Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν ακούνε τα ψεύτικα λόγια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επέμεινε και χτες στην Ηγουμενίτσα στα τερατώδη ψέματά του ο Κ. Σημίτης. Περιοριζόμαστε στη «δέσμευσή» του «για την ανάπτυξη της γεωργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, με κοινοτική χρηματοδότηση που ήδη εξασφαλίσαμε έως το 2013 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις». Ο πρωθυπουργός ψεύδεται συνειδητά, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις προτάσεις, που μόλις την περασμένη βδομάδα έκανε η Κομισιόν για αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή για μια σειρά προϊόντα ζωτικής σημασίας για τους Ελληνες αγρότες, όπως το βαμβάκι, ο καπνός και το λάδι. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν στις 23 Σεπτέμβρη θα έχουν καταστροφικές συνέπειες, αφού σημαίνουν μείωση των κοινοτικών κονδυλίων και των επιδοτήσεων, άρα φτώχεια και ξεκλήρισμα των φτωχών και μικρο-μεσαίων αγροτών. Ας σταματήσει, λοιπόν, ο εμπαιγμός ότι τάχα έχει εξασφαλιστεί το εισόδημά τους. Οι αγρότες δεν τρώνε κουτόχορτο. Ηδη κατεβαίνουν στους δρόμους του αγώνα, για να κρατηθούν στα χωριά και στη ζωή. Τα παχιά και απατηλά λόγια των Σημίτη και Καραμανλή έχουν βαρεθεί να τ' ακούνε χρόνια τώρα...

Το «ορόσημο» του Εκτορος...

«Ορόσημο για το ΕΣΥ στη Θεσσαλία» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας, Εκτωρ Νασιώκας, την προχτεσινή μέρα, κατά την οποία εξήγγειλε την έναρξη λειτουργίας δυο νέων κλινικών - της Οφθαλμολογικής και της Νευρολογικής - στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς την «ιστορία» που έχει αυτό το νοσοκομείο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, για ν' αντιληφθεί ότι πρόκειται για «μεγάλα λόγια» - το συνηθίζει αυτό ο Εκτωρ - που λέγονται για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ίδιου και του κυβερνώντος κόμματος.

Εμείς απλώς ν' αναφέρουμε ότι πέρασαν έξι (6) χρόνια από το «άνοιγμα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και εξακολουθεί να υπολειτουργεί αξιοποιώντας μόνο το 55% - 60% των δυνατοτήτων του - κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό - κι ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι δυο νέες κλινικές. Κατά τ' άλλα «ορόσημο»...

«Ιδεολογικές» προεκτάσεις

«Η πολιτική ζωή της χώρας μας σφραγίστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια από τη δράση τριών πρωθυπουργών. Ο Κ. Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ο Α. Παπανδρέου εμβάθυνε τη δημοκρατία και θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος. Ο Κ. Σημίτης που ολοκληρώνει το έργο και των δύο. Οικοδομεί την Ελλάδα της Ευρώπης με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή και πραγματική σύγκλιση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντογιαννόπουλος στα ΜΜΕ του νομού Σερρών, όπου πήγε στα «πλαίσια της εξόρμησης των κυβερνητικών στελεχών στην επαρχία». Εκείνο βέβαια που δεν ακούσαμε απ' τον Β. Κοντογιαννόπουλο - παρότι υφυπουργός με αρμοδιότητα την Πρόνοια - είναι πώς γίνεται σήμερα το 22% του ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια φτώχειας, έστω αυτά που ορίζει η ίδια η ΕΕ; Δε θα 'πρεπε να το γνωρίζει, αφού μπορεί να αξιολογεί την προσφορά των πρωθυπουργών επί μία τριακονταετία, όταν μάλιστα έχει υπηρετήσει και τα δύο κόμματα από κυβερνητικές θέσεις;

Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του Κοντογιαννόπουλου θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «ιδεολογική προέκταση» των γκάλοπ που βγάζουν κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον ...Κ. Σημίτη.

Μνημείο κυνισμού

«Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει αποτύχει ως ηγέτης και ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να επιλέξει μια ηγεσία πρόθυμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αν πραγματικά επιθυμεί να δει την ειρήνη να γίνεται πραγματικότητα». Η παραπάνω δήλωση έγινε προχτές από τον Τζ. Μπους και, σίγουρα, αποτελεί μνημείο κυνισμού και προκλητικότητας. Προφανώς, ο καουμπόι του Λευκού Οίκου θεωρεί πως έχει το δικαίωμα, να υπαγορεύει στους Παλαιστινίους και στον κάθε λαό γενικότερα, ποιον θα έχει πρόεδρο και πρωθυπουργό. Να του υπαγορεύει τους όρους και τις συνθήκες της ζωής του. Να απειλεί και να εκβιάζει με την αμερικανική υπεροπλία, βάζοντας ουσιαστικά το πιστόλι στον κρόταφο σε όποιον αντιστέκεται ή αμφισβητεί τις αυτοκρατορικές «συμβουλές» του.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε πόσο ανιστόρητη, άδικη, εγκληματική, απάνθρωπη, αλαζονική, κλπ., κλπ., είναι η τακτική αυτή; Δε νομίζουμε. Σημειώνουμε μόνο ότι η προαναφερόμενη δήλωση του Τζ. Μπους δεν εκφράζει απλά και μόνον τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Εκφράζει το σύγχρονο ιμπεριαλισμό. Αποτελεί μια αντανάκλαση της οξύτητας των προβλημάτων, που σφραγίζουν το σύγχρονο κόσμο. Κι όσο πιο γρήγορα αυτά συνειδητοποιηθούν απ' τους λαούς, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη μεγάλη και ανίκητη δύναμη βρίσκεται στα δικά τους χέρια, στην ενωμένη και οργανωμένη δράση τους, τόσο το καλύτερο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αξιος ο μισθός τους

Το να πεις κάποιον, πράκτορα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ή πουλημένο - ανεξαρτήτως αν ο ίδιος το θεωρεί «τίτλο τιμής» - είναι βαριά κουβέντα. Θα πρέπει να έχεις καραμπινάτα στοιχεία στα χέρια σου πριν διατυπώσεις γραπτά μια τόσο βαριά κατηγορία. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν (σε όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία) πως ήταν και παραμένουν πράκτορες του ιμπεριαλισμού. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν, σίγουρα, ο Βάτσλαβ Χάβελ με τον Λεχ Βαλέσα, οι οποίοι - μαζί με τον Αρπαντ Γκεντς - βγήκαν προχτές δημόσια και ζήτησαν την παρέμβαση των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την ...αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κούβα.

Σε κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι εν λόγω κύριοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως «αποτελεί χρέος του δημοκρατικού κόσμου να υποστηρίξει τους εκπροσώπους της κουβανικής αντιπολίτευσης...» και πως «η κουβανική αντιπολίτευση πρέπει να έχει την ίδια διεθνή στήριξη που είχαν οι διαφωνούντες στην άλλοτε διαιρεμένη Ευρώπη». Στο ...διά ταύτα, οι συντάκτες του κειμένου προτείνουν να ανατεθεί η εξαφάνιση του «δικτάτορα» Φιντέλ στην «αντιπολίτευση» και στους «διαφωνούντες». Δηλαδή, στους αντεπαναστάτες μέσω της συγκρότησης ενός «Ταμείου για την Κουβανική Δημοκρατία». Εννοείται, μια δημοκρατία, σαν κι αυτή που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους κλέφτες και λωποδύτες από τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς, όπως ελευθερίες στα αφεντικά να απολύουν με το «έτσι θέλω» και στους εργαζόμενους να μην μπορούν ούτε να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους, και άλλες «δημοκρατικές κατακτήσεις» καπιταλιστικού τύπου.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι οι δύο από τους τρεις εν λόγω κυρίους - δηλαδή ο Βάτσλαβ Χάβελ και ο Λεχ Βαλέσα - είναι γνωστοί για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στους ιμπεριαλιστές για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη χώρα τους. Ο πρώτος, κυκλοφορούσε στη Δύση στη δεκαετία του '70 με το μανδύα του διανοούμενου αγωνιστή για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία Τσεχοσλοβακίας. Ο δεύτερος, εμφανίστηκε σαν ο «επαναστάτης συνδικαλιστής» στα ναυπηγεία του Γκντανσκ στην Πολωνία, που αγωνιζόταν δήθεν για τη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των εργατών αλλά και όλου του πολωνικού λαού με στόχο να φτάσει η Πολωνία την ...Ιαπωνία. Για τον τρίτο, τον πρώην Πρόεδρο της Ουγγαρίας, Αρπαντ Γκεντς, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τους «αγώνες» του.

Οι δύο από τους τρεις (ίσως ο τρίτος δρούσε στην αφάνεια), για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στους ιμπεριαλιστές, μέχρι την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα τους και την παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος, ανταμείφθηκαν γενναία. Για τις καλές τους υπηρεσίες, τα «αφεντικά» τους τους έχρισαν - μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών - Προέδρους των Τσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας αντίστοιχα. Το να πει κανείς, άξιος ο μισθός τους, είναι - μάλλον - λίγο...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα αυθαίρετα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, ας βάλουμε στην άκρη τον ολοφάνερο και προκλητικό ψηφοθηρικό χαρακτήρα των προχτεσινών εξαγγελιών της Β. Παπανδρέου. Ας πούμε ότι είναι αλήθεια τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται η υπουργός. Ας δούμε, λοιπόν, τα υπόλοιπα.

Εφόσον το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή μέχρι τέλους του χρόνου και ψηφιστεί - και δεν έχουν γίνει στο μεταξύ πρόωρες εκλογές - οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα έχουν το δικαίωμα σύνδεσης με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας, πληρώνοντας, βέβαια, το σχετικό και τσουχτερό πρόστιμο.

Και μετά; Ποιος εγγυάται ότι στις περιοχές αυτές θα δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις υποδομές, που συνεπάγονται κάποιες ανθρώπινες συνθήκες ζωής, δηλαδή δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, κλπ., κλπ.;

Κανένας. Κι όχι μόνον κανείς δεν το εγγυάται, αλλά - απ' ό,τι καταλάβαμε - εάν στα τρία χρόνια δεν έχουν προωθήσει η κεντρική κρατική διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα σχετικά σχέδια και εφαρμογές, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει να πληρώνουν ετησίως το πρόστιμο διατήρησης, για να συνεχίσουν να έχουν φως, νερό και τηλέφωνο. Κι όχι μόνο θα πληρώνουν, αλλά θα είναι και μονίμως όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων...

Οσο για το ...θεσμό των αυθαιρέτων, αυτός θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει. Είτε με τη μια, είτε με την άλλη μορφή. Και να 'στε σίγουροι ότι θα 'χουμε κι άλλα παρόμοια νομοσχέδια στο μέλλον, πέρα από τα 16, που είχαμε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Και όχι, γιατί η αυθαιρεσία βρίσκεται στο αίμα του Ελληνα, όπως ισχυρίζονται μερικοί μερικοί, επιχειρώντας να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου.

Εάν ήταν πραγματικά ο λαός στην εξουσία, όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, τότε, και πρόγραμμα φτηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας θα είχε ήδη υλοποιηθεί, λύνοντας όλα τα στεγαστικά προβλήματα των εργαζομένων, και οι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές θα υπήρχαν, και η υπεράσπιση των δημόσιων εκτάσεων και του περιβάλλοντος θα ήταν αποτελεσματική.

Προεκλογικές «καρεκλιές»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ) της 27.8.2003 ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, ζήτησε τις παραιτήσεις των προέδρων των ΠεΣΥΠ. Με το θέμα ασχολήθηκε ο Τύπος, αλλά έκτοτε ουδέν επισήμως.

Το θέμα επανέφερε προχτές ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, με ανακοίνωσή του, όπου επισημαίνεται ότι η «εκκρεμότητα αυτή πρέπει να λήξει άμεσα». Χτες απάντησε ο Κ. Στεφανής με ανακοίνωσή του, στην οποία, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι «το τι γίνεται και το τι πρόκειται να γίνει εξακολουθεί να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και όχι της "σκιώδους" δικής του υπουργίας». Οι εκπρόσωποι λοιπόν της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν καρεκλιές, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία πορεύονται στον κατήφορο. Αλλά τι να πουν; Οτι δημόσιο σύστημα υγείας και οι λειτουργοί του έχουν γονατίσει απ' την πολιτική λιτότητας και εμπορευματοποίησης που εφαρμόζει με ευρω-συνέπεια το ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται να τη συνεχίσει -ως καλύτερος διαχειριστής- η ΝΔ;

Οι εργαζόμενοι -που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για βελτίωση της θέσης τους και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας - ας τους αφήσουν να παίζουν προεκλογικές «καρεκλιές» και να προσχωρήσουν το μέτωπο της πάλης που ανατρέπει τις πολιτικές λιτότητας. Και στις εκλογές μαύρο και στους δυο και ψήφο στο ΚΚΕ.

Η «πολιορκία» του Σκανδαλίδη...

Στη Θεσσαλία περιοδεύουν, τον τελευταίο καιρό, πολλά κυβερνητικά στελέχη και, μαζί με τους Θεσσαλούς υφυπουργούς και βουλευτές που βρίσκονται εκεί κάθε Σαββατοκύριακο, προσπαθούν ν' αλλάξουν το «βαρύ» κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που επικρατεί σ' αυτή την περιοχή. Εγχείρημα, μάλλον, δύσκολο και θα πείστηκε γι' αυτό ο Κ. Σκανδαλίδης, που επισκέφτηκε, χτες, τη Λάρισα. Προσερχόμενος στο δήμο της πόλης, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε σε «πολιορκία», καθώς έξω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Τη «θερμή υποδοχή» στον υπουργό, με πανό και πικέτες, επιφύλαξαν σχολικοί φύλακες που έφτασαν στη Λάρισα από διάφορες περιοχές της χώρας, καθαρίστριες σχολείων, εργαζόμενοι στα ΚΕΠ και συμβασιούχοι στο δήμο Λάρισας, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μ' επικεφαλής τον πρόεδρό του και βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα. Τα αιτήματα των συγκεντρωμένων κοινά, ή παρόμοια αφορούσαν, κυρίως, την εξασφάλιση της εργασίας τους...

Ματαιοδοξία...

Τις αντιδράσεις πολλών Σκοπελιτών συναντά η απόφαση της δημοτικής αρχής Σκοπέλου να δώσει το όνομα «Επαμεινώντας Πετραλιάς» στο Δημοτικό Στάδιο του νησιού και να διοργανώνει εκδηλώσεις με την ονομασία «Πετράλεια». Ο Επαμεινώντας Πετραλιάς ήταν ο πατέρας της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, βουλευτή της ΝΔ, και η μόνη σχέση που είχε με τη Σκόπελο ήταν ότι παντρεύτηκε Σκοπελίτισσα. Ομως, η δημοτική αρχή δίνει το όνομά του στο Δημοτικό Στάδιο, προφανώς για να ευχαριστήσει την κόρη του, η οποία, ως υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενήργησε - ως όφειλε, άλλωστε - και εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την ανέγερση του Σταδίου.

Την αντίθεσή της στην απόφαση της δημοτικής αρχής εξέφρασε η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ - δε θα παραστεί εκπρόσωπός της στα εγκαίνια που θα γίνουν σήμερα, Σάββατο, και θα είναι μια πολυέξοδη «φιέστα» - σε ανακοίνωση της οποίας γίνεται λόγος για «ματαιόδοξη επιδίωξη παραγόντων που κατέχουν ισχυρή θέση στο πολιτικό σύστημα» και προτείνεται το Στάδιο να ονομαστεί «Αγνών» προς τιμήν του αρχαίου Σκιαθίτη Ολυμπιονίκη Αγνώντα και οι εκδηλώσεις να έχουν την ονομασία «Αγνώντεια».

Συμπεράσματα υποκρισίας

Για «αληθινή δημοκρατία και ίση κατανομή εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών» μιλάει στα συμπεράσματά του το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της ΕΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο. Διακηρύττει ακόμα την «προώθηση της ίσης πρόσβασης και της πλήρους συμμετοχής των γυναικών στις δομές εξουσίας και στη λήψη αποφάσεων». Ζητάει δέσμευση των πολιτικών κομμάτων, ώστε το 1/3 των υποψηφίων τους στις ευρωεκλογές του 2004 να είναι γυναίκες. Και, τέλος, τονίζει τους στόχους της ΕΕ για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Και αποκαλύπτει ότι εκείνοι που μιλούν για τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι τίποτα περισσότερο από υποκριτές. Γιατί είναι ακριβώς οι ίδιοι που στην υποτιθέμενη «αληθινή» δημοκρατία της ΕΕ έχουν καταδικάσει το 33,5% των γυναικών να δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Στην «ισχυρή Ελλάδα της ΟΝΕ» οι άνεργες γυναίκες ξεπερνούν το 16%, στις ηλικίες κάτω των 25 το ποσοστό φτάνει το 27% ενώ στους μακράς διαρκείας άνεργους το 72% είναι γυναίκες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μαύρο» στην αυθαίρετη πολιτική

Θα 'λεγε κανείς πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο λαός μας τρώει... κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι αμέσως μετά τα διαβόητα «πακέτα παροχών», έσπευσε να ανασύρει από το «καπέλο» και το ψηφοθηρικό χαρτί της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι αυτή - αλλά και η ΝΔ, ο έτερος πόλος του δικομματισμού - είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση, αφού: Είμαστε μια χώρα που δεν έχει Εθνικό Κτηματολόγιο, που δε διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό και χρήσεις γης, που για να καθοριστούν σχέδια πόλης απαιτούνται 10 και 15 χρόνια! Είναι αυτή η ίδια κυβέρνηση που έχει αδιαφορήσει παντελώς για την εφαρμογή ενός προγράμματος φτηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας.

Από πού λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα ότι η «χάρτα των αυθαιρέτων» πρέπει να εκληφθεί από το λαό ως απόδειξη του φιλολαϊκού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής; Μα - θα πει κανείς - με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα συνδεθεί το αυθαίρετό του με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Ε, λοιπόν, εδώ αποκαλύπτεται όλο το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης. Πρώτα - πρώτα η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας προβλέπεται ότι θα διακόπτεται μετά από τρία χρόνια, ώστε οι κάτοχοι των αυθαιρέτων να βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Και στη συνέχεια βέβαια έχουμε τον ιδιότυπο εκβιασμό των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να σπεύσουν στα γρήγορα να αρχίσουν να πληρώνουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου τώρα που μειώνται κιόλας οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν σ' αυτά, υπό την απειλή να αναγκαστούν να τα πληρώνουν στο μέλλον πολλαπλάσια, αφού θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους και θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης της κάθε περιοχής!

Πέρα, όμως από τον εκμαυλιστικό και εισπρακτικό αυτό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει και άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Να επιβάλει, για παράδειγμα, την υποχρεωτική ασφάλιση των μελετών και των ιδιωτικών κατασκευών, ανεβάζοντας έτσι το κόστος της οικοδομής και δημιουργώντας έναν πρόσθετο τεράστιο τζίρο προς όφελος των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών. Να μεταθέσει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ευθύνες του κράτους για την ασφάλεια, την ποιότητα, το κόστος και τον έλεγχο της νομιμότητας της οικοδομής είτε στους ιδιώτες μηχανικούς, είτε στους δήμους, επισείοντας μάλιστα δυσβάσταχτες ποινές και πρόστιμα.

Τι προδιαγράφουν όλα αυτά; Ενα τεράστιο πολεοδομικό αλαλούμ, μερικές ακόμη «νέες γενιές» αυθαιρέτων, τον ακόμη πιο κυρίαρχο ρόλο της «ελεύθερης αγοράς» στο χώρο της οικοδομής. Προδιαγράφει νέα οικονομικά βάρη για το λαό που πληρώνει ήδη τεράστιο το τίμημα για να αποκτήσει την πολυπόθητη στέγη. Που το πληρώνει ακόμη και με τη ζωή του, όπως έγινε και πριν μερικά χρόνια στους σεισμούς του Αιγίου ή της Αθήνας. Στην κυβέρνηση που νομίζει ότι με τέτοιες επιχειρήσεις εξαπάτησης θα ψηφοθηρεί αιωνίως για να εφαρμόζει την «αυθαίρετη» αντιλαϊκή της πολιτική χρειάζεται τη λαϊκή απάντηση που της ταιριάζει. Το ίδιο και η ΝΔ για τη συνυπευθυνότητά της. Τούτη τη φορά να φάνε το «μαύρο» που τους αξίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ