Σάββατο 6 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενας ακόμη λόγος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές, μοίρασε απλόχερα υποσχέσεις από το Πεδίον του Αρεως ο Κ. Καραμανλής. Χτες, ήταν η σειρά του Γ. Παπανδρέου. Είτε πιστέψεις τον έναν, είτε τον άλλον και πάρεις τοις μετρητοίς, έστω κι ένα μέρος όλων όσων είπαν, τότε η Ελλάδα από μεθαύριο -άντε να δώσεις και μερικές βδομάδες περιθώριο...- θα γίνει ένας πραγματικός παράδεισος, για τους εργαζόμενους και το λαό. Και σημειώνουμε ιδιαίτερα το τελευταίο, γιατί παράδεισος είναι και σήμερα η Ελλάδα. Οι παραδεισένιες συνθήκες, όμως, ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο και το κατεστημένο. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και ο Γ. Παπανδρέου, έχουν δημόσια υποσχεθεί να κάνουν τις συνθήκες αυτές ακόμη περισσότερο παραδεισένιες

Οσοι εργαζόμενοι, λοιπόν και, πολύ περισσότερο, φτωχοί βιοπαλαιστές της πόλης και του χωρίου πιστεύουν ότι η Ελλάδα - όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα - μπορεί να γίνει παράδεισος, τόσο για τα μεγάλα αφεντικά, όσο και για το λαό, ας ψηφίσουν όποιον από τους δυο μοίρασε τις περισσότερες υποσχέσεις. Οσοι, όμως, πιστεύουν - απόλυτα δικαιολογημένα και σωστά - ότι αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη, τότε έχουν έναν ακόμη λόγο, να καταψηφίσουν τους εμπόρους της ελπίδας, να ρίξουν «μαύρο» στα κόμματα των αφεντικών και να δώσουν τη δύναμη της ψήφου τους στο ΚΚΕ.

Και πέντε από μένα...

Ακόμα και άδειες στους στρατιώτες μοιράζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υφαρπάσει με κάθε τρόπο και μέσο ψήφους. Ετσι, πριν από μερικές μέρες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Θ. Κοτσώνης παραβρέθηκε στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού στην Κόρινθο. Και λίγο μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας «χάρισε» επιπλέον πέντε μέρες άδεια στους φαντάρους...

Είναι προφανές ότι ο υφυπουργός, πέραν από τις όποιες... ευαισθησίες του απέναντι στους νεοσύλλεκτους, βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ψηφοθηρήσει και με τις άδειές τους. Αλλωστε, η Κόρινθος βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια, όπου πολιτεύεται ο υφυπουργός και μπορεί, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, να θεώρησε τους νεοσύλλεκτους ως «εν δυνάμει ψηφοφόρους του»!

Διαψεύδει... την αλήθεια

Στο χτεσινό φύλλο της «Αυγής», ο δήμαρχος Καλαμάτας Γ. Κουτσούλης (ΠΑΣΟΚ) επιχειρεί να διαψεύσει τον Π. Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε δημόσια στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την πρόσληψη 51 ατόμων με μερική απασχόληση στο Δήμο Καλαμάτας (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ρ»). Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως «λάσπη» τα καταγγελλόμενα, αποδίδοντάς τα σε «λανθασμένη πληροφόρηση» ή «ηθελημένη διαστρέβλωση».

Την απάντηση δίνει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά: «Στις 14/1/2004, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (ΠΑΣΟΚ) έφερε στο Σώμα πρόταση, να προσληφθούν 51 άτομα, με σύμβαση ενός έτους και με μερική απασχόληση, για να δουλέψουν στα γνωστά προγράμματα ("Βοήθεια Στο Σπίτι" κ.ο.κ.).

Η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (την οποία στηρίζει το ΚΚΕ), ψήφισε κατά γιατί με αυτά τα μέτρα ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, μπαίνει κόσμος σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και το κράτος ξεφορτώνεται δικές του υποχρεώσεις, όπως η Πρόνοια, φορτώνοντας τες στην ΤΑ, χωρίς, ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα.

Οι άλλες δυνάμεις ψήφισαν ως εξής:

  • Η «Ωρα του Δημότη» (ΝΔ), λευκό
  • Η «Ομορφη Πόλη» (την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ), υπέρ.

Ρωτάμε, λοιπόν. Πού είναι η λανθασμένη πληροφόρηση, η... ηθελημένη διαστρέβλωση και... η λάσπη; Μήπως αποτελεί λεπτομέρεια να υπερψηφίζει κανείς τέτοια χοντρά αντιλαϊκά μέτρα; Η υπερψήφιση δεν είναι στήριξη και συνεργασία;».

Και μια απάντηση στην «Αυγή»

Σημειώνει, επίσης, η ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας, σχετικά με το χτεσινό δημοσίευμα της «Αυγής»: «Η επιστράτευση του κ. Δημάρχου για να απαντήσει στο ΚΚΕ θυμίζει τη λαϊκή φράση "ρώτα και το μπάρμπα μου". Η ουσία, πάντως, είναι ότι οι δύο παρατάξεις υπερψήφισαν. Οτι και οι δύο παραθέτουν την ίδια λογική (κακή η μερική απασχόληση, αλλά τι να γίνει...).

Ούτε είναι η μοναδική περίπτωση σύμπλευσης των δύο (ή και των τριών παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) στην παρούσα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εχουμε, λοιπόν, δίκιο ή δεν έχουμε όταν λέμε ότι ο ΣΥΝ καλλιεργεί τη μοιρολατρία, ότι διευκολύνει το πέρασμα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, ότι παρά την κριτική που ασκεί - για τα μάτια - βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;».

Ψήφο δε χαρίζουμε

Ελάχιστες ώρες απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης και από τις ώρες αυτές δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό, ούτε μια ψήφος. Σ' αυτό το κρίσιμο διάστημα κρίνεται το μέγεθος της επιτυχίας ενός αγώνα που δόθηκε από τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Κάθε στοιχείο και πρώτο απ' όλα ο βαθμός αποδοχής των θέσεων του Κόμματος, γεννά αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να το «ροκανίσει» με οποιοδήποτε πρόσχημα. Γιατί οι μηχανισμοί των δύο συνεταίρων του δικομματισμού κινούνται και πάλι στα «θολά νερά».

Η εμπειρία τριάντα χρόνων, αυτή η προεκλογική μάχη αλλά και η «επόμενη μέρα», είναι τα ασφαλέστερα κριτήρια επιλογής για τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην κάλπη. Αν λοιπόν, η καταδίκη της πολιτικής του δικομματισμού είναι το πρώτο συμπέρασμα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το επόμενο σταθερό βήμα. Μια ψήφος με αντίκρισμα, με αποτελεσματικότητα, με καθαρή προοπτική.

Οι «ψιθυριστές» των τελευταίων ημερών λένε, μεταξύ των άλλων, ότι στις μονοεδρικές και τις διεδρικές περιφέρειες, όπου τα μικρότερα κόμματα δεν έχουν πιθανότητες εκλογής βουλευτή, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι «χαμένη». Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα και πρέπει να αποκαλυφθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτοί που το διακινούν. Ολες οι ψήφοι στο ΚΚΕ έχουν την ίδια αξία είτε στις μεγάλες, είτε στις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ανεξάρτητα από το αν το ποσοστό είναι μεγάλο ή μικρό, αφού από το συνολικό αριθμό των ψήφων σ' όλη την επικράτεια, καθορίζεται το ποσοστό του Κόμματος και ανεξάρτητα από το αν το ποσοστό σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλο ή μικρό, από το συνολικό αριθμό των ψήφων στις μείζονες περιφέρειες, λόγω λειτουργίας του εκλογικού νόμου, και σ' όλη την επικράτεια, εξαρτάται ο αριθμός των εδρών του στη Βουλή. Ετσι και μια ψήφος στο Καρπενήσι, στη Ζάκυνθο, στη Σάμο, στο πιο απομακρυσμένο χωριό, συμβάλλει ισότιμα στο συνολικό ποσοστό και στον αριθμό των βουλευτών του Κόμματος που θα εκλέξει ο λαός.

Αυτές τις ώρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες και άλλες ακόμη προσπάθειες από τους «μηχανισμούς» των δύο μεγάλων κομμάτων. Η μάχη αυτή θα τελειώσει όταν οι κάλπες θα κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής.

Μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν έχουν να «χαρίσουν» τίποτε σε κανέναν. Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και με το ψηφοδέλτιο στο χέρι θα δώσουν αυτή τη μάχη για ένα ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή και το λαό. Και το βράδυ της Κυριακής θα είναι δική τους η νίκη, νίκη των λαϊκών συμφερόντων, ήττα του δικομματισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής. Η «επόμενη μέρα» θα είναι η μέρα των αγώνων, της ελπίδας, η αρχή του δρόμου για τη λαϊκή συμμαχία, τη λαϊκή εξουσία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα κάλπη-κα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΚΑΛΠΗ είναι ...άτιμο πράγμα! Μοιάζει λίγο με χωράφι. Ο,τι της ρίξεις, αυτό φυτρώνει και μετά αυτό «απολαμβάνεις», είτε είναι καρπός, είτε αγκάθια. Μοιάζει και με ζωάκι επίσης, αφού ανάλογα με το τι θα την ταΐσεις, έτσι σου φέρεται.

Επίσης, έχει την ...ιδιοτροπία να τα ...διαστρεβλώνει - η άτιμη - αρκετά τα πράγματα! Αν βάλεις μέσα, ας πούμε, «συμμετοχικό» και «δημοκράτη» Γιωργάκη, την άλλη μέρα δε βγάζει το ίδιο. Αντιθέτως, σου προκύπτει ...«Τζορτζ», κάργα αμερικανόφιλος και σε «πήζει» στη λιτότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις και τον αυταρχισμό, για μια 4ετία!

Το ίδιο συμβαίνει και αν ρίξεις «χαμογελαστό Κωστάκη» «φίλο» των νέων, των πολυτέκνων και των αναξιοπαθούντων. Μετά, του φεύγει το χαμόγελο και μένει η ...πολιτική του και καταλαβαίνεις για τα καλά τι εννοούσε, όταν έλεγε «κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Εν κατακλείδι δεν είναι να το ...φοβάται κανείς το κουτί της κάλπης και δε χρειάζεται να υπολογίζει κάθε λογής εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα. Ομως, ούτε και να το «παίρνει στην πλάκα» είναι!

Μόνο ένα δεδομένο υπάρχει: Πως όποιος βγει σήμερα κυβέρνηση, θα είναι απέναντί σου, γι' αυτό στην κάλπη δεν ψηφίζεις μόνο. Προετοιμάζεσαι, και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερα. Ετσι ...ρίχνεις ΚΚΕ.

ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ και η Αννα Διαμαντοπούλου, «το ΠΑΣΟΚ τιμά την Ελληνική Αστυνομία». Το είπε, βέβαια, για να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Πάγκαλου - περί «αναποτελεσματικότητας», με αφορμή την ιστορία των διαβόητων φυλλαδίων - όμως έχει τη ...συμβολική αξία του.

Διότι - εδώ που τα λέμε - όσα χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, έχει ...τιμήσει δεόντως την Αστυνομία. Η τελευταία φορά ήταν με τους αγρότες του Αιγίου...

Αλλωστε, και τους ίδιους τους ...αστυνομικούς, όπως όλοι θυμόμαστε, χτύπησαν τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα, όταν ζήτησαν επιδόματα. Οπότε δικαίως την «τιμά» την Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στον «εχθρό - λαό»!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αίσχος χωρίς όρια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το θράσος και το αίσχος τους δεν έχει όρια. Είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τηλεφωνούν αδιάκριτα όπου βρουν και ζητούν την ψήφο τάζοντας απίστευτα πράγματα. Θαυμάστε τι έγινε χτες και προχτές με μερικούς υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τηλεφώνημα πρώτο:

- Γεια σας. Είμαστε από το πολιτικό γραφείο του κυρίου Αντωνακόπουλου, του υποψήφιου Ηλείας του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να μας ψηφίσετε.

- Οχι. Εγώ ψηφίζω ΚΚΕ.

- Μα γιατί; Εχετε δουλιά; Θέλετε να σας βοηθήσουμε;

- Εχω δουλιά, αλλά και να μην είχα ΚΚΕ θα ψήφιζα.

- Ελάτε να τα πούμε από κοντά. Μπορούμε να σας κλείσουμε και ραντεβού.

- Το κινητό μου πού το βρήκατε και με παίρνετε;

- Δεν μπορούμε να σας πούμε».

Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε από το πολιτικό γραφείο του κυρίου Ζαφειρόπουλου, επίσης υποψήφιου στο νομό Ηλείας και το τρίτο από το πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργακόπουλου, υφυπουργού Ανάπτυξης και υποψήφιου βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ. Το τροπάριο ήταν το ίδιο. Εταζαν δουλιά, ζητούσαν ψήφο, έκρυβαν πώς βρήκαν το κινητό τηλέφωνο του ψηφοφόρου και επέμεναν ακόμα κι όταν άκουγαν ότι ο ψηφοφόρος ψηφίζει άλλο κόμμα.

Το πώς εξασφάλισαν τα τηλέφωνα είναι γνωστό. Πήραν τους καταλόγους των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν σε Αττική και Πειραιά, όπου οι ψηφοφόροι έχουν δηλώσει τους αριθμούς και των κινητών τηλεφώνων. Μόνο που είναι απόρρητα... Λεπτομέρειες...

Τάζουν και ιατρική βοήθεια...

Το επόμενο τηλεφώνημα είναι αποκαλυπτικό του τρόπου, με τον οποίο προσπαθούν να κλέψουν τις ψήφους. Δε διστάζουν να παίζουν ακόμα και με προβλήματα υγείας.

«- Γεια σας. Σας πήραμε για να σας πούμε να ψηφίσετε τον κ. Αντωνακόπουλο (σ.σ. υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ) και να έρθετε να σας δώσουμε και ψηφοδέλτιο. Ο κύριος Αντωνακόπουλος είναι νέος άνθρωπος, γιατρός και πρέπει να τον στηρίξετε.

- Ξέρετε...

- Κι αν έχετε και κάποιο προσωπικό πρόβλημα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Αν μας βοηθήσετε... Ο κύριος Αντωνακόπουλος είναι γιατρός... Αχρείαστος να 'ναι βέβαια. (Γέλιο...)

- Εχω κάποιο πρόβλημα υγείας...

- Ε, τότε, ελάτε να σας δει κι ο υποψήφιος. Είναι γιατρός....

- Πού να έρθω;

- Ελάτε να σας δει ο γιατρός. Το γραφείο του είναι Γλάδστωνος 5, στο κέντρο της Αθήνας. Ελάτε και αύριο το πρωί αν μπορείτε».

Το μόνο που δεν έκαναν ήταν να του κλείσουν κρεβάτι σε νοσοκομείο. Αν και δεν αποκλείεται σήμερα να τον πάρουν τηλέφωνο και να του τάξουν δωρεάν εγχείρηση...

Περισσεύει το θράσος

«Δεσμεύομαι ότι οι κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων θα διαμορφωθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2001 στις 152.000 δραχμές». Αυτά υποσχόταν ο Κ. Σημίτης, τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας, στην προεκλογική περίοδο του 2000. Από τότε, έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια και η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ βρίσκεται στα 410 ευρώ, δηλαδή, κάτω των 150.000 δραχμών.

Και, όμως, έχουν το θράσος, να ξαναβγαίνουν στις εξέδρες και στα μπαλκόνια, μοιράζοντας νέες υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες...

Μετεκλογική λαίλαπα ακρίβειας

Οπως όλοι γνωρίζουν, αύριο ψηφίζουμε. Πόσοι γνωρίζουν, όμως, ότι μεθαύριο, 8 Μάρτη, δεν είναι μόνον η μέρα ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από το όποιο κόμμα έρθει πρώτο στις εκλογές, αλλά και η μέρα λήξης του «μορατόριουμ» των ανατιμήσεων; Μάλλον, λίγοι, ίσως και πολύ λίγοι...

Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι εδώ και δύο μήνες - ουσιαστικά από την 1η Γενάρη - έχει υπάρξει ένα άτυπο «μορατόριουμ» ανατιμήσεων, που ζήτησε και έλαβε «μετά πολλών κόπων και βασάνων» η κυβέρνηση από τους βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Ετσι, οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει με το νέο χρόνο κινήθηκαν στα «επιθυμητά» για την κυβέρνηση επίπεδα του 3,5%. Και σε ό,τι αφορά την προεκλογική και ψηφοθηρική σκοπιμότητα της κυβερνητικής ενέργειας είναι ολοφάνερη. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη μετεκλογική λαίλαπα των ανατιμήσεων, τα πράγματα είναι αρκετά σκοτεινά. Εμείς απλώς σας μεταφέρουμε ότι στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ήδη ανακοινωθεί οι προθέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για αυξήσεις τιμών, που κινούνται από 5% έως και 10% ή και ακόμη περισσότερο.

Πάρτε κι αυτό υπόψη σας, επομένως, όταν ψηφίζετε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δαγκωτό ΚΚΕ

Φτάσαμε ήδη στο νήμα για την αυριανή εκλογή, που όλοι χαρακτηρίζουν ως πολύ κρίσιμη. Για τους κομμουνιστές, τις κομμουνίστριες και τους συνεργαζόμενους πρόκειται για άλλη μια πολιτική αναμέτρηση όπου μπορεί ο λαός να κάνει ένα ακόμα βήμα στο μακρύ αγώνα για τη χειραφέτησή του. Τα παχιά λόγια των συνεταίρων του δικομματισμού, που συγκρούονται με την πολιτική τους πρακτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, και με την τωρινή προεκλογική περίοδο, δεν πείθουν πια πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους. Οι μάσκες σιγά σιγά πέφτουν.

Το ΚΚΕ κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν. Να μην επηρεαστούν από τις υποσχέσεις, αλλά να ενημερωθούν για τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δείχνουν και τι σχεδιάζουν για το μέλλον. Κυρίως κάλεσε τους εργαζόμενους να κρίνουν με βάση δύο κριτήρια. Πρώτον, την εμπειρία που αποκόμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη στάση που κράτησε το κάθε κόμμα στη Βουλή, στην κοινωνία, στους αγώνες. Και δεύτερον να προτάξουν τις σύγχρονες δικές τους λαϊκές καθημερινές ανάγκες κόντρα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την περιβόητη αντοχή της οικονομίας τους, δηλαδή να απαιτήσουν χτύπημα των υπερκερδών του κεφαλαίου και να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων.

Ο εργάτης πρέπει να σκεφτεί όλες τις μάχες που έδωσε το εργατικό κίνημα για δουλιά με δικαιώματα, τη μάχη για να μην περάσει η αντιασφαλιστική λαίλαπα, τις καθημερινές μάχες για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και να σκεφτεί τη στάση των κομμάτων. Να μην ξεχάσει τα γκλομπς της «συμμετοχικής δημοκρατίας», τις απεργίες που κηρύσσονταν παράνομες και καταχρηστικές, την κοινωνική συναίνεση που επιχειρήθηκε από κοινού από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τον ΣΥΝ, προκειμένου να τον γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα. Ο αγρότης πρέπει να θυμηθεί την πολιτική που τον ξεκλήρισε, που τον έδιωξε από το χωράφι και τον εξαθλίωσε. Είναι η πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και στηρίζουν όλα τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού μονόδρομου. Η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ξεχάσει ότι χρυσοπληρώνει για την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει σήκωμα του αναστήματος για κάθε άνθρωπο που θέλει να αλλάξει τη ζωή του. Σημαίνει χειραφέτηση από ψευτοδιλήμματα, αλλά και από ρουσφέτια και μικροσυμφέροντα που υποσκάπτουν τα πραγματικά ταξικά συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που πιάνει τόπο για το σήμερα και το αύριο, γιατί είναι στήριξη στο κόμμα που θα βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι και μετά τις εκλογές. Και η επόμενη μέρα πρέπει να είναι στο μυαλό και στην προσοχή των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από το δικομματισμό με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να είναι ισχυρό το λαϊκό αντίπαλο δέος. Δαγκωτό λοιπόν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί μας περιμένουν αγώνες αύριο.

Σκέψου

Οχι νέα αυτοκτονία,

όχι πάλι χαρακίρι

χρόνια οι δύο στα ηνία

κι άντε πες είδες χαΐρι;

βάρη, φτώχεια κι αγωνία

σου φορτώσαν κακομοίρη!

***

Οχι πάλι στην αγχόνη,

όχι πάλι στην κρεμάλα

πιο σκληροί θα έρθουν χρόνοι

και δεινά πολύ μεγάλα

με τους ίδιους στο τιμόνι

δεν υπάρχει ελπίδα στάλα!

***

Οχι λάθη πια, νισάφι

θύμα πόσο θα 'σαι ακόμα;

Οχι πάλι ψήφο στράφι,

στου λαού δώστην το κόμμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ