Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε ποια πλαίσια;

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια και άπαντες, μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από τις ΗΠΑ βλέπουν την ανάγκη και προτείνουν να ληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, θέλουμε να τους ρωτήσουμε τι λένε σε δυο ζητήματα, που εμείς τα θεωρούμε κρίσιμα και θα σφραγίσουν το αποτέλεσμα των όποιων σχετικών ενεργειών.

Πρώτον, τι λένε για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας; Είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι το κύριο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ και, επομένως, να συμβιβαστούν με μια ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού, που δε θα υποκρύπτει αλυτρωτικές βλέψεις, όπως έλεγε το ΚΚΕ από το 1992 ακόμη;

Και δεύτερον και, ταυτόχρονα, το πλέον κρίσιμο, σε ποια γενικότερα πολιτικά πλαίσια προτείνουν να ενταχθούν οι όποιες πρωτοβουλίες; Στα ίδια και μέχρι σήμερα πλαίσια, όπως αυτά ορίζονται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και περιμένοντας ή παρακαλώντας από τους «συμμάχους» και «εταίρους» της χώρας μας, να εκδηλώσουν τις «καλές προθέσεις» τους; Με άλλα λόγια, να παραμείνουν εγκλωβισμένες και - σε τελευταία ανάλυση - υποταγμένες στη γενικότερη ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» ή όχι;

Και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση - κι αυτή μιλά για πρωτοβουλίες... - δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για την πολιτική και τους προσανατολισμούς της. Δε νομίζουν οι υπόλοιποι, όμως, ότι αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα θράσους και υποκρισίας να κρύβονται πίσω από τις όποιες γενικολογίες..;

Ο τόκος τούς μάρανε...

Μια από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις προς τους αγρότες, που έδωσε η ΝΔ, ήταν ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από θεομηνίες στην αγροτική παραγωγή θα δίνονται το πολύ σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων, ενώ για την όποια καθυστέρηση, ο ΕΛΓΑ θα πληρώνει και τόκο στους πληγέντες παραγωγούς. Ομως, όπως έγινε και με τις άλλες, έτσι κι αυτή η υπόσχεση δεν τηρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ενα μόνο παράδειγμα: Στις 13 του περασμένου Ιούνη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρός, δεσμεύτηκε στους αγρότες του Πλατυκάμπου της Λάρισας ότι μέσα σε τρεις μήνες θα είχαν στις τσέπες τους τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι στα σιτηρά τους. Εκτοτε πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες κι αποζημιώσεις δεν έφτασαν στους σιτοπαραγωγούς του Πλατυκάμπου. Λέτε να παρηγορούνται περιμένοντας να τις πάρουν, κάποτε, έντοκες;

«Εμαθαν στο καζάνι»...

Στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκαν στους νομούς της Θεσσαλίας, παρατηρήθηκε μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων της ΠΑΣΚ προς τη ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα η «γαλάζια» παράταξη να περάσει στην πρώτη θέση, εκεί όπου «στρογγυλοκαθόταν» η «πράσινη».

Πώς εξηγείται αυτή η «μαζική μεταστροφή»; Είναι προφανές ότι πολλοί από τους μετακινούμενους προτίμησαν τους φιλοκυβερνητικούς υποψήφιους, για να πλησιάσουν κοντά στη νέα κυβερνητική εξουσία, προσδοκώντας προσωπικό, ή και άλλου είδους όφελος. Γαλουχημένοι από το ΠΑΣΟΚ, τόσα χρόνια τώρα, στη λογική του βολέματος και του καιροσκοπισμού και πιστεύοντας ότι συμφέρει να 'ναι κάποιος «κοντά στην εξουσία και δίπλα στο καζάνι», δεν είχαν «ηθικό πρόβλημα» να περάσουν στην «άλλη μεριά», όπου μετακινήθηκε και το «καζάνι με το φαΐ». Και, φυσικά, δεν είχαν κανέναν «πολιτικό ενδοιασμό» να περάσουν στον έτερο συνδικαλιστικό πόλο του δικομματισμού, γνωρίζοντας πως στα θέματα της Παιδείας - όπως και γενικότερα στις πολιτικές θέσεις - ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υφίστανται...

Επανάληψη της ίδιας τραγωδίας

Η στήλη χτες έγινε μάρτυρας μιας τραγωδίας που επαναλαμβάνεται σε οικογένειες που έχουν μέλη με ψυχολογικά προβλήματα.

Ενας νεαρός με ψυχολογικά προβλήματα τραυμάτισε με μαχαίρι την - επίσης με ψυχολογικά προβλήματα - μητέρα του. Οι γείτονες τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ, που με τη σειρά του - επειδή υπήρχε το μαχαίρωμα - ειδοποίησε την αστυνομία. Εφτασαν έγκαιρα εκεί και οι δυο: Το ασθενοφόρο παρέλαβε τη μητέρα - και τη μετέφερε σε κάποιο νοσοκομείο - και το περιπολικό το γιο της, μεταφέροντάς τον σε τοπικό αστυνομικό τμήμα με προορισμό κάποιο ψυχιατρείο.

«Τραβάει χρόνια αυτή η κατάσταση. Πού είναι η Πρόνοια; Ούτε πού να απευθυνθούμε δεν ξέρουμε» έλεγαν οι γείτονες. Και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να μεταφέρουν το νεαρό στο αστυνομικό τμήμα λέγοντας: «Είχαμε πάει και πριν την τραγωδία στην Κυψέλη, αλλά τίποτε δεν έγινε». Και αναφέρονταν στην περίπτωση (20/7/2004) που μια 24χρονη με ψυχολογικά προβλήματα μαχαίρωσε τον εξάχρονο αδερφό της και τον έβαλε στο φούρνο, προκαλώντας του εκτεταμένα εγκαύματα.

Βέβαια, μπορεί να μη γίνεται τίποτε για τις οικογένειες που έχουν τέτοια προβλήματα, αλλά γίνονται άλλα «θάματα και πράματα», όπως: Φιέστες για την ψυχική υγεία, προγράμματα αποασυλοποίησης, όπου προέχει το κυνηγητό των κοινοτικών κονδυλίων, εκδηλώσεις, προβολές και πάει λέγοντας.

Κι ύστερα όλοι οι έχοντες την πρωταρχική ευθύνη για τη γύμνια στην ψυχιατρική φροντίδα στη χώρα μας, νιώθουν ψυχικά ανακουφισμένοι...

Το όνομα δεν είναι το κύριο...

Συναίνεση ζητά από τα άλλα κόμματα η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση» για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το αναπόφευκτο ερώτημα που προκύπτει όμως είναι συναίνεση σε ποια βάση και για ποιο σκοπό; Η κυβέρνηση δεν έχει καν διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Αφήνει, βέβαια, να εννοηθεί ότι θέλει μια σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει το όρο «Μακεδονία», αναιρώντας βέβαια την απόφαση των πολιτικών αρχηγών -πλην ΚΚΕ - του 1992, αλλά πέραν τούτου τίποτα.

Αντίθετα, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη - δικομματική κατά βάση - συναίνεση, προσφέροντας, εν είδει ανταλλάγματος, την αμοιβαία παραγραφή των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών που έχει τόσο η ίδια όσο και το ΠΑΣΟΚ, για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε εδώ και χρόνια. Το κυρίαρχο όμως, και αυτή τη φορά, δεν είναι το θέμα του ονόματος, αλλά η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και η διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή, που κινδυνεύουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ, δείχνει ότι τείνει και το άλλο «μάγουλο», περιμένοντας το επόμενο χαστούκι... Προσποιείται ότι δε βλέπει πως η απειλή προέρχεται από τις συνεχείς και απροκάλυπτες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Δείχνει να μη θυμάται ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιβάλουν το «σχέδιο Ανάν» στο Κυπριακό. «Ξεχνά» ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αξιώσει -και πετύχει - την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παραβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Αγνοεί» ότι η αλλαγή συνόρων και η δημιουργία προτεκτοράτων της νέας τάξης στα Βαλκάνια είναι «έργο» που φέρει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών... Η γραμμή πλεύσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να είναι η ίδια που εφαρμόστηκε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της «προσαρμογής» στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις και τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή.

Οπως και το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τολμάει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στα αφεντικά της νέας τάξης και να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά προσπαθεί να τα βολέψει, όσο χωράνε, στα νεοταξικά σχέδια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγεσίες του δικομματισμού λειτούργησαν και αυτή τη φορά ως αλεξικέραυνο απέναντι στη λαϊκή οργή για τις αμερικανικές επεμβάσεις... Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν ΗΠΑ και ιμπεριαλισμός και κουβαλάει πλούσιους αγώνες αντίστασης, ανεξάρτητα και κόντρα στην επίσημη ηγεσία του...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα μικρά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΑΨΕ ΧΤΕΣ ο «τσακωμός» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για το ποιος ψεύδεται και ποιος όχι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των χειρισμών που έγιναν. Μόνο και μόνο για να μας πείσει ότι ...ψεύδονται και οι δύο.

Γιατί ψέμα δεν είναι μόνο το να παραθέτεις ανακριβή στοιχεία, αλλά και το να αποκρύπτεις την πραγματικότητα, καλλιεργώντας αυταπάτες. Και σε αυτό το «σπορ» επιδίδονται αμφότεροι.

Γιατί, βέβαια, αποκρύπτουν την αλήθεια όταν δεν ασχολούνται καν με το «πού το πάνε» οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια (ούτε καν αναφερόμενοι στο πρόσφατο παρελθόν) και φυσικά καλλιεργούν αυταπάτες, όταν μας μιλούν για ...ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Τελικά, όσο πιο «μεγάλες» δυνάμεις (όπως οι ΗΠΑ) μπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, τόσο πιο ...μικροί δείχνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Κι όταν λέμε μικροί δεν εννοούμε σε ισχύ. Μικροί για να εκφράσουν την ανάγκη για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και εθνική κυριαρχία.

Πραγματικά πολύ μικροί...

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι (και) αυτή τη φορά ουδείς υπεύθυνος και κανείς αρμόδιος για την πολιτική προστασία δεν υπέθεσε ότι αρχές Νοέμβρη μπορεί να βρέξει; Κανείς δε σκέφτηκε ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην «πνιγούν» ολόκληρες περιοχές της Αθήνας;

Είπαμε, οι κλιματολογικές συνθήκες στον πλανήτη έχουν όντως αλλάξει, αλλά, όπως και να 'χει, το φθινόπωρο βρέχει, μερικές φορές τουλάχιστον. Ευτυχώς ακόμη δε βρέθηκε κανείς να μιλήσει για ... «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως αυτές τις δικαιολογίες μάς τις κρατάνε γι' αργότερα. Χειμώνας έρχεται - σκέφτονται - όλο και κάποιο ρέμα θα πλημμυρίσει, όλο και κάποια χωριά θα αποκλειστούν από τα χιόνια, όλο και κάποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς ρεύμα...

Τραγέλαφος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησαν προχτές τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Και, πέρα από το γεγονός, πως οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν μέρα Κυριακή, φαινόμενο που είχε να συμβεί πολλούς μήνες, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης και αναχαίτισης, στην οποία προέβησαν ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα, σημειώθηκαν σκληρές εικονικές αερομαχίες, οι οποίες κράτησαν 45 ολόκληρα λεπτά της ώρας.

Σημειώνουμε το γεγονός, όχι, βέβαια, γιατί είναι πρωτοφανές, παρότι εντάσσεται - προφανώς - στην εντεινόμενη τελευταία προκλητικότητα της Αγκυρας, αλλά γιατί τα εμπλεκόμενα τουρκικά αεροπλάνα συμμετείχαν στην τουρκο-ΝΑΤΟική άσκηση, που εξελίσσεται τις μέρες αυτές στο Αιγαίο και ολοκληρώνεται στις 12 Νοέμβρη. Και, μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη βδομάδα - με αφορμή άλλο ανάλογο μπαράζ παραβιάσεων - αρχηγός του ΝΑΤΟικού σκέλους της άσκησης είναι Ελληνας ανώτατος αξιωματικός. Με άλλα λόγια, οι συνεχείς τον τελευταίο καιρό και προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρο στο Αιγαίο, από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, έχουν - τυπικά τουλάχιστον - την έγκριση του Ελληνα συνδιοικητή της τουρκο-ΝΑΤΟικής άσκησης.

Μπορεί, άραγε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ή όποιος άλλος αρμόδιος, να μας εξηγήσει αυτόν τον τραγέλαφο ή τα όσα γίνονται αποτελούν άλλο ένα ...μυστήριο του ΝΑΤΟικού εγκλωβισμού της χώρας;

Με πρόσχημα την ισότητα...

Κατ' αρχήν, το γεγονός, πως ολόκληρη Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα, με ειδικό θέμα τα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, αποτελεί μια σαφή αναγνώριση της ύπαρξης του προβλήματος. Δεν αποτελεί, όμως και ένδειξη της κατεύθυνσης με την οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα όποια σχετικά προβλήματα. Πολύ περισσότερο, που η κυβερνητική επιτροπή δεν κατέληξε σε κανένα ουσιαστικό και άμεσα υλοποιήσιμο μέτρο, αλλά σε προτάσεις και σχέδια για το... μέλλον. Εάν, μάλιστα, προσθέσουμε σε αυτά και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκ. Παυλόπουλου, ότι το θέμα της ισότητας των δυο φύλων θα αντιμετωπιστεί «μέσα από το τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική συνοχή», τότε οι επιφυλάξεις μας γίνονται πολύ περισσότερες και ακόμη εντονότερες.

Πολύ φοβόμαστε, ότι με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση των όποιων σχετικών προβλημάτων, η κυβέρνηση επιδιώκει την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλωστε, δε λείπουν οι σχετικές εμπειρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική της λεγόμενης επιδότησης της εργασίας. Τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, έδιναν και δίνουν στους επιχειρηματίες τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό (από τα χρήματα των εργαζομένων, δηλαδή) και τους παρέχουν διάφορα προνόμια, κίνητρα κλπ., για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Κι ενώ, τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνουν κάθε χρόνο με προκλητικούς ρυθμούς, η ανεργία μένει στο... ύψος της.

... των δύο φύλων

Κάπως έτσι θα γίνουν και πάλι τα πράγματα. Για παράδειγμα, με πρόσχημα την ισότητα «ευκαιριών απασχόλησης» θα δοθούν ακόμη περισσότερα «κίνητρα», ενισχύσεις και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, για να κάνει προσλήψεις γυναικών και, ταυτόχρονα, να επεκτείνει τις κάθε λογής μορφές μερικής απασχόλησης, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το συνολικό ξεζούμισμα της εργατικής τάξης και ενισχύοντας την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

΄Η, για να το πούμε αλλιώς, τα προβλήματα ισότητας των δύο φύλων μπορούν να αντιμετωπιστούν γενικά και, μάλιστα, αποτελεσματικά, με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την αναβάθμιση και εξίσωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων -ανδρών και γυναικών - στο επίπεδο των συγχρόνων αναγκών και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά και πρακτικά το ρόλο της γυναίκας ως μητέρας. Ο δεύτερος είναι με την υποβάθμιση των όποιων σημερινών δικαιωμάτων των ανδρών, στο ίδιο επίπεδο με αυτά των γυναικών, ή με τη «συνεύρεσή» τους σε κάποιο ενδιάμεσο επίπεδο και σε κατεύθυνση συνεχούς χειροτέρευσης. Και στη δεύτερη περίπτωση, η ισότητα θα έχει και πάλι τυπικά επιτευχθεί.

Την απάντηση στο ερώτημα ποιος από τους τρόπους αυτούς ταιριάζει στο ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής και στο τρίπτυχο «ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική συνοχή», που ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, την αφήνουμε στη δική σας κρίση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο αγώνων

Η αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων εγκαινιάζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων εργαζομένων, καθώς στο κατόπι τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι νοσοκομειακοί γιατροί, το Συντονιστικό ενάντια στις απολύσεις και το Σάββατο στους δρόμους κατεβαίνουν και οι αγρότες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους αγώνες αυτούς πυροδοτεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, που στην τελευταία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην πιστεύει ότι πίσω απ' αυτή την επίθεση είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ, τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προκύπτει αυτόματα το ερώτημα: Μπροστά σε αυτή τη συντονισμένη αντεργατική λαίλαπα, μπορεί ένας κλάδος, μια ομάδα εργαζομένων να τα βγάλει πέρα; Η πάλη για το μεροκάματο ή τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, που προβάλλουν σήμερα οι οικοδόμοι αφορούν μόνο τον κλάδο τους;

Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι συμβασιούχοι, το ζήτημα των υπηρεσιών και το κόστος τους που προσφέρουν σήμερα οι δήμοι είναι μόνο πρόβλημα των εργατών στους ΟΤΑ; Η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, που επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς, μπορεί να απασχολεί μόνο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία; Και ακόμα το γεγονός ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της, ότι οι τιμές σ' αυτά δεν καλύπτουν το κόστος και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, ενώ οι εργαζόμενοι - καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα, είναι μόνο ζήτημα των αγροτών;

Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα εργατών και αγροτών, καθαρά και ξάστερα λένε στο λαό μας ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι τα δικά του προβλήματα. Και όχι μόνο γιατί κανένας κλάδος, όσο ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να σηκώσει χωριστά το βάρος αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης και να δώσει αποτελεσματική απάντηση. Ούτε επειδή, κάθε αγώνας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα κανένας κλάδος, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί «να μπει στη γυάλα» του δικού του προβλήματος. Κάτω από τους κεραυνούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κανένας κλάδος, καμιά κοινωνική και επαγγελματική ομάδα εργαζομένων δε θα βρει προστασία στο καβούκι της. Υπάρχει μήπως η αυταπάτη ότι ένα εργοστάσιο, μια ειδικότητα, μπορεί να κρατήσει το μοντέλο της σταθερούς εργασίας, όταν δίπλα του «σαρώνουν» οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης;

Το ΚΚΕ επιμένει: Εξοδος σωτηρίας, έξοδος διαφυγής κατά μόνας δεν υπάρχει. Μόνον ο μετωπικός αγώνας όλων των εργαζομένων, μαζί και των μικρομεσαίων αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών, μπορεί να είναι η απάντηση. Μόνο το Μέτωπο εργατιάς, επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτιάς ενάντια στα μονοπώλια, για μια ριζικά διαφορετική πορεία, στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας, μπορεί να εκφράσει γνήσια τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ