Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το περιεχόμενο των δημοψηφισμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί το ερώτημα να ήταν ακριβώς το ίδιο, στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, που έγιναν το Σάββατο στην Κύπρο, αλλά τα κριτήρια των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήταν αρκετά έως πολύ διαφορετικά και καθορίστηκαν, πρωτίστως, από τις συνθήκες, μέσα στις οποίες ζουν, όπως κι απ' αυτές μέσα στις οποίες διεξήχθη η διαπάλη των αντίθετων απόψεων. Με απλά λόγια, οι Ελληνοκύπριοι απάντησαν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, αν το «σχέδιο Ανάν» μπορεί να εξασφαλίσει μια δίκαιη λύση και την επανένωση της Κύπρου, μην έχοντας άλλα σοβαρά βαρίδια, πλην αυτών των ιμπεριαλιστικών πιέσεων και εκβιασμών. Αλλωστε, στα πλαίσια του ερωτήματος αυτού, διεξήχθη ο προδημοψηφισματικός διάλογος στην ελεύθερη Κύπρο.

Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους Τουρκοκύπριους. Το δικό τους «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» απαντούσε περισσότερο στις πολύμορφα καλλιεργούμενες προσδοκίες, για ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους (είτε με τη δήθεν επανένωση, είτε με τα «χρυσά κουτάλι» της ΕΕ, είτε με την απομάκρυνση του Ντενκτάς, την προώθηση μέτρων εκδημοκρατισμού, κλπ.), παρά στο περιεχόμενο του «σχεδίου» και τις διχαστικές του πρόνοιες. Γεγονός, το οποίο «καθρεφτίστηκε» και στην προδημοψηφισματική διαπάλη, ανάμεσα στους υποστηρίζοντες το «ναι» και τις προαναφερόμενες προσδοκίες, από τη μια, και την ολοκληρωτική άρνηση του Ρ. Ντενκτάς, για οποιαδήποτε λύση, από την άλλη.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία, που πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπόψη, από τον όποιον επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση των αποτελεσμάτων.

Ούτε καν τα προσχήματα...

Ισως, κάποιοι θεωρούν την πρωτοβουλία της δημάρχου Αθηναίων, ως κίνηση προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμείς, πάντως, πιστεύουμε ότι δε χάνει ευκαιρία, για να δώσει τη συμβολή της στην εξασφάλιση των κερδών των πολυεθνικών, ενόψει των Αγώνων, αφ' ενός και αφ' ετέρου στην παγίωση της γενικότερης λογικής, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση «συνέταιρο» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Αναφερόμαστε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της δημάρχου, με την παρουσία του υπευθύνου της Ομάδας Ολυμπιακής Χορηγίας της «Αλφα Μπανκ», Αρ. Καμάρα. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η εκδήλωση «Πανόραμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων», που θα πραγματοποιήσει η προαναφερόμενη τράπεζα στο Μετρό του Συντάγματος.

Και σε ό,τι αφορά, βέβαια, στη γενικότερη λογική, δε μας παραξενεύει το γεγονός. Οι πολιτικές θέσεις και απόψεις της δημάρχου είναι γνωστές. Η ωμή μετατροπή του πρώτου δήμου της χώρας, όμως, σε «φύλλο συκής» της κερδοσκοπικής δραστηριότητας των πολυεθνικών και η μη τήρηση των όποιων προσχημάτων είναι γεγονός αξιοσημείωτο...

Ο Γκορμπατσόφ...

Ενα νέο, διεθνές περιοδικό ετοιμάζεται. Είναι το «Green Cross Optimist» («Αισιόδοξος Πράσινος Σταυρός»), του ομώνυμου οργανισμού με διευθυντή τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος σε νέο ρόλο μετά τη διαφήμιση της πίτσας «Χατ» και από τη νέα του θέση - σύμφωνα με τη συνοδευτική προσωπική επιστολή προς πολλούς ξένους ηγέτες - δηλώνει για το νέο πνευματικό του τέκνο τα εξής: «Ευελπιστεί (σ.σ. το περιοδικό) να ενθαρρύνει υπεύθυνες ηγεσίες και επιλογές, να διανοίξει νέους δρόμους για συνεργασίες και καινοτομίες, να παρακινήσει τους ανθρώπους να θεωρήσουν τις προκλήσεις της ουσιαστικής ανάπτυξης όχι ως περιορισμούς, αλλά ως μία νέα ευκαιρία για την ανθρωπότητα, να επιδείξει τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητά της»!

Είναι, πράγματι, αξιοθαύμαστο το πώς κατορθώνει να διατηρεί την «αθωότητά του» ο άνθρωπος που τίναξε στον αέρα όνειρα, ελπίδες και, φυσικά, την ίδια την ΕΣΣΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Κι όχι μόνο την «αθωότητα». Οπως ο ίδιος τονίζει: «Το "Green Cross Optimist" θα εμπνεύσει τους αναγνώστες του με το όραμα των ανθρώπων που άλλαξαν τον κόσμο»...

... σε νέες «περιπέτειες»

Ιδού και ποιοι είναι αυτοί, που προστρέχουν να συνεισφέρουν στο πρώτο τεύχος στον «τιτάνιο αγώνα» του Γκόρμπι:

Ο Ισραηλινός Σιμόν Πέρες από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας του Οσλο, που μερικά χρόνια αργότερα όχι μόνο ξεπούλησε τους Παλαιστινίους, αλλά και για να κερδίσει τις εκλογές του 1996 διέταξε την επιχείρηση «σταφύλια της οργής» στο Λίβανο ως αντίποινα στη Χεζμπολά.

Επίσης, ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ, ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, πρωτεργάτης της εφαρμογής των μέτρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα - γίγαντα της Λατινικής Αμερικής που την οδήγησε εν ολίγοις στην καταστροφή, ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, ο άνθρωπος που ξεπούλησε την Επανάσταση των Γαριφάλων...

Σίγουρα, οι προαναφερόμενοι θα υπηρετήσουν αποτελεσματικά το στόχο του περιοδικού, όπως ορίζεται από τον εμπνευστή του: «Το "Green Cross Optimist" είναι οραματικό και αναζητά να προκαλέσει τη συμβατική σοφία»! Βαρύγδουπες, εύηχες λέξεις για ένα πολύ ποταπό εγχείρημα. Οπως ακριβώς έκαναν οι Γάλλοι Λουδοβίκοι για να κρύψουν τη βρώμα τους. Εβαζαν περούκες, χρυσοποίκιλτα ρούχα και τόνους αρωμάτων. Αρκεί να μην τους πλησίαζες, γιατί λιποθυμούσες από τη δυσωδία...

Βέβαια και ο παράς να πέφτει! Τους διάφορους ξεπεσμένους Εφιάλτες ανά την υφήλιο - στιλ Γκόρμπι - ο ιμπεριαλισμός δεν τους αφήνει να πεινάσουν! Αρκεί να τον προσκυνάνε! Κι ας τους θεωρούν όλοι τους - επισήμως και ανεπισήμως - «νούμερα»!!!

«Οχι» στο Σχέδιο Ανάν, «Ναι» στη λύση του Κυπριακού

Με απίστευτη ελαφρότητα και προφανή πικρία ορισμένοι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» έσπευσαν από το απόγευμα του Σαββάτου να ερμηνεύσουν το καταλυτικό «Οχι» των Ελληνοκυπρίων ως απόρριψη λύσης του Κυπριακού, ως άρνηση της «επανένωσης του λαού». Σε εντυπωσιακό συντονισμό με το «διεθνή παράγοντα» υιοθέτησαν το δίλημμα: «Αυτή η λύση ή καμιά λύση». Δίλημμα με το οποίο οι κ.κ. Ανάν, Πάουελ, Φερχόιγκεν, Σολάνα, Στρο, Φίσερ είχαν απειλήσει το λαό της Κύπρου ότι αν απορρίψει το «σχέδιο», θα το πληρώσει ακριβά!

Οι Ελληνοκύπριοι με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δύσκολο, όμως, να το «χωνέψουν» όσοι υπολόγιζαν ότι η πρωτοφανής σε διαστάσεις και ένταση διεθνής εκστρατεία για τον εκφοβισμό του λαού, θα οδηγούσε σε ένα πιο «ισορροπημένο» αποτέλεσμα και όχι στο συντριπτικό 76%.

Το 76% των Ελληνοκυπρίων επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, όχι όμως τη «λύση» του «σχεδίου Ανάν». Απορρίπτουν μια λύση που νομιμοποιεί την εισβολή και την κατοχή, οδηγεί στη διαίρεση και μάλιστα με φυλετικά κριτήρια του κυπριακού λαού, μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ακρωτηριάζει την ανεξαρτησία της, με το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και διατηρεί το απαράδεκτο, από πάσης απόψεως, καθεστώς των βρετανικών βάσεων.

Με το αποτέλεσμα του περασμένου Σαββάτου, ο λαός διακήρυξε τη θέλησή του να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο για μια λύση του Κυπριακού με τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς κηδεμόνες και «εγγυητές», όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα χτίζουν μαζί το κοινό τους μέλλον.

Αρνούμενοι να δεχτούν το μήνυμα του 76%, ορισμένοι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν», επέμεναν και χτες ακόμη ότι με το «Οχι» απορρίπτεται οποιαδήποτε λύση. Διάνθιζαν, μάλιστα, την άποψή τους με διάφορα επιχειρήματα όπως το ότι διαμορφώνεται εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας και κυρίως στη νεολαία ένα ισχυρό ρεύμα απόρριψης της ιδέας για τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Μια ματιά μόνο στα ποιοτικά στοιχεία του αποτελέσματος, όπως καταγράφηκαν στα exit polls, αποδεικνύει πόσο «μακριά νυχτωμένοι» είναι οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν τη λύση και την επανένωση, ψήφισαν κατά 71% «Οχι» στο «σχέδιο Ανάν». Επίσης, μόνον το 13% δήλωσε ότι «προτιμάει να ζει χωριστά απ' τους Τουρκοκύπριους», ενώ το ποσοστό του «Οχι» της νεολαίας (79%) δε διαφέρει από το γενικό ποσοστό. Αποστομωτικές απαντήσεις στους αυτόκλητους διερμηνείς της θέλησης του κυπριακού λαού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα... καθαριστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ» αποσπάσματα αστυνομικών, δημοτικών αστυνομικών και του... ΣΔΟΕ προκειμένου να εκδιωχθούν οι μικροπωλητές από την Αθήνα ανήγγειλαν χτες τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας. Μιλάμε... για «πογκρόμ».

Ειδικά αυτοί του ΣΔΟΕ φαίνεται ότι έχουν καθαρίσει με τους μεγαλο-φοροφυγάδες, αυτούς που φεσώνουν το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρανομούν με όποιον τρόπο μπορείτε να φανταστείτε και αποφάσισαν να ασχοληθούν με όσους διαθέτουν «πάγκους».

Επίσης, στο στόχαστρο θα μπουν οι τοξικομανείς της Ομόνοιας, οι άστεγοι, οι ζητιάνοι και γενικώς όσοι δεν κάνουν... για ντεκόρ.

Προφανώς, στην παραδεισένια Αθήνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου, δεν ταιριάζει η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί σε αυτή την πόλη. Ολοι οι παρείσακτοι πρέπει να εξαφανιστούν. Ας ξαναεπιστρέψουν μετά τη λήξη των αγώνων...

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις οι αρμόδιοι του υπουργείου Αμυνας περί των φοβερών και τρομερών σκανδάλων που προτίθενται να φέρουν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες που έγιναν - όπως λένε - από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αν προτίθενται να καθιερώσουν διαφάνεια και όχι περίεργες διαπλοκές στο θέμα, τότε ας ανακοινώσουν τι θα κάνουν γι' αυτό. Ομως το... χρήμα είναι πολύ σε αυτό το χώρο - και μιλάμε φυσικά για χρήματα των φορολογουμένων. Οπότε... κανείς δεν πρόκειται να ανακινήσει πολύ τα πράγματα.

ΚΙ ΟΜΩΣ... οι κλάψες για το «σχέδιο Ανάν» δεν έχουν ακόμη σταματήσει! Οι εγχώριοι «φανατικοί» του «ναι» επιμένουν να γκρινιάζουν για την ευκαιρία που χάθηκε. Τους θυμίζουμε πάντως ότι αυτοί από τους οποίους... πήραν ιδέες (ΕΕ και ΗΠΑ) ήδη κοιτάζουν την... επόμενη μέρα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο διεθνής χαρακτήρας του Κυπριακού

Γρηγοριάδης Κώστας

Μα δεν υπάρχει άλλο διεθνές πεδίο, απ' αυτά του ΟΗΕ και της ΕΕ, απαντούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν τους τίθενται ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος. Το βασικό ζήτημα, όμως, δεν είναι σε ποια πεδία θα διεκδικήσει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του προβλήματος η Κύπρος, αλλά ο διεθνής χαρακτήρας και το περιεχόμενο του Κυπριακού, που χρόνια τώρα συνεχώς υποβαθμίζεται και υπονομεύεται. Το γεγονός πως από πρόβλημα ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου (εισβολής και κατοχής, κατάλυσης της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μέλους - χώρας του ΟΗΕ), μετατράπηκε σε πρόβλημα ρύθμισης των όρων συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Το γεγονός, επίσης, πως μπήκαν στο περιθώριο οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δόθηκε η «ευχέρεια» στον Κ. Ανάν, να λειτουργήσει ως «υπάλληλος» των Αμερικανοβρετανών.

Γι' αυτά έχουν να πουν κάτι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή, όταν δίνουν την προαναφερόμενη απάντηση, συμπεριλαμβάνουν και την «προσαρμογή» του διεθνούς χαρακτήρα και περιεχομένου του κυπριακού προβλήματος στα επιθυμητά για τις «μεγάλες δυνάμεις» όρια; Στα όρια, δηλαδή, που βολεύει τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή και την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»;

Καταναλωτικά...

Σε διατεταγμένη υπηρεσία εμφανίζεται και πάλι το Ινστιτούτο Καταναλωτών, αυτή τη φορά σχετικά με την... εκστρατεία ενάντια στο παραεμπόριο, όπως - ούτε λίγο ούτε πολύ - παρουσιάζεται από κυβέρνηση και διάφορους φορείς. Ετσι, με προχτεσινή ανακοίνωση το ΙΝΚΑ, έρχεται να ενώσει τη φωνή του με όλους εκείνους που με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πολέμιοι του παραεμπορίου, παραβλέποντας ότι αυτοί οι ίδιοι είναι ταυτόχρονα θιασώτες των πολιτικών που το γεννούν και το γιγαντώνουν.

Καλά θα έκαναν τέτοιες «καταναλωτικές οργανώσεις», αντί να προσφέρουν την όποια επιρροή μπορεί να έχουν αυτά που κατά καιρούς λένε στην προπαγάνδα των εκάστοτε κυβερνήσεων, να την προσανατολίσουν στη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα και πραγματικά προβλήματα των καταναλωτών, κατονομάζοντας τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Να μην πέφτει καρφίτσα!

«Με αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό», δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, «οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων θα συγκλίνουν με αυτές των Ευρωπαίων συναδέλφων τους σε 8 με 10 χρόνια», χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού του εγχώριου κεφαλαίου από την πορεία των υπερκερδών στην οποία έχει μπει με τις ευλογίες της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οσο για την ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα, την απέδωσε (όπως άλλωστε και οι υπουργοί της πρώην και της νυν κυβέρνησης) στους κακομαθημένους καταναλωτές, που επιμένουν να τρώνε... μαϊντανό και ντομάτες εκτός εποχής, ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Δε δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει σαν «στημένες», από κόμματα και άλλα συμφέροντα, ορισμένες οργανώσεις καταναλωτών, που ασκούν κριτική στην αισχροκέρδεια του βιομηχανικού κεφαλαίου.

Καλή δίαιτα, λοιπόν και υπομονή για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι η ιδανική συνταγή για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ. Οσο για την απάντηση των εργαζομένων στην προκλητική κοροϊδία της εργοδοσίας και των πολιτικών και συνδικαλιστικών της υφιστάμενων; Πρωτομαγιά, κοντή γιορτή και να μην πέφτει καρφίτσα στις ταξικές ενωτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλη τη χώρα!

«Μεταλλαγμένος» κίνδυνος

Από την περασμένη Δευτέρα άρχισε η ελεύθερη διακίνηση τροφών, που περιέχουν σε ένα ποσοστό των συστατικών τους Γενετικά Μεταλλαγμένους Οργανισμούς - αρκεί να υπάρχει σήμανση πάνω στις συσκευασίες, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να τα αναγνωρίζουν.

Κατά πόσον, όμως, έστω και αυτή η πρόβλεψη για την «ανιχνευσιμότητα» πάνω στις συσκευασίες μπορεί να αποτρέψει να φτάσουν οι μεταλλαγμένες αυτές τροφές στο τραπέζι μας; Καθόλου, υποστηρίζουν πολλοί φορείς που έχουν ταχτεί κατά των μεταλλαγμένων. Πρώτα - πρώτα, γιατί δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβεβαιώνει ότι σε κάποιο προϊόν που δεν υπάρχει η απαραίτητη σήμανση δεν υπάρχουν και ποσότητες μεταλλαγμένων συστατικών. Και, δεύτερον, η σήμανση πάνω στις συσκευασίες «γενετικά τροποποιημένο» είναι τόσο ...διακριτική («ψιλά γράμματα», στην κυριολεξία), που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τη δεις.

Και, βέβαια, από την υποχρέωση της σήμανσης - ελέω οδηγίας της ...φιλοπεριβαλλοντικής ΕΕ - εξαιρούνται τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. τα γαλακτοκομικά), ακόμη κι αν τα ζώα που τα παρήγαν έχουν καταναλώσει μεταλλαγμένες τροφές!

Ενας νέος κίνδυνος, λοιπόν - μετά τις «τρελές αγελάδες» και τα κοτόπουλα με διοξίνες - παραμονεύει για την υγεία όλων. Και οι ένοχοι, δυστυχώς, θα παραμείνουν «λευκοί» κι ατιμώρητοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυναμικά στη μάχη των ευρωεκλογών

Βρισκόμαστε ήδη 48 μέρες πριν τις ευρωεκλογές της 13ης του Ιούνη και με την προχτεσινή Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκινάει ουσιαστικά η νέα αυτή μάχη για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Η πανεξόρμηση με το «Ρ» την Κυριακή ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πιο συστηματική επαφή με όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που βρήκαμε και στις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη, αλλά και για διεύρυνση αυτής της επικοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια, που χρειάζεται να έχει ακόμα πιο υψηλούς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, δεν πρέπει να αφήσουμε στιγμή να πάει χαμένη. Στη γειτονιά μας, στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο, σε κάθε τόπο δουλιάς, στα πανεπιστήμια και τις σχολές χρειάζεται να φτάσει η φωνή αντίστασης του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια της ένταξης της χώρας στις διαδικασίες της ιμπεριαλιστικής ενοποίησης, αρχικά της ΕΟΚ και μετέπειτα της ΕΕ, έχει πολλές επιβεβαιωθεί στις θέσεις του. Αυτό που πρόβαλε και προβάλλει είναι η αντίσταση, η ανυπακοή, η απειθαρχία, η ρήξη με το μονόδρομο της ΕΕ, που είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και τις άρχουσες τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών, όχι όμως για τους λαούς, την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές αντιλαϊκές επιλογές που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της λειτουργίας της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης. Και το πρόσφατο παράδειγμα των ωμών εκβιαστικών πιέσεων στην Κύπρο είναι μια ακόμα απόδειξη του τι εστί η ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ.

Οι κομμουνιστές καλούν τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν με βάση την πείρα που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια, να δουν τις τραγικές συνέπειες από την εφαρμογή των Συνθηκών της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο λαός μας, όπως και οι λαοί της Ευρώπης θα ζήσουν πολύ χειρότερες μέρες, αν δε λυτρωθούν από τη λογική του ευρωμονόδρομου και της υποταγής. Η απειθαρχία και η ανυπακοή που προτείνει το ΚΚΕ εντάσσεται στη διαδικασία της αποδέσμευσης από την ΕΕ των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, που μπορεί να ξεκινήσει όταν κάθε λαός, κάθε κίνημα συμβάλλει με την πάλη του. Ετσι θα δυναμώσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του αντιδραστικού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος. Ετσι θα αρχίσει να σχηματίζεται ο άλλος πόλος της συνεργασίας χωρών και κυβερνήσεων που θα έχουν λυτρωθεί από τα δεσμά της ΕΕ και θα χτιστεί μια εντελώς διαφορετική συνεργασία προς όφελος των εργαζομένων, που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο. Αυτή η Ευρώπη της ευημερίας, των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης και του σοσιαλισμού θα γίνει πραγματικότητα, γιατί είναι αναγκαιότητα για τους πολλούς.

Ντροπή τους!

Αυτοί που προπαγάνδισαν

το «ναι» με μέγα πάθος,

μην πείτε ότι έκαναν

εξ αμελείας λάθος,

σκοπίμως ενεργήσανε

το «ναι» να επικρατήσει,

γιατί είναι δούλοι υπάκουοι

σε ό,τι προστάζει η Δύση!

***

Αυτοί που προπαγάνδισαν

το σχέδιο απάτη,

ΠΑΣΟΚ και «Συν» και έμμεσα

όλοι οι «μπλε» πιλάτοι,

ας ντρέπονται αν έχουνε

έστω μια στάλα τσίπα,

που ξεπουλούσαν το νησί

σε ΝΑΤΟ, ΕΟΚ και ΗΠΑ!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ