Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε κόκκο αλήθειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Πασπαλισμένη με μπόλικη κινδυνολογία «σέρβιρε» προχτές η κυβέρνηση την αντεργατική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος, έκαναν λόγο για αναπόφευκτη και με μαθηματική ακρίβεια κατάρρευση των τραπεζών, στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η αντιασφαλιστική ρύθμιση. Τα ίδια ουσιαστικά λένε οι κυβερνώντες, για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ, τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, τις κάθε λογής «απελευθερώσεις», τις αποκρατικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας κλπ., κλπ. Αν όλ' αυτά δεν προχωρήσουν και, μάλιστα, γρήγορα και αποφασιστικά - λένε οι κυβερνώντες - τότε χάνουμε το τρένο, θα βυθιστούμε στην κρίση και το χάος.

Πόση αλήθεια, όμως, περιέχουν τα κινδυνολόγα αυτά επιχειρήματα και διλήμματα; Ούτε κόκκο. Ολα τα προαναφερόμενα μέτρα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κεφαλαιοκρατικών κερδών, στο βάθεμα της εκμετάλλευσης και της καταλήστευσης των εργαζομένων και του λαού, στην ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και του πλούτου σε ακόμη λιγότερα χέρια. Στο παραμικρό, τα μέτρα αυτά δε θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας και των άλλων λαϊκών προβλημάτων. Το αντίθετο, θα τα οξύνουν ακόμη περισσότερο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η επιδότηση των τραπεζών

«Δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος σε σχέση με τα ισχύοντα ως σήμερα». Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της ρύθμισης που στοχεύει στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο κυβερνητικός παράγοντας με αυτή την - προσεκτική - διατύπωση επιχείρησε να θολώσει τα νερά, κρύβοντας το γεγονός ότι με βάση «τα ισχύοντα ως σήμερα» - δηλαδή χωρίς την ανάγκη άλλης νομοθετικής ρύθμισης - το τραπεζικό κεφάλαιο επιδοτείται με τεράστια ποσά, ίδια ακριβώς με αυτά που προβλεπόταν στην αρχική ρύθμιση, που «πήραν πίσω» μετά την - υποτιθέμενη - παρέμβαση της ΕΕ. Και αυτό γιατί η όποια συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού ταμείου θα μειώσει τα κέρδη τους. Κατά συνέπεια και το φόρο που κανονικά θα πλήρωναν στο κράτος. Ετσι το ποσό που θα βάλουν αρχικά οι τραπεζίτες, προκειμένου να καλύψουν τη συμμετοχή του Δημοσίου, στη συνέχεια θα το πάρουν πίσω στο ακέραιο με τη μορφή της επιστροφής φόρου...

Το... χάρισμα του χρέους...

Πολλά «μεγάλα λόγια» γράφτηκαν και ειπώθηκαν, σχετικά με την επικείμενη απόφαση της «G8», να χαρίσουν χρέη 40 δισ. δολαρίων σε 18 από τις πλέον φτωχές και καταχρεωμένες χώρες του πλανήτη, κύρια της Αφρικής. Και σίγουρα θ' ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολύ περισσότερα, όταν πραγματοποιηθεί η σύνοδος και επισημοποιηθεί το γεγονός.

Είναι όμως, έτσι; Είναι πράγματι ιστορική αυτή η απόφαση; Θα ανοίξει το δρόμο, για την έξοδο των χωρών αυτών από την απέραντη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες; Τίποτε απ' όλ' αυτά. Οχι μόνον ή κυρίως γιατί το ποσό των 40 δισ. δολαρίων είναι πολύ μικρό (π.χ. είναι μόνο το 4% των ετήσιων παγκόσμιων δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και το 8% των αντίστοιχων αμερικανικών δαπανών), μπροστά στις συσσωρευόμενες, εδώ και πολλές δεκαετίες, τεράστιες ανάγκες των χωρών αυτών. Κυρίως, γιατί η βασική αιτία της τραγικής κατάστασης αυτών των χωρών βρίσκεται στη χειραγώγηση και καταλήστευσή τους από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Και, βέβαια, το χάρισμα των 40 δισ. δολαρίων δεν αλλάζει στο παραμικρό το γεγονός αυτό.

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες (G8) θα σβήσουν ένα «χρέος», το οποίο αντιπροσωπεύει ένα απειροελάχιστο μέρος των όσων έχουν καταληστεύσει και το κάνουν για να εξωραΐσουν την απάνθρωπη πολιτική τους και για να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των λαών.

... και η αλήθεια της καταλήστευσης

Για να πάρετε, πάντως, μια ελάχιστη γεύση του τι σημαίνει «ιμπεριαλιστική καταλήστευση», σημειώνουμε τα εξής: Οι φτωχές χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου (π.χ. Αφρική) είναι παγιδευμένες και αλυσοδεμένες στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Παράγουν ό,τι θέλουν οι πολυεθνικές και όχι ό,τι έχουν ανάγκη. Πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές στα μονοπώλια, αφού αυτά ελέγχουν το διεθνές εμπόριο, ενώ αγοράζουν ό,τι έχουν ανάγκη πολύ ακριβότερα. Κι έτσι, η φτώχεια τους συνεχώς ανακυκλώνεται και βαθαίνει, ενώ οι πολυεθνικές συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη.

Για παράδειγμα, η Αιθιοπία εξάγει μεγάλες ποσότητες καφέ. Αυτό έκανε ακόμη και στην περίοδο του τρομερού λιμού (1981-82). Τα καλύτερα εδάφη της χρησιμοποιούνταν για εξαγωγικούς σκοπούς και όχι για την καλλιέργεια αγαθών που είχε και έχει ανάγκη η χώρα, όπως σιτάρι ή καλαμπόκι. Ο καφές, όμως, αγοράζεται από τις πολυεθνικές με 1 ευρώ το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή, καβουρντισμένος και αλεσμένος, στην τιμή των 15 ευρώ και ακόμη περισσότερο. ΄Η πουλιέται με 3 ευρώ το φλιτζάνι και, επομένως, 600 ευρώ το κιλό, αφού το τελευταίο «βγάζει» 200 φλιτζάνια καφέ. Το ίδιο συμβαίνει με το χρυσό, τα διαμάντια, το κοβάλτιο, το χαλκό, το σίδηρο, τον κασσίτερο, το μαγγάνιο, το πετρέλαιο, το κακάο, την ξυλεία κι ένα σωρό άλλες πρώτες ύλες και προϊόντα, που εξάγονται από τις χώρες της Αφρικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αν υπάρχει κίνδυνος άνθησης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και απάντησε:

«(...) Οταν υπάρχουν κάποιες αριστερές δυνάμεις, οι οποίες θεωρούν αντίπαλό τους μια άλλη αριστερή δύναμη, αντί να υπάρξει μια προσπάθεια, από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινή δράση για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι έτσι δημιουργείς μια θερμοκοιτίδα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί το αυγό του φιδιού»(!)...

Μήπως δεν κατάλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, πόσο «χοντρό» είναι αυτό που είπε για το ΚΚΕ; `Η, μήπως, δε γνωρίζει ότι ανάλογες επιθέσεις, όπως εκείνη του Λ. Κύρκου, που λασπολογούσε εναντίον του ΚΚΕ με αφορμή το «σχέδιο Ανάν», μιλώντας για «συμπλεύσεις» του Κόμματος με ακροδεξιές απόψεις(!), απαντήθηκαν από τον κόσμο της Αριστεράς με τον τρόπο που τους άξιζε;

Κίνδυνος, πράγματι, υπάρχει. Αλλά προέρχεται από τη στάση του προέδρου του ΣΥΝ. Εξηγούμαστε:

Κατ' αρχήν, μάλλον θέλει να «κολακεύσει» τον εαυτό του και το κόμμα του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ θεωρεί αντίπαλό του το ΣΥΝ. Το ΚΚΕ θεωρεί αντίπαλό του την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της. Τους άλλους, τους κολαούζους των κομμάτων της άρχουσας τάξης, το ΚΚΕ τους αντιμετωπίζει γι' αυτό που είναι: Ως κολαούζους.

Δεύτερον, πόσο «δημοκρατική», «ανανεωτική» και, πολύ περισσότερο, «αριστερή» είναι η άποψη, που απαγορεύει(!), ή, στην καλύτερη περίπτωση, «ενοχοποιεί», το δικαίωμα του ΚΚΕ να έχει στάση κριτικής, αμφισβήτησης και ανατροπής του παρόντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που, τελικά, σημαίνει στάση κριτικής, αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης με τα κόμματα που δε βγαίνουν έξω από τα όρια αυτού του κοινωνικοπολιτικού συστήματος; `Η, μήπως, ο ΣΥΝ κινείται εκτός αυτών των ορίων;

Τρίτον, για ποια «κοινή δράση» μιλάμε και από ποιες «διαφορετικές αφετηρίες»; Είναι «αριστερή» αφετηρία να γίνεσαι χειροκροτητής - μέρα Πρωτομαγιάς! - των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, που έβαλαν την υπογραφή τους στη συμφωνία του ΟΤΕ; Είναι «αριστερή» αφετηρία η συνδιαλλαγή με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στα τραπεζώματα του «διαλόγου»; Είναι «αριστερή» αφετηρία, ο μισός ΣΥΝ να λέει ότι το «όχι» στο ευρωσύνταγμα ήταν «αρνητικό»(!) και ο άλλος μισός να καταγγέλλει το «όχι» του κυπριακού λαού; Για να μη μιλήσουμε για το ...παρελθόν των «αριστερών» αφετηριών, από τα «ναι» στο Μάαστριχτ και στα σκοπιανοφαγικά συλλαλητήρια μέχρι την κοινή - στη μισή Ελλάδα! - κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.

Τέταρτον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφού κάνει για το κόμμα του χρήση τού «είσαι ό,τι δηλώσεις» και ως εκ τούτου το αναγορεύει «αριστερό», κατηγορεί το ΚΚΕ ότι, αφού δεν πάει με το ΣΥΝ, τότε το ΚΚΕ δρα σαν «θερμοκοιτίδα» της ακροδεξιάς! Αλήθεια, τηρουμένων όλων των αναλογιών, πόσο ακίνδυνο είναι, αν η παραπάνω λογική τραβηχτεί στα άκρα, να μην οδηγήσει στο «θερμοκήπιο» της φασιστικής λογικής του Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου»;

Πέμπτο και για να τελειώνουμε: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ (που στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε προβεί στην «ευγενική» παρομοίωση ότι οι ΚουΚουΕδες του θυμίζουν τον ...«παπαγάλο» του) ηγείται εκείνου του κόμματος, που, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας μετά τις περσινές εκλογές, αν δεν υπήρχε, τότε το ΚΚΕ θα ξεπερνούσε το 7%... Αν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ διαφημίζουν το κόμμα τους ως ανάχωμα στην πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, τότε κάθε άλλη δική μας επισήμανση για το ρόλο του ΣΥΝ περιττεύει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα δημόσια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, όταν έχεις «νέα διακυβέρνηση», τότε έχεις και νέους ορισμούς των πραγμάτων! Ετσι, λοιπόν, μας προέκυψε (διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου) ο όρος «στενός δημόσιος τομέας», για τον οποίο και καθησύχασε πως δεν κινδυνεύει η μονιμότητα.

Για την περίοδο της σημερινής Βουλής, βέβαια. Για την επόμενη, κανένας δε βάζει το χέρι του στη φωτιά...

Ολα τα είχε, δηλαδή, το πολύπαθο Δημόσιο (ρουσφέτια, λιτότητα, κομματική εκμετάλλευση, κλπ. και πάνω απ' όλα «γιουσουφάκι» του κεφαλαίου), τώρα απέκτησε και διαστάσεις. Πού ξέρετε, μπορεί να αποκτήσει και βάθος, οπότε θα μιλάμε για τον ...«βαθύ δημόσιο τομέα», ή και ύψος, οπότε θα μας προκύψει ο «κοντός δημόσιος τομέας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσο και να το ...αυξομειώνουν οι κυβερνώντες το Δημόσιο, ένα είναι το θέμα: Οσες «αμαρτίες» είχε, θα συνεχίσει να τις έχει, είτε γίνει μικρότερο, είτε μεγαλύτερο, είτε παραδώσουν τομείς του στην «ελεύθερη αγορά».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ...ΜΕΓΑΛΟΘΥΜΟΙ οι Αμερικανοί! Επιτρέπουν - είπαν - στην Ευρωπαϊκή Ενωση να καθυστερήσει για την έκδοση διαβατηρίων με ψηφιακή φωτογραφία, προκειμένου κάποιος να ταξιδέψει πέραν του Ατλαντικού...

Φυσικά, ούτε η ΕΕ, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρωτήσει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, αν επιθυμούν να προστεθεί ένα ακόμη στοιχείο τους στις «αντιτρομοκρατικές» βάσεις δεδομένων των αμερικανικών υπηρεσιών. Αν επιθυμούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται σε όσα κάνουν στη ζωή τους με μια ακόμη ψηφιακή δυνατότητα. Ομως - το έχουμε ξαναγράψει - εφεξής, σπανίως θα ερωτώνται για οτιδήποτε οι Ευρωπαίοι πολίτες...

Εχει διαπιστωθεί μια ...τάση τους προς το «όχι» κι αυτό δεν αρέσει στα επιτελεία που διοικούν το μόρφωμα της ευρωένωσης...


Γρηγοριάδης Κώστας

Πώς γίνεται;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλήθεια, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος εκ των κυβερνώντων και των λοιπών οπαδών των «νόμων της αγοράς», των «απελευθερώσεων» και των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, πώς γίνεται να αυξάνεται συνεχώς ο παραγόμενος πλούτος (ΑΕΠ), να αυξάνεται συνεχώς η παραγωγικότητα της εργασίας, να σημειώνει σημαντικές προόδους η επιστήμη και η τεχνική, πολλαπλασιάζοντας ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία - τουλάχιστον - των εργαζομένων και του λαού, να τα βγάζουν όλο και δυσκολότερα πέρα και να καλύπτουν όλο και λιγότερο τις ανάγκες τους; Να δουλεύουν συνεχώς και περισσότερο, παίρνοντας μικρότερες συντάξεις και, μάλιστα, σε μεγαλύτερη ηλικία; 'Η, να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους, για τις όλο και λιγότερο δημόσιες και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια;

Τα ερωτήματα έχουν, βέβαια, ρητορικό χαρακτήρα. Οχι μόνο, γιατί ξέρουμε την απάντηση, που συνοψίζεται στην πρόταση: Οι λίγοι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί, ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι. Επειδή και οι κυβερνώντες δίνουν καθημερινά την ίδια απάντηση, με το δικό τους, βέβαια, τρόπο. Οταν ορκίζονται στο όνομα της διαβόητης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αυτό ακριβώς εννοούν: Τη συνεχή μεγιστοποίηση των κεφαλαιοκρατικών κερδών, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Οι προτιμήσεις

«Δε θέλω να αποκαλούν τον Καραμανλή, Θάτσερ, γιατί η Θάτσερ κυβέρνησε 15 χρόνια. Προτιμώ να αποκαλούν εσάς Μπλερ, για να μείνει το ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια στην εξουσία»... Αυτήν την ...προτίμηση εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδης, απευθυνόμενος χτες στον Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, επίσης, τάχτηκε υπέρ του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες - ανέφερε χαρακτηριστικά το ξενοδοχείο του ΕΟΤ στο Λαγονήσι και την επιχείρηση του ίδιου οργανισμού στο Λυκαβηττό - γιατί, μετά το ...ξεπούλημά τους, έγιναν «κοσμήματα»! Επισήμανε, ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «ανοίξει όλα τα μέτωπα στο Εργασιακό», τάχτηκε κατά τη μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προωθηθεί ο «εργασιακός ανταγωνισμός», προκειμένου ο εργαζόμενος να «παλέψει για το μεροκάματο», κλπ...

Οπως καταλαβαίνετε, καθόλου δεν πειράζει τον κ. Σγουρίδη ότι ο Μπλερ αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της πολιτικής Θάτσερ στη Μ. Βρετανία. Απόλυτα δικαιολογημένα, βέβαια, αφού, στο ενδεχόμενο επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία, θα κάνει κι αυτό ακριβώς το ίδιο. Θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, από κει που θα την αφήσει η ΝΔ. Τα όσα λέει σήμερα ο αρχηγός του και υποστηρίζει και ο ίδιος δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία.

Λίγοι μήνες μετά

Οταν είχε γίνει το περιβόητο γεύμα του Κ. Καραμανλή και βουλευτών της ΝΔ στην ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη, ο πρωθυπουργός δεν είχε αναφερθεί μόνο στους «πέντε νταβατζήδες». Είχε μιλήσει και για «συντεχνίες». Τουλάχιστον, αυτά έλεγαν οι τότε πληροφορίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, και καθώς είχε φουντώσει η φιλολογία για τους «νταβατζήδες», η στήλη σημείωνε ότι όλ' αυτά αποτελούν απλά και μόνο στάχτη στα μάτια του λαού. Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι «συντεχνίες» - με άλλα λόγια, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων - τονίζαμε τότε.

Από τότε έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι, όχι μόνον πήγε στο καλάθι των αχρήστων ο νόμος περί «βασικού μετόχου» και οι «νταβατζήδες» παραμένουν ανέγγιχτοι, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να τους φιλοδωρήσει και με νέες παροχές και κάθε λογής «δώρα». Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τις «συντεχνίες». Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χαρακτηρίστηκαν «ρετιρέ» και τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στόχος της τελευταίας είναι να «μετακομίσουν» κι αυτοί στα «υπόγεια», μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Βλέπετε, όταν «δίνεις» στους «νταβατζήδες», πρέπει από κάπου να τα «πάρεις»...

Οποιος έχει λεφτά

Εδώ ταιριάζει η παροιμία, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Οπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, η Κομισιόν δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από την αναστολή - ουσιαστικά κατάργηση - του νόμου περί βασικού μετόχου της κυβέρνησης της ΝΔ και, επομένως, την παραμονή σε ισχύ του ανάλογου νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θέλει και απαιτεί την αναστολή και του τελευταίου. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ετοιμάζουν νέα επιστολή προς την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν απαιτεί την πλήρη και χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση ή εμπόδιο εφαρμογή των «νόμων της ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, όποιος έχει λεφτά κάνει ό,τι θέλει. Δηλαδή, κάνουν ό,τι θέλουν οι κεφαλαιοκράτες, αφού αυτοί έχουν τα λεφτά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε ρότα ανατροπής

Τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της οικονομικής πολιτικής που στοχεύει η άρχουσα τάξη υπάρχουν ήδη στο τραπέζι. Μπορεί για εμάς από την πρώτη στιγμή να ήταν απόλυτα δεδομένο πού θα το πάει η ΝΔ, μπορεί να μην υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τον βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα ακολουθούσε ως κυβέρνηση, αλλά φαίνεται, τώρα, που οι επιλογές της είναι «εν τη παλάμη», τα πράγματα γίνονται πιο χειροπιαστά.

Η κυβέρνηση της «ήπιας προσαρμογής» επί δεκαπέντε μήνες προετοίμαζε το έδαφος και διαμόρφωνε κατάλληλα την κοινή γνώμη. Τώρα ξεκαθαρίζει και επίσημα ότι αλφαβητάρι της είναι οι αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Στα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης έθεσε τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το ξερίζωμα των έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένων κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων, τη διευθέτηση των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Το ΠΑΣΟΚ της ψευτοαντιπολίτευσης δε χρειάστηκε και ιδιαίτερη πίεση για ν' ανοίξει τα χαρτιά του. Ετσι, ενώ μέχρι προχτές κατηγορούσε τη ΝΔ για «κυβερνητική απραξία», τώρα πασχίζει να μην οριοθετηθεί το εύρος των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που θα ενισχύουν, όπως λένε, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι, πρωτοκλασάτα στελέχη του Γ. Παπανδρέου διαγκωνίζονται με τις πιο ακραίες φωνές της ΝΔ για την ανάγκη προώθησης τέτοιων «κοινωνικών ρήξεων», οι οποίες κυριολεκτικά ισοδυναμούν με το γονάτισμα εκατομμυρίων εργαζομένων, που θα πρέπει να γίνουν θυσία στο βωμό των υπερκερδών του κεφαλαίου.

Ο ΣΕΒ, αφεντικό - εδώ που τα λέμε - και των μεν και των δε, δεν έχει καμιά ανάγκη να κρύβει τα λόγια του. Χτες, μάλιστα, οι εκπρόσωποί του όχι μόνο έτριβαν τα χέρια τους που πήρε μπρος η κρεατομηχανή των αντιδραστικών κυβερνητικών μέτρων, αλλά χαρακτήριζαν «υπερβολικές τις αντιδράσεις των εργαζομένων», τους οποίους κάλεσαν «να περιμένουμε να δούμε και μετά αντιδρούμε».

Αυτό ζητάνε όλοι τους από την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους. Να ...περιμένουν να δουν. Και μέχρι να δουν, η μερική απασχόληση και η απλήρωτη εργασία θα έχουν τρυπώσει σε κάθε μονάδα οικονομικής δραστηριότητας, οι μισθοί θα έχουν τσαλαπατηθεί, η εργασιακή ασφάλεια για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα θα έχει κάνει φτερά, κάθε σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει καταργηθεί, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα θα είναι κλάδος κερδοφορίας για τις πολυεθνικές, κ.ο.κ.

Οχι! Το «περίμενε» δεν ταιριάζει με το παρόν, πολύ περισσότερο με το μέλλον των εργαζομένων. Το κεφάλαιο και οι πλουτοκράτες είναι που επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως αν δεν απαλλαγούν τελειωτικά από τα δεσμά του κεφαλαίου, ο κλοιός θα σφίγγει όλο και περισσότερο. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια για μερεμέτια, αλλά απαιτείται ανατροπή, συνολικά, του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Από αυτή την άποψη η μόνη ρεαλιστική και ώριμη θέση είναι η άποψη-πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο μέσα από μια άλλη, τη λαϊκή, εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ