Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκμετάλλευση και υπερκέρδη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαβάζοντας κανείς τους ισολογισμούς για το εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη, που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι τράπεζες «Γιούρομπανκ» και «Αλφα Μπανκ», διαπιστώνει τα εξής: Πρώτον, ο όμιλος της «EFG EUROBANK» του Λάτση έβαλε στα θησαυροφυλάκιά του συνολικά 194 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη (66,1 δισ. δραχμές) έναντι 157 εκατ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο. Αύξησε, δηλαδή, τα καθαρά κέρδη κατά 37 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, ο όμιλος της «ALPHA Bank» αύξησε τα καθαρά του κέρδη κατά 49,6 εκατ. ευρώ καθώς από 141,2 εκατ. ευρώ που είχε πέρσι ανέβασε τα κέρδη στο φετινό εννιάμηνο στα 190,8 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, αν υποθέσουμε ότι οι απασχολούμενοι στους δύο ομίλους παρέμειναν στους 6.819 και 7.795, αντίστοιχα, όπως εμφανίζονταν το Δεκέμβρη του 2002 (στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά μερικές εκατοντάδες), τότε έχουμε: Ο μεν όμιλος Λάτση αύξηση τα κέρδη ανά εργαζόμενο στην «EUROBANK» από 23.040 ευρώ το περσινό εννιάμηνο σε 28.450 ευρώ φέτος, ο δε όμιλος της «ALPHA Bank» αύξηση τα κέρδη ανά εργαζόμενο από 18.115 ευρώ πέρσι σε 24.471 ευρώ στο φετινό εννιάμηνο.

Κι όλ' αυτά, με την ένταση της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας. Να γιατί ένα μεγάλο τουλάχιστον μέρος των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων και γενικότερα των κεφαλαιοκρατών επιμένει στη στήριξη και στην ψήφιση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ηγεσία της ΝΔ αγωνίζεται να τους αποδείξει ότι θα τους εξασφαλίσει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες εκμετάλλευσης και κερδοφορίας.

Χωρίς σχόλια...

Ερώτηση: «Γιατί κοιτάτε πάντα χαμηλά;».

Απάντηση: «Γιατί είμαι ψηλός και σεμνός».

Από τη χτεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο σύγχρονος ΟΓΑ

Εκλογές πλησιάζουν και η κυβέρνηση δε φείδεται χρημάτων για να παρουσιάσει το έργο της. Σε μια σειρά από ιλουστρασιόν έντυπα, μαθαίνουμε και για τους ασφαλιστικούς φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο έντυπο δε για τον ΟΓΑ, αποσβολωμένοι διαβάζουμε ότι σήμερα ο Οργανισμός «παρέχει στους ασφαλισμένους του ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Πράγματι η κυβέρνηση είναι «μάστορας» στην προβολή μιας «εικονικής πραγματικότητας» που καμιά σχέση όμως δεν έχει με την πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Το πόρισμα μάλιστα που εξέδωσε τις τελευταίες μέρες ο - υπεράνω αντιπολιτευτικής υποψίας - Συνήγορος του Πολίτη, στην κυριολεξία κουρελιάζει τις διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού του ιδρύματος. Ο Συνήγορος διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών που σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρουν ακόμη και απώλεια δικαιωμάτων». Οτι ένας εργαζόμενος του ΟΓΑ πρέπει να εξυπηρετήσει 5.600 ασφαλισμένους. Πως δε λειτουργεί ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα και πως οι ασφαλισμένοι του δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον ΟΓΑ.

Μάλιστα ο Συνήγορος προτείνει αυτό, που καιρό απαιτούν οι εργαζόμενοι και στο οποίο χρόνια κωφεύει η κυβέρνηση: Την πρόσληψη προσωπικού, την τήρηση των νόμιμων προθεσμιών στη διεκπεραίωση αιτημάτων των πολιτών, την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος κλπ.

Τώρα αν αναρωτιέστε αν οι συστάσεις αυτές πιάσουν τόπο, ένα είναι σίγουρο. Είναι τέτοια η έπαρση και η αυτοϊκανοποίηση που διέπει την κυβέρνηση που η απάντηση είναι δεδομένη.

Οι πράξεις δείχνουν...

Ο πρόσφατος απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβερνητικής παράταξης ΠΑΣΚΕ, που ξεπούλησε την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, πριν από λίγες μέρες προχώρησε σε μια νέα «ενέργεια», στο Δήμο της Νίκαιας, τούτη τη φορά. Αν και, μέρες τώρα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων είχαν τη διαβεβαίωση από τη δημοτική αρχή πως θα καταβληθούν μέσα στο Νοέμβρη τα αναδρομικά του 2003, οι μηχανισμοί της ΠΑΣΚΕ κατέβασαν τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας. Ακριβώς την ημέρα, κατά την οποία στο χώρο του δημαρχείου ξεκινούσε το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ κι ενώ την Κυριακή, στον ίδιο χώρο, θα μιλούσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Συμπτωματικά, άραγε; Πάντως, σ' αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στη Νίκαια, με τη στάση που θα κρατήσουν και τη συμμετοχή τους ή όχι στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει η δημοτική αρχή, προκειμένου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα χρήματα που οφείλει στο λαό της Κοκκινιάς. Οπως και τα αναγκαία έργα, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ιδωμεν...

Στην προοπτική της ρήξης

Για τα ζωντανά και ανεκπλήρωτα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διαδήλωσαν χτες οι χιλιάδες και χιλιάδες λαού και νεολαίας, που βάδισαν στο γνώριμο δρόμο προς το μισητό σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία, στην Αθήνα, αλλά και σ' άλλες πόλεις. Το «Πολυτεχνείο», αυτή η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, συνεγείρει και σήμερα τις λαϊκές συνειδήσεις γιατί δε συμβιβάζεται με τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την ταξική συνεργασία. Η πάλη για «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία» είναι σήμερα όχι μόνον επίκαιρη αλλά και αναγκαία.

Γιατί παρά τις προσπάθειες που κάνουν, χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να πείσουν ότι η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, ή άλλοι καλοθελητές - που έχουν συμβιβαστεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα - ότι το μόνο που χρειάζεται είναι καλύτερη διαχείριση, η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του χτυπήματος δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Γι' αυτό και πυκνώνουν οι γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γι' αυτό και τα κόκκινα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν τα μαζικότερα στη χτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση και πορεία. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαίοι συνειδητοποιούν ότι η καλύτερη τιμή στον αγώνα του Πολυτεχνείου, αλλά και στις άλλες αγωνιστικές στιγμές του λαϊκού κινήματος που αποτελούν παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, είναι το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, η ανάγκη ο δικομματισμός και τα οικονομικά του στηρίγματα, η πλουτοκρατία του τόπου, να δεχτούν ένα ισχυρό χτύπημα. Και για να είναι αποτελεσματική και νικηφόρα αυτή η προοπτική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η συνεπής δύναμη που στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Απαιτείται, δηλαδή, καθημερινή δυναμική αντεπίθεση με το λαό στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή, για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής με δικαιώματα, με μισθούς και μεροκάματα και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Απαιτείται ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενάντια στους άδικους πολέμους κατά λαών και χωρών, όπου συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή η προοπτική του αγώνα είναι ο μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Η σημερινή πραγματικότητα της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας αλλά και όλου του κόσμου αναδεικνύει ότι οι σύγχρονες ανάγκες τους μπορούν να ικανοποιηθούν πραγματικά μόνο με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που τώρα βρίσκονται στα χέρια της πλουτοκρατίας ή του καπιταλιστικού κράτους. «Η μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία συνδέεται απευθείας με την ανάγκη να αλλάξει τώρα ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία που θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία. Μόνο αυτή η πορεία θα φέρνει και κατακτήσεις για την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ», όπως σημειώνει και η ΚΕ του ΚΚΕ στο φετινό της μήνυμα για την επέτειο. Γι' αυτό το άνοιγμα του δρόμου της πλατιάς λαϊκής αναμέτρησης με τον ιμπεριαλισμό, ως την τελική νίκη, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και οι κομμουνιστές επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της αποστολής.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα ... κανάλια και οι άλλοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ, αλλά να τους τα πούμε και φέτος: Χτες υπήρξαν επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και ΜΑΤ, ενώ κάπου κάποιοι κάνανε πορεία με κάποια αιτήματα και κάποια συνθήματα. Η συνήθης αντιμετώπιση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Προφανώς, όλο και λιγότερο χωράνε αυτά που πραγματικά σκέπτεται ο κόσμος στον ψευτόκοσμο που δημιουργούν και στις φατρίες των «προσωπικοτήτων», που, υποτίθεται, εκφράζουν την «κοινή γνώμη».

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΟΠΟΙΟ άγχος κι αν είχαν στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, έφυγε: Ανακοινώνεται - πολύ πιθανόν και σήμερα - η εκλογική συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με την ΑΕΚΑ του Νίκου Μπίστη.

Οπως καταλαβαίνετε, μετά από τέτοια εξέλιξη, δε μένει παρά να περιμένουμε την εκλογική επέλαση της ...«κεντροαριστεράς», αφού προφανώς η δυναμική που αναπτύσσεται είναι τεράστια.

Αλλωστε, έχει ανακοινωθεί και η σημερινή συνάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που θα εκπροσωπήσει τους κυβερνώντες, και του Νίκου Μπίστη, που θα εκπροσωπήσει την ΑΕΚΑ (λες και υπάρχει και κανείς άλλος για να την εκπροσωπήσει)!

ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ πάρει χαμπάρι, αλλά το διαλαλούν κιόλας. Ο λόγος για το «διεθνή οίκο» (έτσι λέγεται ευγενικά) «Σμιθ και Μπάρνεϊ», που χαρακτηρίζει «σημαντικά υποτιμημένη» τη μετοχή της ΔΕΗ και προτείνει την αγορά της.

Μπορεί στα καταστήματα να είμαστε στην αρχή της χειμερινής περιόδου, αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει εκλογών και προϋπολογισμού, έχει κηρύξει ...εκπτώσεις.

Και καλά να ξεπουλάς ένα εμπόρευμα που αγόρασες. Ομως, να τους θυμίσουμε πως τις ΔΕΚΟ δεν τις κληρονόμησαν από τον παππού τους, ούτε είναι οικοπεδάκι τους για να το πουλάνε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Απαράδεκτη ενέργεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα «Ευρυτανικά Χρονικά» είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό, το οποίο εκδίδεται με την ευθύνη της Πανευρυτανικής Ενωσης. Στο τεύχος υπ' αριθμόν 6, λοιπόν, των μηνών Απρίλη - Μάη - Ιούνη 2003, αναδημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό ένα άρθρο του βετεράνου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δημοσιογράφου, συνεργάτη και σήμερα του «Ριζοσπάστη», Νίκου Καραντηνού, με τίτλο «Η Ευρυτανία της Εθνικής Αντίστασης - Η Εθνοσυνέλευση στις Κορυσχάδες - Μάης 1944». Κανείς όμως εκπρόσωπος του περιοδικού δε ρώτησε το Νίκο Καραντηνό, για να πάρει την απαιτούμενη - κυρίως από τους άγραφους, αλλά πάντα σημαντικούς, κανόνες δεοντολογίας και ηθικής - άδεια της αναδημοσίευσης. Και όχι μόνον αυτό. Σ' ένα σημείο του άρθρου του ο Ν. Καραντηνός αναφέρεται στον Κώστα Καραγιώργη, ηγετική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλία και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» αμέσως μετά την απελευθέρωση. Οι υπεύθυνοι, λοιπόν, του περιοδικού θεώρησαν ότι έχουν το δικαίωμα, να βάλουν έναν αστερίσκο δίπλα στο όνομα του Κ. Καραγιώργη και να παραπέμψουν στο τέλος της ίδιας σελίδας, όπου έγραψαν «Τον Καραγιώργη, τον σκότωσε το ίδιο του το Κόμμα, με φριχτά βασανιστήρια στα χρόνια του Εμφυλίου», χρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς και αυτό στο Νίκο Καραντηνό.

Δεν ξέρουμε ποιοι συγκεκριμένα ευθύνονται για το προαναφερόμενο ανοσιούργημα. Η διοίκηση όμως της Πανευρυτανικής Ενωσης, που έχει την ευθύνη του περιοδικού, έχει την ελάχιστη υποχρέωση να αποκαταστήσει την αλήθεια στο επόμενο τεύχος.

Ανατριχίλα

«Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι άνθρωπος - ακόμα και με μικρό το αρχίγραμμα "α" - και να μη συγκλονιστείς από το ρεπορτάζ του "Ταχυδρόμου" για το Πολυτεχνείο. Διαβάζοντάς το, κατεδαφίζεται μέσα σου κάθε ψευδαίσθηση για τη φύση και το χαρακτήρα της κρατικής βίας. Ανθρωπόμορφα κτήνη με στολές και γαλόνια πυροβολούσαν αδιακρίτως οτιδήποτε ζωντανό κυκλοφορούσε μπροστά από το οπτικό τους πεδίο. Οι κανίβαλοι προκειμένου να χορτάσουν την ...πείνα τους δε δίστασαν να πυροβολήσουν στο κεφάλι ένα μωρό μόλις πεντέμισι χρόνων! Και για να μην ξεχνιόμαστε: α) Οι Ντερτιλήδες, οι Σταθάκηδες, οι Λυμπέρηδες και όλα τα μέλη της άγριας συμμορίας γαλουχήθηκαν και αναρριχήθηκαν από τους πολιτικούς προγόνους αρκετών σημερινών αστέρων της ...Δημοκρατίας. Και β) τριάντα χρόνια μετά το μακελειό, υπάρχουν ακόμα και σήμερα νεκροί που δεν έχουν αναγνωριστεί! Ε, ψιτ, σε σένα το λέω. Σε σένα που διασκεδάζεις τη δειλία σου παριστάνοντας τον αδιάφορο. Γιατί το Πολυτεχνείο πέρασε, αλλά χωρίς "Πολυτεχνεία" τίποτα δε μένει!».

Του Δημήτρη Δανίκα, από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος» στα «ΝΕΑ».

Πρωτοβουλία για μίμηση

Τους αξίζει ένα μεγάλο, διπλό, μπράβο. Ο λόγος για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ενιαίου Λυκείου Ωρωπού που - σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ' Λυκείου - κάλεσαν γονείς και μαθητές να παρακολουθήσουν την κινηματογραφική ταινία «ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ» σε εκδήλωση που οργάνωσαν την Κυριακή 16 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Το πρώτο μπράβο, γιατί επέλεξαν τη συγκεκριμένη ταινία (αφορά τις κινητοποιήσεις φοιτητών στις ΗΠΑ στη δεκαετία του '70, που είχε προβληθεί στην Ελλάδα την περίοδο της χούντας μόνο για 3 μέρες και μετά απαγορεύτηκε) με τα γεγονότα της εξέγερσης λαού και φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973. Στα πλαίσια αυτά, πριν την προβολή της ταινίας, προηγήθηκε ομιλία και εκδήλωση με τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το δεύτερο μπράβο, γιατί, συνδυάζοντας το «τερπνό μετά του ωφελίμου» - αντί να κάνουν τα συνηθισμένα «πάρτι» σε κάποιο κέντρο ή καφετερία προκειμένου να συγκεντρώσουν λεφτά για την πενταήμερη εκδρομή - οι μαθητές επέλεξαν την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας που έχει μηνύματα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που αξίζει να βρει μιμητές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ

18 ΝΟΕΜΒΡΗ 1918 - 18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2003

Ογδόντα πέντε χρόνια ζωής και δράσης κλείνει σήμερα το ΚΚΕ και με την ορμή ενός «εφήβου», με τη ζωντάνια που αντλεί από την ανεξάντλητη κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που υποδεικνύουν τα συμφέροντα και οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Θα μπορούσε κανείς να γράφει ασταμάτητα για την 85χρονη προσφορά του ΚΚΕ στην πατρίδα και το λαό της. Στους μικρότερους και τους μεγαλειώδεις αγώνες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Προσφορά που του επιτρέπει σήμερα να κοιτά τον ελληνικό λαό στα μάτια, με περηφάνια και καθαρή συνείδηση. Πυξίδα του ήταν και παραμένουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, που ήταν και παραμένουν ασυμφιλίωτα με αυτά της άρχουσας τάξης. Δύναμή του η επιστημονική γνώση πως η ταξική πάλη θα λήξει με τη νίκη του κόσμου της δουλιάς.

Τιμάμε σήμερα τα 85 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας. Και τα τιμάμε ουσιαστικά, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την ολόπλευρη ενίσχυσή του, προϋπόθεση για την προώθηση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και συνεργασίας, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου. Προϋπόθεση συγχρόνως για να αποτελεί πιο ισχυρό στήριγμα του λαού στην καθημερινή πάλη, για την ανάπτυξη πιο σημαντικών ταξικών αγώνων.

Συνεχίζουμε. Με πίστη στο λαό. Με πίστη στις αρχές του και ορθή εφαρμογή τους, με πίστη στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Διδασκόμαστε από λάθη και παραλείψεις, γνωρίζοντας πως μόνο όποιος δε δρα δεν κάνει λάθη. Γνωρίζοντας πως το Κόμμα μας αποτελεί πάντα «ώριμο τέκνο της ανάγκης», συνένωση του επιστημονικού σοσιαλισμού με το εργατικό κίνημα, σηματοδότηση της χειραφέτησης της εργατικής τάξης από τα αστικά κόμματα.

Το Κόμμα μας συνεχίζει και με φωνή καθαρή, χωρίς μισόλογα, απευθύνεται στο λαό της χώρας και τον καλεί να πάρει θέση στο μόνο υπαρκτό δίλημμα: Με τον ιμπεριαλισμό ή εναντίον του; Με τα μονοπώλια ή με τα δικά του δίκια; Τον καλεί να πλαισιώσει τις γραμμές της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, τις γραμμές του αγώνα ενάντια στην ΕΕ και στην πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα πολεμόχαρα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, να δυναμώσει τη φωνή της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Τιμώντας ο καθένας από μας την ιστορική διαδρομή του Κόμματός μας και συμβάλλοντας να είναι και η συνέχεια εξίσου άξια, ας γίνει ο αναμεταδότης της φωνής του παντού μέσα στο λαό. Για να βγει αυτός στο προσκήνιο της ζωής και της δράσης. Να πορευτεί το δρόμο που επιτάσσουν οι ανικανοποίητες ανάγκες του, δρόμος συσπείρωσης αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής. Να αντιστοιχήσει αύριο την εμπειρία του με την ψήφο του, ενισχύοντας στην κάλπη το ΚΚΕ, ενισχύοντας στη ζωή την πρότασή του. Σήμερα, αύριο, κάθε μέρα με το «Ριζοσπάστη» πολύτιμο βοηθό, ας μην ξεχνάμε πως γιορτάζει κι αυτός 85 περίπου χρόνια ζωής, δίνουμε πιο αποφασιστικά τη μάχη. Γνωρίζοντας πως αυτός ο αιώνας θα είναι ο αιώνας της τελικής εφόδου στον ουρανό, ο αιώνας που θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, τα όνειρα των νεκρών ηρώων του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος, τα όνειρα των κολασμένων τούτης της γης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ