Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Συνδικαλισμός» της Κόκα - Κόλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί σήμερα να είναι η Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Αναπηρία, αλλά τα πολλά, σοβαρά και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι στη χώρα μας και οι οικογένειές τους, δεν έχουν ανάγκη από φιέστες. Πόσο μάλλον, όταν οι φιέστες αυτές έχουν «χορηγούς» μεγάλες πολυεθνικές και τράπεζες, όπως η Κόκα Κόλα και η Αλφα Μπανκ. Και, όμως, αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ). Διοργανώνει συναυλία με «χορηγούς» τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Δε μας παραξενεύει, βέβαια, το γεγονός. Η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ είναι συνοδοιπόρος των κυβερνήσεων - νυν και προηγούμενων - που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους. Εχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων αυτών. Είναι λογικό, επομένως, να συμπορεύονται και με τις επιχειρήσεις.

Οπως είναι λογικό, οι εργαζόμενοι, οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες που υποφέρουν απ' αυτή την πολιτική πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και να συναντηθούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.30 στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

«Αλλαξε ο Μανωλιός... »

«Είναι πραγματικά θλιβερό ο πρωθυπουργός να εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα στους συνταξιούχους και στους ανέργους. Και μάλιστα όταν γνωρίζει πολύ καλά τα βάρη που επωμίζονται όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες, από την έκρηξη της ακρίβειας και τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης». Αυτά έλεγε ο Κ. Καραμανλής στις 2 του Σεπτέμβρη του 2003, από τη θέση τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χτες, ως πρωθυπουργός πλέον, ...ευαρεστήθηκε και συνάντησε τους αντιπροσώπους των συνταξιούχων και εξάντλησε την ...ευαισθησία του, παραμένοντας στις «αυξήσεις» από 0,40 έως 1 ευρώ τη μέρα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και, «μάλιστα, όταν γνωρίζει πολύ καλά τα βάρη που επωμίζονται όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες, από τη (συνεχιζόμενη) έκρηξη της ακρίβειας και τις φορολογικές επιδρομές (και) της (τωρινής) κυβέρνησης».

Η λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός...» δε θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή...

Η έρευνα...

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν από κοινού χτες η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με πρόσχημα το λεγόμενο «τριήμερο κοινωνικής και κινηματικής δράσης»(!), που έχουν ορίσει για τις 13 -15 του Δεκέμβρη, παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας της κοινής γνώμης. Μια έρευνα, η οποία ήταν ολοφάνερα και προκλητικά προσανατολισμένη στις αντιπολιτευτικές και προπαγανδιστικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, όπως μπορεί να καταλάβει όποιος ρίξει μια ματιά στα σχετικά ερωτήματα και δεν έχει καμιά ουσιαστική σχέση με την όποια καταγραφή της πραγματικότητας.

Κατά τα άλλα, ξεχείλισαν η υποκρισία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι «κούφιοι» λεονταρισμοί, περί της προάσπισης των δικαιωμάτων αυτών από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κι όλ' αυτά, συνοδευόμενα από μια σειρά αιτήματα, για το εισόδημα, την απασχόληση, την ακρίβεια, τους συμβασιούχους, το Ασφαλιστικό. Πάντα, βέβαια, στα πλαίσια και τις διαστάσεις της «κοινωνικής συναίνεσης», της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, κλπ., κλπ., αλλά και «ανεβάζοντας» τους τόνους, αφού το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση...

ΥΓ: Αλήθεια, μια και ξόδεψαν χρήματα για έρευνα, γιατί δεν έβαζαν και ορισμένα ακόμη ερωτήματα; Για παράδειγμα, ποια είναι η γνώμη των εργαζομένων για τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ή αν βλέπουν διαφορές στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ απ' αυτή της προκατόχου της.

... και οι ερευνώντες

Πάντως, μια και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είπαν πολλά και διάφορα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για τα λαϊκά εισοδήματα, την ακρίβεια και το ασφαλιστικό, μπαίνουμε στον πειρασμό να σημειώσουμε τα εξής:

Πρώτον, η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε πέρσι τη γνωστή σε όλους διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο, την 1η του Γενάρη του 2005, με το ...τεράστιο ποσό των 55 λεπτών. Το κατώτερο μεροκάματο από 25,01 ευρώ που είναι σήμερα, θα γίνει 25,56 με την καινούρια χρονιά. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού «έκαψε» πέρσι τους εργαζόμενους, καταδικάζοντάς τους σε σκληρή λιτότητα και στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έρχεται τώρα να τους «αλείψει μέλι», διοργανώνοντας «τριήμερα κινηματικής δράσης».

Δεύτερον, οι σημερινές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμφώνησαν κι «έβαλαν πλάτη» για να περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα. Σήμερα, από τη μια ζητούν την εφαρμογή του τελευταίου και, από την άλλη, διαμαρτύρονται για τις εξαγγελλόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, οι οποίες, όμως, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς λογική με αυτή του νόμου Ρέππα...

Γενικό ξεπούλημα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός - το 2003 ήταν άλλωστε - που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με σειρά νόμων και συμβάσεων, ξεκινούσε τις διαδικασίες για την παράδοση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας (δασικές εκτάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, αιγιαλούς...) σε ιδιώτες επιχειρηματίες ή ακόμη και στους ίδιους τους καταπατητές. Τότε, πολλοί πίστευαν ότι επρόκειτο για απεγνωσμένες κινήσεις, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να διασωθεί από ενδεχόμενη πανωλεθρία στις επερχόμενες εκλογές...

Τώρα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις σειράς κυβερνητικών στελεχών σε προχτεσινή ημερίδα, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει αυτό το «γενικό ξεπούλημα», βγάζοντας «στο σφυρί» όχι μόνο κάποια «φιλέτα» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αλλά παραδίδοντας στην ιδιωτική εκμετάλλευση ακόμη και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Ετσι, το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση μερικών από τους τελευταίους σημαντικούς ελεύθερους χώρους της Αττικής (της περιοχής με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη), όπως της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του πρώην Ιπποδρόμου του Ν. Φαλήρου. Δε διστάζει, προκειμένου να ικανοποιήσει τη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου, να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση οικολογικά ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτές του δικτύου NATURA και των υδροβιότοπων της συνθήκης Ραμσάρ!

Και, βέβαια, η πολιτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς. Ηδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι γνώμονας των αποφάσεων αυτών θα είναι η παραχώρησή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να τις εκμεταλλευτεί στυγνά. Κι αυτό όταν οι εγκαταστάσεις αυτές - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης - στοίχισαν πανάκριβα στον ελληνικό λαό, ο οποίος τώρα θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα και τη χρήση τους ή τη συντήρησή τους. Το ίδιο μέλλει να συμβεί και με τα εκατομμύρια στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων της «Αγρογή ΑΕ», όπως προκύπτει από το ίδιο το καταστατικό της, που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άλλαξε.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, ούτε για προεκλογικό τέχνασμα, ούτε για μεμονωμένες περιπτώσεις. Η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, στο όνομα μιας δήθεν «αξιοποίησης», αποτελεί στρατηγική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Ξεκάθαρος, από την άποψη αυτή, ήταν ο πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, ο οποίος προχτές, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγόρευσε το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την εισαγωγή στο επιχειρηματικό παζάρι των μνημείων της φύσης σε «έναν από τους κύριους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης»!

Ασφαλώς, όλοι αυτοί δείχνουν να «ξεχνούν» ότι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, τα δάση, ο αιγιαλός, οι περιοχές φυσικού κάλλους αποτελούν κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας και ανήκουν σε όλο το λαό, ο οποίος δεν τους έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση να τη διαχειρίζονται προς όφελος λίγων επιχειρηματικών ομίλων και σχημάτων. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να το ξεχνά ο ίδιος ο λαός για να τους δίνει καθημερινά την απάντηση που τους πρέπει, ώσπου να καταργήσει την πολιτική της πλουτοκρατίας. Γιατί, αλλιώς, οι κυβερνώντες, μαζί με τους συμπολιτευόμενους της δήθεν αντιπολίτευσης, αξιωματικής μάλιστα, είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τζάμπα ... επενδυτές

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τις χαριστικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου - ακόμη βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας - ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τον κλάδο της λεγόμενης υψηλής τεχνολογίας και καινοτομιών». Αυτά έγραφε ο « Ρ» στις 28 Αυγούστου 2004, σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με τον διαβόητο πρόεδρο του ομίλου «Siemens», Χάινριχ φον Πίρερ, και τη σχεδιαζόμενη επένδυση παραγωγής υψηλής τεχνολογίας από το γερμανικό μονοπώλιο. Σύμφωνα με την τότε επίσημη πληροφόρηση, η επένδυση θα δημιουργήσει περί τις 400 θέσεις απασχόλησης.

Με βάση τώρα τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου προκύπτουν τα παρακάτω: Ο γερμανικός μονοπωλιακός όμιλος μπορεί να κερδίσει πλήρη φοροαπαλλαγή για τα κέρδη που θα αποκομίσει. Μπορεί, επίσης, να επιδοτηθεί τουλάχιστον με το 35% του ποσού της επένδυσης. Επίσης, τουλάχιστον με το 35% του εργατικού κόστους γι' αυτές τις τετρακόσιες «νέες θέσεις απασχόλησης». Και, βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει -κάθε άλλο- την αποχώρησή τους από τη χώρα μας, σε χώρες ακόμη φθηνότερου κόστους και ακόμη μεγαλύτερων προνομίων, αφού πρώτα θα έχουν τσεπώσει αρκετό ζεστό και δωρεάν δημόσιο χρήμα, όπως και κέρδη. Αλλωστε, ο διοικητής του ομίλου Siemens -και συνομιλητής τότε του Γ. Αλογοσκούφη- ήταν αυτός που πρωτοστάτησε σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στη Γερμανία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η συνηθισμένη εικόνα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από τη μια, το φορολογικό νομοσχέδιο θεσμοθετεί ακόμη περισσότερες φοροελαφρύνσεις για τη... δεινοπαθούσα πλουτοκρατία. Από την άλλη, εντείνεται το φοροκυνηγητό των μικρότερων επιχειρήσεων και των επαγγελματοβιοτεχνών, πέρα, από τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που προβλέπονται στο σχετικό νόμο. Βλέπετε, το κράτος έχει και άμεση ανάγκη χρημάτων...

Ετσι, περίπου 400.000 οφειλέτες της Εφορίας, που δεν έκαναν χρήση των φορομπηχτικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, θα αντιμετωπίσουν τώρα τον κίνδυνο της κατάσχεσης, ακόμη και της προσωποκράτησης. Οι οδηγίες των κυβερνητικών επιτελείων είναι σαφείς; Στέλνεται ειδοποιητήριο και δίνεται προθεσμία 15 ημερών για εξόφληση του χρέους. Αν δεν το πράττουν, κινείται η διαδικασία της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Κι αν δεν υπάρχουν, προσωποκράτηση και κυνήγι των συνυπόχρεων (συζύγων, αδελφών, κληρονόμων, κλπ.).

Η συνηθισμένη εικόνα της πολιτικής των κυβερνώντων (είτε γαλάζιου είτε πράσινου χρώματος) και του κράτους τους σε όλη τη... μεγαλοπρέπειά της: Με το ένα χέρι δίνει απλόχερα στην πλουτοκρατία και με το άλλο αρπάζουν από τα λαϊκά στρώματα...

Αλλαγή σκυτάλης

Πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη παράδοση της ηγεσίας της «ειρηνευτικής δύναμης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο μέχρι τώρα διοικητής, Αμερικανός στρατηγός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής (SFOR), παρέδωσε στο Βρετανό στρατηγό, διοικητή των ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνάμεων (EUFOR), που αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη της χώρας. Ανάμεσά στις τελευταίες, συμπεριλαμβάνεται και ελληνική στρατιωτική δύναμη, που θα φτάσει τα 150 μέλη το Γενάρη και θα ξεπεράσει τα 350, μέχρι τέλους του 2005.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αλλαγή της σκυτάλης και ποιες «παρενέργειες» θα έχει, τόσο στις εξελίξεις, όσο και στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής στα Βαλκάνια, ανάμεσα στις συνεχώς ανταγωνιζόμενες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ - Γερμανία, Γαλλία, κλπ.), θα το δούμε στο μέλλον. Το σίγουρο είναι, πως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, δώδεκα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, παραμένει ένα προτεκτοράτο, όπου συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό πείραμα της δημιουργίας ενός κράτους του «σωλήνα». Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση, η ανεργία αγγίζει το 41% και η φτώχεια μαστίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Και μπορεί, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και ο εμφύλιος, να ρίχνουν ακόμη τις βαριές σκιές τους στις σχέσεις μεταξύ Σερβοβόσνιων, μουσουλμάνων και Κροατών, αλλά είναι πολλοί σήμερα, που λένε, ότι η ζωή τους ήταν καλύτερη όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν ενωμένη.

«Επιχειρηματικές συμπράξεις»

Την επιτάχυνση των «επιχειρηματικών συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος, το τραπεζικό κεφάλαιο και τον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την εκτέλεση μεγάλων και μικρότερων έργων υποδομής αλλά και την αναβάθμιση και συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών, ζήτησε πρόσφατα ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου. Και λίγες μέρες μετά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, έσπευσε να ανταποκριθεί, εξαγγέλλοντας σε τρεις δόσεις (από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Λάρισα) αυτοκινητοδρόμους και διάφορα άλλα έργα υποδομής, με «συμβάσεις παραχώρησης» ή, αλλιώς, με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης».

Και μπορεί, βέβαια, η σωρεία των εξαγγελιών και τα πολλά «θα» - σε συνδυασμό με την προεδρολογία και όλα τα συναφή - να δίνουν την εντύπωση προεκλογικής εκστρατείας, οκτώ μόλις μήνες μετά τις εκλογές, αλλά, η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Πόσο μάλλον, όταν ο υπουργός υπαινίχτηκε σαφώς υπερτριπλασιασμό της τιμής των διοδίων, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα. Αλλωστε, το παράδειγμα της Αττικής Οδού είναι γνωστό σε όλους...

Στην πρώτη θέση οι ξένοι

Μια και υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα, σας ενημερώνουμε, ότι η σύνθεση του μετοχολογίου της έχει πλέον ως εξής: Οι ξένοι θεσμικοί έχουν ανέβει στην πρώτη θέση και κατέχουν το 29,06% των μετοχών. Οι ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 28,2% των μετοχών, ενώ οι φορείς ασφάλισης ΝΠΔΔ κατέχουν το 17,5%, οι αντίστοιχοι ΝΠΙΔ το 2,4% και τα αμοιβαία κεφάλαια το 4,8%.

Οχι, τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά για να μην έχετε την αυταπάτη, ότι η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα μας είναι κρατική...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανάπηρη» η πολιτική τους

Χτύπησαν ταμπούρλα και υψώθηκαν σημαίες ευαισθησίας απ' το ΠΑΣΟΚ προς τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ή με Αναπηρίες όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα ο ορισμός), όταν το 1996 ψήφισε το νόμο 2430 που καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως μέρα των ΑμΕΑ. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αφού υπενθυμίζει το νόμο 2430, συμπληρώνει: «Με την ψήφιση του νέου Συντάγματος το 2001, το κράτος αναλαμβάνει ρητά την προστασία των ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 21), προδιαγράφοντας τους άξονες των πολιτικών που πρέπει να αναπτυχθούν για την ισότιμη ένταξη και αυτόνομη διαβίωση των ανάπηρων πολιτών».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση - ή πρώην κυβέρνηση και πρώην αντιπολίτευση - εμφανίζονται με κοινό σημείο αναφοράς. Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο. Φραστικά εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου για την κοινωνική πολιτική που ασκούν ως κυβέρνηση.

Δεν είναι αφύσικο ούτε το ένα, ούτε το άλλο: Και το κοινό σημείο αναφοράς - καθώς αποτυπώνει τις ίδιες πολιτικές επιλογές που πηγάζουν απ' τις Βρυξέλλες - και οι «φραστικές» κοκορομαχίες -καθώς εξασφαλίζουν φιλοαναπηρικό πρόσωπο.

Ετσι, προσπαθούν και οι δυο να συγκαλύψουν την «ανάπηρη» κοινωνικά πολιτική τους για 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας, που με τις επιλογές τους τους σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο.

Οι ανάπηροι βιώνουν τη βαρβαρότητα των αναδιαρθρώσεων με την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα της Πρόνοιας, τη συρρίκνωση των οργανωμένων δομών του, που προώθησαν οι φωστήρες του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ. Νιώθουν τα άγρια χαράτσια της εμπορευματοποιημένης υγείας. Και υποφέρουν απ' τον αποκλεισμό στο αγαθό της παιδείας καθώς η ειδική αγωγή έχει συνθλιβεί. Και δεν μπορούν να ζήσουν τη συμμετοχή στον ειδικό αθλητισμό, καθώς αυτό αποτελεί προνόμιο πολύ λίγων.

Και τώρα, εισπράττουν απ' την κυβέρνηση της ΝΔ μια απ' τα ίδια με την επεξεργασία ενός στοχευμένου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής και την προώθηση του θεσμού της Εταιρικής Ευθύνης. Την υποχρέωση, δηλαδή, του κράτους για υπηρεσίες Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού και προστασίας στα ΑμΕΑ η ΝΔ την αναθέτει στους επιχειρηματίες, τις φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που κινούνται στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Συμμέτοχος σε αυτό το κοινωνικό ανοσιούργημα αποδεικνύεται και η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ). Αφού αποθέωσε τη λογική της συναίνεσης και χώθηκε ως τα μπούνια στη λογική των ευρωκονδυλίων τώρα διοργανώνει - για την 3η Δεκέμβρη - συναυλία με την «Κόκα-Κόλα» και την «Αλφα Μπανκ».

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα κάνοντας βήματα στη συσπείρωσή του και στη δράση του τιμά την 3η Δεκέμβρη με μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα ώριμα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Και το αναπηρικό κίνημα δεν έχει παρά να συνταχτεί με τις λαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν τη συγκρότηση μετώπου για τη λαϊκή εξουσία που θα διασφαλίζει στους αναπήρους όλα τα δικαιώματά τους και όλα τα κοινωνικά αγαθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ