Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιάσκο τα «παράνομα» βαμβάκια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε φιάσκο εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου και της κοινής γνώμης συνολικά, που ξεκίνησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των «παράνομων» βαμβακοπαραγωγών. Ηδη, από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν, οι μισοί και πλέον από τους 17.500 βαμβακοπαραγωγούς που επιχείρησε να στηλιτεύσει η κυβέρνηση ως «απατεώνες», είναι καθ' όλα «νόμιμοι». Κι όπως φαίνεται, κατά την επανεξέταση των ενστάσεων, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω μέρος της επιδότησης που λάβανε. Προκύπτει, επίσης, ότι οι υποσχέσεις για επιστροφή επιδότησης 38 δραχμών ανά κιλό, μετά το πέρας των επανελέγχων, ήταν απλώς ...όνειρα χειμερινής νυκτός.

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι τρόπους θα σκαρφιστεί από δω και στο εξής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αφήσει εκτός επιδότησης τους χιλιάδες τόνους βαμβακιού που παρήχθησαν «νόμιμα» - ακόμη και κατά το πνεύμα της καθ' όλα παράλογης και κατ' ουσίαν παράνομης κοινοτικής νομοθεσίας. Μήπως θα γίνουν και επανέλεγχοι στους επανελέγχους;..

Πού πάνε τα λεφτά...

Μόνον... 419 δισ. δολάρια ζήτησε ο Πρόεδρος Τζ.Ου. Μπους για τις φετινές στρατιωτικές δαπάνες. Πού είναι η είδηση; Πως η μερίδα του λέοντος δε θα πάει σε αγορά αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων τελευταίας γενιάς αλλά σε ομάδες και όπλα κομάντος κατά της τρομοκρατίας και «σε άλλες μορφές μη συμβατικών πολέμων» όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία...

Οσο για τις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες (υγεία, εκπαίδευση, ασφάλιση); Το σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 2,57 τρισ. δολαρίων που έστειλε ο Τζ.Ου. Μπους στο Κογκρέσο δεν προβλέπει αυξήσεις αλλά δραστικές μειώσεις. π.χ. στα επιδόματα και «παροχές» σε άνεργους και φτωχούς, στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση... Προφανώς, οι άνεργοι, οι νέοι, οι φτωχοί δε «λάδωσαν» την προεκλογική μηχανή του Τζ.Ου. Μπους, όπως οι πολυεθνικές του πετρελαίου, των όπλων, των συστημάτων «αντιτρομοκρατικής ασφαλείας»...

Ουαί υμίν...

Το «παράπονό» του για το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα της Εκκλησίας και αφήνουν στην άκρη τα πραγματικά και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το λαό εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Απαριθμώντας μάλιστα τα σοβαρά ζητήματα στα οποία οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε αυτή την περίοδο να στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης, μίλησε ανάμεσα στα άλλα και για το Ασφαλιστικό, το οποίο πράγματι τις μέρες αυτές αναθερμαίνεται, με δηλωμένη πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές εις βάρος όλων των εργαζομένων. Και δεν έχει άδικο, βέβαια, στο γεγονός πως το Ασφαλιστικό είναι πολύ πιο σημαντικό από τα σκάνδαλα, που ταλανίζουν μερίδα του ανώτερου κλήρου.

Αυτό όμως που μετράει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ποιος το λέει και με ποιο σκοπό. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό που προέχει για τον αρχιεπίσκοπο, είναι να στραφούν τα φώτα της (αρνητικής) δημοσιότητας - τα οποία κατά τα άλλα αρέσκεται να συγκεντρώνει πάνω του - οπουδήποτε αλλού, πέρα από τα του οίκου του. Και αλήθεια, πώς φαντάζεται ο αρχιεπίσκοπος την προβολή από τα ΜΜΕ της επερχόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης; Μήπως σαν μια εφ' όλης της ύλης κριτική στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που επιβάλλει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και την οποία ο αρχιεπίσκοπος με κάθε ευκαιρία λιβανίζει; Μάλλον όχι...

Υπηρέτες δυο αφεντάδων...

«Να με συγχωρείς, αγαπητέ μου. Δημοσιογράφος είσαι, επομένως όλα στη φόρα. Δηλαδή, τι πάει να πει "προσωπικά δεδομένα". Υπάλληλος μυστικών υπηρεσιών εν διατεταγμένη υπηρεσία; Μόνο όσοι ντρέπονται γι' αυτό που κάνουν επικαλούνται τα προσωπικά τους δεδομένα. Πρώτο δεδομένο, "υπηρέτης δύο αφεντάδων". Δεύτερο δεδομένο, δε γίνεται "η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος". Επομένως, τρίτο δεδομένο, "βαριά η αμερόληπτη, δημοσιογραφική καλογερική". Από τη στιγμή που αποφάσισες να την εγκαταλείψεις και όλα να τα εκποιήσεις, ε, τότε να είσαι έτοιμος όλα τα δύσκολα να αντιμετωπίσεις. Ας πούμε όπως τώρα. Πρώτα σε προσλαμβάνουν, ύστερα τους ξεσκονίζεις και στο τέλος ως αντάλλαγμα τα αφεντικά σε παραδίδουν και σε σταυρώνουν. Διάολε, καθένας από εμάς έχει και την προσωπική του ευθύνη. Ουδείς στο απυρόβλητο, ουδείς στην ασυλία, ουδείς υπεράνω κριτικής. Ετσι δε λες, αυτό δε γράφεις; Και πού είσαι. Μην το ξεχνάς. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Δύο «κόσμοι» ασύμβατοι

Είναι από τις φορές, που λίγοι αριθμοί δείχνουν πολύ περισσότερα από αυτά που θέλεις να περιγράψεις. Κυριολεκτικά αποκαλύπτουν δύο διαφορετικούς, εντελώς διαφορετικούς, «κόσμους». Από τη μια, η πρώτη στον κόσμο ιμπεριαλιστική δύναμη, οι ΗΠΑ, που ξοδεύει καθημερινά εκατομμύρια δολάρια, για τον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών και από την άλλη η μικρή περήφανη και ανεξάρτητη σοσιαλιστική Κούβα, που προσφέρει καθημερινά τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους, ο πρώτος των πρώτων δολοφόνων, σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες, για να ενισχύσει τις λεγόμενες αμυντικές. Προσδιόρισε ότι η «επιχείρηση κατοχή» στο Ιράκ σημαίνει για τρέχοντα έξοδα το μήνα, 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παλιότερα είχε αναφερθεί ότι τα συνολικά έξοδα τον μήνα, ίσως να ξεπερνάνε και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια! Επίσης, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το «Σχέδιο Κολομβία», δηλαδή η «βοήθεια» που δίνουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, προκειμένου να ξεπαστρέψει το λαϊκό κίνημα της χώρας (ένοπλο αντάρτικο κίνημα και μαζικές οργανώσεις) έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο ύψος των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Στον αντίποδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας, που χρόνια αντιμετωπίζει το φονικό εμπάργκο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έχει μεγάλη προσφορά σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς σε πολλές γωνιές της Γης. Διά στόματος του υπουργού Παιδείας του Νησιού της Επανάστασης, σε πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδαγωγικής η μικρή αυτή χώρα πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στον κόσμο. Με 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 χρόνια, δηλαδή με 830 εκατομμύρια το χρόνο μπορούν να μάθουν γράμματα 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αξιοποιώντας δύο κουβανικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η πρόταση αυτή, που διατυπώθηκε μπροστά σε 5.000 συνέδρους από περισσότερες από 40 χώρες που πήραν μέρος στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ενάντια στον Αναλφαβητισμό, δείχνει και την ποιοτική διαφορά των δύο «κόσμων». Το πρόγραμμα αυτό με τον εύλογο τίτλο «Ναι, μπορώ» εφαρμόζεται στη Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης και έχει απτά αποτελέσματα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έμαθαν γραφή και ανάγνωση 1.371.595 πολίτες!

Ο ιμπεριαλισμός ζει από τον πόλεμο, ο σοσιαλισμός θέλει να μεταδώσει πολιτισμό, αξίες. Η Κούβα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το κόστος των 10 δισ. δολαρίων, και αυτό είναι αυτονόητο για μια μικρή και ταλαιπωρημένη χώρα. Και μόνο όμως το γεγονός ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,004 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πιο αναπτυγμένων χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, των χωρών εκείνων όπως οι ΗΠΑ, που ξοδεύουν το ίδιο ποσό σε ένα μήνα στον πόλεμο του Ιράκ, δείχνει και το μέγεθος της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Δύο «κόσμοι» λοιπόν ασύμβατοι. Εμείς παλεύουμε για την ανατροπή του πρώτου, του καπιταλισμού, που καταστρέφει και για την επικράτηση του σοσιαλισμού που χτίζει, που δημιουργεί, που μορφώνει και τελικά εξανθρωπίζει.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα μαύρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ολόκληρη η χώρα από τις χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία, αλλά στο χώρο των λεγομένων μέσων μαζικής ενημέρωσης τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Μαύρισε» το μάτι μας από τα ...ράσα, τα όσα λέγονται και γίνονται, σχετικά με τα «στελέχη» της ελληνικής εκκλησίας.

Φαίνεται ότι μετά τα «μέσα επικοινωνίας» και το χώρο της Δικαιοσύνης ήρθε η ώρα της Εκκλησίας να ...εξαγνιστεί, κι όπως φαίνεται, η διαδικασία ούτε και αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική.

Αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα, λεπτομερής καταγραφή σκανδάλων και, φυσικά, ούτε κουβέντα για την ουσία του πράγματος και τις ρίζες του. Ούτε καν αναφορά στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και για τα ακραία στοιχεία που εδρεύουν στους κόλπους της.

Υπομονή και ...θα περάσει όλη αυτή η ιστορία μια και κάτι άλλο θα βρεθεί να ταλαιπωρεί την επικαιρότητα με καταιγιστικούς ρυθμούς, ώστε ο καθένας να αγανακτεί, να θυμώνει χωρίς όμως να προλαβαίνει να σκεφτεί.

ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ θέλει - λέει - τώρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε για την ...καθυστέρηση του να ασχοληθεί με τα εσωτερικά μας. Ολοι οι υπόλοιποι «καλοί μας φίλοι» όπως η Κομισιόν και οι «διεθνείς οίκοι» το έχουν ήδη κάνει.

Φυσικά, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι διεθνείς οργανισμοί ενδιαφέρονται να «συνδιαλαγούν» για την πραγματική ουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι συντάξεις των 200 και 300 ή 400 ευρώ δε θεωρούνται πρόβλημα, ούτε η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία. Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των Ταμείων είναι το παν...πρόσχημα.

ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ «κασέτα» έβαλε μπρος και πάλι το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δικαιολογήσει ένα ακόμη κύμα ακρίβειας στα είδη τροφίμων με τιμές που κάνουν τους καταναλωτές να «τρελαίνονται». Πάλι ο ...υγιής ανταγωνισμός είναι ο στόχος!


Mega Channel

Ομως, εκτός από τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, υπάρχει και ο ανταγωνισμός των μισθωτών με το ...μισθό τους και το χρόνο. Ενας ανταγωνισμός που μόνον ...υγεία δεν έχει τα τελευταία 30 χρόνια.

Λόγια, λόγια, λόγια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κάθε Ευρωπαίος πολίτης χάνει εννέα μήνες ζωής από την κακή ποιότητα αέρα που αναπνέει». Τη δήλωση αυτή έκανε πρόσφατα ο Ελληνας επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Στ. Δήμας. Ασφαλώς, ο Επίτροπος θα είχε υπόψη του ότι στην Ελλάδα είναι ίσως ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς έξι πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Ηράκλειο) φιγουράρουν μέσα στις 10 πρώτες θέσεις του καταλόγου των ευρωπαϊκών πόλεων, όσον αφορά στις υπερβάσεις των λεγομένων «μοντέρνων» ρύπων και κυρίως των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το θέμα είναι, όμως, ότι ούτε ο ίδιος, ούτε - πολύ περισσότερο - η κυβέρνηση παίρνουν κάποιο μέτρο για να καλυτερεύσει η κατάσταση. Κανένας έλεγχος δε γίνεται για τις εκπομπές από σταθερές και κινητές πηγές, αλλά ούτε και για την ποιότητα των καυσίμων - κι ας υπάρχει πρόσφατη μελέτη ότι είμαστε πρωταθλητές στη νόθευσή τους.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακολουθούνται πολιτικές και πρακτικές που σίγουρα αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόλις πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καταργεί ακόμη και τη στοιχειώδη υποχρέωση για υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκαθίδρυση ή επέκταση βιομηχανικών μονάδων! Σαν να μην έφτανε το ατέλειωτο κυνήγι κάθε ελεύθερου χώρου (Ελληνικό, Γουδί, Στρατόπεδα κ.ά.) και δασικής έκτασης που οικοπεδοποιούνται και τσιμεντοποιούνται στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν αρκεί, λοιπόν, κύριε Επίτροπε να μιλάτε «για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»...

Τα «μπέρδεψαν»;

Μοιάζει με αγγελία προσφοράς εργασίας από ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, αλλά δεν είναι! Πρόκειται για τη νέα «μεταναστευτική» πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης που θα παρέχει πλέον άδεια παραμονής και εργασίας στη Γηραιά Αλβιόνα μόνον σε αγγλομαθείς αλλοδαπούς με ιδιαίτερες δεξιότητες και ταλέντα «που χρειάζεται η Βρετανία». Προφανώς, δεν απέχουμε και πολύ από τη στιγμή, που θα αναλάβουν εταιρίες την αναζήτηση των μεταναστών με τις ζητούμενες δεξιότητες, στα πρότυπα των δουλεμπορικών εκστρατειών περασμένων αιώνων...

Η «αυστηρή» κ. Ράις...

«Σκληρές υποχωρήσεις θα κληθεί να κάνει και το Ισραήλ» υποστήριξε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, κατά την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή. Η Κοντολίζα Ράις, που δεν έχασε ούτε μία ευκαιρία να κολακεύσει τον Μαχμούντ Αμπάς αλλά απέφυγε ακόμη και να ρίξει ένα βλέμμα στο μνημείο του Γιάσερ Αραφάτ, μίλησε για «πολύ ευνοϊκή ιστορική συγκυρία, που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο πλευρές». Επίσης, δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να αναμειχθεί ενεργότερα προκειμένου να «ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Πίσω από τα ωραία λόγια και χαμόγελα, όμως, θα άξιζε τον κόπο να δώσει η κ. Ράις ορισμένες διευκρινίσεις. Ποιες ακριβώς θα είναι οι «σκληρές» υποχωρήσεις που θα κληθεί να κάνει το Ισραήλ; Να αποσύρει μήπως τα στρατεύματά του μέσα από τις παλαιστινιακές πόλεις για να παραμείνει ως δύναμη κατοχής στην περίμετρό τους; Να αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Γάζα και να παραμείνει ως δεσμοφύλακας και στα σύνορά της; Να διαλύσει τους ακατοίκητους ή μικρότερους εποικισμούς και να κρατήσει τους μεγαλύτερους, που του εξασφαλίζουν και τον έλεγχο των υδάτινων πόρων της Δυτικής Οχθης; Να ολοκληρώσει (αλλά σε ελαφρώς αλλαγμένη πορεία) την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους;

... και οι «σκληρές υποχωρήσεις»

Δεν περιμένουμε, βέβαια, να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Ετσι ή αλλιώς, όμως, οι διακηρύξεις της Αμερικανίδας νέας ΥΠΕΞ αποτελούν, αν μη τι άλλο, μια ωμή πρόκληση και, ταυτόχρονα, υποτίμηση της νοημοσύνης του παλαιστινιακού λαού και όλων όσοι στέκονται πραγματικά στο πλευρό του. Οι δήθεν αυστηρές δηλώσεις, περί «σκληρών υποχωρήσεων», αφορούν, απλά και μόνο, στο βαθμό καταπάτησης από το Ισραήλ των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, φυσικά, δεν τίθεται καν θέμα εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ως έχει. Αυτή είναι η δήθεν νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή, και αν κάτι σας θυμίζει, δεν κάνετε καθόλου λάθος. Παραμένει ίδια και απαράλλακτη..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέδριο ισχυροποίησης

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει αύριο Τετάρτη και τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος το υποδέχονται με τη βεβαιότητα πως θα συμβάλει αποφασιστικά στο να ανταποκριθεί το Κόμμα όσο το δυνατόν πληρέστερα στα σύνθετα καθήκοντα που οι καιροί και οι συνθήκες αναδεικνύουν, καθιστώντας τα στόχους προς επίτευξη που δεν παίρνουν αναβολή και μετάθεση.

Η σημασία και αυτού του Συνεδρίου τεράστια. Οχι μόνο για το ίδιο το Κόμμα, αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο. Το 17ο Συνέδριο συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον δυνάμεων από όλο τον κόσμο. Κάτι που αποτυπώνεται στη μεγάλη συμμετοχή των 80 αντιπροσωπειών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από κάθε γωνιά της Γης. Ο κατάλογος των κομμάτων που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στις εργασίες του είναι αποτέλεσμα και της έντονης διεθνούς δράσης του ΚΚΕ, της ανελλιπούς παρουσίας του σε διεθνούς αγώνες, σε διεθνή φόρα που είχαν στο επίκεντρό τους ζητήματα που καίνε τους λαούς του κόσμου και τα κινήματά τους. Είναι ακόμα αποτέλεσμα της συνεπούς στάσης του ΚΚΕ στην έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε λαούς που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί, συμβάλλοντας όπως μπορούσε, με τις δυνάμεις που είχε κάθε φορά, στους αγώνες τους, στις διεκδικήσεις τους, ενισχύοντάς τους πολύμορφα. Η παρουσία των 80 αντιπροσωπειών καταδεικνύει και το ενδιαφέρον των κομμάτων που εκπροσωπούν να ενημερωθούν για τις επεξεργασίες του ΚΚΕ, για την πολιτική του, για τη δράση του, να αντλήσουν συμπεράσματα από την πείρα του, να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη σημασία που έχει το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ στο εσωτερικό της χώρας μας. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, ανάμεσά τους ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά σε άλλους χώρους, που αναγνωρίζουν όμως τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυσή του ως σήμερα, στις κατακτήσεις του λαού, στην υπεράσπισή τους. Ολοι αυτοί στρέφουν το βλέμμα στο Συνέδριο του ΚΚΕ με την προσδοκία και την ελπίδα να δώσει αυτό αποφασιστική ώθηση στην ισχυροποίησή του. Ακριβώς γιατί κατανοούν πως αυτή θα μεταφραστεί σε δύναμη προς όφελός τους. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση των αγώνων για τα λαϊκά δικαιώματα, ενίσχυση της προσπάθειας για τη διαμόρφωση συσπειρώσεων που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία.

Το Συνέδριο μπορεί να θέσει τις βάσεις για ταχύτερα βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Και είναι χιλιάδες αυτοί, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ ή όχι, που κατανοούν πως μια τέτοια πορεία είναι πορεία υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών συμφερόντων. Το ομολογούν άλλωστε όταν παραδέχονται με κάθε ειλικρίνεια πως το ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί όποτε το χρειάστηκαν και όσο πιο δυνατό τόσο πιο ισχυρό το στήριγμά τους, τόσο πιο ζωντανή η ελπίδα για καλύτερες μέρες. Χρέος του ίδιου του Συνεδρίου είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους και θα το πράξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ