Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ντρέπομαι για το ελληνικό κράτος

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις μέρες αυτές, το ελληνικό κράτος θέλει να δώσει την ελληνική υπηκοότητα στον προπονητή της Εθνικής ομάδας, Οτο Ρεχάγκελ. Εγώ, απεναντίας, θέλω να καταθέσω την ελληνική υπηκοότητά μου, δε θέλω πια να είμαι Ελληνας. Αυτά μας γράφει με έντονη αγανάκτηση και πίκρα ένας μακροχρόνια άνεργος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Απολύθηκα από υπεύθυνη θέση σε δημόσιο οργανισμό, σημειώνει στην επιστολή του, πριν από δύο και πλέον χρόνια, σε ηλικία 51 ετών. Κι από τότε αναζητώ μάταια εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κανείς δεν προσλαμβάνει άνθρωπο αυτής της ηλικίας. Αυτό μου λέει και ο ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγομαι.

Αυτό είναι, αγαπητοί, το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κράτος είναι υποχρεωμένα να ζήσουν τα παιδιά μου και ασφαλώς ντρέπομαι γι' αυτό. Αποτέλεσμα όλων αυτών να μην έχω εγώ ο ίδιος τα απαραίτητα προς το ζην, πολύ δε περισσότερο τα παιδιά μου, τα οποία ζουν με τη μητέρα τους και δεν μπορεί να τα συντηρήσει.

Τι έχουν, άραγε, να πουν οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής αρμόδιοι, που φούσκωναν από εθνική περηφάνια και έξαρση τις προηγούμενες μέρες;

Ξέφραγο αμπέλι

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Τσιτουρίδη, ότι θα ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της κυκλοφορίας στην αγορά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι», απέναντι στις πολυεθνικές επιδιώξεις. Κάθε λίγο και λιγάκι ανακαλύπτεται και μια καινούρια καλλιέργεια σε κάποια γωνιά της χώρας, αποδεικνύοντας ότι οι εγχώριοι αντιπρόσωποι των εταιριών που τα παράγουν, μπορούν να εισάγουν όποτε θέλουν τη «μεταλλαγμένη πραμάτεια τους» και να την πουλάνε στους ανυποψίαστους αγρότες. Τα τελευταία σχετικά κρούσματα ήταν στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων Λάρισας (βλέπε και χτεσινό «Ριζοσπάστη»), όπου εντοπίστηκαν καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού σε συνολική έκταση 140 στρέμματα.

Και μπορεί οι προαναφερόμενες καλλιέργειες να καταστράφηκαν, αλλά τα ερωτήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση συνολικά γίνονται όλο και περισσότερα. Απ' ό,τι φαίνεται, οι οικολογικές κορόνες της ηγεσίας του υπουργείου έχουν ...κοινό προορισμό με τα μεταλλαγμένα: Τη λαϊκή κατανάλωση...

Αλλη μια απόδειξη

Τελικά, φαίνεται πως δεν έχει ...τύχη ο κ. Σημίτης. Μπορεί, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι αρχηγοί των 25 κρατών - μελών να είπαν καλά λόγια για την ιδέα του, περί συγκρότησης μιας ομάδας «σοφών», που θα προπαγανδίσει και θα πλασάρει το «ευρωσύνταγμα» στους λαούς της ευρωένωσης, αλλά τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν. Οταν ετέθη το θέμα από την ολλανδική προεδρία, στο προχτεσινό άτυπο γεύμα των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες, συνάντησε από αδιαφορία έως άρνηση. Μόνον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας υποστήριξε την πρόταση Σημίτη. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου, η χώρα του οποίου κατέθεσε την ιδέα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν υποστήριξε την υλοποίησή της. Συνολικά, γύρω στα 15 από τα 25 κράτη - μέλη τοποθετήθηκαν αρνητικά και 9 δεν εκφράστηκαν καθόλου.

Σύμφωνα, με όσα γράφονται για τη διεξαχθείσα συζήτηση, η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων, δε διαφωνεί με την ίδια την ιδέα, αλλά δεν τη θεωρεί εφαρμόσιμη και αποτελεσματική στη σημερινή συγκυρία. Καθώς, οι πρόσφατες ευρωεκλογές ανέδειξαν, ουσιαστικά, ως μεγάλο νικητή τον «ευρωσκεπτικισμό», είτε με την ενίσχυση αντιευρωενωσιακών δυνάμεων, είτε με την αποχή - διαμαρτυρία, δε βλέπουν με καλό μάτι, να γίνεται μια πλατιά συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα», δίνοντας έτσι μια ακόμη απόδειξη του αντιλαϊκού του χαρακτήρα και περιεχομένου.

Λογαριάζουν χωρίς την πρόληψη

«Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», ήταν η ευφυής, ομολογουμένως, απάντηση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, σχολιάζοντας το απαράδεκτο υπόμνημα της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητούν την απομάκρυνση των Μονάδων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών από το κέντρο της Αθήνας. Και μπορεί η απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ να φέρουν τεράστιες ευθύνες για τον λαθεμένο προσανατολισμό, τις ελλείψεις, τα προβλήματα και την αναποτελεσματικότητα του Οργανισμού, ωστόσο το γεγονός αυτό δε δικαιολογεί στο παραμικρό τη ρατσιστική απαίτηση των ξενοδόχων να γκετοποιηθούν οι τοξικοεξαρτημένοι.

Για το ίδιο θέμα έγιναν παρεμβάσεις, χτες, από αρκετούς, όπως ο Χρ. Γιαννάκης και η Αν. Κοκκέβη, νυν και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αντίστοιχα, ο Μ. Σκουλάκης, αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά. Κι όπως έγινε φανερό από τα λεγόμενά τους - όπως και απ' αυτά του υπουργού Υγείας - όλοι «λογαριάζουν» χωρίς την πρόληψη και, ακόμη περισσότερο, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την εξάρτηση. Ετσι, όμως, δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα και οι κάθε λογής ρατσιστικές αντιλήψεις θα επανέρχονται...

Προς τι η εικόνα τρόμου;

Και να υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν, η κυβέρνηση φροντίζει κάθε μέρα να τους μεταπείθει. Ο λόγος, για τα απαράδεκτα μέτρα αστυνομοκρατίας, καταστολής και τρομο-υστερίας, που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα και το ποιους τελικά έχουν στο στόχαστρο. Η προχτεσινή μέρα, κατά την οποία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία ήταν - και γι' αυτούς - άκρως διαφωτιστική. Ηταν πέρα για πέρα «διδακτική» ποιoν τελικά εξυπηρετεί όλη αυτή η «τρομο-φοβία», στο όνομα της οποίας η πρωτεύουσα γέμισε με «καμεροχαφιέδες» και ένστολους να περιπολούν παντού.

Από τις πέντε τα χαράματα, αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες σε μια σειρά μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, επιστρατεύτηκαν για να «προστατέψουν», (ποιους αλήθεια από ποιους;), τα χτίρια των ξενοδοχείων από τους απεργούς ξενοδοχοϋπάλληλους! Λες και κινδύνευαν τα χτίρια από τους εργαζόμενους!

Εκατοντάδες ένστολοι στήθηκαν λοιπόν, με εντολή της κυβέρνησης και των αφεντικών, μπροστά στα γραφεία των ξενοδόχων και γύρω από αυτά, για να μην κάνουν καμιά «ζημιά» οι απεργοί που διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Ανδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τα υπουργεία για να προλάβουν διαμαρτυρίες έξω από αυτά. Δίνοντας μια «γεύση» αυτών των νέων κατασταλτικών μέτρων, δε δίστασαν να προπηλακίσουν το βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα γιατί προσπάθησε να περιφρουρήσει το δικαίωμα δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλιά τους.

Δεν μπορεί να υπήρξε εργάτης, πολίτης, όποιος κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας, που να μην αναρωτήθηκε προς τι η τρομοένταση από την παρουσία εκατοντάδων ανδρών της Αστυνομίας, των υποδιευθύνσεων «Μέτρων Τάξης» και «Αποκατάστασης Τάξης». Μήπως όμως αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος των κυβερνώντων;

Μήπως τελικά, για την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, ο «εχθρός» δεν είναι κάποιος ανώνυμος-αόρατος τρομοκράτης, αλλά ο εργαζόμενος λαός;

Η τρομοκρατική αντιμετώπιση της απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την κυβέρνηση, η απόπειρα να ξηλωθούν οι ταμπέλες συνδικάτων την προηγούμενη βδομάδα, αποδεικνύουν ότι γι' αυτήν και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, αιώνιος «τρομοκράτης» είναι ο εργάτης και το συνδικαλιστικό κίνημα. Και είναι ακόμα πιο επικίνδυνος, εκείνος ο εργάτης, που τολμά και διεκδικεί όσα του ανήκουν. Που τολμά να τα βάζει με τους εκμεταλλευτές του, τους εργοδότες. Και πολύ περισσότερο, που τολμά να απεργεί, να συσπειρώνεται, να βγαίνει στο δρόμο για τα δίκαια αιτήματά του, για τη ζωή του. Αυτό θέλουν να προλάβουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί υπηρέτες του. Παίρνουν λοιπόν, όλα τα απαραίτητα αυταρχικά - κατασταλτικά μέτρα ώστε να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που γεννά ανεργία, φτώχεια, πολέμους.

Αυτά τα μέτρα μπορεί και πρέπει άμεσα να «καταστείλει» το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τον οργανωμένο και αποφασιστικό αγώνα του. Γι' αυτό οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την όσο το δυνατόν πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων. Δίνουν τη μάχη για την αποκάλυψη των νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζουν κεφάλαιο και κυβέρνηση. Δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους καπιταλιστές και το σύστημά τους, για μια άλλη κοινωνία. Από αυτήν τη μάχη δεν μπορεί να λείπει ούτε ένας.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Τα «τρομο-εκλογικά»

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για επίθεση της «Αλ Κάιντα» σε αμερικανικό έδαφος δηλώνει ότι διαθέτει το Πεντάγωνο κι έθεσε εκ νέου σε συναγερμό χτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται ότι ...είχαν χαλαρώσει τελευταία και είπαν να τους ξυπνήσουν.

Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι στις ΗΠΑ έχουν προεκλογική περίοδο τον καιρό αυτό και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Τζ. Μπους...

Πάντως, επιθέσεις σ' αυτόν τον πλανήτη - όχι σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με την πραγματικότητα - συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ (συνεπικουρούμενοι από την κυβέρνηση που διόρισαν) και οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη.

Ειδικά, οι τελευταίοι συνεχίζουν να κάνουν την ...πάπια, παρά την επίσκεψη του διευθυντή Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που ζήτησε να τεθεί υπό επιθεώρηση το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ...δεν ξέρουν τίποτε.

Ισως θα ήταν μια καλή ευκαιρία, πάντως, για τον Τόνι Μπλερ να ψάξει στο Ισραήλ να βρει όπλα μαζικής καταστροφής, μια και - όπως δήλωσε πρόσφατα - δεν είναι δυνατό να βρει κάτι τέτοιο στο Ιράκ.

ΣΤΑ 3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ τουλάχιστον θα φθάσει το χαράτσι που θα πληρώσουμε για να μας ...«προστατεύσει» το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και από κάπου πρέπει να αρχίσουν να μαζεύουν οι κυβερνώντες.

Οπότε, νάτες οι ρυθμίσεις των φορολογικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 1999 - 2002, για τους μικροεπαγγελματίες.

Προφανώς, «μυρίζει» ζεστό και γρήγορο χρήμα για τα χρηματοκιβώτια του Γ. Αλογοσκούφη, ενώ η αντίληψη, που θέλει τους μικρεμπόρους ένα διαθέσιμο πάντα «χώρο» απομύζησης, καλά κρατεί.


Οι πυρκαγιές

«Θέμα χρόνου ήταν αυτό που συνέβη χτες στην Πάρνηθα», σημείωνε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» προχτές, σχετικά με την πυρκαγιά στους Θρακομακεδόνες (το ίδιο ισχύει και για τη χτεσινή πυρκαγιά στον Κάλαμο). Και δεν εννοούσε, βέβαια, τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες των ημερών ή τους δυνατούς ανέμους. Οχι πως δεν παίζουν και οι παράγοντες αυτοί το ρόλο τους στις καλοκαιρινές πυρκαγιές, αλλά οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος είναι βαθύτερες. Στο κάτω κάτω της γραφής, μια πολιτεία που σέβεται και εκτιμά τη μεγάλη σημασία και αναντικατάστατη αξία του δασικού πλούτου και της φύσης γενικότερα, έχει μύριους όσους τρόπους προστασίας τους από τα όποια φυσικά φαινόμενα και - το λιγότερο - επούλωσης και αναπλήρωσης των όποιων καταστροφών. Οταν, όμως, η γη και ο φυσικός πλούτος γενικότερα έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Οταν, αντί της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, εφαρμόζεται μια δασοκτόνα πολιτική. Οταν η πολιτεία κάνει αβάντα στα οργανωμένα συμφέροντα. Οταν... Οταν... Οταν... Τότε, οι πυρκαγιές, οι καταστροφές, ακόμη και οι νεκροί, θα είναι ένα μόνιμο και επαναλαμβανόμενο συνεχώς φαινόμενο. Η ζωή του λαού μας θα γίνεται χειρότερη και το μέλλον θα διαγράφεται ακόμη ζοφερότερο...

Συνεχίζουν... επαξίως

«Αμαρτωλή» την ανέβαζε, «αμαρτωλή» την κατέβαζε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τη διαβόητη «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ ΑΕ), την εταιρία του δημοσίου που έχει στην κυριότητά της ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και, βέβαια, την αρμοδιότητα της πώλησής της. Προφανώς, όμως, δεν τα εννοούσε. Τα 'λεγε, απλά και μόνο, για προεκλογική κατανάλωση...

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και την κάλυψη μέρους των δημοσίων ελλειμμάτων. Η αιχμή του δόρατος της επιχείρησης αυτής θα είναι η αμαρτωλή ΕΤΑ ΑΕ και οι «αδελφούλες» της, Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» (ΟΑ ΑΕ). Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπευθύνων των τριών αυτών εταιριών του δημοσίου και ανέλαβαν τη δέσμευση - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές - να παραδώσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των υπό την εποπτεία τους περιουσιακών στοιχείων, μέχρι το Σεπτέμβρη.

Οπως βλέπετε, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει... επάξια το έργο της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

Στη γραμμή...

Τις προάλλες, ο αρχιεπίσκοπος «ανακάλυψε» τη θεϊκή βοήθεια στην ανάδειξη της Εθνικής ποδοσφαίρου στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης και δήλωσε ευτυχισμένος, που μια ορθόδοξη χώρα στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια. Χτες, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, σε... περισσότερο πολιτική βάση, δήλωσε ικανοποιημένος, επειδή τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η απελθούσα του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που είναι και η γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, βέβαια, του Προέδρου Τζ. Μπους. Ολοι αυτοί - πάντα σύμφωνα με τον πατριάρχη - είναι οι «υγιώς σκεπτόμενοι», γιατί βάζουν πάνω απ' όλα τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών. Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που συχνά πυκνά εκφράζει το μεγάλο ενδιαφέρον του για την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

Προφανώς, όμως και αν κρίνουμε, τόσο από τις αντιδράσεις του πλήθους στο Καλλιμάρμαρο, όσο και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, υπάρχουν πολλοί «άρρωστα» σκεπτόμενοι, και στη χώρα μας και στην ευρωένωση, που δεν πιστεύουν ούτε στους ψεύτικους ευρωενωσιακούς παραδείσους, ούτε σε όποια θεϊκή παρέμβαση στο Euro 2004...

... των «υγιώς σκεπτομένων»

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε άλλο ένα σημείο της χτεσινής συνέντευξης του πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με όσα είπε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζ. Μπους, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του τελευταίου για το ρόλο της θρησκείας στην ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε «τις προσευχές, όπως και την ηθική υποστήριξη του» Πατριαρχείου στην αμερικανική πολιτική. Και, βέβαια, καταδίκασε - σύμφωνα με τον πατριάρχη - αυτά που βλέπουμε από την τηλεόραση (σ.σ μάλλον τα βασανιστήρια, δεν ήταν ξεκάθαρο), διευκρινίζοντας ότι δεν εκπροσωπούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησής του, η οποία θα φροντίσει, ώστε οι οι υπαίτιοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη!!!

Ολ' αυτά, από τον «υγιώς σκεπτόμενο» Τζ. Μπους, όπως τα μεταφέρει ο επίσης «υγιώς σκεπτόμενος» Βαρθολομαίος. Με άλλα λόγια, χίλιες φορές να είσαι «άρρωστος»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γνώση για τους λίγους

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που το υπουργείο Παιδείας έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, από τους μαθητές των ΤΕΕ που πήραν μέρος στις ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, το 69,68% έγραψε κάτω από τη βάση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ενώ μόλις 69 από τους 26.351 συνολικά υποψήφιους στο ίδιο μάθημα αρίστευσαν. Αντίστοιχα στα μαθηματικά, το 62,52% έγραψε κάτω από τη βάση και η επίδοση του 41,48% των υποψηφίων βρίσκεται ανάμεσα στο 0 και το 5. Σημειώνεται ότι τα δύο μαθήματα θεωρούνται «γενικής παιδείας», είναι δηλαδή κοινά για όλους τους μαθητές των ΤΕΕ ανεξάρτητα από την «ειδικότητα» που ακολουθεί ο καθένας.

Μια εύκολη ανάγνωση των στοιχείων και μάλλον η πιο συμφέρουσα για τους εμπνευστές του νόμου 26/40 του 1998, με τον οποίο ιδρύθηκαν τα ΤΕΕ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα ΤΕΕ συγκεντρώνονται οι «αποτυχημένοι» και «τεμπέληδες» απόφοιτοι του Γυμνασίου, εκείνοι οι οποίοι στην καθομιλουμένη «δεν παίρνουν τα γράμματα» και συνεπώς δεν μπορούν να σταθούν στο απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του Ενιαίου Λυκείου. Κατά συνέπεια, η βαθμολογία τους στις εξετάσεις δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αφού στην ουσία αντανακλά το διανοητικό τους επίπεδο ή την όρεξή τους για διάβασμα ή ακόμα και τις προσδοκίες τους για την προσωπική τους καλλιέργεια και μόρφωση.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω ερμηνειών είναι η προσπάθεια να χρεωθεί ο μαθητής ή και ο εκπαιδευτικός την ευθύνη της αποτυχίας και να συγκαλυφθεί έτσι ο πραγματικός ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος, που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την κοινωνική επιλογή, χρησιμοποιώντας κριτήρια αμιγώς ταξικά. Αν στα ΤΕΕ καταλήγουν οι μαθητές των χαμηλών επιδόσεων στο Γυμνάσιο, αυτό οφείλεται στην ίδια τη λειτουργία του Γυμνασίου. Γιατί, κύρια αποστολή του είναι να φέρει εις πέρας τον πρώτο διαχωρισμό ανάμεσα στην ήρα και το στάρι, μέσα και από ένα πολύπλοκο σύστημα εξετάσεων, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μαθητών που απολαμβάνουν ένα πλούσιο γνωστικά, γλωσσικά και οικονομικά περιβάλλον, σπάνιο για την πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης. Κι αν οι επιδόσεις των μαθητών του ΤΕΕ παραμένουν χαμηλές, την ευθύνη την έχει το ίδιο το - εσκεμμένα δεύτερης κατηγορίας - σχολείο, που «εφευρέθηκε» και λειτουργεί ακριβώς για να προμηθεύσει την καπιταλιστική αγορά με φτηνό, ευέλικτο, μισοειδικευμένο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, αδιαφορώντας ακόμη και για τα πιο στοιχειώδη γνωστικά αντικείμενα, πολύ περισσότερο για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών.

Τα φίλτρα της ταξικής επιλογής συνεχίζουν βέβαια να λειτουργούν τόσο στο Λύκειο όσο και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μέχρι να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του καπιταλιστικού συστήματος: Στις κορυφές της γνώσης να φτάνουν όλο και λιγότεροι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να στοιβάζονται στους πρόποδες, ψάχνοντας να εξαργυρώσουν την ψευτοκατάρτισή τους με ένα ευκαιριακό μεροκάματο στις επιχειρήσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ