Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μπούμερανγκ» η διείσδυση στα Βαλκάνια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι στρατηγική πολιτική και οικονομική της επιλογή είναι η περιβόητη «διείσδυση προς τα Βαλκάνια». Διείσδυση με όρους κατακτητικούς και αναβίωσης της επικίνδυνης ιδεολογίας του μεγαλοϊδεατισμού στις σημερινές συνθήκες. Τι σημαίνει με όρους οικονομικούς «διείσδυση στα Βαλκάνια»; Πρώτα και κύρια, εξαγωγή κεφαλαίου στις χώρες αυτές. Τι έκανε η πολυεθνική «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ» με την αναγγελία της για δημιουργία μονάδας στη Βουλγαρία; Μα, ό,τι ακριβώς διακηρύσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να διεισδύσει στη βαλκανική αγορά. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι, εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες της πολυεθνικής, εγκληματικές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή. Μιας κυβέρνησης, η οποία αναδεικνύεται σε οργανωτή και ιδεολογικό καθοδηγητή της εισβολής του κεφαλαίου στα Βαλκάνια, με τις όποιες δραματικές για την εργατική τάξη επιπτώσεις της πολιτικής αυτής. Και οι κλαυθμοί και οδυρμοί των κυβερνητικών στελεχών, για την υπόθεση αυτή, συνιστούν κάτι χειρότερο από υποκρισία. Πρώτα οργανώνουν το ειδεχθές έγκλημα και μετά ...κλαίνε για τα θύματα των εγκληματικών τους επιλογών...

«Παραγγελιά» Σόμπολου

Ο γνωστός αστυνομικός συντάκτης Πάνος Σόμπολος έχει, όπως όλοι, το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης γνώμης. Το έχει ασκήσει άλλωστε, έτσι ώστε είναι γνωστές σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία οι (αντιδραστικές και σκουριασμένες) απόψεις που πρεσβεύει. Ο Σόμπολος, όμως, ως προεδρεύων, ελέω Μανωλάκου, της ΕΣΗΕΑ, δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει βάναυσα το σύνολο των δημοσιογράφων, παίζοντας το συνήθη ρόλο του φερέφωνου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ούτε παραγγελιά να ήταν το χτεσινό άρθρο του στο «Εθνος», με το οποίο καλεί την κυβέρνηση «να τολμήσει» και να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο - το έχει υπόψη του, βέβαια - με το οποίο απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας! Η τσίπα έχει χαθεί προ πολλού για τον «δαιμόνιο» αστυνομικό συντάκτη...

ΥΓ: Στις επικείμενες εκλογές για την ΕΣΗΕΑ, οι συνάδελφοι έχουν χρέος να του δώσουν την απάντηση που του αξίζει. Κι αν δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, τότε σε όσους πρεσβεύουν τις ίδιες αντιλήψεις.

... Κι απάντηση δε δόθηκε

Για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν στη Λάρισα οι σιδηροδρομικές γραμμές, περνώντας από το κέντρο της πόλης και «κόβοντάς» τη στη μέση, έχουμε γράψει, κατά καιρούς, στο «Ρ». Στις 3 του περασμένου Μάρτη, εκπρόσωποι του δήμου κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής έθεσαν στο θέμα στους αρμοδίους του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ, ζητώντας να δοθεί λύση με την υπογειοποίηση των γραμμών. Οι αρμόδιοι δήλωσαν άγνοια για το πρόβλημα - σημειωτέον ότι την τελευταία εικοσαετία οι φορείς της Λάρισας το έχουν θέσει πολλάκις στους εκάστοτε αρμοδίους - και ζήτησαν ένα μήνα διορία προκειμένου να το μελετήσουν και ν' απαντήσουν για τη λύση που μπορεί να δοθεί.

Πέρασαν από τότε πάνω από δυο μήνες κι ακόμα δεν έφτασε απάντηση στη Λάρισα. Και μπορεί, μεν, οι μεταφορές στην Ελλάδα να καθυστερούν, αλλά εν προκειμένω είμαστε σίγουροι, ότι η απάντηση δεν έφτασε, επειδή οι αρμόδιοι, με την αποχώρηση των Λαρισαίων, έπαψαν ν' ασχολούνται με το θέμα. Το λόγο τώρα έχουν οι φορείς της πόλης, που πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα...

Προτάσεις καταλήστευσης

Στο χτύπημα των συντάξεων και την εκμετάλλευση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου στοχεύει η πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για τη δημιουργία Οργανισμού Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καταβάλλουν κάθε μήνα 6,7% από τους μισθούς τους στο κράτος για να πληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τις συντάξεις.

Δεδομένης της επιχειρούμενης αποσύνδεσης των συντάξεων από τους μισθούς και της καταλήστευσης των αποθεματικών των σημερινών Ασφαλιστικών Ταμείων, αν γίνει αυτό που πρότεινε ο υπουργός, θα συμβεί το εξής: Πρώτον, τα μελλοντικά αποθεματικά του Ταμείου θα γίνουν αντικείμενο λεηλασίας από το μεγάλο κεφάλαιο και δεύτερον, σε περιπτώσεις που το Ταμείο εμφανίζει ελλείμματα, θα δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει ή την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων ή και τη μείωση των συντάξεων, κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Ενώ, με βάση την εμπειρία, είναι σίγουρο ότι το καπιταλιστικό κράτος δε θα καταβάλλει ούτε τις εργοδοτικές εισφορές.

Ρεσιτάλ υποκρισίας

Περισσεύει η υποκρισία αυτές τις μέρες με αφορμή την υπόθεση της «Σίσσερ - Πάλκο» και την τύχη των 500 εργατριών που βρέθηκαν στο δρόμο, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο στην Αθήνα και να το μεταφέρει εκτός Ελλάδας.

Παρακολουθήσαμε, παραδείγματος χάριν, το υποκριτικό ρεσιτάλ των κ.κ. Ρέππα και Χριστοδουλάκη, οι οποίοι υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους ότι θα παρέμβουν προς τη διοίκηση της επιχείρησης με σκοπό να αποτρέψουν το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Και αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι η ίδια η κυβέρνηση, και μάλιστα με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιδοτήσει τη «Σίσσερ - Πάλκο» για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε βαλκανική χώρα.

Ομως, εξίσου υποκριτική ήταν η ηγεσία του Συνασπισμού, η οποία, υπό την πίεση των πραγμάτων, υποχρεώθηκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ως «θεατή της αποβιομηχάνισης της χώρας», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ την εγκαλεί για έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής και εγκατάλειψη της οικονομίας «στον αυτόματο πιλότο της αγοράς» και την κοινωνία «έκθετη στους ανταγωνισμούς».

Αν στην υπόθεση της «Σίσσερ - Πάλκο» συμπυκνώνεται η κυβερνητική πολιτική, το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, με την πολιτική των διαβόητων ελευθεριών διακίνησης κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων, ωθεί στη μεταφορά εργοστασίων εκεί όπου μπορούν να αποκομίσουν υπερκέρδη, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτή η πολιτική έχει τις υπογραφές και της κυβέρνησης και του ΣΥΝ, όπως, βεβαίως, και της Νέας Δημοκρατίας, όλων των θιασωτών της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Ολοι αυτοί ψήφισαν, το 1991, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρώπης των «τεσσάρων ελευθεριών».

Στα βάθρα, που αυτές οι δυνάμεις δημιούργησαν, στηρίζεται η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτοί παρέδωσαν την οικονομία της χώρας στον αυτόματο πιλότο της «ελεύθερης αγοράς», γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που υπηρετεί η πολιτική τους, δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους, στο όνομα του οποίου καθαγιάζονται όλα τα αντεργατικά μέτρα, που βαφτίζονται «ανταγωνιστικότητα», ή «αναδιάρθρωση», ή «παγκοσμιοποίηση».

Δεν κοροϊδεύουν μόνον τους εργαζόμενους της «Σίσσερ - Πάλκο», αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, όσοι απ' αυτούς μιλάνε τώρα για «βιομηχανική πολιτική», ή για περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων, όταν στο εθνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ψηφίσει κατ' επανάληψη τόσες αντεργατικές αποφάσεις, όσες χρειάζεται το κεφάλαιο για την απρόσκοπτη αποκόμιση κερδών, εντείνοντας την εκμετάλλευση, είτε στις χώρες - μέλη της ΕΕ, είτε σε άλλες χώρες με την ανεμπόδιστη ελευθερία του να μεταφέρει επιχειρήσεις όπου το συμφέρει.

Οι εργαζόμενοι, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι, σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, η υπεράσπιση της εργασίας, του εισοδήματος, των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων τους, περνάει μέσα από τη σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική και τους φορείς της, ως την ανατροπή της.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα εργατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΔΕ χάνουν χρόνο οι βιομήχανοι αυτής της χώρας. Μόλις προχτές ανακοίνωσε τη μεταφορά της στο εξωτερικό η «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ», έχοντας τσεπώσει - εκτός των άλλων - ό,τι επιδότηση υπάρχει και δεν υπάρχει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε νέες επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, προνόμια, διαρθρωτικές αλλαγές και δε συμμαζεύεται..!

Μάλιστα, ως κύριο αιτιολογικό πρόβαλε τον κίνδυνο ...αύξησης της ανεργίας, αν δεν υπάρξει, λέει, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας! Και, φυσικά, δε χρειάζεται να ψάξει πολύ κανείς για να διαπιστώσει την πηγή μιας τέτοιας θρασύτητας.

Προφανώς, είναι έξυπνοι άνθρωποι εκεί στο ΣΕΒ και δε ζητάνε πράγματα που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να λάβουν. Αντιθέτως, βρίσκουν πρόθυμα αυτιά για τις απαιτήσεις τους, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική «αντιπολίτευση».

Κι από κοντά, έχουν και την «αριστερή βοήθεια», όλων όσοι έχουν φορέσει τις παρωπίδες των ευρω-μονόδρομων και, από τη μια, θέλουν το Μάαστριχτ, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, κλπ., κλπ., ενώ, από την άλλη, ζητάνε από τους κεφαλαιοκράτες να μετατραπούν σε ...φιλάνθρωπους ευεργέτες των εργαζομένων...

ΑΣ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ τόσο χαμογελαστοί οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Απρίλη στο 3,4%! Το γεγονός πως άγονται και φέρονται από τις διεθνείς συγκυρίες δε συνιστά «αντιπληθωριστική πολιτική»...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, η εισοδηματική πολιτική τους (τους το θυμίζουμε, αν το ξέχασαν) είναι κάτω και από αυτό το ποσοστό, ενώ οι αριθμοί, που, κατά καιρούς, δίνουν στη δημοσιότητα, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να επιχαίρει επειδή το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ την Κυριακή περιγράφεται πανταχόθεν ως προετοιμασία μάχης. Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί στη Ριζούπολη, στρατηγικές, προετοιμασίες πολέμου και άλλα τέτοια ζοφερά...

Ομως, σαφώς δεν μπορούν αυτές τις μέρες να ...απορούν για την κατάντια του ποδοσφαίρου και το φανατισμό, οι ίδιοι που σπρώχνουν όσο μπορούν περισσότερο στην εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, γενικότερα. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία. Ας συγκρατηθούν.

Τα φαντάσματα του εργατοπατερισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να βρικολακιάσει το ταμείο των εργατοπατέρων και να δίνονται συντάξεις και στα «νέα εργατικά στελέχη» ζητά με περισσό θράσος ο Σύλλογος Εργατικών Στελεχών του Νομού Αχαΐας. Μάλιστα, με έγγραφό τους προς την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς απαιτούν για όσους ήδη είναι τρόφιμοι αυτού του αμαρτωλού παρελθόντος, να τους ξαναδοθούν το εφάπαξ και τα επιδόματα γάμου των παιδιών τους, που καταργήθηκαν με το νόμο 2676/99.

Δε φτάνει που τόσα χρόνια έπιναν το αίμα της εργατικής τάξης, που αμείβονταν πλουσιοπάροχα και διαχειρίζονταν δισεκατομμύρια, ως πραιτοριανοί του κεφαλαίου και παρακοιμώμενοι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Τώρα ζητάνε και τα ρέστα! Πλανώνται πλάνην οικτράν, αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι ξέχασαν τα έργα και τις ημέρες του Μακρη-Θεοδωρισμού. Οι «αξιωματούχοι της εργατικής τάξης», τύπου Καρακίτσου και λοιπών, έχουν τελειώσει για το συνδικαλιστικό κίνημα. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Η εργατική τάξη δε θα επιτρέψει να την ξαναγυρίσουν σε αυτά τα μαύρα χρόνια.

«Παπαστράτειες»... μεθοδεύσεις

Ποιες τελικά είναι οι προθέσεις τους και σε τι αποσκοπούν τα νέα αφεντικά της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος»; Θέτουμε το ερώτημα (και θα επανέλθουμε) γιατί εδώ και καιρό, πολλοί ήταν αυτοί -μέσα και γύρω από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ)- που πίεζαν για την πώληση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, από την ΑΤΕ στον «Παπαστράτο». Είναι φανερό, ότι αν είχε υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα εξασφάλιζε τελικά τη μονοπώληση της ελληνικής και βαλκανικής αγοράς στην αμερικανική «Φίλιπ Μόρις», που εξαγόρασε πρόσφατα την «Παπαστράτος». Μαθαίνουμε επίσης ότι σε μια τέτοια πολιτική είχε συμφωνήσει και η ηγεσία της τριτοβάθμιας οργάνωσης εμπορίας καπνών, της ΣΕΚΕ.

Διατυπώνουμε το ερώτημα για τον εξής απλό λόγο: Μήπως, η εξαγορά της «Παπαστράτος» από το μονοπωλιακό κολοσσό της «Φίλιπ Μόρις» κρύβει και άλλες ανάλογες εκπλήξεις; Μήπως...

Και ψίχουλα και καθυστερημένα

Με τις αποδοχές του Ιούνη θα εισπράξουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημοσίου τις φετινές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, συμπληρώνοντας ότι μαζί θα δοθούν και τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών.

Δεν το ξανασκέφτονται καλύτερα... Είναι τόσο εξευτελιστικές οι λεγόμενες αυξήσεις, που ακόμη και τα αναδρομικά πέντε μηνών παραμένουν ψίχουλα. Αν τα δώσουν, όμως, στο τέλος του χρόνου θα έχουν διπλό κέρδος. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την εντύπωση, ότι κάτι πήραν, και το δημόσιο θα διαχειρίζεται το συνολικό και όχι ευκαταφρόνητο αυτό ποσό για 12 ολόκληρους μήνες. Κι αν, μάλιστα, τις δώσουν στα τέλη του 2004 ακόμη καλύτερα...

ΥΓ: Αλήθεια, αφού η κυβέρνηση δίνει με πέντε μήνες καθυστέρηση τις αυξήσεις - κοροϊδία, έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι να εξοφλήσουν ανάλογα τα όποια χρέη τους προς το δημόσιο;

«Αρνητική εξέλιξη»!

«Αρνητική εξέλιξη». Ετσι αποκάλεσε ο Ν. Χριστοδουλάκης την απόφαση της πολυεθνικής «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» να κλείσει το εργοστάσιο στην Αθήνα πετώντας στο δρόμο 500 εργαζόμενες και να μεταφέρει τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία. Προηγουμένως, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι οι στόχοι της ανάπτυξης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας (του κεφαλαίου) είναι δυνατό να επιτευχθούν. Προφανώς, το τελευταίο συνιστά «θετική εξέλιξη». Και είμαστε σίγουροι, ότι πέρα των όσων πάμπολλων μέτρων έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί -ανάμεσά τους και οι επιδοτήσεις για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων - θα πάρουν κι άλλα. Αλλωστε, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δημοσιοποίησε το σχετικό κατάλογο των «αιτημάτων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μήνυμα από την Κέρκυρα!

Στην Κέρκυρα χτυπάει, αυτές τις μέρες, η καρδιά της μαχόμενης αγροτιάς, καθώς, μ' αφορμή την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιείται εκεί, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), διοργανώνει, μεθαύριο Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκου, παναγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, χιλιάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες θα ξεκινήσουν από κάθε γωνιά της αγροτικής Ελλάδας, για το νησί των Φαιάκων, με ένα σκοπό: Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να δηλώσουν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στείλουν μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να «παραδοθούν», χωρίς αντίσταση, στην πολιτική που επιδιώκει ν' αρπάξει τα χωράφια τους για να τα παραδώσει, «αντί πινακίου φακής», σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες κι επιχειρεί να τους διώξει από τα χωριά τους, πετώντας τους στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αντιθέτως, είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τη γη τους και να παραμείνουν στον τόπο τους, συγκρουόμενοι σκληρά με όλους όσοι καθορίζουν, διαχειρίζονται και υπηρετούν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που τους καταστρέφει και τους αφανίζει.

Σήμερα, πλέον, ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται με την ΚΑΠ, την «Ατζέντα 2000» και τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και υλοποιείται με τις αναδιαρθρώσεις, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, έχει εξελιχθεί σε «μέγα εξολοθρευτή» των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Η διαδικασία ξεκληρίσματος συντελείται με γοργούς ρυθμούς και θα ενταθεί περισσότερο με την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη διεύρυνση της ΕΕ. Η συνειδητοποίηση από πού προέρχεται ο κίνδυνος της καταστροφής ωθεί αγρότες διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και κομματικών εντάξεων στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει κάνει σημαία του την ανάπτυξη της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την ίδια και το «ευρωπαϊκό ιδεώδες» η ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος σ' αυτή την κατεύθυνση, κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τον ένοχο και να υπονομεύσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων του αγροτικού κινήματος. Βοηθούς σ' αυτή την προσπάθεια έχει τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και δε θέλουν, επ' ουδενί, το αγροτικό κίνημα να στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποπροσανατολιστικά και υπονομευτικά δρουν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ κι αυτόν το σκοπό έχει η «κινητοποίηση» που διοργανώνουν, την ερχόμενη Τρίτη, στην Κέρκυρα...

Η «λύση»

Αν οι σαράντα υπουργοί

γίνουνε μια ντουζίνα,

πάει η ανεργία θα... χαθεί

και δε θα υπάρχει πείνα

κι αν τέτοια «μέτρα»... θεσμικά

παρθούν κι άλλα πέντ' έξι,

τότε για όλο το λαό

...άσπρη μέρα θα φέξει!

* * *

Αν για τις κάλπες ψηφιστεί

ένας καινούριος νόμος

θα... ελαφρύνει όλων μας

από τα βάρη ο ώμος

και αν ο κάθε βουλευτής

το «έχει» του δηλώνει,

τότε... τελειώνει η αφαίμαξη

και... λύνεται η «ζώνη»!

***

Αυτά τα «μέτρα» αν παρθούν,

αυτά τα δύο, τρία

αρκούν - δε φταίει το σύστημα -

για να 'ρθει η ευημερία!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ