Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παράσταση διαχειριστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Η τριήμερη παράσταση του δικομματικού θιάσου στη Βουλή έληξε την Κυριακή, τα μεσάνυχτα, με το αναμενόμενο αποτέλεσμα κι όλοι - ή, για να είμαστε ακριβείς, σχεδόν όλοι - αναρωτιούνται τι ουσιαστικό πρόσφερε. Βασικά, έχουν δίκιο. Μία και μόνη ήταν η ουσιαστική προσφορά της τριήμερης συζήτησης. Εγινε και πάλι φανερό πως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ενώ, η μόνη ουσιαστική μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται στο ποιος κατέχει την κυβερνητική εξουσία και κάθεται στις υπουργικές καρέκλες. Μια διαφορά, που φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια να την κρύβουν πίσω από το ποιος εκ των δύο είναι ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής. Αλλωστε, ανάλογες ήταν και οι κατηγορίες που αντάλλαξαν μεταξύ τους και ξεκινούσαν από την έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού και κατέληγαν στην ανευθυνότητα και τη φαυλότητα. Ολες αφορούσαν στον τρόπο εφαρμογής και όχι στο περιεχόμενο και την ουσία της, στους τρόπους και τις μορφές διαχείρισης και όχι στον ταξικό προσανατολισμό και τις αντίστοιχες επιδιώξεις και στοχεύσεις της προωθούμενης πολιτικής.

Κατά τ' άλλα, υπήρξαν και οι απαραίτητοι υψηλοί τόνοι και κορόνες, οι εντάσεις και οξύτητες, ώστε να «λαδώνεται» η δικομματική μηχανή και να μη στομώνει από το συνεχές άλεσμα λαϊκών συνειδήσεων.

«Οχι» και στο Λουξεμβούργο;

Στο Λουξεμβούργο θα γίνει το επόμενο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» και οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν, ότι ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών αυτής της χώρας προσανατολίζεται προς το «όχι». Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιούλη και η τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ανεβάζει το «όχι» στο 45% και το «ναι» στο 55%. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει το γεγονός, πως οι ανάλογες δημοσκοπήσεις τον Μάη και τον περασμένο Οκτώβρη έφερναν το «όχι» στο 41% και στο 24% και το «ναι» στο 59% και στο 76% αντίστοιχα.

Οπως καταλαβαίνετε, όλοι τώρα αναρωτιούνται και αγωνιούν, εάν το «όχι» θα συνεχίσει να ανεβαίνει στον ένα μήνα που έχει απομείνει μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν, τελικά, θα περάσει το «ναι», κάνοντας το «μικρό» Λουξεμβούργο την τρίτη χώρα, που θα απορρίψει το «ευρωσύνταγμα»...

Ισότητα στη φτώχεια

Μια και η κυβέρνηση εμμένει στα επιχειρήματα, περί «δικαιοσύνης» και «ίσης αντιμετώπισης» όλων των εργαζομένων, είτε δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, είτε στον ιδιωτικό τομέα και επειδή συνεχίζεται η φιλολογία περί «ρετιρέ» και «υπογείων», σας παραθέτουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία, ώστε να έχετε πληρέστερη εικόνα.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Οι συνολικές, καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός «ρετιρέ», π.χ. ενός τραπεζοϋπαλλήλου της Εμπορικής Τράπεζας, τμηματάρχη β΄, με πτυχίο ΑΕΙ, 32 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και παιδί, ανέρχονται στο... τεράστιο ποσό των 1.450-1.500 ευρώ. Στο ίδιο... ύψος ανέρχονται, επίσης, οι καθαρές και συνολικές αποδοχές ενός υπαλλήλου του ΟΤΕ, με πτυχίο ΑΕΙ και 32 χρόνια υπηρεσία, ενώ ένας υπάλληλος με τα ίδια προσόντα, αλλά 25 χρόνια υπηρεσία, παίρνει καθαρά 1.300 ευρώ, μαζί με τα επιδόματα. Στα ίδια περίπου επίπεδα, επίσης, ανέρχονται οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον έχουν πτυχίο ΑΕΙ και τα ανάλογα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ είναι ακόμη μικρότερες όταν αφορούν σε απόφοιτους Λυκείου.

Με άλλα λόγια και παίρνοντας υπόψη το σύγχρονο κόστος ζωής, η περί «δικαιοσύνης» και «ίσης αντιμετώπισης» λογική της κυβέρνησης σημαίνει την ...ισότητα στη φτώχεια.

Μαθήματα... ευημερίας

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου σχολιάζουν κατά πώς συμφέρει την κυβέρνηση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την πορεία του πληθωρισμού. Πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν - σε κοινή δήλωσή τους - να εξυμνούν το... κυβερνητικό έργο. Δεν ήρθε - λένε - το «προαναγγελθέν "κύμα ανατιμήσεων"» καθώς ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζουν μείωση τιμών και άλλα ...«μικρότερη αύξηση απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια»!!!

Μόνο για τα καύσιμα παραδέχονται αυξήσεις και αυτές, βέβαια, χρεώνονται στη συνεχόμενη άνοδο των διεθνών τιμών. Αυτό, βεβαίως, δεν πτοεί την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που ποντάρει στην άγνοια του κόσμου. Πολύ περισσότερο, φτάνει στο σημείο να πει ότι αν δεν ήταν στη μέση το θέμα των καυσίμων, τότε ο πληθωρισμός του Μάη θα ήταν ...μόνο 2%.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους μαθήματα ...ευημερίας δεν πιάνουν στον κόσμο, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη τα όσα λένε οι υπουργοί. Τους φτάνει η εικόνα των τιμών στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, των «φουσκωμένων» λογαριασμών των πρώην ΔΕΚΟ και το ...ύψος των μισθών τους...

Ταξική ενότητα δράσης

Εδώ και οκτώ μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τραπεζίτες εντείνουν διαρκώς την επίθεσή τους στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χρόνος αρκετός ώστε να βγουν ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα για το χαρακτήρα, τους στόχους και την εξέλιξη αυτής της επίθεσης. Είναι φανερό ότι δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε ξαφνική, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ - προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Η επίθεση αποτελεί συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει στο ακέραιο τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές να συνεχίσουν την έφοδο κατά των εργαζομένων, με κύριο στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Και σ' αυτό προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Είναι, επίσης, φανερό ότι η επίθεση δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους μεμονωμένων τραπεζών, ούτε μόνο τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Αφορά στο σύνολο των εργαζομένων. Κάθε συρρίκνωση των δικαιωμάτων στον έναν κλάδο αποτελεί εφαλτήριο για τη γενίκευση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης. Από την άλλη, η αντεργατική επέλαση των τελευταίων ετών δε θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την αμέριστη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, της πέμπτης φάλαγγας του κεφαλαίου στο στρατόπεδο της εργατικής τάξης. Των συνδικαλιστών. Που εσκεμμένα καλλιεργούν την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας ώστε να διευκολύνουν το πέρασμα των αντεργατικών επιλογών του κεφαλαίου, ξεπουλώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να δοθεί. Οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να κατακτήσουν την ενότητα δράσης ολόκληρου του κλάδου τους, ως μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Ενότητα δράσης και ανάπτυξη του αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση. Πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλά και ο αγώνας τους, όπως ο αγώνας κάθε τμήματος της εργατικής τάξης κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πρέπει να γίνεται υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης. Αυτό απαιτεί το συντονισμό δράσης στους στόχους πάλης που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημόσια δωρεάν για όλους κοινωνική ασφάλιση που θα πληρώνει το κράτος και η εργοδοσία, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως και στην υγεία και πρόνοια, είναι η ελάχιστη κοινή βάση ενός τέτοιου αγώνα.

Αλλά δε φτάνει. Η εφαρμογή τέτοιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή. Γι' αυτό η ανάπτυξη αγώνων πρέπει να παίρνει τέτοιο προσανατολισμό. Και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να απεγκλωβίζονται από κόμματα της πλουτοκρατίας και τ' άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ετσι θα αλλάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων σε όφελός τους. Μόνο έτσι ο τραπεζοϋπάλληλος και ο κάθε εργαζόμενος θα μπορέσει να αποσπάσει επιμέρους κατακτήσεις, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την κατάκτησή της από τη συσπειρωμένη μαζί με τους συμμάχους της εργατική τάξη στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, ως προϋπόθεση για την πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Τα κοινοβουλευτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΛΕΜΕ... Πρέπει να ομολογήσουμε, ότι ...τα κατάφεραν! Εγινε φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να διαθέτει την εμπιστοσύνη των νεοδημοκρατών βουλευτών, όμως, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ στερούνται σαφώς πλέον της εμπιστοσύνης του κόσμου. Γιατί, όσοι είδαν και άκουσαν, δεν είναι ανόητοι...

Για παράδειγμα, είδαν κι άκουσαν μπόλικες κόντρες, χαρακτηρισμούς, γνωμικά και εξυπνάδες και εισέπραξαν μια φαινομενική αντιπαλότητα. Ακουσαν όμως και τις δηλώσεις Καραμανλή περί «άρσης της μονιμότητας» και νέων αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι χρειάζεται «ένα μικρότερο κράτος» καθώς και «ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Σε αυτή τη χώρα (δυστυχώς, για τα δύο μεγάλα κόμματα) υπάρχει αρκετά μεγάλη θεατρική παιδεία, όχι ακαδημαϊκή αλλά ουσιαστική. Οι κάτοικοί της είναι εξοικειωμένοι και μπορούν να ξεχωρίζουν την ...κακή υποκριτική και το κακό θέατρο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΠΑΝΤΩΣ, προς τους βουλευτές της ΝΔ ήταν σαφέστατο από την πλευρά του πρωθυπουργού: «Με ψηφίσατε και μην τολμήσει κανείς έστω και να κρατήσει αποστάσεις από τα μέτρα που πρόκειται να πάρω»...

Γιατί, βέβαια, μετά την τριήμερη θεατρική παράσταση του δικομματισμού, η κυβέρνηση «πατάει» ακόμη περισσότερο το «γκάζι». Θεωρεί πως «έσφιξε τα λουριά» και είναι πανέτοιμη για μια μεγάλη επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι θα κάνει πως δε βλέπει μια και ο αρχηγός του μας διαμήνυσε ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στις ...επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Μέχρι τότε η συναίνεση θα «δώσει και θα πάρει», με τη μια ή την άλλη μορφή.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, από την άλλη, φαίνεται πως βρήκε μια καλή ευκαιρία για να ...ανοίξει κουβεντούλα με το ΠΑΣΟΚ περί του αν πρόκειται να βοηθήσει (το ΠΑΣΟΚ) για να δημιουργηθεί μια «άλλη Ευρώπη».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ρώταγε και ξαναρώταγε στις ομιλίες του ο Αλ. Αλαβάνος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν του έκανε τη χάρη ο Γ. Παπανδρέου να του απαντήσει. Κι αυτός - όπως λέει - για μιαν «άλλη Ευρώπη» αγωνίζεται...

Οι μεταρρυθμιστές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θέλεις σταθερή εργασία και μια ικανοποιητική αμοιβή, ώστε να τα βγάζεις πέρα, τότε είσαι αντιδραστικός, αγκυλωμένος σε παρωχημένες και ξεπερασμένες αντιλήψεις, συντηρητικός, τριτοκοσμικός κλπ., κλπ. Θέλεις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διευθέτηση του ωραρίου, κάθε λογής «απελευθέρωση» της ασυδοσίας και του αυταρχισμού της εργοδοσίας κλπ., κλπ., τότε είσαι μεταρρυθμιστής, Ευρωπαίος, προοδευτικός, ακόμη και αριστερός.

Κάπως έτσι μας τα λένε οι κυβερνώντες και όχι μόνον αυτοί. Τα ίδια ουσιαστικά λέει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με μόνη διαφορά ότι αυτή υπόσχεται να εφαρμόσει τις προαναφερόμενες «προοδευτικές» μεταρρυθμίσεις με σχέδιο και διατηρώντας την κοινωνική συνοχή... Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Ανεξάρτητα από τον όποιο τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης, τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ ονομάζουν προοδευτικό, ευρωπαϊκό, αριστερό κλπ. οτιδήποτε μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και, βέβαια, τα τεράστια ήδη κέρδη της πλουτοκρατίας. Ονομάζουν μεταρρύθμιση οτιδήποτε διευρύνει την εξουσία του κατεστημένου και συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Με δυο λόγια, δηλαδή, είσαι με τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες, τότε είσαι προοδευτικός και αριστερός. Είσαι με τους εργαζόμενους και το λαό, τότε είσαι συντηρητικός και ξεπερασμένος. Πιστεύουν, αλήθεια, ότι με τέτοια... επιχειρήματα θα πείσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν;

Πολλά του διαφεύγουν...

Ελάχιστοι έκαναν αρνητικά σχόλια για την αποχώρηση του ΚΚΕ από την τριήμερη παράσταση του δικομματισμού στη Βουλή. Αντιθέτως, αρκετοί σημείωσαν τον ανούσιο και εντυπωσιοθηρικό χαρακτήρα της συζήτησης, δικαιώνοντας - έστω, με τον τρόπο αυτό - τη στάση του ΚΚΕ. Ενας από τους ελάχιστους, πάντως, ήταν και ο Γρ. Ρουμπάνης της «Ελευθεροτυπίας», ο οποίος - πιστεύοντας, ότι «έπιασε τον ταύρο απ' τα κέρατα» - σημειώνει, πως το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος και στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και επιχειρεί να κάνει... μάθημα στο Κόμμα, σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Προφανώς, του διαφεύγει, ότι το ΕΣΕΠ δεν έχει καμιά σχέση με τη Βουλή, αλλά είναι συμβουλευτικό όργανο «συναίνεσης» και «εθνικής ομοψυχίας», που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης. Του διαφεύγει, ακόμη, ότι το ΕΣΕΠ λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών και οι συνεδριάσεις του είναι απόρρητες. Γεγονός το οποίο αποκλείει την ενημέρωση των πολιτών, άρα και την όποια κρίση τους. Του διαφεύγει, επίσης, ότι το ΚΚΕ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με τη συγκρότηση του ΕΣΕΠ και δήλωσε τη μη συμμετοχή του, για όλους τους παραπάνω λόγους. Χώρια που η λειτουργία του ΕΣΕΠ υποβαθμίζει αντικειμενικά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αντί, λοιπόν, να επιχειρεί... μαθήματα στο ΚΚΕ, ας φροντίσει καλύτερα να ενημερωθεί...

Ούτε ίχνος τσίπας

«Η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 16/6/2005 και ώρα 12.00 - 15.00 για την απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης με στόχο την ακύρωση θεμελιακών - εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (...) Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών, την Πέμπτη 16/6/2005 και ώρα 13.00».

Αυτά αναφέρει - αυτολεξεί και μεταξύ άλλων - το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΜΕ - ΟΤΕ την περασμένη Παρασκευή και το οποίο υπογράφεται από τους ΠΑΣΚίτες πρόεδρο και γραμματέα της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για τους ίδιους «συνδικαλιστές» που υπέγραψαν την κατάπτυστη Σύμβαση με τη διοίκηση του Οργανισμού πριν από λίγες μέρες, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στα δικαιώματα των συναδέλφων τους στον ΟΤΕ και ανοίγοντας το δρόμο για συνολικότερες εργασιακές ανατροπές στο σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και βέβαια, δεν περίμενε κανείς από τους συνδικαλιστικούς εκφραστές του κεφαλαίου να κάνουν χαρακίρι για λόγους ευθιξίας. Αλλά από μόνη της η ανακοίνωση δείχνει ότι μάλλον δεν έχουν ίχνος τσίπας πάνω τους...

Στα μούτρα τους η πρόκληση!

Οσο όμως και να προκαλεί αγανάκτηση το θράσος των εργατοπατέρων, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει ότι είναι συνεπείς με το «συνδικαλισμό» που τάχθηκαν να υπηρετούν. Σαν γνήσιοι εκφραστές του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, φροντίζουν πρώτα να πετσοκόψουν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους και ύστερα καλούν δημαγωγικά σε «αγωνιστική» απόκρουση της επίθεσης που οι ίδιοι στήριξαν ολόψυχα, προδίδοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των συναδέλφων τους και όλης της εργατικής τάξης. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς κάνει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Από αυτή την άποψη, η θέση τους την Πέμπτη είναι στην εργατοπατερική σύναξη που διοργανώνει η ΓΣΕΕ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, που έχουν μια ακόμη καλή ευκαιρία να τους γυρίσουν κατάμουτρα τη θρασύτατη πρόκληση, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιο δυναμικά στους αγώνες

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως αναμενόταν, στην κυβέρνηση, τέλειωσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η τριήμερη «παράσταση» στη Βουλή. Χρειάζεται, βεβαίως, μια διευκρίνιση πρωταρχικής σημασίας. Το θέατρο είναι μια κορυφαία τέχνη, με λυτρωτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Το αρχαίο ελληνικό δράμα, ο πρόγονος του σύγχρονου θεάτρου, ήταν θεσμός της Δημοκρατίας. Οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και ο κωμικός Αριστοφάνης ανήγαγαν το δημόσιο διάλογο και την πολιτική κριτική σε αισθητικά κατορθώματα. Ωστόσο, στο θέατρο, όπως και σε όλες τις τέχνες, το αποτέλεσμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Στην τριήμερη «παράσταση» στη Βουλή, είχαμε ένα επικίνδυνο για το λαό έργο (τη στημένη αποπροσανατολιστική άνευ ουσίας δικομματική αντιπαράθεση και, μάλιστα, στην πιο συναινετική εκδοχή της), ένα επιτελείο ηθοποιών, τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, που προσπαθούσαν, εις μάτην, να υποδυθούν τους προστάτες του λαού, και την αντιλαϊκή πολιτική στο μέσο του «θιάσου», για την προώθηση της οποίας έχουν δεσμευτεί και οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιδίωξαν, μέσω αυτής της διαδικασίας, να αποκαταστήσουν την εικόνα ενός αποφασισμένου (και αποφασιστικού) μηχανισμού για την προώθηση των αντεργατικών μέτρων ως συνέχεια αυτών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με παραπέρα ένταση των ιδιωτικοποιήσεων, της πλήρους ανατροπής του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και της Κοινωνικής Ασφάλισης, της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, γενικά της εξασφάλισης για το κεφάλαιο συνθηκών παραπέρα έντασης της εκμετάλλευσης. Η δήλωση του πρωθυπουργού, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ήταν σαφής ως προς την πρόθεσή του να μεταφράσει την ψήφο εμπιστοσύνης σε πρόσθετη νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής. Να την παρουσιάσει ως ισοδύναμη της λαϊκής εντολής για την εφαρμογή μιας άγριας ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Με υψηλούς τόνους, αλλά άσφαιρα πυρά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έπαιξαν καλά το ρόλο τους. Ως αντιπολίτευση που πασχίζει, και η πολιτική της πλουτοκρατίας να εφαρμόζεται ολοκληρωμένα, και οι λαϊκές δυνάμεις να μην απεγκλωβίζονται απ' αυτήν. Αυτό επιδίωξαν και με τη στάση τους στη Βουλή. Η ταύτιση των δύο κομμάτων επί των βασικών επιλογών (μεταξύ των οποίων και οι «μεταρρυθμίσεις» σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά), οδήγησε σε μια κακόηχη συμφωνία. Οι διαφορές επί των διαχειριστικών ικανοτήτων του ενός, ή του άλλου καμιά σημασία έχουν για τους εργαζόμενους, αντίθετα είναι σε βάρος τους. Αλλωστε, το «έργο» το έχουν ξαναδεί.

Η τριήμερη συζήτηση επιβεβαίωσε σε κάθε πτυχή της τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που επέλεξε να αποχωρήσει απ' αυτήν τη συμπαιγνία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Καλώντας σε ένταση των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Καλώντας, ταυτόχρονα, σε μομφή κατά των δύο κομμάτων και της κοινής και αδιαίρετης πολιτικής τους. Και σε ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης, στην ταξική ενότητα και τη λαϊκή συμμαχία, στη ρήξη και την ανατροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ