Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η προεκλογική σκοπιμότητα...

Η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας ότι θα δοθούν, μέσω των ΠΣΕΑ, μερικές μικροαποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους, λόγω των βροχοπτώσεων του καλοκαιριού, είναι φανερό ότι κινείται στη λογική και την πρακτική των προεκλογικών απατών της κυβέρνησης, που έχουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διπλό στόχο: Πρώτον, να σταματήσουν τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών στην Καρδίτσα και σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία που βρίσκονται σε εξέλιξη και, δεύτερον, να ξεγελάσουν κάποιους από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ώστε να μην επαναληφθεί, ή, τουλάχιστον, να μην αυξηθεί το «μαύρισμα» του κυβερνώντος κόμματος στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική απόφαση αφορά μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, πάρ' όλο που ανάλογες ζημιές λόγω των ίδιων αντίξοων καιρικών συνθηκών, έχουν προκληθεί και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας και ιδίως σε όμορους νομούς. Γεγονός που δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί και μ' αυτό τον τρόπο, ν' αντιμετωπίσει το αγροτικό κίνημα του νομού, που είναι ενωμένο, πολύ ισχυρό και πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Και ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση το γεγονός ότι στην Καρδίτσα οι εκλογικές απώλειες του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλες, με ταυτόχρονη ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ, το οποίο συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις του και με τον βουλευτή του, Β. Μπούτα, στους δίκαιους αγώνες της αγροτιάς.

... ο «φόβος των Ιουδαίων»...

Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες της Καρδίτσας, είναι ότι ο αγώνας τους, όχι μόνο δεν πάει χαμένος, αλλά είναι αυτός ακριβώς που εξαναγκάζει την κυβέρνηση - έστω και για την εξυπηρέτηση προεκλογικών στόχων και, πάντως, «για τον φόβο των Ιουδαίων» - ν' ασχοληθεί μαζί τους και να προχωρήσει έστω και σ' αυτή την απόφαση κάποιων μικροαποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες παραγωγούς. Και ως λογική συνέχεια και συνέπεια αυτού του συμπεράσματος έρχεται η συνειδητοποίηση της ανάγκης και του συμφέροντος να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα.

Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες των άλλων περιοχών της Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα, οι οποίες, αν και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στη βαμβακοκαλλιέργεια, δεν εντάσσονται από την κυβέρνηση στη διαδικασία για τις αποζημιώσεις, είναι ότι χρειάζεται ν' αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το αγροτικό κίνημα και στις περιοχές τους, ώστε να τους λαμβάνουν περισσότερο υπόψη οι κυβερνώντες.

... και το δίκαιο αίτημα

Βεβαίως, να επαναλάβουμε ότι η κυβερνητική απόφαση για τις αποζημιώσεις στην Καρδίτσα, δεν ανταποκρίνεται στο σχετικό αίτημα των αγροτών του νομού. Η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ, η οποία αποκλείει πολλούς αγρότες από το δικαίωμα της αποζημίωσης - ιδιαίτερα όσους κάνουν και μερικά μεροκάματα, ή έχουν ένα μαγαζάκι στο χωριό, για να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημά τους - και προβλέπει αποζημίωση μόνο σε όσους έχουν υποστεί ζημιά από 30% και πάνω στο σύνολο της καλλιέργειας, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- το ποσό της αποζημίωσης θα φτάνει μόνο στο 35% της ζημιάς.

Οι αγρότες ζητούν ν' αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της ζημιάς, που θα υπολογίζεται με βάση την εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος, για το μέσο όρο της φετινής παραγωγής και να μην αποκλειστούν όσοι εργάζονται και σε άλλες δουλιές, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Και, βεβαίως, απαιτούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις να ολοκληρωθούν γρήγορα, ώστε να μην καταστούν «όμηροι» της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μια «νομαρχία της ΕΕ», καθώς ακόμα και αποφάσεις, όπως αυτή για τις μικροαποζημιώσεις, θα πρέπει να πάνε στα όργανα της ΕΕ για να εγκριθούν...

Οταν ο Παπαϊωάννου «καθησυχάζει»

Με μια εξαιρετικά αποκαλυπτική δήλωση, ήρθε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβεβαιώσει, «διαψεύδοντας», τα σενάρια που θέλουν τη δραματική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασφαλισμένων, στα πλαίσια των γενικότερων κυβερνητικών σχεδιασμών, που αποσκοπούν στην πλήρη κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Τα 65 χρόνια -είπε ο υπουργός- είναι η ηλικία που δεν επιτρέπει σκέψεις για παραπάνω...»! Δήλωση, που σημαίνει ευθέως -γιατί διαφορετικά δε θα είχε κανένα απολύτως νόημα να γίνει- ότι το σημερινό ανώτατο όριο συνταξιοδότησης για ένα μόνο τμήμα των ανδρών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, θα γίνει το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους, που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη σε μικρότερες ηλικίες. Δηλαδή, οι εργαζόμενες γυναίκες γενικά και οι εργαζόμενες, με ανήλικα παιδιά ειδικότερα, οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι συνταξιοδοτούμενοι, με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα..!

Και να σκεφτείτε ότι η δήλωση Παπαϊωάννου έγινε -λέει- για να καθησυχάσει, προεκλογικά, τον κόσμο από την αναστάτωση που προκάλεσε πρόσφατο άρθρο του διοικητή του ΙΚΑ και «ανθρώπου» του πρωθυπουργού, Μ. Νεκτάριου. Μόνο που, τουλάχιστον για το όριο συνταξιοδότησης, τα ίδια έλεγε και ο Νεκτάριος και τα ίδια επανέλαβε χτες στον «Φλας». Μόνο που αυτός ανοίγει όλα τα χαρτιά του και -στα πλαίσια της προετοιμασίας της κοινής γνώμης, ίσως και μοιράσματος των ρόλων- μιλά ανοιχτά για «λύσεις» έξω από το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο σαφώς περιγράφει, ως ένα σύστημα μη ασφάλισης.

Προεκλογικά και ... αφορολόγητα

Το γεγονός πως η σχεδιαζόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αποτελεί - εκτός των άλλων - και ένα μέτρο, που συγκρούεται με τις προεκλογικές και αφορολόγητες, κυβερνητικές διακηρύξεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, είναι κάτι που το παραδέχεται και ο υπουργός Εργασίας. Εχει, όμως και το... αντίδοτο. Ετσι, σε χτεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος», για το θέμα της ανεργίας, αναγγέλλει επιδότηση (όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από το αποθεματικό του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών!) των ασφαλίστρων εργαζομένων, άνω των 55 ετών, που δε διαθέτουν τα απαιτούμενα ένσημα για συνταξιοδότηση, προκειμένου να «απελευθερωθούν θέσεις εργασίας»...

Αλλά, πώς να το κάνουμε; Το ένα - η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σαν ένα από τα βασικά μέτρα που αλλάζουν τον ασφαλιστικό χάρτη - είναι μια κεντρική κατεύθυνση, ενώ το άλλο, ένα στιγμιαίο και προεκλογικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο μάλιστα δε θα κοστίσει και τίποτα, αφού θα γίνει με χρήματα των ασφαλισμένων.

Φάτε άνεργοι ... προγράμματα

Και νέα επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κλπ. κλπ., εξαγγέλλει το υπουργείο Εργασίας για την «καταπολέμηση της ανεργίας»... Καλά, δεν κάνουν αυτοί οι κύριοι τον κόπο να πάνε μια βόλτα εκεί, στις ατελείωτες ουρές, που σχηματίζουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι, αναζητώντας μια θέση εργασίας στο Δημόσιο και στις τράπεζες, να δουν από πόσα πτυχία και μεταπτυχιακά έχουν πολλοί από αυτούς και από πόσα σεμινάρια έχουν περάσει οι υπόλοιποι. Να δουν ακόμα και κάτι άλλο, που ίσως πονάει περισσότερο: Φοιτητές, παιδιά που σκοτώθηκαν να περάσουν στο πανεπιστήμιο και μάλιστα στη σχολή της πρώτης επιλογής τους, να είναι έτοιμα να τα παρατήσουν μπροστά στην προοπτική της ανεργίας «μετά πτυχίου» και να αναζητούν απεγνωσμένα, πλην όμως «έγκαιρα», μια... σίγουρη θέση εργασίας.

Τι επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά αυτά τα φαινόμενα; Οτι τα περιβόητα προγράμματα το μόνο που σίγουρα εξασφαλίζουν είναι επιδοτήσεις και τζάμπα εργατικό δυναμικό, εναλλασσόμενο κατά πυκνά διαστήματα, στους εργοδότες. Σε κάποιους από τους άνεργους νέους, το πολύ πολύ να εξασφαλίσουν μια απασχόληση για κάτι μήνες ή κάποιο επιδοματάκι, για να ξεχνάνε για λίγο τον πόνο τους.

Πεντακόσιες το κιλό!

Στη ζυγαριά

την έβαλε,

λες κι η τιμή

'ναι ρύζι

κι αφού τη βρήκε

...δυο κιλά,

περίπου,

να ζυγίζει,

κάθισε

κι υπολόγισε

πως «πεντακόσια»

αξίζει!

Κι αφού μετά

την τύλιξε

σαν... φέτα

από βαρέλι,

στο «Ρίζο»

την απέστειλε

κι είπε

πως τόσα θέλει,

τόσο πουλιέται

η τιμή

του... καπετάν

Βαγγέλη!


Ο οίστρος

Μεταγραφές

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ άπαντες (ξανα)ανακάλυψαν πως τα νοσοκομεία της χώρας έχουν πρόβλημα, αφού το φαινόμενο μιας ίωσης δεν άργησε να αναδείξει το χάος και να στρέψει τα βλέμματα στα ράντζα και τις ατέλειωτες ουρές.

Οι υπουργικές τοποθετήσεις και οι δηλώσεις παραγόντων περί του ότι η δημόσια υγεία θα καλυτερεύσει δίνουν και παίρνουν, αλλά, φυσικά, κανείς δεν πείθεται, αφού τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές.

Ισως να αναθάρρησε η κυβέρνηση από την ανακάλυψη υπεραιωνόβιας γυναίκας στην Κρήτη, που έφτασε τα 110 και να σκέφθηκε πως, όταν είναι τόσο καλό το περιβάλλον στη χώρα κι όταν η μεσογειακή δίαιτα τόσο ...αναζωογονητική, δε χρειάζεται πια να δίνουμε και τόσο βάρος στην υγεία.

Να ισοσκελίζονται τα πράγματα - σκέφθηκαν - για να μην αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα ο μέσος όρος ζωής και ...οξύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα!

Πάντως, ό,τι και να λένε οι κυβερνώντες, δυστυχώς γι' αυτούς, ο προϋπολογισμος του κράτους κατατέθηκε πολύ πρόσφατα και όλοι γνωρίζουν και θυμούνται ότι, για μια ακόμα χρόνια, τα κονδύλια ήταν ελάχιστα, μπροστά στις στοιχειώδεις πραγματικές ανάγκες.

ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ λίγο στο θέμα των μεταγραφών. Δεν αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο, όμως, ούτε στο μπάσκετ. Για τα προεκλογικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μιλάμε, όπου οι «τζίροι», όμως, είναι εξίσου μεγάλοι...

Εχουμε, λοιπόν ...αντιπροσφορά του ΠΑΣΟΚ για τη μεταγραφή του Στέφανου Μάνου, γεγονός που φέρνει τον «παίκτη» πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού και ο ίδιος δηλώνει ότι ...υποστηρίζει την ομάδα!

Παράλληλα προβλήματα υπάρχουν στο θέμα του γνωστού ...«σέντερ φορ» Αβραμόπουλου, αφού, αν και έχει προταθεί για τη Νέα Δημοκρατία, παράγοντες της ...«ΠΑΕ» συνεχίζουν να εκτιμούν ότι δε δείχνει ...πάθος στον αγωνιστικό χώρο και τον χαρακτηρίζουν «λιπόψυχο».

Καμιά εξέλιξη, τέλος, δεν υπάρχει στην υπόθεση Σαμαρά, αφού εκτιμάται ότι ο παίκτης έχει καιρό να αγωνιστεί, μετά τον (εκλογικό) τραυματισμό του και πολλοί αμφιβάλλουν για το αν είναι ...σε φόρμα. Αυτά!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ