Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χαράτσια της «Χάρτας Σημίτη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κατάργηση των απαλλαγών φορολόγησης, κατάργηση όλων των μειώσεων φόρου πλην αυτής για τα παιδιά», είναι μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σημίτη που περιέχεται ανάμεσα σε άλλα στην πολυδιαφημισμένη «Χάρτα της σύγκλισης». Με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει ακόμη περισσότερο τα φορολογικά βάρη πάνω σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ΕΒΕ. Ανάμεσα σε άλλα επιχειρούν να καταργήσουν ακόμη και τις εκπτώσεις - ψίχουλα που ισχύουν σήμερα για τις δαπάνες των φορολογουμένων που αφορούν: Την υγεία, τα νοίκια για την κατοικία της οικογενείας και των παιδιών που σπουδάζουν, τα δίδακτρα, τους τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, τα μικροέξοδα του νοικοκυριού κ.ά. Ολα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι υποτακτικοί της για... μείωση της φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα είναι ψευδεπίγραφα και στάχτη στα μάτια. Οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα από αυτή την πολιτική. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να επιβάλλει και νέα χαράτσια σε αντίθεση με τις νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας.

«Εξις, δευτέρα φύσις»

Λένε πολλοί ότι οι εισαγγελείς είναι «αστυνομικοί με πολιτικά». Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι πολλοί εισαγγελείς στη χώρα μας εξακολουθούν να πάσχουν από το καταδιωκτικό αντικομμουνιστικό «σύνδρομο», που διακατείχε κάποτε τους εισαγγελείς των Στρατοδικείων. Να, όπως οι δύο «δημόσιοι κατήγοροι» στη δίκη της «17Ν» - οι κύριοι Λάμπρου και Μαρκής - οι οποίοι, αγορεύοντας στο ακροατήριο, προσπάθησαν να συνδέσουν την τρομοκρατία με την κομμουνιστική ιδεολογία και πρακτική. Και το 'καναν παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως οι κομμουνιστές έχουν τόση σχέση με τους όποιους τρομοκράτες, τύπου Κουφοντίνα και Ξηρού, όση «ο Φάντης με το ρετσινόλαδο». Αλλά, βλέπετε «έξις, δευτέρα φύσις», ο αντικομμουνισμός...

Ο «καλός» ανταγωνισμός...

«Είδατε, ο ανταγωνισμός "παγώνει" τις τιμές, χτυπά την ακρίβεια, λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή». Το πανάρχαιο αυτό παραμύθι, από τότε που υπάρχει ο καπιταλισμός, μας ξαναπουλάνε οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς», με αφορμή την «επιθετική κίνηση» του γνωστού κολοσσού Carrefour για τετράμηνο πάγωμα στις τιμές των προϊόντων του. Ποια είναι η πραγματικότητα; Αυτό που επιδιώκει η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ (εκτός συμμετοχής της στα προεκλογικά «παιγνίδια» και του «αντιτίμου» της συμβολής της) είναι να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά και να ισχυροποιήσει τη θέση της σε βάρος των ανταγωνιστών της. Εχοντας τη δυνατότητα να πουλά, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμα και κάτω του κόστους, καταφέρνει να γονατίζει και να βγάζει «εκτός παιχνιδιού», ορισμένους έστω, από τους αντιπάλους της που ολιγοπωλούν το χώρο του λιανεμπορίου. Στο τέλος του κάθε γύρου στο συνεχή αυτό «εμπορικό πόλεμο» υπάρχουν ολοένα και λιγότερα μονοπώλια, τα οποία μπορούν πλέον άνετα να συνεννοηθούν και να καθορίσουν νέες, πολύ πιο ανεβασμένες τιμές στα προϊόντα, με «εξω-οικονομικούς όρους», σύμφωνα με τον προσφιλή όρο της αστικής πολιτικής οικονομίας.

... και ο ευτυχής Κουλούρης

Οι καταναλωτές, λοιπόν, μπορεί να είναι πρόσκαιρα ωφελημένοι, αλλά μακροπρόθεσμα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Αδιάψευστη απόδειξη ο λεγόμενος τιμάριθμος των τροφίμων που συνεχώς βρίσκεται τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον «κανονικό», ο οποίος συγκαλύπτει την ακρίβεια που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Στα θύματα του πολέμου των γιγάντων στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνονται όμως πλήθος μικρομεσαίων επαγγελματιών στο λιανεμπόριο όσο και στη μεταποίηση, που δεν αντέχουν την πίεση να πωλούν κάτω του κόστους, όπως αξιώνουν οι πολυεθνικές, που μπορούν εξάλλου να κάνουν και φθηνές εισαγωγές. Οσο για τον ανεκδιήγητο «κυνηγό αγγουριών», Κ. Κουλούρη, μπορεί να δηλώνει ευτυχής, αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά...

Αστυνομοκρατία Ολυμπιακών προδιαγραφών

Το θέμα που προέκυψε τις προηγούμενες μέρες με τους Αμερικανούς πράκτορες που θα συνοδεύουν τους Αμερικανούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004, το εάν θα οπλοφορούν ή όχι, το τι θα κάνουν ακριβώς, είναι απλά ένα ακόμα επεισόδιο στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια - εκτός των άλλων - είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το κυβερνητικό σχέδιο ασφάλειας του 2004 προβλέπει την ένταση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Ηδη νιώθουμε όλοι γύρω μας, στους χώρους που ζούμε, δουλεύουμε και κινούμαστε, ότι η αστυνομική παρουσία γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Οι αστυνομικοί έλεγχοι και οι προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και, βέβαια, το άλλοθι των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιείται για να περιθάλψει την πιο άγρια επίθεση ενάντια σε όσους κριθούν «ύποπτοι» από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, ελληνικές και ξένες.

Με αφορμή το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη τέθηκε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση από τους Αμερικανούς και την ΕΕ το δίλημμα ασφάλεια από τη μια, ελευθερίες και δικαιώματα από την άλλη. Και δόθηκε η απάντηση ότι χάριν της ασφάλειας θα πρέπει να περιοριστούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα. Κάτι που υλοποιήθηκε στην πράξη τόσο με πολεμικές επιχειρήσεις στο όνομα της ασφάλειας, όσο και με την ψήφιση αντιτρομοκρατικών νόμων, αλλά και γενικότερα με την ένταση του αυταρχισμού.

Το περιβόητο σχέδιο ασφαλείας, που σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, προβλέπει πολλά εφιαλτικά, μεταξύ των οποίων: «Εργασιακή ειρήνη», απαγόρευση απεργιών, διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, εκτεταμένους ελέγχους κατά την κρίση των αστυνομικών της «Αθήνα 2004» και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των Αμερικανών πρακτόρων, σε πρόσωπα, κατοικίες και οχήματα. Ολα αυτά μόνον προσωρινό χαρακτήρα δε θα έχουν. Είναι μέτρα που έχουν στόχο να παγιώσουν την αστυνομοκρατία και την κατατρομοκράτηση των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη τις εξελίξεις. Ο «τρομονόμος» εμπλουτίζεται συνεχώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολύ καλό άλλοθι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα, λοιπόν, είναι αν ο λαός, οι εργαζόμενοι, είναι διατεθειμένοι να υποστούν μια τέτοια επίθεση που προσβλέπει πολύ μετά το 2004. Τότε που θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα, τότε που το λαϊκό εισόδημα θα χτυπηθεί αλύπητα, τότε που θα έχουν τελειώσει πλέον τα Ολυμπιακά αρχαιοπρεπή συνθήματα. Η αντίσταση του λαού σε αυτά τα σχέδια είναι μονόδρομος. Και μόνον έτσι μπορεί να αποκρούσει κάθε απόπειρα που επιδιώκουν το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» να ζωντανέψει ως εφιάλτης.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Οι αντοχές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΕΡΓΟ... πράγμα αυτή η οικονομία κι ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντέχουν τα κέρδη πάμπολλων δισεκατομμυρίων ευρώ από μια χούφτα «έχοντες και κατέχοντες», που ήδη δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά δεν αντέχουν τις αυξήσεις μισθών, που ζητούν οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Κι ας είναι οι δεύτερες, πολύ μικρότερες συνολικά από τα πρώτα, πέραν των ουσιαστικών και πολλών ακόμη διαφορών τους.

Αν δε μας πιστεύετε, διαβάστε ή δείτε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας. «Δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός και η οικονομία την ικανοποίηση των αιτημάτων». Ετσι είπε ο κ. Φωτιάδης...

Κι ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης συμπλήρωσε και επαύξησε: «Είναι εκτός πλαισίου». Προφανώς, εννοεί το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, μαζί και της διαβόητης «Χάρτας Σύγκλισης».

Δεν έχουμε ακούσει ποτέ, όμως, κάποιο μέλος της κυβέρνησης να πει ότι τα κέρδη της τάδε πολυεθνικής είναι εκτός πλαισίου. `Η, δεν αντέχει η οικονομία τα πλούτη που έχει σωρεύσει η ολιγαρχία της χώρας.

Θα πείτε, βέβαια, ότι αυτά δε συμβιβάζονται με την «ελεύθερη αγορά» και τους νόμους της. Δε λέμε, έτσι είναι. Αναρωτηθήκατε ποτέ, όμως, αν και πότε σας ρώτησαν, για την «ελεύθερη αγορά», που τώρα εφαρμόζουν;

Πάντως, για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, το ίδιο συμβαίνει και με άλλους. Για παράδειγμα, με την ηγεσία της ΝΔ. Εχετε ακούσει ποτέ τον Κ. Καραμανλή να πει κάτι σχετικό; Ποτέ.

Ακόμη κι όταν φωνάζουν και χτυπιούνται για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή ή τα βάζουν με τον Κόκκαλη και τον χαρακτηρίζουν «εθνικό προμηθευτή», πάντα, με ιδιαίτερη επιμονή και φροντίδα, σπεύδουν να συμπληρώσουν, ότι και η δική τους κυβέρνηση στην ολιγαρχία και πάλι θα τα δίνει, αλλά... με διαφάνεια. Ισως, κρατώντας σειρά προτεραιότητας...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός πάλι στον άσο θα μένουν... Γι' αυτό, καθώς τις μέρες αυτές, τους βλέπετε να κονταροχτυπιούνται στα δελτία ειδήσεων, μην τους παίρνετε στα σοβαρά. Γι' άλλα τσακώνονται αυτοί. Τα δικά σας δεν τ' αντέχει η οικονομία...

Ε, όχι κι έτσι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι». Η παροιμία ταιριάζει «γάντι» στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, η οποία εκφράζει τη «μεγάλη ανακούφιση» όλων (;) των επαγγελματοβιοτεχνών των Κυκλάδων από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για μείωση κατά 30% των ασφαλιστικών εισφορών. Ανακούφιση, που ίσως μετριαστεί βεβαίως, μετά την αναφορά της κυβέρνησης για μείωση κατά 15% των εισφορών.

Η ουσία, όμως, παραμένει ίδια. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αγνοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στους ΕΒΕ η σκληρή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και η αμέριστη υποστήριξή της προς το μεγάλο κεφάλαιο, που επεκτείνεται διαρκώς σε βάρος τους.

Το μόνο τους πρόβλημα φαίνεται να είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και δηλώνουν απερίφραστα πως, σε ό,τι τους αφορά, οι ΜΜΕ «έχουν φορτωθεί με πλασματικά χρέη», τα οποία «προέρχονται από επιβολές προστίμων». Παραδέχονται, δηλαδή, επίσημα ότι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και απαιτούν θρασύτατα να απαλλαγούν από τα πρόστιμα! Νομίζουν ότι αν «ξεζουμίσουν» τους εργαζόμενους θα αναπληρώσουν τις απώλειές τους, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική είναι σίγουρη η καταδίκη τους.

«Σταματήστε, φθάνει»

Με ενδιαφέρει ως πολίτη, όχι όμως ως συγγραφέα, απαντά ο γνωστός Aμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, στην ερώτηση αν έχει εκτιμηθεί η διάσταση αυτού που συνέβη στις 11 Σεπτέμβρη («Βήμα», 11 Σεπτέμβρη) και συνεχίζει: «Η 11η Σεπτεμβρίου δεν είναι κάτι που μπορώ να συλλάβω σε φανταστικό επίπεδο. Η μόνη ιστορία που βγάζω από αυτήν είναι το κιτς σε όλη του τη φρίκη. Οχι τη φρίκη αυτού που συνέβη, αλλά την παραμόρφωση αυτού που συνέβη. Αλλες πόλεις έχουν υποστεί χειρότερες καταστροφές και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν προκαλέσει καταστροφές στην ιστορία, ακόμη και όταν ήταν για καλούς σκοπούς - δεν είμαι ειρηνιστής. Πρέπει να κρατάμε την έννοια των αναλογιών. Αυτό που βλέπουμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι ένα όργιο εθνικού ναρκισσισμού κι ένα αδικαιολόγητο αίσθημα του προφανούς θύματος, πράγματα αποκρουστικά. Και δε σταματάει! Σήμερα ακόμη είναι δυνατόν να δεις ένα ματς του μπέιζμπολ που να μην ξεκινάει με τον εθνικό ύμνο και επικλήσεις στη μνήμη των "ηρώων μας". Σου 'ρχεται να πεις: Σταματήστε, φθάνει.

- Εχει ειπωθεί από πολλούς ότι η Αμερική έχασε την αθωότητά της...

- Ποια αθωότητα; Από το 1668 ως το 1865 αυτή η χώρα γνώρισε τη δουλεία. Υστερα, από το 1865 ως το 1995, μια κοινωνία έρμαιο βίαιων φυλετικών διακρίσεων. Δεν καταλαβαίνω για τι ακριβώς μιλάνε».

Λόγια...

«Ξοδεύουμε χρόνο, εργασία και χρήμα για να σας οπλίσουμε με γνώση»... «Δεν ξεχωρίζετε από άλλους συμμαθητές σας, λόγω καταγωγής και οικονομικής κατάστασης»... «Η πολιτεία κάνει διαρκώς σπουδαία βήματα: εργαστήρια, κτίρια. Ολα αυτά μας αναδεικνύουν ως έθνος»... «Αυτά που εσείς θεωρείτε αυτονόητα και δεδομένα, άλλοι δεν τα διαθέτουν καν»...

Τα παραπάνω, είναι μερικά απ' όσα είπαν προχτές οι εκπρόσωποι διαφόρων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στην εκδήλωση έναρξης της σχολικής χρονιάς στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Και δεν τα είπαν σε μαθητές του Δημοτικού ή του Γυμνασίου, αλλά σε αυτούς του Λυκείου. Σε μαθητές, δηλαδή, που πέρασαν το καλοκαίρι τους στα φροντιστήρια, διαβάζοντας και πληρώνοντας ακριβά, για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους συμμετοχής στο άκρως ανταγωνιστικό και εξεταστικοκεντρικό σύστημα. Σε μαθητές, που ζουν καθημερινά τις ταξικές διακρίσεις στην Παιδεία και γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι όσα περισσότερα χρήματα διαθέτεις, τόσο περισσότερη μόρφωση αποκτάς. Σε νέους, που ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι γονείς τους δουλεύουν ολημερίς, για να τα βγάλουν πέρα, έστω και με αρκετές δυσκολίες, ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες», που δε γνωρίζουν τι έχουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκληρή τρομοκρατία

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, να «απελάσει» τον Γιάσερ Αραφάτ, είναι η άσκηση της πιο σκληρής τρομοκρατίας. Ακόμα και αν δεν τολμήσουν ποτέ να βάλουν σε εφαρμογή μια τέτοια απόφαση, πάλι είναι σκληρή τρομοκρατία, από το γεγονός ότι θέλουν να εμπεδωθεί πως «είναι δυνατό να συμβεί...». Με άλλα λόγια, το μήνυμά τους προς ολόκληρο το λαό της Παλαιστίνης και, ταυτόχρονα, τους λαούς όλου του κόσμου είναι «κάνουμε ό,τι θέλουμε και δε δίνουμε πουθενά λογαριασμό...». Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία του χειρίστου είδους, τότε κάτι θα πήγαινε άσχημα με τον ορισμό της τρομοκρατίας...

Ομως, η κυβέρνηση του Ισραήλ, κυριολεκτικά, «βρήκε και τα κάνει». Ολα αυτά τα χρόνια, ο ισραηλινός στρατός, εξοπλισμένος και ενθαρρημένος από τις ΗΠΑ, σκοτώνει, ασύδοτα, μικρά παιδιά, ξεσπιτώνει οικογένειες, συλλαμβάνει χιλιάδες αγωνιστές και όλοι οι ιμπεριαλιστές μαζί, μόνο που δε χειροκροτούν στα φανερά τα εγκλήματά τους. Λαλίστατοι, όμως, και, τάχα, «ανησυχούντες», όταν οι Παλαιστίνιοι, στην απελπισία τους, έκαναν τα ίδια τα σώματά τους όπλα αντίστασης στη σκληρή κατοχή.

Για να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση του Ισραήλ σε ακόμα περισσότερη εγκληματική αυθαιρεσία, το περίφημο κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) προώθησε πρόσφατα το λεγόμενο «Οδικό Χάρτη». Μια συμφωνία - συνέχεια των ανάλογων προηγούμενων, που έχουν ουσιαστικά διατυπωθεί στα ιμπεριαλιστικά μέτρα και σταθμά. Μια συμφωνία, η οποία στην εφαρμογή της δίνει, έμμεσα αλλά συνειδητά, στο Ισραήλ το δικαίωμα της αυθαιρεσίας.

Ετσι, στον ελάχιστο χρόνο της εφαρμογής του «Οδικού Χάρτη», είδαμε το Ισραήλ να εισβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη και να δολοφονεί, να κατεδαφίζει σπίτια κατά βούληση, να επιχειρεί να ανακατευτεί και να διευθύνει έμμεσα την παλαιστινιακή διοίκηση, υπαγορεύοντας, ουσιαστικά, ακόμα και τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν, με όρους της πιο σκληρής κατοχής. Την ίδια ώρα, τάχα, «έλυναν τους αποκλεισμούς» των πόλεων, πηγαίνοντας τα στρατεύματα μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα ή, τάχα, «απέλυαν τους κρατούμενους», την ώρα που διατηρούσαν χιλιάδες στις φυλακές τους...

Ολα αυτά με τη φανερή επιδοκιμασία των ΗΠΑ και την πιο συγκαλυμμένη διπλωματικά των άλλων ιμπεριαλιστών. Οι ΗΠΑ, ουσιαστικά, προετοίμασαν και αυτήν την απόφαση της «απέλασης», όταν οι επίσημοι επανειλημμένως κατονόμαζαν τον Γ. Αραφάτ σαν «μέρος του προβλήματος». Το χεράκι της έβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, αφού ο «Οδικός Χάρτης» διατυπώθηκε και προωθήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα γεγονότα δείχνουν και τον πραγματικό ένοχο. Είναι ο εχθρός των λαών όλου του κόσμου, ο ιμπεριαλισμός. Γι' αυτό ο αγώνας των Παλαιστινίων για την επιβίωση, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους δεν είναι μόνο δικός τους. Είναι αγώνας των λαών όλου του κόσμου, που τα συμφέροντά τους συγκρούονται με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό τους. Με κινητοποίηση και συνεχή δράση.

«Δεσμεύομαι»

Ούτε μια ούτε δύο αλλά δέκα φορές χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ζάππειο τη λέξη «δεσμεύομαι» προκειμένου να αναπτύξει τα «δέκα μέτωπα της χάρτας σύγκλισης». Μας θύμισε έτσι την «Αγέλαστη Πολιτεία» των αδελφών Κατσιμίχα, όπου ο λαϊκιστής δήμαρχος σε κατάσταση μέθης, χρησιμοποιούσε και αυτός το ρήμα «δεσμεύομαι» κι έταζε υποσχέσεις σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Δε θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και του δημάρχου της «Αγέλαστης Πολιτείας», εκτός φυσικά από την κοινή χρήση της λέξης «δεσμεύομαι», ίδιον του παλιού και του νέου πολιτικαντισμού και της κοροϊδίας των ψηφοφόρων. Φαίνεται ότι καθόλου δεν προσέχουν τον πρωθυπουργό οι σύμβουλοί του, για να τον προφυλάξουν από τις κακοτοπιές. Οσο για την πρωθυπουργική «δέσμευση», δεν αξίζει και πολλά πράγματα. Το ίδιο ρήμα είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός παραμονές των εκλογών του 2000 («δεσμεύομαι για κατώτατες συντάξεις 152.000» είχε αναφέρει συγκεκριμένα), αλλά αμέσως μετά τις εκλογές, οι «δεσμεύσεις του» πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων από τον ίδιο και το κόμμα του. Καμένο χαρτί, επομένως, οι πρωθυπουργικές «δεσμεύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ