Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιτέλους, έπρεπε να δώσει ο Γ. Δραγασάκης μια συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Αυγή», για να καταλάβουμε πού, τέλος πάντων, διαφωνεί ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέντευξη αυτή, λοιπόν, ο Γ. Δραγασάκης σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει και δεν εφαρμόζει πολιτική πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, σε αντίθεση με το ΣΥΝ, που έχει τέτοια πολιτική και τη στηρίζει «στην αξιοποίηση ή τη δημιουργία νέου τύπου "διαρθρωτικών" συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

Με δεδομένες τις υπόλοιπες θέσεις του ΣΥΝ, σχετικά με την ΕΕ, κλπ., και επειδή ο Γ. Δραγασάκης δε δίνει παραπέρα εξηγήσεις, μπορεί κάποιος να μας αναφέρει ένα παράδειγμα «αξιοποίησης ή δημιουργίας νέου τύπου "διαρθρωτικού" συγκριτικού πλεονεκτήματος», το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος του λαού, δε θα έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ κλπ., κλπ. και, ταυτόχρονα, θα είναι ελκυστικό για τις κεφαλαιοκρατικές επενδύσεις, δηλαδή θα αποφέρει κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και, μάλιστα, περισσότερα απ' όσα θα έβγαζαν σε άλλες χώρες; Με δυο λόγια, μπορεί να βρει κάποιος τον τρόπο ώστε και η πίτα να είναι στο ταψί και ο σκύλος χορτάτος..;

Αν δεν μπορείτε να βρείτε απαντήσεις, μη στενοχωριέστε. Απλά, η σύγκλιση του ΣΥΝ είναι άλλο τόσο αυταπάτη, όσο κι αυτή του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνον αυταπάτη, αλλά και φύλλο συκής, για να κρύβονται οι πραγματικές αιτίες των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας.

Ψήφος τιμωρίας

Αμέσως μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με το θάνατο των 21 μαθητών και τον τραυματισμό άλλων τόσων και προκειμένου να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις του κόσμου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε, δημοσίως, ότι εντός του έτους θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του νέου δρόμου στα Τέμπη. Οι δηλώσεις της υπουργού προκάλεσαν κάποια ανακούφιση, καθώς η δημοπράτηση του νέου δρόμου, που η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει με αυτοχρηματοδότηση, καθυστερεί επί χρόνια, αν και κρίνεται επείγουσα.

Προχτές, όμως, σε συζήτηση που έγινε σε ραδιοφωνικό σταθμό, μ' αφορμή το 6μηνο μνημόσυνο των παιδιών που χάθηκαν, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Τσακλίδης, δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματικός με την υπουργό του, για το πότε θα γίνει η δημοπράτηση. «Θα δημοπρατηθεί όταν βρούμε τον εργολάβο κι αν δεν προκύψουν διαδικαστικά προβλήματα», είπε ο Γ. Τσακλίδης κι όταν στριμώχτηκε περισσότερο ψιθύρισε ότι «πιθανόν το έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2004».

Τούτοι οι κυβερνώντες δεν κοκκινίζουν από ντροπή, ούτε μπροστά στη θέα του άλικου αίματος των αδικοσκοτωμένων παιδιών, που έβαψε την άσφαλτο της Εθνικής Οδού. Το μόνο που μπορεί να τους κάνει να κοκκινίσουν - όχι από ντροπή, αλλά από φόβο - είναι μια κάλπη εκλογών που θα περιέχει ψήφους τιμωρίας...

Πηγή πλουτισμού για λίγους...

Βορά στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου παραδίνει σταδιακά η κυβέρνηση την ΕΥΔΑΠ. Το νέο πακέτο ιδιωτικοποίησης (πάνω από 20%) περιλαμβάνει ακόμη και την εκχώρηση των στρατηγικών επιλογών της εταιρίας, που αφορούν στη διαχείριση του νερού, την τιμολογιακή πολιτική, τις υπάρχουσες υποδομές και τη μελλοντική κατασκευαστική δραστηριότητα.

Είναι φανερή δηλαδή η βαθιά ταξική και αντιλαϊκή διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής: Από τη μια πλευρά οι διάφοροι ιδιώτες - κεφαλαιοκράτες θα θησαυρίζουν και από την άλλη τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν. Κι όλ' αυτά, με «πρώτη ύλη» το φυσικό αγαθό που λέγεται νερό και το οποίο δεν ανήκει, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους όποιους «καρχαρίες» αγοράσουν τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ, αλλά μετατρέπεται σε αντικείμενο άγριας εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας. Πάντα, βέβαια, στη λογική της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, των νόμων της αγοράς, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του «κράτους στρατηγείου». Με άλλα λόγια, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, που θα πουν τελικά το νερό νεράκι...

... το «φιλέτο» της ΕΥΔΑΠ

Κι αν θέλετε να πάρετε μια περισσότερο συγκεκριμένη γεύση της προαναφερόμενης ιδιωτικοποίησης και των προοπτικών που προσφέρει στους επίδοξους αγοραστές, πάρτε υπόψη σας και τα εξής: Πρώτον, ότι πρόκειται για μια επιχείρηση με σίγουρη πελατεία, αφού κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Και δεύτερον, πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση. Για παράδειγμα, τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ, για το 2002, μόνον από την πώληση νερού, έφτασαν στα 194 εκατ. ευρώ (ή πάνω από 66 δισ. δρχ.). Στην ίδια χρονιά το επενδυτικό πρόγραμμα ξεπέρασε τα 66 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής της (εταιρία παγίων) τα 31,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η αξία των επενδύσεων (μόνο για το 2002) πλησίασε τα 98 εκατ. ευρώ, ή πάνω από 33 δισ. δρχ!

Σχετικά, με το ποιοι προαλείφονται για τις θέσεις των «στρατηγικών εταίρων» έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Είναι γνωστή η υπάρχουσα συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με τη γαλλική «Viventi» (μετονομάστηκε σε «Veolia»). Λόγος γίνεται ακόμη και για την επίσης γαλλική «Σουέζ». Σε ό,τι αφορά δε στην κατασκευαστική δραστηριότητα, είναι γνωστό ότι ο όμιλος «Μπόμπολα» και άλλοι έδειξαν ενδιαφέρον και προ δεκαετίας, με αφορμή και πρόσχημα τη λειψυδρία εκείνης της περιόδου...

«Πρωτοβουλία» για αυταπάτες

Εχει καταντήσει κάτι σαν ...έθιμο: Λίγο πριν τις εκλογές οι «Αριστεροί» του ΠΑΣΟΚ να δημοσιοποιούν την ...«αριστερή» αγωνία και «κριτική» τους για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και κατόπιν - υπό τύπον «αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία» - να δηλώνουν: «Θα δώσουμε τη μάχη χωρίς ταλαντεύσεις (...) για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές»...

Αυτό συνέβη για μια ακόμα φορά το περασμένο Σάββατο, στη συνδιάσκεψη της λεγόμενης Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ. Μετά από σκέψη και αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική του κόμματός τους οδηγεί σε «κατάρρευση» το κράτος Πρόνοιας, «αποσυντονίζει» την κοινωνική συνοχή, «αυξάνει» την ανεργία και «συρρικνώνει» τα εργατικά δικαιώματα, τα μέλη της εν λόγω «Πρωτοβουλίας» ξεκαθάρισαν: «Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές είναι στόχος και επιλογή» τους...

***

Πέρα από την ιλαρή διάσταση που έχει αυτή η επαναλαμβανόμενη (με προεκλογική συχνότητα τετραετίας) «αριστερή» ευαισθησία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και η ουσιαστική της πλευρά. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη συνεχή τακτική γέννησης και ανατροφοδότησης των αυταπατών, σε μια προσπάθεια να διαιωνίζεται ο εγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων. Τακτική που ακολουθούν κι άλλοι, πλην της «Αριστεράς» του ΠΑΣΟΚ...

Από διάφορες πλευρές, λοιπόν («αριστεροί» του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ακόμα και μερικοί που καμώνονται τη «λαϊκή Δεξιά»), διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσε - τάχα - να ανατραπούν πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται, χωρίς όμως να τεθούν σε αμφισβήτηση ούτε στο ελάχιστο τα αίτια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής! Ετσι, όλη η υπόθεση καταλήγει να μετατρέπεται σε μια συζήτηση περί της - λίγο «καλύτερης» - διαχείρισης, της ίδιας όμως πολιτικής!

***

Για παράδειγμα, οι «Αριστεροί» του ΠΑΣΟΚ, που λένε ό,τι λένε για την κυβερνητική πολιτική, ουδέποτε αμφισβήτησαν τον «μονόδρομο» της ΕΕ. Που σημαίνει ότι ουδέποτε «βγήκαν έξω» από τη λογική της ΟΝΕ, τη λογική της «Λευκής Βίβλου», τη λογική των «αναδιαρθρώσεων» κλπ. Ομως, όλα όσα καταμαρτυρούν, από την κατάρρευση του κράτους Πρόνοιας μέχρι την εκτίναξη της ανεργίας, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα όλων εκείνων που υπηρετούν, που συμφωνούν και που, τελικά, ψηφίζουν. Δεν είναι αποτέλεσμα της «ανικανότητας» του κ. Σημίτη. Είναι - αντίθετα - αποτέλεσμα της ...ικανότητας του κ. Σημίτη να εφαρμόζει την πολιτική του «μονόδρομου», την οποία κάθε άλλο παρά αμφισβητούν οι κάθε λογής «Αριστεροί», είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της όποιας κεντροαριστεροδεξιάς απόχρωσης.

***

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά αντιλαϊκή. Είναι μια σκληρή ταξική πολιτική. Η ουσία της δεν αλλάζει επειδή κάποιοι διαπιστώνουν - απλώς - τις «κακές» της πλευρές, καλώντας μας, μάλιστα, να ψηφίσουμε (!) εκείνους που την εφαρμόζουν. Ούτε πάλι θα αλλάξει αυτή η πολιτική, αν έρθουν οι άλλοι να την εφαρμόσουν. Τα πράγματα θα αλλάξουν αν αυτή η πολιτική ανατραπεί. Που σημαίνει να ανατραπούν όλοι όσοι την υπηρετούν. Και αυτοί και οι άλλοι. Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει: Μακριά από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και, ταυτόχρονα, ενίσχυση του ΚΚΕ!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα εκλογικά... .

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές. Το είπε και ο Πρωτόπαππας, οπότε ανακουφιστήκαμε. Μάλιστα, μίλησε για πονηρά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν εξήγησε, όμως, τι σημαίνει το γεγονός πως τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα ανήκουν σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες... Ισως, για τον ίδιο λόγο δεν είπε κουβέντα και για το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή ηγεσίας σε περίπτωση ήττας στις εκλογές...

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ πάνω στα ημερολόγια η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, που - απ' ό,τι λένε τα συνήθη δημοσιεύματα - πονοκεφαλιάζει τα κυβερνητικά επιτελεία. Προφανώς, κι αυτό ακόμα εντάσσεται στην «επικοινωνιακή πολιτική».

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι πως οι κυβερνώντες περιμένουν «μεταστροφή του κλίματος» υπέρ του ΠΑΣΟΚ για λόγους που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν, εκτός πια αν αυτοί ανάγονται στη μεταφυσική.

Γιατί, βέβαια, όσο ανόητους κι αν θεωρούν τους Ελληνες, όσο κι αν πιστεύουν ότι τα πάντα θα αλλάξουν με μια γερά χρηματοδοτούμενη διαφημιστική καμπάνια, είναι λίγο δύσκολο να ξεχάσει ο κόσμος τα προηγούμενα 8 χρόνια μέσα σε 7 μήνες.

Ο Καραμανλής, από την άλλη, φαίνεται πως πρέπει να δείχνει ...βιαστικός για εκλογική αναμέτρηση και του έχουν πει να ζητά εκλογές σε όλες τις ομιλίες του, προκειμένου να εμπεδωθεί το κλίμα της ...«δυναμικής» που υποτίθεται πως έχει η Νέα Δημοκρατία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, όμως, αυτή η κατάσταση φαίνεται να βολεύει και τους δυο. Διότι στο κάτω κάτω ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών είναι ένα από τα δυσεύρετα σημεία διαφωνίας των δυο κομμάτων.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ...αντιληφθήκαμε το υπονοούμενο. Γιατί όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει πως «πλησιάζει το τέλος της πολιτικής μου πορείας», είναι σαφές ότι δε θα τον δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (όπου θα δούμε όμως το επώνυμο Μητσοτάκης).

Φυσικά, αυτό σε τίποτε δεν εφησυχάζει τους κύκλους της Ρηγίλλης. Κι έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Μόνο και μόνο που σκέπτονται πως σε τέτοια περίπτωση θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με τα τεκταινόμενα στο κόμμα και να τους ταλαιπωρεί, τους έρχεται ζαλάδα και υψηλός πυρετός ταυτόχρονα...

Σπάνε κόκαλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Την έννοια της πρόληψης έκλιναν σε όλες τις πτώσεις όσοι πήραν χτες το λόγο σε ειδική εκδήλωση -με παρόντα τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή- στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Οστεοπόρωσης. Και οι επισημάνσεις αυτές γίνονταν χωρίς καμιά αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα έχει ως συστατικό στοιχείο την πρόληψη. Ούτε και ο Κ. Στεφανής έκανε κάποια αναφορά σε αυτή την αναγκαιότητα, παρότι το ζήτημα της ΠΦΥ είναι φλέγον. (Μάλιστα σήμερα γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, για τη «συλλειτουργία» των δομών σε επίπεδο ΠΦΥ).

Ετσι λοιπόν η όλη παρότρυνση για την πρόληψη φαίνεται να καταλήγει σε εξετάσεις επί εξετάσεων, που για κάποιους σημαίνουν καλά λεφτά. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας σε κάποια στιγμή αναγκάστηκε να επισημάνει πως χρειάζεται λελογισμένη χρήση, ώστε να μην καταλήγει σε «προκλητή ζήτηση υπηρεσιών».

Ομως τέτοιου είδους επισημάνσεις, που σπάνε στην κυριολεξία κόκαλα, είναι απότοκο της λογικής της διατίμησης των υπηρεσιών Υγείας με βάση τη λογική της αγοράς.

Χρυσό μετάλλιο στον αυταρχισμό!

Οσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκείνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση είναι ο προκλητικός αυταρχισμός της απέναντι στους γιατρούς του ΙΚΑ, που χτες τούς «κάθισε» για ένατη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέσα σε 28 μήνες, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Η πρώτη αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ κατά των απεργών γιατρών του Ιδρύματος εκδικάστηκε στις 4.7.2001 και ακολούθησαν άλλες οχτώ μέχρι και χτες - οι τρεις έγιναν μέσα στο 2003. Τον Ιούνη του 2002, το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μια αγωγή δεν εκδικάστηκε, σε έξι περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν καταχρηστικές, ενώ σήμερα αναμένεται μια ακόμα απόφαση.

Πάντως, με μια ακόμα αγωγή, η Διοίκηση του ΙΚΑ θα μπορέσει να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο του αυταρχισμού στο δέκαθλο, ενόψει του 2004!

Τα αντιφατικά

Στη διάρκεια της χτεσινής εκδίκασης της αγωγής της Διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών του Ιδρύματος κατέθεσε και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος. Σε κάποια, λοιπόν, στιγμή και ενώ γινόταν συζήτηση αν βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο απ' την απεργία των γιατρών, ο συνήγορος των γιατρών του ΙΚΑ έθεσε μέσω της προέδρου το ερώτημα αν ο Μ. Νεκτάριος κατέχει κάποια πανεπιστημιακή θέση. Κι όταν ο διοικητής απάντησε ότι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο συνήγορος των γιατρών υπενθύμισε ότι το διδακτικό προσωπικό του εν λόγω πανεπιστημίου βρίσκεται σε απεργιακή κινητοποίηση για έξι βδομάδες και όχι για τέσσερις μέρες, όπως οι γιατροί του ΙΚΑ.

Είναι κι αυτό ένα στοιχείο των αντιφάσεων που αναδεικνύεται από τους ρόλους εκείνων που έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης από καίριες θέσεις.

Πρόθυμος διαχειριστής

Στον προθυμότερο κι αποτελεσματικότερο διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίσσεται ο Δήμος Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Κ. Τζανακούλη, που ανήκει στη ΝΔ. Ο,τι ζητάει η κυβέρνηση από τους δήμους, πρώτος και καλύτερος το υλοποιεί ο Δήμος Λάρισας.

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ζητάει η πολιτική της κυβέρνησης; Σπεύδει ο Δήμος Λάρισας. Φορομπηχτικά μέτρα απαιτεί ο Χριστοδουλάκης; Να προπληρώνουν τα τροφεία, μέχρι τον Ιούλη του 2004, οι γονείς που έχουν παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και να πληρώνουν από 70 μέχρι 100 ευρώ όσοι θελήσουν να κάνουν πολιτικό γάμο στο δημαρχείο αποφασίζει η δημοτική αρχή της Λάρισας.

Να γίνονται τα έργα με αυτοχρηματοδότηση προτιμάει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Συμφωνεί και επαυξάνει ο Δήμος Λάρισας κι «οργώνει» το κέντρο της πόλης, καταστρέφοντας και αρχαιολογικά ευρήματα, προκειμένου να γίνει υπόγειο γκαράζ αυτοκινήτων, που θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.

«Πολιτισμό» της «καψούρας» προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού; Τον Λε - Πα και τον Σωκράτη των «ριάλιτι» καλεί ο Κ. Τζανακούλης κι είναι τέτοια η πολιτιστική υποβάθμιση - σ' ένα δήμο που κάποτε, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη, αποτελούσε υπόδειγμα πρωτοπόρας πολιτικής δραστηριότητας και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα - που ανάγκασε ακόμη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Π. Σιάπκα, να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να φύγει από την παράταξη του δημάρχου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιθέσεις και ομοψυχία

Νέα βήματα προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις έκαναν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η Σύνοδος αυτή δε χαρακτηρίστηκε μόνο από τις μεγάλες αντιθέσεις για το Ευρωσύνταγμα, αλλά και από τις εξελίξεις στην επιχείρηση περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, όπως και στην εν εξελίξει στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Οσον αφορά στο Ευρωσύνταγμα, διαπιστώθηκε ότι οι αντιθέσεις που είχαν διαπιστωθεί και στη Σύνοδο της Νίκαιας και στη Σύνοδο της Χαλκιδικής παραμένουν και οξύνονται. Ο αριθμός των κοινοτικών επιτρόπων, η κατάργηση της εκ περιτροπής Προεδρίας, η εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μοίρασμα των ψήφων στα συμβούλια, είναι θέματα που παραμένουν ανοιχτά και διχοτομούν, ή τριχοτομούν την ΕΕ. Μπορεί να μην απασχολούν, ή να μην αφορούν στους λαούς, απασχολούν όμως την άρχουσα τάξη των κρατών - μελών στο σκληρό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των εξελίξεων και την ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «είκοσι πέντε».

Στο θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωσύνταγμα επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών», αλλά και μεταξύ των «μεγαλυτέρων». Στα άλλα θέματα, όμως, οι «δεκαπέντε» έδειξαν αξιοζήλευτη ομοψυχία. Οπως παραδείγματος χάριν στην πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των νέων διαβατηρίων και την καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων, ένα μέτρο που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και οδηγεί σε ένα φακέλωμα άνευ προηγουμένου κατ' αρχήν των μεταναστών και στη συνέχεια και όλων των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ιμπεριαλιστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδύεται από τις αποφάσεις της Συνόδου για μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κορυφαίο δείγμα δίνει η απόφαση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν πολλές αναφορές στην «τρομοκρατία», τις επιθέσεις αυτοκτονίας από Παλαιστινίους, αλλά δε γίνεται ούτε νύξη για τη συστηματική γενοκτονία των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών, με την τριμερή συνάντηση Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ, είχαμε και την απόδειξη για την επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου στρατού που θα αναλαμβάνει επεμβάσεις, εντός και εκτός ΝΑΤΟικού πλαισίου, πάντα όμως εναντίον των λαών που ζητούν την οικονομική, πολιτική και εθνική τους χειραφέτηση.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη Σύνοδο και προέβλεψε τη σύντομη, σχετικά, ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής. Καθόλου περίεργο, αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει από καιρό ότι «η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι ταμπού» και υπερήφανη δηλώνει πρόθυμη να συμμετέχει σε κάθε ιμπεριαλιστικό έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ