Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ξέχασε» πολλά

Γρηγοριάδης Κώστας

Για «συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου στο θεσμό της μονιμότητας, στη σταθερή απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, τα συλλογικά δικαιώματα και τις διαπραγματεύσεις», η οποία «αποτελεί βαθιά αντιδραστική, μεσαιωνική τάση» έκανε λόγο προχτές ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Και δε λέμε, πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα σήμερα. Ετσι και χειρότερα έχουν. Ολ' αυτά, όμως, δεν ξεκίνησαν τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική των προκατόχων της, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πορεύεται κι αυτή στο πλαίσιο των ίδιων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, πρώτα και κύρια, της στρατηγικής της Λισαβόνας. Προσκυνά τα ίδια εικονίσματα, την ανταγωνιστικότητα, τους νόμους της αγοράς, τις αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές και τις απελευθερώσεις της ασυδοσίας των κεφαλαιοκρατών. Και, βέβαια, όλ' αυτά προωθούνται και εφαρμόζονται - εκτός των άλλων - επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων έχει σε μεγάλο βαθμό ευνουχιστεί από τις αντιλήψεις και πρακτικές του «κοινωνικού διαλόγου», της ταξικής συνεργασίας και του κυβερνητικού εργατοπατερισμού. Αποτέλεσμα, για το οποίο φέρει βαριές ευθύνες και η σημερινή ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Για όλ' αυτά, όμως, δεν είπε τίποτε ο κ. Παπασπύρος...

Ανέλαβε επικεφαλής

Σίγουρα, θα 'χετε διαβάσει στις εφημερίδες ή θα 'χετε ακούσει στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τις μέρες αυτές, ότι στις ΗΠΑ ασκείται έντονη κριτική και, μάλιστα, προσωπικά στον Τζ. Μπους, σχετικά με την αντιμετώπιση του τυφώνα «Κατρίνα» και των τραγικών συνεπειών του, από την αμερικανική κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Προφανώς, όλ' αυτά, όπως και το αντίστοιχο κλίμα της αμερικανικής κοινής γνώμης, τα γνωρίζει και ο Αμερικανός πρόεδρος. Γι' αυτό και ανακοίνωσε προχτές την απόφασή του, να ηγηθεί ο ίδιος της επιτροπής διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε ο κρατικός μηχανισμός τις επιπτώσεις του καταστροφικού τυφώνα. Οπως καταλαβαίνετε, όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά...

Οι ... πονηροί της ΠΑΣΕΓΕΣ

Με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ξεχνούν να δείχνουν πόσο «μακριά» και «έξω» βρίσκονται από τα προβλήματα της γεωργίας στη χώρα μας, αλλά και ότι έχουν θέσει εαυτούς «απέναντι» από τη μικρομεσαία αγροτιά. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αυτό που ζήτησαν επιτακτικά ήταν η ταχύτερη μετατροπή των αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών σε ιδιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών και το ξερίζωμα οποιουδήποτε συνεταιριστικού στοιχείου έχει απομείνει μέχρι σήμερα. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει πολλές φορές δημόσια χαρακτηρίσει «σοβιετικό μοντέλο» (!) το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν οι αγροτοκτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί στη χώρα μας. Μόνο που η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, πονηρά - ή μάλλον κουτοπόνηρα - ζητά «την ισότιμη μεταχείριση των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με εκείνες του ιδιωτικού τομέα», αφού πρώτα, βεβαίως, η Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή το κράτος, φροντίσει την κάλυψη των - υπέρογκων σε πολλές περιπτώσεις - χρεών τους. Και τότε, βέβαια, έρχεται η ώρα των επίδοξων αγροτο-επιχειρηματιών... Εξυπνο έτσι;

Στάχτη στα μάτια

Βέβαια, η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έθεσε μόνο το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι εκπρόσωποί της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ζήτησαν ακόμη την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, αφού - όπως είπαν - ο καταναλωτής πληρώνει έως και 8πλάσιες τιμές από αυτές που απολαμβάνει ο αγρότης - παραγωγός.

Αν αναρωτιέστε, τώρα, για ποια παρέμβαση κάνουν λόγο ή, απλά και μόνο, θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της μικρομεσαίας αγροτιάς, την απάντηση θα την πάρετε από το γεγονός, ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υποστηρίζουν ένθερμα την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», των διαρθρωτικών αλλαγών και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων των δυο αυτών κομμάτων.

«Γενετικό θέμα... »

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας... Και όμως!!! Οι απόψεις του, έτσι όπως τις διατύπωσε στην προχτεσινή του συνάντηση με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι τέτοιες, που αμφιβάλουμε, αν κάνουμε καλά, που τις επαναλαμβάνουμε, αφού και αντεπιστημονικές είναι, και απ' αυτές οι οποίες κανονικά κάνουν κακό και μόνο, που ακούγονται. Είναι επικίνδυνες. Είναι απ' αυτές, που δεν ανοίγεις διάλογο γιατί τρέμεις ακόμα και την έμμεση διάδοσή τους. Τρέμεις να μην πάνε και φυτευτούν σε τίποτα παιδικές συνειδήσεις και σου ξαναβγούν «προμεσαιωνικά» κοινωνικά τέρατα. Και ακριβώς γι' αυτό χρειάζονται χτύπημα στη ρίζα τους. Καμιά ανοχή.

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας που ισχυρίστηκε κυνικά πως... «οι επιδόσεις των μαθητών είναι και γενετικό θέμα»!!! Κανένας δεν του μίλησε ποτέ για τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης στον πολιτισμένο κόσμο των κοινωνιών; 'Η μήπως του μίλησε και ακριβώς επιθυμεί την επιστροφή στο «από πού κρατάει η σκούφια σου...». Μήπως του μίλησε και υποβιβάζει τους μαθητές σε άλογα κούρσας, γιατί ο ταξικός φραγμός είναι έξω από το λεξιλόγιό του; Μήπως του μίλησε και στα οράματά του βρίσκεται καμιά εφαρμογή του αγγλοσαξονικού «IQ Τεστ» (τεστ ευφυίας), που ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη βιομηχανική καπιταλιστική χώρα για να κρατάει τα παιδιά της εργατικής τάξης στη θέση των εργατών και τους γόνους των πλούσιων στη θέση των πλουσίων; Μήπως του μίλησε και νοστάλγησε άλλες γενετικές εξετάσεις...

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας που ακόμη και αν του ξέφυγαν κάποιες φράσεις, έστω και από αδεξιότητα, ήταν ακριβώς, γιατί τις είχε μέσα του. Ετσι, όταν επίσης ισχυρίστηκε πως «υπάρχει ανταγωνισμός, θα ανταγωνιστούν άλλα παιδιά, ο γονιός θα ντοπάρει το παιδί του για να μπει στη σχολή πρώτης επιλογής». Μπορεί να μην ήθελε να είναι τόσο ωμός, αλλά ειλικρινής σίγουρα ήταν. Σίγουρα του έχουν πει πως ανταγωνισμός και μόρφωση είναι έννοιες παράλληλες και δε συναντιούνται ποτέ. Ομως τον άνθρωπο δεν τον ενδιαφέρει η μόρφωση, αλλά ο ανταγωνισμός. Που του έχει πάρει το κεφάλι και τον κολλάει παντού... Ετσι τον έμαθε το σύστημα που υπηρετεί και αυτά μολογάει...

Δε μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, αλλά το γεγονός ότι είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Δε θα είχε καμιά σημασία αν δεν αντανακλούσε έστω και αδέξια έναν κόσμο ολόκληρο. Μια νοοτροπία που οδηγεί ή δίνει το δικαίωμα σε τέτοιες απόψεις να ξεστομίζονται και άρα να διαδίδονται -ζυμώνονται προκειμένου να υπερασπιστούν ένα άρρωστο εγκληματικό σύστημα που καταστρέφει όχι μόνο την Παιδεία και τους μαθητές, αλλά ολόκληρη την ανθρώπινη υπόσταση.

Στον κατήφορο η φόρα σε πάει ανεξέλεγκτα και δεν έχουμε σκοπό να τους ακολουθήσουμε. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Που δε χωρά στο σημερινό σάπιο σύστημα των ανταγωνισμών, αλλά στην κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που ο ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί από το «όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους». Για να μην ξανα-ακουστούν ποτέ απόψεις που οδηγούν στη μη-Παιδεία και στον μη-Ανθρωπο.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα διαγραμμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά, η κυβέρνηση, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία, προτίθενται να διαγράφουν όλα τα στελέχη της, που μιλούν για διαφθορά στο κράτος και τα υπουργεία. Μάλλον, ακόμη προσπαθεί να το ...καταλάβει και ο διαγραμμένος βουλευτής της Β. Πολύζος.

* * *

Αυτό, όμως, είναι μάλλον εσωτερικό τους πρόβλημα. Εστω κι αν φροντίζει να το προβάλλει όσο μπορεί περισσότερο, πιθανόν για να παραδειγματίζει όποιους έχουν παρόμοιες ...εμπνεύσεις και να δημιουργεί μιαν «αίσθηση ισχύος».

* * *

Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως έχει «διαγράψει» από καιρό όλους όσοι διαμαρτύρονται για την ανεργία, την ακρίβεια και την πολιτική της. Ακόμα χειρότερα ότι ποτέ δεν είχε «γράψει» στις θέσεις και την κυβερνητική πολιτική της, τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Στη θέση των τελευταίων, πάντα υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν οι απαιτήσεις και αξιώσεις της πλουτοκρατίας.

* * *

Πέρα απ' αυτά, είναι φανερό ότι στήνεται ένα «σκηνικό» (συνεπικουρούμενο και από το λυσσαλέο ανταγωνισμό εντυπωσιασμού των καναλιών), που βολεύει αμφοτέρους τους εταίρους του δικομματισμού.

* * *

Μπορούν ωραιότατα πλέον να «σκοτώνονται», ενόψει ΔΕΘ, για το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο διεφθαρμένος, αντί να απολογούνται γιατί εφαρμόζουν και στηρίζουν κοινές πολιτικές επιλογές ενάντια στο συμφέρον του κοσμάκη.

* * *

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ παραξενεύει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, που ο κόσμος δεν κατανοεί την ανάγκη για «απελευθέρωση» της ναυτιλίας και που άπαντες θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ναύλων.

* * *

Προφανώς, δεν είναι ανόητοι όσοι το πιστεύουν, απλά ...έχουν μάτια και βλέπουν. Κι έχουν, ήδη, διαπιστώσει ότι οι αυξήσεις είναι συνεχείς και υπέρογκες και, φυσικά, προηγήθηκαν της τουριστικής περιόδου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

* * *

Οσο κι αν επιμένουν οι κυβερνώντες να μας λένε ότι η λέξη «απελευθέρωση» είναι συνώνυμη της «ανάπτυξης», είναι αδύνατον να ανατρέψουν την πραγματικότητα, που λέει ότι είναι συνώνυμη της «ασυδοσίας των επιχειρήσεων» και της «ακρίβειας».

Ωρα για συμπεράσματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότερο σαφής δεν μπορούσε να ήταν ο μεγαλοβιομήχανος κ. Στ. Αργυρός, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης - εκτός πολλών άλλων - των «Κλωστηρίων Πρεβέζης ΑΕ», στα οποία έβαλε λουκέτο τις προάλλες, πετώντας στο δρόμο 223 εργαζόμενους. Η επιχείρηση δεν ήταν ανταγωνιστική, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση. Και τι χρειαζόταν, για να επιτευχθεί αυτό; Περισσότερες απολύσεις, μικρότερα μεροκάματα στους εργάτες, περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις κλπ, κλπ.

Βέβαια, δεν έγινε φτωχότερος ο κ. Αργυρός, επειδή έβαλε λουκέτο. Οπως δεν είχε γίνει φτωχότερος, όταν είχε κλείσει το άλλο εργοστάσιο της «Πειραϊκής Πατραϊκής» στις Φιλιάτες, που του είχαν χαρίσει οι τότε κυβερνώντες και το λειτούργησε μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματά του. Με κέρδος τα 'κλεισε. Χώρια τα όσα πολλά δισεκατομμύρια έχει συσσωρεύσει από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το άρμεγμα των πολύμορφων κρατικών παροχών και προνομίων, τόσες δεκαετίες τώρα. Οι εργάτες, όμως, που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, στον Καιάδα της ανεργίας, έχουν χρέος να βγάλουν τα δικά τους, εξίσου σαφή, πολιτικά συμπεράσματα.

Επικοινωνιακή ... κατσαριδολογία

Την επικοινωνιακή τακτική της «κατσαρίδας», που επέλεξε στο παρελθόν ο νυν υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, φαίνεται πως επιλέγει και ο Γ. Σγουρός. Εδώ, η «κατσαρίδα» έβγαλε υφυπουργό, δε θα βγάλει νομάρχη; Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε ο Γ. Σγουρός και έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων της Νομαρχίας σε 25 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Ιδιαίτερα, μάλιστα, επισημαίνει τις περιπτώσεις του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και του Λαϊκού, όπου βρέθηκαν «ζωντανές και νεκρές κατσαρίδες», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Τσιμουδιά για την άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, τις μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, την εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την ανεπαρκέστατη -τουλάχιστον - χρηματοδότηση κλπ., κλπ., που βασανίζουν τα νοσοκομεία και οδηγούν σε πολύ σοβαρότερες παρενέργειες, απ' ό,τι οι κατσαρίδες, είτε είναι ζωντανές είτε νεκρές...

Είπαμε, όμως, για τη διατήρηση της καρέκλας ενδιαφέρεται ο άνθρωπος και όχι για την αλλαγή της «ανθυγιεινής» πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας. Αλλωστε, την ίδια πολιτική έχει και το δικό του κόμμα...

Αυτό εννοούσαν...

Πέντε ολόκληρα χρόνια θα κλείσουν σε δυο βδομάδες από το τραγικό ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές» και τον άδικο χαμό 81 ανθρώπων. Εχουν προηγηθεί εξαντλητικές έρευνες των αρμοδίων αρχών, ανακρίσεις κλπ. Και όμως, μόνο τώρα κατατέθηκαν στη σχετική δίκη αδιαμφισβήτητα και επίσημα αποδεικτικά στοιχεία, ότι το σαπιοκάραβο ταξίδευε παράνομα από τον Ιούλη ακόμη του 2000 μέχρι τη μέρα του ναυαγίου και με ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμοδίων αρχών - από Λιμεναρχεία μέχρι τον Κλάδο Ελέγχου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. Και, μάλιστα, τα στοιχεία ανευρεθήκανε και κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων. Ούτε από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ούτε από την πλευρά όλων όσοι διενήργησαν τις σχετικές έρευνες και ανακρίσεις.

Προφανώς, αυτό εννοούσαν ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, όταν διαβεβαίωναν προς κάθε κατεύθυνση, ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο»...

«Κτηνώδης αδιαφορία»...

«-- Μερικοί λένε ότι η μανία σας για την πολιτική είναι χόμπι.

-- Bullshit! (σ.σ. σκ..., βλακείες). Δηλαδή περπατάς στο δρόμο, σκοντάφτεις πάνω σε ερείπια κουκουλωμένα σε χαρτόκουτα και τι κάνεις; Τους προσπερνάς; Στην πραγματικότητα προσφέρω ελάχιστα. Η φαντασία ενός καλλιτέχνη είναι η γέφυρα που τον συνδέει με την πραγματικότητα. Γιατί, πόση φαντασία χρειάζεται κανείς για να "δει" το βάσανο μιας μάνας που δεν μπορεί να θρέψει το παιδί της μ' ένα κομμάτι ψωμί;

-- Και η αντίδρασή σου για τον καταστροφικό τυφώνα;

-- Αν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας σ' αυτή τη χώρα, πρέπει να τους περάσουν από δικαστήριο. Η κτηνώδης αδιαφορία τους οφείλεται στο γενετικό, ρατσιστικό τους κώδικα. Αφού οι κάτοικοι της Ν. Ορλεάνης είναι μαύροι και φτωχοί, ας πεθάνουν μια ώρα νωρίτερα. Ο,τι έκαναν στη Ρουάντα, το κάνουν και στις ΗΠΑ.

-- Είστε επικίνδυνη...

-- Γι' αυτό οι τραπεζίτες που ελέγχουν το Χόλιγουντ μ' έχουν διαγράψει από τις λίστες».

Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη της Αμερικανίδας ηθοποιού Σούζαν Σάραντον στον Δημήτρη Δανίκα και δημοσιεύτηκε στα χτεσινά «Νέα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συλλαλητήριο ταξικό

Με την παρουσίαση του πλαισίου διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το 2006, ανοίγει σήμερα η αυλαία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Με ενδιάμεσο σταθμό την αυριανή συνάντηση εκπροσώπων από τα βαλκανικά ταξικά συνδικάτα η δράση κορυφώνεται το απόγευμα του Σαββάτου με το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Τα μηνύματα από τους τόπους δουλιάς, όπως αποτυπώνονται στις καθημερινές εξορμήσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι ενθαρρυντικά για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, που όλο το προηγούμενο διάστημα «όργωσαν» την ύπαιθρο, μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα στη φτωχή αγροτιά.

Το ΠΑΜΕ δίνει το σύνθημα του πανεργατικού ξεσηκωμού. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά, στο κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Με τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Με τις πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη αναμέτρηση της εργατικής τάξης με την κυρίαρχη πολιτική που να μη φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων. Με όπλο αιτήματα και στόχους πάλης στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ δε «χάρισε κάστανα» σε κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που προώθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Δεν ανακάτεψε ούτε στιγμή το αγωνιστικό κρασί του με το νερό της συναίνεσης και του κοινωνικού εταιρισμού, που διαπερνά από την κορφή ως τα νύχια τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, το συλλαλητήριο του Σαββάτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί πρόκριμα για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη στην Αθήνα. Είναι το αντίπαλο δέος στην ομοφωνία της συναίνεσης που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση, το ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση». Είναι όλοι συνένοχοι στο αντιλαϊκό κρεσέντο. Την ώρα που οι βιομήχανοι θα χειροκροτούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ θα «διαδηλώνουν» ανέξοδα, με αιτήματα και πανό που δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο από τις στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις του κεφαλαίου.

Γι' αυτό η θέση των εργαζόμενων είναι το Σάββατο με το ΠΑΜΕ. Με τις σημαίες του ανυπότακτου αγώνα στο κοινό μέτωπο με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τους μικρούς ΕΒΕ. Και από την επόμενη ακόμα πιο θαρρετά, ακόμα πιο δυναμικά, στο δρόμο για τις 12 του Νοέμβρη. Με δουλιά στα συνδικάτα, για την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και το βάθεμα της πολιτικής δράσης των εργαζομένων. Για να βρει ισχυρό ανάχωμα η αντιλαϊκή επέλαση. Για να μπουν οι βάσεις της ταξικής αντεπίθεσης, να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ