάλυψης για την αγαστή συνεργασία Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, για να μείνει ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ υποψήφιος εκτός του β΄ γύρου.

Το ΚΚΕ - κι όχι μόνο ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο αναμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, τόσο της σημερινής, όσο και της χτεσινή κυβέρνησης και αυτό θα γίνει με την καταψήφιση των υποψήφιων και των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να καταδικαστούν και να καταψηφιστούν και όσοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες αντιστήριξης στην πολιτική αυτή είτε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είτε στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις εκλογές αυτές ως μια ευκαιρία ανατροπής των συσχετισμών δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό. Να ενισχύσουν τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από το Κόμμα, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας, όπου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκει το ρόλο της, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων για την επίλυση των τοπικών και των γενικότερων προβλημάτων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ