Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δε δικαιολογούνται αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Κ. Καραμανλής και οι κυβερνώντες ρίχνουν τις ευθύνες για τα συνεχώς αυξανόμενα και εντεινόμενα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην κληρονομιά των «μαύρων τρυπών», των μεγάλων ελλειμμάτων και των χρεών. Αντε και λίγο, στην άσχημη διεθνή συγκυρία και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, καταλογίζοντάς της έλλειψη σχεδίου και στόχων. Και στο μεταξύ, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Μάρτη 2004, όλοι βλέπουν και παραδέχονται, με τον έναν ή άλλο τρόπο, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο ακριβώς δρόμο, που πορεύονταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια, ενισχύει προκλητικά και πολύμορφα τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την ισχνή μειοψηφία της πλουτοκρατίας και, από την άλλη, καταδικάζει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, τους εργαζόμενους και το λαό, σε ακόμη χειρότερες μέρες.

Είχε, επομένως, πέρα για πέρα δίκιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν σημείωνε στη Λάρισα, σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Στη δεκαετία του '80, στις αρχές της δεκαετίας του '90, μπορούσε κανείς να εξηγήσει και να είναι και λίγο συγκαταβατικός σε αυταπάτες. Σήμερα δε δικαιολογείται καμιά αυταπάτη. Ούτε από την εργατιά, ούτε απ' την αγροτιά, ούτε απ' τους μικρομεσαίους...».

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

Σε διώκτη του ταξικού εργατικού κινήματος μετατρέπεται η Δικαιοσύνη στη Λάρισα, καλώντας, συνεχώς, σε απολογία στελέχη του, μόνο και μόνο επειδή, ως όφειλαν, συμμετείχαν στην περιφρούρηση απεργιών. Οι διώξεις προετοιμάζονται από την αστυνομία και διεκπεραιώνονται από τη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η συνδικαλιστική, αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, που θέλουν να συσπειρωθούν στα σωματεία και τα συστρατευτούν στην ταξική πάλη.

Αλλά, «πλανώνται πλάνην οικτράν» και ματαιοπονούν οι εργοδότες και οι κυβερνώντες, αν νομίζουν ότι, με τη χρησιμοποίηση των αστυνομικών και δικαστικών μηχανισμών του κράτους, θα σταματήσουν τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κι είναι «μακριά νυχτωμένοι» κάποιοι από τις ηγεσίες του συνδικαλισμού της ταξικής υποταγής και της πολιτικής συναίνεσης, αν ελπίζουν ότι «θα καθαρίσουν για πάρτη τους» οι «θεσμοί», απαλλάσσοντάς τους από τα «ταξικά αγκάθια», που δυσκολεύουν τη συμβιβαστική και υπονομευτική τακτική τους...

Ο «νέος εθνικός στόχος»...

«Η ουσιαστική ένταξη της χώρας ως το 2020 στον πυρήνα των προωθημένων χωρών, που οικοδομούν την κοινωνία της γνώσης», πρέπει να είναι «ο νέος εθνικός στόχος» της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα λέει η Αννα Διαμαντοπούλου στο «Βήμα της Κυριακής».

Προφανώς και ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι των όρων, περί «κοινωνίας της γνώσης» κλπ, ανάμεσα «στις προωθημένες χώρες» θα συμπεριλαμβάνει, πρώτα και κύρια, τις ΗΠΑ, με την «αποκάλυψη» της Νέας Ορλεάνης, αλλά και πολλές άλλες κολάσεις, που μένουν στην αφάνεια, όπως οι δεκάδες εκατομμύρια περιθωριοποιημένοι και απόκληροι και οι ακόμη περισσότεροι φτωχοί. Κι από κοντά, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τα εκατομμύρια των ανέργων και τους ακόμη περισσότερους... ημιαπασχολήσιμους.

Α, ξεχάσαμε... Υπάρχουν και οι αντίστοιχες ολιγαρχίες, που κατέχουν και νέμονται τον τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο πλούτο των χωρών αυτών. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η ουσία δεν αλλάζει. Κάπως έτσι - τηρουμένων των μεγεθών και των αναλογιών - ονειρεύεται και το μέλλον της χώρας μας η κ. Διαμαντοπούλου...

... και η καπιταλιστική πραγματικότητα

Βέβαια, δε λέει μόνον αυτά η κ. Διαμαντοπούλου. Μιλά, επίσης, για «την ανάγκη ενός άλλου μοντέλου, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε δημιουργία θέσεων εργασίας και σε ένα νέο, δικαιότερο σύστημα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου». Θεωρεί, μάλιστα, ως πρώτο και κρίσιμο βήμα «τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο όλων των πολιτών».

Και σε ό,τι αφορά, το νέο μοντέλο - την ολοκληρωτική μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα υπηρεσιών, όπως λέει - δεν είναι τίποτε άλλο στην ουσία τους, παρά η «νεοτεχνολογική» όψη του ίδιου νομίσματος με όσα λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, περί «τουριστικής βιομηχανίας» κλπ. Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα, περί μεταρρυθμίσεων και πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που θα οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θέσεις εργασίας, δικαιότερη κατανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη κλπ, κλπ, θα επαναλάβουμε μόνον το εξής: Στο δρόμο αυτό βαδίζουν ήδη από χρόνια οι λεγόμενες προωθημένες χώρες - αρκετές εξ αυτών, μάλιστα, είχαν ή και έχουν στις κυβερνήσεις τους σοσιαλδημοκρατικά κόμματα - και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των αντίστοιχων λαών οξύνθηκαν, οι ανισότητες μεγάλωσαν, οι ελάχιστοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι πολλοί ήδη φτωχοί, ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι.

Νεοδημοκρατική εξαπάτηση

Δε θα άξιζε να ασχοληθούμε με την επιδίωξη του Β. Μεϊμαράκη να προβάλει την τακτική των «αριστερών ανοιγμάτων» της ΝΔ, μιλώντας δήθεν περί «κοινής καθόδου με την Αριστερά» στις δημοτικές εκλογές, αν δεν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας καλοσχεδιασμένης καμπάνιας, με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Κλείνοντας πονηρά το μάτι προς τα αριστερά, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ αφήνει να αιωρείται ότι μπορεί το κόμμα του να μην κατεβάσει υποψήφιους δημάρχους «σε περιοχές που έχουν ιστορικό βάρος για την Αριστερά, όπως η Νίκαια και η Καισαριανή».

Δεν πρωτοτυπεί, βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ, αντιγράφοντας «δοκιμασμένες» μεθόδους και αθλιότητες του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία της ΝΔ ότι δεν υπάρχει, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, καμία πιθανότητα «συνεργασίας» στις δημοτικές εκλογές με το ΚΚΕ. Ισως αυτή η τακτική της ΝΔ για «αριστερά ανοίγματα» να βρει έδαφος αποδοχής στο ΣΥΝ, ο οποίος, στο πλαίσιο των «τοπικών κοινωνιών», δεν αποκλείει ανάλογες συνεργασίες και με τους δύο πόλους του δικομματισμού, όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Αλλά αυτή η τακτική της ΝΔ δεν αφορά το ΚΚΕ. Αλλωστε, εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ, με ξεκάθαρες τοποθετήσεις των οργάνων του, δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο για ένα τέτοιο «ενδεχόμενο». Το γεγονός ότι η Ρηγίλλης επιμένει να αναμηρυκάζει το ίδιο παραμύθι, επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου, με στόχο την αποτροπή της έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση στις κάλπες των δημοτικών εκλογών. Τα δήθεν «αριστερά ανοίγματα» της ΝΔ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα μιας εκλογικής και προπαγανδιστικής επιχείρησης, με στόχο να θολώσουν τα νερά για την εφαρμοζόμενη άγρια ταξική και αντιλαϊκή πολιτική. Οι εμπνευστές της προσδοκούν ότι με τη συνεχή και συστηματική προβολή των «ανοιγμάτων προς τα αριστερά» και των «προτάσεων συνεργασίας» θα δημιουργήσουν σύγχυση και, τελικά, θα καταφέρουν να αποτρέψουν το «μαύρισμα» στις κάλπες, τουλάχιστον από ένα τμήμα των αγανακτισμένων ψηφοφόρων.

Γενικότερα, τα «αριστερά ανοίγματα» κυρίως ένα σκοπό υπηρετούσαν εξαρχής: Να προσφέρουν «αριστερό άλλοθι» στις ηγεσίες του δικομματισμού, ώστε να εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση, υφαρπάζοντας την ανοχή και την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει πως, όσο πιο σκληρή είναι η επίθεση κατά του λαού, τόσο πιο επίμονα «σηκώνουν» τη σημαία των αριστερών ανοιγμάτων. Τελευταίο παράδειγμα, οι επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στον Αϊ - Στράτη και την Καισαριανή στις αρχές του καλοκαιριού, τη στιγμή ακριβώς που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα καθαρίσει τους λογαριασμούς του με την εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική και τους πρασινογάλαζους διαχειριστές της. Η στάση του δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σπέκουλα και «εκλογικές» παραπλανήσεις των λαϊκών ανθρώπων. Πολύ περισσότερο, που η μάχη για τις τοπικές εκλογές είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη, που απαιτεί στη βάση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων και του ρόλου του θεσμού στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, να γίνει βήμα μαζικής εγκατάλειψης των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Ακριβώς γι' αυτό στη μάχη των δημοτικών εκλογών το ΚΚΕ αποτελεί το βασικό κορμό της συμμαχίας των ριζοσπαστικών δυνάμεων, ενάντια στο κοινό μέτωπο και την πραγματική συμμαχία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα ... διαφορετικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αλλά ...δεν πείθει! Ο λόγος για τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στα «Νέα», που έκανε ό,τι μπορούσε για να στοιχειοθετήσει πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν αβυσσαλέες διαφορές. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, υπάρχει και η πραγματικότητα.

Γιατί είναι εύκολο να δηλώνεις πως «έχουμε διαφορετικές ιδέες, αρχές και αξίες», αλλά είναι πολύ δύσκολο όμως - αν όχι ακατόρθωτο - να εξηγήσεις πώς γίνεται τότε και τα δύο κόμματα συμπίπτουν σε όλες τις κεντρικές πολιτικές τους επιλογές.

Εκτός πια κι αν όλα αυτά συνιστούν την ...προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει «όραμα». Τουλάχιστον, λίγο διαφορετικό από την «κουτάλα» του Δημοσίου, που είχε συνηθίσει έως τώρα.

Σίγουρα τα μπέρδεψε τα παιδιά. Δε φτάνει που ακόμη δεν έχουν καταλάβει, αν αλλάζουν, διαλύονται, ιδρύονται ή επανιδρύονται, τώρα πρέπει να εντρυφήσουν και στις δαιδαλώδεις προσπάθειες διαφοροποίησης του αρχηγού τους από τη ΝΔ.

ΜΕΓΑΣ ΚΑΗΜΟΣ έχει πιάσει τα δυο μεγάλα κόμματα στο μεταξύ για το ...μέλλον των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ! Η κυβέρνηση συζητά αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι όλα αυτά κινούνται εκτός Συντάγματος.

Κανείς τους, όμως, δε διαφωνεί για τον «εκσυγχρονισμό» των εργασιακών σχέσεων και την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αυτών. Οσο για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, ούτε λόγος να γίνεται...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανάγκη για βόλεμα «ημετέρων» είναι σαφέστατη και στις δυο πλευρές, έστω κι αν κανένας δεν το λέει καθαρά. Πλην, όμως, πρέπει να «βολευτούν» και οι εντολές των Βρυξελλών, οπότε μπερδεύεται περισσότερο το πράγμα.

Πάντως, με όποιους κι αν «βολευτούν» οι τελευταίες, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είναι αυτά που, τελικά, θα πετσοκοφτούν και το πρόσφατο παράδειγμα του ΟΤΕ δε θα είναι και το τελευταίο.

Περί ωραρίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός του Γ. Παπαθανασίου, με νέα δήλωσή τους την Κυριακή, κάνουν λόγο για συνεχώς διευρυνόμενη απήχηση του νέου ωραρίου καταστημάτων και πορεία προς την πρόοδο, στην οποία «επιχειρούν να βάλουν εμπόδια, με ακραίες συμπεριφορές, μικρές οργανωμένες ομάδες». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «φαινόμενα ακραίας, βίαιης συμπεριφοράς και αυταρχισμού δε χωρούν σε σύγχρονες Πολιτείες νομιμότητας».

Μήπως αναφέρονταν στις αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, ή στους «αγανακτισμένους καταναλωτές» που απαιτούν να ψωνίσουν ειδικά από εκείνα τα καταστήματα και τη συγκεκριμένη ώρα που κινητοποιούνταν οι εργαζόμενοι;

Μάλλον όχι. Προφανώς στρέφονται εναντίον των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ που διαμαρτύρονται για το ωράριο και αγωνίζονται για την κατάργησή του στην πράξη. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι μιλούν για «μικρές οργανωμένες ομάδες». Οχι μόνο γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά και επειδή η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα μιας «μικρής οργανωμένης ομάδας» κεφαλαιοκρατών νομοθέτησε το νέο ωράριο γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων. Και, φυσικά, το γεγονός αυτό συνιστά ένα πολιτικό φαινόμενο ακραίο, «βίαιη συμπεριφορά και αυταρχισμό»...

Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Διαμαντίδης, αναφέρθηκε σε συνεχείς βλάβες συγκεκριμένων πλοίων, επικαλούμενος το παράδειγμα του πλοίου «Νόνα Μαίρη», «ιδιοκτησίας του κ. Φ. Μανούση, εκλεκτού στελέχους της ΝΔ και φίλου του κ. Σ. Κούβελα και του κ. Αρ. Παυλίδη» - όπως είπε - το οποίο αγοράστηκε το Δεκέμβρη του 2002 αντί 800.000 δρχ. και έχει λάβει ενισχύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ταξιδεύει μη διαθέτοντας τους στοιχειώδεις όρους αξιοπλοΐας, καθώς η μια προπέλα του είναι δύο μέτρα και η άλλη 1,60.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι «κρύβεται πίσω από τον Αγούδημο για να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ», για να απαντήσει ο Εμμ. Κεφαλογιάννης: «Αυτά να τα πείτε στο κόμμα σας για τον δηλωμένο φίλο και συμπαραστάτη σας κ. Αγούδημο».

Τα παραπάνω στιγμιότυπα είναι από την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου συζητήθηκαν τα όσα έγιναν και γίνονται στο χώρο της εγχώριας ακτοπλοΐας. Πάντως, εάν αναρωτιέστε, για ποια άλλα, σχετικά θέματα κονταροχτυπήθηκαν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, εκτός των «δικών μας» και «δικών σας» εφοπλιστών, σας πληροφορούμε, ότι δεν υπήρχαν άλλα. Η προσήλωση και των δυο στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας και της πολύμορφης ενίσχυσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη...

Αρχισαν τα «παιγνίδια»

«Τα σχετικά δημοσιεύματα ανεβάζουν τον αριθμό των υποχρεωμένων σε απόσυρση πλοίων - λόγω ορίου ηλικίας - σε 4 το 2006, άλλα 19 το 2007 και σε περισσότερα από 10 το 2008. Με άλλα λόγια, θα αποσυρθούν δεκάδες πλοία, τα οποία σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες - όσο και όπως τις εξυπηρετούν... - του μεγαλύτερου αριθμού των νησιών του Αιγαίου. Ας έχουν όλ' αυτά υπόψη τους οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι γενικότερα, γιατί - όπως καταλαβαίνει ο καθένας - τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εφοπλιστές, θα κάνουν τα δικά τους "παιγνίδια", εκμεταλλευόμενοι το βασικό και στοιχειώδες δικαίωμα της σταθερής και ασφαλούς σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Αυτά σημείωνε η στήλη στις 2 Αυγούστου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα - μέσα στο φετινό καλοκαίρι - στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Και τα θυμηθήκαμε, γιατί τις τελευταίες μέρες πύκνωσαν οι πληροφορίες και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - πέρα από νέες, ακόμη μεγαλύτερες επιχορηγήσεις και προνόμια προς τους εφοπλιστές - σκέφτονται ακόμη και την κατάργηση του ισχύοντος σήμερα ορίου ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Οι «έμποροι» της πληροφόρησης

Είναι γνωστός ο ρόλος των τηλεοπτικών σταθμών, ως μέσων χειραγώγησης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Ετσι, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η νέα αθλιότητα του MEGAλoυ καναλιού των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοεκδοτών που διέπραξε σε βάρος του ΠΑΜΕ, με τον τρόπο που κάλυψε τις κινητοποιήσεις του Μετώπου κατά του νέου ωραρίου των καταστημάτων το προηγούμενο Σάββατο.

Οι ...καλοί συντάκτες του «Μega» έδειχναν πλάνα με τον αποκλεισμό γνωστών πολυκαταστημάτων, που έκαναν μέλη του ΠΑΜΕ - χωρίς να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν τους τηλεθεατές για το φορέα των κινητοποιήσεων - και αμέσως μετά «μόστραραν» άλλα πλάνα με τον Καλύβη και τον Πολυζωγόπουλο. Και όποιος παρακολουθούσε το συγκεκριμένο δελτίο, θα έβγαζε ασφαλώς το συμπέρασμα ότι τις κινητοποιήσεις τις προωθούσαν οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ, οι οποίοι, ως γνωστόν, απέχουν και δε συμμετέχουν σε ...αναρχικές εκδηλώσεις, που στόχο έχουν τη διασάλευση της τάξεως...

Τέτοιες αθλιότητες, λοιπόν, από το «Mega», και οι ευθύνες, βέβαια, δε βαρύνουν μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά και τα στελέχη του καναλιού, που συνειδητά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
... Μεταρρυθμίσεις

Μεταρρυθμίσεις, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση του πολίτη, υπόσχεται σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - πέρα από τις αντιπολιτευτικές κορόνες - έκανε πρόσφατα λόγο για ...αγορά που θα πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη αλλά και ο πολίτης την αγορά, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνικές συνέπειες. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο όρος-κλειδί που χαρακτήριζε την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ειδικά την περίοδο Σημίτη, ήταν η λέξη «εκσυγχρονισμός».

Μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός, οικονομία της αγοράς, στην υπηρεσία του πολίτη. Οι τρεις πρώτοι όροι δεν είναι παρά το εξωτερικό περίβλημα που χαρακτηρίζει την άσκηση μιας κοινής κατά βάση, και για τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας, οικονομικής, αλλά και γενικότερα κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται, όχι τυχαία, για όρους «ουδέτερους», οι οποίοι εμφανίζονται να κινούνται έξω από τα συγκεκριμένα ταξικά και κοινωνικά πλαίσια. Γιατί μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις υπήρξαν και σε άλλα κοινωνικά συστήματα (μεταρρυθμίσεις των Γράκχων στην αρχαία Ρώμη). Πιο σωστή από την ταξική, αλλά και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, είναι η προσέγγιση του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», όρος ο οποίος προσδιορίζει το κοινωνικο-ταξικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ σήμερα και ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ χτες.

Από τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν και τα δύο κόμματα της ολιγαρχίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι επικουρικές δυνάμεις του συστήματος (ΣΥΝ: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη), τίθεται ένα πολιτικό και ιδεολογικό πρόβλημα. Μπορεί οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται σήμερα η ΝΔ, και οι εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ χτες, να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών; Μπορεί η αγορά να λειτουργεί στην υπηρεσία του πολίτη και όχι αντίστροφα, όπως διατείνεται ο Γ. Παπανδρέου, και είναι δυνατό οι άνθρωποι γενικά να βρίσκονται πάνω από τα κέρδη, όπως υποστηρίζει ο Συνασπισμός; Από τη θετική ή αρνητική απάντηση στο ερώτημα αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται και παίρνουν θέση πάνω στα γενικότερα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Είναι υπέρ ή κατά της καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης», της οικονομίας της αγοράς, ή, από την άλλη, θρέφουν φρούδες ελπίδες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να μεταρρυθμιστεί, να γίνει ανθρώπινος...

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι σε μια κοινωνία όπου επικρατούν οι εμπορευματικές σχέσεις, όπου και η ίδια η εργατική δύναμη έχει γίνει εμπόρευμα, σε μια δηλαδή καπιταλιστική κοινωνία, όπου όλα περιστρέφονται και κινούνται γύρω από την αγορά, το καπιταλιστικό κέρδος, η κάθε μεταρρύθμιση, ο κάθε εκσυγχρονισμός, θα αποβλέπει μοιραία στη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής του κεφαλαίου, στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απόσπαση της απόλυτης και της σχετικής υπεραξίας. Οι συγκεκριμένες πολιτικές αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Και στην προκειμένη περίπτωση είτε θα είσαι στην όχθη των κάθε λογής εκσυγχρονιστών και μεταρρυθμιστών, των εκπροσώπων του κεφαλαίου και στην υπηρεσία των συμφερόντων του, είτε θα είσαι στην αντίπερα όχθη, με όσους αντιστρατεύονται τις συγκεκριμένες πολιτικές και υποστηρίζουν... την πραγματική κίνηση κατάργησης της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων, δηλαδή του καπιταλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ