Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ζωή τα ίδια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν σαράντα και κάτι χρόνια οι κυρίαρχες τότε δυνάμεις της χώρας έβαζαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, για να διασφαλιστούν τα σύνορά της, ιδιαίτερα από τον εκ βορρά κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού ενάντια στις γειτονικές μας πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Χώρια όλα τ' άλλα (ωμές επεμβάσεις και παρεμβάσεις, εφτάχρονη χούντα, πραξικόπημα στην Κύπρο, κλπ). Λίγα χρόνια μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και, τελικά, το 1981, η Ελλάδα συνδέθηκε αρχικά με την τότε ΕΟΚ και μετά έγινε πλήρες μέλος της. Ενα βασικό και πάλι επιχείρημα των κυρίαρχων δυνάμεων ήταν η διασφάλιση των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας. Επιχείρημα, το οποίο, όμως, κάθε άλλο παρά δικαιώθηκε στην πράξη. Τώρα, το ίδιο επιχείρημα ξανάρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η Συνταγματική Συνθήκη - λένε ορισμένοι - διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, γιατί συμπεριλαμβάνει τη ρήτρα, περί αμοιβαίας συνδρομής κρατών - μελών, σε περίπτωση που ένα εξ αυτών δεχτεί εξωτερική επίθεση.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, ότι η προαναφερόμενη ρήτρα το πολύ να χρησιμοποιηθεί - στο απευκταίο ενδεχόμενο εξωτερικής απειλής ή επίθεσης - για να ξεδιπλωθεί η «επιδιαιτητική» και προς όφελός τους πολιτική και τακτική των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ; Δε νομίζουμε. Μετά από τόσες δεκαετίες εμπειριών, μόνον αθεράπευτα αφελείς μπορούν να τρέφουν τέτοιες αυταπάτες...

Προσχήματα

Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση απέφυγε χτες να απαντήσει στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη σχετικά με την επαναλειτουργία του εργοστασίου της «ΣΟΦΤΕΞ».

Η πρώτη φορά ήταν την προηγούμενη βδομάδα, όταν η Ερώτηση δε συζητήθηκε λόγω «κωλύματος» των υπουργών Απασχόλησης και Ανάπτυξης ενώ χτες ακυρώθηκε λόγω «αναρμοδιότητας» των ίδιων υπουργών!

Είναι προφανές ότι πίσω από τα διαδικαστικά τερτίπια κρύβεται η απροθυμία της κυβέρνησης να απαντήσει πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα τη στιγμή μάλιστα που προεκλογικά είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Δράμας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Δε θα αποφύγει όμως τη σαφή απάντηση αφού το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει την Ερώτηση και θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Εισαγγελέας για τον Πηνειό

Μετά από δημοσιεύματα και από μηνυτήρια αναφορά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατοίκων της περιοχής, επενέβη η Εισαγγελία Τρικάλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τη μεγάλη ρύπανση του Πηνειού ποταμού. Οπως πολλές φορές έγραψε ο «Ρ», ο Πηνειός, ιδιαίτερα στην περιοχή των Τρικάλων, έχει υποστεί τεράστια μόλυνση, με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε μορφή ζωής στην κοίτη του, αλλά και να απειλείται η υγεία των ανθρώπων, καθώς από τα νερά του ποταμού ποτίζονται πολλά στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Η διερεύνηση που ζητάει η εισαγγελική παρέμβαση αφορά στη ρύπανση από σκουπίδια, που εναποθέτει δίπλα στο ποτάμι ο Δήμος Τρικκαίων και από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα χωράφια. Είναι, όμως, γνωστό ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση φέρουν και κάποιες βιοτεχνίες - τυροκομικές και άλλες - που λειτουργούν στην περιοχή και ρίχνουν τα βρώμικα λύματά τους στον Πηνειό και σε παραποτάμους του. Ελπίζουμε ότι η εισαγγελική έρευνα θα επεκταθεί και προς αυτή την κατεύθυνση...

Τα πρώτα 10 χρόνια...

Αντιγράφουμε το σχόλιο από την προχτεσινή «Ελευθεροτυπία», με υπογραφή Λ. Π.: «"Μα, εσείς στη χώρα σας, το Αϊζερμπαϊτζάν, έχετε τόσο πλούσια αγαθά, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα χαβιάρι. Γιατί, λοιπόν, είστε τόσο φτωχοί;", ρωτήσαμε κάποιους Αζέρους που μας συνόδευαν στην εν πλω περιήγησή μας, με ένα τεράστιο καράβι, στα μαύρα νερά της Κασπίας, που βρέχουν τη γεμάτη πετρελαιοπηγές πρωτεύουσα της χώρας, το Μπακού, στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

- Διότι ήρθε εδώ η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου, η ΒΡ, κι έκανε συμφωνία να παίρνει το 90%...

- Κι εσείς οι πολλοί πώς το δέχεστε αυτό από τους λίγους;

- Μα, θα είναι μόνο για 10 χρόνια. Μετά θα είναι όλα δικά μας. Υπομονή, είπε σαν να κορόιδευε κι ο ίδιος τον εαυτό του...».

Πράγματι, έτσι συμβαίνει στον καπιταλισμό. Τα πρώτα δέκα χρόνια είναι δύσκολα, μετά συνηθίζεις...

Το «σκεπτικό» της συσκότισης

Η «επέτειος» από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Ξηρού, τον Ιούνη του 2002, «τιμάται» δεόντως. Κατ' αρχάς - και όλως... τυχαίως - ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης θεώρησε σκόπιμο, ανήμερα της συζήτησης στη Βουλή του νέου «τρομονόμου», να δηλώσει ότι οι έρευνες περί την «17Ν» συνεχίζονται... Να δείτε που αν φέρουν και τρίτο «τρομονόμο», όλο και κάποια δήλωση για τη «17Ν» θα θυμηθούν να ξανακάνουν... Αλλωστε, γι' αυτό και ήταν χρήσιμη η «17Ν» για 30 ολόκληρα χρόνια στο αστικό κράτος. Τη χρησιμοποιούσαν, την επικαλούνταν και την αξιοποιούσαν όποτε το θεωρούσαν σκόπιμο. Τη χρησιμοποιούν και τώρα - μετά την «εξάρθρωση» - αφού τα παραμυθάκια περί «ασφάλειας», που τάχα παρέχουν τα νομοθετικά τους εκτρώματα όπως ο «τρομονόμος», όσο να 'ναι θέλουν και το «δράκο» τους...

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τις επευφημίες του κ. Μίλερ για τις δηλώσεις Βουλγαράκη (βλέπετε, όσο «υπάρχει» η «17Ν» τόσο περισσότερους λόγους έχουν η CIA, το ΝΑΤΟ, το FBI, να βρίσκονται στην Ελλάδα και να την... «ψάχνουν») και αμέσως μετά είδαμε τον προϊστάμενο του Εφετείου να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό του δικαστηρίου βάσει του οποίου εκδόθηκε η απόφαση για τη δίκη της «17Ν». Οπως είπε, η δημοσιοποίηση του σκεπτικού θέτει σε δοκιμασία τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» των καταδικασθέντων! Απίθανη, πραγματικά, «εξήγηση». Στα όρια της «αστειότητας». Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις μέρες που το (κατά τ' άλλα «απόρρητο») υλικό της δικογραφίας της υπόθεσης «17Ν» γινόταν «φύλλο και φτερό» και η Αντιτρομοκρατική το έκανε «φέιγ βολάν» για να το διακινούν τα «παπαγαλάκια» της στις τηλεπαραθυρόγιαφκες που είχαν στηθεί επί μήνες στην επικράτεια...

Τότε, λοιπόν, δεν τους είχαμε δει να κόπτονται για τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» κανενός. Ούτε για τα «ευαίσθητα δημοκρατικά δεδομένα» μιας ολόκληρης κοινωνίας, που της πουλούσαν την τρομοϋστερία με τη σέσουλα και την απόσυρση του προβοκατόρικου μηχανισμού σαν «εξάρθρωση». Ολη τους η «ευαισθησία» εξαντλείται σήμερα. Ετσι, αφού απέκλεισαν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ από τη δίκη, αφού πρώτα εμπορευματοποίησαν και κατόπιν εκτόνωσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια τόσο βρώμικη υπόθεση, τώρα συνεχίζουν το έργο της «συσκότισης», κι ας έχουν περάσει 6 μήνες από το τέλος της δίκης.

Κατά τα λοιπά, καμία ενόχληση δεν προκαλεί στα «δημοκρατικά» και «δικαιοκρατικά» τους αντανακλαστικά το γεγονός ότι στο άλλο δικαστήριο για την τρομοκρατία, αυτό του ΕΛΑ, είχαμε το πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο γεγονός να νομιμοποιηθεί (!) η εμφάνιση των χαφιεδόχαρτων που «επεξεργάστηκε» επί μια 15ετία η CIA και που κυκλοφορούν με την επωνυμία «αρχεία της Στάζι»...

Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται. Οπως και πριν «εξαρθρωθεί» η «17Ν». Τότε που η CIA αποβιβαζόταν στην Αθήνα για να την «πιάσει». Τώρα, συνεχίζει να αποβιβάζεται «γιατί δεν την έπιασαν όλη». Και, τελικά, κάπως έτσι η αλήθεια για τη «17Ν» τυλίγεται (και μεις μαζί της) στις διατάξεις των «τρομονόμων». Αφού, αν ποτέ βγει η αλήθεια, θα ξεχειλίσουν οι υπόνομοι από την μπόχα των πρακτόρων και των μυστικών υπηρεσιών. Είτε εκείνων που προΐστανται οι εκάστοτε υπουργοί Δημόσιας Τάξης, είτε εκείνων που προΐστανται οι εκάστοτε «ανθύπατοι»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ... διαψευδόμενα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ πέφτουν για το θέμα της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ και είναι να ...αρχίζεις να υποψιάζεσαι από την υπερβολή του πράγματος! Πόσο μάλλον, όταν αυτές δεν αφορούν στη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περίοδο.

Και πέρα απ' αυτό, όλο και κάπου φροντίζουν οι αρμόδιοι να αναφέρουν τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της Ελλάδας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Και, βέβαια, οι απόψεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της «συμμαχίας» στην υπόθεση έχουν ήδη κατατεθεί στο τραπέζι.

Και βέβαια, αν οι κυβερνώντες κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αξιοπιστία των διαψεύσεών τους και την «πίστη» τους στο «αντιτρομοκρατικό» δόγμα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι θα επιλέξουν.

Οσο για κάποιον ...πολιτικό μανδύα του πράγματος, αυτό κι αν είναι εύκολο να βρεθεί! Εδώ κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να βρει φόρμουλα και να καταψηφίσει τον «τρομονόμο» που υπέγραψε στις Βρυξέλλες!

ΜΟΛΙΣ ...1 δισεκατομμύριο ευρώ οι δαπάνες ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τις χτεσινές εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ακόμη μεγαλύτερη η δαπάνη.

«Το κόστος θα το μάθουμε μετά τη λήξη των Ολυμπιακών», είπε και γενικώς - προσθέτουμε - πολλά θα είναι τα ...κονδύλια, που θα μάθουμε τότε και κανείς δεν ξέρει γενικώς πού θα πάει ο λογαριασμός.

Το μόνο που ξέρουμε μετά βεβαιότητας είναι το ποιος θα τον πληρώσει (εμείς) και το ποιος θα τον επικαλεστεί, προκειμένου να παγιωθεί η λιτότητα για τα επόμενα 20 χρόνια (η κυβέρνηση).

ΠΑΝΤΩΣ, θαυμάσιο ήταν το επιχείρημα του Γ. Βουλγαράκη για το λόγο που πρέπει να παραμείνουν οι κάμερες παρακολούθησης στο κέντρο της Αθήνας και μετά την Ολυμπιάδα. Κοστίζουν δισεκατομμύρια, λέει, και είναι κρίμα να μη συμβάλουν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης....


Παπαγεωργίου Βασίλης

Επειδή, όμως, δεν τις πληρώνουν από την τσέπη τους οι κυβερνώντες καλό θα ήταν να το ξανασκεφθούν το πράγμα. Τους βεβαιώνουμε ότι ουδείς θα διαμαρτυρηθεί γι' αυτό το κόστος...

Χλευάζουν τη νοημοσύνη μας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το θράσος της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Τις προάλλες, ο υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα απορροφηθούν 500 άνεργοι στα προγράμματα STAGE, υποτίθεται για να καταρτιστούν, αλλά στην πραγματικότητα να προσφέρουν σχεδόν τσάμπα εργασία σε υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και για ορισμένο χρόνο. Και δε φτάνει, που το προαναφερόμενο μέτρο μόνο την ανεργία δεν αντιμετωπίζει, αλλά, χτες, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος υπουργός αποφάσισε πως η δαπάνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί από το Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), δηλαδή από λεφτά των εργαζομένων!!!

Ετσι, η κυβέρνηση, και παριστάνει πως νοιάζεται για την ανεργία, και εξασφαλίζει φθηνό ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό για τον κρατικό μηχανισμό - αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό - και ανακυκλώνει την ανεργία. Κι όλ' αυτά, χωρίς να βάλει δεκάρα τσακιστή. Αυτά είναι τα «περίφημα» μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή την προηγούμενη Τρίτη. Η ίδια και χειρότερη κοροϊδία, που βίωσε είκοσι και πλέον χρόνια ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συνένοχοι

Την παροιμία «θέλει και την πίτα στο ταψί και το σκύλο χορτάτο» σίγουρα τη γνωρίζετε. Δεν πρέπει, όμως, να τη γνωρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όλες αυτές τις μέρες στη Βουλή και στη διάρκεια της συζήτησης του νέου «τρομο-νομοσχεδίου», οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη μια υπερασπίστηκαν την υπογραφή τους, ως κυβέρνησης τότε, στις «ευρω-τρομοκρατικές» κατευθύνσεις της ΕΕ και τους σχετικούς «νόμους πλαίσια» και από την άλλη διαφώνησαν και καταψήφισαν με το «τρομο-νομοσχέδιο» της κυβέρνησης, το οποίο, όμως, αποτελεί συγκεκριμενοποίηση των πρώτων και όπως είπε ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, και ουσιαστικά δε διαψεύστηκε, το παρέλαβε κληρονομιά από τον προηγούμενο υπουργό.

Πάντως, αν νομίζουν ότι με τέτοια καμώματα θα ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού και θα κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι...

Τι θα κάνει;

Ούτε για τις είκοσι μέρες πριν από τις εκπτώσεις, το μόνο διάστημα του χρόνου που απαγορεύεται νομοθετικά η διενέργεια προσφορών, δε σταματούν τον ανελέητο πόλεμο των «προσφορών» τα λεγόμενα επώνυμα μαγαζιά. Ηδη οι καταγγελίες για καταστήματα που διαφημίζουν τις πραγματοποιούμενες την περίοδο αυτή προσφορές, μέσα στο εικοσαήμερο πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, πληθαίνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ερώτημα εάν η πολιτική ηγεσία θα δώσει εντολή να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο πολύ σημαντικό είναι εάν με τις νέες ρυθμίσεις, που ετοιμάζει για το καθεστώς των εκπτώσεων, θα περιορίσει δραστικά τις περιόδους κατά τις οποίες θα επιτρέπονται οι προσφορές στη διάρκεια του χρόνου. Μέτρο το οποίο είναι προς όφελος και των καταναλωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την «ελεύθερη αγορά», που αξιώνουν οι μεγάλες «αλυσίδες» και ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Ιδωμεν...

Ασυδοσία

Καλά έκανε ο Γ. Σουφλιάς και ζήτησε συγνώμη από τους χιλιάδες πολίτες που καθημερινά μαρτυρούν στην Εθνική Οδό, όμως θα ήταν ακόμα καλύτερα αν φρόντιζε να περιοριστεί η ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών εργολάβων, που ενώ οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας περιορίζονται καθημερινά σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, αναίτια και με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο έχουν κλείσει, εδώ και δυο βδομάδες, όλη τη διαδρομή από τη γέφυρα των λυμάτων μέχρι και μετά το φανάρι της Κηφισιάς. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά «ανοίγουν» και «κλείνουν» κατά το δοκούν την έξοδο του παράδρομου στην Εθνική Οδό, στο τελευταίο αυτό σημείο.

Είπαμε μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες είναι, αυτές κάνουν κουμάντο, αλλά ας κρατάμε και λίγο τα προσχήματα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για τη ζωή

Παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών και μια μέρα μετά την έκθεση - κόλαφο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η κοινωνική μάστιγα που θερίζει νέους ανθρώπους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ο μακρύς κατάλογος των νέων ανθρώπων που πέφτουν στη χρήση συνεχώς διευρύνεται, ενώ προωθούνται από πολλές μεριές οι θεωρίες, που θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες γενικά ...στους πολίτες και να απενοχοποιήσουν το κοινωνικό σύστημα.

Ομως, και τα προχτεσινά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ είναι αμείλικτα: Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι. Η ηλικία έναρξης της χρήσης έχει κατέβει στα 15,5 χρόνια και συνδέεται με εγκατάλειψη του σχολείου. Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και η έρευνα, που παρουσιάστηκε χτες από το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με την έρευνα, ανεργία και ναρκωτικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, αλληλοεξαρτώμενα. Το παζλ της τραγικής πραγματικότητας συμπληρώνουν λίγο παλιότερα στοιχεία άλλων φορέων, σύμφωνα με τα οποία το 10,1% των μαθητών του Λυκείου και το 1,4% των μαθητών του Γυμνασίου κάνουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, συνήθως κάνναβης. Αυτής, δηλαδή, της ουσίας, που κάποιοι θεωρούν «μαλακή», αλλά αποδεικνύεται από πολλές έρευνες ότι πρόκειται για τον προθάλαμο ένταξης στον «κόσμο» των ουσιών.

Τα πράγματα για τους κομμουνιστές, για τους ριζοσπάστες αγωνιστές, είναι ξεκάθαρα. Ανεργία, υποαπασχόληση, αλλοτρίωση και αποξένωση, εμπορευματοποίηση ιδεών και αξιών είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και αποτελούν τα κοινωνικά αίτια, που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Το καπιταλιστικό σύστημα στην κρίση του και το σάπισμά του βγάζει στο προσκήνιο μια από τις πιο απάνθρωπες μορφές του. Σπρώχνει ευάλωτους ανθρώπους στη χρήση, δημιουργεί τους πιο ευνοϊκούς όρους για την επιλογή ουσιών, «τραβάει το χαλί» της ζωής χιλιάδων νέων, κάτω από τα πόδια.

Και τη στιγμή που 15χρονα παιδιά «μπαίνουν στο λούκι» των ναρκωτικών, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πετύχουν την ελεγχόμενη διαιώνιση της τοξικοεξάρτησης και να πείσουν ότι τα ναρκωτικά είναι ένα μη αναστρέψιμο και αναγκαίο κακό. Ενας φόβος, που απλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Προωθούν και θεσμοθετούν τη χορήγηση υποκαταστάτων ως θεραπευτική πανάκεια, βάζουν από το παράθυρο την ιδιωτική πρωτοβουλία, οδηγούν σε μαρασμό τα κέντρα πρόληψης και τα «στεγνά» προγράμματα, όπου εξαρτημένοι, ερευνητές και γονείς δίνουν καθημερινή μάχη, αποδεικνύοντας ότι με συλλογικό αγώνα πετυχαίνονται νίκες, νέα παιδιά ξαναβρίσκουν τη ζωή.

Αυτή η προσπάθεια είναι που πρέπει να στηριχτεί. Αυτή η πάλη, για ζωή χωρίς ουσίες, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, συμβαδίζει αναγκαστικά με την πάλη για το μεροκάματο, για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων, για λαϊκή Παιδεία και Υγεία. Είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με προοπτική μια κοινωνία ανθρώπινη, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ