Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προεκλογική κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει επισκεφτεί και άλλες φορές - αραιά βέβαια - στεγνά προγράμματα απεξάρτησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αλλά η επίσκεψή του στη Θεραπευτική Κοινότητα «Διάβαση» το περασμένο Σάββατο, φαίνεται να πήρε εσπευσμένο χαρακτήρα καθώς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις με τις τελευταίες δηλώσεις του για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» και την αντιμετώπιση των χρηστών.

Ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με παιδιά που μέσα απ' τη χρήση οδηγήθηκαν στο περιθώριο, πιστοποιώντας με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η εξάρτηση είναι το ίδιο οδυνηρή απ' όποια ουσία κι αν προέρχεται. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα παιδιά με το προσωπικό τους παράδειγμα έδειξαν - κόντρα στη λογική τού δε «γίνεται τίποτε» ή της διαχείρισης του προβλήματος - ότι μπορούν να «καθαρίσουν», ν' αλλάξουν τη ζωή τους και να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμιά ουσία. Αλήθεια, τις συζήτησε αυτές τις πλευρές ο Γ. Παπανδρέου; Και τι απάντησε στα παιδιά, αν του έθεσαν αυτά τα πελώρια ερωτήματα;

Πάντως, ό,τι κι αν απάντησε, μια επίσκεψή του σε μια θεραπευτική κοινότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως προεκλογική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις θεωρίες της ναρκοκουλτούρας που υποστήριξε κατά καιρούς, όπως η καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες για προσωπική χρήση ή την ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών, στο όνομα ανθρωπιστικών αισθημάτων.

Ετσι εννοούν την «ενότητα»...

Βιομηχανία νοθείας σε βάρος των ταξικών δυνάμεων και της γνήσιας αποτύπωσης των πραγματικών συσχετισμών στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει στήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Την προηγούμενη βδομάδα, είχαμε την απόπειρα αποκλεισμού ταξικών συνδικάτων στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτή τη βδομάδα στο στόχαστρο μπαίνουν ταξικά συνδικάτα στη Βιομηχανία Γάλακτος Τροφίμων ενόψει και του συνεδρίου της.

Το προκλητικό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρωτοστατούν συνδικαλιστικά στελέχη που ανήκουν στο χώρο του ΣΥΝ. Μάλιστα, ο Κ. Νικολάου - συνδικαλιστής του ΣΥΝ - κατέθεσε χτες στη διάρκεια εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να αποκλειστούν από το συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος, 29 αντιπρόσωποι από το Συνδικάτο Λάρισας, που είναι και το μεγαλύτερο στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Κατά τα άλλα, οι δυνάμεις του ΣΥΝ, από τα τηλεπαράθυρα, κόπτονται για την «ενότητα» και τη «συνεργασία» της Αριστεράς!!! Μέσα βέβαια στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκεί που κρίνεται το μεροκάματο και ο ιδρώτας του εργάτη, συνδικαλιστικά τους στελέχη δίνουν εξετάσεις στην εργοδοσία. Να τους χαίρονται. Και εις ανώτερα...

Πρόκληση στη μνήμη του Κιλελέρ

Το Κιλελέρ, τον τόπο της θυσίας και μνήμης των Θεσσαλών κολίγων, τον τόπο όπου τιμώνται οι μεγάλοι αγροτικοί αγώνες και ο πρωτομάρτυρας του αγροτικού κινήματος Μαρίνος Αντύπας, επέλεξε να εμφανιστεί, προχτές το βράδυ, για να ακούσει από τις τηλεοράσεις τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την επικύρωση της εκλογής του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ο Γ.Α. Παπανδρέου. Προφανώς αυτό έγινε με τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του, σε μια επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών, πως, τάχα, η επιλογή του σηματοδοτεί κάτι καλύτερο για τους αγρότες. 'Η, ακόμα χειρότερα, τη δικαίωση των αγώνων της αγροτιάς! Ομως, τα τόσα δεινά που έχει σωρεύσει, μέχρι σήμερα, η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραγραφούν από τους αγρότες. Πολύ περισσότερο, καθώς η ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά συνεχίζεται σε ακόμα χειρότερη εκδοχή, αυτή η κίνηση μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί για τους αγρότες. Γιατί, εκτός όσων μέχρι σήμερα πληρώνει η φτωχομεσαία αγροτιά με την ΚΑΠ, ο Γ.Α. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το Γενάρη 2004, υπέγραψε και τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων κατά 55% τα επόμενα χρόνια. Κατά 45% μείωση εξαγωγικών επιδοτήσεων και 36% των εισαγωγικών δασμών. Ετσι και η κίνηση αυτή μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί και οι μικρομεσαίοι αγρότες οφείλουν να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στις 7 Μάρτη.

«Οχι» στη διεύρυνση της εκμετάλλευσης

Επικυρώνεται αύριο στη Βουλή η συμφωνία για την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επενδύσει και προεκλογικά στη σημερινή διαδικασία για να υπενθυμίσει ότι η «διεύρυνση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι και έργο της δικής της προεδρίας, αλλά και για να ισχυριστεί ότι η ένταξη της Κύπρου αποτελεί συμβολή καίριας σημασίας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Οσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες συνιστά αναγνώριση των τετελεσμένων του 1974, της εισβολής και κατοχής, συνιστά τη λεγόμενη ευρωδιχοτόμηση. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφεύγει συστηματικά να χαρακτηρίσει το κυπριακό πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Απ' την άποψη αυτή δεν μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να πανηγυρίζεται ως «σημαντικότατο βήμα» για την επίλυση του Κυπριακού. Πολύ περισσότερο όταν είναι εν εξελίξει το σχέδιο για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια καθαρά αμερικανική λύση.

Γενικότερα η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών μπορεί να ικανοποιεί τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για την ανακατανομή των αγορών, μπορεί να ικανοποιεί τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ για την επέκταση της ηγεμονίας τους.

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η διεύρυνση στοίχισε και συνεχίζει να στοιχίζει ακριβά στους λαούς αυτών των χωρών. Αν πάρουμε υπόψη ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη «ζώνη του ευρώ» είναι 26.445 ευρώ, μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε στις χώρες αυτές αφού: Στην Πολωνία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 5.100 ευρώ, στην Ουγγαρία 5.700, στην Τσεχία 6.200, στη Σλοβακία 4.200, στη Λιθουανία 3.800, στη Λετονία 3.600, στην Εσθονία 4.500, στη Σλοβενία 10.500.

Το ΚΚΕ, ξεκάθαρο και συνεπές με τις θέσεις του για το χαρακτήρα και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στάθηκε και στέκεται ενάντια στην πολιτική της διεύρυνσης της εκμετάλλευσης αυτών των χωρών και των λαών τους. Η ένταξή τους στην ΕΕ των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του πολέμου και της καταστολής θα προσθέσει νέα δεσμά και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση. Τα συμφέροντα των λαών βρίσκονται στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Σε μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Εμπόδια και «εμπόδια»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον πολίτη. Μόνο που δε θα τα ανατρέψει, όπως υπόσχεται. Γιατί, βλέπετε, το κυριότερο εμπόδιο είναι ...η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το Σαββατοκύριακο που πέρασε είναι εξαιρετικά διδακτικό, για το πώς αντιλαμβάνεται το κυβερνών κόμμα τον πολίτη: Είναι πολύ καλός και τον θέλει κοντά του, όταν πρόκειται να ψηφίσει τον μόνο υποψήφιο για την προεδρία του.

Είναι, όμως, κακός και ανεπιθύμητος, όταν διεκδικεί το δίκιο του και διαδηλώνει. Τότε το ΠΑΣΟΚ τον αποστρέφεται και μπορεί κανείς να «πλησιάσει» το Κίνημα, όσο ...τον αφήνουν τα ΜΑΤ.

Οσο για τη (τηλεοπτική) συνήθεια του νέου προέδρου να συχνάζει σε καφενεία με αγρότες, δε θυμόμαστε αν ίσχυε τότε που τα ΜΑΤ ξεφούσκωναν τα λάστιχα από τα τρακτέρ και όταν τα δακρυγόνα ήταν η μόνη απάντηση που έπαιρναν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΑΚΟΜΑ και σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις της, αυτή η κυβέρνηση βόλεμα προς τους παράγοντες των ΜΜΕ φρόντισε να κάνει. Ο λόγος για τον περιορισμό του υποχρεωτικού χρόνου προβολής των κομμάτων στην τηλεόραση, που μειώθηκε κατά 70%, μιλάμε...

Φυσικά, κάτι τέτοιο μικρές επιπτώσεις έχει σ' αυτούς που τα «έχουν πλακάκια» με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Την πολυφωνία και την ενημέρωση του πολίτη βλάπτει.

Μόνο που κάτι τέτοια είναι ...ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες την προεκλογική περίοδο, αφού προέχει η «πράσινη μονοκρατορία» στα μέσα επικοινωνίας. Είναι προφανές ότι το παιγνίδι «στήνεται» περισσότερο από ποτέ.

ΩΣΤΕ «στενούς συνεργάτες» στη ΓΣΕΕ ψάχνει το ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως είπε χτες ο Γιώργος Παπανδρέου που επισκέφθηκε τη Συνομοσπονδία. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ...κατάλαβε τι εννοούσε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ερμο Περιστέρι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το Περιστέρι γίνεται περιζήτητο όταν οι κάθε είδους ταγοί θέλουν να δείξουν τα φιλολαϊκά τους αισθήματα. Ετσι και ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε το Περιστέρι για να ασκήσει το εκλογικό του καθήκον στα πλαίσια της «συμμετοχικής δημοκρατίας» για την εκλογή του ίδιου στη θέση του προέδρου της «δημοκρατικής παράταξης».

Και την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου διάβαζε στις κάμερες το μήνυμα που εμπνεύστηκε περπατώντας στους δρόμους του Περιστερίου και έστειλε μέσω του Διαδικτύου, τηλεθεατής αναστέναξε και θυμήθηκε τον Οθωνα Λέφα Τετενέ.

Ηταν δε ο Οθων Λέφας Τετενές κατασκευαστής κατοικιών μετά τον πόλεμο και η μαρίδα τον είχε πείσει να σχηματίσει κόμμα και να κατέλθει σε κάποιες απ' τις εκλογές στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εφτασε λοιπόν ο «μεγάλος αρχηγός» μέσα σε Κάντιλακ για να μιλήσει σε συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Ο υπηρέτης - που φορούσε φράκο και κασκέτο - άνοιξε την πόρτα κι ο αρχηγός μισοβγήκε απ' την Κάντιλακ. Αφού χαιρέτησε τη συγκεντρωμένη μαρίδα, είπε: «Γνωρίζω εγώ από προβλήματα των λαϊκών συνοικιών, διότι κατοικώ εις την Εκάλην».

Και αμέσως μετά μπήκε στην Κάντιλακ και έφυγε.

Και ο τηλεθεατής συμπλήρωσε: «Το διάβα του αποτυπώθηκε στο σύνθημα που γράφτηκε στους τοίχους: Κώθων Ελέφας Ντενεκές».

Αυθόρμητη συμμετοχή...

Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λέει ό,τι θέλει για το πόσοι συμμετείχαν στην επικύρωση της αρχηγίας Γ.Α. Παπανδρέου. Οπως είναι σίγουρο πως χιλιάδες και χιλιάδες πολίτες, οπαδοί ή μη του ΠΑΣΟΚ, εξαναγκάστηκαν να προσέλθουν... αυθορμήτως, εκόντες - άκοντες όπως λέμε, για να ψηφίσουν για νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ή για... Καίσαρα! Πολλά περιστατικά και υποθέσεις θα μπορούσε να παρατεθούν. Χαρακτηριστικό, νομίζουμε, είναι και τούτο που απάντησε, στο νομό Βοιωτίας, ένας νεαρός, αφού προσήλθε και ψήφισε, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο συμμετείχε στην ψηφοφορία: «Δεν είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, όμως θα ψήφιζα το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελα να έρθω αλλά φοβήθηκα ότι αν δε συμμετείχα δε θα με παίρνανε στα προγράμματα που μου είχε υποσχεθεί ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ». Και βέβαια δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ολοι γύρω μας ξέρουμε τέτοιες ή ανάλογες περιπτώσεις. Δυστυχώς αυτή είναι η δημοκρατία τους (Και των δύο κομμάτων, για να μην ξεχνιόμαστε...).

Το... νέο ήθος

Το «νέο ήθος και ύφος» της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε όλο του το μεγαλείο. Ιδού ένα ακόμα παράδειγμα της προχτεσινής... συμμετοχικής διαδικασίας για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου:

Στο χωριό Θεολόγος στη Λακωνία, κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε καμιά δεκαριά αστυνομικές ταυτότητες κατοίκων του χωριού, οι οποίοι ήταν στις δουλιές τους για να βγάλουν το μεροκάματο, και τους είπε: «Παιδιά, αφού έχετε δουλιά και δεν μπορείτε, δε χρειάζεται να έρθετε. Αναλαμβάνω εγώ. Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει πρόβλημα! Θα ψηφίσουμε το Γιώργο!!!». Ετσι τους είπε ο εκφραστής του... νέου ήθους.

Αυτό ήταν ένα ακόμα απλό παράδειγμα της συμμετοχικής κοροϊδίας σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια που ευαγγελίζεται ο George. Θαυμάστε τους... Δοξάστε τους... και προπαντός ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

ΟΙ διαφημιστές του ΔΟΛ...

«Ερωτηθείς από το "Βήμα" για την πορεία του Γ' ΚΠΣ στην Ελλάδα ο κ. Barnier δήλωσε ότι "η γενική εκτίμηση είναι θετική για τη διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα και επισήμανε τη θετική πρόοδο..."». Αυτό αποτελεί συγκεκριμένο απόσπασμα χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομίας.

Οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ΔΟΛ έχουνε αναπτύξει «ειδικές σχέσεις» είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο. Οτι όμως οι σχέσεις αυτές έχουν αναβαθμιστεί και ότι στα πλαίσια της αναβάθμισης το υπουργείο Οικονομίας έχει αναλάβει τη διαφήμιση των εντύπων του ΔΟΛ, ομολογούμε, ότι ήταν κάτι που μας είχε διαφύγει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμμετοχική... χειραγώγηση

Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επικυρωθεί η προειλημμένη απόφαση ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου σε νέο πρόεδρό του, ήταν σίγουρα ένα καλοστημένο προεκλογικό επικοινωνιακό τρικ. Παρουσιάζεται ως το απαύγασμα της «δημοκρατίας, της συμμετοχής και της ανανέωσης», αλλά επί της ουσίας είναι ο ορισμός της «συμμετοχικής» κοροϊδίας. Και αυτό γιατί μέσα από μια κομματική κινητοποίηση που ενισχύθηκε από μύριους όσους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ, επιχειρείται να περάσει στην κοινή γνώμη ότι κάτι αλλάζει. Οτι ο κόσμος που ψήφισε έχει ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Πέρα από τις απόλυτα φυσιολογικές ενστάσεις, όπως ότι ο νέος ηγέτης δε θα λογοδοτεί σε κανέναν και ότι προδιαγράφεται ένα μοντέλο «ενός ανδρός αρχή», υπάρχει το κυριότερο. Η επιδίωξη να γίνει το όλο εγχείρημα δέσμευση, συνενοχή και εν λευκώ εξουσιοδότηση για νέα πιο αντιδραστικά μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της «νέας τάξης». Η όλη διαδικασία επίσης αποτέλεσε έναν ακόμα μηχανισμό χειραγώγησης, πεδίο εκβιασμών και εξαγοράς συνειδήσεων, πράγμα που καταγράφεται έντονα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι η εξέλιξη θα είναι σε σαφώς πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση. Εκθειάζεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Σε αυτό χτυπιούνται παραπέρα τα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σ' αυτό τορπιλίζεται η δημόσια Εκπαίδευση, η δημόσια Υγεία. Με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζονται ακόμα μεγαλύτερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται σε παρατεταμένη λιτότητα, φτώχεια και ανεργία. Στην ίδια λογική κινείται και το πρόγραμμα της ΝΔ, αφού στα βασικά ζητήματα ακολουθεί την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ και διαφέρει μόνο στις διαδικασίες και τους ρυθμούς εφαρμογής της.

Το συμπέρασμα επομένως που βγαίνει και πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους, είναι ότι η «ανανέωση» και η δημοκρατία κρίνεται και φαίνεται πρώτα και κύρια από τα προγράμματα των κομμάτων. Και εκεί οι συνεταίροι του δικομματισμού το μόνο που προτείνουν είναι η παλιά συνταγή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που διαιωνίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Το πραγματικά καινούριο, η ουσιαστική ανανέωση για τα λαϊκά στρώματα μπορεί να έρθει μόνο αν και στις ερχόμενες εκλογές ο δικομματισμός βγει λαβωμένος με ενισχυμένο το ΚΚΕ. Επομένως η μόνη συμμετοχή που έχει νόημα για τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους είναι η συμμετοχή στους αγώνες και στην κάλπη, για ρήγματα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική για την ανατροπή της στην πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ