Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρόσχημα η τρομοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε λέμε, αναπόφευκτα και κατανοητά είναι τα αισθήματα ανασφάλειας, που δημιούργησε στους λαούς της Ευρώπης - και τον ελληνικό - η πολύνεκρη επίθεση στη Μαδρίτη. Εύλογοι είναι και μια σειρά προβληματισμοί και φόβοι, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ασφαλή διεξαγωγή τους. Απ' το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την προσχηματική εκμετάλλευση της λεγόμενης τρομοκρατίας, ώστε να κινητοποιηθεί ένα τεράστιο στρατιωτικό-αστυνομικό δυναμικό στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, με αντίστοιχη τεράστια δύναμη πυρός, να επιβληθεί - ούτε λίγο ούτε πολύ - μια ΝΑΤΟική κατοχή στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να στρατιωτικοποιηθεί η δημόσια ζωή, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν αποδεχτούμε και πάρουμε τοις μετρητοίς όλα όσα λέγονται, περί «Αλ Κάιντα» και ισλαμικής τρομοκρατίας γενικότερα, τότε το πρώτιστο μέτρο ασφάλειας είναι η άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο του Τζ. Μπους, με πρώτα μέτρα την άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την παύση παροχής οποιασδήποτε στρατιωτικής «διευκόλυνσης» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Στοιχεία ανισότητας

Τα στοιχεία της Εφορίας απέχουν από την πραγματικότητα, όπως όλοι γνωρίζουν. Ακόμη κι αυτά, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, που σφραγίζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, για το οικονομικό έτος 2002, οι περίπου 5,1 εκατομμύρια Ελληνες, που έκαναν φορολογική δήλωση, δήλωσαν συνολικό εισόδημα 64,2 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρους εισοδήματος περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους υπάρχουν και εκατόν ενενήντα δύο (192) δισεκατομμυριούχοι, ο καθένας εκ των οποίων δήλωσε εισόδημα πάνω από 440.000 ευρώ και συνολικά περίπου 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κατέβαλαν συνολικούς φόρους 32 εκατομμύρια ευρώ.

Με άλλα λόγια, καρπώθηκαν το 3,5% του δηλωθέντος συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν το 0,6% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Κι όλ' αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας, τα οποία -επαναλαμβάνουμε- απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία...

«... Αντίθετα, είναι αυτή η ΕΤΑ που στα τέλη '70 μετατρέπεται σε μια οργάνωση που εκρήγνυται αργότερα σε μικρότερα γκρουπ της Ακροαριστεράς. Αλλη πλευρά της, πάλι, αρκετά σημαντική, πάει στο Κομμουνιστικό Κόμμα την τελευταία χρονιά του Φράνκο.

- Ησασταν κι εσείς μαζί τους και περάσατε στο Κομμουνιστικό Κόμμα...

- Εγώ ήμουν στο ΚΚ ακριβώς ένα χρόνο κι αυτό που κατάφερα ήταν να το διαλύσω. Ηταν μια επιχείρηση για να μετατρέψουμε το ΚΚ της Χώρας των Βάσκων σε μια οργάνωση που θα προέρχονταν από πρώην μέλη της ΕΤΑ της δεκαετίας του '60. Γι' αυτό και κάναμε μια μικρή συνωμοσία και μεταξύ άλλων εγώ έπρεπε αν είμαι μέσα στο ΚΚ και να το καταστρέψω, κάτι που έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση. Το πέρασμά μου από το μαρξισμό πέρασε από τον τροτσκισμό. Στα τέλη, λοιπόν, του φρανκισμού, το ΚΚ της Χώρας των Βάσκων επανοργανώνεται από κόσμο που προερχόταν από την ΕΤΑ...».

Το παραπάνω απόσπασμα συνέντευξης ανήκει στον Τζον Χουάριστι Λιναθέρο, πρώην μέλος της ΕΤΑ. Εναν 52χρονο σήμερα Βάσκο από το Μπιλμπάο, διδάκτορα Ρομανικής Φιλολογίας, καθηγητή Ισπανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες. Η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο» του περασμένου Σαββάτου και δε γνωρίζουμε, βέβαια, πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα λέει, αλλά και μόνο πως τα λέει είναι αρκούντως αποκαλυπτικά...

Οι «καλοί διαχειριστές» μένουν

Σε άλλη περίπτωση, ίσως, να αποτελούσε δείγμα γραφής ανιδιοτέλειας και αξιοκρατίας. Στη συγκεκριμένη, όμως, αποτελεί καθαρά λογική «καλής διαχείρισης». Αναφερόμαστε στη χτεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ο Στέργιος Νέζης, που διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο λιτό ανακοινωθέν επισημαίνεται πως ««ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης παραμένει στη θέση του ώστε να προχωρήσει με συνέχεια το έργο στη ΔΕΗ». Ετσι, ο μέχρι την περασμένη εβδομάδα ευρισκόμενος στο στόχαστρο της ΝΔ Στ. Νέζης μπορεί πλέον να συνεχίσει «το έργο στη ΔΕΗ».

Τίποτε το περίεργο, βέβαια. Ο άνθρωπος εφάρμοσε μια χαρά την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, λοιπόν, να τον διώξουν, αφού την ίδια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει και η ΝΔ; Για να στενοχωρεθούν οι «θεσμικοί επενδυτές»..;

Το ΝΑΤΟ ... ολυμπιονίκης

Υπό ΝΑΤΟικό κλοιό τίθεται η Ελλάδα στο όνομα της αντιτρομοκρατικής προστασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η ιδιότυπη «κατάσταση πολιορκίας» προβάλλεται από ορισμένους, δηλαδή από την κυβέρνηση της ΝΔ και την «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, ως το «αναγκαίο κακό» προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ ακριβώς, στο «αναγκαίο» του ούτως ή άλλως «κακού», ανοίγει ένας φαύλος κύκλος που θα μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει - και αν ακόμα δεχτούμε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι αυτή που προβάλλεται - είναι, τι σχέση έχουν τα αεροπλανοφόρα, τα ιπτάμενα ραντάρ, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πολεμικά πλοία, τα αντιαεροπορικά συστήματα και τόσα άλλα ΝΑΤΟικά συστήματα με την αποτροπή ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος; Οσο κι αν ψάξει κάποιος δε βρίσκει μια απάντηση από τους αρμόδιους που να πατάει στα πόδια της. Αντίθετα, αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι η ΝΑΤΟική κινητοποίηση έχει περισσότερο «πολιτική» και «ψυχολογική» σημασία. Δηλαδή, άλλοι είναι οι πραγματικοί σκοποί.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, οι Αμερικανοί, έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να ασκήσει τη «φιλειρηνική» πολιτική του. Θα ήταν σαν να ισχυρίζεται ότι καλεί κάποιος το λύκο να ...φυλάξει τα πρόβατα. Εξάλλου, ο ελληνικός λαός έχει συσσωρευμένη πείρα από τη δράση αυτού του οργανισμού. Το ΝΑΤΟ, από την ίδρυσή του, με συνέπεια αποτελεί δύναμη πολέμου, αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας για τους λαούς.

Στην πραγματικότητα αυτό που συντελείται, με τη ΝΑΤΟική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι η εδραίωση του σύγχρονου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως μοχλού των επεμβάσεων των τελευταίων χρόνων, για δήθεν λόγους ανθρωπιστικούς και φιλειρηνικούς. Ερχεται στην Ελλάδα για να μείνει στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, εργαλείο των οποίων είναι αυτή η λυκοσυμμαχία.

Ετσι, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα εξελιχθεί μια τεράστια ΝΑΤΟική επιχείρηση - καθώς θα ενεργοποιηθούν όλα τα σχετικά στρατιωτικά μέσα και τα οπλικά συστήματα - η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια τέτοια επιβεβαίωση του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης που διεκδικεί παρουσία όχι μόνο στα πολεμικά πεδία αλλά και στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας. Ετσι, η υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ανοίγει το δρόμο της καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ταυτόχρονα, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται εντατικά για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας» ξαναζωντανεύοντας το φάντασμα του «εσωτερικού εχθρού»...

Και δεν είναι μόνο αυτές οι παρενέργειες της ΝΑΤΟικής κινητοποίησης στη χώρα μας. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μετατρέπει, εκ των πραγμάτων, τους ίδιους τους Αγώνες σε ΝΑΤΟική επιχείρηση και κατά συνέπεια σε στόχο αυτών που εμφανίζονται, για όποιους λόγους επικαλούνται, ως πολέμιοι του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Μέσα σε αυτή την τρομο-υστερία που καλλιεργείται, η καλύτερη άμυνα απέναντι σε υπαρκτούς ή υποθετικούς κινδύνους από ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Κι άλλα μέτρα... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ακόμα και μια σόμπα υγραερίου να «έσκαγε» στο Τιμπουκτού, οι Αμερικανοί υπονοούσαν την παρουσία και δράση της «Αλ Κάιντα». Ολ' αυτά, όμως, μέχρι πρόσφατα, γιατί στην περίπτωση της επίθεσης στη Μαδρίτη άλλαξαν τακτική.

Στην τελευταία περίπτωση έσπευσαν να συμπαραταχτούν με τον «εκλεκτό» τους, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ρίχνοντας τις ευθύνες στην ΕΤΑ, αφού αυτό υπαγόρευε το εκλογικό συμφέρον του τελευταίου.

Τώρα το «γύρισαν» πάλι και η «Αλ Κάιντα» είναι η οργάνωση που φαίνεται να βαρύνεται με την ευθύνη και βέβαια θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο το γεγονός του θανάτου τόσων αθώων.

Η χτεσινή πρόταση του Ρομάνο Πρόντι, για «πανευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική συμφωνία» προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Με δεδομένη μάλιστα την αντιτρομοκρατική υστερία που επικρατεί στην Ευρώπη, αναρωτιέται κανείς τι περισσότερα μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν.

Ομως από ό,τι φαίνεται κάθε τι κακό μπορεί να γίνει και χειρότερο, αλλιώς ο Πρόντι δε θα έμπαινε στον κόπο να απευθύνει τέτοιες εκκλήσεις. Μάλλον, πρέπει να αναζητήσουμε τον ακόμη μεγαλύτερο «εξαμερικανισμό» του ελέγχου των Ευρωπαίων πολιτών, σε αυτή την πρωτοβουλία.

ΚΑΙ ΤΟ «ΣΟΟΥ» στο χώρο της Παιδείας συνεχίζεται. Βγάζουμε εξετάσεις - βάζουμε εξετάσεις προκειμένου να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε. Ο λόγος φυσικά για τις εξαγγελίες της νέας υπουργού που ανακοίνωσε την κατάργηση των Πανελλαδικών της Β΄ Λυκείου.

Η ουσία - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο - μένει εκτός συζήτησης. Οι θέσεις των εκπαιδευτικών κενές, οι δαπάνες σε χαμηλά επίπεδα και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων σε κακό χάλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ολοκλήρωση του έργου της «Μαραθώνιας Διαδρομής» ο Γιώργος Σουφλιάς τα κατάφερε να δεσμευτεί. Για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της «Ευρωπαϊκής Τεχνικής» που κηρύχτηκε έκπτωτη δεν ήταν δυνατόν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται ότι και γι' αυτούς τους κυβερνώντες η απόδοση των αμοιβών στους ανθρώπους που δουλεύουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε θεωρείται κρίσιμο θέμα, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μάλλον νομίζουν τους πάντες για... εθελοντές. Εκτός από τους ιδιοκτήτες των εταιριών που αναλαμβάνουν τα έργα, βέβαια...

Οψιμες επιφυλάξεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιφυλάξεις, για το «αν πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» διατυπώνουν οι χτεσινές «Ριπές» των «Νέων». Κι ανάμεσα σε άλλα σημειώνει και το εξής: «Τρίτον, και ασφαλώς πιο σημαντικό, εκφράζονται φόβοι πως με την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ οι Αγώνες γίνονται πιο ελκυστικός στόχος για τρομοκράτες».

Πράγματι, οι προαναφερόμενοι φόβοι είναι περισσότερο κι από εύλογοι. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή δήλωση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χ. Βερελή, ότι «η Ελλάδα είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ και μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορες υποδομές του, όμως, προέχει να μη δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε η Αθήνα να γίνει ο χώρος που θα διεξαχθεί ένα ντέρμπι ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Αλ Κάιντα».

Τόσο, όμως, οι επιφυλάξεις των «Νέων», όσο και αυτές του Χ. Βερελή, θα «έπιαναν» περισσότερο τόπο, εάν εκφράζονταν από την πρώτη στιγμή και, συγκεκριμένα, από την ώρα, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει - όπως όλοι γνωρίζουν - τις διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την ανάληψη από το τελευταίο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός και τα «Νέα», αλλά και ο κ. Βερελής, πιστεύουν, ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι αποκλειστικά και μόνον η «επίσημη» συμμετοχή του ΝΑΤΟ...

Πριν και μετά

Η ανεργία, η ακρίβεια, τα χαμηλά μεροκάματα και συντάξεις, η κατάσταση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ήταν τα βασικά ζητήματα, που συγκέντρωναν την προσοχή της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, σύμφωνα με τις σχετικές, προεκλογικές έρευνες της κοινής γνώμης. Και όλες φανέρωναν την ύπαρξη - στον έναν ή άλλο βαθμό - μιας λαϊκής δυσαρέσκειας έως και αγανάκτησης, για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, οι ίδιες εφημερίδες, που δημοσίευαν προεκλογικά τα αποτελέσματα των προαναφερομένων ερευνών και τις σχετικές αναλύσεις, θέλουν σώνει και καλά να πείσουν τους αναγνώστες τους, ότι η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στα φαινόμενα αλαζονείας, διαφθοράς, διαπλοκής, κλπ., κλπ. Με άλλα λόγια, όχι στο αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της πρώην κυβέρνησης, αλλά, αποκλειστικά και μόνο, στη μορφή άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Δηλαδή, αν η πρώην κυβέρνηση ασκούσε την ίδια πολιτική, χωρίς, όμως, τα προαναφερόμενα φαινόμενα αλαζονείας κλπ., θα ήταν λιγότερο έντονα τα προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας ή θα 'πεφταν λιγότερο «βαριά» στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού;

Μία από τα ίδια

Η αναζήτηση νέων πηγών κρατικών εσόδων, που δε θα προκαλούν επιβαρύνσεις στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και δε θα αναστέλλουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε τις προάλλες ο νέος υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αδ. Ρεγκούζας. Και, βέβαια, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η προτεραιότητα αυτή θα σφραγίσει τη «φορολογική μεταρρύθμιση» της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί με συγκεκριμένο νομοσχέδιο στις αρχές φθινοπώρου.

Σας λέμε από τώρα, λοιπόν, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι «μία από τα ίδια». Θα μειώνει ακόμη περισσότερο τους όποιους φόρους πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα γνωστά σε όλους φορολογικά «υποζύγια», τους εργαζόμενους και το λαό. Και δεν κάνουμε τους προφήτες. Αυτά προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ. Αλλωστε, τα ίδια με τον κ. Ρεγκούζα δήλωναν και οι διάφοροι υπουργοί Οικονομίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μετά οι εργαζόμενοι πλήρωναν... τη νύφη.

«Ο φόβος φυλάει τα έρμα»

Φαίνεται ότι αρκετοί, ειδικότερα στο χώρο των ΜΜΕ, στεναχωρήθηκαν για τα θετικά αποτελέσματα που έφερε το ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Μάρτη. Αυτό μπορεί ο καθένας που δεν έχει προκαταλήψεις να το διαπιστώσει παρατηρώντας τα όσα λέγονται και γράφονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά τις εκλογές. Αλλά, κυρίως, με το γεγονός πως έχουν φροντίσει να «εξαφανίσουν» τους εκπροσώπους του ΚΚΕ από κάθε είδους τηλεοπτικές εκπομπές συζήτησης και διαλόγου, τόσο όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα όσο και τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις. Ο φόβος να φθάσει σε πλατιές μάζες - και μέσα από τα ΜΜΕ - ο πραγματικά ανατρεπτικός λόγος και να γίνουν γνωστές -αυθεντικά, πέρα από τις διαστρεβλωτικές ερμηνείες τους - οι ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ, οδηγεί, φαίνεται, στον αποκλεισμό του Κόμματος και την αποσιώπηση των θέσεών του. Απλώς ακολουθούν το γνωστό «ο φόβος φυλάει τα έρμα», αλλά, τους διαβεβαιώνουμε πως ματαιοπονούν!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρομοϋστερία

Καθόλου τυχαία, ένα κλίμα μαζικού φόβου προς έναν «άγνωστο εχθρό» καλλιεργείται για άλλη μια φορά στον κόσμο, και ιδιαίτερα αυτήν τη φορά η έμφαση δίνεται στην Ευρώπη. Ο εχθρός παραμένει σκόπιμα «αόριστος και σχεδόν άγνωστος», για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα και κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για ...κάποια «Αλ Κάιντα», για την οποία όλα κι όλα που γνωρίζουμε είναι οι πληροφορίες, που μας έχουν δώσει οι τωρινοί της υποτιθέμενοι αντίπαλοι, οι Αμερικάνοι, και χτεσινοί δημιουργοί - σύμμαχοι, όπως οι ίδιοι έχουν ομολογήσει, από το 1980, εποχή του πολέμου για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας στο Αφγανιστάν. Της «φορτώνονται», επίσης, μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις, που, υποτίθεται, σε μερικές περιπτώσεις «παίρνει την ευθύνη» μέσα από πολύ περίεργα κανάλια και τρόπους, που κάθε άλλο παρά εγγυώνται κάποια αξιοπιστία (κάτι μυστήριες κασέτες, κάτι παράξενες καταχωρίσεις σε άγνωστα περιοδικά κλπ.). Πρόκειται, επίσης, γι' αυτήν την ίδια «Αλ Κάιντα», στην οποία, υποτίθεται, δόθηκε «αποτελεσματικό χτύπημα» με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν... Και όμως, σαν τον μυθικό Φοίνικα φαίνεται πως «ανασταίνεται» σε κάθε γωνιά της Γης, σύμφωνα με τις ανάγκες...

Αυτό δε σημαίνει φυσικά, σε καμιά περίπτωση, πως πίσω από κάθε δολοφονικό μαζικό χτύπημα βρίσκεται σώνει και καλά μια ιμπεριαλιστική σκηνοθεσία. Μπορεί να βρίσκεται, μπορεί και όχι. Σημασία έχει πως ο ιμπεριαλισμός ρίχνει όλα τα μέσα που διαθέτει, έτσι ώστε να εφαρμόζει στην πράξη την πολύ παλιά συνταγή «λαός φοβισμένος, εύκολα υποταγμένος».

Το είδαμε να εφαρμόζεται αμέσως μετά την 11η του Σεπτέμβρη, που για την ώρα έχει χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι στις συνειδήσεις των λαών για δύο τουλάχιστον εγκληματικούς πολέμους και άμεση εκδήλωση επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο (π.χ. Κούβα, Παλαιστίνη, ΛΔ Κορέας, Ιράν, Συρία, Βενεζουέλα...). Ταυτόχρονα, άνοιξε διάπλατες τις πόρτες, για να μπουν σε εφαρμογή οι πιο σκληροί «νόμοι ασφαλείας» (τρομονόμοι), που πρακτικά στόχο έχουν να περιορίσουν εκείνους που αντιστέκονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αλλον πρακτικό ρόλο αυτοί οι συγκεκριμένοι νόμοι δεν έχουν, γιατί μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οι χώρες όπου εφαρμόζονται τα πιο σκληρά «μέτρα ασφαλείας» αποδείχτηκαν και οι πλέον ευάλωτες σε τέτοια χτυπήματα, π.χ., ΗΠΑ, Ισραήλ.

Ο αληθινός εχθρός των λαών δεν είναι άγνωστος. Πρόκειται για το σάπιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που, για να υπάρχει και να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους λαούς, χρειάζεται τους πολέμους. Αυτό βρίσκεται στη φύση του. Αν δεν το είχε, θα ήταν κάτι άλλο. Δε θα ήταν ιμπεριαλισμός. Γι' αυτό και δημιουργεί - συντηρεί τους «άγνωστους εχθρούς», γι' αυτό και ποτίζει με φόβο τις συνειδήσεις.

Η μοναδική αποτελεσματική απάντηση των λαών είναι να μην του κάνουν το χατίρι. Να μην του επιτρέψουν, να τους τρομάξει. Να αντιστέκονται μαζικά και συντονισμένα στα σχέδιά του. Ακόμα και η καθυστέρηση σ' αυτά τα σχέδια είναι κέρδος. Ετσι, που να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να έρχεται όλο και πιο κοντά η ριζική ανατροπή του άρρωστου εγκληματικού συστήματος της εκμετάλλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ